Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τι θέλει ο Wolverine στην Ιαπωνία; [Βαμβούνης Μανώλης, oneman.gr, 29/07/2013]


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1596
  • Content Count:  5019
  • Reputation:   34448
  • Achievement Points:  5027
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6160 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Με αφορμή το νέο "Wolverine", το ΟΝΕΜΑΝ σου θυμίζει όσα ήθελες ποτέ να ξέρεις για τον απόλυτο σταρ των X-Men, τον μεγάλο του έρωτα και όλα αυτά που τον συνδέουν με την Ιαπωνία.

 

 

post-2298-0-21976100-1375143578_thumb.jpg

 

 

Mε αφορμή την κυκλοφορία στις αίθουσες της ταινίας "The Wolverine", το ΟΝΕΜΑΝ απευθύνθηκε στον διακεκριμένο κομιξολόγο Μανώλη Βαμβούνη (@manolis, gkoultoura.gr) για μια αναλυτική αναδρομή στο Ιαπωνικό παρελθόν του Καναδού υπερήρωα.

 

Από αναζήτηση της ταυτότητας μέχρι τραγικούς έρωτες και απαγορευμένα ερωτικά τρίγωνα, αλλά και μια συναρπαστική σύνδεση του κώδικα των σαμουράι με την ίδια την ηθική του Wolverine, αυτή η ματιά στο παρελθόν τα αποκάλυψε όλα. Είτε είδες την ταινία και θες περισσότερο Wolverine στην Ιαπωνία, είτε την είδες και έφυγες απογοητευμένος, είτε απλά θες να μάθεις τα πάντα για το σημαντικότερο κεφάλαιο της 'καριέρας' του σημαντικότερου των X-Men, αυτό είναι το θέμα που θα σε καλύψει.

 

***

- «Τι είναι κοντό, τριχωτό με νύχια και τρώει σούσι;»

 

- Ο Γούλβεριν στην Ιαπωνία.

 

Χοχοχο.

 

Πίσω στο 1982 (πόσο *σχεδόν* αγγένητοι είμασταν, αλήθεια), φαινόταν όντως κάποιο σαχλό punchline σε ανέκδοτο αυτή η ιδέα. Να πάρεις δηλαδή τον πιο τσαμπουκά, μουρτζόβλαχο και -ας το παραδεχτούμε- βρωμύλο Καναδό μεταλλαγμένο των X-Men και να δέσεις το (ήδη σε αυτό το σημείο καραμπουρδουκλωμένο) μυστηριώδες παρελθόν του με την ιαπωνική κουλτούρα των σαμουράι. Κι όμως, έπιασε, προσθέτοντας στον χαρακτήρα ίσως αυτό το τελευταίο «τσικ» που χρειαζόταν για να δέσουν μαζί τα ετερόκλητα κομμάτια της προσωπικότητας του και να απογειώσοτν τον ήδη πιο αγαπητό στο κοινό X-Man στον σημερινό τιτάνα της ποπ κουλτούρας. Ο κώδικας τιμής και η αίσθηση σεβασμού της ιστορίας που αναδεικνύει τις αξίες του ανθρώπου απέναντι στο ανεξέλεγκτο ζώο μέσα του.

 

Ναι, όλα ξεκίνησαν στην Ιαπωνία και στην ιστορική σειρά των Claremont και Miller του 1982 που αποτέλεσε και την (χαλαρή) βάση για το νέο κινηματογραφικό The Wolverine. Αλλά και λίγο πιο πριν από αυτό, στα τεύχη του Uncanny X-Men που πρωτοσύστησαν τον Λόγκαν στην γυναίκα που έμελλε να αποδειχθεί ο μεγάλος έρωτας της ζωής του.

 

Όχι, ποια Jean Grey, σοβαρευτείτε.

 

Τη Mariko Yashida.

 

post-2298-0-44377900-1375143586_thumb.jpg

 

Γνωρίζονται στον κήπο της πλούσιας και επιδραστικής φατριάς των Yashida. Η Marikο συστήνεται πρώτη φορά ως η εξαδέρφη του σύμμαχου των X-Men (και μέλους τους για 2 δευτερόλεπτα) Sunfire, στον οποίο βρίσκουν καταφύγιο όταν περνούν από την Ιαπωνία. Έρωτας με την πρώτη ματιά, σίγουρα - και χημεία τόσο παράδοξη αλλά και συνάμα απόλυτα πιστευτή. Από το πρώτο κιόλας καρέ, ο υπερ-κρυψίνος και καχύποπτος άνθρωπος-αίνιγμα είναι έτοιμος να της πει το αληθινό του όνομα!

 

Πάμε όμως λίγο πίσω.

 

 

THE SUBMERGENCE OF JAPAN

 

post-2298-0-07942600-1375143594_thumb.jpg

 

Το σκηνικό: είναι 1978 και οι X-Men βρίσκονται στη μέση του πιο πετυχημένου σερί από περιπέτειες τους. Έχουν *μόλις* ξεφύγει από την περίτεχνη παγίδα του Magneto (η οποία προ-φα-νώς περιελάμβανε τους μεταλλαγμένους ακινητοποιημένους σε βρεφική πνευματική κατάσταση  υπό την επίβλεψη μιας ρομποτικής νταντάς στη βάση ενός ηφαιστείου στην Ανταρκτική) και προσπαθούν κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου δικού μας χρόνου να επιστρέψουν σπίτι, χρησιμοποιώντας σχεδίες, ψαρότρατες ή ερευνητικά σκάφη και περνώντας από την προϊστορικό παράδεισο της Άγριας Γης, στην Ιαπωνία και από εκεί στον Καναδά.

 

Στα comics κάπου εδώ έχει πεθάνει και το σύντομο «κόλλημα» του Wolverine για την τότε πολύ-ευτυχισμένη-με-τον-Cyclops- σας-ευχαριστώ-δεν-θα-πάρω Jean, η οποία βέβαια μετά την απόδραση από τον Magneto θεωρείται για αυτούς νεκρή (πρώτη φορά είναι, θα συνηθίσουν με τον καιρό). Θα «αναζωπυρωθεί» πια σαν ειδύλλιο αυτό το άβολο WolverineJean εικοσικάτι χρόνια (και μείoν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες πωλήσεις) αργότερα, ακολουθώντας την επιτυχία της πρώτου κινηματογραφικού X-Men.

 

Στο ενδιάμεσο δεν τον πολυκόφτει τον Logan μας. Έχει μάτια και νταλκά μόνο για την αγνή Mariko:

 

post-2298-0-24864100-1375143601_thumb.jpg

 

Σαν επιλογή για ερωτικό ενδιαφέρον του Logan δεν σε ρίχνει και εντελώς από τα σύννεφα.

 

Ο άξεστος ακόμα Logan περνάει τα επόμενα χρόνια να κορτάρει την ευγενική (και κάπως βαρετή ως στερεοτυπικά ανέγγιχτη Ιαπωνίδα για τις επόμενες 5-6 εμφανίσεις της) Marikο. Πάντα προσεκτικός, προσπαθεί συχνά να ελέγχει μπροστά της τις (τότε πολύ συχνές) κρίσεις ανεξέλεγξτης οργής του. Θα καταλήξουν σαν ζευγάρι όταν θα μετακομίσει εκείνη στη Νέα Υόρκη. Δείπνο στο σπίτι, ερωτικά γράμματα, χριστούγεννα στην X-Mansion...

 

Ο Wolverine είναι αν μη τι άλλο παραδοσιακός τύπος.

 

post-2298-0-23334800-1375143608_thumb.jpg

 

Μπορεί να είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τον Wolverine στην Ιαπωνία, υπάρχουν ήδη όμως hints για τις προηγούμενες περιπέτειες του εκεί. Η απάντηση εξάλλου στα σαστισμένα «δεν μας είπες ποτέ πως είσαι Σαμουράι/Μυστικός Πράκτορας/300 χρονών/αριστερόχειρας» αναγνωστών και συμμάχων σε κάθε νέα προσθήκη στον αχταρμά της βιογραφίας του είναι κλασσικά, πάντα και μόνο ένα αποστομωτικό «δεν ρώτησες ποτέ».

 

post-2298-0-89385400-1375143617_thumb.jpg

 

Η ίδια η περιπέτεια του τεύχους είναι ίσως από τις πιο απογοητευτικές της περιόδου, με τον generic κακό “Moses Magnum άρχοντα της Magnum Force” (ό,τι και να σημαίνει αυτό) ο οποίος απειλεί να βυθίσει το νησί στον ωκεανό αν δεν του δώσουν την πρωθυπουργία. Επειδή μπορεί.

 

Επίσης, φοράει λευκή στολή.

 

Δηλαδή, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία να είσαι υπερήρωας ή υπερκακός και να φοράς λευκά. Θέλεις να γίνεις και αρχηγός κράτους τρομάρα σου.

 

 

WOLVERINE MINI-SERIES

 

post-2298-0-85331900-1375143625_thumb.jpg

 

Η Mariko θα είναι ο συνδετικός κρίκος που θα οδηγήσει τον Wolverine στην Ιαπωνία στην πρώτη του solo περιπέτεια, στη mini σειρά Wolverine του ‘82. Υπεύθυνοι ο Chris Claremont (ο πατέρας των νέων X-Men) και ο Frank Miller (ο πατέρας των ninja στη δυτική κουλτούρα, γνωστός μαζικά ως ο δημιουργός της Elektra, του Sin City και των κομιξικών 300). Τι άλλο να πούμε εδώ, το ιδανικό team για αυτή την ιστορία!

 

post-2298-0-34595300-1375143633_thumb.jpg

 

Ο Wolverine ταξιδεύει λοιπόν ξανά στην Ιαπωνία αναζητώντας τα ίχνη της εξαφανισμένης Mariko. Εκεί μαθαίνει πως ο μυστηριώδης πατέρας της Mariko, Lord Shingen, έχει επιστρέψει στον Οίκο των Yashida, φέρνοντας κλασσικά μαζί του διασυνδέσεις με τη Yakuza (την ιαπωνική μαφία) και χρέη που μπορούν να ξεπληρωθούν μόνο μέσα από ένα συνοικέσιο της Mariko με έναν κλασσικό μαλάκα γιαπωνέζο διαπλεκόμενο επιχειρηματία.

 

Η Mariko, κλασσικά (επίπονα) κολλημένη στις ιαπωνικές παραδόσεις, αναγνωρίζει την θέση της στην πατριαρχική κοινωνία και δέχεται τόσο τις εντολές του πατέρα της όσο και την κακοποίηση στα χέρια του νέου συζύγου της. Ο Wolverine, κλασσικά (κλασσικά) δεν σηκώνει τέτοια.

 

Στην πρώτη αναμέτρηση τους, ο (υπέρ-γαμάω-ninja) Lord Shingen νικάει με ευκολία τον Wolverine, κάνοντας τον να φανεί σαν άγριο, ύπουλο ζώο στα μάτια της Mariko. Αφού καταλήξει στους δρόμους του Τόκυο, τον περιμαζεύει ο δεύτερος (και μακροβιότερος) σύνδεσμος του με την Ιαπωνία, η Yukio.

 

post-2298-0-18319200-1375143651_thumb.jpg

 

Η Yukio είναι μια Ronin (=samurai χωρίς αφέντη) με διπλή ατζέντα και δίψα για περιπέτεια, συχνά σε αυτοκαταστροφικό βαθμό. Η ιδέα της για hot ραντεβού είναι σεξ στις ράγες του express τραίνου περιμένοντας μέχρι την τελευταία στιγμή να τραβηχτούν πριν τους πατήσει.

 

Αναμετράται στα ίσια με τον Wolverine στη μάχη και παράλληλα γοητεύεται από την ζωώδη άγρια φύση του που τόσο φοβίζει τη Mariko. Το ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα τους προβάλει και τη δυναμική της σειράς, τη διαρκή σύγκρουση ανάμεσα στις δυο φύσεις του Wolverine, τον άνθρωπο και το ζώο.

 

post-2298-0-13479000-1375143660_thumb.jpg

 

Μετά από αρκετές μάχες, προδοσίες, ανατροπές και πολλούς, πολλούς, πολλούς ninja να πέφτουν από πολλά πολλά παράθυρα με ακόμα περισσότερα βέλη και σπαθιά, ο Logan καταλήγει σε τελική μάχη με τον πατέρα της Mariko. Ο Wolverine αποδεικνύεται πλέον άξιος του, έχοντας καταφέρει να ισορροπήσει τις δύο φύσεις του, και τον αποτελειώνει. Η Mariko αναγνωρίζει την ντροπή που είχε φέρει ο πατέρας της στον οίκο τους και τον απαρνείται, χαρίζοντας στον Logan το «σπαθί της τιμής» των Yashida και καλώντας τον ουσιαστικά να γίνει σύζυγος της.

 

Όχι κι άσχημα για γρήγορο ταξιδάκι Τόκυο.

 

 

FROM THE ASHES

 

post-2298-0-44847200-1375143671_thumb.jpg

 

Το εξώφυλλο των Uncanny X-Men με το προσκλητήριο των γάμων παραμένει από τις πιο κλασσικές εικόνες των Ελλήνων geeks που μεγαλώσαμε στα 80s. Ακόμα και σήμερα δεν ξέρουμε αν ο Αυτοκράτορας γράφει προσωπικά όλα τα προσκλητήρια γάμων στην Ιαπωνία, ή μόνο για όσους είναι ανάμεσα σε μεταλλαγμένους τρομοκράτες και κόρες εγκληματικών οικογενειών. Must classic λεπτομέρειες στην iconic σύνθεση: το δυσοίωνο μαχαίρι καρφωμένο πάνω στην εικόνα του Wolverine και η ανάλαφρη νότα του χειρόγραφου σημειώματος του Logan στον κολλητό του, Nightcrawler ή «ξωτικό» για μπύρες.

 

post-2298-0-38784300-1375143689_thumb.jpg

 

Το ήδη σχετικά «βολικά» μπερδεμένο συγκενολόι των Yashida μπερδεύεται λιιιιγο ακόμα εδώ με την είσοδο του ετεροθαλή αδερφού της Mariko, Keniuchio Harada ή αλλιώς Silver Samurai και της συντρόφου του, και πρώην αρχηγού της τρομοκρατικής οργάνωσης Hydra, Viper.

 

Ακολουθώντας τον θάνατο του Shingen, η Mariko τελεί αρχηγός του Οίκου των Yashida και των παράνομων κυκλωμάτων που σχετίζονται πλέον μαζί του. Η Viper παριστάνει την υπηρέτρια στην έπαυλη των Yashida για να δηλητηριάσει τους X-Men και τη Mariko. Ο Wolverine με το νεότερο μέλος των X-Men, την επίσης πρώην τρομοκράτισσα Rogue, αντεπιτίθενται.

 

Συμπληρώστε τα κενά.

 

post-2298-0-21894500-1375143709_thumb.jpg

 

Ο Claremont είχε την τύχει να συνεργάζεται μόνο με τους καλύτερους σκιτσογράφους κάθε εποχής στις ιστορίες αυτές. Εδώ ο Paul Smith κεντάει με μια από τις πιο αξιομνημόνευτες μάχες των X-Men, τη σιωπηλή σύγκρουση Wolverine με Silver Samurai που καταλήγει σε συστηματικό ξαρμάτωμα του μεγάλου πολεμιστή.

 

post-2298-0-17302100-1375143722_thumb.jpg

 

Για κακή τύχη του Logan οι γάμοι πέφτουν χρονικά πάνω σε ένα από τα σημαντικότερα storyline των X-Men, το “From the Ashes”. Ο Mastermind, ο κακός με την κυριότερη ευθύνη για τη δημιουργία της Dark Phoenix και τον θάνατο της Jean Grey, έχει επιστρέψει και κινείται στις σκιές σαμποτάροντας τις ζωές των X-Men. Τη βραδιά του μυστηρίου, κάτω από την επιρροή του, η Mariko ακυρώνει τους γάμους, με την απλή και κοφτερή δήλωση πως δεν τον θεωρεί αντάξιο της.

 

Κρίμα τέτοια νύφη.

 

post-2298-0-17921800-1375143729_thumb.jpg

 

Είναι και η μοναδική περίπτωση που συγχωρούμε το κλισεδιάρικο «μοναχικό αντρίκιο δάκρυ» του ρημαγμένου Logan. Επειδή σε νιώθουμε, man.

 

post-2298-0-17782000-1375143737_thumb.jpg

 

Ακόμα και μετά την ήττα του Mastermind, η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη. Η Mariko παίρνει όρκο να αποκόψει τη φατριά της από τις νέες, ακόμα πιο ισχυρές σχέσεις με τη Yakuza. Μέχρι να τα καταφέρει, ο κώδικας τιμής της δεν της επιτρέπει να παντρευτεί, αφού τώρα είναι αυτή που δεν είναι αντάξια του ηρωικού Logan. Στο πλευρό της κρατάει τον ετεροθαλή αδερφό της Silver Samurai τον οποίο έχει συγχωρεθεί για την απόπειρα εναντίον της.

 

Η Mariko εμφανίζεται πλέον πλήρως σχηματισμένη σαν χαρακτήρας. Δυνατή, ακλόνητη, μια παραδοσιακή γυναίκα που δεν είναι πια θύμα της κοινωνίας ή του πατέρα της αλλά επιλέγει η ίδια με προσωπικό κόστος να δίνει αξία στη ζωή της σύμφωνα με τους κανόνες τιμής της παράδοσης της χώρας της. Είναι πλέον για τον Claremont μια εξιδανικευμένη αναπαράσταση της ίδιας της Ιαπωνίας.

 

 

TOKYO STORY

 

post-2298-0-39259200-1375143748_thumb.jpg

 

Η επόμενη περίσταση που θα φέρει τον Wolverine στην Ιαπωνία είναι και η πιο εξωπραγματική. Εισάγει και τον τρίτο και πιο σημαντικό κρίκο της σχέσης του Logan με το νησί: την θετή του κόρη Amiko!

 

Οι X-Men επιστρέφουν από την μεγαλειώδη σειρά-που-θα-αλλάξει-τα-πάντα του Secret Wars, στην καρδιά του Τόκυο, με έναν γιγάντιο εξωγήινο ερωτευμένο θηλυκό δράκο στο κατώπι τους! Μεσα στις τεράστιες καταστροφές που φέρνει στην πόλη, ένα από τα θύματα είναι και μια άγνωστη μητέρα, η οποία βάζει τον Wolverine να της υποσχεθεί πως θα φροντίσει την ανήλικη κόρη της. Ο Wolverine σώζει το κορίτσι και το υιοθετεί, παραδίδοντας όμως την ανατροφή της στα χέρια της Mariko. Δεν μπορούν ακόμα να παντρευτούν, μεγαλώνουν όμως τυπικά μαζί ένα παιδί!

 

 

KITTY PRYDE & WOLVERINE

 

post-2298-0-79782100-1375143756_thumb.jpg

 

Την περίοδο των 80s οι mini-σειρές ήταν ακόμα εξαιρετικά σπάνια και ιδιαίτερα εκδοτικά events. Ο καθιερωμένος πρωταγωνιστής τους στην Marvel παρέμενε ο κοντός Καναδός που ανέβαινε ολοένα και πιο ραγδαία πλέον σε δημοτικότητα.

 

Στη σειρά Kitty Pryde & Wolverine, ο Logan αναγκάζεται για άλλη μια φορά να επιστρέψει στην Ιαπωνία όταν η προστατευόμενη του X-Man Kitty Pryde πέφτει θύμα απαγωγής, πλύσης εγκεφάλου και «δαιμονισμού» και χρησιμοποιείται για να κάνει κακό στη Mariko και τη νέα θετή της κόρη Amiko. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ουσιαστικά τη σύνδεση του Wolverine με την ιαπωνική κουλτούρα, καθώς μεταφέρει αυτή τη γνώση στη μαθητευόμενη του.

 

Η δαιμονική σύμπτωση παραμένει το #1 όπλο του συγγραφέα Claremont, και ο πιο θανάσιμος εχθρός του Logan. Ο Ogun, ο δαιμονικός υπέρ-υπέρ-γαμάω-ninja (μια σκάλα πάνω από τον Lord Shingen σαν να λέμε) που κρύβεται πίσω από τα μπλεξίματα του επιχειρηματία πατέρα της Kitty Pryde με τη Yakuza συμβαίνει να είναι και ο sensei (ή ουσιαστικά θετός «πατέρας») που εκπαίδευσε τον Wolverine στις πολεμικές τέχνες, σχεδόν έναν αιώνα πριν!

 

 

DEATH IN THE FAMILY

 

post-2298-0-15406200-1375143765_thumb.jpg

 

Ο επικός έρωτας του Logan με τη Mariko δεν έμελλε να έχει καλό τέλος. Όχι μόνο επειδή εκείνη πεθαίνει (ως αλλιώς θα μπορούσε να τελειώσει ένα τόσο αρχετυπικό καταραμένο ρομάντζο) αλλά και για τον τρόπο και τις περιστάσεις του θανάτου, στα πλαίσια μιας περιττής, μπερδεμένης και βουτηγμένης στον κακό χαμό των αρχών των 90s ιστορίας.

 

Η Mariko, 11 χρόνια μετά, προσπαθεί ακόμα να καθαρίσει το όνομα της οικογένειας της, κάνοντας μια συμφωνία για να πουλήσει την εγκληματική αυτοκρατορία της στην οργάνωση του The Hand (σαν να λέμε το εργοστάσιο παραγωγής ninja του σύμπαντος της Marvel). Η Mariko εδώ είναι πιο δυναμική, δυστυχώς όμως μόνο με τον πιο generic «bad-ass γκόμενα με μίνι, ψηλοτάκουνα και σπαθί» τρόπο της περιόδου. Όλοι στα 90s είχαν τα ίδια ρούχα, ίδια μαλλιά και κράταγαν ατσούμπαλα σπαθιά ή γελοιοδώς υπερμεγέθη όπλα. Το κομιξικό αντίστοιχο της μπανάνας στη μέση και του Fido Dido.

 

post-2298-0-51522000-1375143772_thumb.jpg

 

Η Mariko δηλητηριάζεται από τους αντιπάλους της και η πρώτη της ενστικτώδης κίνηση αντί να προσπαθήσει να πάει στο νοσοκομείο ή να καλέσει κάποιον μεταλλαγμένο να τη θεραπεύσει είναι να ζητήσει από τον Wolverine να την πάει μέσα στον ναό της οικογένειας και να της δώσει ένα «γαλήνιο» τέλος με τα νύχια του.

 

Στις τελευταίες στιγμές της είχε καταφέρει να ξετινάξει από την οικογένεια της τη ρετσινιά των εγκληματικών δραστηριοτήτων του πατέρα της και μπορούσε να παντρευτεί επιτέλους τον αγαπημένο της. Ένα συγκινητικό τέλος σίγουρα. Όσα λιγότερα* πούμε για την εκτέλεση της όμως, τόσο το καλύτερο.

 

*καλά, ένα μόνο. Είχε guest-star τον Gambit. Για Κανένα. Απολύτως. Λόγο.

 

post-2298-0-41507100-1375143782_thumb.jpg

 

Η τύχη του δολοφόνου της Mariko αποτελεί ένα από τα πιο σκοτεινά σημεία της ιστορίας του Wolverine. Αντί να τον σκοτώσει όταν είχε την ευκαιρία, ορκίστηκε να τον συναντάει κάθε χρόνο την ίδια μέρα, και κάθε φορά να του κόβει και ένα κομμάτι του σώματος του. Όταν συναντάμε τον χαρακτήρα αυτόν μετά από 10 χρόνια ακριβώς, είναι ένα απολειφάδι του εαυτού του, με προσθετική μύτη, αυτί, χέρι, χολή (!) και έχει παραδοθεί στη μοίρα του απλά να περιμένει στα μεσάνυχτα ακριβώς την επόμενη επίσκεψη του δήμιου του.

 

Κλασσικό υπερδραματικό γράψιμο, αλλά και πάλι. Γιατί ρε φίλε.

 

 

OMNIA MUTANTUR* (EVERYTHING CHANGES)

 

post-2298-0-29295100-1375143792_thumb.jpg

 

Ο Wolverine δεν ήταν ποτέ αυτό που θα έλεγες ιδανικός πατέρας. Μια μέρα θυμήστε μου να κάνουμε ένα αφιέρωμα για την καμμιά ντουζίνα (!!) πιτσιρίκια που έχει αραδιάσει μέσα στις δεκαετίες. Ήταν τόσο ξεδιαντροπα απών από τα πρώτα χρόνια της ζωής της θετής του κόρης σε σημείο ώστε να μετατραπεί στο μυαλό της σε μια μυθική φιγούρα του «Καλού Σαμουράι», ο οποίος γυρίζει τον κόσμο και σώζει ορφανά παιδάκια από τεράστιους δράκους.

 

Τι ψυχή.

 

Μετά τον θάνατο της θετής μητέρας της, Mariko, η μικρή Amiko μεταφέρεται στην φροντίδα της πρόνοιας με το (αξιοσέβαστο) κομπόδεμα που της παρείχε μυστικά ο θετός της πατέρας. Όταν όμως ο Logan ξαναταξιδεύει Τόκυο για την επέτειο του θανάτου της αγαπημένης του, ανακαλύπτει την κακομεταχείριση της κόρης του στα χέρια των θετών γονιών της πρόνοιας και οργανώνει μια επιχείρηση εκφοβισμού τους.

 

Την ανατροφή της Amiko αναλαμβάνει πλέον επίσημα η Yukio (από πρώην γκόμενα σε πρώην γκόμενα) και την προστασία της ο Silver Samurai, με αντάλλαγμα την επιστροφή του Honor Sword της οικογένειας του, το οποίο είχε κληρονομήσει ο Logan.

 

 

THE GOLDEN TEMPLE

 

post-2298-0-24491900-1375143800_thumb.jpg

 

Ο τάφος της Mariko και η επίσκεψη στη Yukio και τη μικρή Amiko (η οποία μεγαλώνει με τρομακτικούς ρυθμούς πλέον από ιστορία σε ιστορία) αποτελούν από αυτό το σημείο τις απαραίτητες σταθερές κάθε ιστορίας του Logan στην Ιαπωνία.

 

Στην πιο ιδιαίτερη από αυτές (και τη μόνη που δεν την απαγάγει κάποιος), η μικρή Amiko η οποία το σκάει από το σπίτι για να βρει τον ναό του «Χρυσού Σαμουράι» με τον ήρωα της. Ο Logan μεταμφιέζεται για να την εκπαιδεύσει για να την βοηθήσει στην «αποστολή» της. Μέχρι αυτό το σημείο έχει φροντίσει να παραμένει όσο το δυνατόν αόρατος στη ζωή της.

 

 

BLOOD DEBT

 

post-2298-0-20918400-1375143808_thumb.jpg

 

Το mini-run τεσσάρων τευχών του καλλιτέχνη Steve Skroce στον τίτλο του Wolverine, σαν μέρος της αναδιάταξης όλων των X-τίτλων με την κυκλοφορία της πρώτης ταινίας των X-Men μας έδωσε μια από τις καλύτερες ιστορίες του Wolverine (στην Ιαπωνία, ή και γενικά) και την πιο ιδιαίτερη επανεξέταση του θανάτου της Mariko, δίνοντας της έστω και μια δεκαετία μετά καινούριο βάθος. Η θεματική της σειράς είναι οι δεσμοί αίματος της οικογένειας και ο όρκος αίματος της εκδίκησης.

 

Η Amiko εδώ έχει μπει για τα καλά στην επαναστατική εφηβεία της (πόσο γρήγορα μεγαλώνουν κτλ κτλ) αναγκάζοντας τον Logan να αναλάβει πλέον πιο ενεργή συμμετοχή στην ανατροφή της. Πάνω στην ώρα φυσικά για να πέσει θύμα απαγωγής από μια αντίπαλη εγκληματική οικογένεια. Ο Wolverine εκβιάζεται να πάρει μέρος στην εσωτερική βεντέτα μεταξύ των τριών αδελφών για τον έλεγχο της φατριάς τους - και την τιμή να δολοφονήσουν τον πατέρα τους, όπως εκείνος είχε κάποτε δολοφονήσει τα δικά του αδέρφια και τον πατέρα του.

 

Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που η Amiko πέφτει βολικό θύμα απαγωγής (δες το παράρτημα στο τέλος) αλλά ευτυχώς εδώ ο Skroce έχει την αξιοπρέπεια να δείξει τις κοπέλες ικανές να υπερασπιστούν τους εαυτούς ενάντια στα κουρασμένα υπερηρωικά κλισέ από τα 40s και 60s. Girls are doing it for themselves.

 

 

LOGAN

 

post-2298-0-02422500-1375143816_thumb.jpg

 

Έπρεπε να περάσουν 20+ χρόνια από την πρώτης teaser αναφορά στο παρελθόν του Logan στην Ιαπωνία για να δούμε την ιστορία της αρχικής του επίσκεψης εκεί.

 

Η ιστορία τοποθετεί τον Logan στην καρδιά της ιστορίας της μοντέρνας Ιαπωνίας. Τότε, σε ένα λιβάδι, έξω από τη Hiroshima την ημέρα της έκρηξης της ατομικής βόμβας, στην αγκαλιά μιας όμορφης γιαπωνέζας ιερόδουλης την οποία είχε ερωτευτεί - και σήμερα, στο ίδιο σημείο, ενάντια στο φάντασμα του βίαιου ρατσισμού που πυροδοτούσε τις αποτρόπαιες πράξεις του πολέμου.

 

O Logan εδώ είναι ακόμα μια σκιά του άντρα που θα γίνει, άπειρος, αβέβαιος για τον εαυτό του αλλά με ισχυρές της βάσεις του κώδικα τιμής του. Η βόμβα, η απώλεια, αυτή είναι η σειρά των γεγονότων που τον έκαναν από αγόρι «άντρα» και η αρχή της ερωτικής του σχέσης με τον τόπο.

 

Η μέρα που «γεννήθηκε» ψυχολογικά ο Wolverine, μέσα στο ατομικό μανιτάρι. Και διάολε, είναι όλο τόσο πανέμορφο (με σκίτσο από τον Eduardo Risso του 100 Bullets) και έξυπνα δομημένο. Το σενάριο υπογράφει ο αγαπημένος όλων των geeks Brian K Vaughan (Y: the Last Man και exec. producer στα τηλεοπτικά LOST και Under The Dome).

 

 

BACK IN JAPAN

 

post-2298-0-98211400-1375143823_thumb.jpg

 

Στο τέλος της ημέρας, πάνω από όλα τ’άλλα, Ιαπωνία σημαίνει ninja, βρε αδερφέ. Κανείς δεν το «πιάνει» αυτό πιο σωστά στην υπερβολή του από τον συγγραφέα που σημάδεψε τον Wolverine στα 00s και 10s, Jason Aaron.

 

H τελευταία του ιστορία στον τίτλο φέρνει τον χαρακτήρα «πίσω στην Ιαπωνία», μέσα σε ένα αεροπλάνο το οποίο είναι γεμάτο (ΓΕΜΑΤΟ) ninja επιβάτες και αεροσυνοδούς που μοιράζουν σπαθιά από το τρόλλεϋ του φαγητού. Μέσα στις 4 πρώτες σελίδες βλέπουμε περισσότερους ninja από ολόκληρη τη νέα ταινία του The Wolverine. Και αυτό είναι ντροπή. ΝΤΡΟΠΗ, λέω.

 

Ο Logan επιστρέφει Ιαπωνία για το άνοιγμα της κληρονομιάς του Silver Samurai (μια παράπλευρη απώλεια του συγκλονιστικού σχεδίου εκδίκησης της προηγούμενης ιστορίας “Red Right Hand”) μαζί με την πλέον παράλυτη Yukio (δες προηγούμενη παρένθεση) και τα πάντα είναι ξεκάθαρα πιο awesome: ninja (όχι οι απλοί ninja, αλλά οι πιο καλοί τηλεπαθητικοί μαγικοί ninja που κρύβονται ύπουλα πίσω από τους απλούς κρυμμένους ninja) εναντίον μαφιόζων της yakuza πάνω σε μοτοσυκλέτες με αλυσοπρίονα, ο Sabretooth με την Mystique το νέο power couple του οργανωμένου εγκλήματος στην Ιαπωνία και η πλέον 15χρονη Yukio να κάνει ninja διαρρήξεις με τον γκόμενο της, τον νέο έφηβο γκατζετάκια Silver Samurai και γιο του αρχικού.

 

Α ναι. Και πολλά πολλά jetpacks.

 

 

WOLVERINE: JAPAN’S MOST WANTED

 

post-2298-0-75581500-1375143831_thumb.jpg

 

Αν είχες πάντα όνειρο σου να δεις τον Wolverine να δολοφονείται με ένα τσόπστικ στον εγκέφαλο και να τον χτυπάνε σε σουσάδικο με ωμό χταπόδι στα μούτρα, αυτό είναι το comic για σένα.

 

Η Marvel συνεχίζει να πειραματίζεται με το format των “infinite comics”. Ουσιαστικά μια νέα ιδεολογία comics αφήγησης αποκλειστικά για tablets και smartphones όπου η αλληλουχία των εικονών αποκαλύπτει νέες εικόνες, διαλόγους και ψευτοanimations πάνω στην «οθόνη» της ιστορίας. Κυκλοφορεί αυτόν τον μήνα εβδομαδιαίως στο app της Comixology και στο επίσημο app της Marvel μόνο με 0.99$ το τεύχος.

 

 

Ο ΛΟΓΚΑΝ ΚΑΙ Η ΙΑΠΩΝΙΑ

 

post-2298-0-57336100-1375143840_thumb.jpg

 

Τι είναι τελικά αυτό που κάνει τον Logan (και τους δημιουργούς του) να επιστρέφει στην Ιαπωνία;

 

Θαυμάζει την οργάνωση της κοινωνίας, τους αιώνες της παράδοσης, την εμμονή με την τιμή αλλά και τη σκοτεινή υπόγεια πλευρά, την ιστορία της βίας και την εστιασμένη αποτελεσματικότητα στη μάχη. Γεννήθηκε στον δυτικό κόσμο, επέλεξε όμως να είναι κομμάτι αυτού εδώ.

 

post-2298-0-87682100-1375143849_thumb.jpg

 

Έφτασε εκεί δεκαετίες πριν σαν μοναχικός λύκος για να ξεφύγει από όσα τον κυνηγούσαν στη Δύση. Έχει όμως πλέον σχηματίσει σημαντικότερους δεσμούς, μια άλλη οικογένεια. Εκεί ερωτεύτηκε για πρώτη φορά, και εκεί ερωτεύτηκε αργότερα και για πάντα. Εκεί έχασε αυτή την αγάπη και βρήκε παρηγοριά σε ένα αληθινό αδερφικό πνεύμα. Εκεί τέλος ανακάλυψε και το κομμάτι του εαυτού του που είναι γονιός και υπεύθυνος για κάποιον.

 

Όσο και έαν οι X-Men αναφέρονται συχνά ως η «οικογένεια» του, οι δεσμοί που έχει σχηματίσει μέσα στην ομάδα φαίνονται να έρχονται και να παρέρχονται. Οι προστατευόμενες του μεγαλώνουν και απομακρύνονται, οι κολλητοί του αλλάζουν ομάδες, πεθαίνουν και ξαναζωντανεύουν, οι ερωτικές του σχέσεις μετά τη Mariko είναι πάντα εφήμερες και ανούσιες...

 

Στην Ιαπωνία όμως βρίσκει πάντα κάποιες αξίες που είναι μεγαλύτερες και από αυτόν και από το «μεταλλαγμένο ζήτημα», αρχαιότερες από την ομολογουμένως μεγάλη του ιστορία, στις οποίες μπορεί πάντα να βασιστεί. Εκεί είναι το ευαίσθητο κομμάτι του Wolverine... και το κομμάτι αυτό που του δίνει συναισθηματικό και ηθικό κέντρο για να αντισταθμίσει την άγρια πλευρά του.

 

Εκεί ήταν η Mariko, και θα είναι για πάντα.

 

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

 

Για όσους έχουν όρεξη για περαιτέρω διάβασμα, αυτά είναι τα ακριβή τεύχη κάθε ιστορίας:

 

  • THE SUBMERGENCE OF TOKYO - Uncanny X-Men #118-120 (1979)
  • WOLVERINE volume 1 #1-4 (1982)
  • FROM THE ASHES - Uncanny X-Men #172-176 (1983)
  • TOKYO STORY - Uncanny X-Men #181 (1984)
  • KITTY PRYDE & WOLVERINE #1-6 (1985)
  • DEATH IN THE FAMILY - Wolverine volume 2 #55-57, 60 (1992), 175
  • OMNIA MUTANTUR: Wolverine volume 2 #82 (1994)
  • RED RONIN’S RAGE: Wolverine ‘96 (1996)
  • BLOOD DEBT - Wolverine volume 2 #150-153 (2000)
  • LOGAN #1-3 (2008)
  • BACK IN JAPAN - Wolverine volume 2 #300-304 (2012)
  • WOLVERINE: JAPAN’S MOST WANTED #1-13 (2013)

 

 

O ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ WOLVERINE ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

 

post-2298-0-96131500-1375143857_thumb.jpg

 

Για τους απόλυτους completists εκεί έξω. Η λίστα έρχεται με σοβαρή προειδοποίηση για χάσιμο χρόνου και γενική άσκοπη 90ίλα ή 00ίλα.

 

  • WOLVERINE ‘96 - RED RONIN’S RAGE (1996) ο Wolverine με τη Yukio, τον Sunfire και τον Silver Samurai σώζουν το Τόκυο από ένα γιγαντιαίο ρομπότ-samurai (δες το σαν crossover The Wolverine με Pacific Rim αν βοηθάει).
  • WOLVERINE #107-109 (1996) η 10χρονη Amiko υπνωτίζεται σε ένα καρουζέλ για να γίνει ninja και να δολοφονήσει τον Wolverine, ενώ αυτός πολεμάει έναν χοντρό ντυμένο Γκοτζίρα στα γυρίσματα μιας ταινίας. Ευτυχώς δεν το θυμάται κανείς.
  • WOLVERINE DOOMBRINGER (1997) o Wolverine με τον Silver Samurai ταξιδεύουν στην Ταϋλάνδη για να ανακαλύψουν τις αρχαίες αμαρτίες της φατριάς των Yashida.
  • WOLVERINE #173-177 - THE LOGAN FILES (2002) ο Sabretooth απαγάγει την Amiko, σκοτώνει τον Wolverine και ΖΖΖΖΖ. Κάνουμε πως δεν το θυμόμαστε.
  • WOLVERINE NETSUKE (2003) o Logan φτιάχνει τσάι και κυνηγάει το φάντασμα της Mariko στη φεουδαρχική Ιαπωνία με πανέμορφο ζωγραφισμένο στο χέρι art από τον George Pratt.
  • WOLVERINE SOULTAKER (2005) ένα καταραμένο φυλακτό που κλέβει η Yukio βάζει τον Logan στη μέση ενός μαγικού πολέμου. Α, και η Amiko απαγάγεται και είναι η επόμενη μυστικιστική φύλακας της Ιαπωνίας. Ευτυχώς κανείς δεν το θυμάται.

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  29353
  • Group:  Banned
  • Topic Count:  28
  • Content Count:  1284
  • Reputation:   11565
  • Achievement Points:  1284
  • Days Won:  0
  • With Us For:  3951 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  51

Χαρας στο κουραγιο σου να γραψεις ολο αυτο το κατεβατο !!!!!!!

 

Στα επι της ταινιας τωρα ....

 

Την ειδα και ηταν φανταστικη !!!!!!

 

Την συστηνω ανεπιφυλακτα και σε οσους δεν ειναι φαν του Γουλβεριν

 

 

 

Υγ. Μην φυγετε απο την αιθουσα την ωρα που πεφτουν τα γραμματα γιατι εχει κι αλλο..... ως εκπληξη !!!!!!

Μιλαμε οι μισοι ειχαν φυγει οταν ειδα εκπληκτος να συνεχιζεται η ταινια μετα απο 2-3 λεπτα περιπου

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  29209
  • Group:  Members
  • Topic Count:  3
  • Content Count:  51
  • Reputation:   316
  • Achievement Points:  51
  • Days Won:  0
  • With Us For:  4028 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  39

:respect: για το ποστ στον ραμιρεζ!!! καταπληκτικό! Θα δω την ταινία σήμερα το βράδυ, οπότε μου έφτιαξες κατάσταση τώρα :popcorn2:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1596
  • Content Count:  5019
  • Reputation:   34448
  • Achievement Points:  5027
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6160 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Παιδιά, δεν το 'γραψα εγώ το άρθρο. Παρεξήγηση...  :)

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  11620
  • Group:  Members
  • Topic Count:  9
  • Content Count:  33
  • Reputation:   178
  • Achievement Points:  33
  • Days Won:  0
  • With Us For:  5235 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Παιδιά, κάντε και κανα κλικ στο αρχικό λινκ και σχόλια/shares/likes εκεί για να έχουμε και περισσότερα αντίστοιχα στο μέλλον, να δουν οτι υπαρχει κινηση κ ενδιαφερον για τα κομιξικα :)

 

http://www.oneman.gr/keimena/diaskedash/sto_rafi/ti-thelei-o-wolverine-sthn-iapwnia.2352068.html

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.