Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μια βουκολική manga τριλογία [Κουκουλάς Γιάννης, efsyn.gr, 15/11/2015]


leonidio

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  12189
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  848
  • Content Count:  3050
  • Reputation:   41670
  • Achievement Points:  3061
  • Days Won:  28
  • With Us For:  5136 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  51

Μια βουκολική manga τριλογία

 

mavri_foustanela.jpg

Η τριλογία Μαύρη Φουστανέλα του Χρήστου Σταμπουλή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ink Situ

 

Συντάκτης: Γιάννης Κουκουλάς

 

Ενας βοσκός, γνωστός ως Μαύρη Φουστανέλα, που θυμίζει τον Τσακ Νόρις βγαλμένο από ταινία του Ταραντίνο, αναζητεί τη Μαυροβουλίτσα, την τσούπρα του την πολυαγαπημένη. Και στον δρόμο ξαναζεί και «διορθώνει» όλη την ιστορία του νεοελληνικού κράτους. Δεν θα του σταθεί εμπόδιο ούτε ο Θεός ούτε ο Χάρος. Μόνο ο Φρόιντ θα τον βάλει σε σκέψεις…

 

«Eλεος Μαύρη Φουστανέλα! Λυπήσου μας! Είμαστε απλά πιόνια! Τρεις κι εξήντα παίρνουμε…»

 

Ο Τζέκος αλαλάζοντας «Χόι, Χόι, Χόι» ξεχύνεται στην ελληνική ύπαιθρο αποφασισμένος να βρει την ερωμένη του, την όμορφη άσπρη προβατίνα του.

 

Στην περιπλάνησή του θα διασταυρωθεί με πρόσωπα και καταστάσεις από τη νεότερη αλλά και από την αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία.

 

Αξεστος και μπρουτάλ, πλην όμως τίμιος και ηθικός, με έναν δικό του κώδικα τιμής, δεν μασάει τα λόγια του έστω και αν η προφορά του είναι δυσνόητη και «δυσανάγνωστη».

 

Σε καίρια σημεία της πλοκής, ένας «χορός» αποτελούμενος από τρεις μαυροφορεμένες γιαγιάδες επεμβαίνει στην πλοκή και ανακουφίζει το κουρασμένο παλικάρι.

 

«Τρέμε άγνωστε! Είμαστε μάγισσες! Θα σου μικρύνουμε το πουλί!», τον απειλούν.

 

Κι αυτός εξαγοράζει τις συμβουλές τους με ένα χοιρομέρι. Και παίρνει δώρο και ένα τσιγαριλίκι. Με αληθόχορτο!

 

Τσαρούχια, φλογέρα, φλογοβόλο

 

mavri_foustanela2.jpg

Κανείς δεν πτοεί τη Μαύρη Φουστανέλα…ούτε και ο ίδιος ο Ιησούς σε ρόλο λαϊκού τραγουδιστή

 

Το ταξίδι προς την προβατίνα και την αυτογνωσία ξεκινά από την Επανάσταση του 1821 και η Μαύρη Φουστανέλα συναντά τον Μαυροκορδάτο, τον Κολοκοτρώνη, τον Ιμπραήμ, τον Αλή Πασά, τον Κοραή, τον Κωλέττη, την αδερφή του Μεγαλέξαντρου αλλά και τους γέρους του Μάπετ Σόου.

 

Στο δεύτερο μέρος («Ο Αμνός του Θεού») ταξιδεύει μέχρι το Θιβέτ και συζητά με μοναχούς Σαολίν αλλά και τον Yoda από το Star Wars, κάνει ένα πέρασμα από την κόλαση, συνομιλεί με τον Θεό και τον Προμηθέα, εξοργίζεται με την υποκρισία του λαϊκού τραγουδιστή Ιησού και κατατροπώνει θεούς, αδιακρίτως, μπάτσους και παπάδες.

 

Τέλος, στο τρίτο μέρος («Στον Κάτω Κόσμο») δέχεται την πρόσκληση του Χάροντα και συζητά μαζί του για τον Αχιλλέα και την Ωραία Ελένη, ενώ τα λέει με τον Δία, τον Σίσυφο, τον Ορφέα, τον Διγενή Ακρίτα, τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ (!) και τον Ζίγκμουντ Φρόιντ.

 

Και στο εκρηκτικό φινάλε, σε μια επικών διαστάσεων μάχη, ξαναβρίσκει τη Μαυροβουλίτσα!

 

stampoulis1.jpg

Η απομυθοποίηση προσώπων και καταστάσεων βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής και ιστορικής κριτικής του Σταμπουλή… (πάνω) … και μαζί η απομυθοποίηση των διαχρονικών «σωτήρων» της Ελλάδας (κάτω)

mavri_foustanela1_0.jpg

 

Η Μαύρη Φουστανέλα του Χρήστου Σταμπουλή (Charlotte, Οι Αρχοντες της Πορφυρής Κοιλάδας, Balzac? κ.ά.) που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ink Situ συλλέγει τα τρία μέρη του έργου σε έναν ενιαίο τόμο.

 

Και ιδωμένα όλα μαζί δημιουργούν μια απολαυστική και πολυεπίπεδη παρωδία, ένα βουκολικό manga σκηνοθετημένο στην ελληνική χωρική, χρονική και ιστορική επικράτεια που παρουσιάζεται απογυμνωμένη από τους μύθους της και τους θεούς της, έρμαιο ρασοφόρων και καιροσκόπων, τυχοδιωκτών και συμφεροντολόγων, προδοτών και ευκολόπιστων.

 

Φτάνοντας στην αρχαία Αθήνα με τη βάρκα του Χάροντα, ο Τζέκος αντικρίζει διαφημίσεις για wi-fi, τον Παρθενώνα με σταυρό και την επιγραφή «Babis Vovos» και διαγράμματα για το success story.

 

Οι κάτοικοι γεμίζουν στα νερά του Αχέροντα τον Πίθο των Δαναΐδων για να «πληρώσουν το χρέος» και «να πάρουμε τη δόση».

 

Και η Μαύρη Φουστανέλα ξεσπά κατατροπώνοντας μια δράκα νεοναζιστών, μονολογώντας: «Τι στο… Αυτοί οι Σπαρτιάτες σας κάπως ληγμένοι είναι».

 

Τα αμέτρητα, μα τόσο «λίγα» ιστορικά και μυθολογικά πρόσωπα που κλείνουν τον δρόμο του Τζέκου προς την προσωπική λύτρωση, το σαρκαστικό και σκληρά ειρωνικό χιούμορ, το ανυπότακτο του χαρακτήρα του πρωταγωνιστή απέναντι σε εξουσίες, θεούς και δαίμονες, οι συναρπαστικά «χορογραφημένες» παρωδίες μαχών με όπλα, μαχαίρια και σπαθιά και τα εκτενή σχόλια-σημειώσεις του Χρήστου Σταμπουλή στο τέλος του βιβλίου καθιστούν τη Μαύρη Φουστανέλα μια μοναδική καταγραφή των προβλημάτων από τη διαχρονική ελληνική (πολιτική;  ) παθογένεια.

 

Που «προτείνει» λύσεις. Αλλά είναι λύσεις (παρωδίες;  )που κοστίζουν και επιτυγχάνονται με αίμα.

 

Πηγή

 

Παρουσίαση της έκδοσης

 

Αφιέρωμα στο δημιουργό

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.