Jump to content
BATNICK

PUNISHER (THE) / FRANK CASTLE

Recommended Posts

«Γελούν με το νόμο. Οι πλούσιοι, αυτοί που τον αγοράζουν και τον διαστρεβλώνουν κατά το δοκούν. Όσοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν, που δε νοιάζονται για τον εαυτό τους, ούτε για τους συνανθρώπους τους. Όσοι θεωρούν εαυτόν υπεράνω του νόμου. Πιστεύουν ότι ο νόμος είναι καλός, μόνο για να κράτα τους καλούς ανθρώπους στον ίσιο δρόμο. Γελούν με το νόμο. Αλλά, δε γελούν μαζί μου»

- Φρανκ Καστλ, ο Τιμωρός

Ο Τιμωρός είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας, ένας αντιήρωας που εμπνεύστηκε ο κειμενογράφος Gerry Conway και σχεδίασαν οι John Romita, Sr., and Ross Andru. Ωστόσο το όνομα του χαρακτήρα έδωσε ο Σταν Λη, υπεύθυνος τότε των εκδόσεων της Μάρβελ Κόμικς. Η πρώτη εμφάνιση του Τιμωρού έγινε στο τεύχος #129 του The Amazing Spider-Man (Φεβρουάριος, 1974).

Ο Φρανκ Καστλ ήταν παρασημοφορημένος λοχαγός των πεζοναυτών, μέχρι την ημέρα που πήγε για πικ-νικ στη Νέα Υόρκη με την γυναίκα του και τα δύο παιδιά του. Εκεί, έγιναν μάρτυρες δολοφονίας από μαφιόζους, οι οποίοι προσπάθησαν να τους σκοτώσουν. Μόνο ο Φρανκ επέζησε. Παραιτήθηκε από τους πεζοναύτες και άρχισε να προετοιμάζεται για την επιστροφή του. Έγινε ένας πάνοπλος εκδικητής, ορκισμένος να σκοτώνει όποιον παραβαίνει τον νόμο.

 

post-24985-0-70620700-1395743430_thumb.jpg

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Γεννημένος στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, από γονείς Σικελούς, ο Φράνσις Καστιλιόνε κατατάχτηκε στο Σώμα Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών. Παντρεύτηκε τη σύζυγό του Μαρία, που ήταν ήδη έγκυος στο πρώτο τους παιδί τη περίοδο που ο Φρανκ παρουσιαζόταν στο Σώμα Πεζοναυτών. Αποφοίτησε από το Κέντρο Προπαίδευσης και κατόπιν παρουσιάστηκε στη Σχολή Πεζικού. Σύντομα εντάχθηκε στη Μονάδα Ειδικών Δυνάμεων με την οποία πολέμησε στη πρώτη γραμμή του πυρός στον πόλεμο του Βιετνάμ. Για τον ηρωισμό που επέδειξε του απονεμήθηκε το Μετάλλιο Τιμής, ο Πολεμικός Σταυρός, τρεις φορές ο Αργυρούν και ο Χάλκινος Αστέρας, τέσσερις φορές η Πορφυρή Καρδιά και το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας.

Μετά το πέρας της δεύτερης περιοδείας του στο Βιετνάμ, ο Φρανκ επέστρεψε στις ΗΠΑ και απέκτησαν με τη σύζυγό του το δεύτερο παιδί τους. Εν συνεχεία παρανόμως ξεκίνησε για τη τρίτη περιοδεία του στο Βιετνάμ, με το όνομα Φρανκ Καστλ. Συνολικά υπηρέτησε τέσσερα χρόνια στο πόλεμο του Βιετνάμ (1968-1971). Έξι χρόνια αργότερα (1976) ο Καστλ άρχισε να λαμβάνει μέρος σε συγκαλυμμένες αποστολές τις λεγόμενες «μαύρες επιχειρήσεις».

Ενώ βρισκόταν σε άδεια, πήγε με την οικογένειά του για πικ-νικ στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης. Εκεί έγιναν μάρτυρες ενός μαφιόζικου χτυπήματος. Οι γκάνγκστερ θέλοντας να τους κλείσουν το στόμα, τους δολοφόνησαν εν ψυχρώ και διέφυγαν. Όμως ο Καστλ, αν και βαριά τραυματισμένος, κατάφερε να επιβιώσει από την επίθεση.

Επρόκειτο να καταθέσει εναντίων των δραστών στο δικαστήριο, αλλά αρνήθηκε όταν συνειδητοποίησε ότι το Αστυνομικό Τμήμα Νέας Υόρκης είχε διασυνδέσεις με τη μαφία. Αποφάσισε να μην επιστρέψει στο Σώμα Πεζοναυτών. Αντ' αυτού εφοδιάστηκε με μια πληθώρα όπλων και ένα κοστούμι μάχης, με ένα μεγάλο κρανίο στο στήθος, και ξεκίνησε μια μοναχική εκστρατεία για την καταπολέμηση του εγκλήματος στη Νέα Υόρκη. Αφιέρωσε το υπόλοιπο της ζωής του στην εξάλειψη του οργανωμένου εγκλήματος και υιοθέτησε ως «nom de guerre», δηλαδή ως πολεμικό ψευδώνυμο, το «Τιμωρός».

Χρησιμοποιώντας την εμπειρία και τις ικανότητες του επιδόθηκε σε ένα ανταρτοπόλεμο, που περιλάμβανε δολοφονίες, βομβιστικές επιθέσεις, ενέδρες, βασανιστήρια, εκφοβισμούς κλπ. Πάντα προσάρμοζε τις επιθέσεις του με βάση τον στόχο του και έστρεφε τις μεθόδους των εχθρών του εναντίον τους. Αγωνίστηκε ενάντια σε κάθε γνωστή εγκληματική οργάνωση συμπεριλαμβανομένων της Ιταλικής και Ρωσικής μαφίας, της Ιαπωνικής Γιακούζα, των Τριάδων της Κίνας, των καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού και της Κολομβίας, της Άριας Αδελφότητας κ.ά. Από το στόχαστρό του δε ξέφυγαν συμμορίτες, ληστές, δολοφόνοι, βιαστές, παιδεραστές, λαθρέμποροι όπλων, διεφθαρμένοι αστυνομικοί και παντός είδους ψυχάκηδες και εγκληματίες.

Ο Τιμωρός είχε πολλά ορμητήρια ανά τον κόσμο και δε περιόριζε τη δράση του μόνο στη Νέα Υόρκη και τις ΗΠΑ. Λόγω των δραστηριοτήτων του απέκτησε ένα πλούσιο ποινικό μητρώο. Όλες οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου, όπως η αστυνομία, το Έφ Μπι Άι, η ΣΙΑ, ακόμα και η Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. γνώριζαν την ύπαρξή του και έκαναν προσπάθειες να τον συλλάβουν. Ο Καστλ πολλές φορές συνελήφθη και φυλακίστηκε (ως επί το πλείστον στη Νήσο Ράικερ), όμως άλλες τόσες φορές κατάφερε να δραπετεύσει.

 

post-24985-0-87541000-1395743443_thumb.jpg

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ

Ο Τιμωρός διαφέρει από την πλειοψηφία των υπερηρώων της Μάρβελ. Λειτουργεί έξω από το παραδοσιακό σύστημα νόμου και τάξης. Είναι ένας ανηλεής και εν ψυχρώ δολοφόνος. Δεν έχει υπεράνθρωπες ικανότητες και υπερφυσικές δυνάμεις. Επιτυγχάνει χάρη στην ευστροφία του, την αυστηρή στρατιωτική του εκπαίδευση και ένα εκτεταμένο οπλοστάσιο.

Εν αντιθέσει με τους περισσότερους ήρωες, ο Καστλ δε διαθέτει διπλή ταυτότητα, σταθερή δουλειά, χόμπι και δεν έχει παρά ελάχιστους φίλους. Ξοδεύει όλο το χρόνο του, σχεδιάζοντας το επόμενο «χτύπημά» του και σταματά μόνο για να αναρρώσει από τα τραύματά του. Όσα χρήματα αρπάζει από εγκληματίες τα χρησιμοποιεί για να αγοράζει τρόφιμα, όπλα. πυρομαχικά και για να πληρώνει τα ενοίκια των πολλών καταφυγίων του.

Αδιαφορεί για το τι σκέφτονται η αστυνομία και το κοινό για τις πράξεις του και θεωρείται από τη κοινότητα των υπερηρώων ως ένας επικίνδυνος κακοποιός. Η πολύχρονη δράση του τον έχει κάνει κυνικό. Δεν αποδίδει δικαιοσύνη, αλλά σκοτώνει όσους θεωρεί εγκληματίες, επιθυμώντας να πληρώσουν για τον πόνο που του προκάλεσαν.

Κάποτε ένας συνταγματάρχης τον ρώτησε «γιατί τους σκοτώνει»; Κι ο Καστλ του απάντησε «Γιατί, έτσι δε θα ξεφύγουν. Δε θα επωφεληθούν από τη δυστυχία που προκάλεσαν». Είναι αλήθεια ότι πολλοί αξιωματικοί είναι απρόθυμοι να αναλάβουν δράση κατά του Τιμωρού, σκεπτόμενοι ότι τιμωρεί εγκληματίες που ο νόμος δε μπορεί να «αγγίξει».

Κατά βάθος πιστεύει ότι ανεξαρτήτως από πόσους εκατοντάδες ή χιλιάδες εγκληματίες σκοτώσει, ο κόσμος δε θα γίνει ασφαλέστερος. Ωστόσο όσο ζει και αναπνέει δε θα σταματήσει τον αγώνα του ενάντια στο έγκλημα και όσους το υπηρετούν.

 

post-24985-0-87100800-1395743445_thumb.jpg

 

ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ

 

 • Η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά έγινε το 1989 με τη ταινία «The Punisher». Ο πρώην μπάτσος και νυν «Τιμωρός» Φρανκ Καστλ (Ντολφ Λούντγκρεν) αντιμετωπίζει την Ιαπωνική Γιακούζα που θέλει να εξοντώσει τα ντόπια αφεντικά της μαφίας και να αναλάβει τις εγκληματικές δραστηριότητες στην Νέα Υόρκη. Κατά πολλούς θεωρείται ως η καλύτερη μεταφορά του ήρωα, όσον αφορά την πιστότητα του χαρακτήρα με το κόμικ. Μείον της ταινίας η απουσία του σήματος κατατεθέν (κρανίο) από τη μπλούζα του τιμωρού.
 • Τη δεκαετία του '90 συμπρωταγωνιστεί με τον Σπάιντερμαν σε τρία επεισόδια της σειράς κινουμένων σχεδίων «Spiderman: The Animated Series». Πρόκειται για τα επεισόδια «Enter the Punisher» & «»Duel of the Hunters» από τη δεύτερη σεζόν και για το επεισόδιο «The Return of the Green Goblin» της τέταρτης σεζόν.
 • Το 2004 ο Τιμωρός επανέρχεται στη μεγάλη οθόνη με τη ταινία «The Punisher» και τον Τόμας Τζέιν στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Όταν μετά την τελευταία του αποστολή ως ειδικού πράκτορα του FBI, μια εγκληματική οργάνωση ξεκληρίζει την οικογένειά του ως αντίποινα, ο Φρανκ Καστλ μετατρέπεται σε έναν αδίστακτο κυνηγό, με ένα και μοναδικό σκοπό: να πάρει το αίμα του πίσω. Τον ρόλο του κεντρικού κακού κρατά ο Τζον Τραβόλτα.
 • Το 2008 ο Καστλ επανέρχεται για τρίτη φορά με τη ταινία «Punisher: War Zone». Τον ήρωα ενσαρκώνει ο Ρέι Στήβενσον. Ο Καστλ συνεχίζει τη μοναχική σταυροφορία του απέναντι στο έγκλημα. Αυτή τη φορά βάζει ως στόχο τον αρχηγό της μαφίας Μπίλυ Ρουσσότι. Ο τελευταίος κατά τη διάρκεια μιας μάχης παραμορφώνεται και επιστρέφει με το ψευδώνυμο Τζίγκσο.
 • Το 2012 ο Τόμας Τζέιν επιστρέφει ως Τιμωρός στο fan-made film μικρού μήκους με τίτλο «Dirty Laundry».
 • Το 2013 συμπρωταγωνιστεί στη ταινία ανιμέ «Iron Man: Rise of Technovore», ενώ το 2014 αναμένεται να εμφανιστεί στο πλευρό της Μαύρης Χήρας στη ταινία κινουμένων σχεδίων «Avengers Confidential: Black Widow & Punisher».

 

-------------------------------------------------------

 

Πηγές: http://marvel.wikia.com/Frank_Castle_(Earth-616)
http://en.wikipedia.org/wiki/Punisher
Μετάφραση-Επιμέλεια: JAMESNG8

 • Like 21
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ καλή παρουσίαση.  :clap2:

 • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kάποια στιγμή θα αναζητήσω το/τα MARVEL ESSENTIALS'S THE PUNISHER καθότι πληροφορούμαι είναι Α/Μ έκδοση παλιών ιστοριών (που είχαν εκδοθεί έγχρωμες και έχω τεύχη 80'ς κ 90'ς). Αν κρίνουν ικανοποιητικές, γιατί όχι και γω λέω...

 

 

post-25521-0-01248700-1398281681_thumb.jpg

post-25521-0-42895800-1398281684_thumb.jpg

post-25521-0-22480300-1398281686_thumb.jpg

 • Like 11
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.