Jump to content

Όλοι οι ήρωες του θρυλικού Στέλιου Ανεμοδουρά σε ένα βιβλίο [Κουλουβάρης Γιώργος, naftemporiki.gr, 20/11/2015]


Recommended Posts

Ένα άρθρο-παρουσίαση από τη Ναυτεμπορική για τη κυκλοφορία του εν λόγω βιβλίου

 

http://www.naftemporiki.gr/story/1029269/oloi-oi-iroes-tou-thrulikou-steliou-anemodoura-se-ena-biblio

 

===

 

Όλοι οι ήρωες του θρυλικού Στέλιου Ανεμοδουρά σε ένα βιβλίο
Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015 09:10
 
a1.jpg
 
Για πρώτη φορά, ολόκληρο το συγγραφικό και εκδοτικό έργο του θρυλικού εκδότη και συγγραφέα Στέλιου Ανεμοδουρά, δημιουργού του θρυλικού «Μικρού ήρωα», καταγράφεται από τρεις διακεκριμένους συγγραφείς, τον Γιώργο Πολ. Παπαδάκη, τον Γιώργο Βλάχο και τον Νίκο Δημ. Νικολαΐδη, στο βιβλίο «Ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά», που κυκλοφορεί από την C & C Publications.
 
Ο εκδότης που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή
 
Έχοντας γαλουχήσει ολόκληρες γενιές, οι χάρτινοι ήρωες του «Υπεράνθρωπου», του «Μπλεκ», του «Ζαγκόρ», του «΄Ομπραξ», της «Περιπέτειας» και του «Μικρού ήρωα», ξεπηδούσαν μέσα από τα περιοδικά κόμικς που κυκλοφορούσε ο Στέλιος Ανεμοδουράς (1917 - 2000), ο οποίος σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή με ιστορίες φαντασίας, ελευθερίας, ξεγνοιασιάς, αλλά και ήθους και αξιοπρέπειας. Τώρα, ήρθε η ώρα να κυκλοφορήσει και η δική του προσωπική ιστορία

 

a2.jpg

 

Δημοσιογράφος, εκδότης και συγγραφέας, σφράγισε - με το έντονο αφηγηματικό του ύφος - μια μεγάλη περίοδο της ελληνικής ιστορίας, δηλαδή τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν τις περιπέτειες του πολέμου, της κατοχής και της εμφύλιας σύρραξης. Ξεκίνησε τη θητεία του στον χώρο των περιοδικών εκδόσεων, πλάι στον Απόστολο Μαγγανάρη, και συνέχισε με τις καθαρά δικές του δημιουργίες.
 
Το 1953, αποφάσισε να συγγράψει - με το ψευδώνυμο Θάνος Αστρίτης - τις περιπέτειες του ηρωικού Γιώργου Θαλάσση, σε συνεργασία με τον εικονογράφο Βύρωνα Απτόσογλου, προσπάθεια που συνεχίστηκε αρχικά έως το 1968, αλλά και μετά, με αλλεπάλληλες επανεκδόσεις.
 
Τιμήθηκε για τη συνεισφορά του στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και της κουλτούρας των νεαρών αναγνωστών και παρασημοφορήθηκε, λίγο πριν το τέλος της ζωής του, από τον Δήμο Αθηναίων.
 
a3.jpg
 
Ενότητες
 
Η δομή του τόμου, στον οποίο για πρώτη φορά καταγράφεται ολόκληρο το συγγραφικό και εκδοτικό έργο αποτελείται από τις εξής ενότητες:
 
Από το συγγραφικό ξεκίνημά του στον χώρο, το 1946, και τη συνεχή συγγραφική και εκδοτική δραστηριότητά του έως και το 1968, έτος κατά το οποίο έγινε η διακοπή του "Μικρού ήρωα" σε αφηγηματική μορφή, οριοθετείται η πρώτη περίοδος. Την επιμελείται ο Γιώργος Βλάχος. Μέσα σε αυτή την περίοδο, μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται τίτλοι εμβληματικών περιοδικών, όπως η "Μάσκα", "Ο Υπεράνθρωπος",  "Γκρέκο".
 
Ακολουθεί η περίοδος 1969 - 1979, η οποία σηματοδοτείται από την καθιέρωση χαρακτηριστικών τίτλων όπως "Μπλεκ", "Ζαγκόρ", "Όμπραξ" και "Κατερίνα", αναλύεται ιστορικά από τον Γιώργο Πολ. Παπαδάκη.
 
Ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης αναλύει το εκδοτικό έργο του Στέλιου Ανεμοδουρά από το 1980 μέχρι και το τέλος της ζωής του, το 2000, καθώς και τη συνέχιση της εκδοτικής δραστηριότητας που παρέδωσε μέχρι και σήμερα.

 

a4.jpg

 

Φόρος τιμής με νέες ιστορίες
 
Ως φόρο τιμής στον Στέλιο Ανεμοδουρά, οι τρεις συγγραφείς, που δημιούργησαν το βιβλίο «Ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά», γράφουν ο καθένας μια νέα ιστορία με τον ήρωα που τον έχει σημαδέψει περισσότερο. Οι ιστορίες αυτές, με πρωταγωνιστές τον Μικρό ήρωα και τον Μπλεκ, την εικονογράφηση των οποίων ανέλαβε ο εικονογράφος Κ. Φραγκιαδάκης, παρατίθενται στο τέλος του βιβλίου.
 
Έτσι, οι αναγνώστες που, κάποτε, έζησαν με την προσμονή της αγαπημένης τους έκδοσης στο περίπτερο, θα ταξιδέψουν, έστω και για λίγο, πίσω στον χρόνο και θα γίνουν πάλι παιδιά, ενώ οι νεότεροι θα γνωρίσουν μερικά από τα πιο σημαντικά αναγνώσματα των πατεράδων και των παππούδων τους και θα μεταφερθούν σε κόσμους, όπου κυρίαρχο ρόλο είχε η φαντασία, η αθωότητα και ο ρομαντισμός.
 
Το αξεπέραστο κληροδότημα του Στέλιου Ανεμοδουρά θα μας συντροφεύει για πολλά χρόνια ακόμα. Ο εγγονός του, Λεωκράτης Ανεμοδουράς, ο οποίος συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση και επιμελείται της έκδοσης, γράφει για τον παππού του: «Είμαστε βέβαιοι ότι, αν βρισκόταν ανάμεσα μας, θα γέμιζε από υπερηφάνεια και συγκίνηση, ξεφυλλίζοντας το βιβλίο».
 
a5.jpg
 
Πληροφορίες
Το βιβλίο κυκλοφορεί σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία από τα μέσα Νοεμβρίου. Επίσης, είναι δυνατή η online παραγγελία του στο ccpublic.gr ή, μέσω τηλεφώνου, στο 2108983824. 
 
gkoul@naftemporiki.gr
 
===
 
 
:cheers5:

 

  • Like 20
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.