Jump to content
BATNICK

DOCTOR STRANGE / DOCTOR STEPHEN VINCENT STRANGE

Recommended Posts

«Οι δυνάμεις του καλού και του κακού βρίσκονται σε αιώνια διαμάχη... από καιρού εις καιρόν κάποιος καλείται να λάβει μέρος σε αυτό τον πόλεμο»
 

ΔΟΚΤΩΡ ΣΤΡΕΪΝΤΖ


Ο Δρ. Στήβεν Βίνσεντ Στρέιντζ είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας που πρωταγωνιστεί στην ομώνυμη σειρά ιστοριών της Μάρβελ Κόμικς. Πρώην νευροχειρουργός ο Δρ. Στρέιντζ καταλήγει να γίνει ο πιο δυνατός μάγος του σύμπαντος και ο κύριος προστάτης της Γης απέναντι σε κάθε μαγική και μυστικιστική απειλή.

Δημιούργημα των Σταν Λη και Στηβ Ντίτκο, ο Δρ. Στρέιντζ πρωτοεμφανίστηκε τον Ιούλιο του 1963 στο περιοδικό Strange Tales #110 και πολύ σύντομα απέκτησε τη δική του σειρά κόμικ. Έκτοτε έκανε αρκετές έκτακτες εμφανίσεις σε σειρές κινουμένων σχεδίων, απέκτησε το δικό του τίτλο βίντεο-γκέιμ και μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη σε μια live-action ταινία με πρωταγωνιστή τον Πήτερ Χούτεν.


post-24985-0-85988900-1395743365_thumb.jpg


ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

Γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια το 1930 από τους Γιουτζίν (Ευγένιο) και Μπέβερλι Στρέιντζ. Το 1932 γεννήθηκε η αδερφή του Ντόνα και λίγα χρόνια αργότερα ο αδερφός του Βίκτωρ. Όταν ο Στήβεν ήταν στην ηλικία των οκτώ ετών, ένας αγανακτισμένος μαθητευόμενος μάγος, ο Καρλ Μόρντο, γνωρίζοντας ότι μοίρα του Στήβεν ήταν να γίνει ο υπέρτατος μάγιστρος, έστειλε δαίμονες για να ταλανίζουν το παιδί μέχρι την ενηλικίωση του. Το μαρτύριο του έλυσε ο Αρχαίος, δάσκαλος του Μόρντο και μυστικιστικός προστάτης της Γαιόσφαιρας. Στην ηλικία των δεκαεννέα ετών κολυμπούσε παρέα με την αδερφή του, όταν εκείνη έπαθε κράμπα. Δυστυχώς όταν τη βρήκε ήταν ήδη αργά. Ο θάνατός της τσάκισε ψυχικά τον Στήβεν.

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΩΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Σε χρόνο ρεκόρ πήρε το πτυχίο ιατρικής και άρχισε να το ασκεί στο Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Η επιτυχία του όμως τον έκανε αλαζόνα. Ο θάνατος της μητέρας του σκλήρυνε την καρδιά του, ώστε πλέον δεν ένιωθε ίχνος συμπάθειας για τους ασθενείς και τους πενθούντες συγγενείς των. Ωστόσο διατήρησε το ταλέντο του και πριν κλείσει τα τριάντα ήταν ήδη ένας διάσημος και πλούσιος νευροχειρουργός.

Όντας ψυχρός, εγωιστής και άπληστος, το ενδιαφέρον του Δρ. Στρέιντζ για τους ασθενείς του περιοριζόταν στο τραπεζικό λογαριασμό του. Μόνη εξαίρεση η Μάντλιν Ρέβιλ, μια μεταφράστρια των Η.Ε. την οποία θεράπευσε και ερωτεύτηκε. Τελικά, τον εγκατέλειψε λόγω της ολοένα αυξανόμενης υλιστικής φύσης του.

Δυο χρόνια μετά τον θάνατο της μητέρας του, ασθένησε και ο πατέρας του. Ο Στήβεν είχε μείνει ψυχικά ανάπηρος και μη μπορώντας να το διαχειριστεί αρνήθηκε να τον επισκεφτεί. Ύστερα από μια αντιπαράθεση με τον Βίκτωρ, ο τελευταίος έφυγε εξοργισμένος, πέφτοντας πάνω σε ένα διερχόμενο αυτοκίνητο. Οι ενοχές βασάνιζαν τον Στήβεν και τον οδήγησαν να τοποθετήσει το άψυχο σώμα του αδερφού του σ' ένα κρυογονικό θάλαμο, ελπίζοντας στο μέλλον να μπορέσει να τον αναβιώσει.

ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

Γύρω στο 1963 ο Στρέιντζ ενεπλάκη σ' ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Αν και οι γιατροί κατάφεραν να σώσουν τη ζωή του, τα νεύρα των άνω άκρων είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές και η χειρουργική του καριέρα είχε τελειώσει. Μέσα σε λίγους μήνες ο άλλοτε πλούσιος νευροχειρουργός είχε γίνει μια δυστυχισμένη ύπαρξη, που βασανιζόταν από ενοχές για τα λάθη του παρελθόντος.

Ο ΑΡΧΑΙΟΣ

Ο Αρχαίος γεννήθηκε γύρω στα 1430 στο χωριό Καμάρ-Τατζ, περισσότερο γνωστό σήμερα ως Θιβέτ. Το γενέθλιο όνομά του ήταν Γιάο και στα νιάτα του ήταν ένας φιλειρηνικός αγρότης. Όταν ο φίλος του Κάλου ανακάλυψε τη δύναμη της μαγείας μοιράστηκε τη γνώση των μυστικών τεχνών με τον Γιάο. Αλλά οι δυο φίλοι διαφώνησαν για το πως θα χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις τους. Ο Γιάο ήθελε να προστατεύσει το χωριό και να βοηθήσει τους συνανθρώπους του, αλλά σκοπός του Κάλου ήταν να κατακτήσει τα γειτονικά χωριά και να ιδρύσει μια ισχυρή αυτοκρατορία.

Τελικά συμφώνησαν να εξαλείψουν τις ασθένειες και το γύρας από το χωριό. Ο Κάλου όμως άδραξε την ευκαιρία για να στεφθεί βασιλιάς. Ο Γιάο ήρθε σε ρήξη μαζί του και αποτέλεσμα της σύγκρουσης των, ήταν ο αφανισμός ολόκληρου του χωριού. Τελικά ο Κάλου εξορίστηκε σε μια εναλλακτική διάσταση, αλλά ο Γιάο στερήθηκε την αθανασία του. Άρχισε να γερνά, αλλά με πιο αργό ρυθμό από το σύνηθες.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων που ακολούθησαν ο Αρχαίος περιδιάβηκε τη Γη μαχόμενος τους δαίμονες και τα κακά πνεύματα, αυξάνοντας συγχρόνως τις γνώσεις και τη συλλογή των βιβλίων του. Τελικά εγκαταστάθηκε στα Ιμαλάια Όρη, όπου έχτισε το παλάτι του μαζί με μια ομάδα μοναχών που έθεσε υπό την προστασία και καθοδήγηση του.

Καθώς τα χρόνια περνούσαν και ο Αρχαίος γέρναγε, άρχισε να αναζητά τον διάδοχο του. Υποκρινόμενος τον ηγέτη του Λαμαϊσμού προσέγγισε τον Άντονι Ντρούιντ, έναν ψυχίατρο με μυστικιστικά ταλέντα. Επίσης, ο βαρόνος Μόρντο, ένας ευγενής από την Τρανσυλβανία, πλησίασε τον Αρχαίο επιθυμώντας να μαθητεύσει κοντά του. Ο Αρχαίος είδε τη διαφθορά μέσα στην καρδιά του Μόρντο, αλλά ήλπιζε ότι η λύτρωση θα προκύψει μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία.


post-24985-0-60586100-1395743366_thumb.jpg


ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ

Ακούγοντας τις φήμες για τον Αρχαίο και τις θεραπευτικές του δυνάμεις, ο Στρέιντζ έβαλε ενέχυρο τα υπάρχοντά του για να αγοράσει ένα εισιτήριο για την Ανατολή. Έφθασε στο Θιβετιανό παλάτι του Αρχαίου, αλλά ο ηλικιωμένος μάγος αρνήθηκε να τον θεραπεύσει. Αντ' αυτού προσφέρθηκε να του διδάξει τις μυστικές τέχνες. Ο Στρέιντζ αρνήθηκε, αλλά εξαιτίας μιας χιονοθύελλας αναγκάστηκε να παρατείνει την παραμονή του. Κατά τη διάρκεια μια καταιγίδας έγινε μάρτυρας της κρυφής επίθεσης του Μόρντο ενάντια στο δάσκαλό του. Τα όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ, άλλαξαν ριζικά τον ψυχισμό του Στρέιντζ, ο οποίος αποφάσισε να αποδεχτεί τη πρόταση του Αρχαίου και να γίνει μαθητής του. Ο δε Αρχαίος γνωρίζοντας τη μοίρα και τις δυνατότητας του Στρέιντζ τον προόριζε για διάδοχο του.

Λίγα χρόνια μετά την άφιξη του Στρέιντζ, ο Μόρντο άφησε το παλάτι και τον Αρχαίο αναζητώντας μεγαλύτερη δύναμη. Οι δρόμοι όμως του Δρ. Στρέιντζ και του Μόρντο έμελλε να ανταμώσουν ξανά. Ήταν τότε που ο Στρέιντζ πέρασε μια δοκιμασία ενάντια στον ίδιο τον Θάνατο. Ως ανταμοιβή του δόθηκε μια ζωή δίχως γύρας και ένα σημάδι σε σχήμα Ανκχ (αιγυπτιακό σύμβολο αθανασίας, γνωστό και ως Αιγυπτιακός Σταυρός ή Κλειδί του Νείλου) στο μέτωπό του για να τον προειδοποιεί όταν η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο.

ΜΥΣΤΙΚΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Για επτά χρόνια μαθήτευσε κοντά στον Αρχαίο και κατόπιν στις αρχές του '70 επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου έπιασε δουλειά ως μυστικιστικός σύμβουλος. Σύντομα ανήγειρε και το αρχοντικό του (γνωστό με το παρατσούκλι «Άγια των Αγίων») στο Γκρίνουιτς Βίλατζ, στην οδό Μπλίκερ 177Α της Νέας Υόρκης. Κατ' αυτή την περίοδο ο Στρέιντζ ήρθε αντιμέτωπος με πλήθος δαιμονικών οντοτήτων και πολέμησε ενάντια στον απόκοσμο Εφιάλτη, έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς του. Συγχρόνως η φήμη του ως γιατρού μεγάλωνε και ο Στρέιντζ άρχισε να εργάζεται ως σύμβουλος σε διάφορες τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές. Κάπως έτσι ξεκίνησε η υπερηρωική σταδιοδρομία του Δόκτωρος Στρέιντζ και η «καριέρα» του ως Υπέρτατου Μαγίστρου και Προστάτη της Γης.


post-24985-0-45958000-1395743368_thumb.jpg


ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ & ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ

 • Το 1978 ο Δόκτωρ Στρέιντζ λαμβάνει σάρκα και οστά και μεταφέρεται στη μικρή οθόνη με τον Πήτερ Χούτεν στο πρωταγωνιστικό ρόλο.
 • Στις αρχές του '80 επανεμφανίζεται στη σειρά κινουμένων σχεδίων «Spider-Man and His Amazing Friends» στο επεισόδιο «7 Little Superheroes».
 • Στις αρχές του '90 ενώνει ξανά τις δυνάμεις του με τον Σπάιντερμαν στη σειρά «Spider-Man TAS» και στο επεισόδιο με τίτλο «Doctor Strange», και συναντά τον Χουλκ στη σειρά «The Incredible Hulk» και στο επεισόδιο «Mind Over Anti-Matter».
 • Με την είσοδο της νέας χιλιετίας ο Δρ. Στρέιντζ επανήλθε στη μικρή οθόνη ως γκεστ-σταρ σε πέντε επεισόδια της σειράς κινουμένων σχεδίων «The Super Hero Squad Show», αλλά και στο επεισόδιο «Strange Days» από τη σειρά «Ultimate Spider-Man».
 • Το 1992 η Full Moon Features κυκλοφορεί στις αμερικανικές αίθουσες τη ταινία «Doctor Mordrid» με τον Τζέφρι Κομπς στον ομώνυμο ρόλο. Αρχικά η ταινία θα αφορούσε τον Δρ. Στρέιντζ, αλλά η παραγωγή της ταινίας άργησε να ξεκινήσει και το πρότζεκτ ματαιώθηκε. Τελικά το σενάριο ξαναγράφτηκε και η ταινία κυκλοφόρησε με ήρωα τον πρωτοεμφανιζόμενο Δόκτωρα Μόρντριντ.
 • Το 2007 η Marvel κυκλοφόρησε απευθείας σε DVD & Blu-Ray τη ταινία κινουμένων σχεδίων «Doctor Strange: The Sorcerer Supreme», όπου παρουσιάζεται το origin story του ήρωα.
 • Σήμερα 50 και πλέον χρόνια μετά τη πρώτη εμφάνιση του ήρωα στα κόμικς, η Marvel έχει επισήμως ανακοινώσει τη πρόθεση της να μεταφέρει τον χαρακτήρα σε μια μεγάλου μήκους κινηματογραφική ταινία. Οι τελευταίες φήμες θέλουν τον κεντρικό ρόλο στη ταινία να κρατήσει ο Τζόνι Ντεπ.

-------------------------------------------------------

 

ΠΗΓΕΣ: http://marvel.wikia.com/Stephen_Strange_%28Earth-616%29
http://en.wikipedia.org/wiki/Doctor_Strange
http://en.wikipedia.org/wiki/Ancient_One

 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: JAMESNG8

 • Like 16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μια δυο πληροφορίες που κάνουν - τουλάχιστον στα μάτια μου - τον Dr. Strange ακόμα πιο γ@μάτο σαν υπερήρωα. 

 

Ο Steve Ditko, κύριος δημιουργός του χαρακτήρα ήταν μεγάλος φαν της ψυχεδέλειας των 70s (lsd,χάπια και uriah heep :P ), μεγαλώνοντας τα νεανικά του χρόνια στις δεκαετίες '60 και '70. Για το λόγο αυτό η "σκοτεινή διάσταση" από την οποία προέρχονται οι περισσότεροι και δυνατότεροι αντίπαλοι του Strange είναι σχετικά πολύχρωμη, και όχι τόσο σκοτεινή. 

 

1670883-docpro4qr9_1.jpgdocstrangesilverage.jpgmystery-strange-ew-001-164050-164955.jpgαρχείο λήψης.jpg

 

Ο Ditko αγαπούσε επίσης τον συγγραφέα Aldus Huxley που έγραψε αρκετά βιβλία σταθμούς (Brave New World, Heaven and Hell, The Island) και αρκετή από την δουλειά του σχεδιαστικά την αντλούσε από ιδέες και περιβάλλοντα που διάβαζε στα βιβλία του. Συγκεκριμένα την dark dimension την βάσισε σε μεγάλο βαθμό στην έκθεση "The Doors of Perception", το ίδιο βιβλίο από τον τίτλο του οποίου πήρε το όνομα για την μπάντα του ο Jim Morrison.  :cool:

 

Έτσι ο Dr. Strange ξέφυγε από την mainstream ταμπέλα των υπόλοιπων υπερηρώων της χρυσής εποχής και εισχώρησε στην ψυχεδελική κουλτούρα. Τόσο, που οι θρυλικοί Pink Floyd τον έβαλαν στο εξώφυλλο του δεύτερου άλμπουμ τους "A Saurceful of Secrets".

 

81Xf9D-0aYL._SL1300_.jpg

 

Είπαμε, ο νέος αγαπημένος μου υπερήρωας :)

 • Like 13

Share this post


Link to post
Share on other sites

Που τα διάβασες πως ισχύουν αυτά; Γιατί είναι φούμαρα. Αυτά σήμαιναν για τους χίπιδες ο χαρακτήρας (και για πολλούς συγγραφείς που τους διαδέχθηκαν) αλλά για τους δημιουργούς του ήταν ξένα πράγματα. :)

 • Like 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

χα! Μπήκα στο τριπάκι να το ψάξω. Βασικά για Ditko δεν ξέρω πολλά (και δεν πολυκαίγομαι :) ) Με ενδιαφέρουν όμως πάρα πολύ οι Pink Floyd. Στη wiki για τον εν λόγω δίσκο, δεν λέει απολύτως τίποτα για Dr Strange κ.ο.κ. Βρήκα όμως υλικό αλλού :D (λινκ)

 

Ο Δόκτορας δεν είναι στο κέντρο στο κυκλάκι. Ο Δόκτορας είναι δεξιά, ολόσωμος. Επιπρόσθετα, πάνω αριστερά είναι ο Living Tribunal. Επιπρόσθετα στο επιπρόσθετα, εκείνοι οι πλανήτες στο κέντρο, είναι από κόμικ :)

 

DR.-STRANGE-5-425x311.jpg

 

Αυτό το καρεδάκι είναι από το Strange Tales #158 σε σχέδιο Marie Severin (έτσι λέει το άρθρο. φαντάζομαι από την 2η ιστορία, γιατί η πρώτη είναι Jim Steranko). To πάντρεμα/δημιουργία του εξωφύλλου το έκανε τινάς Storm Thorgerson, εις εκ των 2 που έφτιαξαν την Hipgnosis (η οποία ήταν υπεύθυνη για πάρα πολλά εξώφυλλα δίσκων που όλοι ξέρουμε :)λίστα στη wiki, πολλά (όλα?) των PF, όλα των Led Zep από Houses και μετά, Genesis κ.α.). Λέει στο αρθράκι ότι στο πρώτο που έφτιαξε για το Dark Side of the Moon είχε χώσει μέσα Silver Surfer, αλλά εντέλει κατέληξαν στο κλασσικό με το πρίσμα.

 

Το εξώφυλλο:

DR.-STRANGE-4.jpg

 

με πειραγμένα τα χρώματα για να φανούν καλύτερα τα comic στοιχεία του :)

 

DR.-STRANGE-6.jpg

 

Αντιγράφω επίσης από το αρθράκι (1) απόσπασμα συνέντευξης του Thorgerson αναφορικά με το συγκεκριμένο εξώφυλλο.

 

“…The cover is an attempt to represent things that the band was interested in, collectively and individually, presented in a manner that was commensurate with the music. Swirly, blurred edges into red astrology/Dr. Strange images merging into images, a million miles away from certain pharmaceutical experiences. Beginning with Saucerful, they were beginning to experiment with more extended pieces and the music would cascade and change from thing into thing.”

 

(2) την πληροφορία ότι στο τραγούδι Cymbaline από το O.S.T. More των P.F. υπάρχει και στίχος για τον ήρωα:

“…and Doctor Strange is always changing size.”

 

 

μάλιστα... μαθαίνουμε :):thanks: ανάθεμα κι άμα έχω ακούσει πάνω από μια φορά αυτούς τους 2 δίσκους βέβαια :) (σε αντίθεση με το υλικό από Meddle έως και Wall που το έχω λιώσει :) άλλα υπερβολικά πολύ, αλλά λιγότερο :)

 

:cheers5:

 

 • Like 11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από δω και πέρα θα βάζω παντού πηγές. :) Στο GC χρειάζονται περισσότερο τελικά από ότι οπουδήποτε αλλού  :) 

 • Like 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χρησιμότατες οι πηγές :) Πάντα :) 

 

Ένα παρεμφερές κείμενο που πέτυχα στο cbr λέει:

 

"“The Doors of Perception” was a 1954 essay by Aldous Huxley that was then collected in the United States with another essay (“Heaven and Hell”) as the book, “The Doors of Perception.

 

The essay details the experiences that Huxley had while under the effects of the psychedelic drug Mescaline. The book became a major influence upon proponents of psychedelic drugs, like Dr. Timothy Leary (who became friends with Huxley). The book was a major influence upon psychedelic culture period (Jim Morrison named The Doors after it). That is why director Scott Derrickson made sure to include a reference to the book in “Doctor Strange,” since Steve Ditko’s drawings were often considered to be another major influence of fans of psychedelia (plus “Doctor Strange,” in general, as actually the most famous “Black Light” Doctor Strange poster uses the art of artist Dan Adkins, not Ditko).

 
The book appears during Stan Lee’s cameo, as Lee’s character is reading a modern printing of the book on a bus."
 
:cheers5:
 • Like 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πάνω σε αυτό πάτησα, έψαξα και έγραψα ότι έγραψα :)απλά το παρέθεσα στο θέμα της ταινίας :D 

 • Like 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο Steve Ditko, κύριος δημιουργός του χαρακτήρα ήταν μεγάλος φαν της ψυχεδέλειας των 70s (lsd,χάπια και uriah heep :P ), μεγαλώνοντας τα νεανικά του χρόνια στις δεκαετίες '60 και '70. Για το λόγο αυτό η "σκοτεινή διάσταση" από την οποία προέρχονται οι περισσότεροι και δυνατότεροι αντίπαλοι του Strange είναι σχετικά πολύχρωμη, και όχι τόσο σκοτεινή.

 

Βασικά στεναχωρέθηκε πάρα πολύ όταν του είπαν ότι τα αστρικά του τοπία θύμιζαν ψυχεδελικά ταξίδια ναρκωτικών ουσιών. Μόνο αυτό δεν ήθελε να δείξει. Δεν ήταν στις προθέσεις του.

 • Like 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.