Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τα κόμικ αντέχουν: 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικ - η επιστροφή [Μένεγος Παναγιώτης, Athens Voice, 1/11/2012]


leonidio

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  12189
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  848
  • Content Count:  3050
  • Reputation:   41670
  • Achievement Points:  3061
  • Days Won:  28
  • With Us For:  5135 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  51

Αφιέρωμα στο φεστιβάλ της Βαβέλ



Τα κόμικ αντέχουν

14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικ - η επιστροφή

Παναγιώτης Μένεγος


28815-64017.jpg

«Αντοχή υλικών» είναι ο τίτλος με την τόσο συμβολική σημασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κόμικ της Αθήνας, που επιβιώνει και επιστρέφει μετά από τρία χρόνια απουσίας σε καινούργιο χώρο («Διπλάρειος Σχολή», πλατεία Θεάτρου). Από 2 έως 11 Νοεμβρίου, με «μεγάλο καλεσμένο» τον David Lloyd (συνδημιουργό του «V for Vendetta»), Diabolikή άφιξη τον Giuseppe Palumbo, το ανεκτίμητης συναισθηματικής αξίας αφιέρωμα στον Λάζαρο Ζήκο και πολύ, ακόμα, πλούσιο πρόγραμμα (διάβασε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ). Στη μεγάλη γιορτή των κόμικ συμμετέχουν και δύο «δικοί μας άνθρωποι», αγαπημένοι εικονογράφοι: ο Sotos Anagnos και ο Θοδωρής Μπαργιώτας. Τους ανακρίναμε λιγάκι…
«Είμαι ο Sotos Anagnos, εικονογράφος (χα, την πατήσατε, όχι "κανονικός" κομίστας) και μου αρέσει να "κλέβω", να αποδομώ, να καταστρέφω και να ξαναδημιουργώ εικόνες».
Το έργο σου για το φεστιβάλ: "Doppelganger". Ποια είναι η ιδέα του; Βάφτισα έτσι το έργο γιατί μου άρεσε η λέξη. Σύμφωνα με τους αγγλοσαξονικούς μύθους έχει διάφορες ερμηνείες. Έμεινα σε αυτή που έλεγε πως είναι ο προάγγελος του κακού (οιωνός θανάτου).
Οι βασικότερες επιρροές σου, εντός κι εκτός των κόμικ; Οι περισσότερες εκτός. Μουσική: Έχω χοντρό κόλλημα με τους Pink Floyd, αλλά ακούω τα πάντα εκτός λαϊκοπόπ. Σινεμά: Είμαι Κιουμπρικός, στους συγγραφείς Μπουκοφσκικός, αλλά και στιγματισμένος από την beat γενιά. Στα κόμικ αγάπησα Pratt, Munoz, Pazienza κ.ά. αλλά τελικά με κέρδισαν οι βόρειοι Andersson, Bastian...

Από την τρέχουσα επικαιρότητα τι σε κάνει να θες να φτιάξεις μια κόμικ ιστορία; Πλέον, από την ώρα που θα ξυπνήσεις τα πάντα είναι τραγελαφικά, δεν χρειάζεται να ψάξεις. Ζούμε καταστάσεις τρανς (και πού' σαι ακόμα).
Ποιος Έλληνας πολιτικός θα μπορούσε να είναι κόμικ ήρωας; Όλοι, αλλά στο δικό μου freak character set είναι ο Βενιζέλος. Τι βουλιμικό αδηφάγο βλέμμα είναι αυτό! I love it!

Πώς αποφορτίζεσαι από την πίεση της καθημερινότητας στο ατελιέ της Athens Voice κι αφοσιώνεσαι στα καλλιτεχνικά σου πρότζεκτ; Το παν είναι να έχεις καλό φαρμακοποιό (ευχαριστώ, Αλεξάνδρα).
Ποιος υπερήρωας ταιριάζει στην Αθήνα της κρίσης; "NOMORE HEROES ANY MORE"... just you and me, baby.
Μερικοί Έλληνες κομίστες που εκτιμάς... Δεν παρακολουθώ ιδιαίτερα πια, ειδικά από τότε που έκλεισε το βιβλιοπωλείο της "Βαβέλ" κι έχασα την επαφή με τα fanzines. Μου αρέσουν όμως ο Κυριακάκης και ο Γούσης. Και οι δύο δένουν πολύ καλά τα σχέδια με το σενάριό τους.
Τι ξεχωρίζεις/περιμένεις από το φετινό φεστιβάλ; Τον David Lloyd. Γενικά, όμως, επειδή επανέρχεται μετά από 3 χρόνια κενό σε νέο χώρο με περισσότερες μέρες και αλλιώς διαμορφωμένο πρόγραμμα, το περιμένω με έντονο ενδιαφέρον.
Τι άλλο ετοιμάζεις; Μόνο sketchbooks. Και μόλις έφυγε για τυπογραφείο το δεύτερο και εξαντλημένο βιβλίο του Κωστάκη Ανάν "Τελική λήθη" (εκδ. babelart) με καινούργια σκληροπυρηνικά εξώφυλλα.
Τι κόμικ διαβάζεις στο αγοράκι σου; Δεν γουστάρει τίποτα, βλέπει μόνο Μπομπ Σφουγγαράκη φανατικά. Παλιότερα, ο "συνάδελφος" Λέανδρος μου είχε πει πως ο Μπομπ έχει βαθύτερα νοήματα. Το ότι ο Kaz είναι πίσω από τη δημιουργική ομάδα πολλών επεισοδίων δεν είναι τυχαίο, κύριες και κύριοι.
Θοδωρής Μπαργιώτας
Ήμουν δικηγόρος με Κουστούμι και Μεταπτυχιακό. Όταν μια μέρα στην Ευελπίδων είδα ένα περιστέρι να ψοφάει στον αέρα και να πέφτει στα πόδια μου, το εξέλαβα ως οιωνό, παράτησα τη δικηγορία και ξεκίνησα να γράφω το "Pernilongo". Πλέον, φοιτητής της Καλών Τεχνών, εικονογραφώ και σχεδιάζω κόμικ που αφήνουν την υφήλιο άναυδη. Στον ελεύθερό μου χρόνο παρακολουθώ τα ηλιοτρόπιά μου να μεγαλώνουν, αναπολώντας τον Νότο της Αμερικής όπου πέρασα δέκα τέλεια χρόνιαÈ.
Γιατί χρειάστηκες 160 σελίδες για να μιλήσεις για ένα κουνούπι; Pernilongo είναι το κουνούπι στα πορτογαλικά (της Βραζιλίας) και το όνομα μιας (φανταστικής ;) αρχαίας φυλής του Αμαζονίου, που θα γνωρίσουμε στο βιβλίο. Προφανώς και έχει συμβολική διάσταση, ιδίως όταν οι μυστικιστικές συνήθειες της φυλής έρχονται σε επικοινωνία με την Ελλάδα του 2012. Έκαστος αναγνώστης θα τη μεταφράσει σε διάφορα επίπεδα: πολιτική, ύπαρξη, έρωτας, μοναχισμός, δικαιοσύνη, αγάπη ή και μια απλή ιστορία ενώ πίνεις καφέ...
Αν το "Pernilongo" ήταν φαγητό ποια θα ήταν τα υλικά του βάση των επιρροών σου; Moebius, Mike Mignola ("Hellboy"), Katsuhiro Otomo ("Akira"), Jeff Smith ("Bone"), Hayao Miyazaki, Milo Manara, Hugo Pratt, Edmond Baudoin από κόμικ. Melville, Nabokov, Golding, Twain, Celine, Καζαντζάκης, Nathanael West, Salinger από λογοτεχνία. Δεν ξεκινάω απαρίθμηση ζωγράφων, δατ γουντ τέικ ολ ντέι.

28815-64016.jpg

Oποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις στο "Pernilongo" είναι στ' αλήθεια "συμπτωματική"; Όσο συμπτωματική είναι η κόλαση που ζει η ανθρωπότητα στον πλανήτη.
Ποιος είναι ο δικός σου τρόπος; Πρώτα έρχεται η ιστορία ή το σχέδιο; Η ιστορία. Είναι η ουσία/προορισμός και το σχέδιο το όχημα. Χρειάζεται βέβαια να έχει λείους τροχούς και λαδωμένα γρανάζια.
Νομικό υπόβαθρο και σχεδιαστικό ταλέντο. Σε τι βοηθάει το ένα το άλλο; Δεν μετεωρίζομαι μεταξύ τους καθόλου. Η ενασχόλησή μου με τη δικηγορία με έφερε σε συνουσιακή επαφή με τη χώρα που ζούμε, τη γραφειοκρατία, τους άθλιους, τους μίζερους, τους κακούς, τη διαφθορά, τη ματαιότητα, το απόλυτο μηδέν. Εξού και τη μούντζωσα με όλη μου την ψυχή και θα προσπαθήσω να απολυμανθώ, να πάψω να είμαι καταστροφέας.

Ποιος υπερήρωας ταιριάζει στην Αθήνα της κρίσης; Λυπάμαι που το λέω αλλά θέλει Judge Dredd η κατάσταση, κι ας με κρίνει κι εμένα ένοχο. Eναλλακτικά, η χώρα (και ο πλανήτης) θέλει σούπερ πυρηνικό ολοκαύτωμα και μετά ψέκασμα με coca-cola μήπως έχει επιζήσει τίποτα.

2-3 Έλληνες κομίστες που εκτιμάς ιδιαίτερα; Αποδίδω εύσημα στον Αρκά γιατί κατόρθωσε να απεικονίσει την Ελλάδα της μεταπολίτευσης μέσα από τους κόκορες, τους ισοβίτες και τα γουρούνια. Δεν γελάω ιδιαίτερα με τις εξυπνάδες των ηρώων, αλλά το σχέδιο είναι ακομπλεξάριστο και ευθύ. Εκτιμώ oποιονδήποτε καθίσει σε ένα τραπέζι με μολύβι, χαρτί, σινική, photoshop κ.λπ. και μια ιστορία στο εσωτερικό της κεφαλής του, παλεύοντας σε μια χώρα όπου ελάχιστοι θα ασχοληθούν με το έργο του.

Ένα DO κι ένα DON'T, αν βρεθούμε ποτέ στο Τενεσί; Do: Να γίνετε χάλια με το χύμα ουίσκι και να έρθετε στα καλά σας με μερικά pancakes με βατόμουρο και αυγά σκραμπλ.
Don't: Μην πάτε Κυριακή πρωί στην Εκκλησία των Βαπτιστών του Bean Station, αν δεν είστε έτοιμοι να τραγουδήσετε.

Τι όνειρα βλέπεις αυτό τον καιρό; Ετοιμάζω στον ύπνο μου διάφορα, αλλά όλο τα ξεχνάω με το που ξυπνάω...
Ο Θ.Μ. θα υπογράφει αντίτυπα του "Pernilongo" (εκδ. Jemma Press, στα βιβλιοπωλεία από 16/11) στις 3, 4, 10 & 11 Νοεμβρίου 12.00-14.00 & 17.00-19.00



Εδώ το λινκ.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  5259
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  207
  • Content Count:  9437
  • Reputation:   76849
  • Achievement Points:  9439
  • Days Won:  100
  • With Us For:  5840 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

:lol: στο τσακ με πρόλαβες! :best:
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.