Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΒΙΟΝΙΚΗ ΓΙΑΓΙΑ / Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ [ 6 Million Dollar Gran / Gran's Gang ]


Ion

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

Εκδόσεις στις οποίες δημοσιεύτηκε:

  • Member ID:  2285
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  940
  • Content Count:  4356
  • Reputation:   35540
  • Achievement Points:  4409
  • Days Won:  26
  • With Us For:  6159 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  41

Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ / Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥ / ΒΙΟΝΙΚΗ ΓΙΑΓΙΑ

 

a.jpg

logo.jpgb.jpg

 

Η σειρά αυτή ξεκίνησε να δημοσιεύεται στις 22 Οκτωβρίου 1977 στο 1ο τεύχος τους βρετανικού περιοδικού Cheeky Weekly, όπου ο πρωτότυπος βρετανικός τίτλος ήταν "6 Million Dollar Gran". O τίτλος αυτός είναι παρωδία της τηλεοπτικής σειράς The Six Million Dollar Man. Να θυμίσω ότι δεν είναι το μόνο στριπ που επηρεάστηκε από την τηλεοπτική αυτή σειρά, καθώς είχε προηγηθεί και το Βιονικό Παιδί την προηγούμενη χρονιά. Η "Γιαγιά των 6 εκατομμυρίων δολαρίων" λοιπόν, όπως θα μπορούσε να είναι ο ελληνικός τίτλος, ήταν ένα ρομπότ (περιττό να αναφέρω πόσο κόστισε η κατασκευή του) που δημιουργήθηκε από τον Καθηγητή Potts, ο οποίος του έδωσε την όψη γριάς για να μπορεί να περνάει απαρατήρητο. Μάλιστα τη φέρνει στο σπίτι του και της αναθέτει να γίνει η νέα γιαγιά των παιδιών του, τα οποία δέχονται με χαρά. Η Γιαγιά έχει υπεράνθρωπες δυνάμεις και έτσι τα παιδιά ήταν πάντα ασφαλή μαζί της. Στο Βαβούρα οι ιστορίες αυτές αποδόθηκαν με τον τίτλο "Βιονική Γιαγιά". 

 

Καθόλη τη διάρκεια κυκλοφορίας του Cheeky Weekly, δηλαδή ως τις 2 Φεβρουαρίου 1980 που το περιοδικό συγχωνεύτηκε με το Whoopee!, η γιαγιά έλειψε μόνο 3 φορές, δηλαδή δημοσιεύτηκε στα 114 από τα 117 τεύχη του. Δημιουργός ήταν ο Ian Knox (σχεδίασε 94 στριπ), ενώ κάποιες ιστορίες σχεδίασαν και οι Nigel Edwards (18) και Mike Lacey (2). Οι περισσότερες ιστορίες ήταν 3σέλιδες, αρκετές 2σέλιδες και ελάχιστες μονοσέλιδες.

 

Όντας πετυχημένος τίτλος συνεχίστηκε και στο Whoopee!, πάντα από τον Ian Knox, μόνο που ο τίτλος άλλαξε σε "Robot Granny". Αυτό συνέβη αφενός γιατί η τηλεοπτική σειρά είχε σταματήσει άρα και το λογοπαίγνιο "έληξε", αφετέρου γιατί πλέον η γιαγιά γίνεται νταντά μιας ομάδας παιδιών. Πλέον αρχίζει να αναφέρεται όλο και λιγότερο ότι η γιαγιά είναι ρομπότ, ενώ σε πολλές ιστορίες φαίνεται να το ξεχνάει και η ίδια. Από τον Ιούνιο του 1983 η σειρά αλλάζει και πάλι τίτλο σε "Gran's Gang", όπου στο Βαβούρα αποδόθηκε ως "Η Συμμορία του Παπού" αρχικά, και στη συνέχεια ως "Η Συμμορία της Γιαγιάς" που ήταν και το σωστό. Οι ιστορίες γίνονται μονοσέλιδες, ενώ αυτό που αλλάζει στην υπόθεση είναι ότι η γιαγιά κάνει πλέον παρέα με άλλους ηλικιωμένους και "κοντράρεται" με μια παρέα νεαρών. Και πλέον δε γίνεται καμία αναφορά ότι είναι ρομπότ.

 

Στο Βαβούρα ο πρώτος τίτλος που εμφανίστηκε ήταν ο "Βιονική Γιαγιά" στο τεύχος Α΄ # 3 στις 15 Ιουλίου 1981. Παρακάτω μια ιστορία από το τεύχος # 240.

 

Scan0030.jpgScan0031.jpg

Scan από Strativarious

 

H πρώτη φορά που εμφανίζεται ο τίτλος "Η Συμμορία του Παπού", δηλαδή ιστορία βασισμένη στην τελευταία περίοδο της σειράς στο Whoopee!, έγινε στο τεύχος Α' # 107 στις 17 Μαΐου 1985. Ακολουθεί η ιστορία αυτή.

 

107.jpg

 

Παρακάτω μία ιστορία από το Βαβούρα Β' # 254 με τον τίτλο "Η Συμμορία της Γιαγιάς".

 

254Β.jpg

 

Και άλλη μία ιστορία με τον τίτλο "Η Γιαγιάκα", από το Βαβούρα Β' # 60.

 

60Βα.jpg60Ββ.jpg

 

Πηγές:

Cheeky Weekly

Peter Gray's Blog

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.