Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος στα κόμικς [Αντωνόπουλος Γιάννης, TVXS, 19/08/2014]


φλοκ

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  26001
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  97
  • Content Count:  7145
  • Reputation:   85677
  • Achievement Points:  7165
  • Days Won:  165
  • With Us For:  4183 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  57

Ενα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που διάβασα στο TVXS σχετικά με την αποτύπωση της φρικης του Α Παγκοσμιου Πολεμου μέσα από τις σελίδες 11 κομικς !!

 

Ολο το αρθρο μπορειτε να το διαβασετε εδώ  .Αξιζει τον κόπο .......

 

 

1. Charley's War
(Περιοδ. Battle Picture Weekly,
Βρετανία 1979-1985)
Συγγραφέας: Pat Mills
Σχεδιαστής: Joe Colquihoun

 

comics4.jpg

 

 

Το Charley's War ήταν μια σειρά αντιπολεμικών κόμικ στριπ που δημοσιεύονταν στο εβδομαδιαίο περιοδικό Battle Picture Weeklyαπό τον Γενάρη του 1979 μέχρι τον Οκτώβρη του1985. Το εν λόγω περιοδικό, που κυκλοφορούσε ήδη από τον Μάρτιο του '75, ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή στο βρετανικό αναγνωστικό κοινό, με θεματική τα πολεμικά κόμικς. Τα πρώτα 199 τεύχη είχαν δημοσιεύσει ιστορίες από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (με πιο χαρακτηριστικές τις D-Day Dawson, Rat Pack και Day of the Eagle). Όμως το τεύχος 200 έκανε τη διαφορά.

Με το τεύχος αυτό εγκαινιάστηκε η νέα σειρά πολεμικών ιστοριών, με επίκεντρο τον Μεγάλο Πόλεμο (Great War), ένα μάλλον παραγνωρισμένο κεφάλαιο των περιπετειών κόμικς. Σύμφωνα με τον συγγραφέα και ιστορικό των κόμικς Tim Pilcher: "Αυτή η χώρα (σ.σ. η Βρετανία) έχει μια μεγάλη παράδοση στην παραγωγή ιστοριών για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σε περιοδικά όπως το Battle, το Warlord και το Commando. Κανείς δεν είχε στ' αλήθεια ασχοληθεί με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο πριν ο συγγραφέας Pat Mills και ο καλλιτέχνης Joe Colquhoun φτιάξουν τον Charley's War".

 

 

_74510842_charleysginger.jpg

 

Το κόμικ αφηγείται την ιστορία του Charley Bourne, ενός 16χρονου ιδεαλιστή που ξεγέλασε τις στρατιωτικές αρχές για να καταταχθεί στο στρατό. Έχοντας την πεποίθηση ότι πράττει το πατριωτικό του καθήκον, ο Charley υπήρξε ένας από τους πολλούς εθελοντές που συμμετείχαν το 1916 στο φιάσκο της Μάχης του Somme. Το κόμικ ακολουθεί τον Charley μέχρι την Ανακωχή του '18, χωρίς να εγκαταλείπει ούτε στιγμή την... πολεμική του ενάντια στον πόλεμο.Το Charley's War πιθανόν είναι επηρεασμένο από αμέτρητες τέτοιες αληθινές ιστορίες, όπως αυτή του Σκωτσέζου Τζον Γκίλμουρ Φέργκιουσον, που επιχείρησε να καταταγεί από τα 16 του όταν ξέσπασε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, έγινε όμως αντιληπτός από τη μητέρα του και γύρισε σηκωτός σπίτι. Φυσικά, όταν ο Φέργκιουσον ενηλικιώθηκε, ο πόλεμος εξακολουθούσε να μαίνεται, και ο νεαρός ήταν ένας από τους 557.618 Σκωτσέζους που κατετάγησαν στον Βρετανικό Στρατό, στην 26η Ταξιαρχία της 9ης Μεραρχίας που στάλθηκε στη Γαλλία.

 

mute.jpg.jpg

 

Το Charley's War έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως το σημαντικότερο βρετανικό κόμικ που έγινε ποτέ. Η συνεργασία μεταξύ των δύο δημιουργών υπήρξε αριστουργηματική. Ο Pills δημιούργησε μια πολυεπίπεδη αφήγηση με σεβασμό στην ιστορική πιστότητα, ενώ ο Colquhoun απέδωσε σε ανατριχιαστικά ρεαλιστικό βαθμό τις τρισάθλιες συνθήκες και την ελεεινότητα του Μετώπου, σε έναν πόλεμο όπου άνθρωποι και ζώα πέθαιναν μαζί.

Πρέπει μάλιστα να επισημανθεί ότι, σε αντίθεση με άλλα βρετανικά κόμικς του είδους, το κόμικ των Pills και Colquhoun δεν ακολουθεί την πεπατημένη της παρουσίασης των Γερμανών στρατιωτών ως βάρβαρων εχθρών. Αντιθέτως τους παρουσιάζει ως κανονικούς ανθρώπους, με τα ίδια αισθήματα πόνου και νοσταλγίας όπως και οι αντίπαλοί τους.

Επεξεργασία από φλοκ
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  26001
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  97
  • Content Count:  7145
  • Reputation:   85677
  • Achievement Points:  7165
  • Days Won:  165
  • With Us For:  4183 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  57

Απο το ίδιο άρθρο  παραθέτω και το 2ο από τα 11 κομικς με το ίδιο θέμα .Το σκιτσο είναι πραγματικά εξαιρετικό !!!!

 

 

2. White Death 
(Σκωτία, 1998)
Συγγραφέας: Rob Morrison 
Σχεδιαστής: Charlie Adlard
 
61ABJaU4sjL._SL1500_.jpg
 
Παίρνοντας ως αφορμή την εκτίμηση ενός τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ ότι κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο πάνω από 60.000 Ιταλοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από σκοπίμως προκληθείσες χιονοστιβάδες, ο συγγραφέας Robbie Morrison και ο καλλιτέχνης Clarlie Adlard (σχεδιαστής επίσης του πασίγνωστου Walking Dead) δημιούργησαν το κόμικ White Death. Μια οδυνηρή ιστορία της πάλης ενός ανθρώπου με τη συνείδηση και τις πεποιθήσεις του, με φόντο το χιονισμένο σκηνικό των βουνών Τρεντίνο, Ντολομίτε και Καπορέτο.
 
Το κόμικ εστιάζει στην εκστρατεία του 1916 στο Trentino, τη συνοριακή περιοχή μεταξύ της Ιταλίας στο νότο και της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας στο βορρά. Η περιοχή κατά τους χειμερινούς μήνες είναι απελπιστικά παγωμένη, με το θερμόμετρο να μην υπερβαίνει ποτέ το όριο του ψύχους. 
 
 
_74560188_whitedeathmontageone.jpg
 
 
Ο συγγραφέας Rob Morrison απέφυγε τις ακριβείς αναφορές στο σύνολο των καταγραμμένων ιστορικών συμβάντων, των ημερομηνιών και των θυμάτων. Αντ' αυτού, προσεγγίζει την ιστορία με πιο απτό τρόπο, προσωποποιώντας την μέσα από τις εμπειρίες τριών Ιταλών φίλων, του Piero, του Alberto και του Francesco. Οι τρεις αυτοί νεαροί στρατιώτες, που δεν έχουν καν κλείσει τα 18, παλεύουν μέσα σε ακραία αντίξοες και απάνθρωπες συνθήκες να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους και τον κώδικα ηθικής τους, χωρίς κάποιες φορές να τα καταφέρνουν...
 
Η τεχνική κιμωλίας-πάνω-σε-γκρίζα-επιφάνεια κρίθηκε εκ του αποτελέσματος εξαιρετική για την ανάπλαση του χιονισμένου background που παραπέμπει σε μια αδιαφοροποίητη απεραντότητα-βασίλειο του θανάτου. Η φύση λαμβάνει μια όψη εχθρική, ώστε οι αναγνώστες να αδυνατούν να ξεχωρίσουν ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος των (αντι-)ηρώων.
 
 

white_death_1.jpg
  Απεικόνιση σκηνής από σώμα με σώμα μάχη μεταξύ στρατιωτών του ιταλικού και του 
αυστροουγγρικού στρατού. Ο Charlie Adlard πέτυχε με μια δραματική αλληλουχία κοντινών 
και μακρινών πλάνων να αποδώσει άψογα τη βαναυσότητα των συγκρούσεων.

Το White Death κυκλοφόρησε ταυτόχρονα σε αγγλόφωνη και γαλλόφωνη έκδοση.
Επεξεργασία από φλοκ
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.