Μετάβαση στο περιεχόμενο

BATMAN [ Ιωαννίδης Γιάννης, Flash.gr, ? ]


Bonadrug

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  1271
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  715
  • Content Count:  3477
  • Reputation:   20239
  • Achievement Points:  3534
  • Days Won:  16
  • With Us For:  6259 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Πριν από πολλά (χμ... σχετικό) έτη, τα Χριστούγεννα του 2002 είχα βρει νομίζω στο flash.gr αλλά δεν παίρνω και όρκο ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον Batman με την υπογραφή κάποιου Γιάννη Ιωαννίδη. Το είχα σώσει τότε σε word.
Σήμερα σκαλίζοντας κάτι παλιά back up το βρήκα μπροστά μου. Κάνω ένα search, δεν το βρίσκω πια online, βρίσκω όμως πως κάποιος Γιάννης Ιωαννίδης είναι διεθυντής σύνταξης στο περιοδικό Batman της Anubis !


Εν πάσει περιπτώσει , εδώ είναι το τρομερό κείμενό του (με προσθήκη εικόνων από γκουγκλάρισμα) :


 


Β Α Τ Μ Α Ν

post-1271-1225915184_thumb.jpg

Στις 26 Ιουνίου 1924, σε ένα στενοσόκακο της Γκόθαμ Σίτι, ο κλέφτης Τζο Τσιλ δολοφονεί τον επιχειρηματία Τόμας Γουέην και τη σύζυγό του, Μάρθα, μπροστά στα μάτια του 8χρονου γιου τους, Μπρους. Το τραγικό περιστατικό, που συνέβη λίγη ώρα μετά την οικογενειακή έξοδο σε σινεμά, για να δουν το «Σημάδι του Ζορρό», στιγμάτισε ανεξίτηλα τη ζωή του μικρού. Καθώς τα χρόνια περνούν, η ζωή του Μπρους στοιχειώνει από την ανάγκη του να εκδικηθεί, να τιμωρήσει το έγκλημα, αυτούς που του στέρησαν τους γονείς του.

Ο Μπρους Γουέην ζει σαν ένα ορφανό πλουσιόπαιδο, σπουδάζει νομική κι εγκληματολογία, απολαμβάνει τα υλικά αγαθά, αλλά ξέρει πολύ καλά πως, αν δεν εκδικηθεί για τη δολοφονία των γονέων του, δε θα μπορέσει να ζήσει μια κανονική ζωή. Εκμεταλλευόμενος τις οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας, εμπνευσμένος ίσως από τον αγαπημένο του Ζορρό, χτίζει τη δική του δεύτερη περσόνα και την κρύβε κι αυτός σε μια σπηλιά -ντυμένος στα μαύρα, με μια μπέρτα ανάλογη με εκείνη του παιδικού του ήρωα, μασκοφόρος, ο Μπρους γίνεται τις νύχτες ο Μπάτμαν, ο Aνθρωπος Νυχτερίδα, ο τιμωρός του εγκλήματος. Την ημέρα, ο Μπάτμαν παύει να υφίσταται. Τη θέση του παίρνει ο Μπρους Γουέην, κύριος μέτοχος της πολυεθνικής «Επιχειρήσεις Γουέην». Κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική ταυτότητα του ορκισμένου τιμωρού του εγκλήματος και κανείς δεν πρόκειται να υποψιαστεί τον πετυχημένο επιχειρηματία με το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο. Το καμουφλάζ του Μπάτμαν είναι άψογο -όπως ήταν κάποτε το καμουφλάζ του Ζορρό. Οταν πέσει η νύχτα, ο φιλήσυχος Μπρους Ουέιν, φοράει τη στολή του και μετατρέπεται σε σκοτεινό εκδικητή.


Ο Μπρους Ουέιν ως Μπάτμαν

post-1271-1225915278_thumb.jpg

Εκπαιδευμένος άριστα τόσα σωματικά όσο και πνευματικά, ο Μπάτμαν είναι ανίκητος σε κάθε είδους προσωπική μονομαχία. Γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα μυστικά των πολεμικών τεχνών, είναι εξαιρετικός ντετέκτιβ και έχει αλάνθαστο ένστικτο. Μετρ των μεταμφιέσεων και ασύγκριτος στις αποδράσεις, σχεδιάζει κάθε του κίνηση στο μυστικό του αρχηγείο, μια σπηλιά που βρίσκεται κάτω από την έπαυλη Γουέιν, την Batcave. Απαραίτητο αξεσουάρ στην εκστρατεία του εναντίον του εγκλήματος είναι η ζώνη του. Εφοδιασμένη με λέιζερς, σχοινιά, κάψουλες αερίων αλλά και το "αγαπημένο" όπλο του Μπάτμαν, το Batarang. Πρόκειται για ένα μοναδικό μπούμερανγκ που γαντζώνει σχεδόν παντού και του επιτρέπει να μετακινείται από οροφή σε οροφή ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται και για να ακινητοποιηθεί κάποιος εχθρός. Βασικό μέσο μεταφοράς του είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο αυτοκίνητο, το Batmobile. Διαθέτει τουρμπίνες, τις οποίες ενεργοποιεί για να διαφύγει ή να καταδιώξει κάποιον και απίστευτων δυνατοτήτων οπλικά συστήματα. Με αυτό τον εξοπλισμό, την άριστη σωματική του κατάσταση και τους φίλους του πάντα στο πλευρό του, ο Σκοτεινός Ιππότης έσωσε από μεγάλους και συχνούς κινδύνους τη Gotham City. Οι εχθροί της πόλης -κι άρα εχθροί του Μπάτμαν- καταλήγουν πάντα στα χέρια του νόμου και, όταν καταδικαστούν, στο ειδικό άσυλο για υπερ-κακοποιούς, το Aσυλο Αρκαμ.

Η προσωρινή λύση

post-1271-1225915406_thumb.jpg

Ο Μπρους Ουέιν έδρασε ως Μπάτμαν για περίπου 25 χρόνια. Αναγκάστηκε να βγάλει για πάντα την μπλε και γκρι στολή λόγω προβλημάτων που αντιμετώπισε με την καρδιά του. Σταδιακά, αποχώρησε και από την εταιρία του, την «Γουέιν Εντερπράιζις», πουλώντας τις μετοχές στον Ντέρεκ Πάουερς. Αποσύρθηκε στην έπαυλή του και επί μια εικοσαετία παρακολουθούσε ανήμπορος να αντιδράσει την εγκληματικότητα να αυξάνεται δραματικά στο Γκόθαμ Σίτι. Αρχικά, σε μια προσπάθεια να πατάξει το έγκλημα, ο Μπρους Ουέιν προσέλαβε τον Ζαν Πολ Βάλεϊ αναθέτοντάς του τη δουλειά του Μπάτμαν. Εκπαιδευμένος από την ημέρα που γεννήθηκε, μέσω της μεθόδου του υπνωτισμού, ο Βάλει υπήρξε και πριν φορέσει την μπλε και γκρι στολή του Ανθρώπου-Νυχτερίδας, τιμωρός των παρανόμων. Το όνομά του ήταν Αζραελ.


Αν και εξαιρετικά αποτελεσματικός πολεμιστής, η σταδιοδρομία του Βάλεϊ ως Μπάτμαν ήταν πολύ σύντομη. Και αυτό διότι ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο του κακοποιού Αρνολντ Έτκαρ/Έτσινσον, γνωστού και ως Αμπατουάρ, ο οποίος «τρεφόταν» με συγγενικά του πρόσωπα. Ο ψυχοπαθής δολοφόνος είχε σκοτώσει 26 μέλη της οικογένειάς του προτού τον κυνηγήσει ο Μπάτμαν. Η καταδίωξη έφτασε στο τέλος της όταν ο Αμπατουάρ, προσπαθώντας να διαφύγει, κρεμάστηκε από μια σωλήνα. Ωστόσο, ο Βάλεϊ δεν τον βοήθησε, αφήνοντάς να γλιστρήσει και να πέσει στο κενό. Εξαιτίας αυτής του της κίνησης, ΄΄χρεώθηκε΄΄ προσωπικά τον θάνατο του περιβόητου εγκληματία. Ως εκ τούτου και με δεδομένο ότι ο Μπάτμαν-Γουέην δεν είχε σκοτώσει ποτέ κανέναν στο παρελθόν, ο Βάλεϊ αναγκάστηκε, μετά από εντολή του Μπρους, να βγάλει για πάντα τη στολή του Ανθρώπου-Νυχτερίδα και να επιστρέψει στο ρόλο του Αζραελ.

Η διάδοχη κατάσταση
post-1271-1225915544_thumb.jpg
Όλα άλλαξαν όταν ο έφηβος Τέρι ΜακΓκίνις ανακάλυψε κατά τύχη την Batcave και παρακάλεσε τον Μπρους Ουέιν να γίνει και πάλι ο Μπάτμαν. Εκείνος εξήγησε ότι δεν ήταν σωματικά ικανός να το πράξει αλλά του αντιπρότεινε να συνεχίσει αυτός το έργο του, περιορίζοντας τον εαυτό του σε συμβουλευτικό ρόλο. Όπως ήταν φυσικό, ο ΜακΓκίνις δέχτηκε περιχαρής. Μέσω υπερσύγχρονων συστημάτων τηλεπικοινωνίας, ο Μπρους Γουέιν βρίσκεται συνεχώς στο πλάι του νέου Μπάτμαν. Παρακολουθώντας κάθε του κίνηση από την Batcave - μέσω μικροκάμερας που είναι τοποθετημένη στο κεφάλι του ΜακΓκίνις - τον συμβουλεύει και τον καθοδηγεί.
Ατίθασος, ισχυρογνώμων και επαναστατικός χαρακτήρας, ο Τέρι ΜακΓκίνις διέφερε από τους υπόλοιπους συνομήλικούς του. Ένα βράδυ, ο πατέρας του τον τιμώρησε σε κατ' οίκον περιορισμό. Εκείνος, αντιδραστικός, όπως πάντα, έφυγε από το σπίτι. Στο δρόμο του επιτέθηκε μια συμμορία μοτοσικλετιστών, οι Τζόκερς, και αναγκάστηκε να καταφύγει στην έπαυλη Γουέιν για να σωθεί. Εκεί, ανακάλυψε το μεγάλο μυστικό που έκρυβε για τόσα χρόνια ο Μπρους Γουέιν αλλά τον περίμενε μια ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη. Όταν γύρισε σπίτι, το βρήκε διαλυμένο. Διαρρήκτες εισέβαλαν και δολοφόνησαν τον πατέρα του, ο οποίος προσπάθησε να αντισταθεί. Μετά από αυτό το τραγικό συμβάν, ο ΜακΓκίνις ορκίστηκε να τιμωρήσει όσους ήταν υπεύθυνοι για το θάνατο του πατέρα του -κάτι σας θυμίζει;
 

Ο Ι Φ Ι Λ Ο Ι Τ Ο Υ B A T M A N

post-1271-1225915158_thumb.jpg

Ο Αλφρεντ Πένιγουορθ είναι ο μόνος κοινός θνητός που ξέρει τη μυστική ταυτότητα του Μπάτμαν. Είναι επί δεκαετίες ο μπάτλερ των Γουέην, κι αυτός που ανάθρεψε τον νεαρό Μπρους, μετά το θάνατο των γονέων του, δίνοντάς του απαραίτητες συμβουλές και καθοδηγώντας τον καθ’ όλη την εφηβεία του. Αφανής αλλά πολύτιμος, πρώην πράκτορας των Αγγλικών Μυστικών Υπηρεσιών, συμβάλει με την ανεκτίμητη εμπειρία του στον αγώνα του Μπάτμαν κατά της παρανομίας. Ως άριστος μηχανικός, ο Αλφρεντ έχει τη δυνατότητα να χειριστεί με ευκολία τα μηχανήματα της Batcave και να βοηθήσει εξ αποστάσεως τον Μπάτμαν, όποτε οι περιστάσεις το απαιτούν.

post-1271-1225915627_thumb.jpg
Ο Ντικ Γκρέισον, υπήρξε μέλος των «Ιπτάμενων Γκρέισονς», μια ομάδας η οποία εκτελούσαν ένα ριψοκίνδυνο ακροβατικό στο τσίρκο Χέιλι. Κατά τη διάρκεια μιας παράστασης, ο εκβιαστής Τόνι Ζούκο, θέλοντας να αποκομίσει οφέλη από τον ιδιοκτήτη του τσίρκου, κόβει το σχοινί και οι γονείς του νεαρού Ντικ Γκρέισον βρίσκουν τραγικό θάνατο. Ανάμεσα σε όσους παρακολουθούσαν το ακροβατικό ήταν και ο Μπρους Γουέην, στον οποίο ζωντάνεψαν οι τραυματικές μνήμες της παιδικής του ηλικίας. Ένιωσε ένα ιδιαίτερο «δέσιμο» με το Νικ και τον πήρε υπό την προστασία του. Του παρείχε πλήρη οικονομική και ηθική υποστήριξη, διδάσκοντάς του τα μυστικά των πολεμικών τεχνών. Σύντομα, ήταν απόλυτα έτοιμος να πολεμήσει στο πλευρό του Μπάτμαν. Έτσι, γεννήθηκε ο Ρόμπιν, πιστός βοηθός και συνεργάτης του μασκοφόρου ήρωα. Αφού αγωνίστηκε μαζί με τον Μπάτμαν εναντίον των παρανόμων για αρκετά χρόνια, ο Ντικ Γκρέισον αποφάσισε να φύγει από το Γκόθαμ Σίτι. Περιπλανήθηκε σχεδόν σε όλο τον κόσμο, διδάχτηκε διάφορες τεχνικές καταπολέμησης του εγκλήματος και έμαθε σε άριστα πολεμικές τέχνες. Στη συνέχεια, επέστρεψε στο Γκόθαμ Σίτι αλλά όχι και στο ρόλο του Ρόμπιν. Προτίμησε, αξιοποιώντας ένα κεφάλαιο που είχε συγκεντρώσει το τσίρκο Χέιλι, να μετακομίσει σε μια παλιά αποθήκη και να «στήσει» εκεί τα δικά του αρχηγεία από όπου θα αντιμετωπίζει τους κακοποιούς. Έτσι γεννήθηκε ο Νάιτουϊνγκ.

post-1271-1225915690_thumb.jpg
Τη θέση του Ντικ Γκρέισον ως Ρόμπιν πήρε ο μόλις 13 ετών, Τιμ Ντρέικ. Γιος ενός μικροκακοποιού ονόματι Στίβεν «Σίφτι» Ντρέικ, Τιμ έμεινε μονάχος του όταν ο πατέρας του έκλεψε λεφτά από τον μεγαλοεγκληματία Διπρόσωπο και υποχρεώθηκε να φύγει από το Γκόθαμ Σίτι για να γλιτώσει τη ζωή του. Προσπαθώντας να εντοπίσει τον Στίβεν Ντρέικ, ο Διπρόσωπος κυνηγούσε για αρκετό καιρό τον Τιμ. Τελικώς, όταν κατόρθωσε να τον πιάσει, έμαθε πως ο Στίβεν Ντρέικ δολοφονήθηκε στο Σέντραλ Σίτι από μαφιόζους. Αυτή η είδηση κατέστησε τον Τιμ αχρείαστο στον Διπρόσωπο, ο οποίος διέταξε τους άνδρες του να τον σκοτώσουν. Τον έσωσε ο Μπάτμαν. Αφού τον υιοθέτησε, ο Μπρους Γουέην του έδωσε το ρόλο του Ρόμπιν, τον οποίο εξάλλου ο Τιμ θαύμαζε.

post-1271-1225915006_thumb.jpg
Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους λίγους αστυνομικούς της Γκόθαμ που χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Μπάτμαν. Ο λόγος για τον Επιθεωρητή Τζέιμς Γκόρντον. Αφοσιωμένος, έντιμος και ικανότατος συνεργάζεται συχνά με τον Ανθρωπο-Νυχτερίδα καταστρώνοντας σχέδια για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Με το πέρασμα των χρόνων, οι δυο τους ανέπτυξαν μια ξεχωριστή φιλία στηριγμένη στον αλληλοσεβασμό και την αλληλοεκτίμηση.

post-1271-1225915075_thumb.jpg
Ένας άλλος εκ των λιγοστών αδιάφθορων αστυνομικών της πόλης είναι ο Χάρβεϊ Μπούλοκ. Αξύριστος, χοντρός και κακοντυμένος, εκ πρώτης όψεως, ο Μπούλοκ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί υπόδειγμα αστυνομικού. Παρά τα ελαττώματά του όμως, ο Μπούλοκ έχει αφιερώσει τη ζωή του στην τήρηση της έννομης τάξης. Αρχικά, ήταν αντίθετος στην ιδέα της επιβολής του νόμου από κάποιον εκτός των αστυνομικών οργάνων, όπως ο Μπάτμαν. Καθώς περνούσε ο καιρός, όμως, ο Μπούλοκ συνειδητοποίησε την αξία του μασκοφόρου ήρωα και πλέον τον καλεί όποτε χρειάζεται την βοήθειά του.

post-1271-1225914900_thumb.jpgpost-1271-1225914918_thumb.jpg
Συνεργάτης του Μπούλοκ είναι η επίσης εξαιρετική αστυνομικός Ρενέ Μοντόγια. Πρόκειται για μια από τις πιο αξιόπιστες πηγές του Μπάτμαν μέσα από το αστυνομικό τμήμα του Γκόθαμ. (Η Μοντόγια είναι χαρακτήρας που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του Batman Animated Series το 1990 και σιγά σιγά πέρασε στο κόμικ, περισσότερα εδώ κι εδώ )

post-1271-1225915808_thumb.jpgpost-1271-1225915877_thumb.jpg
Ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση του εγκλήματος έχει και η κόρη του Επιθεωρητή Γκόρντον, Μπάρμπαρα. Κάθε φορά που ο Μπάτμαν χρειάζεται την βοήθειά της, εκείνη φοράει την στολή της Μπάτγκιρλ και τίθεται στη διάθεσή του. Όταν δεν κυνηγάει κακοποιούς, η Μπάρμπαρα, η οποία έχει περίπου την ίδια ηλικία με τον Ντικ Γκρέισον, σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Γκόθαμ Στέιτ.



σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι - d o n o t p o s t r e p l i e s

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1596
  • Content Count:  5019
  • Reputation:   34448
  • Achievement Points:  5027
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6160 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Useless trivia: Πριν περίπου δεκαπέντε χρόνια ο εν λόγω Ιωαννίδης (που δεν έχει καμμιά σχέση με το γνωστό πρώην προπονητή και νυν βουλευτή) ήταν φοιτητής στην Πάτρα, και γνωριζόταν με έναν πολύ καλό μου φίλο. Συχνάζαμε λοιπόν μερικές φορές στην πλατεία Όλγας, και εκεί είχε φέρει κανά-δύο φορές κόμικ άλμπουμς της Βαβέλ, Παρά Πέντε κλπ. και διαβάζαμε. Εκείνη την περίοδο δεν ασχολιόμουν καθόλου με κόμικς, μια που είχε περάσει η χρυσή δεκαετία του '80 με Μπλεκ, Αγόρι κλπ. και δεν είχε αρχίσει να βγαίνει το 9 να ξαναφουντώσει η φλόγα. Οπότε όπως καταλαβαίνετε, το να διαβάζεις ξαφνικά Μανάρα στην χρυσή του περίοδο (Χάρτινος άνθρωπος, Όνειρο ίσως κλπ.), Ranxerox, Πυρετό της Ουρμπικάνδης, Τρελλό στύτη κ.ο.κ., σε έκανε να γουρλώνεις τα μάτια και να λες "υπάρχουν και τέτοια κόμικς;".

Όχι, Βαβέλ και Παρά Πέντε δε διάβαζα εκείνη την περίοδο, δεν ξέρω καν αν τα έφερναν Πάτρα και πού...

 

 

 

Ωχ, σόρι Μανώλη, δεν πήρα χαμπάρι το don 't post replies που ανέφερες κάτω-κάτω... :oops:

Επεξεργασία από ramirez
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  1271
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  715
  • Content Count:  3477
  • Reputation:   20239
  • Achievement Points:  3534
  • Days Won:  16
  • With Us For:  6259 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

συνεχίζουμε το αφιέρωμα στο Batman. Το κείμενο θυμίζω κατά πάσα πιθανότητα υπογράφει ο Γιάννης Ιωαννίδης:

 

Ο Ι Ε Χ Θ Ρ Ο Ι Τ Ο Υ B A T M A N

 

post-1271-1226003145_thumb.jpg

 

Αυτοαποκαλείται «Πρίγκιπας Κλόουν του Εγκλήματος» και είναι πασίγνωστος σε όλη την Γκόθαμ Σίτι ως Τζόκερ. Πριν από πολλά χρόνια, κατά τη διάρκεια μια ληστείας που επιχειρούσε στο Χημικό Εργοστάσιο «Eις», ο Μπάτμαν προσπάθησε να τον συλλάβει. Για να διαφύγει, ο Τζόκερ υποχρεώθηκε να βουτήξει σε έναν αγωγό με τοξικές ουσίες, οι οποίες παραμόρφωσαν μόνιμα το πρόσωπό του. Απέκτησε ένα φαρδύ ειρωνικό χαμόγελο και πράσινα γυαλιστερά μαλλιά, ενώ όλο του το δέρμα έχασε το φυσικό του χρώμα και έγινε κάτασπρο. Eτσι, μεταλλάχθηκε κυριολεκτικά σε έναν διεστραμμένο εγκληματία. Σήμα κατατεθέν του Τζόκερ είναι ένα αέριο γέλιου, το Smilex, το οποίο χρησιμοποιεί για να εξουδετερώσει όσους του αντιστέκονται, ενώ πολλές φορές επιτίθεται εκτοξεύοντας τραπουλόχαρτα με λεπίδες.

 

post-1271-1226003296_thumb.jpg

 

Προτού γνωριστεί με τον Τζόκερ, η Χάρλεϊ Κουίν υπήρξε μια πετυχημένη ψυχίατρος. Όταν ανέλαβε τον περιβόητο εγκληματία στο Ασυλο Αρκαμ, όπου νοσηλευόταν, η εκκεντρική προσωπικότητά του της κέντρισε το ενδιαφέρον. Σιγά σιγά ασχολείτο όλο και περισσότερο μαζί του για να καταλήξει τελικά πλήρως εξαρτώμενη από αυτόν. Άκρως επικίνδυνη και θανατηφόρα, η Κουίν εκτελεί πιστά κάθε εντολή του Τζόκερ και αποτελεί διαρκή απειλή για τον Μπάτμαν και την Γκόθαμ Σίτι.

 

post-1271-1226003401_thumb.jpg

 

Διακεκριμένος επιστήμονας της Γκόθαμκροπ, ειδικευμένος στην κρυογενετική, ο Βίκτορ Φράιζ, είχε αφιερώσει τη ζωή του στην επιστήμη προκειμένου να σώσει τη γυναίκα του, Νόρα, η οποία έπασχε από μια σπάνια ασθένεια. Θέλοντας να τη διατηρήσει ζωντανή έως ότου βρεθεί κάποιο φάρμακο, ο Φράιζ προσπαθούσε να κατασκευάσει έναν κρυογενετικό θάλαμο. Ωστόσο, τα κεφάλαια δεν επαρκούσαν και έτσι όταν ο γενικός διευθυντής της Γκόθαμκροπ, Φέρις Μπόιλ, και οι άνθρωποι της ασφάλειας της εταιρείας επιχείρησαν να τον διακόψουν, εκείνος αντέδρασε. Επακολούθησε συμπλοκή από την οποία προκλήθηκε έκρηξη στα εργαστήρια, τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς. Η Νόρα πέθανε αβοήθητη, ενώ ο Φράιζ έπεσε μέσα στις κρυογενετικές δεξαμενές στις οποίες πειραματιζόταν.

Eπειτα από αυτή την τραγική εξέλιξη, ήταν ανήμπορος να επιβιώσει σε περιβάλλον θερμοκρασίας άνω των μηδέν βαθμών Κελσίου. Γι' αυτό αναγκάστηκε να φτιάξει μια ειδική στολή, η οποία τον διατηρεί σε θερμοκρασία -50 βαθμών Κελσίου και παράλληλα του τριπλασιάζει τη σωματική δύναμη. Επιπρόσθετα, δημιούργησε ένα όπλο λέιζερ με ακτίνες πάγου, το οποίο έχει τη δυνατότητα να ακινητοποιήσει οτιδήποτε. Eτσι, έπαψε πια να είναι ο επιστήμονας Βίκτορ Φράιζ και μετατράπηκε στον παράνομο Μίστερ Φριζ, σκοπός του οποίου ήταν να εκδικηθεί όσους θεωρούσε υπεύθυνους για τον θάνατο της γυναίκας του.

 

post-1271-1226003465_thumb.jpg

 

Αινιγματικός όσο κανείς, πανέξυπνος και ιδιαίτερα μορφωμένος, ο Eντουαρντ Νίγκμα ήταν μια ιδιοφυΐα στο χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Από μικρό παιδί έλυνε γρίφους και σπαζοκεφαλιές διότι έτσι ένιωθε ανώτερος από τους υπόλοιπους συνομήλικούς του. Αυτή του η τάση να ξεχωρίζει τον οδήγησε στην παρανομία. Φορώντας την πράσινη στολή του με σήμα το ερωτηματικό, ο Νίγκμα μεταμορφώνεται στον ραδιούργο και εξαιρετικά επικίνδυνο κακοποιό Γρίφο. Χρησιμοποιεί διάφορα τρικ για να καλύψει τα ίχνη έπειτα από κάθε του παρανομία και σκοπός του είναι να πράξει το απόλυτο έγκλημα-γρίφο, το οποίο ούτε ο Μπάτμαν δεν θα είναι ικανός να λύσει.

 

post-1271-1226003517_thumb.jpg

 

Σε μια συμπλοκή με τους άνδρες της προσωπικής φρουράς του αφεντικού της μαφίας, Ρούπερτ Θορν, ο εισαγγελέας Χάρβεϊ Ντεντ υπέστη σοβαρά τραύματα σε όλη την αριστερή πλευρά του σώματός του. Μετά το συμβάν, ο Ντεντ δεν ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος. Διχασμένος ολοκληρωτικά σε δύο εντελώς διαφορετικούς εαυτούς, στράφηκε στην παρανομία. Ουσιαστικά, ο εισαγγελέας Ντεντ είχε πεθάνει και αντί αυτού γεννήθηκε ο Διπρόσωπος. Προτού πράξει οτιδήποτε, ο Διπρόσωπος «στρίβει» το κέρμα του και ανάλογα αποφασίζει για τις κινήσεις του. Ανελέητος και φθονερός, ο Διπρόσωπος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς του Μπάτμαν.

 

post-1271-1226003598_thumb.jpg

 

Διάσημη βοτανολόγος, πανέμορφη και οξυδερκής, η Πάμελα Λίλιαν Αισλι έχει εκ φύσεως ανοσία σε δηλητήρια και εξωτερικές μολύνσεις. Αυτό της το προσόν, η ίδια θέλησε να το χρησιμοποιήσει για να... σταδιοδρομήσει στον υπόκοσμο. Ως Πόιζον Αιβι, η Αισλι εκδικείται όσους βλάπτουν το περιβάλλον και τη χλωρίδα γενικότερα. Θύματά της πέφτουν κυρίως πλούσιοι άνδρες, οι οποίοι δεν μπορούν να υποψιαστούν ότι είναι εφοδιασμένη με δηλητηριώδη αρώματα και κραγιόν. Eνα φιλί της σκοτώνει...

 

post-1271-1226003668_thumb.jpg

 

Το παρελθόν του καλύπτεται από ένα απέραντο πέπλο μυστηρίου. Ισχυρίζεται ότι η ηλικία του είναι μεγαλύτερη των 600 ετών, ενώ η ουσία που τον κρατάει ζωντανό τόσα χρόνια λέγεται «Λάζαρους Πιτ». Το όνομά του σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Το κεφάλι του Διαβόλου». Διευθύνει μια παγκόσμια εγκληματική οργάνωση, σκοπός της οποίας είναι να εξαγνίσει τον «μολυσμένο» κόσμο. Είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που γνωρίζουν πού βρίσκεται η Batcave και, μάλιστα, έχει βρεθεί σε αυτήν. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Μπάτμαν φοβάται τον Ρα'ς Αλ Γκουλ περισσότερο από κάθε άλλο εχθρό του. Στην αρχή, ο Ρα'ς, παρατηρώντας τις αξιοθαύμαστες σωματικές και διανοητικές ικανότητες του Μπάτμαν, θέλησε να τον παντρέψει με την κόρη του, Τάλια. Με αυτόν τον τρόπο επεδίωκε να βρει έναν αξιόπιστο διάδοχο. Μάλιστα, επισκέφθηκε τον Ανθρωπο-Νυχτερίδα στο αρχηγείο του, προσφέροντάς του το χέρι της θυγατέρας του. Oμως, ο Μπάτμαν αρνήθηκε για ευνόητους λόγους την πρόταση του Ρα'ς και εκείνος, ντροπιασμένος, ορκίστηκε να τον καταστρέψει.

 

post-1271-1226003733_thumb.jpg

 

Iσως αποτελεί την πιο γοητευτική αντίπαλο του Μπάτμαν. Ονομάζεται Σελίνα Κάιλ, αλλά είναι γνωστή ως Κατγούμαν, λόγω της πρωτοφανούς αγάπης που έχει για τις γάτες. Ασύλληπτα όμορφη και επικίνδυνη, η Κάιλ μοιράζεται μια σχέση αγάπης-μίσους με τον Μπάτμαν. Η έλξη ανάμεσά τους είναι εμφανής, ωστόσο τους χωρίζει ένα αξεπέραστο εμπόδιο: ο νόμος...

 

post-1271-1226003865_thumb.jpg

 

Υπερβολικά κοντός, κακάσχημος και καμπούρης, ο Oσβαλντ Κόμπλποτ υπήρξε στο περιθώριο σε όλο το διάστημα των νεανικών του χρόνων εξαιτίας της εμφάνισής του, αλλά και της απόρριψης των γονιών του. Παρότι ζάπλουτος, ο Κόμπλποτ δεν κατάφερε ποτέ να κάνει φίλους, με συνέπεια σταδιακά να αναπτύξει έντονη εγκληματική συμπεριφορά. Λόγω του παρουσιαστικού του, τα υπόλοιπα μέλη του υποκόσμου του κόλλησαν το παρατσούκλι Πιγκουίνος. Το αγαπημένο του όπλο είναι η θανατηφόρος ομπρέλα του.

 

post-1271-1226003933_thumb.jpg

 

Από μικρό παιδί, ο Τζόναθαν Κρέιν είχε μια έμφυτη τάση να μελετά τις ανθρώπινες φοβίες. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την εξωτερική του εμφάνιση -ψηλός και τρομακτικά αδύνατος- του έδωσαν το παρατσούκλι «Σκιάχτρο». Μεγαλώνοντας, ο Κρέιν ασχολήθηκε και επαγγελματικά με τις ανθρώπινες φοβίες. Σπούδασε και κατάφερε να κερδίσει την έδρα του καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Γκόθαμ Στέιτ. Το τέλος της ακαδημαϊκής του καριέρας και η απαρχή της... εγκληματικής ήρθαν ταυτόχρονα. Κατηγορήθηκε από μαθητές του ότι πραγματοποιούσε παράνομα πειράματα και εκδιώχθηκε από το πανεπιστήμιο. Η τάση να «παράγει» φόβο τον οδήγησε στην παρανομία και το ψευδώνυμο των εφηβικών του χρόνων επανήλθε στο προσκήνιο. Το Σκιάχτρο κυκλοφορεί στους δρόμους της Γκόθαμ και τρομάζει, χρησιμοποιώντας ποικίλες μεθόδους, οποιονδήποτε βρεθεί μπροστά του...

 

post-1271-1226004056_thumb.jpg

 

Πήρε το όνομά του από έναν ήρωα του παραμυθιού «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» και θεωρείται από τους πιο επικίνδυνους κακοποιούς στην Γκόθαμ Σίτι. Ο λόγος για τον Τρελο-Καπελά. Πραγματική ιδιοφυΐα στο χώρο των ηλεκτρονικών και ιδιαίτερα των μικροτσίπ, ο Τζέρβις Τετς πειραματιζόταν πάνω σε ζώα, επιχειρώντας να ελέγξει τους εγκεφάλους τους. Αυτή του η δραστηριότητα, όπως επίσης και τα συναισθήματα αγάπης που ένιωθε για τη γραμματέα του, Αλις, τον ώθησαν στην παρανομία. Ο Τρελο-Κάπελας Τετς προσπαθεί να κατακτήσει την καρδιά της Αλις, όμως εκείνη τον απορρίπτει. Τότε, καταβάλλεται από εγκληματικές επιθυμίες. Εξαιρετικά επικίνδυνος, έχει την ικανότητα να μετατρέψει τον οποιονδήποτε σε υποχείριό του και να του αποσπάσει ό,τι πληροφορίες χρειάζεται.

 

post-1271-1226003066_thumb.jpg

 

Η ζωή του Ματ Χέιγκεν, διάσημου ηθοποιού, άλλαξε ριζικά έπειτα από ένα τροχαίο ατύχημα. Παραμορφωμένος και φέροντας αμέτρητα εγκαύματα σε όλο του το σώμα, ο Χέιγκεν μεταφέρθηκε σε κλινική της Γκόθαμ. Εκεί τον πλησίασε ο Ρόλαντ Ντάγκετ, επιχειρηματίας, του οποίου οι δραστηριότητες δεν κινούνταν πάντοτε στα νόμιμα πλαίσια, και του πρότεινε να δοκιμάσει ένα πρωτοποριακό, μη ελεγμένο από τον Οργανισμό, φάρμακο με την ονομασία RenuYou. Oπως ισχυρίστηκε ο Ντάγκετ, το RenuYou θα έσβηνε τα σημάδια του ατυχήματος από το σώμα του Χέιγκεν γρηγορότερα και πιο ανώδυνα από ό,τι οι πλαστικές εγχειρήσεις. Η πρόταση του Ντάγκετ ήταν τέτοια που ο Χέιγκεν δεν θα μπορούσε να αρνηθεί στην κατάσταση που βρισκόταν. Το αποτέλεσμα όμως δεν ήταν το αναμενόμενο. Eπειτα από ένα διάστημα, ο ηθοποιός εθίστηκε στο RenuYou και ήθελε να παίρνει τεράστιες ποσότητες. Μια ημέρα δεν άντεξε άλλο. Εισέβαλε στα εργαστήρια του Ντάγκετ και υποχρέωσε τους επιστήμονες να του δώσουν να πιει πολλά γαλόνια του φαρμάκου. Αυτή του η πράξη είχε ως συνέπεια την ολική μεταμόρφωση της σωματοδομής του. Κάθε του κύτταρο μεταλλάχθηκε και πλέον ο Χέιγκεν δεν θύμιζε άνθρωπο, αλλά μια μάζα από πηλό. Η κοινωνική αποστροφή εξαιτίας της εμφάνισής του και το γεγονός ότι λόγω της μετάλλαξης ο Χέιγκεν μπορούσε να αλλάζει μορφή συνεχώς και να μη γίνεται εύκολα αντιληπτός, είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει ο περιβόητος εγκληματίας Clayface.

 

post-1271-1226004137_thumb.jpg

 

Σωματώδης, αδίστακτος και απίστευτα δυνατός, ο Μπέιν είναι ένας εκτελεστής με όλη τη σημασία της λέξης. Ανέλαβε να δολοφονήσει τον Μπάτμαν για λογαριασμό του αφεντικού της μαφίας, Ρούπερτ Θορν, όμως δεν τα κατάφερε. Πηγή ενέργειας για τον Μπέιν αποτελεί ένα δηλητήριο (Venom), το οποίο αυξάνει για περιορισμένο χρονικό διάστημα την αντοχή, το μέγεθος και τη δύναμη του σώματός του.

 

post-1271-1226004290_thumb.jpg

 

Η ταπεινή του καταγωγή και το δέρμα ερπετού που κληρονόμησε από μια σπάνια ασθένεια, καταδίκασαν τον Ουέιλορ Τζόουνς από μικρή ηλικία. Περιθωριοποιημένος και άπορος, έγινε κλέφτης για να επιβιώσει, όμως συνελήφθη και οδηγήθηκε σε φυλακή ανηλίκων. Εκεί, ο Τζόουνς επιτέθηκε και σκότωσε έναν συγκρατούμενό του, ο οποίος χλεύαζε την εξωτερική του εμφάνιση. Hταν η αρχή της κατηφόρας για τον ίδιο. Έμεινε κλεισμένος σε ένα κελί για 18 ολόκληρα χρόνια. Oταν αποφυλακίστηκε ασχολήθηκε με την πάλη για να βγάλει τα προς το ζην. Μέσα στα ρινγκ τον αποκαλούσαν Κίλερ Κροκ, ένα όνομα με το οποίο έμελλε να γίνει γνωστός στους κύκλους του υποκόσμου. Μη αντέχοντας άλλο την ανέχεια, ο Τζόουνς κλέβει τον διοργανωτή των αγώνων πάλης και καταφεύγει στην Γκόθαμ. Εκεί, εξελίχθηκε σε επαγγελματία εκβιαστή, ληστή και δολοφόνο.

 

σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι - d o n o t p o s t r e p l i e s

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  1271
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  715
  • Content Count:  3477
  • Reputation:   20239
  • Achievement Points:  3534
  • Days Won:  16
  • With Us For:  6259 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Gotham City

 

Ο Μπάτμαν γεννήθηκε, μεγάλωσε και δρα στην πόλη Γκόθαμ, την Gotham City -ένα αντίγραφο της Νέας Υόρκης, με δάνεια στοιχεία από τη Μητρόπολη του Φριτς Λανγκ.

 

Η πόλη βρίσκεται στο βορρά των ΗΠΑ, σε δύο ώρες απόσταση με το αυτοκίνητο από τη ΝΥ κι άλλες τόσες από τη Μητρόπολη του Σούπερμαν. Eζησε μέρες δόξας, χάρη στη βιομηχανία της, στο παρελθόν. Επί σχεδόν 60 χρόνια η πόλη έζησε τις συνέπειες της Μεγάλης Ύφεσης, βουτηγμένη στην εγκληματικότητα. Κι ύστερα, μετετράπη σε κρανίου τόπο...

 

post-1271-1226093915_thumb.jpg

 

Ο υπερασπιστής των κατοίκων της πόλης, ένας απλός άνθρωπος, χωρίς υπερδυνάμεις, με αρκετά χρήματα ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει τις τελευταίες τεχνολογικές ανακαλύψεις στον αγώνα του κατά του κακού, αλλά και για να δείχνει τη φιλανθρωπία του όταν δεν φορά τη μαύρη του μάσκα, δεν αποχωρίστηκε την πόλη του ποτέ. Από τη στιγμή που -ενώ ακόμη ζούσαν οι γονείς του- ανακάλυψε την τεράστια και γεμάτη νυχτερίδες σπηλιά κάτω από το πατρικό του, ως τη στιγμή που ο Δρ. Τόμας Γουέιν και η σύζυγός του Μάρθα δολοφονήθηκαν, η πόλη ήταν γι' αυτόν μια μεγάλη παιδική χαρά που στέγαζε τα ανέφελά του χρόνια. Μετά τη δολοφονία των δικών του, έγινε το πεδίο που επέλεξε για να δώσει τις μάχες του, ως εκδικητής -είχε ορκιστεί εκδίκηση μπροστά στον τάφο των γονιών του, στο νεκροταφείο της Γκόθαμ Σίτι. Η οικογένειά του, άλλωστε, ήταν μία από τις τρεις οικογένειες που δημιούργησαν το χωριό-πυρήνα γύρω από τον οποίο αναπτύχθηκε η Γκόθαμ, μια απλωμένη πόλη, φτιαγμένη από τσιμέντο, σίδερο, γυαλί και άσφαλτο, με 17 εκατομμύρια κατοίκους σήμερα -κι άλλα οκτώ εκατομμύρια στην προαστιακή της ζώνη. Με τις πολυτέλειες μιας μεγαλούπολης -μουσεία, πύργους, ουρανοξύστες που φημίζονται για το ύψος τους, χιλιάδες εστιατόρια και νυχτερινά κλαμπ- αλλά και τις δεκάδες πολυτελείς ή λιγότερο πολυτελείς -αν σε λένε Πιγκουίνο- κρυψώνες των ανθρώπων του εγκλήματος, η Γκόθαμ ήταν πάντα χαρακτηριστικό παράδειγμα υπεραναπτυγμένου αστικού κέντρου του πρώτου κόσμου.

 

Η ύφεση και η εγκληματικότητα στην πόλη έφεραν γρήγορα τη διαφθορά των Αρχών. Στον αγώνα του κατά του εγκλήματος, πρώτος εχθρός του Μπάτμαν στη διεφθαρμένη Γκόθαμ ήταν η ίδια η αστυνομία, που την ήλεγχαν στο μεγαλύτερο μέρος της οι κακοποιοί. Ο Μπάτμαν αποκάλυψε τη διαφθορά και βοήθησε τον έντιμο ντετέκτιβ Τζέιμς Γκόρντον να αναλάβει αρχηγός και «εκκαθαριστής» στην αστυνομία. Πιθανώς, ο αρχηγός Γκόρντον είναι αυτός που επιτρέπει στο batcomputer της σπηλιάς να έχει πρόσβαση σε όλα τα αστυνομικά αρχεία. Στους σκοτεινούς δρόμους της Γκόθαμ ακόμη κι οι αδιάφθοροι ή οι ήρωες, χρειάζονται βοήθεια -γι' αυτό άλλωστε το σημάδι του Μπάτμαν φωτίζει συχνά τον ουρανό της πόλης. Η ζωή στην Γκόθαμ ήταν από τη δεκαετία του 1930 δύσκολη, αλλά οι απλοί πολίτες ήξεραν ότι μπορούσαν να βασίζονται στον Μπάτμαν. Ως τη στιγμή που η Γκόθαμ Σίτι έσβησε από το χάρτη.

 

Πίσω από την καταστροφή ήταν, αρχικά, ο Ρα'ς αλ Γκουλ, ο υπέργηρος υπηρέτης του κακού. Αυτός ανέπτυξε τον ιό έμπολα Gulfa, και τον ελευθέρωσε στην πόλη, σκοτώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της πριν ο Αζραελ βρει τη θεραπεία. Η αντεπίθεση έγινε με ένα νέο ιό, πιο ισχυρό και επίσης άμεσα θανατηφόρο, που κόντεψε να εξαφανίσει ολόκληρη την πόλη -αυτή τη φορά τη λύση έδωσε ο Μπάτμαν. Η τραγωδία δεν είχε τελειώσει, τώρα αναλάμβανε η φύση. Ένας σεισμός της τάξης των 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μετέτρεψε την πόλη σε ερείπια, σκοτώνοντας χιλιάδες κατοίκους και καταστρέφοντας την υποδομή του αστικού κέντρου. Οι τραυματίες αφήνονταν στη μοίρα τους, οι άστεγοι και πεινασμένοι αναζητούσαν τρόπους να επιβιώσουν. Οι διαστάσεις του εφιάλτη ήταν απίστευτες κι απρόσμενες, ακόμη και για την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ενώ η πόλη ήλπιζε σε κυβερνητική βοήθεια για να σωθούν οι εναπομείναντες κάτοικοί της και να μπορέσει να αποκατασταθεί σε ένα βαθμό ο καθημερινός ρυθμός ζωής, το Κογκρέσο αποφάσισε ότι η Γκόθαμ είχε καταστραφεί σε τέτοιο βαθμό ώστε δεν υπήρχε δυνατότητα να βοηθηθεί. Ο Μπρους Γουέιν ζήτησε βοήθεια από τους μεγάλους οικονομικούς παράγοντες της χώρας. Βρήκε τις πόρτες κλειστές. Η πόλη είχε αφεθεί στη μοίρα της και χαρακτηρίστηκε από την πολιτεία No man's land -όνομα που αντικατέστησε το «Γκόθαμ Σίτι» και στη συνείδηση των πολιτών. Κι επειδή η πόλη ήταν χτισμένη κυρίως πάνω σε ένα νησί, μια «Μαύρη Δευτέρα» η κυβέρνηση καλεί όσους επιθυμούν να περάσουν στις λοιπές ΗΠΑ ως πρόσφυγες. Κατόπιν, οι γέφυρες που συνδέουν το νησί Γκόθαμ με την ξηρά ανατινάσσονται. Κανείς δεν μπορεί να φύγει, κανείς δεν μπορεί να έρθει στη Γη του Κανένα. Σε αυτό το τοπίο, ο ρόλος του Μπάτμαν και των συμμάχων του αλλάζει. Oταν, μάλιστα, οι πύλες του Ασύλου Αρκαμ ανοίγουν και οι δυνάμεις του κακού αφήνονται ελεύθερες -για να μην πεθάνουν της πείνας, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να τους θρέψουν- δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τα καθημερινά προβλήματα της ακυβέρνητης πολιτείας, αλλά και τους ενωμένους σε συμμορίες super-villains.

Η Γκόθαμ Σίτι έχει γίνει το πιο σκληρό μέρος στον κόσμο για να ζεις (ίσως γιατί δανείστηκε λίγη από τη φρίκη του τοπίου του Δικαστή Ντρεντ).

(κείμενο: αντιγραφή από flash.gr, 2002)

 

σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι - d o n o t p o s t r e p l i e s

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  1271
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  715
  • Content Count:  3477
  • Reputation:   20239
  • Achievement Points:  3534
  • Days Won:  16
  • With Us For:  6259 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ BATMAN

 

Μπομπ Κέιν-Μπιλ Φίνγκερ: Οι γονείς

 

post-1271-1226174959_thumb.jpg

 

post-1271-1226174831_thumb.jpg

 

Ο Μπομπ Κέιν γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 24 Οκτωβρίου του 1916. Ο πατέρας του δούλευε τυπογράφος στην εφημερίδα New York Daily News και ο Μπομπ έμαθε να ζει με τα μελάνια. Σχεδίαζε από πολύ μικρή ηλικία -από την εποχή που του άρεσε «να μαυρίζει τα κατάλευκα δόντια του κοριτσιού στις διαφημίσεις της Colgate», όπως θυμόταν αργότερα. Στα 10 του χρόνια είχε ήδη αποφασίσει ότι ήθελε να γίνει «διάσημος καρτουνίστας». Eπαιρνε την κυριακάτικη εφημερίδα και αντέγραφε όλα τα σκίτσα της. Ήταν τόσο καλός ώστε οι γονείς του τον ενθάρρυναν να συνεχίσει, και ο μπαμπάς Κέιν έπαιρνε, περήφανος, τα σκίτσα του να τα δείξει στους επαγγελματίες της εφημερίδας, οι οποίοι συμφωνούσαν ότι ο Μπομπ είναι σπουδαίο ταλέντο. Στα 15 του κέρδισε έναν διαγωνισμό σχεδίου καρτούν και στα 16 του ήταν ήδη επαγγελματίας. Όταν τελείωσε το λύκειο, δούλεψε για την εταιρεία που είχε δημιουργήσει τον Ποπάι και την Μπέτι Μπουπ. Γρήγορα έγινε δεκτός με υποτροφία σε σχολή καλών τεχνών. Το πρώτο αποκλειστικά δικό του κόμικς δημοσιεύεται το 1936, από την εκδοτική Fiction House. Όταν όμως έμαθε ότι η DC δίνει περισσότερη ελευθερία και περισσότερα χρήματα στους καλλιτέχνες της, πήρε μεταγραφή -ήταν το 1939 και η DC βασίλευε στις εκδόσεις των κόμικς χάρη σε ένα ήρωα που είχε δημιουργήσει το 1938, τον Superman. Εννιά μήνες μετά τον Σούπερμαν, γνωρίζοντας ότι οι δημιουργοί του πληρώνονταν με 800 δολάρια την εβδομάδα (ποσό αντίστοιχο των 10.000 δολαρίων σήμερα) κι ο ίδιος έβγαζε περίπου 50, αποφασίζει να δημιουργήσει τον δικό του ήρωα. Και εγένετο Batman!

 

post-1271-1226174858_thumb.jpg

 

«Υπάρχουν τρεις μεγάλες επιρροές στο Μπάτμαν. Η πρώτη είναι ο Ζορό. Μικρός ήμουν λάτρης του σινεμά. Το φιλμ 'Το σημάδι του Ζορό' με τον Ντάγκλας Φέρμπανκς ήταν η αγαπημένη μου ταινία. Ο Ζορό είχε διπλή ταυτότητα. Το πρωί, όπως κι ο Μπρους Γουέιν, ήταν ένας βαρετός κόμης, ο γιος μιας από τις πιο πλούσιες οικογένειες του Μεξικό. Τη νύχτα γινόταν άγρυπνος φρουρός. Μεταμφιεζόταν, φορώντας μια μάσκα που άφηνε να φαίνονται τα μάτια του. Έβγαινε με ένα μαύρο άλογο από μια σπηλιά που βρισκόταν κάτω από το σπίτι του -κι έτσι εμπνεύστηκα το Batcave και το Batmobile.

Η δεύτερη επιρροή ήταν ένα βιβλίο για τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Το βιβλίο είχε μέσα πολλές από τις εφευρέσεις του, μεταξύ των οποίων και μία ιπτάμενη μηχανή, το σχέδιο της οποίας έδειχνε έναν άνδρα σε μια κατασκευή που έμοιαζε με έλκηθρο και είχε τεράστια φτερά νυχτερίδας. Ο Ντα Βίντσι σημείωνε από κάτω κάτι σαν 'το ιπτάμενό σας πρέπει να έχει πρότυπο τη νυχτερίδα'. Νά το, λοιπόν, από μια ιδέα 500 ετών!

Η τρίτη πηγή έμπνευσης ήταν μια βουβή ταινία μυστηρίου, που λεγόταν 'Η νυχτερίδα' και στην οποία η νυχτερίδα ήταν ο κακός (σημείωση: μάλλον αναφέρεται σε αυτή την ταινία) . Είχαν ένα προβολέα στην ταινία, με μια νυχτερίδα στη μέση του φακού, όπως το Σημάδι του Μπάτμαν (batsignal)».

Ήθελα ο Μπάτμαν να είναι κάτι μεταξύ Ντάγκλας Φέρμπανκς, Σέρλοκ Χολμς, Σκιάς και Ντοκ Σάβιτζ.

 

Μπιλ Φίνγκερ

 

Δεν ήταν μόνος του στη δημιουργία του Μπάτμαν. Οι πρώτες Ιστορίες, αυτές στις οποίες βασίστηκε ο χαρακτήρας του σκοτεινού Ιππότη, αλλά και αυτός της Γκόθαμ Σίτι, είχαν γραφεί από τον Μπιλ Φίνγκερ, του οποίου το όνομα δεν εμφανίστηκε πουθενά -μια αδικία για την οποία ο Κέιν έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να την επανορθώσει, επιμένοντας να αναφέρει το συνδημιουργό του Ανθρώπου-Νυχτερίδα σε κάθε συνέντευξη που έδινε. Ο ίδιος ο Μπομπ στάθηκε πιο έξυπνος από τους περισσότερους δημιουργούς κόμικς της τότε εποχής. Κατοχύρωσε το κοπιράιτ του ήρωά του, και έτσι, ακόμη κι όταν αυτός πέρασε σε άλλα χέρια, ο Κέιν πληρωνόταν τα δικαιώματά του.

Οι περισσότεροι κλασσικοί χαρακτήρες των ιστοριών του Μπάτμαν βγήκαν από τα χέρια των Κέιν και Φίνγκερ. Ο Κέιν δημιούργησε τον Ρόμπιν -που δεν τον ήθελαν στη DC και χρειάστηκε αγώνας για να τον περάσει- τον Τζόκερ -με τη βοήθεια του Φίνγκερ και την επιρροή του Ουγκό και του Ανθρώπου που γελά- την Κατγούμαν, βοήθησε για τη δημιουργία της τηλεοπτικής μεταφοράς του Μπάτμαν τη δεκαετία του 1960 αλλά και -όσο ήταν εν ζωή- για την κινηματογραφική μεταφορά των ιστοριών του. Συνεργάστηκε άριστα με τον Τιμ Μπάρτον και χάρηκε με το -διόλου παιδικό- αποτέλεσμα του πρώτου -κι ως σήμερα καλύτερου- φιλμ της σειράς Μπάτμαν.

Ο Μπιλ Φίνγκερ μπορεί να μην αναγνωρίστηκε όσο του άξιζε, εν ζωή, αλλά σήμερα αποτελεί θρυλική φυσιογνωμία μεταξύ των φίλων του Batman. Πέρα από τη συνεισφορά του στη φιγούρα του σκοτεινού Ιππότη -εκείνος πρότεινε στον Κέιν τα αυτιά νυχτερίδας και σχεδίασε τα νυχτεριδόπλα του Μπάτμαν- δημιούργησε μερικούς από τους πιο κλασσικούς κακούς στην Ιστορία των κόμικς: τον Πιγκουίνο, τον Γρίφο, τον Διπρόσωπο και τον Clayface. Πέθανε το 1974, παραγνωρισμένος και αναγνωρίστηκε από τους fans κυρίως χάρη στις συνεχείς αναφορές του Κέιν.

 

 

Ντικ Σπραγκ: Ο συνεχιστής

 

post-1271-1226174779_thumb.jpg

 

Τον Μπάτμαν παρέλαβε από τους δύο δημιουργούς του ο Ντικ Σπραγκ, ο βασικός σχεδιαστής του ήρωα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Hταν εκείνος που του έδωσε έντονα αθλητική εμφάνιση και τετράγωνο «αποφασιστικό» πηγούνι. Αν και ξεκίνησε ως βοηθός του Κέιν, στην ουσία κουβάλησε το βάρος της δημιουργίας πολύ περισσότερα χρόνια από τον δημιουργό του Μπάτμαν. Στη δεκαετία του 60 δεν πρέπει να παραγνωριστεί ο ρόλος του Καρμίν Ινφαντίνο, που άνοιξε το δρόμο για έναν πιο ανθρώπινο Μπάτμαν. Ο Ντικ Σπραγκ συνήθιζε να ξεχωρίζει στην προ-Ανταμς εποχή και τον Ντον Νιούτον, χαρακτηρίζοντάς τον «εκμοντερνιστή του Μπάτμαν».

 

Νιλ Ανταμς: Ο γιατρός

 

post-1271-1226174808_thumb.jpg

 

Ο θρυλικός Νιλ Ανταμς και ο σεναριογράφος Ντένις Ο' Νιλ ήταν οι πρώτοι «εκμοντερνιστές» του Μπάτμαν. Η δική τους δουλειά αποτέλεσε το πρώτο βήμα στην κατάκτηση της διαχρονικότητας από το ιστορικό αυτό κόμικς -την εποχή που οι δυο τους ανέλαβαν τον σκοτεινό Ιππότη, η εκδοτική σκεφτόταν πολύ σοβαρά να σταματήσει την κυκλοφορία του περιοδικού, καθώς η τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του 1960 και η «ποπ» αντιμετώπιση του ήρωα του είχαν αφαιρέσει το βάθος που είχε ως χαρακτήρας κι άρα του είχαν αφαιρέσει φύλλα, κυκλοφορία. Ο Ανταμς και ο Ο' Νιλ έφεραν σε πρώτο πλάνο, και πάλι, την ανάγκη του ήρωα να πάρει εκδίκηση και τον ξαναβάφτισαν σε μια σκληρή πραγματικότητα, που δεν ήταν πια «για όλη την οικογένεια». Τη σχολή του Νιλ Ανταμς ακολούθησε με σεβασμό και ο Μάρσαλ Ρότζερς, τη δεκαετία του 70.

 

Φρανκ Μίλερ: Ο αναμορφωτής

 

post-1271-1226174918_thumb.jpg

 

Ήμουν οκτώ ετών όταν αγόρασα το πρώτο μου Μπάτμαν -ένα ετήσιο τεύχος 80 σελίδων- από το σούπερ μάρκετ. Η ιστορία ήταν καλή και τρομακτική. Για μένα ο Μπάτμαν ποτέ δεν υπήρξε αστείος»

Ένας από τους μεγαλύτερους δημιουργούς του καιρού μας, ο Φρανκ Μίλερ έχει αποκτήσει cult status μεταξύ των φίλων του Μπάτμαν, καθώς με τα λίγα άλμπουμ που κυκλοφόρησε (κυρίως το αριστουργηματικό The Dark Knight Returns - Η επιστροφή του Σκοτεινού Ιππότη) απέδειξε πόσο σύγχρονος μπορεί να είναι ο Ανθρωπος-νυχτερίδα, όπως και τη σημασία ενός ταλαντούχου (ως μοναδικού) δημιουργού στη διαχρονικότητα ενός ήρωα. Ο Μπάτμαν του Φρανκ Μίλερ δεν είναι χάρτινος, παίρνει σάρκα και οστά, και οι ιστορίες που δημιουργεί ο Μίλερ του χαρίζουν πρωτόγνωρο -παρά τα σχεδόν 50 του χρόνια στο κουρμπέτι της αγοράς κόμικς- βάθος και αποκαλύπτουν συγκλονιστικές πτυχές του χαρακτήρα του (μονομανίες, σχεδόν ψυχοπαθητικές αντιδράσεις, ανασφάλειες), ενώ παράλληλα, χρησιμοποιούνται, για τις ανάγκες της ιστορίας, μέσα που φέρνουν χρονικά πολύ κοντύτερα στο σημερινό αναγνώστη τον Μπάτμαν (ΜΜΕ) και δίνουν στο μύθο του Σκοτεινού Ιππότη κάτι από τη γοητεία του «Δρ. Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ», αφήνοντας τη βίαιη πλευρά του Μπάτμαν να φανεί σε όλο της το μεγαλείο. Το όνομα του Φρανκ Μίλερ είναι σε ψηλότερη θέση ακόμη κι από το όνομα του Μπομπ Κέιν στην καρδιά των fans του Μπάτμαν. Και η γενικότερη προσφορά του στον κόσμο των κόμικς τον τοποθετεί σήμερα στην κορυφή, μαζί με τον Νιλ Γκέιμαν (οτιδήποτε βρείτε με το όνομά τους επάνω, αποκτήστε το).

 

Τοντ Μακ Φάρλαν: Το κακό (και πολύ ταλαντούχο) παιδί

 

post-1271-1226174763_thumb.jpg

 

Και ο δημιουργός του Spawn προσέφερε στον εκσυγχρονισμό του Μπάτμαν, αν και πολλοί fans του Μπάτμαν δεν θέλουν να το θυμούνται. Το προφίλ του Μπάτμαν του Μακ Φάρλαν είναι πιο κοντά σε κείνο του Νιλ Ανταμς, ακόμη κι αν ο ίδιος καταγράφει ως μία από τις μεγαλύτερες επιρροές του τον Φρανκ Μίλερ. Άλλωστε, ο Νιλ Ανταμς έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ξεχωρίζει τον καναδό Τοντ, από τους σχεδιαστές της Νέας Γενιάς. Αν και -στην προ-Spawn περίοδο- ο Μακ Φάρλαν είναι γνωστός για την «νεκρανάσταση» ενός άλλου μεγάλου κλασσικού ήρωα, του Spiderman, και για τη δημιουργία του Venom, ο Μακ Φάρλαν πέρασε και από το δημιουργικό του Μπάτμαν, αφήνοντάς μας, μεταξύ άλλων, τις δουλειές Batman: Detective και Batman: Year Two.

 

ΤΕΛΟΣ

(προέλευση κειμένου : Flash.gr/2002-2003)

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  2414
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  206
  • Content Count:  5711
  • Reputation:   45682
  • Achievement Points:  5808
  • Days Won:  48
  • With Us For:  6148 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  37

Άκρως διαφωτιστικό κείμενο. Ευχαριστούμε.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 4 weeks later...

  • Member ID:  5246
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1
  • Content Count:  117
  • Reputation:   161
  • Achievement Points:  117
  • Days Won:  0
  • With Us For:  5842 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  45

:clap2::clap2::clap2::clap2:

 

πολυ καλο :cheers3::thanks::thanks:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  5716
  • Group:  Members
  • Topic Count:  15
  • Content Count:  329
  • Reputation:   871
  • Achievement Points:  329
  • Days Won:  0
  • With Us For:  5791 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  40

+1. Πολύ καλό.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 7 months later...

  • Member ID:  10210
  • Group:  Members
  • Topic Count:  3
  • Content Count:  60
  • Reputation:   131
  • Achievement Points:  60
  • Days Won:  0
  • With Us For:  5411 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  34

Ο Μπατμαν ειναι ο απολυτος. Απο τους πιο τελειους ηρωες.

 

Μπατμαν 4 εβερ. :party4:

 

ΥΓ. Ωραια παρουσιαση.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 11 months later...

  • Member ID:  12851
  • Group:  Members
  • Topic Count:  2
  • Content Count:  100
  • Reputation:   206
  • Achievement Points:  100
  • Days Won:  0
  • With Us For:  5012 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  38

ο αγαπημενος μου ηρωας!απ αυτον ξεκινησα τα comix!!πολυ καλη δουλεια παιδια!!

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  12748
  • Group:  Members
  • Topic Count:  19
  • Content Count:  440
  • Reputation:   1797
  • Achievement Points:  440
  • Days Won:  1
  • With Us For:  5029 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

ενταξει..τι να πεις?

3 πραγματα μου ερχοντε :P

1)-αν οχι ο καλυτερος-τοτε απο τους καλυτερες σουπερ-ηρωες

2)εμπνευστης ενος ολοκληρου νεου ειδους ηρωα

3)με τις καλυτερες animated super hero σειρες

αριστη παρουσιαση :clap2:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  12722
  • Group:  Members
  • Topic Count:  176
  • Content Count:  7346
  • Reputation:   39529
  • Achievement Points:  7346
  • Days Won:  40
  • With Us For:  5033 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  27

Αγαπημένος ήρωας από DC.Σκοτεινός,δυναμικός χαρακτήρας,χωρίς σούπερ δυνάμεις -κάτι που τον κάνει πιο ανθρώπινο-και με πολλούς και διάσημους αντιπάλους.Είναι από τους λίγους ήρωες που έχουν τόσο ''καλούς'' εχθρούς!Εξαιρετικό αφιέρωμα! :cheers3:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 5 months later...

  • Member ID:  13547
  • Group:  Members
  • Topic Count:  9
  • Content Count:  447
  • Reputation:   1337
  • Achievement Points:  447
  • Days Won:  1
  • With Us For:  4889 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  35

Και ξεχασω να πω μπραβο και ευχαριστω για την παρουσιαση! :respect:

 

Ουτε εγω δεν θα με παρουσιαζα τοσο καλα!! :lol::lol:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 1 year later...

  • Member ID:  556
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  1537
  • Content Count:  22474
  • Reputation:   120955
  • Achievement Points:  22479
  • Days Won:  791
  • With Us For:  6318 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Το Goddammit / GOD DAMN IT σε άλλες γλώσσες:

 

Αϊτινά: Bondye modi li!

Αραβικά: لعنة الله علي!

Βουλγαρικά: Бог по дяволите!

Γαλλικά: Dieu me damne!

Γερμανικά: Gott verdammt!

Δανέζικα: Gud damn it!

Ινδικά: भगवान लानत!

Ισπανικά: Maldita sea!

Ισραηλινά: אלוהים לעזאזל!

Ιταλικά: Maledizione!

Κροατικά: Bog ga osuditi!

Νορβηγικά: Gud pokker!

Ολλανδικά: Code damn it!

Πολωνικά: Bóg damn it!

Πορτογαλικά: Deus porra!

Ρουμάνικα: La naiba Dumnezeu!

Ρώσικα: Бог черт побери!

Σουηδέζικα: Gud fan det!

Τσέχικα: Bože zatraceně!

Φινλανδικά: Perkele!

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  10513
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  148
  • Content Count:  7656
  • Reputation:   55390
  • Achievement Points:  7659
  • Days Won:  18
  • With Us For:  5382 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  39

στα ελληνικά;

 

(να κάνω μια ελεύθερη μετάφραση; ) :D

Επεξεργασία από mr-d
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  556
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  1537
  • Content Count:  22474
  • Reputation:   120955
  • Achievement Points:  22479
  • Days Won:  791
  • With Us For:  6318 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

NNNNNNNNNNNNNNNOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

 

:lol:

 

Άντε καλά, αλλά βάλτο σε spoiler :cheers5:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 2 months later...

  • Member ID:  24954
  • Group:  Νέα Μέλη
  • Topic Count:  0
  • Content Count:  10
  • Reputation:   58
  • Achievement Points:  10
  • Days Won:  0
  • With Us For:  4380 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Και εμενα ειναι απο τους αγαπημενους μου ηρωες, και ειναι και απο τα comics που εκτος απο τον πρωταγωνιστη λατρευω και τους αλλους ηρωες (Catwoman και Harley Quinn λατρειαααα♥♥♥). Τελεια η παρουσιαση, λατρευω να διαβαζω για τους χαρακτηρες ειναι η αγαπημενη μου γωνια εδω περα ^_^!!!

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 2 years later...

  • Member ID:  30315
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1
  • Content Count:  37
  • Reputation:   343
  • Achievement Points:  37
  • Days Won:  0
  • With Us For:  3518 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  24

Να ευχαριστήσω τον bonadrug για την πολύ ωραία παρουσίασή του. :up:

 

Είμαι καινούριος στο σύμπαν της DC και ψάχνω πληροφορίες σχετικά με τους χαρακτήρες της. Οι πληροφορίες αυτές με βοήθησαν να καταλάβω πολλά σχετικά με τον Batman (όπως την προέλευσή του, τις δυνάμεις του και τους αντιπάλους του).

 

Πολύ καλή δουλειά! :respect:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • Valtasar changed the title to BATMAN [ Ιωαννίδης Γιάννης, Flash.gr, ? ]

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.