Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκδόσεις Απόπειρα: τριάντα χρόνια εκδοτικής παρουσίας [ Αραβανής Σπύρος, Ελευθεροτυπία, 22/01/2010 ]


DJO

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  556
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  1537
  • Content Count:  22474
  • Reputation:   120954
  • Achievement Points:  22479
  • Days Won:  791
  • With Us For:  6317 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Εκδόσεις Απόπειρα τριάντα χρόνια εκδοτικής παρουσίας

 

Έντυπη Έκδοση Βιβλιοθήκη, Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Σαράντη Κορωνάκου στον Σπύρο Αραβανή

 

 

 

Συμπληρώνουν τριάντα χρόνια εκδοτικής παρουσίας και αριθμούν δεκάδες τίτλους βιβλίων, τα οποία μας γνώρισαν κόσμους μαγικούς και ρεαλιστικούς, ανατρεπτικούς και παραμυθένιους, μουσικούς και ποιητικούς. Ο Σαράντης Κορωνάκος, ο οποίος, μαζί με τον Λεωνίδα Καραγκούνη, είναι υπεύθυνος των εκδόσεων, μας μίλησε για όλες αυτές τις «απόπειρές» τους.

 

 

ΣΠΥΡΟΣ ΑΡΑΒΑΝΗΣ: Το κοινό που διαβάζει σήμερα τις «Σημειώσεις ενός πορνόγερου» του Τσαρλς Μπουκόβσκι, ο πρώτος τίτλος που εκδώσατε, πόσο σχετίζεται με το κοινό των τότε χρόνων;

ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΚΟΡΩΝΑΚΟΣ: Τα βιβλία του Τσαρλς Μπουκόβσκι διαβάζονται σταθερά από πολύ κόσμο όλα αυτά τα χρόνια, και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι θεωρείται καταξιωμένος συγγραφέας. Είναι όμως κι ένα παρήγορο σημάδι για όσους αγαπούν την καλή λογοτεχνία. Το λέω αυτό γιατί νομίζω ότι τώρα ο Μπουκόβσκι δεν διαβάζεται μόνον επειδή σοκάρει όπως τότε που πρωτοεκδόθηκε, αλλά και για τις λογοτεχνικές και φιλολογικές του αρετές. Εξάλλου, μου φαίνεται ότι το διάβασμα δεν έχει τη σημασία που είχε παλιότερα, όχι επειδή διαβάζουμε λιγότερο, αλλά επειδή επιδρούν λιγότερο πάνω μας αυτά που διαβάζουμε.

 

Σπ. Α.: Πώς αξιολογείτε τους σύγχρονους Ελληνες λογοτέχνες;

Σ.Κ.: Δεν είναι εύκολο να κρίνουμε πράγματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Παρατηρώ ότι η έκδοση βιβλίου είναι κάτι σαν φυσικό δικαίωμα και εύκολη, σαν να φτιάχνεις blog στο Διαδίκτυο. Μπορεί ωστόσο να διακρίνει κανείς μερικές θετικές πλευρές σε αυτό το φαινόμενο. Ειδικά στην πεζογραφία, όπου πληθαίνουν συνεχώς τα τολμηρά και πρωτότυπα έργα. Θα προτιμούσα όμως η γραφή τους να διαθέτει λιγότερες ακυριολεξίες και μεγαλύτερη αίσθηση του περιττού.

 

Σπ. Α.: Ποια είναι η άποψή σας για όλη αυτή την κίνηση στον χώρο του βιβλίου (εκδηλώσεις, πολυχώροι, free press περιοδικά κ.ά.);

Σ.Κ.: Δεν μπορεί κανείς παρά να καλωσορίσει αυτήν την άνθηση, τα νέα μεγάλα μαγαζιά, τα πολλά βιβλία που εκδίδονται συνεχώς και τα νέα περιοδικά που εμφανίζονται. Δυστυχώς όμως βλέπουμε να κλείνουν τα μικρά καταστήματα, και τους πάγκους των βιβλιοπωλείων να γεμίζουν με όλο και μεγαλύτερες ντάνες από όλο και λιγότερους τίτλους. Αυτό είναι, μου φαίνεται, μια σοβαρή ήττα για τους ανθρώπους του βιβλίου και για τον πολιτισμό μας.

 

Σπ. Α.: Απέναντι στον άλλο πολιτισμό, τον απαστράπτοντα και life style, πόσο μπορεί να «λειτουργήσουν» σήμερα η beat λογοτεχνία και το λαϊκό παραμύθι, με άλλα λόγια, δύο από τα χαράκτηριστικότερα είδη λογοτεχνίας που εκδίδετε;

Σ.Κ.: Ο εξερευνητικός, πυρετώδης λόγος της λογοτεχνίας beat στάθηκε ανήσυχος, αντικομφορμιστικός, αιρετικός απέναντι στην «κοινωνία της αφθονίας» από τη δεκαετία του '50, και φαίνεται ότι έχει τη δύναμη να εναντιώνεται στον πολιτισμό του life style, μέρος του οποίου είναι αυτή η «μεταμφιεσμένη λογοτεχνία», που ξεχειλίζει στους καταλόγους των εκδοτικών οίκων και νέμεται το ενδιαφέρον του Τύπου. Πέρα από αυτό, η λογοτεχνία beat εξακολουθεί να είναι συναρπαστική γιατί είναι φτιαγμένη από στέρεα λογοτεχνικά υλικά. Τα παραμύθια, με την κοινή τους θεματολογία και τα κοινά αφηγηματικά χαρακτηριστικά τους, είναι η εμπειρία των ανθρώπων πέρα από θρησκευτικά, φυλετικά ή πολιτικά όρια. Είναι μια παγκοσμιοποίηση πολύ πριν εγκατασταθούν ο τηλεοπτικός λόγος και η ίδια η παγκοσμιοποίηση. Τα ανιχνεύουμε παντού, από τη λογοτεχνία και τα κόμικς έως τις διαφημίσεις και τα βιντεοκλίπ. Η σειρά Του κόσμου τα παραμύθια, περιέργως, η μόνη που κυκλοφορεί στη χώρα μας, διαβάζεται ως λογοτεχνία, αλλά και για τον εθνολογικό, πολιτισμικό, γλωσσικό πλούτο της, και έχει με τον τρόπο της συμβάλει στην αύξηση του γενικότερου ενδιαφέροντος για τα λαϊκά παραμύθια που παρατηρείται τελευταία στη χώρα μας.

 

Σπ. Α.: Ποια είναι τα κρυφά ή φανερά «όπλα» ενός μικρότερου εκδοτικού οίκου απέναντι στον γιγαντισμό άλλων οίκων και μέσων προβολής τους;

Σ.Κ.: Ο μικρός εκδοτικός οίκος είναι ένα one-man show. Έτσι, το κλίμα στην Απόπειρα είναι οικογενειακό. Έχουμε με τον συνέταιρό μου Λεωνίδα Καραγκούνη προσωπική επαφή με όλους τους συγγραφείς, τους μεταφραστές και τους υπόλοιπους συνεργάτες μας. Το μόνο όπλο που διαθέτουμε είναι, νομίζω, το πιστό κοινό που ακολουθεί τις επιλογές μας. Βέβαια, έχουμε στο πλευρό μας και την ψυχή μας...

 

Σπ. Α.: Θα ήθελα, κλείνοντας, να μου αναφέρετε 5 βιβλία που εκδώσατε για τα οποία είστε περήφανοι ότι εκπληρώσατε τον εκδοτικό σας ρόλο.

Σ.Κ.: Είναι πάντα τα 5 επόμενα. Συγκεκριμένα: Νάνος Βαλαωρίτης, Ανθη θερμοκηπίου (ποίηση)· Ντίνος Σιώτης, Ξεφλουδίζοντας το ποίημα (ποίηση)· Σταύρος Σταυρόπουλος, Ο έρωτας θα μας κάνει κομμάτια (μυθιστόρημα)· William Burroughs και Allen Ginsberg Οι επιστολές του Γιαχέ (επιστολικό μυθιστόρημα)· Μόμα Ράντιτς Κροατικά παραμύθια (Σειρά: Του κόσμου τα παραμύθια).

 

 

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  556
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  1537
  • Content Count:  22474
  • Reputation:   120954
  • Achievement Points:  22479
  • Days Won:  791
  • With Us For:  6317 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

+++

 

Εκδόσεις με προσωπικό στίγμα

 

Ο Σαράντης Κορωνάκος και ο Λεωνίδας Καραγκούνης είναι οι άνθρωποι πίσω από τις εκδόσεις Απόπειρα.

 

post-556-0-50407900-1351560051_thumb.jpg

 

Οι εκδότες. Ο Σαράντης Κορωνάκος και ο Λεωνίδας Καραγκούνης ανάμεσα στα βιβλία των εκδόσεων Απόπειρα.

 

Ο Σαράντης Κορωνάκος και ο Λεωνίδας Καραγκούνης είναι οι άνθρωποι πίσω από τις εκδόσεις Απόπειρα. Πρόκειται για έναν μικρό εκδοτικό οίκο που εδώ και τριάντα χρόνια υποστηρίζει την καλή λογοτεχνία. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός μικρού εκδοτικού οίκου; «Επειδή εκδίδουμε λίγους τίτλους, 10-15 βιβλία τον χρόνο, έχουμε προσωπική σχέση με όλους τους συγγραφείς. Επίσης, για εμάς κανένα βιβλίο δεν είναι παλιό», εξηγεί ο Σαράντης Κορωνάκος.

Κάνοντας ένα ταξίδι στο παρελθόν, ο πρώτος τίτλος που εξέδωσαν ήταν το «αιρετικό» οι «Σημειώσεις ενός πορνόγερου» του Τσαρλς Μπουκόβσκι, σε μετάφραση Τέο Ρόμβου. «Οκτώβρης του 1980, έκδοση σε λινοτυπία, εκτύπωση σε πιεστήριο. Σιγά σιγά περάσαμε στη φωτοσύνθεση και το όφσετ, στα κομπιούτερ και το dtp, και σήμερα προχωρούμε στα e-books».

Από τότε, η Απόπειρα εξέδωσε δεκάδες τίτλους ενώ μπορεί σε μεγάλο βαθμό να θεωρηθεί και υπεύθυνη για τη διάδοση του έργου του Μπάροουζ στην Ελλάδα. Αλλωστε, ο Σαράντης Κορωνάκος και ο Λεωνίδας Καραγκούνης αγαπούν πολύ την beat λογοτεχνία και τον ανήσυχο λόγο της. «Κυρίως γιατί είναι καλή λογοτεχνία. Είναι μια απόπειρα εναντίον των λεξικών κοινοτοπίας (των λεγόμενων και ευπώλητων), που πλημμυρίζουν πια τα βιβλιοπωλεία».

Τι θα διαβάσουμε από τις εκδόσεις Απόπειρα το 2011; «Κατ' αρχάς θα συνεχίσουμε την πετυχημένη σειρά "Του κόσμου τα παραμύθια" με 3 τίτλους. Επίσης, θα εκδώσουμε άλλον έναν τίτλο του Πολ Μπόουλς, το ταξιδιωτικό "Πράσινο το κεφάλι τους, τα χέρια τους γαλάζια". Ακόμη, το "Βρίσκοντας τον Θεό μέσα από το σεξ" του Ντέιβιντ Ντέιντα, το "Τζέιμς Τζόυς" του Ιτάλο Σβέβο κ.ά.».

 

 

ΜΑΡΘΑ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ

mkorinthiou@pegasus.gr

ΦΩTOΓΡAΦIΑ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΤΙΑΤΟΣ

dmatiatos@gmail.com

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.