Μετάβαση στο περιεχόμενο

Arzach: Τα 40χρονα ενός ανεξίτηλου μύθου[Μαλανδράκης Άρης,protagon.gr, 12/10/2015]


Θρηνωδός

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  30604
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  536
  • Content Count:  6810
  • Reputation:   55497
  • Achievement Points:  6810
  • Days Won:  161
  • With Us For:  3397 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  32

arzach2-thumb-large.jpg

 

Ήταν ένας μοναχικός ήρωας καβάλα σε ένα πτεροειδές είδος πτεροδακτύλου, εν μέρει μηχανικό και εν μέρει οργανικό. Το ενδυματολογικό του look χαρακτήριζε ο κωνοειδής σκούφος που φορούσε και ένας μανδύας, που ανέμιζε όταν πετούσε στην επιφάνεια ενός άγνωστου πλανήτη με πολεμοχαρείς κατοίκους και απομεινάρια ξεχασμένων πολιτισμών. Αυτός ήταν ο Arzach, δημιούργημα του διάσημου Γάλλου σεναριογράφου και σχεδιαστή Moebius (ψευδώνυμο του Ζαν Ζιρό). Πρωταγωνιστής σ' ένα κόμικ επιστημονικής φαντασίας που έγραψε ιστορία, ο ήρωας συμπλήρωσε εφέτος 40 χρόνια από την πρώτη του εμφάνιση στις σελίδες του γαλλικού περιοδικού Métal Hurlant. Μια εμφάνιση που αποδείχθηκε σημαδιακή.

 

 

Ο Arzach αποτέλεσε πραγματική επανάσταση στα κόμικς της εποχής, τόσο σε εικονογραφικό όσο και σε αφηγηματικό επίπεδο. Δεν είχε ίχνος διαλόγων, ούτε κάποια στρωτή γραμμική εξιστόρηση όπως επέβαλαν οι μέχρι τότε κανόνες. Οι σιωπηλές εικόνες και οι γοητευτικές στο μυστήριό τους ιστορίες που έπλαθε ο Moebius, παρέπεμπαν ευθέως στα όνειρα και στο υποσυνείδητο. Όσο για το όνομα του ήρωα, άλλαζε τρόπο γραφής από επεισόδιο σε επεισόδιο (Arzach, Harzak, Harzack, Arzak, Harzach), χωρίς να εξηγήσει ποτέ ο δημιουργός του τι ακριβώς σήμαινε αυτή η λέξη - και προς τι οι τόσες μεταβολές.

 

2.jpg

 

 

Μετά από μια σύντομη, αλλά επιτυχημένη πορεία εντός και εκτός γαλλικών συνόρων (στην Αμερική παρουσιάστηκε από το Heavy Metal και στην Ελλάδα έγινε γνωστός από τη Βαβέλ), ο ήρωας αποσύρθηκε από το προσκήνιο. Επανήλθε το 1987 με τον «Θρύλο του Arzach», όπου έγινε για πρώτη φορά χρήση διαλόγων, ενώ το 2009 ο εκδοτικός οίκος Glénat κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Arzak l’ Aprenteur» (Ο Τοπογράφος). Ο Moebius έδωσε σε αυτό το κόμικ τις διαστάσεις μιας όπερας του διαστήματος, έχοντας σκοπό να δημιουργήσει μια τριλογία που θα φώτιζε την προέλευση του ήρωα. Δυστυχώς, ο θάνατός του τον Μάρτιο του 2012, άφησε ανολοκλήρωτη την προσπάθεια. Με αποτέλεσμα να μείνει άγνωστη, διά παντός, η καταγωγή αυτού του άχρονου ήρωα.

 

Πηγή

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.