Jump to content

Είναι Τα κόμικς το χόμπυ του ανώριμου;


Recommended Posts

post-3787-0-51054900-1406982997_thumb.gif

 

Είναι Τα κόμικς το χόμπυ του ανώριμου;

 

Έτυχε να μου μεταφέρουν μια ιστορία. Ένας τύπος έλεγε στην παρέα του ότι διαβάζει κόμικς. Πολλά κόμικς. Κάποιος άγνωστός του με πολύ θάρρος το διακόπτει και του λέει «Ακόμη διαβάζεις κόμικς; Είσαι τόσο ανώριμος; Έχεις κάποιο πρόβλημα;»

 

Έχω και γω μια ιστορία που τη λέω γελώντας. Κάποιος μου είπε «Εγώ δε διάβαζα κόμικς. Μικρός έπαιζα μπάλα». Καλή απάντηση. Πού εγώ να κλωτσήσω μπάλα στις αλάνες! Ήμουν στρόγγυλος!

Μια μονολεκτική απάντηση μπορεί να δοθεί αμέσως. Ίσως και η προφανής μάλιστα. Μια πιο καλοδουλεμένη απάντηση θα έδινε πιο πολλές αλήθειες. Αλήθειες όχι αντικειμενικές, αλλά αποδεκτές από περισσότερους ανθρώπους.

 

tumblr_med698VHr51rehndho1_500.gif

 

Πώς ξεκίνησα να διαβάζω κόμικς;

 

Βρέθηκαν στα χέρια μου. Κάποιος θείος μου δώρισε μερικά, ο αδερφός μου είχε τη δική του συλλογή που κληρονόμησα, ένας τύπος στο τρένο για Γερμανία μου έδωσε ένα γουκοσλάβικο Μίστερ Νο. Σαν όλα τα παιδιά διάβασα. Από ένα σημείο και μετά διάβαζα πολλά. Πάρα πολλά. Ειδικά στην 6η Δημοτικού έδινα όλο το χαρτζιλίκι μου εκεί.

 

Έχω όμως τους λόγους μου. Δεν είχα φίλους. Στο σχολείο ήμουν ο καλύτερος μαθητής. Ο δάσκαλος με σήκωνε στον πίνακα και με παίνευε σχεδόν κάθε μέρα στα άλλα παιδιά. «Ο Θόδωρος είναι σπουδαίος μαθητής και θα προκόψει». Τους έβαζε και να με χειροκροτούν. Τελικά δε με χώνευε κανείς. Το διάλειμμα ήταν κόλαση για μένα. 10 λεπτά απομόνωση. Τι να κάνω για να γεμίσει ο ελεύθερος χρόνος μου; Διάβαζα κόμικς.

 

Ήρθε το Γυμνάσιο και στην τάξη είχαμε νέους μαθητές, νέους φίλους. Είχα πολλούς! Κανέναν από το δημοτικό. Βέβαια δεν ήμουν πια ο καλύτερος μαθητής. Συνειδητά δε διάβαζα. Δεν πήρα ποτέ αριστείο, και δεν έγινα παραστάτης όπως το δημοτικό. Είχα όμως φίλους και ζωή. Αλλά ξέχασα να σταματήσω να διαβάζω κόμικς. Μου έμεινε κουσούρι. Διάβαζα πολλά. Μάθαινα δημιουργούς, τους παρακολουθούσα και έψαχνα τη δουλειά τους. Φίλος μου έδειξε Bilal και Παρά Πέντε. Ένας ακόμη νέος κόσμος εμφανίστηκε μπροστά μου. Κόμικς, αλλά διαφορετικά κόμικς!

 

Εκείνες λοιπόν οι χαριτωμένες περιπέτειες παπιών, ποντικιών, λαγών, ανθρωπόμορφων ζώων που σώζουν το σύμπαν, και μπλέκονται σε μια αέναη ζωή κλοτσοπατινάδας αντικαταστήθηκαν από ιστορίες με θέματα τριαντάρηδων σαραντάρηδων. Οικογενειακές ανησυχίες, πόλεμος, φτώχεια, σεξ, σχέσεις, ναρκωτικά, ιστορίες αναζήτησης αυτοπροσδιορισμού και υπαρξιακών δεδομένων. Μη μου πείτε ότι αυτά απασχολούν ένα παιδί δημοτικού;

 

Αυτά όμως είναι στοιχεία στα κόμικς που τα ανακαλύπτεις μόνος σου. Δεν μπορείς να τα μεταφέρεις. Πολλοί γνωρίζουν τα κόμικς στο βαθμό που τους επέτρεψαν τα παιδικά τους χρόνια. Σίγουρα έχετε ακούσει για πατεράδες που έσκιζαν τα περιοδικά του γιού τους για να ασχοληθούν περισσότερο με τα μαθήματά τους. Ο δάσκαλος του δημοτικού είχε πει τους κηδεμόνες μου: «Τον είδα να διαβάζει περιοδικά. Να τα σταματήσει». Μα είμαι ο καλύτερος μαθητής! Πόσο καλύτερος! Θα σκάσω! Αφήστε με να ξεκουραστώ!

 • Like 39
Link to post
Share on other sites
 • Replies 90
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Είναι Τα κόμικς το χόμπυ του ανώριμου;   Έτυχε να μου μεταφέρουν μια ιστορία. Ένας τύπος έλεγε στην παρέα του ότι διαβάζει κόμικς. Πολλά κόμικς. Κάποιος άγνωστός του με πολύ θάρρος το διακόπτει και

Αυτό το φτηνό ανάγνωσμα είχε απήχηση στις χαμηλές μάζες. Σε δεύτερο επίπεδο αγαπήθηκε από παιδιά μοναχικά, υπέρβαρα που δεν έπαιζαν στις αλάνες, με κινητικά προβλήματα και φιλάσθενα που δεν τους επιτρ

Ποιοι άλλοι θα μπορούσαν να ονομαστούν ανώριμοι;   Οι ηθοποιοί είναι ανώριμοι; Ζουν μια ζωή στο σανίδι λέγοντας ιστορίες, παραμύθια ανέκδοτα, και παιδιαρίζουν για να μας κάνουν να γελάσουμε. Το ίδιο

Posted Images

post-3787-0-07049400-1406983260_thumb.png

 

Και η ασχολία μου με τα κόμικς με κάνει ανώριμο;

 

Γίνομαι ανώριμος που διαβάζω περιοδικά; Για να δω τη ζωή μου. Σπούδασα σε μια από τις πιο σκληρές σχολές και μάλιστα με κρατική υποτροφία, δούλεψα σε οικοδομές και ξυλουργία, έπιασα καλή, ας πούμε, δουλειά λίγους μήνες μετά τη θητεία μου και θέλω να πιστεύω ότι έχω μια αξιοπρεπή ζωή. Οι ανόητοι μπορούν να πάρουν χαρτί και μολύβι και να ξοδέψουν ώρες αναλύοντάς την χωρίς να κοιτούν τα άθλια χάλια τους.

 

Τι θα με έκανε πετυχημένο; Περισσότερα λεφτά; Ρώτα έναν 60ντάρη. Ίσως κάποιοι να σου πουν ότι είναι ανώριμη αντιμετώπιση της ζωής. Άλλα πράγματα έχει να τον χαρακτηρίζουν και να το γεμίζουν. Να παντρευτώ; Είναι στοιχείο ανωριμότητας το να μην παντρευτείς; Δεν περνάς σωστά τα λέβελ του παιχνιδιού της ζωής και χάνεις στάμινα και βολές; Ειδικά στην εποχή μας βλέπω ανόητους γάμους που γίνονται για πλάκα, και διαλύονται μέσα σε ένα χρόνο. Οι ίδιοι νομίζουν ότι είναι ώριμοι και ζουν σωστά τη ζωή τους. Άσχετα ότι χωρίσανε. Να κάνω παιδιά; Είμαι καθηγητής και έζησα πάνω από 2000 μαθητές και γονείς. Πιο ανόητο άνθρωπο από τον έλληνα γονιό δεν έχω γνωρίσει. Αδιάφορος στο σύνολό του, το λιγότερο αδέξιος. Δεν ξέρει να αντιμετωπίσει σωστά το παιδί του. Και δεν θέλω να ταξιδέψω στο παρελθόν να σκοτώσω το Χίτλερ. Θέλω να σκοτώσω τη μάνα του.

 

Δεν μιλάω για όλους του γονείς. Δεν τους γνώρισα όλους.

 

Συγγενής μου που θεωρεί τον εαυτό του πετυχημένο έμπορα και καλό παίχτη του χρηματιστηρίου, δεν έχει πια μία, κερατώνει τη γυναίκα του, αυτή το σιχαίνεται και τον απειλεί με το παιδί του, και τον ποτίζει κρασί να μεθάει να μην έχει δοσοληψίες μαζί του, ακόμη και για μια ώρα λιγότερη. Ήταν αυτός που όταν είδε τη συλλογή μου είπε «Μ@λ@κίες είναι όλα αυτά». Συγγενής που μου είπε «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί διαβάζεις ακόμη κόμικς» κοιμάται στα 44 του στο παιδικό του δωμάτιο, και δε δουλεύει εκ πεποιθήσεως.

 

post-3787-0-08898600-1406983325_thumb.gif

 

Ο ορισμός του ώριμου;

 

Επίθετο για άτομο που ενεργεί με ωριμότητα, δηλαδή έχει συγκροτημένη προσωπικότητα και ισορροπημένη συμπεριφορά.

Δεν το έχω αυτό. Το έχει ο διπλανός μου. Το έχει τελικά; Μήπως όχι; Τελείως αντικειμενικό. Μπορείς να βρεις 6.000.000.000 έννοιες για τέτοιες λέξεις. Ό κάθε άνθρωπος έχει τη δική του.

 

Αλλά μήπως υπάρχει κάτι πραγματικά ανώριμο στο χόμπι; Μήπως είμαι άνθρωπος που κουβαλάει μερικά συμπλέγματα στη συμπεριφορά μου και στην προσωπικότητά μου; Τα κόμικς είχαν απήχηση σε μικρές ηλικίες, του απλού λαού με συνηθισμένα καθημερινά και πολλά οικονομικά προβλήματα. Φτηνό ανάγνωσμα, που παράγεται γρήγορα χωρίς πολλούς ελέγχους. Όπως βγει το αποτέλεσμα. Ειδικά πρίν το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν αρκετό ένα Σαββατοκύριακο για ετοιμαστεί κάποιο. Λέγεται ότι εκδότης ζήτησε από τους δημιουργούς του  μέσα σε δυο μέρες να γράψουν ένα κόμικ που θα πολεμάνε δυο σουπερήρωες μεταξύ τους, για πρώτη φορά. Ο Namor και ο Human Torch.

 • Like 33
Link to post
Share on other sites

post-3787-0-96915800-1406983386_thumb.jpg

 

Αυτό το φτηνό ανάγνωσμα είχε απήχηση στις χαμηλές μάζες. Σε δεύτερο επίπεδο αγαπήθηκε από παιδιά μοναχικά, υπέρβαρα που δεν έπαιζαν στις αλάνες, με κινητικά προβλήματα και φιλάσθενα που δεν τους επιτρεπόταν να βγουν έξω, ομοφυλόφιλα παιδιά που απομονώνονταν από το σύνολο. Η αρχή του Μέσου ποτίστηκε από τη δουλειά εβραίων μεταναστών. Έχει και αυτό το στοιχείο την ανάγκη να αναλυθεί. Έχει πολλά στοιχεία που μπορεί να χρήζει ανάλυση ο ρατσισμός και τα κόμικς.

 

Μήπως η φτήνια του δείχνει έμμεσα ανώριμο μέσο;

 

Ο στατιστικά καταπιεσμένος αναγνώστης επάγεται σε ένα ανώριμο ανάγνωσμα;

Μεγάλοι άνθρωποι μπορούν να μιλούν για ώρες για τα παιδικά τους περιοδικά. Με χαρά θα σας πουν για τα χαριτωμένα σενάρια, και μάλιστα ο ενθουσιασμός τους θα επισκιάσει τις ιστορίες. Δεν θα καταλάβετε λέξη αλλά θα χαρείτε αυτόν τον καταπληκτικό ενθουσιασμό τους. Παιδικό θα έλεγα και λίγο γλυκό.

 

Στο Κόμικντομ που έχω την ευκαιρία να δώ φίλους που μας ενώνει αυτός ο χώρος σχολιάζουμε και τις κοιλιές μας. Μια μεγάλη παρέα χοντρών! Και το χαιρόμαστε. Ένας φίλος που με φιλοξενούσε με μάλωσε. «Είσαι τόσο χοντρός που όπως κοιμάσαι στο πλάι η κοιλιά σου απλώνει σα ζύμη στο κρεβάτι». Έχει και χειρότερα. Έχω δει ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, λόγου, εγχειρισμένα κεφάλια, και παρόμοιες περιπτώσεις που δείχνουν ανθρώπους που δεν έζησαν έντονα τη ζωή τους, αλλά λίγο περισσότερο κλεισμένους στους 4 τοίχους, με παρέα μερικά κόμικς.

 

Αυτό όμως κάνει να μην αντιμετωπίζουν τη ζωή; Ότι αποφεύγουν να ζήσουν; Μπορούμε να βάλουμε στο ίδιο καζάνι αυτούς που βλέπουν πολλές ταινίες, που διαβάζουν φανταστική λογοτεχνία;

 

post-3787-0-63226900-1406983488_thumb.jpeg

 

Και οι συλλέκτες;

 

Και τι γίνεται με αυτούς που συλλέγουν κόμικς; Που τα προσέχουν , τα ταξινομούν, τα αρχειοθετούν και τα προσέχουν σε ξερό και σκιερό μέρος; Ο Φρόυντ τους κατατάσσει στο ανώριμο επίπεδο του «πρωκτικού σταδίου». Τους καλουπώνει μέσα σε ένα παιδικό στάδιο. Από την άλλη ο Φρόυντ έχει ξεπεραστεί. Όλα τα περίεργα στοιχεία της προσωπικότητάς μας δε συνδέονται μέσω της σεξουαλικής μας συμπεριφοράς και των παιδικών τουαλετικών μας συνηθειών.

 

Το είπε ο Χριστός. Όσα περισσότερα έχεις, τόσο πιο δέσμιος της περιουσίας σου είσαι, και δεν θα χαρείς την ελευθερία της ζωής. Λίγο τραβηγμένο στην περίπτωσή μας, ή μήπως όχι; Τι να πει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που έχει μια τρομερή συλλογή αρχαίων αντικειμένων, και αγαπά τη συλλογή των προχριστιανικών νομισμάτων του; Ανώριμος και αυτός; Όλοι είναι ανώριμοι εκτός οι εαυτοί μας τελικά. Μήπως ζηλεύουμε; Θυμόμαστε τη σφαλιάρα που μας έδωσε ο πατέρας μας όταν διαβάζαμε την «Επιχείρηση Μπούφορομπότ;»

 • Like 33
Link to post
Share on other sites

post-3787-0-96596600-1406983609_thumb.jpeg

 

Ποιοι άλλοι θα μπορούσαν να ονομαστούν ανώριμοι;

 

Οι ηθοποιοί είναι ανώριμοι; Ζουν μια ζωή στο σανίδι λέγοντας ιστορίες, παραμύθια ανέκδοτα, και παιδιαρίζουν για να μας κάνουν να γελάσουμε. Το ίδιο δεν καρπωνόμαστε με τα κόμικς; Οι ποδοσφαιριστές; Δεν είναι μια ανώριμη ασχολία; Προσωπικά θεωρώ τρελή ανωριμότητα να ακολουθείς ευλαβικά την πορεία μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. «Είμαι οπαδός μιας ομάδας ΠΑΕ». Είσαι τόσο ανώριμος, σχεδόν άδειος. Ο κόσμος όμως δεν τα έχει ποινικοποιήσει. Το χρήμα και η δόξα τα κάνει να αξίζουν; Ε τώρα είναι που νοιώθω ότι είναι τρισάθλιο πράγμα.

 

Θα μου πείτε όμως ότι διασκεδάζεις με αυτά. Ε και; Κάνεις κάτι άλλο με τα κόμικς; Διασκεδάζεις και εδώ. Γίνεσαι ανώριμος; Άμα θες γίνεσαι και αστροναύτης. Χαλάω χατίρι εγώ; Διασκεδάζεις.

 

Το είχε πει ένα παιδί στη μητέρα του: Της έδωσε να διαβάσει ένα, και αυτή παιδευόταν να καταλάβει την αλληλουχία των καρέ και των μπαλονιών. «Μαμά, υποτίθεται ότι διασκεδάζεις. Απόλαυσέ το, και μην το ψάχνεις πολύ». Σοφό το παιδί. Μαθαίνεις πολλά από τα παιδιά. Η απλή και καθαρή σκέψη είναι πολλές φορές η καλύτερη.

 

Τελικά;

 

Διασκεδάστε το. Είστε ή δεν είστε ανώριμοι, χαρείτε ό,τι μπορείτε.

 • Like 33
Link to post
Share on other sites

Κάποιος σε τσίγκλισε αυτές τις μέρες, έτσι; Πες μας ποιος ήταν να πάμε να του ρίξουμε μπούφλες για να μάθει;  :slap:

 

:)

 • Like 22
Link to post
Share on other sites

Θοδωρη συμφωνω με ολα οσα εγραψες!!!  :best::gpost:

Αν το να διαβαζουμε κομικς μας κανει ανωριμους για τους αλλους αποψη τους.Οπως λες κι εσυ,ειδα και αυτους που δεν διαβαζουν ποσο ωριμοι ειναι!!Χαχαχαχα!

Τι απιστευτο πραγμα ειναι αυτο που κανουμε βρε παιδια,να διαβαζουμε κομικς,που ακουστηκε αυτο;;

Το τι νομιζουν οι αλλοι πολυ που με ενδιαφερει.Αν θελουν να ειμαι ανωριμη ας ειμαι,αν θελουν να ειμαι απο αλλο πλανητη ας ειμαι,απλα i don't care.

 • Like 19
Link to post
Share on other sites

ακριβώς αυτό που είπε ο Κώστας :) Δίνεις ονοματεπώνυμο και διεύθυνση και κανονίζουμε για τα υπόλοιπα :)

 

 

 

:cheers5:

 • Like 14
Link to post
Share on other sites

Θοδωρη συμφωνω με ολα οσα εγραψες!!!  :best::gpost:

Αν το να διαβαζουμε κομικς μας κανει ανωριμους για τους αλλους αποψη τους.Οπως λες κι εσυ,ειδα και αυτους που δεν διαβαζουν ποσο ωριμοι ειναι!!Χαχαχαχα!

Τι απιστευτο πραγμα ειναι αυτο που κανουμε βρε παιδια,να διαβαζουμε κομικς,που ακουστηκε αυτο;;

Το τι νομιζουν οι αλλοι πολυ που με ενδιαφερει.Αν θελουν να ειμαι ανωριμη ας ειμαι,αν θελουν να ειμαι απο αλλο πλανητη ας ειμαι,απλα i don't care.

:up: :up: :up: :up:

 • Like 9
Link to post
Share on other sites

Βασικά υπάρχει 1 διαφορά...άλλο το να πεις το τάδε κόμικ είναι για ανώριμους και άλλο ΤΑ κόμικς είναι για ανώριμους :P

 

 

Το ίδιο λένε πολλοί και για τα βιντεοπαιχνίδια παρεμπιπτόντως :antekale:

 • Like 11
Link to post
Share on other sites

Παιδιά, δεν αρπάχτηκα, μάλωσα, ή νευρίασα με κανέναν. :) Εγώ τσιγκλάω εσάς να μιλήσουμε.  bowing.gif

Δεν έγραψα για τα ώριμα κόμικς, αλλά για το χαρακτηρισμό του αναγνώστη ανώριμος. Και είναι θέμα της ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ, όχι άρθρο κλπ.

 

Άντε γιατί το σάιτ μοιάζει σα νεκροταφείο το τελευταίο καιρό... :valt:

 • Like 22
Link to post
Share on other sites

Βασικά υπάρχει 1 διαφορά...άλλο το να πεις το τάδε κόμικ είναι για ανώριμους και άλλο ΤΑ κόμικς είναι για ανώριμους :P

 

 

Το ίδιο λένε πολλοί και για τα βιντεοπαιχνίδια παρεμπιπτόντως :antekale:

 

 

Για τα βιντεοπαιχνίδια, θα το πουν κυρίως τα 10-12χρονα παιδάκια που ξέρουν

μόνο από Call of Duty. Αλλά ναι, γενικώς αν δεν είναι Call of Duty - Battlefield,

Assassins Creed, FIFA - PES...(όπλα ή άθλημα) τότε θεωρείται χαζό και

ας είναι και hack and slash.

 • Like 7
Link to post
Share on other sites

Απόσπασμα από τη συμμετοχή μου στο διαγωνισμό του Μπλεκ, πριν λίγο καιρό...

 

 


Η φιγούρα του ξανθού γίγα, με συντροφεύει ξανά στα 42 μου και μου θυμίζει όλα όσα πρεσβεύει... Γιατί ο Μπλεκ σημαίνει πολλά περισσότερα πράγματα από τον αγώνα για την ελευθερία...

Σημαίνει μια στάση ζωής με αρετή, θάρρος και αίσθημα δικαίου, πράγματα τα οποία μεταλαμπαδεύτηκαν στις ψυχές των νέων της εποχής, που διάβαζαν το περιοδικό.

 

Έτσι λοιπόν η σημερινή εποχή σε κάνει να εύχεσαι, αυτοί που κινούν τα νήματα και αποφασίζουν για μας, να είχαν διαβάσει μικροί τον Μπλεκ...

Αν το είχαν κάνει, σίγουρα ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος...

 

Είδαμε και τους "ώριμους" τι έχουν καταφέρει...

Edited by archon
 • Like 23
Link to post
Share on other sites

Είναι καθαρά θέμα σύγκρουσης χόμπι. Όποιο έχει τους περισσότερους οπαδούς και είναι περισσότερο αναγνωρισμένο, με αντίστοιχη διασημότητα, δόξα & χρήμα, τόσο περισσότερους οπαδούς θα προσελκύσει και θα γίνει κοινά αποδεκτό.

 

Στον πλανήτη Γη τα πράματα πάνε κάπως έτσι:

 

1. Ταινίες

2. Αθλήματα

3. Μουσική

4. Μόδα / Ρούχα

5. Αυτοκίνητα

6. Τεχνολογία της Πληροφορίας

7. Μαγειρική

8. Κινούμενα Σχέδια

9. Βιβλία

10. (Βιντεο) Παιχνίδια

11. Κόμικς

 

Οπότε είναι δυστυχώς επόμενο να το παίζουν τσαμπουκάδες, όσοι ασχολούνται με τα πιο δημοφιλή.

 

Η άνοιξη των ΚΑΛΩΝ μεταφορών από κόμικς σε μεγάλη & μικρή οθόνη που ξεκίνησε αυτόν τον αιώνα, έχει μεν αρχίσει να κάνει πιο λαοφιλή τα κόμικς, αλλά όπως λέγαμε και με τον Εμ Αρ Ντι, δε διαβάζει κανείς (ούτε στις ΗΠΑ αυξήθηκαν ιδιαίτερα οι αναγνώστες). Όλοι αυτοί ενστερνίζονται την κουλτούρα βλέποντας τις ταινίες & τις σειρές επειδή είναι πλέον mainstream hits, φοράνε κι ένα μπλουζάκι Ποπάυ από Κινέζικο πανέρι και το παίζουν Μπάτμαν. Δεν τους ενδιαφέρει ούτε άμα το Κόμιξ έχει γυαλιστερό εξώφυλλο ούτε αν ο V for Vendetta δεν ήταν ο κολλητός τους τότε στους Αγανακτισμένους στο Σύνταγμα, αλλά δημιουργία του Moore. Το βλέπουν καθαρά ως μόδα και τη μορφή τεύχους/περιοδικού την έχουν κλειδώσει στο χρονοντούλαπο του παρελθόντος, τότε που διαβάζανε, γιατί μετά έπρεπε να εφαρμόσουν το «αυξάνεσθαι & πληθύνεσθαι». Γιατί αυτό θεωρούνε ώριμο και της ηλικίας τους. Βέβαια όλο και θα κρυφοδιαβάσουνε κανένα τευχάκι ή θα παίξουν κανά παιχνιδάκι με τα παιδάκια τους, άντε το πολύ να θεωρήσουν τα ΓΚΡΑΦΙΚ ΝΩΒΕΛ επάξια των βιβλίων και να τιμήσουν κανένα για τη βιβλιοθήκη τους, δίπλα στη βιογραφία του Σφακιανάκη. Όσοι κάνουν το αντίθετο είναι ανώριμοι και κατά τη γνώμη τους καμμένοι, περιθωριακοί, γραφικοί και πίνουν ακόμα σουμάδα. Με μέλι.

 

Και εδώ πάμε στο ζουμί. ΤΙ ακριβώς θεωρείται ώριμο στην νεο-Ελληνική κοινωνία, η οποία αποτελείται από συνταξιούχους που ζήσαν πολέμους, τη γενιά του Πολυτεχνείου που έχει διαφθαρεί από την εξουσία που ανέλαβε και οι μετέπειτα γενιές που προσπαθούν να ανεβάσουν τον ανύπαρκτο πήχη. Η παιδεία της χώρας μας είναι επιπέδου Υποσαχάριας Αφρικής και βγάλε και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο. Οι γονείς προσπαθούν να τρέχουν από τη μία δουλειά στην άλλη, ενώ τα παιδιά τα φροντίζει ο παππούς και η γιαγιά που μέχρι πρότινος ήταν οι συνταξιούχοι, με λογικές '30-'40-'50. Οπότε τα παιδιά μεγαλώνουν με τελείως πρωτόγονο προγραμματισμό: Ευτυχώς οι νέας κοπής παππούδες & γιαγιάδες έχουν λογικές '70-'80-'90 οπότε κάτι πάει να γίνει. Πάμε να δούμε μία το πρότυπο που επικρατεί:

 

~Θα πας και θα τελειώσεις το σχολείο, αριστούχος και τουλάχιστον παραστάτης στις παρελάσεις.

~Θα περάσεις Ιατρική ή Νομική ή άντε τουλάχιστον Αρχιτεκτονική.

~Αν είσαι άντρας θα πας στρατό 1000 μήνες και θα φέρεις και παράσημο! Όχι νταξ, το τελευταίο σταματήσαν να το λένε μετά τους πολέμους. :P Αν είσαι γυναίκα, βρες έναν ΠΛΟΥΣΙΟ και μεγαλύτερο από σένα και παντρέψου τον.

~Δούλευε για να βγάζεις ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ για να ζήσει η οικογένειά σου. Εξυπακούεται το να κάνεις παιδιά. Αλλιώς γιατί παντρεύτηκες;

~Βγες στη σύνταξη και πάρε εξοχικό. ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ!!! :congrats:

 

Με λίγα λόγια, τα κόμικς σε αυτό το πρωτόγονο μοντέλο του Νεάτερνταλ είναι αποδεκτά μονάχα στις αρχές του πρώτου σταδίου και στο τελευταίο. Ως αφελής ψυχαγωγία.

 

ΣΤΑ ΤΓΕΝΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΓΟΤΥΠΟ!!!

 

Όλες οι ενασχολήσεις και τα χόμπι είναι ισάξια, όλες οι δουλειές είναι ισάξιες, όλα τα άτομα είναι ισάξια. Όπως τα φύλα, οι θρησκείες και τα ντόνατς. Αν και αυτά με την πραλίνα υπερτερούν ελαφρώς.

 

ΚΟΜΙΚΣ ΡΕ!

 

  :holidays:

 

Edit: Την επόμενη φορά που θα σας χαρακτηρίσει κάποιος ανώριμο ή ανώριμη επειδή διαβάζετε κόμικς, βάλτε του τους μόνους πραγματικά Ανώριμους.

Edited by DJO
 • Like 28
Link to post
Share on other sites

Χμμμμ.... γεννήθηκα το σωτήριο έτος 1990, μια δεκαετία που στην Ελλάδα χαρακτηρίστηκε από κόμικς. ΠΟΛΛΑ κόμικς. Το επακόλουθο ήταν να γίνω συλλέκτης από το 1996 μέχρι και σήμερα. Δε θα ξεχάσω ποτέ ποιό είναι το πρώτο κόμικς που έφτασε στα χέρια μου. Το έχω ακόμα και δε πρόκειται ποτέ να το αλλάξω με αντίτυπο σε καλύτερη κατάσταση κι ας του λείπει το εξώφυλλο. Όλα αυτά τα χρόνια έχω ακούσει όλα τα κλισέ που ακούει κάποιος που ασχολείται με το "άθλημα". Ακόμα ηχούν στα αυτιά μου:
1) Μα αυτά δεν είναι για παιδιά;

2) Ακόμα κόμικς διαβάζεις; Πότε θα ωριμάζεις;

3) Και όταν τα διαβάζεις, μετά τα πετάς ή τα κρατάς;

4) Αφού μπορείς ακόμα και γελάς με αυτά, μπράβο σου.

 

Και πολλά άλλα. Εν ολίγης με έχουν αποκαλέσει ανώριμο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μερικοί πολύ πρωτότυποι. Guess what: Δε πτοούμαι! Ένας άνθρωπος που σε αγαπάει πραγματικά θα σε δεχτεί με ό,τι κι αν ασχολήσε, ό,τι κι αν διαβάζεις. Αν δε το δέχεται, απλά δεν ασχολούμαι γιατί δε βλέπει ποιός πραγματικά είμαι. Βλέπει μόνο την επιφάνεια.

 

Ποτέ δε μετάνοιωσα που σπατάλησα 18 χρόνια διαβάζοντας κόμικς. Μετανοιώνω για τα υπόλοιπα 6 που δεν ήξερα να διαβάζω. Στα 24 μου χρόνια, έχω διαβάσει πολύ περισσότερο από κάθε άτομο που υποτιμά το μέσο. Κι ας είναι και κόμικς. Αλήθεια, εκείνοι πόσο έχουν διαβάσει στη ζωή τους; Χάρη στα κόμικς διαβάζω βιβλία. Έχω διαβάσει πολλά βιβλία. Περισσότερα από 20 και θα διαβάσω ακόμα περισσότερα. Κι αυτό χάρη στα κόμικς. Αλήθεια κύριε κατήγορε και ελιτιστή, εσύ πόσα βιβλία έχεις διαβάσει στη ζωή σου;

Κάτι τελευταίο: διαβάζοντας κόμικς εκτέθηκα σε μια πλειάδα χαρακτήρων οι οποίοι μου δίδαξαν τις ηθικές αρχές μου. Ποτέ δεν έκλεψα, ποτέ δεν εξαπάτησα, ποτέ δε κινήθηκα με ανήθικο συμφέρον, ποτέ δεν υπέκυψα σε συμφέροντα για να βολευτώ, ποτέ δε κορόιδεψα. Πάντα διεκδικούσα τα θέλω μου και υπερασπιζόμουν τις ιδέες και τις αντιλήψεις μου. Αλήθεια, πόσοι από αυτούς τους ώριμους έχουν αποκομήσει κάτι τέτοιο από τις ώριμες ασχολείες τους και μπορούν να παινευτούν γι' αυτό;

 

Τα βάζω όλα αυτά στη ζυγαριά και τα ζυγίζω και δηλώνω περήφανα το εξής: Είμαι ανώριμος! Ζήτω οι ανώριμοι!! Ο κόσμος έχει ανάγκη τους ανώριμους!!!

 • Like 28
Link to post
Share on other sites

Η ωριμότητα είναι πολύ σχετική έννοια και  δεν κρίνεται απο τα χόμπυ του καθενος :P

Τα περισσότερα ειρωνικά/κακεντρεχή σχόλια προέρχονται απο άγνοια για το μέσο.

Πιο συχνά εχω ακούσει προσωπικά την ατακα "πας και πετας τα λεφτα σου" απο κοντινους μου.

Κάποια στιγμη το ξεπερνανε :)

 

Eδώ μέσα έχω γνωρίσει πολύ καλές περιπτώσεις ανθρώπων, φιλότιμων, καλοπροαίρετων και καλλιεργημένων, πολύ περισσότερων σε αναλογία απ' ότι σε άλλες κοινωνικές ομάδες και χαίρομαι πολύ γι αυτό :)

 

Σίγουρα έχουμε πάντως ένα απο τα καλύτερα χόμπι! :best:

 • Like 26
Link to post
Share on other sites

Συμφωνω απολυτα με τις αποψεις τις Λενας με καλυψε σε οτι ειχα να πω   :best:

 

Μακαρι ολοι να εχουμε ενα χομπι και να ξεφευγουμε απο την ρουτινα και την καθημερινοτιτα...

 

Εμεις εδω  εχουμε και ας μας λενε ανωριμους

 

Στην υγεια τους :cheers3:

 • Like 21
Link to post
Share on other sites

Τι σε νοιαζει εσενα τι σκεφτονται οι αλλοι (richard feynman εκδοσεις τροχαλια 1993) ειδικα εαν δεν τους ξερεις ή δεν τους εχεις σε εκτιμηση

 

Και το προσωπικο μου μοτο:

 

Η σοβαροτητα ειναι η ασπιδα του ηλιθιου (montesquieu νομιζω)

 • Like 22
Link to post
Share on other sites

Kαι γω ειμαι περισσοτερο της αποψης οτι τα οποια σχολια και η ταμπελα της "ανωριμοτητας" προερχονται κυριως απο την αγνοια που επικρατει για το μεσο. Οι περισσοτεροι γνωρισαν τα κομικς στην παιδικη τους ηλικια και αυτο που θυμουνται ειναι τα παιδικα και πολλες φορες αφελη σεναρια που ειχαν. Αγνοουν οτι ειναι μια μορφη τεχνης απο μονη της και οτι οπως ο κινηματογραφος εχει ταινιες ολων των ειδων ετσι ειναι και με τα κομικς. Γιατι συμβαινει αυτο ? Πολυ απλα γιατι δεν ειναι τοσο δημοφιλες χομπυ. Ειδικα στην Ελλαδα, οπου σχετικα παραξενο ειναι να διαβαζεις και βιβλια εκτος του Μετρο και εκτος απο bestseller :P

 • Like 23
Link to post
Share on other sites

Τελικα μονο εγω θεωρω την ανωριμοτητα προσον; :nek:

 

Μηπως τελικα, ολοι εσεις, που διατινεστε πως δεν εισαστε ανωριμοι επειδη διαβαζετε κομικς,

δεν διαφερετε και τοσο απο ολους αυτους, που σας λενε ανωριμους γι αυτο; (χα, σας την εφερα :giati: )

 

 

 

:popcorn: :popcorn: :popcorn:

Edited by batigoal
 • Like 25
Link to post
Share on other sites

Η προσωπική μου εμπειρία πάντως έχει δείξει, ότι εκτός ότι τα θεωρούν ανώριμα, πολλοί δε τα θεωρούν καν τέχνη.

 • Like 16
Link to post
Share on other sites

Επίσης τα κόμικς μου έμαθαν ορθογραφία...

Αλήθεια...

 • Like 18
Link to post
Share on other sites

Χαίρομαι που διαβάζω τέτοιες απαντήσεις.Η αλήθεια είναι ότι με έχουν αποκαλέσει και μένα,κυρίως με έμμεσο τρόπο,ανώριμο κοντινά μου άτομα.Με τον καιρό καταλαβαίνουν και αλλάζουν συμπεριφορά.

Να το πω αλλιώς,ωριμάζουν! :)

 • Like 19
Link to post
Share on other sites

Η περιπτωση των ηλικιωμενων συγγενων που σε βλεπουν να διαβαζεις κομικς και σου λενε αμεσα ή εμμεσα: Παρε να διαβασεις κανενα βιβλιο φυσικης, μαθηματικων, τι σου προσφερουν τα κομικς, οι καλοι μαθητες ασχολουνται με αυτα;

Τοτε νευριαζεις, σκεφτεσαι WTF?! και παιρνεις να τους εξηγεις οτι τα κομικς ειναι ολοκληρη τεχνη και σου προσφερουν οσα κι ενα καλο βιβλιο κλπ κλπ... :pesta: (χαμενη υποθεση, αλλα βγαζεις τα αποθυμενα) :P:

 • Like 13
Link to post
Share on other sites

Η περιπτωση των ηλικιωμενων συγγενων που σε βλεπουν να διαβαζεις κομικς και σου λενε αμεσα ή εμμεσα: Παρε να διαβασεις κανενα βιβλιο φυσικης, μαθηματικων, τι σου προσφερουν τα κομικς, οι καλοι μαθητες ασχολουνται με αυτα;

Τοτε νευριαζεις, σκεφτεσαι WTF?! και παιρνεις να τους εξηγεις οτι τα κομικς ειναι ολοκληρη τεχνη και σου προσφερουν οσα κι ενα καλο βιβλιο κλπ κλπ... :pesta: (χαμενη υποθεση, αλλα βγαζεις τα αποθυμενα) :P:

 

 

 

:respect:

 

 

Αν τα ονομάζουν "κόμικς" και όχι "μικυμάου" η "καραγκιοζάκια" οι συγγενείς σου,τότε :respect: κάτι είναι κι αυτό ;)

 • Like 5
Link to post
Share on other sites

Φυσικα και ειναι το χομπυ του ανωριμου.

 

 

 

 

Ελπιζω.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ueio6DXz_0s

 

 

 

 

 

 • Like 8
Link to post
Share on other sites

διάβασα τα διάφορα σχόλια και γενικά συμφωνώ με όλους . Το χόμπυ του καθενός είναι ο κόσμος του , κομμάτι της ζωής του και όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό απλά δεν έχει χόμπυ . πριν λίγες μέρες , λοιπόν , είχα βγει βόλτα με μια συμμαθήτρια μου και τη ρώτησα αν διαβάζει κόμιξ και μου λέει με ύφος '' το ξέρω πως είναι σπουδαίο πράγμα , τα διάβαζα μικρή και τώρα ε δεν ... '' . αυτή η σκηνή σε διάφορες μορφές έχει επαναληφθεί με ότι και να πω ότι ασχολούμαι . δεν έχει όμως ιδιαίτερη σημασία , αφού αυτό δείχνει την απουσία κοινού σημείου επαφής . στο άμεσο οικογενειακό μου περιβάλλον τέτοιο πρόβλημα δεν είχα ποτέ γιατί αγάπη για κόμιξ , βιβλία και άλλα σχετικά υπήρχε από πολλά χρόνια . Για όσους φέρονται με υποτίμηση ή με τρόπο που δείχνει κατανόηση για την ανώριμη που κάθετε και κάνει - κατά αυτούς - βλακείες η γνώμη μου είναι ότι δεν έχει αξία να το ζορίζει κανείς πολύ .. άστους να λένε και αν λένε τί κερδίζουν ? τίποτα ! για εμένα τα κόμιξ είναι τρόπος ζωής ! τέλος , ξέρω ανθρώπους με τα πιο αλλόκοτα χόμπυ που ασχολούνται με αυτά παρά τα σχόλια , επειδή ότι κάνουν τους γεμίζει ικανοποίηση οπότε ... :beer:  .         

 • Like 14
Link to post
Share on other sites

το χόμπυ του ανώριμου ειναι τα αυτοκίνητα

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

το χόμπυ του ανώριμου ειναι τα αυτοκίνητα

γιατί ?

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

γιατί ?

Μάλλον εννοεί, γιατί κοιτάς και ασχολείσαι με κάτι που δεν θα αποκτήσεις ποτέ

και θα είσαι τυχερός αν το δεις μία φορά από 5 μέτρα απόσταση σε έκθεση.

Όμως πλέον οι εκθέσεις στην Ελλάδα δεν φέρνουν τίποτα καλό και γενικά

τα αυτοκίνητα δεν είναι όσο δημοφιλοί όσο παλιά. Ακόμα και στα αυτοκινητοπε-

ριοδικά είχαν γράψει άρθρο σχετικά με την αδιαφορία των νέων για τα αυτοκίνητα.

Edited by splash
 • Like 4
Link to post
Share on other sites

Χωρίς να θέλω να βγω off-topic,καταλαβαίνετε ότι κάνετε αυτό ακριβώς που πιο πάνω κατηγορούμε; :P

Μιλάω για τα αυτοκίνητα,αυτά ακριβώς που είπες φίλε splash ισχύουν και για τα κόμικς :)

 • Like 5
Link to post
Share on other sites
Αυτό το θέμα είναι αρκετά παλιό. Παρακαλούμε σκεφτείτε μήπως είναι καλύτερα να ξεκινήσετε ένα νέο θέμα αντί να απαντήσετε σε αυτό.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.