Jump to content

Recommended Posts

marvel-knights-daredevil-art_a-G-14477319-13198931.jpg

 

Χαρακτήρας της Marvel Comics ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε τον Απρίλη του '64 όπως τον ξέρουμε σήμερα (υπάρχει και ο πρώτος του Jack Binder στον οποίο θα γίνει μια μικρή αναφορά στο τέλος). Πρόκειται για δημιούργημα των Stan Lee και Bill Everett, με μια συμβολή στον σχεδιασμό από τον Jack Kirby.

 

250px-DDGoldenAge5.jpg

 

Ο Matt γιος του πυγμάχου Jack Murdock, απέκτησε τις ικανότητές του σε νεαρή ηλικία, όταν στην προσπάθειά του να σώσει έναν άγνωστο από ένα φορτηγό με ραδιενεργά απόβλητα, τυφλώθηκε εξαιτίας του φορτίου. Έτσι απέκτησε υπερφυσικές δυνάμεις οι οποίες αφορούν κυρίως την διαίσθηση. Ως Matthew Micheal "Matt" Murdock εργάζεται σαν δικηγόρος, και ως Daredevil, ή αλλιώς "Ο άνθρωπος δίχως φόβο" προστατεύει τα σκοτεινά στενά της περιοχής Hell's Kitchen στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Το '66 γνωρίζει τον καλύτερο υπερηρωικό του φίλο, Spider-man. Έχει υπάρξει / είναι μέλος αρκετών υπερηρωικών ομάδων, όπως μεταξύ άλλων οι New Avengers, Defenders και S.H.I.E.L.D. Αξιομνημόνευτες συνεργάτιδές του είναι η Elektra και η Black widow και εχθροί μεταξύ άλλων οι Electro, Kingpin, Mr. Hyde, Cobra, Purple-man, Owl, Stilt-Man, Gladiator, Typhoid Mary, Jester, Man-Bull και Mister-fear.

 

Από το 1966 έως και σήμερα ο Daredevil "πέρασε" από το πενάκι αρκετών σχεδιαστών (Wally Wood, John Romita Sr και Gene Colan μεταξύ άλλων), αλλά δίχως την συμβολή του Frank Miller στις αρχές της δεκαετίας του '80 ίσως να μην ήταν όσο δημοφιλής είναι σήμερα. Και αναφερόμενος στο σήμερα ο ήρωας έχει γίνει (και πάλι) ταινία, σειρά, ηλεκτρονικό (και μη) παιχνίδι και σχεδόν ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς αποτελώντας, έναν από τους μεταγενέστερους "άσσους στο μανίκι" του σύμπαντος της Marvel.

 

Daredevil_cover_-_number_184.jpeg

 

Ο πρώτος Daredevil όμως δεν είναι ο κύριος Matt, αλλά ο κύριος Bart (Hill), δημιούργημα του Jack Binder, το οποίο "ανακαινίστηκε" από τον Jack Cole. O πρώτος Daredevil με τα μπούμερανγκ του (χαρακτηριστικό του όπλο) εμφανίστηκε τον Σεπτέμβρη του 40' (Silver streak #6) και το κυριότερο κοινό σημείο με τον μεταγενέστερο (εκτός του ονόματος φυσικά) αποτελούν οι ανθρώπινες "υπερδυνάμεις", καθώς αν εξαιρέσει κανείς την διαίσθηση-ρανταρ του νεότερου, βασίζονται και οι 2 κυρίως στην αθλητικότητα και την (επιπέδου ακροβάτη) ευελιξία τους. Το πρώτο τεύχος του Bart Hill ως Daredevil σχεδιάστηκε από τους Charles Biro - Bob Wood και κυκλοφόρησε το 1941, περίοδο που οι υπερήρωες προπαγάνδιζαν την ανάμιξη της Αμερικής στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Έτσι, στο πρώτο "δικό του" τεύχος, ο αντίπαλος του θα είναι ο Hitler (Daredevil battles Hitler).

 

Αναφέρεται ως ο Daredevil της χρυσής εποχής (1930-40 αναφέρεται ως η χρυσή εποχή των κόμικς) και αναφορές-φόροι τιμής έχουν αποδοθεί σε μεταγενέστερες εκδόσεις και των δύο κολοσσών του υπερηρωικού κόμικ (DC και Marvel). Πρωτοεκδόθηκε από τους εκδότες/εκδοτικούς οίκους: Lev Gleason publications, AC comics, Image Comics και Dynamite Entertainment.

 

 

Πηγές:

Comicvine

Wikipedia

 • Like 21

Share this post


Link to post
Share on other sites

τώρα που βγήκε και το πολύ καλό σήριαλ ποιος τον πιάνει τον DAREDEVIL.

Εύγε για το θέμα πάντως!!

Edited by konni
 • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ ωραία παρουσίαση τυφλοπόντικα! :):thanks:

 

 

 

προσθέτω κι εγω το παρακάτω αφιέρωμα - αρθρακι:

 

Δεν ήξερα ότι η στολή του αρχικά ειχε διαφορετικό χρώμα και ότι στην αρχη αναγραφόταν ενα D και όχι το γνωστό DD.

 

DAREDEVIL
The Man Without Fear

 

post-13626-0-64621800-1443720734_thumb.jpg

 

Τον Απρίλιο του 1964, οι Stan Lee (κείμενο) και Bill Everett (σκίτσο), με την συνδρομή του Jack Kirby δημιούργησαν για λογαριασμό της Marvel τον Daredevil, που έμελλε να αναδειχτεί σε έναν από τους κορυφαίους ήρωες κόμικ της εταιρείας και όχι μόνο.

 

Ο Matt Murdock ήταν ο μοναχογιός του επαγγελματία πυγμάχου «Battling» Jack Murdock (η μητέρα του είχε εξαφανιστεί όταν ήταν πολύ μικρός) και ζούσαν μαζί στην συνοικία Hell’s Kitchen της Νέας Υόρκης.

 

Ο πατέρας του, που εργαζόταν και σαν μπράβος για να συντηρήσει τον ίδιο και τον γιο του, του έχει ζητήσει να του υποσχεθεί πως δεν θα γίνει κι εκείνος πυγμάχος αλλά θα σπουδάσει. Ο νεαρός Matt ήταν καλός μαθητής, οξύθυμος χαρακτήρας και με περίσσιο θάρρος, γι’ αυτό και οι συμμαθητές του τον φώναζαν «Daredevil», δηλαδή… παράτολμος.

 

Η στιγμή που σημάδεψε τη ζωή του Matt ήταν όταν προσπάθησε να σώσει έναν τυφλό πεζό από ένα φορτηγό που θα τον χτυπούσε, ορμώντας να τον βοηθήσει. Από το όχημα έπεσε ένα δοχείο με ραδιενεργό υλικό και, σαν ειρωνεία της τύχης, τύφλωσε τον Matt.

 

Μετά το ατύχημα, ανακαλύπτει πως παρότι δεν βλέπει, έχει την ικανότητα να εντοπίζει τα περιγράμματα των όσων τον περιβάλλουν, ένα είδος «αίσθησης-ραντάρ» και συνειδητοποιεί ότι οι υπόλοιπες αισθήσεις του έχουν οξυνθεί σε υπερ-άνθρωπο βαθμό. Ο «Stick», δάσκαλος νίντζα και μέντοράς του, του έμαθε να ελέγχει αυτές τις δυνάμεις και να «βλέπει» τον κόσμο πολύ καλύτερα από ανθρώπους που έχουν την όρασή τους, μετατρέποντας τον σε εξπέρ των πολεμικών τεχνών και σε παγκόσμιας κλάσης «ακροβάτη».

 

Η εκδίκηση «γέννησε» τον ήρωα 

Παράλληλα με την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα, ο Matt γίνεται πετυχημένος δικηγόρος. Όταν ο πατέρας του δολοφονείται επειδή αρνήθηκε να στήσει έναν αγώνα και να ηττηθεί, ο Matt υιοθετεί την ταυτότητα του μασκοφόρου ήρωα «Daredevil», ζητώντας εκδίκηση. Αφού φέρνει ενώπιον της δικαιοσύνης τον Fixer, τον άνθρωπο που ήταν υπεύθυνος για τον θάνατό του πατέρα του, συνεχίζει να ζει διπλή ζωή πολεμώντας το έγκλημα. Με το παρατσούκλι «The Man Without Fear» (ο άνθρωπος που δεν φοβάται) γίνεται ένας από τους πιο διάσημους «street-level» ήρωες της Νέας Υόρκης. Μεγαλύτεροι εχθροί του γίνονται με τον καιρό οι Bullseye και Kingpin.

 

Στολή και εξοπλισμός

Όταν ξεκίνησε την… σταδιοδρομία του ως διώκτης του εγκλήματος, ο Daredevil φορούσε μια στολή χρώματος κίτρινου και σκούρου κόκκινου, φτιαγμένη από την ρόμπα του μποξ του πατέρα του, σαν φόρος τιμής προς εκείνον. Στο 7ο τεύχος της σειράς την αντικατέστησε με την κλασσική πια ολόσωμη κόκκινη, σχεδιασμένη για να του προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία. Στο μέρος του στέρνου αναγράφονται τα αρχικά «DD» (στα πρώτα τεύχη είχε μόνο ένα «D»). Η μάσκα του φέρει δύο… διαβολικά κέρατα, τα οποία στις αρχές του κόμικ χρησίμευαν ως μεταλλικές αντένες που ενίσχυαν την ικανότητά του της «αίσθησης-ραντάρ» και μπορούσε να ακούει τις ραδιοφωνικές συχνότητες.

 

INFO

 • Πρώτη εμφάνιση: Daredevil #1 (Απρίλιος 1964)
 • Κάποια στιγμή στο κόμικ, η ταυτότητα του Matt ως Daredevil αποκαλύπτεται από μια tabloid εφημερίδα, αλλά τελικά καταφέρνει να αποπροσανατολίσει τον κόσμο και να κρατήσει το μυστικό με τη βοήθεια του Iron Fist, που παρίστανε τον Daredevil όταν ο Matt βρισκόταν στη φυλακή.
 • Η μεγάλη αγάπη του Matt ήταν η Electra Natchios, με την οποία είχε γνωριστεί στο Πανεπιστήμιο. Οι δυο τους βρέθηκαν από εραστές αντίπαλοι, όταν η Electra έγινε πληρωμένη δολοφόνος. Όταν ο Bullseye την τραυματίζει θανάσιμα, εκείνη καταφέρνει να φτάσει στο σπίτι του Matt και πεθαίνει στην αγκαλιά του. Αργότερα παντρεύτηκε την Milla Donovan αλλά ο γάμος σύντομα διαλύθηκε καθώς δεν είχε ξεπεράσει τον χαμό της Karen.
 • Πολλοί σπουδαίοι κομικογράφοι (όπως οι Wally Wood, John Romita Sr., Gene Colan κ.α.) έχουν συμμετάσχει στην συγγραφή των ιστοριών  του Daredevil, όμως η… θητεία του Frank Miller στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές των 80’s μνημονεύεται ως αυτή που καθιέρωσε τον χαρακτήρα ως έναν από τους πλέον δημοφιλείς στο φανταστικό σύμπαν της Marvel.
 • Το 2003 ο Daredevil κέρδισε το βραβείο Eisner της «Καλύτερης Συνεχιζόμενης Σειράς Κόμικ».
 • Έχει ψηφιστεί στη 10η θέση της λίστας της βρετανικής ιστοσελίδας ign.com με τους πιο αγαπημένους ήρωες κόμικ.
 • Το 2003 έγινε η μεταφορά του Daredevil στον κινηματογράφο αλλά η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Μπεν Άφλεκ, απέσπασε πολύ αρνητικές κριτικές.

Daredevil: Trailer (2003)

 

:cheers3:

 • Like 16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.