Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λήδα & Γιάννης [ Γιάντσιος Φώτης, εΜΜΕίς, 08/06/2008 ]


DJO

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  556
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  1537
  • Content Count:  22474
  • Reputation:   120954
  • Achievement Points:  22479
  • Days Won:  791
  • With Us For:  6317 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

 

Η Λήδα και ο Γιάννης είναι δύο παιδιά που ανήκουν στην ομάδα ComicDom Press. Με η σκέψη πως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μάθει κανείς για κάτι είναι να το γνωρίσει σε βάθος, τους ζήτησα να μου μιλήσουν. Τους ευχαριστώ θερμά.

 

-Λοιπόν, είμαστε με τη Λήδα Τσενέ και τον Γιάννη Κουρουμπακάλη από την Comicdom Press και βρίσκομαι στο φεστιβάλ Comicdom Con το οποίο η Comicdom Press διοργάνωσε φέρνοντας μεγάλα ονόματα φέτος. Λοιπόν, παιδιά πείτε μου για το ίδιο το Comicdom. Τι είναι για σας, πως δημιουργήθηκε…

 

Λ: Η ιστορία του Comicdom σαν ομάδα ξεκινάει από το 1996 περίπου όταν ο Ηλίας Κατιρτζιγιαννόγλου και ο Δημήτρης Τσαγκαρίδης αποφάσισαν να βγάλουν ένα φανζίν μαζί με κάποιους άλλους συντελεστές. Βέβαια τα παιδιά ήταν και είναι ακόμα η ψυχή του όλου πράγματος. Στη συνέχεια το φανζίν πέρασε από διάφορα στάδια, αρχικά στο πρώτο τεύχος το πουλούσαν, μετά γινόταν δωρεάν διανομή…

 

Γ: Φαντάσου ότι αυτά τα τεύχη ήταν απλά φωτοτυπίες. Καμία σοβαρή εκτύπωση δηλαδή.

 

Λ: Κάποια στιγμή σταμάτησε, μετά ξαναξεκίνησε.

 

Γ: Συνολικά βγήκαν τρία Volumes .

 

Λ: και από το 2004 έγινε website, το comicdom.gr, το οποίο είναι αυτή τη στιγμή το μοναδικό ελληνικό portal αφιερωμένο ουσιαστικά στα κόμικς, έχουμε news από την βιομηχανία των κόμικς σε συνεργασία με όλες τις μεγάλες εταιρείες, δηλαδή μας στέλνουν τα pre-release.

 

Γ: Marvel, DC …

 

Λ: Νέα από την Ελληνική κοινότητα των κόμικς, συνεντεύξεις με μεγάλα ονόματα, έχουμε μέσα Frank Miller, Mike Mignola, Bill Willingham, Jeff Smith και πάει λέγοντας… Έχουμε reviews πάρα πολλά…

 

Γ: Reviews έχουμε κάθε μέρα από τα κόμικς που βγαίνουνε, τα ξένα κόμικς τα οποία μπορείς να παραγγείλεις· φυσικά φαντάζομαι ξέρεις σαν κομιξάς, από τα previews . Και κάθε μέρα ανεβάζουμε ένα. Και κάθε δύο εβδομάδες που έρχονται τα κόμικς ή κάθε μήνα (σ.σ. τα αμερικανικά κόμικς κυκλοφορούν σε διεβδομαδιαία ή μηνιαία βάση)… αυτό.

 

Λ: Έχουμε κάποια online strips που τρέχουνε αυτή η στιγμή… του Αντώνη Βαβαγιάννη τα «Κουραφέλκηθρα», της Paige Braddock το Jane’ s World, το Lakis.gr.

 

Γ: Της Paige Braddock είναι ουσιαστικά αναδημοσίευση αλλά μας τα έχει παραχωρήσει τα δικαιώματα ώστε να το δημοσιεύσουμε στο site.

 

Λ: Το 2005 έγινε η πρώτη απόπειρα, όχι φεστιβάλ, ήταν η πρώτη φορά που φιλοξενήσαμε εδώ στην Αθήνα τον Bryan Talbot και τον Jeff Smith, ήταν μια πρωτοβουλία της Comicdom… Ήταν ουσιαστικά η πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή που ήρθαν δύο μεγάλα ονόματα. Ονόματα λίγο πιο mainstream δηλαδή…

 

Γ: Με την έννοια ότι ονόματα της κατεξοχήν Underground σκηνής έχουν έρθει και από τις εκδόσεις Βαβέλ. Αλλά και ο Jeff Smith είναι ο δημιουργός του πιο πετυχημένου Underground Comic (σ.σ. Bone ). Τώρα τελευταία θεωρείται mainstream, αλλά είναι Underground . Είναι το πιο επιτυχημένο Underground comic στην ιστορία νομίζω.

 

Λ: Και επειδή είχε μεγάλη επιτυχία και είδαμε κι ότι ο κόσμος γενικά θέλει events στην Ελλάδα, αποφασίσαμε την επόμενη χρονιά αυτό που κάναμε να μη γίνει σε μικρή κλίμακα, να το κάνουμε λίγο μεγαλύτερο και εκεί σε συνεργασία πάντα εδώ με την Ελληνοαμερικανική Ένωση, το 2006 έγινε το πρώτο ComicdomCon Athens, με καλεσμένους τον Peter Milligan, τον Joe Lisner και τον Joe DiMonaco της Image Comics… και ξεκινήσαν τότε όλα τα event.

 

Γ: Όπως επίσης και το Draw the World Together.

 

post-556-0-31923200-1351293625_thumb.jpg

 

Περίπτερο της Comicdom

 

Λ: Ήταν η πρώτη χρονιά που έγινε το ComicdomCon Athens, είχε μεγάλη προσέλευση κόσμου, οπότε αποφασίσαμε ότι καλό θα ήταν να μπορέσουμε να το συνεχίσουμε και να το κάνουμε κάτι σαν θεσμό..

 

Γ: Μην ξεχνάμε ότι στο Comicdom έχουν δημιουργηθεί παράλληλα και τα Awards, τα πρώτα ελληνικά Comic Awards, τα οποία είναι ουσιαστικά Fan Awards περισσότερο, δεν υπάρχει δηλαδή καμιά κριτική επιτροπή που να διαλέγει τα καλύτερα, υπάρχει επιτροπή που διαλέγει τις υποψηφιότητες και ψηφίζει ο κόσμος. Οπότε είναι περισσότερο Fan Awards και όχι ας πούμε «επίσημα» όπως π.χ. τα Ivory ή τα Hammond ….

 

Λ: Το ComicdomCon του 2007 λοιπόν έγινε και πάλι εδώ στην ελληνοαμερικάνικη Ένωση, είχαμε την τιμή να έχουμε και μία έκθεση με αυθεντικά έργα του Charles Schultz, μια πολύ σημαντική έκθεση, γιατί όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο άνθρωπος αυτός για τα κόμικς ως δημιουργός του Snoopy. Παράλληλα με την έκθεση μας τίμησε με την παρουσία της και η σύζυγος του Schultz και είχαμε και πάλι καλεσμένους μεγάλα ονόματα.

 

Γ: Bill Tucci, Scott Lobdell..

 

Λ: Και φέτος είναι η τρίτη χρονιά, πάμε πολύ δυνατά, έχουμε μία μεγάλη έκθεση του Will Eisner, 50 πρωτότυπα έργα, έκθεση η οποία δεν έχει παρουσιαστεί πουθενά αλλού στην Ευρώπη παρά μόνο εδώ, και η έκθεση θα κρατήσει μέχρι της 12 Απριλίου, δεν τελειώνει δηλαδή με το Con . Φέτος οι καλεσμένοι μας ήταν ο David Lloyd και ο Mark Buckingham …

 

Γ: Σε συνδυασμό με τους Bryand Talbot, καλεσμένος της Jemma Press, Aleksandar Zograf και Guneri Icoglu, καλεσμένοι των εκδόσεων ΚΨΜ και ο Ethan Van Sciver καλεσμένος του Relax Your Soul Comics. Αυτά τα έχεις ούτως ή άλλως. Το θέμα είναι ότι και αυτή η έκθεση και η περσινή, για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα είναι τρομακτικές εκθέσεις.

 

Λ: Ακόμα και για τα Αμερικάνικα δεδομένα, διότι γενικώς στην Αμερική δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο εμπορικό κομμάτι πλέον των κόμικς και λιγότερο στο καλλιτεχνικό, με αποτέλεσμα σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ που γίνονται, στο San Davis, στο New York Con να μην υπάρχουν εκθέσεις κόμικς. Να υπάρχουν μόνο πάγκοι οι οποίοι πουλάνε. Εμάς ο στόχος μας είναι κάθε χρονιά να φέρνουμε διεθνείς καλεσμένους, εκθέσεις, να γνωρίσουμε στο Αθηναϊκό κοινό, όσους τέλος πάντων δεν ασχολούνται με τα κόμικς, τις πολλαπλές πλευρές αυτής της τέχνης. Για αυτό έχουμε και τα Workshops που γίνονται κάθε χρονιά από τους καλεσμένους μας και κάποιες πιο θεωρητικές ομιλίες που είχαμε τις προηγούμενες χρονιές, με την ιστορία και την πορεία και την εξέλιξη του μέσου.

 

Γ: Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία να ειπωθεί είναι πως το Comicdom είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, όλα τα μέλη του από τα πιο μεγάλα ως τα πιο μικρά, κι όταν λέμε μικρά εννοούμε απλά νέοι σε χρόνια, όχι ότι έχει καμιά σημασία ο βαθμός, δουλεύουν αφιλοκερδώς και εκπληκτικά, δεν υπάρχει καμιά καταπίεση, τα μόνα θέματα στα οποία πρέπει να παρθούν αποφάσεις είναι τα θέματα που αφορούν μεγάλα οικονομικά ζητήματα στα οποία κάποιοι δυστυχώς πρέπει να πάρουν αποφάσεις γιατί αυτοί που είναι υπεύθυνοι και πρόεδροι είναι υπεύθυνοι και απέναντι στο νόμο και αν γίνει κάτι αυτοί είναι που θα πάνε φυλακή. Πέρα από αυτό, τα υπόλοιπα όλα τα συζητάμε μεταξύ μας, είμαστε μια ομάδα που δουλεύει εθελοντικά, σκοπός μας είναι η προώθηση και η διάδοση της ένατης τέχνης, είμαστε, ξαναλέω μια μη κερδοσκοπική εταιρεία, αυτό πρέπει να το σημειώσεις, ήταν φανζίν που ήταν δωρεάν διανεμημένο κόμικς και έγινε site που ενημερώνει δωρεάν για τα κόμικς.

 

Λ: Και είναι και το φεστιβάλ το οποίο είναι δωρεάν για όλο τον κόσμο σε όλα τα επίπεδα και είναι και εκδοτική. Έχουμε φέτος δύο εκδόσεις που παρουσιάζουμε εδώ, το «Σύνδρομο» και το (δεν ακούγεται καθαρά) Και θα ακολουθήσουνε και άλλες εκδόσεις.

 

Γ: Το Σύνδρομο και (δεν ακούγεται καθαρά). Και επίσης να πω και κάτι άλλο Για να μην υπάρξουν συγχύσεις, η εταιρεία στο σύνολό της ονομάζεται Comicdom Press, το site λέγεται comicdom.gr, και έχει πάρει το όνομα του αρχικού φανζίν, έτσι λέγεται και το site. Αλλά όταν έπρεπε να ιδρύσουμε εταιρεία το όνομα που επιλέχτηκε ήταν το ComicdomPress και η εκδοτική λέγεται ComicdomPress και το convention λέγεται ComicdomCon. Όλα αυτά όμως ανήκουν στην ComicdomPress. Νομίζω ότι σε καλύψαμε.

 

-Ευχαριστώ πολύ.

 

 

ΥΓ: Η περίφημη ιστοσελίδα: www.comicdom.gr

 

 

Φώτης Γιάντσιος

scouterorama@gmail.com

 

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.