Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πέθανε ο Οδυσσέας Χατζόπουλος


Dr Paingiver

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  3930
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  721
  • Content Count:  12979
  • Reputation:   104523
  • Achievement Points:  12999
  • Days Won:  138
  • With Us For:  6042 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  66

Ένας μεγάλος εκδότης έφυγε σήμερα από τη ζωή. Πρόκειται για τον Οδυσσέα Χατζόπουλο των εκδόσεων Κάκτος. Άφησε πίσω του τεράστιο εκδοτικό έργο.

Ένα μεγάλο πλήγμα για τον χώρο του βιβλίου μετά τον Πρωτοψάλτη του Βιβλιοπέλαγος που έφυγε και αυτός πρόσφατα.

 

 

 

9B575A41FED1F2FB7D0E6D08F2204563.jpg
 
Πέθανε το πρωί της Παρασκευής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες, ο εκδότης του Κάκτου, Οδυσσέας Χατζόπουλος, αφήνοντας πίσω του μεγάλο εκδοτικό έργο.
 
Γεννήθηκε το 1941 στην Αθήνα και σπούδασε πολιτικές επιστήμες και μουσική. Το 1960 εξέδωσε το πρώτο του περιοδικό Γραμμάτων και Τεχνών στον «Ηνίοχο». Ίδρυσε τον «Κάκτο» το 1975.

Στο διάστημα 1975-1991 έδωσε στην κυκλοφορία περίπου 2.800 βιβλία, χωρίς ποτέ καμιά επιχορήγηση, κρατική, ιδιωτική, κομματική ή άλλη, και χωρίς επίσης χρηματοδότηση από τους συγγραφείς, πρακτική την οποία ακολούθησε σταθερά και χωρίς παρέκκλιση.

Στις εκδόσεις της περιόδου αυτής ανήκουν οι μεγάλες σειρές επιστημονικής φαντασίας, που έκαναν γνωστό στο ελληνικό κοινό το έργο των κορυφαίων συγγραφέων του είδους, όπως ο Άρθουρ Κλαρκ, ο Ισαάκ Ασίμοφ και άλλοι.

Πιστεύοντας στην αναγκαιότητα της κυκλοφορίας βιβλίων που αφορούν ζητήματα της επικαιρότητας, ο «Κάκτος» καινοτόμησε με την έκδοση πολυάριθμων «δημοσιογραφικών» βιβλίων-ντοκουμέντων, σε συνεργασία με σειρά γνωστών δημοσιογράφων, επιστημόνων και προσώπων της δημόσιας ζωής.

Παράλληλα από τον «Κάκτο» κυκλοφόρησαν έργα σημαντικών λογοτεχνών, Ελλήνων (Γ.Σκαρίμπας, Π.Πικρός κ.ά.) και ξένων (Χ. Μίλλερ, Τζ. Όργουελ, Χ. Έσσε, Μ. Βάλταρι κ.ά.), και μαζί δοκίμια, βιογραφίες και ιστοριογραφικά, με ξεχωριστό ανάμεσα στα τελευταία την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους του Κων. Παπαρρηγόπουλου.

Από το 1991, ο «Κάκτος», μαζί με τα υπόλοιπες εκδόσεις που δίνει στην κυκλοφορία, έχει ως κύριο έργο την έκδοση της σειράς «Αρχαία Ελληνική Γραμματεία - Οι Έλληνες» με προγραμματισμό να δημοσιευθούν μεταφρασμένα και σχολιασμένα -για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς- όλα τα έργα όλων των συγγραφέων της ελληνικής αρχαιότητας.

Η σειρά αυτή, που βραβεύτηκε τον Απρίλιο του 2000 από το πανεπιστήμιο της Aix-en-Provence, στη Γαλλία, ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα της εποχής μας, και αργότερα, τον Οκτώβριο του 2002, από το Ίδρυμα Πιερίδη στην Κύπρο, αριθμεί μέχρι στιγμής 700 τόμους και είναι ήδη, για το αντικείμενό της, η μεγαλύτερη στον κόσμο.

Τον Ιανουάριο του 2004 ο εκδότης Οδυσσέας Χατζόπουλος παρουσίασε τους «Έλληνες» στην Κούβα, με ομιλία του στο Μουσείο Τεχνών της Αβάνας.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 1 Ιουλίου, στις 16:30 από το Γ' Νεκροταφείο Αθηνών.

Τα θερμά της συλλυπητήρια για την απώλεια του εκδότη Οδυσσέα Χατζόπουλου, εξέφρασε η υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Άντζελα Γκερέκου και τόνισε: «Ο Οδυσσέας Χατζόπουλος διακρίθηκε για τις πρωτοποριακές επιλογές αλλά και το εύρος της εκδοτικής του δραστηριότητας. Η έκδοση της σειράς “Αρχαία Ελληνική Γραμματεία - Οι Έλληνες” αποτελεί αναμφισβήτητα το κορυφαίο του επίτευγμα, ένα έργο ζωής που κληροδότησε στις επόμενες γενιές».

 

 

 

ΠΗΓΗ: in.gr

 

:valtnino:

Επεξεργασία από Dr. Paingiver
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  26001
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  97
  • Content Count:  7145
  • Reputation:   85719
  • Achievement Points:  7165
  • Days Won:  165
  • With Us For:  4208 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  57

«Έφυγε» από τη ζωή σήμερα, σε ηλικία 73 ετών, ο εκδότης του Κάκτου, Οδυσσέας Χατζόπουλος, ο οποίος νοσηλευόταν, τις τελευταίες ημέρες, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

 

Ο Οδυσσέας Χατζόπουλος γεννήθηκε το 1941 στην Αθήνα και το 1960 εξέδωσε το πρώτο του λογοτεχνικό περιοδικό τον "Ηνίοχο". Το 1974 ίδρυσε τον "Κάκτο", μέσω του οποίου διοχέτευσε την αγάπη του για την αρχαία ελληνική γραμματεία, η έκδοση της οποίας ήταν ένα τιτάνιο έργο, που χαρακτήρισε μια ολόκληρη εκδοτική εποχή, περιλαμβάνει 700 τόμους και έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη, 1 Ιουλίου, στις 16.30 από το Γ΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

 

πηγη:http://www.toxwni.gr/ellada/item/20300-pethane-o-ekdotis-tou-kaktou-odysseas-xatzopoulos

 

 

Ο εκδότης, που έδωσε στην κυκλοφορία περί¬που 2.800 βιβλία, την περίοδο 1975-1991, γεννήθηκε το 1941 στην Αθήνα και σπούδασε πολιτικές επιστήμες και μουσική. Το 1960 εξέδωσε το πρώτο του περιοδικό Γραμμάτων και Τεχνών στον «Ηνίοχο». Ίδρυσε τον «Κάκτο» το 1975.

Στις εκδόσεις της περιόδου 1975-1991 ανήκουν οι μεγάλες σειρές επιστημονικής φαντασίας, που έκαναν γνωστό στο ελληνικό κοινό το έργο των κορυφαίων συγγραφέων του είδους, όπως ο Άρθουρ Κλαρκ, ο Ισαάκ Ασίμοφ και άλλοι.

Πιστεύοντας στην αναγκαιότητα της κυκλοφορίας βιβλίων που αφορούν ζητήματα της επικαιρότητας, ο «Κάκτος» καινοτόμησε με την έκδοση πολυάριθμων «δημοσιογραφικών» βιβλίων-ντοκουμέντων, σε συνεργασία με σειρά γνωστών δημοσιογράφων, επιστημόνων και προσώπων της δημόσιας ζωής.

Από το 1991, ο «Κάκτος», μαζί με τα υπόλοιπες εκδόσεις που δίνει στην κυκλοφορία, έχει ως κύριο έργο την έκδοση της σειράς «Αρχαία Ελληνική Γραμματεία- Οι Έλληνες» με προγραμματισμό να δημοσιευθούν μεταφρασμένα και σχολιασμένα -για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς- όλα τα έργα όλων των συγγραφέων της ελληνικής αρχαιότητας.

Η σειρά αυτή, που βραβεύτηκε τον Απρίλιο του 2000 από το πανεπιστήμιο της Aix-en-Provence, στη Γαλλία, ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα της εποχής μας και αργότερα, τον Οκτώβριο του 2002, από το Ίδρυμα Πιερίδη, στην Κύπρο, αριθμεί μέχρι στιγμής 700 τόμους και είναι ήδη, για το αντικείμενό της, η μεγαλύτερη στον κόσμο.

Τον Ιανουάριο του 2004 ο εκδότης Οδυσσέας Χατζόπουλος παρουσίασε τους «Έλληνες» στην Κούβα, με ομιλία του στο Μουσείο Τεχνών της Αβάνας.

Η κηδεία του Οδυσσέα Χατζόπουλου θα γίνει την Τρίτη 1 Ιουλίου στις 16:30 από το Γ’ Νεκροταφείο.

Μεε αφορμή το θάνατο του εκδότη Οδυσσέα Χατζόπουλου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση από το ΠΑΣΟΚ:

«Οραματιστής και καινοτόμος, ο  Οδυσσέας Χατζόπουλος πλούτισε και ομόρφυνε με τη δουλειά του τη ζωή πολλών  Ελλήνων. Χάρη σε εκείνον και το πάθος του για το βιβλίο το ελληνικό κοινό γνώρισε κορυφαίους ξένους συγγραφείς. Η μεγάλη προσφορά του όμως υπήρξε ασφαλώς η σειρά "Αρχαία Ελληνική Γραμματεία Οι Έλληνες", ένα μνημειώδες εκδοτικό επίτευγμα, μία πραγματική κιβωτός των αρχαίων ελληνικών γραμμάτων».

 

 

πηγή : http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=437468

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  1790
  • Group:  Members
  • Topic Count:  129
  • Content Count:  7114
  • Reputation:   26979
  • Achievement Points:  7449
  • Days Won:  25
  • With Us For:  6232 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Πέθανε και ο εκδότης της "Κάκτος"; Άλλος ένας φοβερός εκδοτικός οίκος! Έχω Ισαάκ Ασίμοφ από κει! Εν τω μεταξύ από το 2006 (αν θυμάμαι καλά) έλεγα να ξεκινούσα σιγά σιγά ν' αγοράσω τη σειρά βιβλίων "Αρχαία Ελληνική Γραμματεία: Οι Έλληνες" που τη διαφήμιζε τηλεοπτικά ο Κώστας Γεωργουσόπουλος (νομίζω), αλλά δεν το έπαιρνα απόφαση (και κάποια στιγμή άρχισαν τα "στριμώγματα")... Πολύ κρίμα που έφυγε κι αυτός... Να συμπληρώσω μονάχα πως είχε εμφανιστεί τηλεοπτικά (δεν έχουμε εντοπίσει πότε ακριβώς...) στην τηλεοπτική εκπομπή "Προσωπικά" (2008-2013) με παρουσιάστρια την Έλενα Κατρίτση.

Επεξεργασία από Mandrake
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.