Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ion

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

Εκδόσεις στις οποίες δημοσιεύτηκε:

  • Member ID:  2285
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  940
  • Content Count:  4356
  • Reputation:   35540
  • Achievement Points:  4409
  • Days Won:  26
  • With Us For:  6159 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  41

ΤΣΙΚΥ

 

logo.jpg

 

Ο Τσίκυ είναι ένας χαρακτήρας που πρωτοεμφανίστηκε στο στριπ Τρελή Συμμορία στο 1ο τεύχος του βρετανικού περιοδικού Krazy στις 16 Οκτωβρίου 1976. Δημιουργός της σειράς αυτής ήταν ο Ian Knox, ενώ ιστορίες σχεδίαζε και ο Bob Hill. Επειδή o Τσίκυ αποδείχτηκε αρκετά δημοφιλής, το περιοδικό Krazy του έδωσε γρήγορα και το δικό του στριπ που ονομαζόταν " 'Ello, it's Cheeky". Αρκετά σύντομα, και συγκεκριμένα στις 22 Οκτωβρίου 1977, ο Τσίκυ αποκτάει και το δικό του περιοδικό κόμικς που ονομαζόταν "Cheeky Weekly", στο οποίο δεν εμφανιζόταν μόνο στο δικό του στριπ, αλλά έκανε εισαγωγή νέων χαρακτήρων, εμφανίσεις στο εξώφυλλο και παρουσιάσεις παιχνιδιών και γελοιογραφιών.

 

Το βασικό στριπ στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο Τσίκυ στο δικό του περιοδικό ήταν το "Cheeky's Week", στο οποίο παρακολουθούμε τον νεαρό τις διάφορες μέρες της εβδομάδας, συνήθως προχωρώντας στον δρόμο και αλληλεπιδρώντας με περαστικούς, φίλους, χαρακτήρες από άλλα στριπ του περιοδικού και γενικά πετώντας εξυπνάδες. Κάθε στριπ αυτής της σειράς είχε ως τίτλο μια μέρα, και ήταν πολύ συχνό το φαινόμενο να κάνει π.χ. κάθε Τρίτη κάτι παρόμοιο που έκανε και τις προηγούμενες Τρίτες. Μέσω αυτής της σειράς γνωρίσαμε και τον χαρακτήρα στο Βαβούρα, στο τεύχος # 5 στις 15 Αυγούστου 1981. Παρακάτω ένα στριπ από το τεύχος # 93, για να πάρετε μια ιδέα από μια τυπική Πέμπτη του Τσίκυ.

 

93.jpg

 

Πολύ συχνά στο Βαβούρα συναντούσαμε ως τίτλο κάποιο μήνα αντί ημέρας. Δεν έχω βρει πληροφορίες αν αυτό γινόταν και στο "Cheeky Weekly" ή ήταν έμπνευση του Βαβούρα. Παρακάτω ένας "τυπικός" Νοέμβριος του Τσίκυ από το τεύχος # 59.

 

59a.jpg59b.jpg59c.jpg

 

Όπως προαναφέρθηκε, ο Τσίκυ έκανε και την εισαγωγή σε πολλά άλλα στριπ του περιοδικού. Αυτό γινόταν είτε με εμφανίσεις του στο πρώτο καρέ της ιστορίας, είτε με συμμετοχή του καθόλη την ιστορία, είτε πρωταγωνιστώντας σε μια εισαγωγική ιστορία. Τέτοιες μονοσέλιδες ιστορίες συνήθως έδειχναν τον Τσίκυ να τρέχει σαν τρελός για να πάει σπίτι του και να προλάβει κάποια σειρά στην τηλεόραση. Στην επόμενη σελίδα ξεκινούσε μια εντελώς διαφορετική ιστορία που υποτίθεται ήταν αυτή που παρακολουθούσε ο Τσίκυ από την τηλεόρασή του. Μιας και τα εισαγωγικά αυτά στριπ στέκονταν μια χαρά μόνα τους, στο Βαβούρα τα συναντούσαμε αρκετά συχνά, χωρίς συνοδεία από το "τηλεοπτικό κόμικ" που ακολουθούσε στο πρωτότυπο. Μια τέτοια ιστορία δημοσιεύτηκε στο Βαβούρα # 43 και μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

 

43.jpg

 

Στις 2 Φεβρουαρίου 1980 και μετά από 120 τεύχη, το περιοδικό Cheeky Weekly συγχωνεύτηκε στο Whoopee!. Μέχρι τότε φυσικά ο Τσίκυ δεν έλειψε ποτέ από τις σελίδες του πρώτου, και ήταν λογικό να συνεχιστεί και στο δεύτερο. Στο Whoopee! λοιπόν ο Τσίκυ είχε το δικό του 16σέλιδο στη μέση του περιοδικού που μπορούσε να αποκοπεί από την υπόλοιπη ύλη του, και περιλάμβανε μια 4σέλιδη ιστορία του Τσίκυ και 12 σελίδες με στριπ που προέρχονταν από το Cheeky Weekly. Τον Σεπτέμβριο του 1981 όμως το 16σέλιδο αυτό σταμάτησε, και πλέον η ιστορία του Τσίκυ βρισκόταν κανονικά μέσα στις σελίδες του Whoopee!. To 1983 ο Τσίκυ σταμάτησε οριστικά να δημοσιεύεται στο Whoopee! Άλλες εμφανίσεις του χαρακτήρα έχουμε στα καλοκαιρινά Cheeky Special 1978, 1979, 1981, 1982, στο Cheeky Holiday Special του 1980, και στα ετήσια Cheeky από το 1979 έως το 1985.

 

Ο βασικός σχεδιαστής των ανωτέρω σειρών με τον Τσίκυ ήταν ο Frank McDiarmid. Αρκετές ιστορίες δημιούργησαν επίσης οι Barrie Appleby, Dick Millington και Mike Lacey.

 

Γενικά ήταν αρκετοί οι τίτλοι με ήρωα τον Τσίκυ, που είναι δύσκολο να προσδιορίσεις από ποια σειρά ακριβώς προέρχεται κάθε στριπ που δημοσιεύτηκε στο Βαβούρα. Η παρακάτω σελίδα είναι από το τεύχος # 80.

 

80.jpg

 

Η παρακάτω σειρά είχε τον τίτλο "Τα Κορίτσια", και λογικά ήταν κι αυτή μέρος της σειράς "Τσίκυ". Άλλωστε ο Τσίκυ κάνει την εμφάνισή του στην αρχή και παραχωρεί το δικό του χώρο στα κορίτσια.

 

31a.jpg31b.jpg

 

Πηγές:

Wikipedia

cheekyweekly: Suddenly

cheekyweekly: Wednesday

britishcomics: Cheeky Weekly

britishcomics: Cheeky

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.