Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

Couv_1976.jpg

Το εξώφυλλο της πρώτης γαλλικής συγκεντρωτικής έκδοσης (1976)

 

Arzach ονομάζεται μια συλλογή τεσσάρων sci-fi/fantasy ιστοριών του Jean "Moebius" Giraud, χωρίς διαλόγους. Πρωτοδημοσιεύτηκαν μέσα από τις σελίδες του περιοδικού Métal Hurlant το 1975 κι έκτοτε έχουν συγκεντρωθεί σε πολλές διαφορετικές εκδόσεις από την Les Humanoïdes Associés. Στο αμερικανικό κοινό έφτασε λίγο αργότερα μέσω του περιοδικού Heavy Metal, ενώ το 1987 εκδόθηκε ένας τόμος από την Epic Comics. Στην Ελλάδα έχουμε δει τις δύο πρώτες ιστορίες στη Βαβέλ.

 

Οι ιστορίες είναι αρκετά σύντομες, οπότε δεν υπάρχει κάποιος λόγος να πούμε τι γίνεται σε κάθε μία. Ο ομώνυμος χαρακτήρας είναι ένας σιωπηλός πολεμιστής που τριγυρίζει σ’ έναν αλλόκοτο κόσμο, πετώντας πάνω σ’ ένα πλάσμα που μοιάζει με πτεροδάκτυλο. Το όνομα αλλάζει και από Arzach γίνεται διαδοχικά Harzak, Arzak και Harzakc, χωρίς να μαθαίνουμε ποτέ γιατί αλλάζει ή τι σημαίνει.

 

06.jpg 31.jpg

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκδοτική πορεία των ιστοριών αυτών και οι μεταγενέστερες εμφανίσεις του χαρακτήρα. Το 1987 ο Arzach επέστρεψε σε μια ιστορία με λόγια, η οποία συνδέεται με το φαινομενικά ασύνδετο La Déviation, που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1973. Πολλά χρόνια αργότερα, τo 2009, o Moebius αποφάσισε να μας δώσει μια space opera τριλογία με το Arzak, αλλά ο θάνατός του το 2012 έσβησε το όραμά του. Στην Γαλλία έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς γύρω στους δέκα διαφορετικοί τόμοι και οι περισσότεροι περιλαμβάνουν τις τέσσερις αυθεντικές ιστορίες, καθώς και τις άλλες σύντομες εμφανίσεις του Arzach.

 

33 - 34.jpg

 

Η ιστορική και καλλιτεχνική του αξία είναι τεράστια και αποτελεί ένα από τα γνωστότερα δημιουργήματα του Moebius. Ο σπουδαίος Γάλλος έφερε επανάσταση στα κόμικς της εποχή του, αποφασίζοντας να μη χρησιμοποιήσει μπαλονάκια. Το Arzach είχε ιδιαίτερη απήχηση στην Ιαπωνία και πολλοί μανγκάκα έχουν επηρεαστεί από αυτό και άλλα κόμικς του Moebius. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτές τις ιστορίες έγινε για πρώτη φορά χρήση του ψευδώνυμου με το οποίο είναι σήμερα γνωστός ο μεγάλος αυτός δημιουργός.

 • Like 32
 • Respect 1

Κοινή χρήση αυτής της καταχώρησης


Σύνδεσμος προς την καταχώρηση
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Εάν δεν με είχε διαψεύσει ο ίδιος ο Moebius (όχι προσωπικά, αλλά μέσα από συνέντευξη :P) θα πίστευα πως arzach (και τα υπόλοιπα) είναι το όνομα του πτεροδάκτυλου (ο οποίος είναι άλλος κάθε φορά) και όχι το όνομα του αναβάτη/πιλότου.... Χμμμ τελικά πιστεύω πως arzach είναι ο πτεροδάκτυλος άσχετα με το τι λέει o Moebius

 

Το 1993 κυκλοφόρησε και το Visions of Arzach με την αφρόκρεμα των σχεδιαστών κομικ να αποδιδεί φόρο τιμής στο μεγάλο δάσκαλο.

 

Aragones, Bolland, Buscema, Corben, Eisner, Gibbons, Jaime Hernandez, Kubert, Mazzuchelli, Mignola, Miyazaki, Otomo, Russel, Shanower, Simonson, Steranko, Talbot και άλλοι!

Επεξεργασία από totally_wired
 • Like 17

Κοινή χρήση αυτής της καταχώρησης


Σύνδεσμος προς την καταχώρηση
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Έχω μπει σε moebius frenzy τις τελευταίες μέρες με τα τομάκια της epic, διαβάζοντας στο 2ο και το Arzach. 

 

Ένα εξαιρετικά αλλοπρόσαλλο από άποψη δομής sci-fi κόμικ με έναν ήρωα που αλλάζει κάθε τόσο ονόματα και επιβιώνει σε ένα δυστοπικό πλανήτη γεμάτο αλληγορίες με μοναδική παρέα τον τσιμεντένιο παχουλό πτεροδάχτυλο του. Εξαιρετικό σχέδιο για ακόμα μια φορά και δομή αφήγησης χωρίς λόγια που τότε έφερε επανάσταση στον κομιστικό κόσμο της Γαλλίας.

 

Δεν θα μακρηγορήσω, αλλά θα παραθέσω τις σημειώσεις του ίδιου για το Αρζάκ και τους συμβολισμούς που έχει κρύψει μέσα του, τονίζοντας πάνω από μια φορές ότι αυτή του η δουλειά, όπως και οι περισσότερες που δεν περιοριζόταν σε παραγγελίες εκδοτών ή νόρμες ευρείας κατανάλωσης, προκύπτουν αμέσως από το υποσυνείδητο του και τα αρνητικά συναισθήματα που έκρυβε και ο ίδιος σαν άνθρωπος αλλά και το ρεύμα καλλιτεχνών της εποχής που γράφτηκε το Αρζάκ.  

 

38.jpg39.jpg

 

Το σχέδιο ήταν πραγματικά από άλλο πλανήτη. Μου έμεινε έντονα η παρακάτω εικόνα την οποία και έβαλα desktop μέχρι να την χορτάσω καλά καλά. Οι τεχνικές χρωματισμού πρέπει να μπουν σε κανένα βιβλίο που διδάσκεται στις σχολές καλών τεχνών. 

 

33 - 34.jpg

 

:alex: 

 

Αυτές είναι παρουσιάσεις που θα ήθελα να κάνω Geotrou, και αυτό λέει πολλά και το ξέρεις. :clap2:  Ανέβασε καμιά φωτογραφία από εκείνη την έκδοση της Λωζάνης να την θυμηθώ. 

 • Like 8
 • Μπέρδεμα 1
 • Respect 1
 • Ευχαριστώ 1

Κοινή χρήση αυτής της καταχώρησης


Σύνδεσμος προς την καταχώρηση
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

@Θρηνωδός Με αρκετή καθυστέρηση: το διαμάντι της συλλογής μου, η τρίτη ανατύπωση της τέταρτης έκδοσης του Arzach, σκληρόδετο, με ανάγλυφο εξώφυλλο, μεγάλο μέγεθος και εισαγωγή από τον Moebius. :love4:

 

photo.jpg sygk.jpg

 • Like 10
 • Ευχαριστώ 1

Κοινή χρήση αυτής της καταχώρησης


Σύνδεσμος προς την καταχώρηση
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Το διάβασα και 'γω έχοντας πιάσει τους τόμους της Epic. Δεν έχω να παρατηρήσω κάτι άλλο πάνω στο έργο, εικαστικά είναι πανέμορφα σκοτεινό και μπορώ μόνο να υποθέτω πόση εντύπωση προκάλεσε τότε. Ομολογώ ότι από την τελευταία ιστορία δεν μπόρεσα να βγάλω κάποιο συγκεκριμένο νόημα όση ώρα και να την κοίταζα (ας μου γράψει σε σπόιλερ κάποιος αν υπάρχει κάτι "μεγάλο" που χάνω). Όλες οι προηγούμενες  ήταν πολύ πιο ευκολοχώνευτες σε σύγκριση με αυτήν.

 

Δύο-τρία πράγματα να προσθέσω/παρατηρήσω: Την αναφορά του Moebius στο afterword για την σκοτεινή φάση των Γάλλων καλλιτεχνών (σε σύγκριση με την κουβέντα που έχουμε σε άλλο τόπικ για τα ελληνικά :P). Την ομοιότητα του Deepo με τον πτεροδάκτυλο ( αλήθεια, είναι τόσο προφανές που δεν το μηνονεύει κανείς; ) - και τέλος, το γεγονός ότι υπάρχει ένα βιντεοπαιχνίδι βαριά επηρεασμένο από το Arzach, ονόματι Panzer Dragoon. Μου έκανε εντύπωση που το έψαξα στο φόρουμ και υπάρχουν μόνο 3 αναφορές σε αυτό από το ίδιο μέλος. 

 • Like 6
 • Ευχαριστώ 1

Κοινή χρήση αυτής της καταχώρησης


Σύνδεσμος προς την καταχώρηση
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Οροι χρήσης μας.