Jump to content

Recommended Posts

Master of magic, spells and illusion! Enemies crumble in fear and confusion!

1934-2014: 80 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΝΤΡΕΪΚ Ο ΜΑΓΟΣ


--------------------------------------------------------------------------------------------

Ο Μαντρέικ είναι μάγος με ειδίκευση στον υπνωτισμό και πολεμάει το έγκλημα μαζί με το συνεργάτη του, τον Λόθαρ. Οι αντίπαλοι του Μαντρέικ ποικίλλουν από απλούς γκάνγκστερ μέχρι και εξωγήινους.

 

post-24985-0-61768200-1401789560_thumb.jpg

 

Ο Μαντρέικ ο Μάγος δημιουργήθηκε από τον Λη Φωλκ, ο οποίος είναι γνωστός και για την δημιουργία ενός άλλου αρχέτυπου (υπέρ)ήρωα, του Φάντομ. Το πρώτο στριπ εκδόθηκε την 11η Ιουνίου 1934 και διανεμήθηκε από την King Features Syndicate. Στην αρχή τόσο το σενάριο όσο και το σχέδιο το είχε αναλάβει ο ίδιος ο Φωλκ, γρήγορα όμως το ανάθεσε στον Φιλ Ντέηβις, ο οποίος παρέμεινε ο σχεδιαστής του στριπ μέχρι και τον θάνατο του το 1964. Έκτοτε το σχέδιο έκανε ο Φρεντ Φρέντερικς, ο οποίος μετά τον θάνατο του Φωλκ το 1999, ανέλαβε και το σενάριο. Τα κυριακάτικα στριπ σταμάτησαν στις 29 Δεκέμβρη 2002, ενώ στις 6 Ιουλίου 2013, μαζί με τη συνταξιοδότηση του Φρέντερικς, διακόπηκε και η δημοσίευση των καθημερινών στριπ.

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Οι ικανότητες του Μαντρέικ βασίζονται σε μια ασυνήθιστα γρήγορη υπνωτική τεχνική. Όπως σημειώνεται σε λεζάντες κατά τη διάρκεια του κόμικ, «όταν ο Μαντρέικ υπνωτίζει κάποιον, τα θύματά του βλέπουν ψευδαισθήσεις». Ο Μαντρέικ έχει χρησιμοποιήσει αυτή τη τεχνική σε πολλούς κακοποιούς όπως γκάνγκστερ, τρελούς επιστήμονες, εξωγήινους και χαρακτήρες από άλλες διαστάσεις. Τις δυνάμεις του τις απέκτησε μετά από εκπαίδευση ετών στο Θιβέτ. Το καπέλο, τον μανδύα και το ραβδί του, τα κληρονόμησε από τον πατέρα του και έχουν μαγικές ιδιότητες.

ΟΙ ΦΙΛΟΙ

ΛΟΘΑΡ - Ο καλύτερος φίλος του Μαντρέικ και σύντροφός του στη καταπολέμηση του εγκλήματος. Ο Μαντρέικ τον γνώρισε σε ένα από τα ταξίδια του στην Αφρική. Ο Λόθαρ ήταν «Πρίγκηπας των Επτά Εθνών», μια συνομοσπονδίας των φυλών της ζούγκλας. Αλλά εγκατέλειψε τα βασιλικά αξιώματα, για να ακολουθήσει τον Μαντρέικ στα ταξίδια του ανά τον κόσμο. Συχνά αναφέρεται ως ο «ισχυρότερος άνθρωπος στον κόσμο». Ο Λόθαρ είναι άτρωτος σε οποιοδήποτε όπλο έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος, δεν επηρεάζεται από τις αλλαγές θερμοκρασίας και κατέχει τη δύναμη χιλίων ανδρών. Η μαγεία δεν έχει άμεση επίδραση πάνω του, ενώ μπορεί εύκολα να σηκώσει έναν ελέφαντα μόνο με το ένα χέρι του.

Ο Λόθαρ είναι ένας από τους πρώτους Αφρικανούς ήρωες που εμφανίστηκαν σε κόμικς. Αρχικά μιλούσε σπαστά αγγλικά και φορούσε φέσι, κοντά παντελόνια και δέρμα λεοπάρδαλης. Όταν ανέλαβε το σχέδιο ο Φρέντερικς, ο Λόθαρ μίλησε για πρώτη φορά σωστά αγγλικά και άλλαξε η ενδυμασία του, αν και διατηρήθηκε το λεοπάρ μοτίβο.

ΝΑΡΝΤΑ - Η πριγκήπισσα του ευρωπαϊκού έθνους της Κοκέιν (το οποίο κυβερνά ο αδελφός της, Σέγκριντ) και το αντικείμενο του ερωτικού ενδιαφέροντος για τον Μαντρέικ. Παρότι ήταν ξετρελαμένοι ο ένας για τον άλλο, δε παντρεύτηκαν μέχρι το 1997. Η Νάρντα διδάχτηκε πολεμικές τέχνες από τον Χότζο.

ΘΕΡΟΝ - Ο Θέρον είναι ο πατέρας του Μαντρέικ και διευθυντής της Ακαδημίας της Μαγείας, με έδρα τα Ιμαλάια. Είναι εκατοντάδων ετών και διατηρείται στη ζωή χάρη στον Νοητικό Κρύσταλλο, του οποίου έχει αναλάβει τη φύλαξη και προστασία.

ΧΟΤΖΟ - Ο προσωπικός μάγειρας του Μαντρέικ στη Ζαναντού (την υψηλής τεχνολογίας κατοικία του Μαντρέικ) και ο μυστικός επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Καταπολέμησης του Εγκλήματος «Inter-Intel». Επίσης ο Χότζο είναι ένας άριστος γνώστης των πολεμικών τεχνών και μιλά απταίστως έξι γλώσσες. Έχει κι έναν βοηθό τον Τζεντ.

ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ - Το όνομά του είναι Μπράντλεϊ, αλλά συνήθως τον φωνάζουν «Αρχηγό». Έχει βοηθήσει τον Μαντρέικ σε πολλές από τις περιπέτειές του και ίδρυσε το «Τμήμα Ανόητων Υποθέσεων», για όλες τις παράλογες και απίστευτες υποθέσεις που μόνο ο Μαντρέικ μπορεί να λύσει. Έχει ένα γιο, τον Κρις.

ΜΑΝΙΟΝ - Ο πιο ισχυρός φίλος του Μαντρέικ και αυτοκράτορας του γαλαξία. Ο Μανιόν και η σύζυγός του Κάρολα έχουν μια κόρη, τη Ναρντράκα. Το όνομά της έλαβε από τον Μαντρέικ και τη Νάρντα, που είναι και οι νονοί της.

ΛΕΝΟΡ - Η Λενόρ είναι η μικρότερη ετεροθαλής αδελφή του Μαντρέικ και μια παγκοσμίου φήμης εξερευνήτρια.

ΚΑΡΜΑ - Η Κάρμα είναι η κοπέλα του Λούθορ και μια Αφρικανή πριγκήπισσα, που όμως προτιμά να εργάζεται ως μοντέλο.

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

ΚΟΜΠΡΑ - Ίσως ο μεγαλύτερος και πιο επικίνδυνος αντίπαλος του Μαντρέικ. Νικήθηκε το 1937, αλλά επέστρεψε το 1965 φορώντας μια ασημένια μάσκα. Κύριος στόχος του Κόμπρα είναι να αποκτήσει έναν από τους δυο Κυβοκρυστάλλους, που έχουν τη δύναμη να αυξάνουν την ψυχική και νοητική ενέργεια. Αυτοί φυλάσσονται από τον Μαντρέικ και τον πατέρα του. Πίσω από τη μάσκα του Κόμπρα, κρύβεται ο Λούσιφορ, μεγαλύτερος γιος του Θέρον και ετεροθαλής αδελφός του Μαντρέικ. Όμως το πρόσωπό του έχει ανακατασκευαστεί μέσω χειρουργικής επέμβασης.

ΝΤΕΡΕΚ - Ο δίδυμος αδελφός του Μαντρέικ. Ο Ντέρεκ μοιάζει στον αδελφό του τόσο στην εξωτερική εμφάνιση, όσο και στις ικανότητες, τις οποίες όμως χρησιμοποιεί για ιδιοτελείς σκοπούς και πρόσκαιρες απολαύσεις. Ο Μαντρέικ πολλάκις προσπάθησε να αφαιρέσει από τον Ντέρεκ τη γνώση της μαγείας, αλλά δε τα κατάφερε. Έχει κι ένα γιο, τον Έρικ.

ΠΗΛΙΝΗ ΚΑΜΗΛΑ - Το πραγματικό του όνομα είναι Σάκι. Είναι εξαίρετος στις μεταμφιέσεις. Μπορεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να αλλάξει την εμφάνισή του και να μιμηθεί τον οποιονδήποτε. Το όνομά του (Clay Camel) πήρε από το κατατεθέν σημείο που αφήνει στις σκηνές των εγκλημάτων του, μια καμήλα (camel) κατασκευασμένη από πηλό (clay).

ΜΠΡΟΥΤΖΙΝΟΣ ΠΙΘΗΚΟΣ - Η κόρη του Κλέι, με παρόμοιο ταλέντο στις μεταμφιέσεις.

8 - Μια πανίσχυρη εγκληματική οργάνωση με τις ρίζες της στους μεσαιωνικούς χρόνους. Είναι οργανωμένη σαν ένα χταπόδι με οκτώ βραχίονες (αρχηγεία) εξαπλωμένα σε ολόκληρο τον κόσμο και ένα κεφάλι (τον μυστηριώδη ηγέτη Όκτον). Με τη πάροδο των χρόνων ο Μαντρέικ κατέστρεψε πολλά από τα αρχηγεία της.

ΑΛΗΝΑ Η ΜΑΓΙΣΣΑ - Παλιά γνώριμος του Μαντρέικ από την Ακαδημία της Μαγείας. Η Αλήνα είναι μια γυναίκα-πειρασμός που χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της προς ίδιον όφελος. Πολλές φορές προσπάθησε να αποπλανήσει τον Μαντρέικ, αλλά ποτέ δε τα κατάφερε.

ΚΙΕΡΤΝΑΜ - Ο Κιέρτναμ (το όνομα «Μαντρέικ» γραμμένο ανάποδα) είναι ο «κακός δίδυμος» του Μαντρέικ που υπάρχει στην άλλη πλευρά του καθρέφτη.

Ο ΔΙΑΓΡΑΦΕΑΣ - Ένας εξωγήινος πληρωμένος δολοφόνος, πάντα έτοιμος να «διαγράψει» τον οποιοδήποτε για μια λογική τιμή. Αρκεί να μη κάνει κάποιος το λάθος να τον εξαπατήσει και να μη τηρήσει τη συμφωνία.

Η ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Η ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ - Το περιοδικό θρύλος κυκλοφόρησε συνεχόμενα για επτά περίπου δεκαετίες από το 1879 έως το 1948 και κατόπιν επανακυκλοφόρησε τη περίοδο 1956-1970. Μέσα από τις σελίδες του περιοδικού έγινε ίσως η πρώτη εμφάνιση του Μαντρέικ στην Ελλάδα. Η ιστορία με τίτλο «Ο Άνθρωπος Βολίς», δημοσιεύτηκε στα τεύχη #1 έως #22 του Α' τόμου του 1957, και συγκεκριμένα από 18/05/1957 έως 12/10/1957. Να σημειωθεί ότι ο Μαντρέικ είχε μετονομαστεί σε Πέρκιν και ο βοηθός του Λόθαρ σε Λεονάρ.

 

post-24985-0-93269400-1401791176_thumb.jpg


ΤΟ ΠΡΩΤΟ - Κυκλοφόρησε τη δεκαετία του '60. Επρόκειτο για ένα εβδομαδιαίο γυναικείο περιοδικό ποικίλης ύλης και τα θέματά του ήταν καλλιτεχνικά, κοινωνικά, συνεντεύξεις ηθοποιών κλπ. Περιλάμβανε φωτορομάντζα, νουβέλες, συνταγές, αλλά και κόμικς. Πολλοί ήταν οι χαρακτήρες που έκαναν το πέρασμά τους από το περιοδικό όπως: ο Μίκυ Μάους, ο Άρτσι κ.ά. και ανάμεσά τους ήταν κι ο Μαντρέικ ή καλύτερα «Μάντραιηκ», όπως μας συστήθηκε.

 

post-24985-0-30218400-1401789596_thumb.jpg

 

Η πρώτη ιστορία με τίτλο «Κυνηγώντας Τον Χιονάνθρωπο», δημοσιεύτηκε στις 24 Ιούνη 1960 και ολοκληρώθηκε στις 9 Σεπτέμβρη 1960. Σεναριακά ωστόσο η πλοκή συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με την ιστορία «Ο Σατανάς Των Ιμαλάϊων», που δημοσιεύτηκε από τις 16 Σεπτέμβρη 1960 μέχρι τις 28 Οκτώβρη 1960. Τέλος, δημοσιεύτηκε και η ιστορία «Μήνυμα Από Το Υπερπέραν», από την 4η Νοέμβρη 1960 έως και την 17η Φλεβάρη 1961.

ΒΕΛΟΣ - Το «Βέλος» κυκλοφόρησε στα μέσα του 1968 ως εβδομαδιαίο εικονογραφημένο περιοδικό με θεματολογία - όπως το όνομά του υποδεικνύει - τα Γουέστερν. Πολύ γρήγορα όμως εξελίχθηκε σε πολυθεματικό περιοδικό περιλαμβάνοντας ιστορίες όπως: Τεν-Τεν, Φλας Γκόρντον, Ποπάι, Λόουν Ρέηντζερ και πολλές άλλες. Ανάμεσα τους ήταν φυσικά και ο «Μαντρέικ», όπως τον γνωρίσαμε εκ νέου στην Ελλάδα.

 

post-24985-0-10297000-1401789628_thumb.jpg

 

Κάποιες από τις ιστορίες που δημοσιεύτηκαν μέσα από το περιοδικό είναι οι εξής:

 • Στην Θάλασσα Των Σαργασσών - Δημοσιεύτηκε σε 10 συνέχειες στα τεύχη #18 (29-10-1968) έως #27 (31-12-1968).
 • Βοήθεια!...Τα Ρομπότ!!! - Δημοσιεύτηκε στο τεύχος #34 στις 18-02-1969.
 • Ο Πόλεμος Των Δελφινιών - Δημοσιεύτηκε στο τεύχος #61.
 • Η Παγίδα Του Δόκτορος Φέλιξ - Δημοσιεύτηκε στο τεύχος #90.

 

ΦΑΝΤΟΜ - Κυκλοφόρησε το 1976 από την «Καμπανάς Ελλάς». Ήταν μηνιαίο έγχρωμο περιοδικό και πρωταγωνιστής των ιστοριών ήταν ο Φάντομ, ο έτερος χαρακτήρας που επινόησε ο Φωλκ. Συγχρόνως όμως δημοσιεύονταν ιστορίες με τον Μαντρέικ, τον Φλας Γκόρντον, τον Χένρυ, και τον Μπιλ τον τρομερό.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ – Πρωτοκυκλοφόρησε το 1954 και αυτοπροσδιοριζόταν ως «εβδομαδιαία πολιτική, οικονομική, φιλολογική, εγκυκλοπαιδική εφημερίς». Στις δεκαετίες που ακολούθησαν μέσα από τις σελίδες του περιοδικού και υπό μορφήν στριπς δημοσιεύτηκαν αρκετές ιστορίες του Σνούπυ, του Τεν-Τεν, του Φλας Γκόρντον, του Φάντομ, αλλά και του Μαντρέικ.

 

post-24985-0-90435300-1401789666_thumb.jpg

 

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΔΗ ΚΟΜΙΚΣ - Στις 16 Δεκέμβρη του 1983, το «Εκδοτικό Δίκτυο» κυκλοφορεί μία σειρά οκτώ τευχών με τον τίτλο: «Περιπετειώδη Κόμικς». Περιείχε την αφρόκρεμα των αμερικανικών κόμικς περιπέτειας : Τζέημς Μποντ, Βιονικός Άντρας, Σίσκο Κιντ, Φλάς Γκόρντον, Μαντρέικ, Άγιος, Κουνγκ Φου κλπ.

Ο ΜΑΝΤΡΕΪΚ ΩΣ ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ

Ο Μαντρέικ ο Μάγος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία πολλών χαρακτήρων κόμικ, συμπεριλαμβανομένων των: Zatara, Kardak the Mystic Magician, Monako, Dakor the Magician, Ibis the Invincible, Mantor the Magician, Sargon the Sorcerer, Mr. Mystic, The Wizard, και του Mysto the Magician Detective.

ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Από την 11η Νοέμβρη 1940 μέχρι και την 6η Φλεβάρη 1942 ο Μαντρέικ είχε τη δική του 15λεπτη ραδιοφωνική σειρά. Αρχικά έπαιζε τρεις φορές τη βδομάδα, αλλά το 1941 έγινε πενθήμερη. Στη φωνή του Μαντρέικ ακουγόταν ο Raymond Edward Johnson, το ρόλο του Λόθαρ κρατούσε ο Juano Hernandez και η σκηνοθεσία ήταν του Carlo De Angelo. Σήμα κατατεθέν της σειράς ήταν η λατινική ρήση: «invovo legem magicarum», δηλαδή «επικαλούμαι τους νόμους της μαγείας», φράση που επαναλάμβανε συχνά ο πρωταγωνιστής.

Στα τέλη του 1970 το μιούζικαλ «Mandrake the Magician and the Enchantress» ανέβηκε στο Lenox Arts Festival στη Μασαχουσέτη. Το σενάριο είχε γράψει ο ίδιος ο Φωλκ μαζί με τον Thayer Burch, η μουσική ήταν του George Quincy και οι στίχοι του Thayer Burch.

ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ

Το 1939 η Columbia παρήγαγε ένα κινηματογραφικό σήριαλ σε 12 μέρη με τον τίτλο «Mandrake the Magician». Πρωταγωνιστούσαν οι Warren Hull στο ρόλο του Μαντρέικ και Al Kikume στο ρόλο του Λούθορ. Το σήριαλ προβλήθηκε πριν λίγα χρόνια από τη τηλεοπτική συχνότητα του ALTER.

Το 1954 το τηλεοπτικό δίκτυο NBC ετοίμασε ένα πιλοτικό επεισόδιο για τη σειρά «Mandrake the Magician» με τους Coe Norton και Woody Strode στους ρόλους του Μαντρέικ και Λόθαρ αντίστοιχα. Η σειρά ποτέ δε προχώρησε.

Τη δεκαετία του '60 ο Federico Fellini, στενός φίλος του Φωλκ, εξέφρασε ενδιαφέρον να γυρίσει μια ταινία με θέμα τον Μαντρέικ, αλλά τελικά το εγχείρημα δε προχώρησε.

Το 1967 κυκλοφόρησε μια ανεπίσημη κινηματογραφική εκδοχή τουρκικής παραγωγής, με τον τίτλο «Mandrake Killing'e karsi». Η σκηνοθεσία ήταν του Oksal Pekmezoglu και το ρόλο του Μαντρέικ κράτησε ο Güven Erte.

Το 1979 βγήκε η αμερικανική τηλεταινία «Mandrake» με τον Anthony Herrera στο ρόλο του κεντρικού ήρωα και τον Ji-Tu Cumbuka στο ρόλο του Λόθαρ. Στη ταινία έπαιζε επίσης ο γνωστός την εποχή εκείνη Αμερικανός ταχυδακτυλουργός Harry Blackstone, Jr.

Το 1986 ο Μαντρέικ έκανε το ντεμπούτο στα κινούμενα σχέδια με τη σειρά «Defenders of the Earth». Στο πλευρό του είχε τους Φάντομ, Λόθαρ και Φλας Γκόρντον.

Το 1994 επέστρεψε για μια σύντομη εμφάνιση στη σειρά «Phantom 2040» και στο επεισόδιο με τίτλο: «The Magician». Ο χαρακτήρας ποτέ δε κατονομάστηκε, αλλά παρουσιάστηκε ως στενός φίλος του πατέρα του Φάντομ.

Το 2007 οι Baldwin Entertainment Group και Hyde Park Entertainment αγόρασαν τα δικαιώματα για τη ταινία «Mandrake». Οι δυο εταιρίες είχαν ήδη τα δικαιώματα για τον έτερο χαρακτήρα του Φωλκ, τον Φάντομ. Το πρωταγωνιστικό ρόλο θα κρατούσε ο Jonathan Rhys Meyers, τον οποίο αντικατέστησε το 2009 ο Hayden Christensen. Η τύχη της ταινίας σήμερα αγνοείται.

Το 2011 βγήκε στις αίθουσες η ταινία «In Time», μια αμερικανική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας με τους Justin Timberlake και Amanda Seyfried στους κεντρικούς ρόλους. Η υπόθεση της ταινίας βασίστηκε σε μια σύντομη ιστορία του Μαντρέικ, που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβρη του 1975 στο περιοδικό Playboy.
 

--------------------------------------------------------------------------------------------

 

Την επετειακή αυτή παρουσίαση αφιερώνω εξαιρετικά στον φίλο Κώστα (Mandrake)!!

 

ΠΗΓΕΣ:
http://www.comicorama.gr/mandrake-the-magician.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Mandrake_the_Magician
http://www.greekcomics.gr

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ελληνικές εκδόσεις ακολουθήστε τα κάτωθι links:
 

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΒΟΛΙΣ [ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ (1957)]

http://www.greekcomics.gr/forums/index.php?showtopic=7693

ΤΟ ΠΡΩΤΟ [1960]

http://www.greekcomics.gr/forums/index.php?showtopic=25442&do=findComment&comment=117762

ΤΟ ΒΕΛΟΣ [1968]

http://www.greekcomics.gr/forums/index.php?showtopic=15255

ΦΑΝΤΟΜ ΜΕΓΑΛΟ [1976]

http://www.greekcomics.gr/forums/index.php?showtopic=3452

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ [1975]

http://www.greekcomics.gr/forums/index.php?showtopic=19527&do=findComment&comment=152927

ΠEPIΠETEIΩΔH KOMIKΣ [1983]

http://www.greekcomics.gr/forums/index.php?showtopic=1205

 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: JAMESNG8

 • Like 17

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks, αν και μάλλον πρέπει να πάει στις περιπέτειες. :)

 

Επίσης, παρουσίαση του Μαντρέικ στο Βέλος.

 • Like 11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ ωραίο αφιέρωμα και σ' ευχαριστώ για την αφιέρωση! :efxaristo: Άντε να βρεθούν αυτά, τώρα... :beer:

 

 

Υ.Σ. Κωστή, αν κρίνουμε απ' το "Defenders Of The Earth" (που κακά τα ψέμματα, εκεί τον γνωρίσαμε οι περισσότεροι της γενιάς μας. Κι εγώ από 'κει άντλησα το nickname που το χρησιμοποιώ απ' το '95-'96 περίπου), μια χαρά μπαίνει στα υπερηρωικά! :beer:

Edited by Mandrake
 • Like 10

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το ανέρτησα στα ΥΠΕΡΗΡΩΙΚΑ γιατί ο Μαντρέικ θεωρείται μαζί με τον Φάντομ ως ο πρώτος των (υπέρ)ηρώων, με την έννοια ότι ο Μαντρέικ ήταν ο πρώτος χαρακτήρας με υπερφυσικές δυνάμεις και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς άλλους χαρακτήρες και ο Φάντομ από την άλλη ήταν ο πρώτος χαρακτήρας με στολή και μάσκα, όπως έχουμε συνηθίσει τους υπερήρωες.

 • Like 11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

ΤΟ ΠΡΩΤΟ - Για πρώτη φορά τα Ελληνόπουλα ήρθαν σε επαφή με τον ήρωα τη δεκαετία του ’60 μέσα από το περιοδικό «Το Πρώτο». Επρόκειτο για ένα εβδομαδιαίο γυναικείο περιοδικό ποικίλης ύλης και τα θέματά του ήταν καλλιτεχνικά, κοινωνικά, συνεντεύξεις ηθοποιών κλπ. Περιλάμβανε φωτορομάντζα, νουβέλες, συνταγές, αλλά και κόμικς. Πολλοί ήταν οι χαρακτήρες που έκαναν το πέρασμά τους από το περιοδικό όπως: ο Μίκυ Μάους, ο Άρτσι κ.ά. και ανάμεσά τους ήταν κι ο Μαντρέικ ή καλύτερα «Μάντραιηκ», όπως μας πρωτοσυστήθηκε.

 

 

 • Like 12

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το ανέρτησα στα ΥΠΕΡΗΡΩΙΚΑ γιατί ο Μαντρέικ θεωρείται μαζί με τον Φάντομ ως ο πρώτος των (υπέρ)ηρώων, με την έννοια ότι ο Μαντρέικ ήταν ο πρώτος χαρακτήρας με υπερφυσικές δυνάμεις και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς άλλους χαρακτήρες και ο Φάντομ από την άλλη ήταν ο πρώτος χαρακτήρας με στολή και μάσκα, όπως έχουμε συνηθίσει τους υπερήρωες.

Για τον Φάντομ το καταλαβαίνω, αλλά οι «δυνάμεις» του Μαντρέικ δεν αποτελούν γνώρισμα μόνο των υπερηρωικών. Υπερφυσικό συναντάμε και στις ιστορίες τρόμου π.χ. Γενικά δεν θα τον έψαχνα ποτέ σε αυτή την ενότητα. :)

 • Like 10

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Σ' ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση!! Το διόρθωσα ήδη!! :beer:

 • Like 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για τον Φάντομ το καταλαβαίνω, αλλά οι «δυνάμεις» του Μαντρέικ δεν αποτελούν γνώρισμα μόνο των υπερηρωικών. Υπερφυσικό συναντάμε και στις ιστορίες τρόμου π.χ. Γενικά δεν θα τον έψαχνα ποτέ σε αυτή την ενότητα. :)

 

Ναι, αλλά ο Μαντρέικ έχει ταχθεί στην καταπολέμηση του εγκλήματος, χαρακτηριστικό γνώρισμα των υπερηρώων. Τεσπά, η αλήθεια είναι ότι δε μπορεί να θεωρηθεί υπερήρωας με τη σημερινή έννοια του όρου. Αν θεωρείται σχετικότερο ας μεταφερθεί στις περιπέτειες. Σύντομα θα φτιάξω και τους συνδέσμους προς όλα τα σχετικά άρθρα του GreekComics. :)

 • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

O Mandrake έχει υπάρξει μέλος υπερηρωικής ομάδας, των Defenders of the Earth. Με την ίδια λογική, ούτε ο Constantine είναι υπερήρωας...

 • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για τον Φάντομ το καταλαβαίνω, αλλά οι «δυνάμεις» του Μαντρέικ δεν αποτελούν γνώρισμα μόνο των υπερηρωικών. Υπερφυσικό συναντάμε και στις ιστορίες τρόμου π.χ. Γενικά δεν θα τον έψαχνα ποτέ σε αυτή την ενότητα. :)

 

Γιατί στο "υπερφυσικό" δε μπορεί να ενταχθεί το "υπερηρωικό"; Γιατί κάνεις τέτοιον διαχωρισμό ενώ είσαι εξοικειωμένος εδώ και δεκαετίες με τις περιπέτειες του Dr. Strange; Αφορά το μεταφυσικό αλλά δεν είναι ιστορίες όπως των αδερφών Winchester ή του Dylan Dog... Αφενός έχει τα κύρια χαρακτηριστικά του υπερήρωα (ικανότητες πέρα απ' το φυσιολογικό και θέληση να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του) και αφετέρου είναι ένστολος και μασκοφόρος. Επίσης έχει φίλους που έχουν με τη σειρά τους υπερδυνάμεις και έχει υπάρξει μέλος σε ομάδα τέτοια. Εγώ μια φορά, εδώ θα τον έψαχνα... Στις περιπέτειες θα έψαχνα κανένα "Mission: Impossible" ή κανέναν Zagor και τόσες άλλες που συναντάμε σε πολυθεματικά. Όχι τον Mandrake. :beer:

Edited by Mandrake
 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

O Mandrake έχει υπάρξει μέλος υπερηρωικής ομάδας, των Defenders of the Earth. Με την ίδια λογική, ούτε ο Constantine είναι υπερήρωας...

 

Γιατί στο "υπερφυσικό" δε μπορεί να ενταχθεί το "υπερηρωικό"; Γιατί κάνεις τέτοιον διαχωρισμό ενώ είσαι εξοικειωμένος εδώ και δεκαετίες με τις περιπέτειες του Dr. Strange; Αφορά το μεταφυσικό αλλά δεν είναι ιστορίες όπως των αδερφών Winchester ή του Dylan Dog... Αφενός έχει τα κύρια χαρακτηριστικά του υπερήρωα (ικανότητες πέρα απ' το φυσιολογικό και θέληση να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του) και αφετέρου είναι ένστολος και μασκοφόρος. Επίσης έχει φίλους που έχουν με τη σειρά τους υπερδυνάμεις και έχει υπάρξει μέλος σε ομάδα τέτοια. Εγώ μια φορά, εδώ θα τον έψαχνα... Στις περιπέτειες θα έψαχνα κανένα "Mission: Impossible" ή κανέναν Zagor και τόσες άλλες που συναντάμε σε πολυθεματικά. Όχι τον Mandrake. :beer:

 

Άμα το πάμε από θέμα προσμίξεων τότε και η Millie the Model στα υπερηρωικά πρέπει να την ψάξουμε επειδή  την βάλανε κάποια στιγμή στο Fantastic Four και στο Defenders. Άλλο να είναι ένας χαρακτήρας μέρος ενός σύμπαντος (επειδή κάποια στιγμή αποφάσισαν να το εντάξουν εκεί και όχι γιατί ήταν εξαρχής μέρος του) που κυρίως ρέπει προς μια κατεύθυνση και άλλο το τι πρεσβεύει κυρίως στις προσωπικές του ιστορίες. :)

 

Και όχι, ούτε ο Constantine είναι υπερήρωας και οι φανατικοί οπαδοί του είναι τσαντισμένοι με την DC τα τελευταία 2 χρόνια. :)

 • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Βρε Κωστή μέχρι και sidekick είχε τον Lothar από τότε! Ο Lothar ήταν "μέρος του σύμπαντός του Mandrake" απ' τη δεκαετία του '30, τουλάχιστον (νομίζω πως τον πέτυχα και σε σαρωμένες σελίδες εδώ μέσα; Δε θυμάμαι τώρα...)! Στο κινηματογραφικό σίριαλ του '39 (όπου αφορά προσωπική ιστορία του Mandrake) είναι βοηθός του! :) Έχω την αίσθηση, βέβαια, ότι κάπου, κάπως έχουμε ξανακάνει τη συζήτηση αυτή για άλλον χαρακτήρα, αν θεωρείται υπερήρωας ή όχι. Που ήταν να δεις... :thinking: Όπως και να 'χει, εγώ προσωπικά θα έψαχνα στις "Περιπέτειες" να βρω άλλα πράγματα. Τον "Δίκαιο" ίσως και τέλος πάντων διάφορες αστυνομικές περιπέτειες ή κατασκοπίας που συναντάμε σε πολυθεματικά (όχι πολεμικές μιας και θα έμπαιναν στα "Πολεμικά", φαντάζομαι). Για τον Constantine τώρα, εμένα μου φέρνει σε Dylan Dog και δε θα τον ενέτασσα και τόσο σε υπερηρωικά... Τον Hellboy, από την άλλη, χαλαρά! :)

Edited by Mandrake
 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΟΚ, θα συμφωνήσω ότι ο Constantin δεν είναι υπερήρωας και όντως η ένταξη σε ένα υπερηρωικό σύμπαν δε σε κάνει υπερήρωα, πράγμα που απέδειξε και η Lara Croft στη θητεία της στην Top Cow. Αλλά τι διαφορά έχει ο Mandrake από τον Dr. Strange; Και μη μου πείτε ότι ο Dr. Strange δεν είναι υπερήρωας....

 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τι είναι αυτό που κάνει τον υπερήρωα; Ποιά στοιχεία τον προσδιορίζουν;

 

Σίγουρα οι υπερφυσικές δυνάμεις, τις οποίες έχει ο Μαντρέικ και πολλοί χαρακτήρες που τον πλαισιώνουν. Αλλά και πάλι αυτό δεν είναι απόλυτο. Ο Μπάτμαν, το Πράσινο Βέλος, η Μαύρη Χήρα είναι μέλη υπερηρωικών ομάδων, αλλά οι ίδιοι στηρίζονται στο μυαλό και τις φυσικές τους ικανότητες. Ομοίως και ο Φάντομ.

 

Ένα άλλο στοιχείο είναι η διαρκής καταπολέμηση του εγκλήματος. Οι υπερήρωες χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους για το κοινό καλό και έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη προστασία του κόσμου και στον πόλεμο ενάντια στο έγκλημα και την αδικία. Νομίζω δε χωράει αμφιβολία για τον Μαντρέικ.

 

Ένα τρίτο στοιχείο είναι η στολή και η διπλή ταυτότητα. Οκέι η στολή του Μαντρέικ είναι αυτή ενός απλού ταχυδακτυλουργού, αλλά και της Ζατάννα τι είναι; Όσο για τη διπλή ταυτότητα επίσης δεν είναι απόλυτο. Η Ζατάννα, ο Δρ. Στρέιντζ, οι 4 Φανταστικοί, κανείς τους δεν έχει διπλή ταυτότητα κι όμως θεωρούνται υπερήρωες.

 

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν υπάρχει ένας μπούσουλας, μια λίστα στοιχείων που κάνουν τον υπερήρωα. Αν ο Μαντρέικ, ως έχει και χωρίς κάποια αλλαγή, είχε βγει λίγα χρόνια αργότερα από κάποια μεγάλη εταιρία κόμικ, σήμερα πιστεύω άνετα θα εθεωρείτο υπερήρωας.

 • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.