Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η ΜΕΓΑΛΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ DISNEY


PhantomDuck

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2414
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  206
  • Content Count:  5711
  • Reputation:   45682
  • Achievement Points:  5808
  • Days Won:  48
  • With Us For:  6147 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  37

dionik_inducks_small.png για τον 17ο τόμο «Ο ιπτάμενος Ολλανδός»

 

Πέρα από το εξώφυλλο που άλλαξε από τον αντίστοιχο ιταλικό τόμο, η μόνη σημαντική διαφορά (σύμφωνα με το Inducks) είναι πως άλλαξαν την ελαιογραφία στην αρχή. Στην ιταλική φαίνεται πως μπήκε αυτή εδώ, ενώ σε εμάς είδαμε τούτην εδώ. Καθόλου άσχημη αλλαγή κατ' εμέ, δεδομένου πως την εικόνα που άλλαξε, την βλέπουμε έτσι κι αλλιώς σε ικανοποιητικό μέγεθος στο τέλος του τόμου, σελίδα 189.

 

Διαφορές στην δουλειά από τον προηγούμενο κύκλο δεν νομίζω πως βλέπω. Δεν έχω διαβάσει τον τόμο βέβαια, όμως αυτή η εντύπωση μου δόθηκε όσο τον περνούσα στο Inducks. Ίσως όταν τον διαβάσω όλον να διαπιστώσω τυχόν αλλαγές, όμως μέχρι στιγμής, από άποψης υλικού, συνεχίζει να ακολουθεί κατά 100% την ιταλική σειρά. Η μόνη απτή αλλαγή που παρατηρώ από τους προηγούμενους τόμους, είναι η προσθήκη των ρητών του Carl Barks στην τελευταία σελίδα.  Η καταλογογράφηση παρεμπιπτόντως μου πήρε κοντά στις 2 ώρες. Σιγά σιγά θα πάρουμε τον αέρα πάλι. Τις άλλες φορές μου έπαιρνε μόνο μιάμιση :P

 

Γενικά, μόνο θετικά έχω να πω γι' αυτή τη σειρά. Είναι από τα καλύτερα 4 ευρά που μπορείτε να ξοδέψετε γενικώς. Με 4€ παίρνετε σκληρόδετη, κυριλάτη, πολυτελή έκδοση, με ιστοριάρες του σημαντικότερου σχεδιαστή Disney, με άρθρα του Alberto Becattini και δεν συμμαζεύεται. Γενικά, ακόμα και όσοι δεν διαβάζετε Disney, κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και πηγαίνετε κάθε Κυριακή στο περίπτερο. Δεν μιλάμε για χαζοχαρούμενες ιστοριούλες μαζικής παραγωγής, αλλά για ιστορίες με τεράστιο υπόβαθρο από πίσω τους που δημιούργησαν ένα ολόκληρο σύμπαν. Ακόμα και αν δεν σας αρέσουν οι ιστορίες με παπιά, οι πληροφορίες στα άρθρα είναι το λιγότερο ενδιαφέρουσες και διαφωτιστικές .

 

Δύο συγκριτικές φωτογραφίες για την ράχη. Μία με τον αμέσως προηγούμενο τόμο και μία με το υπόλοιπο ράφι.

post-2414-0-95779600-1434246181_thumb.jpg post-2414-0-14804000-1434246206_thumb.jpg

 

 

Γενικά η εν λόγω έκδοση είναι διαμάντι. Απλά, ως καλός επικριτής των πάντων, πρέπει να αναφέρω μερικά σημεία που με χάλασαν. Μην τους δώσετε και πολύ σημασία, τα παρακάτω δεν σημαίνουν πως ο τόμος δεν αξίζει. Σημαίνουν πως αντί για 10/10, παίρνει λίιιιιγο παρακάτω. 

 

  • Το άσπρο χρώμα μου άρεσε πολύ στον συγκεκριμένο τόμο, όμως η επιλογή για την συγκεκριμένη ράχη σε όλη τη σειρά, είναι πολύ απλά χαζομάρα ολκής. Δεν υπάρχει θέμα σε μεμονωμένους τόμους, ίσα ίσα που θα μου άρεσε πολύ περισσότερο αν υπήρχε εξ αρχής αυτή η επιλογή από τον πρώτο τόμο. Μακάρι να ήταν έτσι και η πρώτη σειρά. Όμως, από τη στιγμή που οι πρώτοι τόμοι ξεκίνησαν με μία συγκεκριμένη ιδεολογία, είναι πολύ άσχημο να αλλάζει στη μέση. Μιλάμε για μία σειρά εφάμιλλη εγκυκλοπαίδειας, ένα εγχείρημα που πέρασε από 40 κύματα και πλέον συνεχίζεται. Δεν θα καταλήξει μόνο στα ράφια των συλλεκτών, αλλά και του απλού κόσμου που πολλές φορές δεν διαβάζει τα ένθετα, όμως τα παίρνει για να φαίνονται όμορφα στην βιβλιοθήκη τους. Αυτό με προϊδεάζει πως ίσως κάποια στιγμή να δούμε επανέκδοση των πρώτων τόμων με αυτήν την μορφή. Αν και όποτε γίνει αυτή η κίνηση, θα την κρίνουμε αναλόγως.
  • Η ράχη, όπως και στην προηγούμενη διανομή της Καθημερινής, πολλές φορές δεν είναι κεντραρισμένη. Αν είσαι μερακλής (όπως και του λόγου μου :P), θα τσεκάρες αρκετά αντίτυπα, ορισμένες φορές και αρκετά περίπτερα, μέχρι να βρεις ένα ικανοποιητικό αντίτυπο. Με τον Τερζόπουλο δεν υπήρχε τέτοιο θέμα, όμως είναι το τίμημα που πληρώνουμε για την τζάμπα τιμή, επομένως το βουλώνω και απλά θα συνεχίσω την αναζήτησή μου προς το τέλειο αντίτυπο κάθε εβδομάδα.
  • Η αμίτα με χάλασε, μιας και σε τέτοια εγχειρήματα είναι πολύ άσχημο να βλέπουμε διαφημίσεις. Από την άλλη, δεν ξέρω κατά πόσον πάνε καλά τα Disney στην νέα τους στέγη, επομένως αν κάτι τέτοιο σημαίνει πως θα δούμε και τους 48 τόμους στην Ελλάδα, τότε δεν έχω το δικαίωμα να παραπονιέμαι. Αν έβγαιναν άνετα και χωρίς διαφημίσεις, τότε να τους καεί το βίντεο.

 

Αυτά σε γενικές γραμμές. Εκεί που θέλω να καταλήξω, είναι πως πρέπει να στηρίξουμε την έκδοση. Πείτε το σε γνωστούς, πείτε το σε γονείς για τα παιδιά τους, γενικά προτείνετέ την σε όσους πιστεύετε πως ενδιαφέρονται στο ελάχιστο. Όχι μόνο για να έχουμε συνέχεια, αλλά επειδή όντως αξίζει να καταλήξει στις βιλιοθήκες του κόσμου.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 309
  • Created
  • Τελευταία Απάντηση

Top Posters In This Topic


  • Member ID:  26001
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  97
  • Content Count:  7145
  • Reputation:   85677
  • Achievement Points:  7165
  • Days Won:  165
  • With Us For:  4182 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  57

Ο νέος  τόμος της ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ DISNEY της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ  No 18 "Τα λάφυρα του Πιζάρο".

 

Το εξώφυλλο μεταφέρθηκε στην παρουσίαση.

 

 

Εξίσου προσεγμένη δουλειά με τον προηγουμενο  τόμο  :respect:  ,συνεχιζει να δημοσιευει σκίτσα και ελαιογραφίες από το ατελιέ του Καρλ Μπαρκς και απόφθεγμα στην τελευταία σελίδα .

Η ραχη του τομου είναι ίσια και η Amita Fun παρούσα στο οπισθόφυλλο . :P

 

Την ερχόμενη Κυριακή νεος τομος με τίτλο "Ο Πρωταθλητής".

 

 

bibliothiki-disney18next.jpg

 

Επίσης για όποιον ενδιαφέρεται βρήκα στην εφημερίδα διαφήμιση αυτού του διαγωνισμού .

 

Πουλάει ο Μικυ ........................ :P

 

diafimisi.jpg

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  2414
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  206
  • Content Count:  5711
  • Reputation:   45682
  • Achievement Points:  5808
  • Days Won:  48
  • With Us For:  6147 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  37

dionik_inducks_small.png για τον 18ο τόμο «Τα λάφυρα του Πιζάρρο»

post-2414-0-97052000-1434837092_thumb.jpg

 

 

Η καταλογογράφηση του συγκεκριμένου τόμου, απέδωσε μερικές ίσως ασήμαντες μεν, ενδιαφέρουσες δε πληροφορίες. Κατ' αρχάς, βλέπουμε πως είμαστε στην φάση που ο Παπιάνθρωπος περνάει σιγά σιγά σε μια διαφορετική περίοδο. Η περίοδος που έγραφε αριστουργήματα το ένα μετά το άλλο, δυστυχώς τελειώνει σιγά σιγά και περνάμε στην δεκαετία του '60, στην οποία δεν διακρίνεται για τις ιστορίες του. Όχι πως είναι άσχημες, σε καμία περίπτωση. Απλά την δεκαετία του '50, ο άνθρωπος απλά έγραφε αριστουργήματα.

 

Ξαναβλέπουμε ιστορίες του που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «One Shots» ή αλλιώς «Four Color Comics». Ο λόγος που ονομαζόταν έτσι, είναι επειδή το κάθε τεύχος ήταν αυτόνομο, με δική του ξεχωριστή θεματολογία. One Shot δηλαδή. Τότε, είχε τα δικαιώματα η Dell Comics, η οποία εξέδιδε στα τεύχη της σειράς όχι μόνο Disney, αλλά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να ήταν ενδιαφέρον, από Ποπάυ και Dick Tracy μέχρι μικρή Λουλού και Μπαγκς Μπάννυ. Ουσιαστικά, χρησιμοποιούσαν τον τίτλο ως δημοσκόπιση για να βλέπουν ποιοι ήρωες είναι δημοφιλείς και να τους αυτονομούν σε δικό τους περιοδικό. Τα αμερικάνικα περιοδικά των Μίκυ, Ντόναλντ και Σκρουτζ μεταξύ άλλων, ήταν αποτέλεσμα αυτής της τακτικής, δηλαδή ξεκίνησαν μέσα από τις σελίδες του One Shots και όταν είδαν πως τους παίρνει, τους αφιέρωσαν τα δικά τους περιοδικά. Παρεμπιπτόντως, ο Barks είχε δουλέψει και ως σχεδιαστής του Μπαγκς Μπάννυ και της παρέας του στο εν λόγω περιοδικό, καρέ των οποίων βλέπουμε στην σελίδα 58. Όμορφη εγκυκλοπαιδική λεπτομέρεια.

 

Τέλος πάντων, ξεφεύγουμε. Η τελευταία φορά που δημοσιεύτηκε ιστορία του Barks στο One Shots, ήταν από το 1953, δηλαδή στο #6 της Βιβλιοθήκης. Πλέον έφτιαχνε ιστορίες που δημοσιεύονταν (σχεδόν) αποκλειστικά στα Walt Disney's Comics & Stories και Uncle Scrooge. Τώρα, βρισκόμαστε στο 1959, δηλαδή έξι χρόνια (και 12 τόμους Βιβλιοθήκης) μπροστά, και βλέπουμε την επιστροφή του Barks στο One Shots, όχι όμως και με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 

 

Στον τόμο 18, βλέπουμε ιστορίες του που δημοσιεύτηκαν σε δύο One Shots, το 1010 - Grandma Duck's Farm Friends και το 1025 - Vacation in Disneyland. Οι ιστορίες της γιαγιάς Ντακ είναι όσο καλές μπορεί να είναι ιστορίες με την Γιαγιά Ντακ, δηλαδή μεταξύ μας, όχι και πολύ καλές, συγκριτικά πάντα με τις τεράστιες περιπέτειες που είχαμε καλομάθει να μας προσφέρει. Το ίδιο μέτριες θα είναι και οι ιστορίες «Από το ημερολόγιο της Νταίζυ Ντακ» που θα δούμε σε 2 τόμους.  Οι ιστορίες αυτές, δημιουργήθηκαν στα πλαίσια ανάδειξης δευτερευόντων ηρώων, ιδέα που είχαν οι τότε υπεύθυνοι των περιοδικών για να προωθήσουν ήρωες που ήταν πιο παραγκωνισμένοι. Αν κρίνουμε με βάση αυτό το κριτήριο, και συγκρίνουμε τις ιστορίες του Barks με τις υπόλοιπες ιστορίες της γιαγιάς Ντακ και της Νταίζυ με τις αντίστοιχες ιστορίες άλλων δημιουργών, βλέπουμε πως οι ιστορίες του όχι μόνο τελικά δεν είναι μέτριες, αλλά αντιθέτως είναι αξιοπρεπέστατες. 

 

Όσον αφορά το τεύχος της Disneyland, δημιουργήθηκε στα πλαίσια της προώθησης του θεματικού πάρκου της εταιρίας. Το τεύχος δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 1959, δηλαδή 2 μήνες ύστερα από μία μεγάλη επέκταση του θεματικού πάρκου. Οι ιστορίες, όπως και τα ένθετά του ήταν αφιερωμένα στην Disneyland. Επειδή όμως το κεφάλαιο Disneyland και κόμικς είναι πολύ μεγαλύτερο απ' ό,τι μας επιτρέπει το post, θα το αναλύσουμε μία άλλη φορά. Αυτό που μπορούμε να αναφέρουμε όμως περιληπτικά, είναι πως οι ιστορίες του τεύχους, είναι εμπνευσμένες από τις αντίστοιχες ατραξιόν του πάρκου. Ανάμεσα στις ιστορίες του τεύχους, βλέπουμε δύο ξεχωριστές, η καθεμία με τον τρόπο τους. Η μία είναι ο «Ονειρεμένος πλανήτης», η μοναδική ιστορία του Barks που διαδραματίζεται μόνο με τον Κύρο και τον Πασχάλη (!!!)  και η «κατάκτηση του Μάττερχορν», μία από τις ιστορίες όπου εμφανίζεται ο Φιούη, το τέταρτο ανιψάκι.

 

Όσον αφορά αλλαγές από τους ιταλικούς τόμους, είναι κατά 99,5% ίδιοι. Το υπόλοιπο 0,5% (κατά προσέγγιση πάντα :P) είναι μικροαλλαγούλες που έχουν γίνει από τους Έλληνες εκδότες. Όπως και στον προηγούμενο τόμο, έτσι και στον σημερινό, βλέπουμε πως άλλαξαν την ελαιογραφία στην αρχή του τόμου. Επίσης, υπάρχουν κάποιες μικροαλλαγές στα άρθρα (παρατίθενται διαφορετικά εξώφυλλα ορισμένες φορές), ενώ στο τέλος των ιστοριών που πιάνουν μισή σελίδα, βλέπουμε άρθρα τα οποία δεν υπάρχουν στις ιταλικές εκδόσεις (σελ 43 & 44). Λεπτομέρεια για καμμένους: Στην σελίδα 44 αναφέρεται ο Ιπτάμενος Ολλανδός, ενώ στην εικόνα παρατίθεται ο Ιπτάμενος Ολλανδός ΙΙ... Οκ το βουλώνω :P

 

Αυτάαα από τον σημερινό τόμο. Πολύ ωραίες πληροφορίες από τον Alberto Becattini ως είθισται, εξαιρετική η δουλειά και των Ελλήνων, υποδειγματική μετάφραση, ωραίος χρωματισμός, φθηνή (τζάμπα) τιμή, τίγκα στις πληροφορές, κλπ. Θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν υπάρχει κανένα παράπονο. Ή μήπως υπάρχει;

 

Κατ' εμέ υπάρχει, και δεν μπορούμε να το παραλείψουμε. Όσο τέλεια και αν είναι η δουλειά στο εσωτερικό του τόμου, ας μην ξεχνάμε πως θα φάμε πολύ περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας τους τόμους στην βιβλιοθήκη μας παρά διαβάζοντάς τους, κάτι που συμβαίνει σε τέτοιες πολυτελείς εκδόσεις, κόμικ και μη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ομοιομορφία είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Εδώ βλέπουμε στον πρώτο τόμο (#17) αλλαγή στο μοτίβο από την προηγούμενη σειρά, όμως βλέπουμε αλλαγή και στον δεύτερο (#18) από τον προηγούμενο. Όχι μόνο έχει μπει διαφορετικό χρώμα σε ένα σημείο της ράχης, όμως αλλάζει και το όνομα του καθενός. Πλέον, αντί να γράφει "Η μεγάλη βιβλιοθήκη Disney", αναφέρει το όνομα της μεγάλης περιπέτειας που περιλαμβάνει.

 

post-2414-0-44757700-1434837119_thumb.jpg post-2414-0-75034000-1434837148_thumb.jpg

 

Το μοτίβο του σημερινού τόμου μου αρέσει ακόμα περισσότερο από τους προηγούμενους. Δεν με ενοχλεί το χρώμα στο πάνω μέρος της ράχης, ενώ το να αναγράφει τους τίτλους των ιστοριών το βρίσκω πιο βολικό. Πριν δεν θυμόσουν τίτλους απλά κοιτάζοντας τα βιβλία στην βιβλιοθήκη σου, ενώ τώρα ξεχωρίζουν με πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Επομένως επικροτώ. Θα μου άρεσε αν ήταν έτσι όλοι οι τόμοι εξ αρχής, νομίζω πως βρήκαν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Αυτό που όμως δεν επικροτώ είναι το ότι δεν το έκαναν εξ αρχής. Ίσως να είμαι ψείρας, αν όμως θέλουμε να είμαστε σωστοί, πρέπει εκτός από τα θετικά να αναφέρουμε και τα αρνητικά. Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως η σειρά δεν αξίζει τα χρήματά της. Τα αξίζει και με το παραπάνω. Όμως οι ράχες μέχρι στιγμής, είναι μία χαζομάρα και μισή. 2/2 έπεσαν έξω. Ας ελπίσουμε να κατασταλάξουν σε μία μορφή και να έχουμε ένα όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα στην βιβλιοθήκη μας.

 

 

 

 

Υ.Γ. - Trivia game

Η ιστορία του Φιούη ξεκινάει στην σελίδα 135. Προσπαθήστε να βρείτε σε ποιο καρέ εμφανίζεται :angel:

 

Ο Φιούη εμφανίζεται στην σελίδα 140, καρέ 5

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  11531
  • Group:  Members
  • Topic Count:  34
  • Content Count:  4674
  • Reputation:   35863
  • Achievement Points:  4674
  • Days Won:  32
  • With Us For:  5256 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  77

Εξαιρετική, όπως πάντα, παρουσίαση, Γιώργο μου.

 

Θα ξεκινήσω με τον Φιούη χωρίς να ανοίξω το δικό σου spoiler

Αριστερό καρέ τρίτης σειράς σελ. 140

. Το πέτυχα.

 

Και μια πρόσθετη παρατήρηση: Ο τόμος περιέχει οκτώ ιστορίες και δύο στριπ εντελώς αδημοσίευτα στην Ελλάδα (τουλάχιστον σύμφωνα με το Inducks): Μια 10σέλιδη (σελ. 175), επτά των 6-8 σελίδων (σελ. 64, 72, 79, 86, 135, 143 και 151) και δύο ιστορίες-στριπάκια της 1/2 σελίδας (σελ. 43 και 44).

 

Μου άρεσε η αντικατάσταση του μικρού κύκλου με την μινιατούρα του εξωφύλλου από το μεγαλύτερο παραλληλόγραμο.

 

Ακόμη -μη βαράτε- μου αρέσει η καλαίσθητη και διακριτική παρουσία στο οπισθόφυλλο του πολύχρωμου λογότυπου της Amita FUN.

Επεξεργασία από tryfev
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  25309
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1
  • Content Count:  234
  • Reputation:   1623
  • Achievement Points:  234
  • Days Won:  0
  • With Us For:  4318 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  157

Πολυ σωστές οι παρατηρήσεις σχετικά με τις αλλαγές στο σχεδιασμό των τομων. Απο τη μια διαφοροποίησαν το layout σε σχέση με τους περσινους, απο την αλλη συνεχίζουν τους πειραματισμους απο τομο σε τομο ακομα και φέτος. Για πολλούς μπορει αυτα να ειναι απλως λεπτομέρειες, απο κει που ειχαμε εναν δεκαδελιδο Μπαρκς μια φορα το μήνα μέσω Κόμιξ τωρα έχουμε χορταστικους τομους σε εβδομαδιαία βάση και σε τιμη ξεφτίλα. Όντως. Ομως παρόλα αυτα η εξωτερική εμφάνιση σε τέτοιες εκδόσεις παντα μετράει, αν και εφοσον βεβαια πρόκειται για έκδοση με φιλοδοξίες και που αποσκοπεί να γίνει σημειο αναφορας και να στολίσει βιβλιοθήκες .. Επειδη και εγω προςωπικά παντα ηθελα μια τέτοια έκδοση με τα άπαντα του Barks, λιγο η διαφήμιση της αμιτα, λιγο το οτι ναναι στην εμφάνιση της σειράς, λιγο οι στραπατσαρισμένες και στραβές ράχες, με έκαναν να στραφώ στην έκδοση της Fantagraphics, προκειμένου να εχω μια καθολα σωστή και σοβαρή βιβλιοθήκη Barks σε περίοπτη θεση στο ράφι μου. Αισθητικά, οι τόμοι της Fantagaphics ειναι αρτιοι και μοιάζουν περισσότερο με βιβλία τέχνης παρα με βιβλία για 8χρονα, συν το bonus φυσικα οτι οι ιστορίες ειναι στην πρωτότυπη γλώσσα τους. Βεβαια θα συνεχίζω να αγοράζω και τη σειρά της Καθημερινής, αφου ειναι σε εξαιρετική τιμη, θα την εχω ομως για "δεύτερη" χρήση,σίγουρα οχι στη βιβλιοθήκη μου, και που δεν θα φοβαμαι μήπως ταλαιπωρηθούν οι τόμοι. Απαλλάσσομαι ετςι και απο το άγχος μην ειναι ενας τομος πιο κοντός ή πιο ψηλός (οπως έγινε περςι σε μερικούς τόμους της καθημερινής ) ή μήπως ειναι λοξή η ράχη ..

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  25309
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1
  • Content Count:  234
  • Reputation:   1623
  • Achievement Points:  234
  • Days Won:  0
  • With Us For:  4318 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  157

Ούτως ή άλλως και οι ελληνικοί τόμοι του Μπαρκς σε βάθος 7ετιας θα έχουν εκδοθεί ολοι στην πιο αισιόδοξη περίπτωση , αν αναλογιστεί κανεις ποτε κυκλοφόρησε ο πρώτος τόμος (2009) απο τον Τερζόπουλο και ποτε θα κυκλοφορήσει ο τελευταίος απο την Καθημερινή (φθινόπωρο του '16 εκτος απρόοπτων ..). Τέτοιες μεγαλεπήβολες εκδόσεις προφανώς και θέλουν πολυ χρόνο για να ολοκληρωθούν.. Αν δεν ειχα διαβάσει το έργο του Μπαρκς αμφιβάλλω αν θα έμπαινα στη διαδικασια να περιμενω τοσα πολλα χρόνια , αλλα προςωπικα το εχω διαβάσει κατα 80-90% σχεδον, οποτε η προσθήκη ενός τόμου καθε 6 μήνες ειναι μια χαρα "δωρο" για τη βιβλιοθήκη, που δεν ειναι και καμια τρελή επιβάρυνση με τετοιο ρυθμό χελώνας που βγαίνουν..

 

Στο θέμα της ελληνικής έκδοσης τωρα, η όψιμη περίοδος του Μπαρκς που μας απαςχολει φέτος ειναι σίγουρα η πιο υποτιμημένη αλλα παράλληλα και απο τις πιο ενδιαφέρουσες. Ειναι ωραιο να βλέπεις εναν σχεδιαστή, που έχοντας δώσει τα μεγαλύτερα αριστουργήματα τα προηγούμενα χρόνια , να ανακυκλώνει τωρα παλιές ιδέες και να πειραματίζεται σεναριακά, συχνά με οχι τοσο ευχάριστη κατάληξη, σχεδιάζοντας με μεγαλη ταχύτητα τα πάπια που σχεδον φαινονται προχειρα και οι μορφές ρευστές. Η μελέτη των ιστοριών αυτης της περιόδου βοηθαει στο να κρίνει κανεις ολη την εξέλιξη του και οχι μονο το peak της καριέρας του.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  30213
  • Group:  Banned
  • Topic Count:  18
  • Content Count:  2379
  • Reputation:   12801
  • Achievement Points:  2379
  • Days Won:  1
  • With Us For:  3558 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Ο σημερινος τομος εχει 2 εξαιρετικες μεγαλες ιστοριες, τον Πρωταθλητη και τον Θησαυροφυλακιοθραυστη :)

Η πρωτη ειναι μια απο τις αγαπημενες μου ενω η 2η δεν ειναι εξισου καλη αλλα εχει πλακα...

Επεξεργασία από Rorschach
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  10466
  • Group:  Honored
  • Topic Count:  265
  • Content Count:  3512
  • Reputation:   36502
  • Achievement Points:  3528
  • Days Won:  88
  • With Us For:  5385 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Και ενώ οι άλλοι χτυπιούνται για ναι ή όχι εμεις αραχτοι με φραπεδιά χαλαρά και λαϊτ απολαμβάνουμε τον 20 τόμο και ασπρο σαν το γάλα της βιβ.DISNEY

 

Το εξώφυλλο μεταφέρθηκε στην παρουσίαση.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  2414
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  206
  • Content Count:  5711
  • Reputation:   45682
  • Achievement Points:  5808
  • Days Won:  48
  • With Us For:  6147 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  37

dionik_inducks_small.png για τον 20ο τόμο (4ο της Β' σειράς). Διαφήμιση για τον επόμενο τόμο δεν είχαμε, μιας και η εφημερίδα, όπως και οι περισσότερες άλλωστε, αναλώθηκε αποκλειστικά με το δημοψήφισμα "ΝΑΙ ή ΟΧΙ" της 5ης Ιουλίου 2015.  Δυστυχώς το Inducks έχει πέσει τις τελευταίες ημέρες, επομένως οι εικόνες από τις ιστορίες θα είναι λίγο πιο άσχημης ποιότητας. Στα links επίσης θα βάλω παραπομπές σε cached εκδόσεις του google μέχρι να επανέλθει το Inducks.
 


tn_BIBLIOTHIKHDISNEY_0020.jpg tn_BIBLIOTHIKHDISNEY_0020z.jpg

 
 
Τι παίζει λοιπόν με αυτόν τον τόμο; Τόσες φορές έχουμε δηλώσει πως στην τιμή που δίνουν τη σειρά, είναι σαν να τους κλέβουμε και να μας λένε κι ευχαριστώ. Υπό κανονικές προϋποθέσεις θα άξιζε τα 4€. Τώρα όμως έπεσε ο απρόβλεπτος παράγοντας στο τραπέζι, με το οικονομικό (και όχι μόνο) μέλλον της χώρας να βρίσκεται μετέωρο. Υπό το βλέμμα των capital controls και του αβέβαιου μέλλοντος της χώρας, εξακολουθεί να αξίζει τα λεφτά που ζητάει; Το δημοψήφισμα σηκώνει πολύ συζήτηση, πιθανότατα χωρίς να υπάρχει καν σωστή απάντηση. Όμως για την Βιβλιοθήκη Disney, η απάντηση είναι μία και αδιαμφισβήτητη. ΝΑΙ.
 
Για ποιον λόγο θα ρωτήσει κανείς; Επειδή περιέχει μία από τις αγαπημένες ιστορίες του ίδιου του Carl Barks θα απαντήσω εγώ. Ο λόγος για το "Ουράνιο νησί", το οποίο είναι και η βασική ιστορία του τόμου. Σε συνέντευξη του Barks προς τον Bruce Hamilton (υπεύθυνου της Another Rainbow, της εταιρίας που έβγαλε την πρώτη έκδοση της Carl Barks Library και έδωσε το έναυσμα για την δημιουργία του ελληνικού ΚΟΜΙΞ), ο δημιουργός είχε δηλώσει τις τρεις αγαπημένες του ιστορίες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτές, σας παραπέμπω εδώθε

 

Διαστημόπλοια του Buck Rogers

και η Μπάρκσεια εκδοχή τους

post-2414-0-31433700-1436488851_thumb.png post-2414-0-74204600-1436488833_thumb.jpg post-2414-0-96565000-1436546371_thumb.jpg

 
Ωραία θα πει κανείς. Και τι έγινε που είναι από τις αγαπημένες του; Λέει τίποτα; Αξίζει καθόλου; Διαβάζεται ύστερα από τόσες δεκαετίες; Δεν θα δώσω απάντηση σε αυτό το ερώτημα, επειδή ο καθένας έχει τα δικά του κριτήρια. Αυτό που θα αναφέρω όμως, είναι πως η ιστορία είναι φόρος τιμής στην επιστημονική φαντασία της εποχής. Όχι μόνο στην δεκαετία του '60 αλλά και πιο πριν, καθώς τα διαστημόπλοια που χρησιμοποιεί ο Barks είναι βασισμένα στον Buck Rogers, αφού ήταν πολύ πιο ενδιαφέροντα εμφανισιακά από τους «απλοϊκούς» αληθινούς πυραύλους που χρησιμοποιούνταν για την εξερεύνηση του διαστήματος. Αναλυτικότερη παρουσίαση μπορείτε να διαβάσετε στο Revue.
 
Η ιστορία δίνει αφορμή για ένα πολύ ενδιαφέρον εισαγωγικό άρθρο που θα μπορούσαμε να αποδώσουμε ως «Disney και επιστημονική φαντασία», καθώς κάνει μία αναδρομή σχετικά με το εν λόγω είδος. Αναφέρονται διάφορες ιστορίες σταθμοί του sci-fi είδους, για τις οποίες θα ήθελα να ξοδέψουμε λίγο χρόνο και να αναφερθούμε στην καθεμία ξεχωριστά.

 

Το μυστήριο του Άρη στο άρθρο

 και στην αμερικάνικη επανέκδοσή του

post-2414-0-70385600-1436487295_thumb.jpg

  • "Il mistero di Marte". Στην γλώσσα μας: Το μυστήριο του Άρη. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη ιστορία επιστημονικής φαντασίας των Ντακ, δημιουργημένη το 1937, εμπνευσμένη από το ύφος των Buck Rogers και Flash Gordon της εποχής. Την διάβασα από τον 3ο τόμο της Floyd Gottfredson Library και μπορώ να πω πως είναι από τις πολύ καλές ιστορίες που έχουν πέσει στα χέρια μου. Θα ήθελα να γράψω πολλά περισσότερα, όμως δεν γίνεται παρά μια πολύ μικρή αναφορά στον τόμο, μιας και δεν είναι η προτεραιότητά του, επομένως θα την κρατήσω καβάτζα για αφιέρωμα κάποια στιγμή στο μέλλον. Στην Ελλάδα δεν την έχουμε δει, επειδή «όλες οι καλές ιστορίες έχουν τελειώσει»
  • "Paperino 3D". η συγκεκριμένη είναι η πρώτη μεταπολεμική ιστορία ταξιδιού στο διάστημα με τους Ντακ. Συγκεκριμένα βλέπουμε τα συμπαθή μας παπιά να βάζουν τον πήχη πιο ψηλά από την προηγούμενη φορά και να ταξιδεύουν μερικούς πλανήτες παραπέρα, στον Κρόνο. Στην Ελλάδα δεν την έχουμε διαβάσει μιας και είναι γνωστό πως «οι καλές ιστορίες έχουν δημοσιευθεί ήδη».
  • Στα μέσα του '30, οι Ιταλοί έφτιαξαν μία σειρά για να ανταγωνιστεί τον Flash Gordon. Η σειρά πραγματευόταν τις περιπέτειες του αυτοκράτορα του Κρόνου «Ρέμπο».  Ο Luciano Bottaro μερικές δεκαετίες αργότερα έφτιαξε μία Disneική τετραλογία με μία παρωδία του Ρέμπους.

 

Ο Ρέμπους στην κανονική

και στην Disney εκδοχή του

post-2414-0-28988000-1436486229_thumb.jpg post-2414-0-16083500-1436486233_thumb.jpg   post-2414-0-52939900-1436486231_thumb.jpg post-2414-0-12913300-1436486234_thumb.jpg

 

 

 

Αυτά τα ολίγα περί επιστημονικής φαντασίας. Και να φανταστεί κανείς πως τόσην ώρα δεν έχουμε ξεπεράσει καλά καλά την σελίδα 30 του τόμου. Επομένως ο υπόλοιπος τόμος τι πραγματεύεται; Προκειμένου να κρατήσουμε ένα φυσιολογικό μάκρος στο ποστ, θα αναφερθούμε λιγότερο αναλυτικά.

 

  • Πρώτα απ' όλα βλέπουμε την ιστορία "Το σκυλί των Φίσκερβιλ", παρωδία του Σκυλιού των Μπάσκερβιλ με πρωταγωνιστή τον Σέρλοκ Χολμς. Αυτή η ιδέα ουσιαστικά οδήγησε στην αντίπαλη φατρία των Μακ Ντακ που αργότερα θα αξιοποιήσει ο Don Rosa στον Βίο και Πολιτεία του Σκρουτζ.
  • Βλέπουμε δύο ακόμα θεματικά One Shots. Το One Shots #1055 που είναι αφιερωμένο στην Νταίζυ και το One Shots #1073 που είναι αφιερωμένο στην γιαγιά Ντακ. Σε αυτό το σημείο ο Barks ξεφεύγει από την πεπατημένη του και εικονογραφεί σενάρια άλλων, δηλαδή των Bob Gregory και Vic Lockman αντίστοιχα. Ιστορίες της γιαγιάς Ντακ είχαμε δει σε προηγούμενο τόμο, όμως εδώ βλέπουμε πλέον και το "ημερολόγιο της Νταίζυ", λογικά οι πιο παλιοί αναγνώστες θα το θυμούνται. Όπως είχε γίνει και με τα Photo Album Stories που ξεκινάγανε κάθε φορά με την οικογένεια να βλέπει μία φωτογραφία από το ημερολόγιο και διηγούνταν την ιστορία, έτσι και το ημερολόγιο της Νταίζυ κινείται στο ίδιο μοτίβο. Η ιστορία ξεκινάει με την Νταίζυ να αφηγείται μία ιστορία στο «αγαπημένο της ημερολόγιο».
  • Διάφορες ιστορίες κυρίως από το Walt Disney's Comics & Stories, πληροφορίες για τις οποίες θα βρείτε μέσα στον τόμο.
  • Και φυσικά πολλές πληροφορίες για τα φανζίν που κυκλοφόρησαν σχετικά με τον Barks. Δυστυχώς εδώ θέλει Inducks η υπόθεση για ανάλυση εις βάθος, κάτι που δεν μπορεί να γίνει για πρακτικούς λόγους, επομένως ας αναφέρουμε απλά πως υπάρχουν πολλές γαργαλιστικές λεπτομέρειες για όσους ενδιαφέρονται.

 

Τα One Shots #1055 & #1073 αφιερωμένα

στην Νταίζυ και την γιαγιά Ντακ αντίστοιχα

post-2414-0-42040300-1436489418_thumb.jpg post-2414-0-61431300-1436489419_thumb.jpg

 

Η πιο ενδιαφέρουσα ιστορία όμως που είχα την ευκαιρία να διαβάσω για πρώτη φορά στα ελληνικά, δεν ήταν άλλη από την «Θέλετε να αγοράσετε ένα νησί;». Δεν πρόκειται για κάτι το φοβερό και τρομερό, ειδικά αν αναλογιστούμε πως είναι μεταφορά παλαιότερης ιστορίας του, ονόματι «Στον στόχο». Προσωπικά ήθελα να την διαβάσω, επειδή ήταν από τις ιστορίες που χρησιμοποιούνταν στο βιβλίο «Ντόναλντ ο απατεώνας» και ήθελα να διαπιστώσω ο ίδιος για τι μιλούσε. Όχι πως δεν ήμουν σίγουρος πως θα ήταν χαζομάρες, όπως όλο το υπόλοιπο βιβλίο, απλά ήθελα να έχω και μία δική μου σχηματισμένη γνώμη. Το βιβλίο γράφει τεράστιες αηδίες, όμως έχει μεγάλη ιστορία από πίσω του και θα πρέπει να κριθεί σχετικά με την εποχή που βγήκε. Αναλυτικό κράξιμ... εεε κριτική εννοώ από πλευράς μου, μπορείτε να διαβάσετε εδώ πέρα.

 

Η εκδοχή του βιβλίου

«Ντόναλντ ο απατεώνας»

post-2414-0-08403700-1436491253_thumb.jpg

 

Αυτές ήταν κατά την γνώμη μου οι πιο ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις. Εν αναμονή του επόμενου τόμου λοιπόν που ελπίζουμε να κυκλοφορήσει κανονικά την Κυριακή που μας έρχεται.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  30213
  • Group:  Banned
  • Topic Count:  18
  • Content Count:  2379
  • Reputation:   12801
  • Achievement Points:  2379
  • Days Won:  1
  • With Us For:  3558 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Μετριότατος και ο 20ος τόμος "Το Ουράνιο Νησί", με τη μεγάλη πλειοψηφία των ιστοριών να μην πιάνει τη βάση(δηλ. το 5/10). Ιστοριούλες της σειράς με Νταίζυ και Γιαγιά Ντακ που διαβάζονται μετά δυσκολίας. Τελικά έχει φτιάξει πολλή σαβούρα ο Μπαρκς.

Όπως και αρκετοί από τους φετινούς τόμους αξίζει μόνο λόγω της χαμηλής τιμής, για να έχει κανείς πλήρη τη συλλογή.

Επεξεργασία από Rorschach
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  10466
  • Group:  Honored
  • Topic Count:  265
  • Content Count:  3512
  • Reputation:   36502
  • Achievement Points:  3528
  • Days Won:  88
  • With Us For:  5385 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ο 21ος τόμος και μάλλον δεν εννοει να πάμε για μπάνιο αλλά για πνίξιμο έτσι που μας έχουν καταντήσει.Αντις διαφίμηση για επόμενο έχει ανακοίνωση για αναστολή της έκδοσεως μέχρι νεοτέρας.Ψαρώσατε παπάκια μου;πλακα κάνω ο τιτλος του επόμενου:Η ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ.Σκρουτζ μπαίνεις Χιουι βγαίνεις 

 

Το εξώφυλλο μεταφέρθηκε στην παρουσίαση.

Επεξεργασία από comicsking
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  29562
  • Group:  Members
  • Topic Count:  2
  • Content Count:  538
  • Reputation:   3166
  • Achievement Points:  546
  • Days Won:  0
  • With Us For:  3859 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  41

Όντως ο τόμος εχει πολλή σαβούρα τύπου ημερολόγιο Νταίζη και γιαγιά ντακ. Όμως δεν είναι ιστορίες Μπαρκς αυτές, καθώς μονο το σχέδιο ειναι δικό του...διαβάζοντας τον τόμο την περασμενη εβδομάδα, σκεφτόμουν αν θα ήταν καλυτερα, πλην της χρονολογικής σειράς των τόμων, να υπήρχε και διαχωρισμός των "καθαρά" μπαρκσειων ιστοριών και σε χωριστό τόμο-τόμους να εκδίδονταν οι ιστορίες που ανήκουν κατά το ήμισυ μονο στο δημιουργό

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  30701
  • Group:  Members
  • Topic Count:  22
  • Content Count:  342
  • Reputation:   2053
  • Achievement Points:  342
  • Days Won:  0
  • With Us For:  3351 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  35

Όντως ο τόμος εχει πολλή σαβούρα τύπου ημερολόγιο Νταίζη και γιαγιά ντακ. Όμως δεν είναι ιστορίες Μπαρκς αυτές, καθώς μονο το σχέδιο ειναι δικό του...διαβάζοντας τον τόμο την περασμενη εβδομάδα, σκεφτόμουν αν θα ήταν καλυτερα, πλην της χρονολογικής σειράς των τόμων, να υπήρχε και διαχωρισμός των "καθαρά" μπαρκσειων ιστοριών και σε χωριστό τόμο-τόμους να εκδίδονταν οι ιστορίες που ανήκουν κατά το ήμισυ μονο στο δημιουργό

Στους τελευταιους τομους υπαρχουν πολλες ιστοριες που ο Μπαρκς απλα εχει σχεδιασει...Αρκετοι εχουν την εντυπωση πως ειναι εξ'ολοκληρου δικες του οραγμα που δει ισχυει φυσικα...και ο ανθρωπος ειχε χαρισμα..πολλοι ενηλικες διαβασαν ιστορια με τον νταμπο το ελεφαντακι χωρις δυσφορια.Απο εκεικαι περα εξαρχης το πανε χρονολογικα για να αλλαξει η δομη βαση σεναριογραφων..Απορω παντως που ενω εχουμε μπει σε νεες χρονολογιες,το χρωμα των τομων παραμενει ιδιο..με μια διακριτικη χρωματιστη λωριδα στη ραχη...ΔΕν εχω παρει τον σημερινο τομο ακομα...θα διαπιστωσω σε λιγες ωρες αν η λωριδα χρωματος αφορα εισαγωγη σε νεα χρονιά-περίοδο..

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  25309
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1
  • Content Count:  234
  • Reputation:   1623
  • Achievement Points:  234
  • Days Won:  0
  • With Us For:  4318 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  157

Το χρωμα του εξωφυλλου και της ραχης για τους 16 τομους της φετινης χρονιας θα ειναι σε ολους γκρι, με εξαιρεση το ανω τμημα της ραχης που σε καθε τομο εχει διαφορετικο χρωμα. Το χρωμα αυτο ειναι τυχαιο, δεν σχετιζεται με καποια περιοδο κτλ., απλα το εβαλαν για να διαφοροποιειται καπως οπτικα ο καθε τομος. 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  2322
  • Group:  Members
  • Topic Count:  24
  • Content Count:  4347
  • Reputation:   33877
  • Achievement Points:  4414
  • Days Won:  97
  • With Us For:  6156 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  45

Ο Ρόσα για να κάνει τη βιογραφία του Σκρουτζ μελέτησε ΟΛΕΣ τις ιστορίες του Μπαρκς. Π.χ. στη παρούσα βιβλιοθήκη στην πρώτη αλλά και στην τελευταία ιστορία ο Σκρουτζ δείχνει πιο ώριμο πρόσωπο. Στο τέλος και των δυο ιστοριών είναι "καλός" και όχι ο παλιός κακός Σκρουτζ. Σε τέτοιες ιστορίες βασίστηκε ο Ρόσα και τον δείχνει εξ αρχής "καλό". Επίσης σε όλες τις ιστορίες του Κύρου διαρκώς αναβαθμίζεται ο ρόλος του γλόμπου με αποκορύφωμα την ιστορία με τους σολωμούς. Θυμάστε πόσο σημαντική είναι η θέση του γλόμπου στις ιστορίες του Ρόσα. Μόλις διάβασα αυτή την 7σελιδη ιστορία με τον Κύρο αυτό σκέφτηκα. Άρα η σημαντικότητα αυτών των ιστοριών είναι για μένα ξεκάθαρη.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  25682
  • Group:  Members
  • Topic Count:  146
  • Content Count:  4224
  • Reputation:   26844
  • Achievement Points:  4270
  • Days Won:  10
  • With Us For:  4236 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Βίντεο /Διαφήμιση για τον 6/22 τόμο.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  10466
  • Group:  Honored
  • Topic Count:  265
  • Content Count:  3512
  • Reputation:   36502
  • Achievement Points:  3528
  • Days Won:  88
  • With Us For:  5385 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

ΟΥΑ!ΟΥΑ!ΟΥΑ! μετάφραση:τι τον ήθελα και τον διάβασα τον  22ο τόμο Η ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ τώρα πως ξαναμεγαλώνω;μήπως διαβάζωντας τον επόμενο που έχει μπολικο μυστήριο και μάλιστα μυθικο!  <<ΜΥΘΙΚΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ>>

 

 

Το εξώφυλλο μεταφέρθηκε στην παρουσίαση.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  2414
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  206
  • Content Count:  5711
  • Reputation:   45682
  • Achievement Points:  5808
  • Days Won:  48
  • With Us For:  6147 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  37

dionik_inducks_small.png για τον 21ο τόμο (5ο της Β' σειράς)

 

tn_BIBLIOTHIKHDISNEY_0021.jpg tn_BIBLIOTHIKHDISNEY_0021z.jpg post-2414-0-95918000-1437484857_thumb.jpg

 

 

Δεν είχαμε φοβερές εξελίξεις με αυτόν τον τόμο, αν και τις εκπληξούλες του τις έχει. Βλέπουμε ιστορίες που πρωτοδημοσιεύτηκαν στα Walt Disney's Comics and Stories # 238 - 240, Uncle Scrooge #29 - 31 και σύσσωμο το One Shots #1095, το δεύτερο τεύχος της σειράς που αφιερωνόταν κατ' εξοχήν στον Κύρο. Τα πιο σημαντικά αναγνώσματα του βιβλίου κατ' εμέ είναι η αρχική συνέντευξη του Carl Barks στον Carlo Chendi και η «Χριστουγεννιάτικη ιστορία».
 

post-2414-0-40255900-1437485023_thumb.jpg

Ο αφιερωμένος στον Barks

κατάλογος του εστιατορίου U Giancu

 
Ο Carlo Chendi για όσους δεν ξέρουν, ανήκει στους πρωτεργάτες της ιταλικής σχολής. Έχει γράψει πολλά σενάρια για ιστορίες που πλέον θεωρούνται κλασικές. Μαζί με τον Luciano Bottaro και τον Giorgio Rebuffi δημιούργησαν το στούντιο Bierreci (περαιτέρω πληροφορίες εδώ-Inducks και εδώ-δικό-μου-κείμενο). Παράλληλα ήταν ένας από τους πρώτους που προσέγγισαν τον Barks, όσο ακόμα το όνομά του δεν είχε βγει από την Disney στη δημοσιότητα και οι αναγνώστες τον αναγνώριζαν απλά ως τον «καλό δημιουργό». Τον προσέγγισε μέσω αλληλογραφίας το 1967, όταν είχε σταματήσει πλέον να φτιάχνει ιστορίες και η Disney είχε πλέον φανερώσει το όνομά του. Από τότε είχαν συνεχώς τακτική αλληλογραφία. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1977 πραγματοποίησαν την συνέντευξη που διαβάζουμε στον τόμο, η οποία παρ' ό,τι έχουν περάσει 4 δεκαετίες, παραμένει ενδιαφέρουσα και φρέσκια. Το κερασάκι στην τούρτα είναι οι (ιστορικές πλέον) φωτογραφίες από την συνάντηση των δύο δημιουργών, ύστερα από σχεδόν 3 δεκαετίες αλληλογραφίας. Το 1994 ο Barks επισκέφτηκε την Ιταλία, όπου δεν παρέλειψαν να τον καλέσουν στο εστιατόριο U Giancu, ένα φαγάδικο αφιερωμένο στα καρτούν και τα κόμικς.
 

post-2414-0-97106500-1437484952_thumb.jpg

Παράδεισος επί Γης για τους

απανταχού κομιξο-φαγάδες

 
Όσο για τη Χριστουγεννιάτικη ιστορία, οφείλω να παραδεχθώ πως δεν είναι καμία εξαιρετική ιστορία. Πιστεύω πως πιο πολύ με την μετριότητα φλερτάρει, παρά με τον πήχη που είχε θέσει τόσα χρόνια. Όμως όπως συνηθίζεται, πλέον πιο πολύ με ιντριγκάρει το υπόβαθρο μίας ιστορίας παρά η ιστορία αυτή καθαυτή, γι' αυτό και την αναφέρω. Η συγκεκριμένη ιστορία όταν εκδόθηκε ήταν μία από τις πιο δυσεύρετες δουλειές του δημιουργού. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για κανονική ιστορία αλλά για εικονογράφηση παραμυθιού. Ο Barks δέχθηκε να δουλέψει, μιας και φαντάστηκε πως θα ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα από τα κόμικς, όμως στο τέλος αποδείχθηκε δύσκολη, αφού ο σχεδιασμός με το μολύβι απαιτούσε πολύ μεγάλη ακρίβεια. Να αναφέρουμε και το σουρεάλ στοιχείο της υπόθεσης πάντως. Βλέπουμε έναν ήρωα (Σκρουτζ) εμπνευσμένο από τον ομώνυμο ήρωα του Ντίκενς, να παίρνει μέρος σε μία ιστορία εμπνευσμένη πάλι από το ίδιο μυθιστόρημα. Αν δεν απατώμαι, πρέπει να είναι η μοναδική φορά που βλέπουμε τον Barks να χρησιμοποιεί τον ήρωά του απ ευθείας σε «φόρο τιμής» στην ιστορία χάρη στην οποία δημιουργήθηκε. Και το βλέπουμε και για πρώτη φορά και στην χώρα μας. Ωραία πράματα!

 

post-2414-0-43817600-1437486261_thumb.jpg

Απόσπασμα της

Χριστουγεννιάτικης ιστορίας

 

 

Το τελευταίο σημείο που θα σταθώ, είναι ένα γενικό σημείο της έκδοσης. Έχουμε την τύχη να βλέπουμε τις ιστορίες με αναθεωρημένο χρωματισμό και όχι με τον πρωτότυπο που δημοσιεύτηκαν στην Αμερική. Εδώ είναι το σημείο που πέφτει η ερώτηση «Γιατί είναι καλό αυτό; Το πρωτότυπο δεν είναι πάντα το καλύτερο;». Σωστό μεν ΟΜΩΣ υπό προϋποθέσεις. Εκείνη την εποχή, πολλές φορές αλλιώς τα είχε ο δημιουργός στο μυαλό του, αλλιώς επέλεγε να τα πραγματοποιήσει ο εκάστοτε εκδότης και αλλιώς τους έβγαινε το τελικό αποτέλεσμα λόγω περιορισμών στο τυπογραφείο. Η ιστορία «Όλοι στην θάλασσα» είναι μία καραμπινάτη τέτοια περίπτωση, που βλέπουμε τους Μουργόλυκους με ολόσωμες μπλε στολές και τον Σκρουτζ με πράσινο σακάκι.  Η συγκεντρωτική έκδοση των απάντων του Barks της Fantagraphics, μέχρι στιγμής απ' όσο έχω δει, χρησιμοποιεί τον αυθεντικό χρωματισμό, προβαίνοντας στο επιχείρημα πως «έτσι δημοσιεύτηκαν εξ αρχής».

 

post-2414-0-39144300-1437487111_thumb.jpg post-2414-0-98455100-1437487132_thumb.jpg

Αμερικάνικος (1960) και δικός μας (2015)

χρωματισμός αντίστοιχα

 

Αυτό για εμένα είναι ένας από τους δύο λόγους που δεν αγοράζω την αμερικάνικη έκδοση (ο άλλος είναι πως δεν έχουν ένα στάνταρ μοτίβο συγκέντρωσης ιστοριών). Οι ιστορίες αυτές δημοσιεύτηκαν έτσι τότε κάτω από κάποιες προϋποθέσεις, με τις οποίες κάποιες φορές διαφωνούσε ή τουλάχιστον δεν είχε τον έλεγχο ο ίδιος ο δημιουργός. Αν θέλεις να τις εκδόσεις στο πρωτότυπο, βγάλτες ασπρόμαυρες όπως έκανε η Another Rainbow τη δεκαετία του '80, αλλιώς βγάλτες με αναθεωρημένο όμορφο χρωματισμό. Το να εμφανίζονται οι Μουργόλυκοι με ολόσωμες μπλε στολές επειδή έτσι έκατσαν οι προϋποθέσεις πριν από μισό αιώνα, δεν μου φαίνεται σοβαρή προσέγγιση. Ευτυχώς για τους Έλληνες αναγνώστες, ποτέ δεν είχαμε μεγάλο θέμα με ατσούμπαλους χρωματισμούς στη χώρα μας. Είναι μία παρακαταθήκη του προηγούμενου εκδότη που ευτυχώς φαίνεται να περνάει και στον επόμενο. Μακάρι να συνεχίσει έτσι.

 

 

Όσοι περιμένουν ετυμηγορία για το αν αξίζει ο τόμος, από πλευράς μου δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι να ολοκληρωθεί η σειρά. Αξίζει με τα χίλια. Απλά κάποιες φορές αξίζει λιγότερο, κάποιες περισσότερο. Αυτή είναι μία από τις περιπτώσεις που αξίζει λιγότερο, όμως δεν παύει να αξίζει.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  26001
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  97
  • Content Count:  7145
  • Reputation:   85677
  • Achievement Points:  7165
  • Days Won:  165
  • With Us For:  4182 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  57

Μετά από κάμποσο καιρό επιστρέφω με τη δημοσίευση του εξώφυλλου του νεου τόμου της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ DISNEY της Καθημερινής.

 

Πρόκειται για τον 7ο κατα σειρά τόμο του Β Κύκλου και 23ο συνολικά  με τίτλο : 'Μυθικό Μυστήριο".Χρονολογικά καλύπτει το ετος 1961 του έργου του .

Παλι υπαρχει πίνακας του Μπαρκς στη 2η σελίδα και απόφθεγμα του ιδιου στην τελευταία .

 

Το εξώφυλλο μεταφέρθηκε στην παρουσίαση.

 

 

Την επόμενη Κυριακή ο τόμος 8(24) με τίτλο "Το άγγιμα του Μήδα".

 

biblothiki-next.jpg

 

:cheers3:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  10466
  • Group:  Honored
  • Topic Count:  265
  • Content Count:  3512
  • Reputation:   36502
  • Achievement Points:  3528
  • Days Won:  88
  • With Us For:  5385 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

  Οταν λείπει ο γάτος Φλοκ χορεύουν σαρώνει οι ποντικοί ο Βασιλευς.

Το 8ο και συνολικα 24ο τομίδιον με τίτλο ΤΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ΤΟΥ ΜΙΔΑ.Στο επόμενο,τι κρύβει χιούμορ.περιπέτεια και διασκέδαση;

Μα Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΗ-ΜΠΑΜΠΑ.

 

post-10466-0-93661100-1438457269_thumb.jpg

 

 

Το εξώφυλλο μεταφέρθηκε στην παρουσίαση.

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  30213
  • Group:  Banned
  • Topic Count:  18
  • Content Count:  2379
  • Reputation:   12801
  • Achievement Points:  2379
  • Days Won:  1
  • With Us For:  3558 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Μετρησα 6 αδημοσιευτες ή δημοσιευμενες πριν κατι δεκαετιες ιστορίες, μεταξυ αυτων και η πρωτη εμφανιση του Ρόμπαξ, η οποία λείπει προστέθηκε πλέον και στην καταχώρηση στο inducks  :P

Επεξεργασία από Rorschach
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  25448
  • Group:  Members
  • Topic Count:  392
  • Content Count:  4289
  • Reputation:   33963
  • Achievement Points:  4411
  • Days Won:  8
  • With Us For:  4287 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  42

Μη κρίνετε για να μην κριθείτε...

Μετά την Βιβλική συμβουλή ας περάσουμε στο ζουμί της υπόθεσης.

Λατρεύω Παπιάνθρωπο. Έχοντας μεγαλώσει μέσα στα πούπουλα (παπιών) με  τις καλύτερες αναμνήσεις μου περιορισμένες σε καρέ και μπαλονάκια... Χωρίς να με απασχολουν σχεδιαστές-σεναριογράφοι και λοιπά. Απλά απολάμβανα.

Από κάποια ηλικία (μεγάλη) ξεχώρισα δύο. Πρώτα τον Don και μετά τον Θείο Καρλ. Ο πρώτος με τράβηξε με το όμορφο σχέδιο και τους χιουμοριστικούς διαλόγους του. Ο δεύτερος με ταξίδευε σε κάθε μεγάλη του ιστορία...

Ενώ είχα ήδη του 6 τόμους του Don ήμουν σκεπτικός ως προς την απόκτηση των αντίστοιχων του Θείου Καρλ. Τελικά πήρα την μεγάλη απόφαση μετά την επίσκεψη του Ντον στην Λε.Φι.Κ. και τις καλές τιμές. Δε θέλω να περιαυτολογήσω... Αλλά βρήκα το φως μου. Ένας εργατικότατος άνθρωπος με τόσο πάθος και μεράκι. Με εγκυρότατες αναφορές για τα μέρη που έστελνε τα παπιά χάρη στην λατρεία του για το National Geographic.

Σε μια κουβέντα που είχα στην Λέσχη με τον φίλτατο :germ: (germanicus) του είχα πει ότι αν πρέπει να ξεκινήσει κάποιος να μαθαίνει τα παπιά πρέπει να αρχίσει από τον Βίο. Μου αντιπαράθεσε τον Μπαρκς. Τότε δε κατάλαβα τι ακριβώς εννοούσε. Μετά από 23 τόμους...

Λογικό είναι ένας καλλιτέχνης στην Ανατολή και στην Δύση της καριέρας του να μην αποδίδει το μέγιστο. Στην αρχή γιατί ψάχνεται ακόμα και στο τέλος γιατί ήρθε η φυσιολογική κόπωση. Σκεφτείτε ότι για πολλά χρόνια σενάριο και σχέδιο ήταν δίκη του ευθύνη. Χώρια τα εξώφυλλα.  Ότι έχουμε σε τόμους ,και σε τέτοια τιμή, το έργο του Μπαρκς στην Ελλάδα είναι δώρο πολύτιμο.

Κάθε τόμος για εμένα είναι ένα διαμαντάκι. Σαν να τον έχω απενάντι μου να μου διηγείται τις ιστορίες του και το παρασκήνιο πίσω από αυτές.  Ένας παραμυθάς... Οπότε το να έχω τα Άπαντα ένος τέτοιου ανθρώπου στην βιβλιοθήκη μου... Είναι αφορμή για πολλά πράγματα... Επ' ουδενί όμως για να τον κρίνω...     

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  2414
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  206
  • Content Count:  5711
  • Reputation:   45682
  • Achievement Points:  5808
  • Days Won:  48
  • With Us For:  6147 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  37

dionik_inducks_small.png για τον 22ο τόμο (6ο της Β' σειράς) - Η πηγή της νιότης

 

tn_BIBLIOTHIKHDISNEY_0022.jpg tn_BIBLIOTHIKHDISNEY_0022z.jpg post-2414-0-53734600-1438512932_thumb.jpg

 

Πλέον έχουμε φύγει οριστικά από την «καλή» εποχή του Barks. Πέραν της κεντρικής ιστορίας που στέκεται αξιοπρεπέστατα πλάι στις κορυφαίες ιστορίες του Barks, ο τόμος δεν παρουσιάζει και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Βέβαια από την άλλη, αν αφήσουμε για λίγο στην άκρη τις ιστορίες, θα διαπιστώσουμε πως παρουσιάζει πολύ ωραία και εύστοχα παραδείγματα επιρροής της εποχής του. Πάμε να τα δούμε όμως από την αρχή.

 

Στην αρχή βλέπουμε έναν αρκετά διαφοροποιημένο πρόλογο από τα συνηθισμένα, μιας και τον επιμελείται η Silvia Ziche. Η Ziche μπορεί να έχει ιδιόμορφο σχέδιο, όμως νομίζω πως λίγοι μπορούν να αρνηθούν την αίσθηση του χιούμορ της. Θυμάμαι ήταν ένας από τους πρώτους σχεδιαστές που έψαξα για να μάθω περισσότερα, όταν είδα σκίτσα της μέσα από τις σελίδες των πρώτων τευχών του περιοδικού «Ντόναλντ». Μιλάει λοιπόν μέσα σε χιουμοριστικά πλαίσια για την αληθινή πηγή της νιότης, τις ιστορίες δηλαδή του Καρλ Μπαρκς που σε κρατάνε νεότερο, αφού βλέπεις συνέχεια αστείες φάτσες, γελάς και περνάς καλά διαβάζοντάς τες. Επειδή δεν μπορώ να περάσω το νόημα 3 σελίδων σε 3 γραμμές, θα πρότεινα να ρίξετε μια ματιά στην εισαγωγή ιδίοις όμμασιν.

 

post-2414-0-33929800-1438513808_thumb.jpg

Ο Ντόναλντ μένει για πάντα νέος με

«μέικ-απ» του Carl Barks  - ΚΟΜΙΞ #22

 

 

Ας επανέλθουμε όμως στην επιρροή της κοινωνίας στις δουλειές που συναντούμε στον τόμο. Κατ' αρχάς βλέπουμε την «Πηγή της νιότης», διά χειρός Carl Barks. Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Παπιάνθρωπος ήταν σχεδόν εξηντάρης όταν την έφτιαξε. Εάν ήταν νεώτερος, πιθανότατα να μην τον ενέπνεε τόσο, όμως κλείνοντας σχεδόν 6 δεκαετίες ζωής, μπορούμε να υποθέσουμε πως ήταν πολύ πιο γοητευμένος από τον μύθο.

 

Η ιστορία «Το κυνήγι της άγριας γαλοπούλας» πραγματεύεται την Ημέρα των Ευχαριστιών, ένα γεγονός που αφήνει τον μέσο Έλληνα αναγνώστη παγερά αδιάφορο, όμως έναν Αμερικάνο σίγουρα όχι.

 

Η ιστορία το «Γερό κόλλημα» από το ημερολόγιο της Νταίζυ, αντανακλά το φεμινιστικό κίνημα του '60 που τότε ήταν στο προσκήνιο. Βλέπουμε την Νταίζυ να βρίζει τους άντρες, να μην τους αντέχει καθόλου, να προσπαθεί να απαλλαγεί από αυτούς, και εν τέλει μέσα σε χιουμοριστικά πλαίσια, να υποστηρίζει πως δεν τους έχει καθόλου ανάγκη για κανέναν λόγο, μόνο και μόνο για να διαψευσθεί στην τελευταία σελίδα. Είναι μία ιδιαίτερη ιστορία, η μόνη ουσιαστικά που μου άρεσε κάπως από το ημερολόγιο της Νταίζυ. Ο καθένας μπορεί να βγάλει πολλά συμπεράσματα, όμως νομίζω πως πρέπει να την κρίνουμε υπό τις προϋποθέσεις του ιστορικού πρίσματος και του γεγονότος πως ο σεναριογράφος δεν ήταν ο Παπιάνθρωπος.

 

Μιας και μιλάμε για την Νταίζυ, ας αναφέρουμε πως ο τόμος περιλαμβάνει σύσσωμο το Four Color Comics #1150, ένα τεύχος αφιερωμένο στην Νταίζυ από τους Carl Barks (σχέδιο) και Bob Gregory (σενάριο πολυσέλιδων ιστοριών). Από τις ~35 σελίδες υλικού του τεύχους, η άνωθεν ιστορία ήταν η μόνη που μου κίνησε το ενδιαφέρον, οι υπόλοιπες της Νταίζυ με άφησαν σχεδόν αδιάφορο.

 

post-2414-0-84330000-1438514907_thumb.jpg

Η «ανήμπορη» Νταίζυ, αναγκάζεται

να δεχθεί την βοήθεια ενός δυνατού άντρα

 

 

Η ιστορία «Πυραυλικό σαμποτάζ» είναι αξιοπρεπής, η μόνη κατ' εμέ που αξίζει να έχει την σφραγίδα ποιότητας του Barks πέραν της κεντρικής ιστορίας. Εδώ πέρα επίσης βλέπουμε επιρροή 2-σε-1. Από την μία βλέπουμε ένα σωρό πυραύλους που ετοιμάζονται να εκτοξευθούν στο διάστημα, απόρροια της διαστημικής κατάκτησης που έκλεβε τα φώτα της δημοσιότητας εκείνη την περίοδο. Παράλληλα όμως, παρατηρούμε και τον κλασικό κατάσκοπο, μία άποψη που επικρατούσε τόσο λόγω του γενικότερου «trend» της εποχής αλλά και του Ψυχρού Πολέμου που έκανε πολύ κόσμο καχύποπτο.

 

Στον «Δρόμο για την διασημότητα», έχουμε τον Ντόναλντ να επισκέπτεται την σικάτη παραλία Παλμ Σταρ, προφανή παρωδία των Palm Springs, όπου μαζευόταν όλη η αφρόκρεμα της Καλιφόρνιας. Όλη η ιστορία δείχνει ουσιαστικά την εκκεντρικότητα, τις ιδιορρυθμίες και τον παραλογισμό των διάσημων ανθρώπων, νοοτροπίες δηλαδή που ο Ντόναλντ και τα ανιψάκια του είναι εντελώς ξένοι και ανήμποροι να κατανοήσουν. 

 

 

post-2414-0-66388400-1438516436_thumb.jpg

Αφίσα του Autograph Hound (video) - 1939

πιθανή πηγή έμπνευσης για την ιστορία «Δρόμος για την διασημότητα»

 

 

Τέλος, στην ιστορία «Το ρούχο κάνει το παπί», κάνουν την εμφάνισή τους διάφορες κοινωνικές μερίδες, με αποκορύφωμα τον καταυλισμό των άπορων λίγο πιο έξω από την πόλη. Ένα θέμα όπου φαίνεται πως ήταν και θα παραμείνει στην επικαιρότητα, όσος καιρός και αν περάσει, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, ακόμα και σε εύπορες περιοχές όπως η Καλιφόρνια όπου ζούσε ο Barks.

 

 

post-2414-0-42236000-1438516632_thumb.jpg

Ο θείος Σκρουτζ ταιριάζει καλύτερα

με τους άπορους, παρά με την αφρόκρεμα

 

 

Σαν επίλογο, έχουμε μία ιστορία στο ίδιο στυλ με την χριστουγεννιάτικη ιστορία του προηγούμενου τόμου, δηλαδή ένα παραμύθι με σχέδια εικονογραφημένα από τον Barks. Ο λόγος για τον «Βασιλιά της λεμονάδας». Παρατηρώντας την σήμερα, είναι μία ομολογουμένως όχι και τόσο καλή ιστορία, όπως και η προηγούμενη, όμως πρέπει να αναφέρουμε πως είναι η πρώτη φορά που ο όμιλος για τον οποίο δούλευε ο Barks, η Western, του αποδίδει επισήμως τα εύσημα της δημιουργίας μίας ιστορίας του. Ακόμα και στην προηγούμενη χριστουγεννιάτικη ιστορία, τα credits είχαν δοθεί (λανθασμένα) στον Norm McGary, ο οποίος είχε σχεδιάσει μόνο το εξώφυλλο της ιστορίας.

 

Μέτριος τόμος για τα στάνταρ του Barks, όμως δεν τίθεται θέμα για το αν αξίζει 4€.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  2322
  • Group:  Members
  • Topic Count:  24
  • Content Count:  4347
  • Reputation:   33877
  • Achievement Points:  4414
  • Days Won:  97
  • With Us For:  6156 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  45

Πριν από δυο εβδομάδες έγραψα ένα σχόλιο σχετικά με τους φετινούς τόμους. Το γενικό μου συμπέρασμα ήταν οτι παρόλο που οι ιστορίες είναι πιο μέτριες σε σχέση με τις ιστορίες της δεκαετίας του 50, αποτελούν ένα καθρέφτη της εποχής. Η τεκμηρίωση μου ήταν σχετικά απλή. Και μετά έρχεται το ΥΠΕΡΟΧΟ σχόλιο (συνέχεια όλων των υπόλοιπων άρθρων του) του φίλτατου PhantomDuck. Αλήθεια ο Μπαρκς θα αισθανόταν πολύ περήφανος αν ήξερε οτι έχει έναν τέτοιο αναγνώστη. Φίλε PhantomDuck υπέροχη η ανάλυσή σου. Ελπίζω να κάνεις το ίδιο και για το σημερινό τόμο. Ο οποίος παρεπιπτόντως έχει την πρώτη εμφάνιση της Μάτζικα και του Ρόμπαξ. Δυο ηρώων που έφτιαξε ο Μπαρκς αλλά μεγάλωσαν και αποθέωσαν οι Ιταλοί. Φίλε Γιάννη - Μενίγ πράγματι πρέπει πρώτα να ξεκινήσεις από τον Μπαρκς αλλά η αλήθεια είναι οτι το έργο του Ρόσα είναι πως να το πω...το κάτι άλλο. Νομίζω οτι αν έπρεπε να πάρω ένα κόμιξ μαζί μου σε ένα νησί θα ήταν ο Βίος και Πολιτεία του Σκρουτζ. Αντε μετά τη Μαφάλντα ίσως (ωραίο θέμα για Γενική συζήτηση btw).  

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  2414
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  206
  • Content Count:  5711
  • Reputation:   45682
  • Achievement Points:  5808
  • Days Won:  48
  • With Us For:  6147 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  37

dionik_inducks_small.png για τον 23ο τόμο (7ο της Β' σειράς) - Μυθικό μυστήριο

 

tn_BIBLIOTHIKHDISNEY_0023.jpg tn_BIBLIOTHIKHDISNEY_0023z.jpg post-2414-0-07541900-1438693990_thumb.jpg

 

 

Το εισαγωγικό άρθρο είναι ουσιαστικά μία εκτενέστατη αναφορά σε εμφανίσεις διάφορων ζώων στο Disneyικό σύμπαν. Μιλάει δηλαδή για εμφανίσεις ζώων σε ένα σύμπαν που αποτελείται ΜΟΝΟ από ζώα. Έχουμε σκύλους όπως ο Γκούφυ και σκύλους όπως ο Πλούτο. Ζώα και οι δυο τους δηλαδή... εχμ... ναι... τέλος πάντων.

Παρατηρούμε παπαγάλους που έχουν εμφανιστεί σε ιστορίες, γάτες που κάνουν δύσκολη τη ζωή του Φέθρυ, τεράστια μυρμήγκια που κυνηγάνε τον Μίκυ και τον Σκρουτζ, μέλισσες που κάνουν κόσκινο τον Ντόναλντ σε κλασικά καρτούν και γουρούνια. Τροφαντά, βρώμικα και ζοφερά γουρούνια που κυλιούνται όλη μέρα στη λάσπη, όπως τα ζωντανά της Γιαγιάς Ντακ και ο πρόεδρος της Λιμνούπολης... Οκ, πλέον σηκώνω τα χέρια ψηλά, δεν μπορώ να βγάλω άκρη όταν έχω να κάνω με ζώα.

5a6088f7502c2_MinnieMousemouse.thumb.jpg.7af33e74da7ed093576577febeb73770.jpg

 

Ο τόμος περιλαμβάνει σχεδόν ολόκληρα τα One Shots #1161 και #1184, τεύχη αφιερωμένα στην Γιαγιά Ντακ και στον Κύρο αντίστοιχα. Έχουμε δηλαδή ένα τεύχος αφιερωμένο σε μία γριά πάπια και ένα τεύχος αφιερωμένο σε ένα εφευρετικό κοτόπουλο. Η γριά η πάπια δεν ξέρω αν έχει ζουμί, όμως οι ιστορίες της δεν μου φαίνονται αρκετά ζουμερές. Κλασικές ολιγοσέλιδες ιστοριούλες της. Αυτή μου που έκανε περισσότερη εντύπωση, είναι η "Ημέρα που το αγρόκτημα έμεινε ακίνητο", μιας και στην αρχή σε προβλημάτιζε όταν έβλεπες όλο το αγρόκτημα ακινητοποιημένο. Παρ' όλο που δεν σκαμπάζω και πολλά από επιστημονική φαντασία, ο νους μου πήγε αμέσως στο Twilight Zone. Το βιβλίο μας ενημερώνει πως η ιστορία αυτή είναι μια χιουμοριστική αναφορά στην ταινία "The day the Earth stood still", όμως όπως και να το κάνουμε, η αναφορά στην επιστημονική φαντασία παραμένει. Λογικό μιας και εκείνη την περίοδο το συγκεκριμένο είδος ήταν στα πάνω του.

 

post-2414-0-04627700-1438695547_thumb.jpg

Όλα τα ζώα μαζεμένα

 

Από την άλλη, οι ιστορίες του συμπαθούς μας κοτόπουλου, παρ' όλο που δεν είναι γέρικο, έχουν αρκετό ζουμί. Με ιστορίες όπως "Δεν μπορείς πάντα να νικάς", ο Barks πρέπει να έβγαζε πολλά απωθημένα. Μέσα σε 4 μόλις σελίδες, δείχνει πως μία καθημερινή κότ... εχμ... ένας καθημερινός άνθρωπος νιώθει τύψεις επειδή πάει για ψάρεμα όταν υπάρχουν προβλήματα στον κόσμο, προσπαθεί να τα διορθώσει κατ' απαίτηση τυχαίων περιαστικών και δεν του αναγνωρίζεται και η προσπάθεια λόγω αχαριστίας και απληστίας του κόσμου.
 

post-2414-0-81465700-1438693968_thumb.jpg

Ο Κύρος αναθεματίζει την ώρα και τη στιγμή

που παράτησε το ψάρεμα

 

Η πόλη τέρας είναι μία τρομακτική ιστορία θα μπορούσα να πω. Ο Κύρος έχει απηυδήσει με τα χάλια της μεγαλούπολης και αποφασίζει να την αυτοματοποιήσει. Η Λιμνούπολη γίνεται λοιπόν μία φουτουριστική πόλη, ένα μέρος όπου όλα κινούνται με ρομπότ, ηλεκτρονικούς εγκεφάλους, ιπτάμενα οχήματα και τα συναφή. Ο κόσμος βαριέται να πάει στην δουλειά του μιας και όλα γίνονται αυτόματα, δεν έχει λόγο να περπατήσει, τα σχολεία κλείνουν και όλα αυτά τα ωραία που συμβαίνουν σε περιπτώσεις ζωοποίησης του πληθυσμού. Ήταν χιουμοριστική όταν βγήκε, όμως τώρα σε πιάνει ταυτόχρονα και ένα δέος διαβάζοντάς την. Είναι λίγο περίεργο να την διαβάζεις σε μία εποχή όπου η αποχαύνωση λόγω της τεχνολογίας είναι ένα μεγάλο φαινόμενο. Θα μου πεις βέβαια πως ο Barks δεν ήταν ούτε ο πρώτος ούτε και ο τελευταίος που έθιξε το θέμα, όμως και πάλι δεν μειώνει την αξία της.
 

post-2414-0-93871800-1438694442_thumb.jpg ----- post-2414-0-75548600-1438694444_thumb.jpg -----  post-2414-0-58531900-1438694446_thumb.jpg

Η «ονειρική» και ταυτόχρονα «εφιαλτική» νέα Λιμνούπολη

 

Η τελευταία του Κύρου που θα αναφέρω, είναι η "Παντοδύναμος αλλά δυστυχισμένος". Νομίζω πως ιστορίες όπως αυτές ήταν που έκαναν τον Κύρο δημοφιλή και αγαπητό στον κόσμο. Κάνουν τον απλό κόσμο να τον συμπαθήσει επειδή πέφτει συνεχώς θύμα παρεξηγήσεων. Εδώ πέρα τον βλέπουμε να αναγκάζεται να εφεύρει μία μηχανή που τον κάνει παντοδύναμο, όμως αντί ο κόσμος να τον υποδεχθεί με αγκάλες, τον διώχνει μιας και δεν μπορεί πλέον να συμβιώσει μαζί του, μόνο και μόνο για να τον ξαναϋποδεχθεί όταν είναι προς όφελός τους. Ο κόσμος κινείται σαν κοπάδι ζώα δηλαδή, ανάλογα με το προσωπικό του συμφέρον και ο Κύρος προσπαθεί να βγάλει άκρη μαζί τους. 
 

5a6088f6565ba_GyroRobot.thumb.jpg.5b358423ab7e56a60f4d9f74e3d94e49.jpg

Το ρομπότ νόμιζε πως ο Κύρος θα γινόταν το ζωάκι του

 
 Από τις λοιπές ιστορίες, έχουμε δύο περιπτώσεις που ο Barks αντιγράφει παλιότερες ιδέες του εαυτού του. Η πρώτη είναι η "Ντροπή των τουριστών", που έχει πολλές πανομοιότυπες σελίδες με την "Άγια Νύχτα", με την διαφορά φυσικά πως αντί για τον Τζόουνς, ο Ντόναλντ τσακώνεται με διαφορετικό πρόσωπο.  Η δεύτερη περίπτωση αντιγραφής είναι το "Ράλλυ αντίκα" που χρησιμοποιεί μία ιδέα που είχε χρησιμοποιήσει σχεδόν μία εικοσαετία πριν, στην "Σκληρή ήττα".
 
 

post-2414-0-98073400-1438693964_thumb.jpg post-2414-0-30066000-1438694001_thumb.jpg

Οι κτηνώδεις συζητήσεις του Ντόναλντ

 

 
Μιας και αναφέραμε προηγουμένως τον τομέα της επιστημονικής φαντασίας, ας κάνουμε μια αναφορά στο "Μυθικό μυστήριο" και τον "Φανταστικότερο της επιστημονικής φαντασίας" . Η πρώτη είναι η κύρια ιστορία του τόμου, η οποία για κάποιον λόγο παρουσιάζεται στο τέλος του. Εδώ πέρα βλέπουμε ένα σωρό φανταστικούς ήρωες από όλο το Πάνθεον της ελληνικής και σκανδιναβικής μυθολογίας. Η ιστορία έχει τεράστιο υπόβαθρο, όμως δεν μπορούμε να αναφέρουμε τα πάντα επειδή θα καταλήξουμε σε μία βιβλιογραφική αναφορά, γι' αυτό θα δώσω γενικές πληροφορίες.

 

post-2414-0-07494100-1438695125_thumb.jpg

Ο κτηνάνθρωπος μας επιδεικνύει τα ζωώδη ένστικτά του

στην ιστορία "Οι άνθρωποι των σπηλαίων"

 

Όσο για τον Φανταστικότερο της επιστημονικής φαντασίας, αξίζει να αναφέρουμε πως το περιοδικό που διαβάζουν τα ανιψάκια, είναι γραμμένο από τον Spicer Willits. Είναι αναφορά στα αδέρφια Jon & BIll Spicer και Malcolm Willits, τρεις από τους πρώτους αναγνώστες που ήρθαν σε επαφή με τον δημιουργό, ο οποίος αποφάσισε να τους προσδώσει φόρο τιμής με αυτόν τον τρόπο.

 

5a6088f827f48_DonaldSciFi.thumb.jpg.69dbf731080f4feb511ccba9aab666b1.jpg

 

 

 Το άρθρο στο τέλος του τόμου ονομάζεται "Ο ζωολογικός κήπος του Καρλ Μπαρκς". Όχι, δεν κάνω πλάκα. Και να ήθελα, δεν θα μπορούσα να το σκεφτώ. Μέσα από τις σελίδες του παρουσιάζονται σχέδια του Barks από το περιοδικό Coo-Coo, ένα δοκιμαστικό τεύχος που δεν συνεχίστηκε, καθώς επίσης και 2 σχέδια όπου παρουσιάζει τον δήμαρχο του Πάλος Βέρτνες ως... ανθρωπόμορφο τράγο, κατ' απαίτηση ενός αναγνώστη...

 

post-2414-0-12576800-1438693958_thumb.jpg

Το εξώφυλλο του περιοδικού Coo-Coo

 

... Εδώ νομίζω πως είναι η ώρα που σταματάω το γράψιμο, επειδή το όλο θέμα με ξεπερνά. Όσοι αναρωτιούνται αν αξίζει ο τόμος, φυσικά και αξίζει. Αν έχετε και κάνα κατοικίδιο ζωάκι, νομίζω πως θα ταυτιστείτε απολύτως!

Επεξεργασία από PhantomDuck
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  22418
  • Group:  Members
  • Topic Count:  34
  • Content Count:  639
  • Reputation:   7522
  • Achievement Points:  639
  • Days Won:  0
  • With Us For:  4584 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  48

Και να που πρόλαβα και εγώ μια φορά  ... :D

 

 

Το εξώφυλλο μεταφέρθηκε στην παρουσίαση.

 

 

Επόμενο τεύχος εκτάκτως το Σάββατο

 

post-22418-0-91395600-1439064734_thumb.jpg

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  10466
  • Group:  Honored
  • Topic Count:  265
  • Content Count:  3512
  • Reputation:   36502
  • Achievement Points:  3528
  • Days Won:  88
  • With Us For:  5385 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Κουκλίτσα η Μάτζυ στο (26ο) 10το αλμπουμ της βιβλιοθήκης.Στο επόμενο :ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ του comicsking TΩΝ ΜΑΓΙΑ της μέλισσας.

Καλές βουτιές και καλη αναγνωση :Book:

 

 

Το εξώφυλλο μεταφέρθηκε στην παρουσίαση.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 2 weeks later...

  • Member ID:  10466
  • Group:  Honored
  • Topic Count:  265
  • Content Count:  3512
  • Reputation:   36502
  • Achievement Points:  3528
  • Days Won:  88
  • With Us For:  5385 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Πως περνά ο καιρός,τι σου είναι ο ανθρωπος,τίποτα δεν είναι,φτάσαμε κιόλας στο 11ο άλμπουμ.Στο επόμενο :Τι θα μεταμορφώσει τις Κυριακές μας;

post-10466-0-83536000-1440286303_thumb.jpg

 

 

Το εξώφυλλο μεταφέρθηκε στην παρουσίαση.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  2414
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  206
  • Content Count:  5711
  • Reputation:   45682
  • Achievement Points:  5808
  • Days Won:  48
  • With Us For:  6147 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  37

dionik_inducks_small.png για τον 24ο τόμο (8ο της Β' σειράς) - Το άγγιγμα του Μίδα

 

tn_BIBLIOTHIKHDISNEY_0024.jpg tn_BIBLIOTHIKHDISNEY_0024z.jpg post-2414-0-33166500-1440716709_thumb.jpg

 

Οι παρουσιάσεις είναι κάμποσους τόμους πίσω, όμως δεν μπορώ να τους καλύπτω πιο γρήγορα. Για αυτό θα αναφέρω για ακόμα μία φορά πως αξίζει να αγοράσετε τη σειρά. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί κανείς πως αγοράζει γουρούνι στο σακί, μιας και όλοι οι τόμοι είναι (και θα εξακολουθήσουν να είναι) αξιόλογοι.
 

Πρόλογος

 

Ο συγκεκριμένος είναι ένα κόσμημα για τους απανταχού θαυμαστές του Μπαρκς. Περιλαμβάνει πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες, με σημαντικότερες προσθήκες τις πρώτες εμφανίσεις των Μάτζικα και Ρόμπαξ. Και μόνο αυτές τις δύο να είχε, θα άξιζε που λέει ο λόγος. Όμως δεν μπορώ να μην αναφέρω πως με ενοχλεί το γεγονός ότι το εξώφυλλο δεν αναλώνεται σε αυτούς τους δύο χαρακτήρες, αλλά αντιθέτως μας δείχνει δύο σχετικά άσχετους με αυτόν.
 
Μπορεί να έγινε είτε επειδή δεν έδωσαν σημασία, είτε επειδή δεν είναι κάτι σημαντικό, είτε επειδή είναι πιο δημοφιλής ο Ντόναλντ, είτε, είτε... Όμως, μιας και πιάσαμε το εξώφυλλο, πρέπει να πούμε πως ο Τερζόπουλος είχε διαπιστώσει πως τα ιταλικά εξώφυλλα ήταν ψιλομέτρια, γι' αυτό και αποφάσισαν να τα αντικαταστήσουν με custom δικά τους με χαρακτηριστικές σκηνές από τις κύριες ιστορίες που περιείχε ο καθένας. Συγκρίνετε εδώ πέρα για παράδειγμα τα εξώφυλλα των τόμων 11-16 που περιέχουν χαρακτηριστικές σκηνές, με τα υπόλοιπα της Καθημερινής που χρησιμοποιούν τυχαίες επιλογές. Πιθανολογώ πως οφείλεται στον φόρτο δουλειάς των εργαζομένων, μιας και πλέον δεν βγαίνουν 2 τόμοι κάθε 6 μήνες, αλλά 16 κάθε καλοκαίρι. Πολύ μικρό το τίμημα της έκπτωσης της ποιότητας (αν το θεωρεί κανείς έκπτωση), όμως ως καλός ψείρας που είμαι του λόγου μου, θα έσκαγα αν δεν το ανέφερα.
 
Τέσπα, λόγω της βαρύτητας των γκεστ σταρ, το αφιέρωμα θα είναι βαρβάτο. Δώστε βάση μιας και θα απομυθοποιήσουμε πολλά πράματα. Έχουμε πρώτες εμφανίσεις των Μάτζικα και Ρόμπαξ λοιπόν. Ας ξεκινήσουμε με την Μάτζικα μιας και οι κυρίες προηγούνται.
 
 
 

 

Κεφάλαιο πρώτο (Μάτζικα)

5a608a8e5d290_MDS00_zpsjxzdkdcg.thumb.jpg.bea4dc8411b04c6b5edff1b7aa752123.jpg

 

 

Ποια ήταν η πρώτη της ιστορία;
«Το άγγιγμα του Μίδα» 1961. Η συγκεκριμένη ιστορία, εκτός από την πρώτη εμφάνιση της Μάτζικα, σηματοδοτεί και την πρώτη φορά που η τυχερή δεκάρα εμφανίζεται με την αμερικάνικη επίσημη ονομασία «Old number one dime».
 
Για ποιον λόγο μας ενδιαφέρει πώς ονομάστηκε η δεκάρα στην Αμερική; Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να ονομαστεί άλλωστε; Old number one dime, δηλαδή η πρώτη του δεκάρα.
Μας ενδιαφέρει, επειδή στην χώρα μας δεν την ξέρουμε απλά ως πρώτη δεκάρα, αλλά ως «τυχερή δεκάρα».
 
Α ναι. Τώρα που το λες όντως. Έτσι την έχω διαβάσει σε διάφορες ιστορίες. Σιγά το πράμα βέβαια. Η πρώτη του δεκάρα δεν είναι και η τυχερή του; Τι διαφορά έχει;
Ας δούμε λίγο τα πράγματα από την αρχή. Από την πρώτη εμφάνιση της Μάτζικα, δηλαδή το «άγγιγμα του Μίδα».
 
Σύμφωνα με την ιστορία, τα κέρματα που αγγίζουν οι πλούσιοι, αποκτούνε ασυνήθιστες ανταποδοτικές ικανότητες. Έχουν σαν να λέμε το «άγγιγμα του Μίδα». Η Μάτζικα μαζεύει πολλά τέτοια κέρματα από διάφορους πλούσιους, με σκοπό να τα λιώσει και να φτιάξει ένα φυλαχτό που θα την κάνει εξαιρετικά πλούσια. Η πρώτη δεκάρα του Σκρουτζ είναι προφανές πως έχει αγγιχτεί από αυτόν δυσανάλογα περισσότερες φορές από οποιοδήποτε άλλο νόμισμά του, επομένως οι δυνάμεις του φυλαχτού θα είναι πολύ πιο ισχυρές. Και μέσα σε αυτήν την σύντομη παράγραφο, εξηγήσαμε την εμμονή της συμπαθούς μας μάγισσας με το συγκεκριμένο νόμισμα.
 
 

 

5a608a8f4443f_MDS1_zpshpsmhyqi.thumb.jpg.880bfbe34788c3831505b76c74b4abca.jpg
Η αρχή του κακού. Ο λόγος που η Μάτζικα θέλει την τυχερή δεκάρα. Από «Το άγγιγμα του Μίδα» 1961.

 

 

 

Α, δηλαδή τα νομίσματα των πλούσιων παίρνουν κάποια από την τύχη τους; Για αυτό τα θέλει η Μάτζικα;
Ας πούμε ναι.
 
Αυτός δηλαδή είναι και ο λόγος που αναφέρεται ως «τυχερή δεκάρα», έτσι;
Περίπου. Για να καταλάβουμε όμως καλύτερα πώς έχει η υπόθεση, θα πρέπει να προχωρήσουμε λίγο στην ιστορία. Και δεν αναφέρομαι στην ιστορία «άγγιγμα του Μίδα» αλλά στην ιστορία ως παρατηρητές του παρελθόντος. Βλέπουμε λοιπόν πως σε ιστορία ενός γνωστού σχεδιαστή (Carl Barks), εμφανίζεται μία μάγισσα από την Ιταλία. Θα μπορούσε κανείς να πει πως πρόκειται απλά για ακόμα έναν νέο χαρακτήρα, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Ιταλία τότε (όπως και σήμερα) ήταν μία από τις χώρες που είχαν μαζική παραγωγή Disney ιστοριών. Δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεκμετάλλευτη μία τέτοια ευκαιρία. Ήταν δύσκολο να αντισταθούν σε έναν συντοπίτη Disney χαρακτήρα, πόσο μάλλον μία γοητευτική μάγισσα. Έτσι κι έγινε λοιπόν, και πριν καλά καλά κλείσει ένας χρόνος από την εμφάνιση της Μάτζικα, έκανε την εμφάνισή της στην Ιταλία από Ιταλούς δημιουργούς. Αργότερα την είδαμε σε ιστορίες που έχουν δημοσιευτεί και στην χώρα μας όπως «Ο κλέψας του κλέψαντος», «Πασχαλινή έκπληξη» και πάααρα πολλές ακόμα που μπορείς να βρεις με χρονολογική σειρά εδώ πέρα.
 
Μαζί σου, τι σχέση έχει όμως αυτό με την ονομασία της δεκάρας;
Έχει και παραέχει, αφού βλέπουμε να αναπτύσσεται διαφορετική εξέλιξη του χαρακτήρα από τον Barks και διαφορετική από τους Ιταλούς συναδέλφους του.
 
Σοβαρά; Τι διαφορές; Μάγισσα δεν είναι και στις δύο περιπτώσεις;
Όχι, και αυτή είναι και η πιο καραμπινάτη διαφορά. Ο Barks μας σύστησε την Μάτζικα ως «sorceress», δηλαδή ως μία πάπια που δεν είχε μαγικές δυνάμεις η ίδια αλλά εξασκούσε διάφορα ξόρκια και ματζούνια. Οι Ιταλοί από την άλλη την παρουσίασαν ως μία μάγισσα σαν την Φούρκα, δηλαδή με μαγικές δυνάμεις, ιπτάμενα σκουπόξυλα και τα συναφή. Για αυτό το λόγο αν παρατηρήσεις, ο Don Rosa σαν σωστός συνεχιστής του Barks, εμφανίζει την Μάτζικα έτσι όπως την γνωρίσαμε από τις περιπέτειες του Παπιάνθρωπου, δηλαδή χωρίς καμία μαγική δύναμη. Ό,τι μαγικά κόλπα κάνει, έγκεινται στην χρήση εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε. Κατά τα άλλα είναι μία απλή συνηθισμένη πάπια, όσο συνηθισμένη μπορεί να είναι μία πάπια που μιλάει.
 

 

 

 

5a608a8ac0f03_MDS3-Alphanutaugammarhoalphaphiomicron_zpse99xg3zr.thumb.jpg.591ed0bd4988ee1f49efe97a06e4df3e.jpg5a608a898c22e_MDS4_zpsozlngmcs.thumb.jpg.0d1b261d0337f90cd6fa223610d301a2.jpg5a608a915490b_MDS1-Alphanutaugammarhoalphaphiomicron_zpsmdehfy93.thumb.jpg.a1fc43d568c5ef1e3d02811e378e75ea.jpg
Απεικονίσεις της Μάτζικα ως μάγισσα με μαγικές ιδιότητες από λοιπούς σχεδιαστές

 

 

 

 

 
Αρχίζω να καταλαβαίνω. Η τυχερή δεκάρα ήταν άλλο ένα «θύμα» των Ιταλών, σωστά;
Σωστότατα. Στην Ιταλία παρουσιάστηκε ως τυχερή με τυχερές ικανότητες. Δεν ξέρω αν αυτό έγινε εσκεμμένα, αν εξελίχθηκε σταδιακά μέσα από τις ιστορίες των Ιταλών, αν έγινε λάθος στην μετάφραση της πρώτης ιστορίας, αν έγινε παρανόηση ή αν ήταν συνδυασμός όλων των παραπάνω, όμως πλέον στην κουλτούρα των γειτόνων μας, έχει περάσει για τα καλά η άποψη πως η δεκάρα εκτός από πρώτη είναι και τυχερή. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δημιουργούνται ολόκληρες ιστορίες με βασικό άξονα την τύχη που προσφέρει η δεκάρα στον κάτοχό της, κάτι που σιγά σιγά γιγαντώθηκε με αποτέλεσμα να το έχουν αποδεχθεί οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δημιουργοί.
 
Οι Έλληνες εκδότες ανέκαθεν ακολουθούσαν τους Ιταλούς από κοντά, τόσο στην επιλογή ιστοριών όσο και στην μετάφραση, επομένως δεν είναι καθόλου δύσκολο να καταλάβουμε για ποιον λόγο γνωρίζουμε την πρώτη δεκάρα και ως «τυχερή».
 
Ώστε έτσι λοιπόν. Τώρα όμως είμαι λίγο μπερδεμένος. Θα έπρεπε να μου αρέσει περισσότερο η ορίτζιναλ εκδοχή του Barks ή η «πειραγμένη» των Ιταλών συναδέλφων του; Ποια είναι η δική σου άποψη;
Σε σχεδιαστές όπως ο Rosa, δεν τους αρέσει τόσο η εκδοχή των Ιταλών όσο και μία δεκάρα με τυχερές ικανότητες. Όχι απαραίτητα λόγω προσωπικού γούστου αλλά επειδή ο Barks είχε άλλη εικόνα στο μυαλό του. Παρ' όλ' αυτά προσωπικά μου αρέσει που οι Ιταλοί έχουν εμπλουτίσει τον χαρακτήρα με την δική τους προσωπικότητα. Εξ άλλου, αν δεν ξέρουν αυτοί πώς να σχεδιάσουν μία Ιταλίδα μάγισσα, τότε ποιος ξέρει; Πέραν από τον δημιουργό της φυσικά.
 
Ως Έλληνας αναγνώστης, έχω μεγαλώσει με ιστορίες Ιταλών που εμβαθύνουν σε υπερβολικό βαθμό στην Μάτζικα. Όπως γίνεται πάντα, κάποιες ιστορίες είναι σκουπίδια, κάποιες άλλες όμως είναι αριστουργήματα. Δεν θα μου άρεσε αν κάποια στιγμή σταματούσε η δεκάρα να είναι «τυχερή» και η Μάτζικα σταματούσε να καβαλάει σκουπόξυλα επειδή διαπιστώσαμε ένα λάθος που έγινε πριν από μισό αιώνα. Πλέον μπορούμε να κλείσουμε στο συμπέρασμα πως η Μάτζικα δημιουργήθηκε από τον Barks, εκτιμήθηκε όμως σε υπερβολικό βαθμό από τους Ιταλούς, οι οποίοι προσέδωσαν διάφορα στοιχεία τα οποία πλέον είναι αναπόσπαστα μέρη του χαρακτήρα της.
 
Κάτι που μας δίνει εξαιρετική πάσα για να περάσουμε στο δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου, το  κεφάλαιο...

 

Κεφάλαιο δεύτερο (Τζων Ρόμπαξ)

it_zp_0129v_001.thumb.jpeg.48342d84b637de21579aaba1224ff50f.jpeg

 

 

Ε, ο Τζων Ρόμπαξ τι;
Ο Ρόμπαξ είναι κι αυτός δημιούργημα του Carl Barks. Δημοσιεύτηκε σε μία μόνο ιστορία την ίδια χρονιά με την Μάτζικα και έκτοτε υιοθετήθηκε από τους Ιταλούς. Είναι άξιο αναφοράς πως μία μόνο δεκασέλιδη ιστορία έδωσε το έναυσμα για έναν τόσο γνωστό χαρακτήρα. Ο Barks δεν ξανασχολήθηκε μαζί του, όμως ο υπόλοιπος κόσμος δεν τον άφησε σε ησυχία, με αποτέλεσμα να αποτελεί το κατεξοχήν αντίπαλο δέος του Σκρουτζ στον επιχειρηματικό κόσμο.
 
Δηλαδή; Αφού ο Barks τον δημιούργησε ως χαρακτήρα μίας χρήσης, ποιος ξανασχολήθηκε μαζί του;
Ο Barks μπορεί να μην ξετρελάθηκε από τον Ρόμπαξ, όμως εκείνη την περίοδο, οι Αμερικάνοι έφτιαχναν ιστορίες κατ' εξοχήν για ευρωπαϊκή παραγωγή. Η ζήτηση των Disney ιστοριών δηλαδή ήταν τόσο μεγάλη εκτός Αμερικής, όπου σχεδίαζαν ιστορίες αποκλειστικά για εξαγωγές. Αυτές είναι οι λεγόμενες «S coded» ιστορίες, ιστορίες δηλαδή που στο Inducks ξεκινάνε με S. Έτσι, 2 χρόνια ύστερα από την εμφάνιση του ήρωα, το 1963, ξεκίνησε να εμφανίζεται στον υπόλοιπο κόσμο. Άλλοτε από Ιταλούς δημιουργούς, άλλοτε από Αμερικάνους προς ευρωπαϊκή κατανάλωση, ο Ρόμπαξ ξεκίνησε την πορεία του προς τα περιοδικά και σιγά σιγά σμιλεύτηκε η μοναδική εμφάνιση και ο χαρακτήρας του.
 
 

 

5a608a904ee92_RKD2_zpssynyaf63.thumb.jpg.2bf37de0f0c39282beb203a99dfda7c0.jpg

 

Ο πρώτος, διαφορετικός Ρόμπαξ. Από την «Εξωλέμβια αναμέτρηση» 1961.

 
Φοβερή εξέλιξη. Η ιστορία όμως δεν μου λέει και πολλά.
Νταξ, αντικειμενικά ούτε εγώ ξετρελαίνομαι πλέον με τον ήρωα, όμως όπως και να το κάνουμε είναι μία ιστορική πλέον μορφή. Όπως πάντα, υπάρχουν κακές, υπάρχουν και καλές. Οι περισσότερες ιστορίες κρίνονται για την αξία τους αυτή καθαυτή, είναι όμως και περιπτώσεις όπου μία ιστορία αποκτάει ιστορική αξία. Και αυτή πλέον έχει ανεκτίμητη ιστορική αξία. Είναι μία ιστορία που πρέπει να έχουν στην συλλογή τους όλοι όσοι ενδιαφέρονται έστω και λίγο για τα Disney κόμικς. Όπως όλες οι πρώτες εμφανίσεις χαρακτήρων, έτσι κι αυτή δεν αποτελεί εξαίρεση.
 
Αν είναι τόσο σημαντική, για ποιον λόγο δεν είχε ξαναδημοσιευθεί στην Ελλάδα;
Μάλλον επειδή όλες οι σημαντικές ιστορίες έχουν δημοσιευθεί ήδη στην Ελλάδα. Όπως είναι ήδη γνωστό άλλωστε ... ... ...  :wall:       [/sarcasm]
 
Για να κλείσουμε και με τον Ρόμπαξ, πού μπορώ να βρω τις ιστορίες του με χρονολογική σειρά ώστε να καταλάβω πώς ακριβώς εξελίχθηκε ως χαρακτήρας;
Μπορείς να δεις εδώ πέρα όλες τις ιστορίες του Ρόμπαξ με χρονολογική σειρά. Η πρώτη ιστορία που ξεκινάει με τον κωδικό «W WDS» είναι του Barks, οι ιστορίες που ξεκινάνε με «I» είναι ιταλικές, ενώ όσες ξεκινάνε με «S», είναι οι αμερικάνικες προς εξαγωγή.
 
 
 

Κεφάλαιο τρίτο (λοιπές ιστορίες)

asdf_zps59oynqtm.thumb.jpg.03ff810e6511fe681edf94f99141c0d8.jpg

Σκηνικό από την «Αεριωθούμενη μάγισσα».

 

 

 

Τι άλλο αξιοσημείωτο περιλαμβάνει ο τόμος;
Πολλά και διάφορα. Για παράδειγμα έχουμε δύο περιπτώσεις σεναρίων που στάλθηκαν στον Barks από την Western. Τα σενάρια δεν του άρεσαν καθόλου και έκατσε να τα ξαναγράψει. Η μία από αυτές είναι το «μπισκοτάκι της τύχης», του οποίου και πρέπει να άλλαξε τα φώτα. Η δεύτερη είναι το «Πικνίκ μετ' εμποδίων». Ο Barks νομίζοντας πως ήταν ενός άσημου δημιουργού, έκατσε και την ξαναέγραψε από την αρχή με όλες τις λεπτομέρειες, σκεπτόμενος πως θα μπορούσε να βοηθήσει τον νέο αυτό ανερχόμενο δημιουργό. Πίστευε πως θα τον ενθάρρυνε εάν έβλεπε κάποιον να χρησιμοποιεί την ιδέα του. Όταν όμως είχε σχεδόν τελειώσει, είδε με σβησμένα γράμματα το όνομα «Chase Craig», το όνομά του editor του δηλαδή. Ο τύπος έκανε γκάφα, όμως τουλάχιστον μας έδωσε μία αξιοπρεπέστατη δεκασέλιδη ιστορία.
 
 
Από άλλους χαρακτήρες τι παίζει;
Έχουμε διάφορα καλούδια.
 
Βλέπουμε περιεχόμενο από το 4ο και τελευταίο One Shots (#1267) που ήταν αφιερωμένο στον Κύρο,  Βλέπουμε ιστορία με Μουργόλυκους από το περιοδικό Walt Disney's Comics and Stories, κάτι που είχε να γίνει μία δεκαετία, μιας και οι ιστορίες τους δημοσιεύονταν σε άλλα περιοδικά. Βλέπουμε τον «Μπόγια», ιστορία με τον στρατηγό Μουσούδα ύστερα από κάποια έτη απουσίας του. Βλέπουμε και δύο αξιοπρεπέστατες μονοσέλιδες που παραδόξως χρήζουν αναφοράς. Η μία είναι «Η θεραπεία της αϋπνίας», η τελευταία μονοσέλιδη του μαέστρου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Donald Duck και η άλλη «Η βοήθεια του ανέμου», μία μονοσέλιδη που παρά τον περιορισμό της έκτασής της, μας προσφέρει περιπέτεια αλλά και μας διαφωτίζει σχετικά με το παρελθόν του Σκρουτζ.
 
Πω πω, της Παναγιάς τα μάτια έχει ο σημερινός τόμος. Υπερπλήρης φαίνεται. Έχει μείνει τίποτα άλλο που δεν έχουμε αναφέρει;
Έχουν μείνει, και μάλιστα όχι μία ή δύο, αλλά τρεις ιστορίες. Δύο 10σέλιδες και μία σχεδόν 20σέλιδη.
 
Για πες για τις 10σέλιδες.
Η μία είναι η «Αεριωθούμενη μάγισσα». Εδώ βλέπουμε τον Barks να αποτίει φόρο τιμής σε μία παλιότερη ιστορία του, την «Φάρσα ή κέρασμα» ύστερα από σχεδόν μία δεκαετία. Διαδραματίζεται την ίδια εποχή (Γιορτή των Αγίων Πάντων ή Χάλλογουην), ο Κύρος εμφανίζεται πάνω στο σκουπόξυλο με την μορφή της Φούρκας, ενώ τα ανιψάκια φοράνε στολές που παραπέμπουν στην προηγούμενη ιστορία. Πολύ καλή ιστοριούλα που κυκλοφόρησε και από την Fantagraphics στην Free Comic Book Day 2011.

Η δεύτερη είναι «Βορειοανατολικά του ακρωτηρίου Κουάκ». Εποχιακή και αυτή, όμως για Χριστούγεννα. Ο Παπιάνθρωπος είναι γνωστός για τις Χριστουγεννιάτικες ιστορίες του, πολλές εκ των οποίων είναι συγκινητικές και περνάνε το πνεύμα των εορτών, όμως στην προκειμένη βλέπουμε μία συναρπαστική περιπέτεια, αντάξια των μεγάλων πολυσέλιδών του. Κρατάει τον φάρο από την ιστορία «Santa's Stormy Visit», όμως το πνεύμα της υπόλοιπης ιστορίας είναι πολύ πιο δραματικό αντί για χιουμοριστικό.
 
 

 

5a608a8cb0a23_Pharos1_zpsilayvt6g.thumb.jpg.00d75aecbb7d5ae3d0d29201d4bf81bb.jpg     5a608a8b9a508_Pharos2_zpskyz1tdoz.thumb.jpg.1d5acfcc17b2fe42b9e161ce086bb7e0.jpg
Ο φάρος από το «Santa's Stormy Visit» των Χριστουγέννων του 1946 και η επανεμφάνισή του τα Χριστούγεννα του 1961 στο «Ακρωτήριο Κουάκ».

 

 

 
Και η πολυσέλιδη;
Ε, η πολυσέλιδη τι; Είναι η «Χρυσή βάρκα». Ο Σκρουτζ ταξιδεύει στην Αλάσκα για να ξαναβρεί χρυσάφι ως παλιός καλός χρυσοθήρας. Από εκεί και πέρα, ό,τι και να πω εγώ περιττεύει. 
 
Ωραία πράματα. Κάποιο τελευταίο σχόλιο;
Ναι. Αγοράστε την έκδοση. Τέτοια εγχειρήματα πρέπει να επιβραβεύονται.
 
Να ρωτήσω κάτι παντελώς ξέμπαρκο;
Και δεν ρωτάς;
 
Όταν γράφεις για τους τόμους του Barks του δίνεις και καταλαβαίνει. Θα τους καλύψεις όλους;
Καλά να είμαστε, υγεία να έχουμε και σιγά σιγά με τον καιρό, όλα θα γίνουν.

Επεξεργασία από PhantomDuck
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.