Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έκθεση κόμικς στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης [17 Ιουλίου - 17 Αυγούστου 2014]


Strativarious

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  13626
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  256
  • Content Count:  1846
  • Reputation:   22770
  • Achievement Points:  1847
  • Days Won:  16
  • With Us For:  4874 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

post-13626-0-51729200-1405534677_thumb.jpg

 

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης διοργανώνει έκθεση κόμικς με τα έργα των μαθητών του εργαστηρίου με υπεύθυνο τον ζωγράφο Νίκο Καμπασελέ. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014 στις 9:00 μ.μ. Η έκθεση θα διαρκέσει ένα μήνα και θα είναι ανοιχτή για το κοινό σε ώρες λειτουργίας του Μουσείου. Είσοδος ελεύθερη.

 

Το εργαστήρι κόμικς ξεκίνησε δοκιμαστικά σε μορφή καλλιτεχνικού σεμιναρίου (workshop) τον Ιούλιο του 2013. Το σεμινάριο χωριζόταν σε δέκα τρίωρα μαθήματα και απευθυνόταν σε εφήβους και ενήλικες. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με στοιχεία της ιστορίας των κόμικς και με διάφορες τεχνικές σχεδίασης και αφήγησης ιστοριών. Αυτό έγινε μέσα από προβολές κινηματογραφικών ταινιών σχετικών με το αντικείμενο, καθώς και με ανάλυση και σχολιασμό επιλεγμένων σελίδων κόμικς. Οι σελίδες αυτές προέρχονταν από ευρωπαϊκά, αμερικάνικα και ιαπωνικά κόμικς που κυκλοφόρησαν από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα.

 

Σκοπός των μαθημάτων αυτών ήταν, σε έναν πρώτο χρόνο, η γνωριμία των μαθητών με τους σχεδιαστικούς κώδικες και τις αφηγηματικές τεχνικές των κόμικς. Ο βασικότερος όμως στόχος του εργαστηρίου ήταν η ανάδειξη του προσωπικού σχεδιαστικού ύφους του κάθε μαθητή. Έτσι, αφομοιώνοντας αρχικά τους κώδικες των κόμικς, οι μαθητές μπόρεσαν στην συνέχεια να τους υπερβούν και να αφηγηθούν ιστορίες με έναν δικό τους πρωτότυπο τρόπο. Αυτό έγινε μέσω μιας σειράς σχεδιαστικών ασκήσεων, μέσα από τις οποίες οι μαθητές έκαναν πράξη τα όσα διδάσκονταν στο θεωρητικό τμήμα του εργαστηρίου.

 

Το εργαστήρι συνεχίστηκε από τον Νοέμβριο του 2013 μέχρι και τον Ιούνιο του 2014, με ένα δίωρο μάθημα την εβδομάδα. Στους στόχους που προαναφέρθηκαν προστέθηκε και η δημιουργία έργων συνεργασίας μεταξύ των μαθητών. Μέσω της συνεργασίας, οι μαθητές λειτούργησαν όχι ως μονάδες, αλλά ως μια στενά δεμένη ομάδα, ικανή να δημιουργήσει έργα πολύπλευρα και συνδυαστικά. Το εργαστήρι κόμικς παρακολούθησαν έφηβοι από 12 ετών και ενήλικες μέχρι και 35 ετών. Η διαφορά ηλικίας μεταξύ των μαθητών, όχι μόνο δεν αποτέλεσε πρόβλημα, αλλά ενίσχυσε τις δημιουργικές ικανότητες τόσο των μεγαλύτερων όσο και των μικρότερων.

 

Έχοντας επιτύχει τους αρχικούς στόχους που προαναφέρθηκαν, το εργαστήρι κόμικς του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης θεώρησε απαραίτητο να οργανώσει μια έκθεση με τα έργα των μαθητών του. Με μεγάλη μας λοιπόν χαρά σας καλωσορίζουμε σε αυτήν την πρωτότυπη για την πόλη μας έκθεση και ελπίζουμε να γνωρίσουμε ανάμεσά σας νέους αλλά και παλιούς λάτρεις της ένατης τέχνης.

 

Με τιμή, Νίκος Καμπασελέ, Ζωγράφος, υπεύθυνος του εργαστηρίου κόμικς

 

Από την Δευτέρα 21 Ιουλίου έως και 25 Ιουλίου 2014 και ώρες 11:00 έως 14:00 θα λειτουργήσει νέο εργαστήρι κόμικς για εφήβους και άνω (13+).

Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές στο 2551036663 και στην ιστοσελίδα του Μουσείου.

 

πηγή

Επεξεργασία από Strativarious
  • Like 15
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.