Jump to content

FURY [ GARTH ENNIS - DARRICK ROBERTSON, GORAN PARLOV ]


kwtsos
 Share

Recommended Posts

Kάτω από το MAX Imprint της Marvel κυκλοφόρησαν τρεις σειρές με ήρωα τον Nick Fury . Όλες γραμμένες από τον Garth Ennis, στην χρονική περίοδο 2001-2013.

 

Fury (2001)

 

post-25002-0-82474600-1382437781_thumb.jpg

 

O Nick Fury ηρωας του Β Παγκοσμίου Πολέμου , της Κορέας και του Βιετνάμ φαίνεται πλέον πολύ παλαιομοδίτης στους ανωτέρους του στη S.H.I.E.L.D. Τώρα η υπηρεσία διοικείται από τεχνοκράτες και λογιστές και οι στρατιώτες έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα. Ο Fury βρίσκεται σε απόγνωση καθώς μαζί με τον κυνικό και είρωνα διευθυντή της υπηρεσίας έχει να φροντίσει και το παιδί ενός στρατιώτη που ήταν η τελευταία του επιθυμία . Και δεν είναι και το πιο εύκολο παιδί.

 

post-25002-0-34361500-1382437797_thumb.jpg

 

Την ανία του θα σπάσει ο Rudi ένας παλιός του αντίπαλος από την πρώην Σοβιετική Ένωση , ο οποίος για να μην νιώθει παροπλισμένος θα προσπαθήσει να ξεκινήσει ένα πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας χειραγωγώντας τον κυβερνήτη ενός μικρού νησιού κοντά στις ακτές των ΗΠΑ. Ο Fury μαζί με μια επίλεκτη ομάδα θα ξεκινήσουν για να τον σταματήσουν.

 

Αρκετά καλή ιστορία που εστιάζει στον χαρακτήρα του Fury και δείχνει ότι δεν είναι συμπαθητικός χαρακτήρας , δεν πολεμάει για τα υψηλά ιδανικά , ούτε για τον απλό άνθρωπο . Πολεμάει γιατί αυτό είναι το μόνο που ξέρει να κάνει καλά. Το σχέδιο από τον Robertson είναι αρκετά κάλο . Ακόμα δεν λείπουν και κάποιες αναφορές στο Preacher , όπως το πρωτοπαλίκαρο του Rudi που πυροβολήθηκε στο πρόσωπο και από τότε είναι γνωστός σαν Fuckface .

 

Fury : Peacemaker ( 2006 )

 

( Μarvel Knights )

 

post-25002-0-75787300-1382437798_thumb.jpg

 

Εδώ πάμε πισω στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο , στα πρώτα στρατιωτικά βήματα του Fury στην Αφρική . Τα λάθη του αλλά και η ανοργανωσιά των στρατευμάτων θα τον αφήσουν στο έλεος των Ναζί. Όμως ο διοικητής Barkhorn θα του χαρίσει την ζωή. Ο Fury θα κάνει τις πρώτες του επαφές με την Βρετανική μυστική υπηρεσία και χρόνια αργότερα θα κλειθεί να δολοφονήσει μια πολύ σημαντική φιγούρα τον Ναζί. Τον Βarkhorn , ο οποίος τώρα έχει ανεβεί πολύ στην ιεραρχία και ο θάνατός του θα φέρει σύγχυση στον εχθρό και κατά συνέπεια την πτώση του Τρίτου Ράιχ νωρίτερα.

 

post-25002-0-22753800-1382437794_thumb.jpg

 

Ο Fury θα δεχτεί την αποστολή και θα μπει κρυφά πίσω από τις γραμμές των Γερμανών μαζί με μια ομάδα από τους καλύτερους στρατιώτες . Εκεί δεν θα βρει όμως τον Barkhorn αλλά τον επόμενο στην ιεραρχία Von Stehle , ο οποίος προσπαθεί να τους πείσει ότι ο Barkhorn έχει πάει στο Βερολίνο για να δολοφονήσει τον Χίτλερ.

 

Πολύ καλή ιστορία από τον Ennis που παρόλο που θα μπορούσε να φτιάξει τον Barkhorn σαν εναν σούπερ κακό-παρανοικο Ναζί , δεν το κάνει. Αντιθέτως φτιάχνει έναν πιο πειστικό χαρακτήρα που έχει λόγους που πολεμάει. Γενικότερα στις ιστορίες του Ennis πάντα αποκαλύπτεται ο πραγματικός λόγος που πολεμάνε οι ήρωες του και αυτός σχεδόν ποτέ δεν είναι η αγάπη για την πατρίδα ή άλλες ρομαντικές αυταπάτες. Το σχέδιο και εδώ από τον Robertson που κάνει καλύτερη δουλειά στο να μεταφέρει την ατμόσφαιρα της ιστορίας από ότι στην προηγούμενη ιστορία.

 

My War Gone By (2012-2013)

 

post-25002-0-25953400-1382437796_thumb.jpg

 

Μέσα σε 13 τεύχη o Nick Fury διηγείται την ζωή του με κεντρικό άξονα τις αποστολές που έκανε ανά τον κόσμο για λογαριασμό της CIA. Βιετνάμ , Κούβα , πάλι Βιετνάμ και Νικαράγουα , σε όλες αυτές τις εξωτικές τοποθεσίες βρέθηκε ο Fury προσπαθώντας να περάσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του γερουσιαστή 'Pug' McCuskey .  Μαζί με τον συνεργάτη του για πολλά χρόνια Ηatherly θα κλειθούν να φέρουν σε πέρας πλήθος αποστολών όπως η άμυνα του γαλλικού στρατού στο Βιετνάμ , δολοφονία ηγετικού στελέχους των Βοριοβιετναμέζων , δολοφονία του Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα και επιθεώρηση των Αμερικάνικων στρατευμάτων στην Νικαράγουα όπου βρίσκονταν για να εκπαιδεύσουν τους Contras. Παράλληλα θα αναπτύξει ένα δεσμό με την γυναίκα του Γερουσιαστή και θα συνεργαστεί για πρώτη φορά με τον Frank Castle ( μετέπειτα Punisher) στο Βιετνάμ . Ενώ στην Νικαράγουα θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια γνώριμη φιγούρα από την σειρά Punisher , τον Barracuda.

 

post-25002-0-04910000-1382437786_thumb.jpg

 

Από τις τρεις ιστορίες η καλύτερη. Ο Fury έρχεται αντιμέτωπος με πλήθος δυσκολιών και πάντα επιβιώνει , όμως ίσως θα ήταν καλύτερα να πέθαινε σε μερικές από αυτές . Προτιμάει πάντα τον πόλεμο ακόμα και όταν έχει την επιλογή να τον τελειώσει. Πάντα όμως τα αφεντικά του έχουν τις κρυφές τους ατζέντες όμως ο Fury δεν είναι ο Punisher για να πολυνοιαστεί. Στο τέλος όμως θα συνειδητοποιήσει ότι μπορούσε να έχει τα πάντα : και τον πόλεμο και την νίκη και το κορίτσι . Όμως επέλεξε μόνο ένα. Ο τρόπος που κλείνει την σειρά ο Ennis είναι υπέροχος , εκεί που λέει κανείς ότι τα πράγματα δεν γίνονται χειρότερα , έρχεται το 13ο τεύχος και χωρίς καθόλου δράση καταφέρνει να τα κάνει πιο στενάχωρα ακόμη για τον ήρωα. Το σχέδιο είναι από τον Goran Parlov και είναι καταπληκτικό . Το έχει για τέτοιες ιστορίες . Τα ίδια και ο χρωματισμός από τον Loughridge.

 

post-25002-0-57375700-1382437795_thumb.jpeg

 

Τι να περιμένετε από αυτές τις ιστορίες ? Ότι έχουν πάντα οι ιστορίες του Ennis . Διασκεδαστικούς αλλά ανθρώπινους χαρακτήρες , μπόλικη δράση , υπερβολική βία , σεξ και πολύ καλούς διαλόγους. Διαβάστε τις με όποια σειρά θέλετε. Αν σας άρεσε το Punisher του ή το Preacher είμαι σίγουρος ότι θα τις ευχαριστηθείτε . :)

 

 

Αφιερωμα στο GC για τον Garth Ennis

 

Ακομα απο τον Garth Ennis :

 

The Pro

 

Judge Dredd

 

Αγνωστος Εκδικητης

 

Chronicles Of Wormwood

 

HELLBLAZER (#078-#083) : RAKE AT THE GATES OF HELL

 

ADVENTURES IN THE RIFLE BRIGADE

 

Edited by kwtsos
  • Like 16
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Η σειρα του 2001 ηταν ψιλογελοια, το Peacemaker ετσι κι ετσι. Το My War Gone by πολυ καλο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.