Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτίζοντας τη ζωή μέσα από τον θάνατο [Γιαννακόπουλος Σπύρος, kathimerini.gr, 30/11/2014]


leonidio

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  12189
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  848
  • Content Count:  3050
  • Reputation:   41670
  • Achievement Points:  3061
  • Days Won:  28
  • With Us For:  5136 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  51

Άρθρο σχετικά με το εκπληκτικό Daytripper, την υπέροχη παρουσίαση του οποίου μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 

Φωτίζοντας τη ζωή μέσα από τον θάνατο

 

30s7vivl1-thumb-large.jpg

FABIO MOON-GABRIEL BA
Daytripper
εκδ. Vertigo/DC, σελ. 256

Στο γκράφικ νόβελ «Daytripper», των δίδυμων Βραζιλιάνων Fabio Moon και Garbriel Ba (γράφουν και σχεδιάζουν και οι δύο και πρέπει να συμφωνούν απόλυτα για να ολοκληρώσουν την κάθε ιστορία) γινόμαστε μάρτυρες των εναλλακτικών θανάτων του Bras de Oliva Domingos. Κάθε θάνατος δίνει τέλος σε ένα κεφάλαιο της ζωής του.

Ο Βραζιλιάνος Bras είναι γιος διάσημου συγγραφέα, το επάγγελμά του είναι να γράφει νεκρολογίες σε εφημερίδα, όπου με όμορφες λέξεις προσπαθεί να δώσει λάμψη στις πιο αξιομνημόνευτες πτυχές των ανθρώπων που χάθηκαν. Ωστόσο, ονειρεύεται, συγγράφει και δουλεύει προσπαθώντας να γίνει συγγραφέας, σαν τον πατέρα του. Ομως ο θάνατος του χτυπάει την πόρτα, διαρκώς. Μένουν κάποιες λέξεις, μια νεκρολογία γραμμένη από κάποιον άλλον – τι ειρωνεία. Κάποιες μικρές παράγραφοι που μιλούν για τον χαρακτήρα του Bras. Είναι πάντα ο ίδιος άνθρωπος, αλλά κάθε φορά υπογραμμίζεται κάτι διαφορετικό. Γιατί ο χαρακτήρας έχει αλλάξει, τα βιώματα που έχει συναντήσει τον έχουν αλλάξει, και είναι διαφορετικά τα όσα πρέπει να ειπωθούν.

Με κινηματογραφικό τρόπο, αμεσότητα και με άρτια δομημένες κόμικς φόρμες, ξετυλίγεται μια αφήγηση που εστιάζει στα γεγονότα που σημάδεψαν τον κεντρικό χαρακτήρα του γκράφικ νόβελ, κάθε ένα από αυτά, δυστυχώς, γίνεται πιο εμφατικό, αλλά και επίπονο, με τον θάνατο. Ζωηρά χρωματισμένα σχέδια, οικονομία στις φάσεις και δυναμική αλληλουχία εικόνων αποτυπώνουν τις σημαντικές στιγμές της ζωής του Bras. Το πρώτο φιλί και ο πρώτος έρωτας, ο χωρισμός, η μεγάλη αγάπη, μια συνάντηση, ένας διάλογος με τον πατέρα, το μεγάλο ταξίδι με τον καλύτερο φίλο και κάποτε η οδυνηρή αποξένωση από αυτόν, γεγονότα οικεία. Το κόμικς με λεπτή ευαισθησία, με την απουσία ενοχλητικών δραματικών εξάρσεων, και με τη διακριτική παρουσία βραζιλιάνικης αλεγρίας, σημειώνει τα μικρά και μεγάλα βιώματα από την περιπλάνησή του ήρωα στον κόσμο.

Απλό και έξυπνο

Το «Daytripper» είναι ένα κόμικς που θέλει να φωτίσει τη ζωή, μέσα από τους θανάτους του ήρωα. Να απεικονίσει την εμπειρία της ύπαρξης. Με τρόπο απλό και έξυπνο, χωρίς βαρύγδουπους φιλοσοφικούς στοχασμούς. Οπως επιχείρησε το Blankets (στα ελληνικά από τις εκδ. ΚΨΜ) του Craig Thompson να μιλήσει για την χειραφέτηση από μια καταπιεστική οικογένεια, την ενηλικίωση, τον αποχωρισμό. Την ομορφιά και την οδύνη του να ζεις. Κόμικς τα οποία μοιάζουν να συγκλίνουν σε αρκετά σημεία.

Ο Αμερικανός Craig Thompson, μάλιστα, διατηρεί φιλικές σχέσεις με τους σχεδιαστές, και εικονογράφησε τον πρόλογο του τόμου που συγκεντρώνει τις ιστορίες «Daytripper». Οι τρεις καλλιτέχνες, τα δύο αδέρφια και ο Thompson, κινούνται σε παρόμοια σχεδιαστικά μονοπάτια όπου η ρεαλιστική φόρμα συναντά και συνταιριάζεται με το καρτούν. Και μαζί με διάφορους ακόμη δημιουργούς, όπως τους James Cohalka (American Elf), Jeffrey Brown (Clumsy, Unlikely), Alex Robinson (Poison Box Office, στα ελληνικά από τις εκδ. ΚΨΜ), ο καθένας με τον δικό του ύφος, περνά στα κόμικς γνώριμους προβληματισμούς. Και όσον αφορά τους Βραζιλιάνους και το «Daytripper», είναι ο θάνατος που βρίσκει σε κάθε τέλος κεφαλαίου τον ήρωα και κάνει τα τελευταία βιώματα τόσο δυνατά.

Εδώ το λινκ.

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.