Jump to content

Recommended Posts

post-3787-0-67283200-1398501745_thumb.jpg

 

Where am I?

In the Village.

What do you want?

We want information.

Whose side are you on?

That would be telling. We want information... information... information.

You won't get it.

By hook or by crook, we will.

Who are you?

The new Number 2.

Who is Number 1?

You are Number 6.

I am not a number, I am a free man.

post-3787-0-49316700-1398501746_thumb.jpg

 

Για τους περισσότερους από εσάς αυτός ο διάλογος είναι η εισαγωγή του The Prisoner, τραγούδι των Iron Maiden που υπάρχει στο δίσκο The Number Of The Beast. Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο σίριαλ του 1967. Ψαγμένοι άνθρωποι αυτοί οι Maiden.

 

Good day, Number Six.

Number what?

Six. For official purposes, everyone has a number. Yours is number six.

I am not a number. I am a person.

Six of one, half a dozen of another.

 

post-3787-0-02013800-1398501747_thumb.jpg

 

Το Prisoner είναι ένα σίριαλ της βρετανικής τηλεόρασης που προβλήθηκε το Φθινόπωρο του 1967. Προκάλεσε αίσθηση και θεωρείται ένα από τα καλύτερα ποπ θεάματα της εποχής εκείνης. Και αντέχει στο χρόνο ακόμη. Το ίντερνετ ήταν φιλόξενο σε τέτοια διαμάντια και βοήθησε στην αναπτέρωση του ενδιαφέροντος του κόσμου.

 

We're all pawns, m' dear...

 

post-3787-0-41348100-1398501748_thumb.jpg

 

Και τι είναι το Prisoner; Είναι η ιστορία ενός μυστικού πράκτορα που εγκλωβίζεται σε ένα απομονωμένο χωριό. Η απόφασή του να παραιτηθεί από τη ζωή του κατασκόπου δημιουργεί προβλήματα στους ανωτέρους του. Επειδή ακριβώς γνωρίζει πολλά η απόφασή του αυτή γεννά υποψίες. Έτσι τον φυλακίζουν σε ένα χωρίο, ένα ειδυλλιακό θέρετρο και προσπαθούν να του σπάσουν το ηθικό και να εκμυστηρευτεί τους λόγους της παραίτησής του. Χρησιμοποιούν διάφορα μέσα, από το διάλογο μέχρι φάρμακα και επικίνδυνα πειράματα. Διαλύουν την προσωπικότητά του χωρίς να τον διαλύσουν τελειωτικά, ή τουλάχιστον προσπαθούν. Υπάρχουν διάφορα στοιχεία που το κάνουν φουτουριστικό το τοπίο, αλλά αυτά είναι ελάχιστα, στο πλαίσιο της εποχής και των οικονομικών δυνατοτήτων των παραγωγών.

 

Do you still think you can escape, Number Six?

Oh, I'll do even better than that.

Oh?

Going to escape and come back.

Come back?

Escape, come back, wipe this place off the face of the Earth, obliterate it, and you with it.

 

post-3787-0-67395500-1398501749_thumb.jpg

 

Στο Χωριό αυτό δεν υπάρχουν ονόματα. Ο καθένας έχει έναν αριθμό που τον χαρακτηρίζει. Νο 6 είναι ο πρωταγωνιστής και Νο 2 είναι ο Διοικητής του Χωριου, ο αντίπαλός του. Σχεδόν σε κάθε επεισόδιο έχουμε άλλο πρόσωπο ως Νο 2. Λειτουργεί δικτατορικά σε ένα ολοκληρωτικό περιβάλλον, που η προσωπικότητα καταπιέζεται για το «καλό» του συνόλου. Ως οργουελικό τοπίο δεν υπάρχει ο Νο 1. Δεν υπάρχει δεδομένος αρχηγός που τον γνωρίζει το σύνολο. Η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και η εφημερίδα λειτουργούν προπαγανδιστικά, εκφράζοντας μια χαρούμενη επιβλητική αλήθεια. Η τέχνη και η διασκέδαση είναι ελεγχόμενη και εξυπηρετεί τους ανωτέρους. Ή αυτούς που νομίζουν ότι είναι ανώτεροι. Τα ωράρια του καθενός επιβάλλονται ακόμη και με υπνωτισμό. Το απλό φλιτζάνι τσάι είναι πάντοτε γεμάτο με ναρκωτικές ουσίες. Προσπάθειές του να προσβάλει το σύστημα με αποστροφή και ωμή επιθετικότητα δεν καρποφόρησαν αφού ο κοινωνικός του αποκλεισμός και διαπόμπευση τον συμόρφωσαν.

 

Men always evade questions. All my husbands did.

 

post-3787-0-81934000-1398501750_thumb.jpg

 

Ένα τέτοιο φρικτό περιβάλλον είναι και ο αντίπαλος του πρωταγωνιστή, το Χωριό. Προσπαθεί να διαφύγει αλλά είναι κάτι σχεδόν ακατόρθωτο. Συστήματα ασφαλείας και εντοπισμού δεν του επιτρέπουν. Ακόμη και οι κάτοικοι είναι οι μισοί φυλακισμένοι και οι άλλοι μισοί δεσμοφύλακες. Τα όρια είναι ασαφή ακόμη και για τους ίδιους. Είναι πολύ εύκολο να χειραγωγήσουν τα θύματα και να τους κάνουν θύτες έστω και για λίγο. Οι προσπάθειες του ήρωα είναι πολλές φορές άκαρπες, αλλά έχει και τις μικρές του νίκες, δείχνοντας ότι μπορεί το σύστημα να νικηθεί.

 

Elections? In this place?

Of course. We make our choice every 12 months. Every citizen has a choice. Are you going to run?

Like blazes, the first chance I get.

I meant run for office.

 

post-3787-0-23464600-1398501752_thumb.jpg

 

Το οργουελικό χωριό με την ηρεμία και την ομορφιά του είναι αρκετά ζοφερό. Ένα τρομακτικό χωριό απομονωμένο με ψηλά βουνά και θάλασσα προστατεύεται και από ένα μπαλόνι. Μια φρικτή μεγάλη μπάλα που λειτουργεί ως μαντρόσκυλο και συνετίζει τους αντιφρονούντες ακόμη και με να τους πνίξει.

 

Why don't we settle this like gentlemen?

You're claiming to be a gentleman too?

Very good, very good indeed. That line is worthy of me.

 

post-3787-0-15046800-1398502073_thumb.jpg

 

Μπορεί και να σας θυμίζει το LOST. Η απομόνωση, τα ψυχολογικά παιχνίδια, ο μαύρος κακός καπνός, οι «άλλοι» που ξέρουν περισσότερα και σε ελέγχουν, τα μυστικά εργαστήρια, τα πειράματα σε ζώα και σε ανθρώπους, όλα είναι εκεί. Θέλετε ένα ποπ τραγούδι όπως χαρακτήριζε συνήθως κάθε σεζόν του LOST; Και από αυτό έχουμε. Εκτός από τα ψυχολογικά των πρωταγωνιστών «δε μ΄ αγαπούν οι γονείς μου» και τα σεναριακά κενά χωρίς απαντήσεις. Εδώ μιλάμε για ένα καλοφτιαγμένο σίριαλ. Αποτελείται από 17 επεισόδια. Ο πρωταγωνιστής είχε ζητήσει να γυριστούν μόνο 7 θεωρώντας ότι τόσο αντέχει το σενάριο, οι παραγωγοί ήθελαν δυο σεζόν των 13 επεισοδίων, και τελικά τα βρήκαν στη μέση. Ίσως τα τελευταία επεισόδια να σας φανούν λίγο άστοχα, και ο επίλογος αρκετά… σουρεαλιστικός, και δεν θα σας αδικήσω. Κάπου το χάσανε. Από την άλλη, το Lost το έχασε από τη δεύτερη σεζόν.

 

I will not make any deals with you. I've resigned. I will not be pushed, filed, stamped, indexed, briefed, debriefed or numbered. My life is my own. I resign.

 

post-3787-0-89753500-1398502074_thumb.jpg

 

Υπάρχει και μια σειρά του 2009 με τους Ian McKellen και Jim Caviezel. Δυνατό καστ, αλλά με χαμηλή βαθμολογία στο IMDB.

Τον πρωταγωνιστή και δημιουργό της σειράς Patrick McGoohan, τον έχει γνωρίσει η νέα γενιά στο Braveheart ως Longshanks - King Edward I

Αξίζει το χρόνο σας. Ίσως η αισθητική του 1967 να σας ξενίζει, αλλά πολύ γρήγορα το δέχεσαι και μπορείς να το απολαύσεις. Υπάρχει και ένα κομικ των Dean Motter και Mark Askwith που εκδόθηκε το 1988 από την DC Comics.

Καλή σας διασκέδαση.

 

The Prisoner - 1967 - IMDB

The Prisoner - 2009 - IMDB

Το πρώτο επεισόδιο του νέου Prisoner

Iron Maiden - The Prisoner

Iron Maiden - Back in the Village

 

Αφιερωμένο στην ComicBookGuy που με έκανε να το δώ.

 

post-3787-0-52598800-1398501756_thumb.jpg

 

The Prisoner (1967-1968)

 1. 1 season
 2. 17 episodes
 3. 50 minutes
 4. TV Series

Details

 1. Rating
  8.5/12K
 2. Creator
 3. Release Date
  Jun 1, 1968
 4. Country
   • United Kingdom
 5. Language
  • (and 4 more)
 6. Genres

Cast

  • Number Six
  17
  • The Butler
  14
  • Supervisor
  8

"The Prisoner" is a unique piece of television. It addresses issues such as personal identity and freedom, democracy, education, scientific progress, art and technology, while still remaining an entertaining drama series. Over seventeen episodes we witness a war of attrition between the faceless forces behind 'The Village' (a Kafkaesque community somewhere between Butlins and Alcatraz) and its most strong willed inmate, No. 6. who struggles ceaselessly to assert his individuality while plotting to escape from his captors. written by Stuart Berwick from IMDb
 1. 1 award
 2. 1 nomination
Updated

 

 • Like 21

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλή σκέψη σεναριακά, αλλά την συγκεκριμένη υλοποίησή της πρέπει να τη δούμε μόνο στα πλαίσια της εποχής της. Χαρακτηρίζεται σαφώς από τον σουρεαλισμό των late 60's, early 70's. Την σειρά την παρακολούθησα μόλις πέρσι και ενώ άρχισα να την βλέπω με ενθουσιασμό, με κούρασε πολύ γρήγορα. Από τα πρώτα επεισόδεια την έβλεπα μόνο και μόνο για να δω που θα καταλήξει (και δεν κατάληξε). Θα δω και την νέα version με τον Caviezel και τον McKellen μπας και την εκτιμήσω καλύτερα.

 

:valtnino:

 • Like 13

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το είχα ήδη κατεβασμένο αλλά συνεχώς το ανέβαλα. Ελπίζω η πολύ ωραία παρουσιάση του xepeta να είναι αφορμή για να το δώ επιτέλους.

 

 

Επίσης, λέγεται πως έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το Seaguy του Grant Morrison.

 • Like 13

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έχω δει την πιο πρόσφατη. Άκρως ενδιαφέρουσα αλλά κάπου κάτι λείπει από την συνολική εικόνα. Σαν κάτι  να ξέχασαν που θα την έκανε κορυφαία.

 • Like 11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η νέα σειρά έχει τις δικές της χάρες αλλά και τα δικά της προβλήματα. Πάντως είναι τόσο διαφορετική που θα την χαρακτήριζα reimagined παρά remake.

 

Υ.Γ. Οι MaIden έχουν γράψει και το Back in the Village που είναι επίσης βασισμένο στην σειρά.

Edited by GreekComicFan
 • Like 11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Υ.Γ. Οι MaIden έχουν γράψει και το Back in the Village που είναι επίσης βασισμένο στην σειρά.

 

Το λίνκ του τραγουδιού υπάρχει πιο πάνω :P Μέχρι και στο εσώφυλλο του δίσκου υπάρχει ευχαριστήριο μήνυμα στον Patrick McGoohan.

 

Also, on "Number of the Beast" in the inside cover the band said "Special thanks to Patrick McGoohan for The Prisoner intro and the great TV series."

 

Είναι τόσο όμορφο το τραγούδι The Prisoner που ήθελα να το σχολιάσω χωρίς να αναφέρω κάτι άλλο.

 • Like 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κατά την ταπεινή μου άποψη είναι ένα από τα καλύτερα πραγματα που έχουν παίξει ποτέ στην τηλεόραση. Μια από τις κορυφαίες τηλεοπτικές σειρές, Ακόμα κρατά υπέροχα και σε καμιά περίπτωση δε θα το έβαζα καν στην ίδια προταση με σειρές τύπου LOST (και βέβαια ούτε με τη νέα ομώνυμη σειρα)...ας κουβεντιάσουμε μετά από 50 χρόνια για αυτές και ας δούμε τότε τι παραλληλισμοί μπορούν να γίνουνε.

Υπάρχει, τέλος και το  The Prisoner: Shattered Visage του Dean Motter που είχε κυκλοφορήσει από τη DC που θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν επίλογος της σειρας.

 • Like 10

Share this post


Link to post
Share on other sites

post-3787-0-35874300-1486498844_thumb.jpg

 

Ένα μικρό αφιέρωμα στη σειρά στο περιοδικό STRANGE #67, Ιούνιος 2004. Δίνει αρκετές ενδιαφέρουσες πληροφορίες, στα πλαίσια της θεματολογίας "όλα τα παράξενα του κόσμου".

 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καθαρίζοντας το σκληρό δίσκο του υπολογιστή, είπα να δω τη νέα σειρά. Απογοητευτική και δηθενιστική. Η αμερικάνικη τηλεόραση στα χειρότερά της. Ενώ η παλιά σειρά σου εξηγεί αμέσως τι είναι αυτό απομονωμένο χωριό και ποια η χρησιμότητά του, η νέα σειρά τύπου Λοστ σε μπερδεύει, αναλώνεται σε σουρεαλιστικές υπερφλύαρες απροσδιόριστες σκηνές χωρίς κάποιο σκοπό. Ο επίλογος και η αλλαγή φρουράς είναι μια απόδειξη ότι οι συγγραφείς δεν ήξεραν τι ήθελαν. Αλλού πήγαιναν και αλλού κατέληξαν. Ακόμη και μέσα στο επεισόδιο νιώθεις ότι υπάρχουν δυο διαφορετικές καταλήξεις. Παρελθόν και παρών, πραγματικότητα και παριασθήσεις, μπερδεύονται χωρίς να αγγίζει η μια πλευρά την άλλη.

 

Τουλάχιστον η παλιά σειρά ήταν πιο τίμια. Μπορεί να κούραζε από τη μέση και πέρα, μπορεί  το τέλος να ήταν κάπως φτωχό απέναντι στις προσδοκίες που σου έχτιζε από την αρχή, ήταν όμως ένα ολοκληρωμένο σενάριο χωρίς να μπερδεύει καταστάσεις, προσωπικότητες και και στόχους.

Edited by x_for_xepeta
 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ιδιαιτερα ενδιαφερουσα ειναι και η αντιδραση του Mcgoohan στον manager των Maiden αφου του ζητηθηκε αδεια για το sample.

 

Μοναδικη σειρα, θα ηθελα πολυ να εχει ακομα ενεργο community να μπορεσω να συζητησω για αυτην θεωριες ή ο,τι αλλο, αλλα τοσα χρονια περασαν λογικα οτι ηταν να ειπωθει ειπωθηκε.

Δεν ξερω τι επηρρεασε ακριβως αλλα στοιχεια της μπορω να πω οτι εχω προσεξει σε αλλες σειρες οπως το LOST που αναφερθηκε.

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.