Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μια ιστορία εξωστρέφειας: Βασίλης Γκογκτζιλάς [Παχίσης Στάθης, protagon.gr, 06/11/2015]


leonidio

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  12189
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  848
  • Content Count:  3050
  • Reputation:   41670
  • Achievement Points:  3061
  • Days Won:  28
  • With Us For:  5136 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  51

Μια ιστορία εξωστρέφειας: Βασίλης Γκογκτζιλάς

 

vk7-thumb-large.jpg

 

Απ’ τις ταράτσες των πολυκατοικιών ο κόσμος φαίνεται αλλιώς, με άλλες γραμμές κι άλλο βλέμμα – πόσο μάλλον αν μιλάμε για τις ταράτσες της δυτικής Θεσσαλονίκης. Αν είσαι πιτσιρικάς κι έχεις ανακαλύψει τη θέαση της ταράτσας, ή περιστεράς γίνεσαι ή καλλιτέχνης - επικοινωνία είναι και τα δύο.

 

Ο Βασίλης Γκογκτζιλάς, εκεί στις ταράτσες του Ευόσμου, είχε συναντήσει νωρίς τον Λούκυ Λουκ (και τους Ο’ Χάρα και τους Ο’ Τίμμινς φαντάζομαι) και πολύ γρήγορα έφθασε και στον Sam Kieth κι είναι μη σε βρει η πετριά με τις γραμμές και τα σχέδια. Να η Καλών Τεχνών, να και εικονογράφος (εφημερίδες «Θεσσαλονίκη», «Μακεδονία», «Επιλογές», «Sunday», «Αthens Voice», «Soul», «9» και «Γαλέρα»).

 

Μικρό χωριό, κακό χωριό έλεγε η γιαγιά μου απ’ την Πόλη και πριν η κρίση σφίξει, ο Βασίλης ψαχνόταν να γνωρίσει τους ήρωές του σε κάθε άκρη του πλανήτη, τους δημιουργούς με το πενάκι. Μπρος στη θέληση, τι είναι η απόσταση – κάποια εμπνευσμένα σχέδια δρόμος.

 

Κολλητός τους δεν έγινε αλλά κατάφερε να συνυπάρξει και να εργασθεί από κοινού με τον Sam Kieth και τον J. M. Dematteis κι έχει μια δύναμη να σπας τους ορίζοντες του Ευόσμου. Από εικονογράφος έγινε comic book illustrator και βήμα βήμα εμφανίζει τα δημιουργήματά του: «Mr.Universe» για το Popgun (2007), το «Failure after failure», κόμικ για την ανεργία, έκδοση του «Mr. Universe» από την Image Comics και το «Misery City» από την εναλλακτική αγγλική Markosia (2011).

 

Το ένα φέρνει το άλλο εκεί έξω και ο Βασίλης συμμετέχει στο Titmouse Mook vol 2 ενώ συνεργάζεται με τον ήρωά του, Dematteis, σε graphic novel, με τον D.j.Kirkbride για τη σειρά «The bigger bang»(2015) καθώς και με τον Onrie Kompan για τη σειρά Marx -τεύχη 2 & 5- φυσιογνωμίες όλοι της «άλλης» ματιάς αυτού, που έξω ονομάζουν ένατη τέχνη. Οι καλές κριτικές φέρνουν το πράσινο φως για τα Volumes 2, που ήδη ετοιμάζει και η απόσταση Θεσσαλονίκη-Comic Σύμπαν μικραίνει όλο και περισσότερο.

 

Την εποχή της πρόσβασης και της επικοινωνίας δεν υπάρχουν χαμηλοτάβανες πόλεις, υπάρχουν μόνο χαμηλοτάβανοι άνθρωποι κι ο κόσμος είναι, εκεί έξω, έτοιμος να ακούσει και να δει, αν κάτι έχεις να πεις.

 

Ο Βασίλης Γκογκτζιλάς σχεδιάζει: από Volume 2 και νέα project μέχρι δικό του Gothic graphic novel και σεμινάρια για comic στη Θεσσαλονίκη - ναι, πάντα με το βλέμμα και τη θέαση από τις ταράτσες του Ευόσμου και, μη σου πω, μέχρι Αγγλία μεριά κι ακόμα παραπέρα…

 

Πηγή

 

Αφιέρωμα στον Γκογκτζιλά

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.