Jump to content
Sign in to follow this  
GeoTrou

ASTÉROÏDE HURLANT (SCREAMING PLANET) [ ALEJANDRO JODOROWSKY, VARIOUS ]

Recommended Posts

Couverture.jpg

 

Το Astéroïde Hurlant είναι μια γαλλική ανθολογία ιστοριών επιστημονικής φαντασίας του Alejandro Jodorowsky, σε συνεργασία με πολλούς καλλιτέχνες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η πλειονότητα αυτών δεν κατάγεται από τη Γαλλία. Αποτελούν μια πραγματική πολυεθνική ομάδα, από τον Δανό Højgaard, μέχρι τους Λατινοαμερικάνους Ladrönn, Ciruelo και Meglia.

 

Κυκλοφόρησε το 2006 από την Les Humanoïdes Associés και περιέχει έντεκα ιστορίες, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Métal Hurlant, μεταξύ 2002 και 2004. Η Humanoids το εξέδωσε στ’ αγγλικά ως Screaming Planet, αρχικά σε δύο μέρη (2011), ενώ αργότερα έβγαλε έναν ενιαίο τόμο (2013). Κάποιες από τις ιστορίες έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά για το περιοδικό 9.

 

ah1.jpg ah2.jpg ah3.jpg ah4.jpg ah5.jpg

 

Ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των ιστοριών είναι ένας αστεροειδής που ταξιδεύει στο γαλαξία, «θρηνώντας» αδιάκοπα. Όταν περνάει από κάποιον πλανήτη, μοιράζεται τον πόνο του με τους χαρακτήρες, βάζοντας έτσι σε κίνηση τα γρανάζια της πλοκής. Αν και συνολικά αποκαλείται κόμικ επιστημονικής φαντασίας, υπάρχουν δύο ιστορίες που είναι fantasy.

 • The Last Word (Marc Riou και Mark Vigoroux): μέσα σε τρεις σελίδες μαθαίνουμε πώς δημιουργήθηκε ο αστεροειδής από τ’ απομεινάρια ενός πάλαι ποτέ παραδεισένιου πλανήτη.
 • Invasion (Igor Baranko): ο Althor, πρίγκιπας και πολεμιστής, ξεκινάει να μάθει την πραγματική του καταγωγή.
 • Proven Guilty (Christian Højgaard): σ’ έναν πλανήτη όπου όλοι οι κάτοικοι είναι σκλάβοι και δε σηκώνουν το κεφάλι τους από το έδαφος, ένας τρελός συνεχίζει να ατενίζει τον ουρανό.
 • Eucharist Sun (J.H. Williams III): μια νεαρή βαμπιρολόγος συναντά στη Ρουμανία έναν παράξενο άντρα, που φαίνεται να ξέρει πολλά για τον τελευταίο απόγονο των Ντρακούλ.
 • Who’s Dreaming Now? (Jerome Opeña): ένα στρατιωτικό απόσπασμα καταφτάνει σ’ έναν ιερό πλανήτη, όπου ανακαλύπτουν ότι όλοι οι ιερείς, εκτός από έναν, είναι νεκροί.
 • Robochrist (Medellin): σ’ έναν πλανήτη που κάποτε κατοικούνταν μόνο από μηχανές, τα δύο εναπομείναντα ρομπότ προσπαθούν να εξηγήσουν την καταστροφή του είδους τους.
 • Masters of Destiny (Adi Granov): ο Hondo, ο τελευταίος επιζήσας μια καταστροφικής αποστολής, ταξιδεύει σ’ έναν μακρινό πλανήτη για να μάθει τον τόπο και το χρόνο του θανάτου του.
 • The Loyal Khondor (Pascal Alixe): ένας γέρος πολεμιστής προσπαθεί να βρει το φάρμακο για την ασθένεια που απειλεί να σκοτώσει την πριγκίπισσα του λαού του.
 • The Alchemical Egg (Ciruelo): ένας δράκος τρομοκρατεί ένα βασίλειο και απαιτεί μια παρθένο κάθε πανσέληνο, μέχρι που έρχεται η σειρά της μαχητικής πριγκίπισσας.
 • The Debt (Carlos Meglia): ένας νεαρός και ο τυφλός πατέρας του, πάμφτωχοι, περιπλανώνται ζητιανεύοντας, ώσπου ο δρόμος του φέρνει σ’ ένα κινεζικό εστιατόριο.
 • Tears of Gold (José Ladrönn): ο αστεροειδής προκαλεί δάκρυα από καθαρό χρυσάφι σ’ ένα μικρό παιδί.
 •  

ah6.jpg ah7.jpg ah8.jpg ah9.jpg ah10.jpg ah11.jpg

 

Όπως και σε κάθε ανθολογία, έτσι κι εδώ δεν είναι όλες οι ιστορίες ίσες μεταξύ τους. Είναι όμως όλες σε πολύ καλό επίπεδο. Υπάρχουν μάλιστα ορισμένες, που εύκολα θα τις χαρακτήριζα μικρά διαμάντια και προσωπικά μ' είχαν κάνει να αγαπήσω τον Jodorowsky προτού ακόμη διαβάσω τα γνωστότερα έργα του. Κάθε ιστορία έχει διαφορετικό στυλ αφήγησης και πολλές είναι διδακτικές, χωρίς να γίνονται δασκαλίστικες. Η ύπαρξη μια μικρής εισαγωγής από τον ίδιο τον Jodorowky πριν από καθεμιά, δίνει πληροφορίες για την πηγή έμπνευσης και το background που έχει. Όσον αφορά το σχέδιο, τα πράγματα είναι πιο εύκολα: οι εξαιρετικά ταλαντούχοι κομίστες δίνουν αληθινή πνοή ζωής στις ιδέες του σεναριογράφου. Παρότι βρίσκεται στη σκιά άλλων κόμικς του Jodo, θεωρώ ότι μπορεί άνετα να συμπεριληφθεί στα καλύτερα έργα του. Βαθμολογία: 8,5/10

 • Like 26

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κάποιες από τις ιστορίες έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά για το περιοδικό 9.

 

Και μάλιστα έχουν σκαναριστεί και είναι διαθέσιμες όλες :)

 

:beer:

 • Like 12

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.