Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το βραβείο PEN στο Charlie Hebdo ανάβει (αναπάντεχα) τα αίματα [Τσάκου Μαρία, kathimerini.gr,29/4/2015]


Θρηνωδός

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  30604
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  536
  • Content Count:  6810
  • Reputation:   55497
  • Achievement Points:  6810
  • Days Won:  161
  • With Us For:  3397 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  32

Το βραβείο PEN στο Charlie Hebdo ανάβει (αναπάντεχα) τα αίματα

 

 

charlie1-thumb-large.jpg

Ο Σάλμαν Ρουσντί στράφηκε εναντίον συναδέλφων του που διαφώνησαν με τη βράβευση του περιοδικού.

 

Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον διάσημο συγγραφέα Σάλμαν Ρούσντι και σε έξι συναδέλφους, σχετικά με τη στάση των τελευταίων απέναντι στην απόφαση της παγκόσμιας εταιρείας λογοτεχνών, PEN American Center, να βραβεύσει το Charlie Hebdo για το θάρρος που επέδειξαν οι συντάκτες του, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της έκφρασης.

Συγκεκριμένα, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 5/5/2015, στη Νέα Υόρκη, το PΕΝ, οργανισμός που προάγει τη λογοτεχνία και τα δικαιώματα των συγγραφέων παγκοσμίως με κεντρικό άξονα την ελευθερία λόγου, πρόκειται να απονείμει στον αρχισυντάκτη του Charlie Hebdo το Freedom of Expression Courage Award.

Η απονομή του βραβείου στο Charlie Hebdo από έναν οργανισμό που προάγει την ελευθερία των συγγραφέων μοιάζει αυτονόητη. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, όχι για όλους. Σύμφωνα με προχθεσινή ανακοίνωση του PEN, υπάρχουν συγγραφείς, ανάμεσά τους και ορισμένοι που επρόκειτο να παρουσιάσουν βραβεία στο γκαλά, οι οποίοι με επιστολές που έστειλαν καταδικάζουν τη βράβευση του Charlie Hebdo και αρνούνται να συμμετάσχουν στην εκδήλωση. Μία από αυτούς, η Αμερικανίδα συγγραφέας Φρανσίν Πρόουζ, η οποία έχει στο παρελθόν διατελέσει πρόεδρος του PEN, δήλωσε στο Associated Press: «Παρότι είμαι υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου χωρίς περιορισμούς [...] δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου ανάμεσα στο κοινό τη στιγμή που θα χειροκροτούν όρθιοι το Charlie Hebdo». Αλλοι συγγραφείς που ενημέρωσαν ότι δεν θα παρευρεθούν είναι ο Καναδός Μάικλ Οντάατζε, γνωστός από το διήγημά του «Αγγλος ασθενής», ο βραβευμένος με δύο Booker Αυστραλός Πίτερ Κάρεϊ, η Ρέιτσελ Κούσνερ, η Τάιε Σελάσι και ο Νιγηριανός Teju Cole. Ο λόγος κοινός: διαφωνούν με τη γελοιοποίηση του Μωάμεθ, την οποία αντιλαμβάνονται ως προσβολή της ισλαμικής πίστης και ως προσπάθεια περιθωριοποίησης των μουσουλμάνων.

Ο Σάλμαν Ρούσντι, ένας συγγραφέας που έχει στοχοποιηθεί όσο λίγοι από φανατικούς ισλαμιστές, για το βιβλίο του Σατανικοί Στίχοι, άσκησε σκληρή κριτική στους έξι λογοτέχνες για τη στάση τους, πρώτα σε δήλωσή του στην εφημερίδα New York Times, και κατόπιν, χθες, μέσω twitter, όπου έγραψε: «Το βραβείο θα δοθεί. Το PEN κρατάει γερά. Πρόκειται για έξι κότες. Εξι συγγραφείς σε αναζήτηση προσωπικότητας». Φυσικά, επακολούθησε καταιγισμός αντιδράσεων, θετικών και αρνητικών, από άλλους χρήστες της πλατφόρμας, σε πολλούς από τους οποίους ο Ρούσντι απαντούσε, και οι λεκτικοί διαξιφισμοί διήρκεσαν αρκετές ώρες.

«Αυτό που θέλω να πω στον Πίτερ, τον Μάικλ και τους υπόλοιπους είναι πως ελπίζω να μην τους τύχει ποτέ να πέσουν θύματα καταδίωξης». Εξάλλου, σε επιστολή του προς το PEN, γράφει: «Το PEN κάνει πολύ καλά που τιμάει την αυτοθυσία του [Charlie Hebdo] και καταδικάζει τους φόνους, χωρίς τα συνηθισμένα απεχθή “αλλά”».

Ο πρόεδρος του PEN, συγγραφέας Αντριου Σόλομον, σε επιστολή του προς τα μέλη, σημειώνει ότι δεν είναι απαραίτητο «να ενστερνιζόμαστε το περιεχόμενο των γελοιογραφιών τού Charlie Hebdo για να μπορούμε να υπερασπιζόμαστε τις αρχές που αντιπροσωπεύει ή για να επικροτούμε τη γενναιότητα των συντακτών του, που δεν έκαναν πίσω παρά τις απειλές κατά της ζωής τους».

 

Πηγή

 

(αν πάει περισσότερο για Διεθνή Νέα, παρακαλώ να αλλαχθεί η κατηγορία)

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.