Μετάβαση στο περιεχόμενο

HELM – Γιώργος Γιανναδάκης [ Γιάντσιος Φώτης, εΜΜΕίς, 08/06/2008 ]


DJO

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  556
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  1537
  • Content Count:  22474
  • Reputation:   120974
  • Achievement Points:  22479
  • Days Won:  791
  • With Us For:  6339 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

HELM – Γιώργος Γιανναδάκης

 

post-556-0-68407700-1351291899_thumb.jpg

Ο Γιώργος Γιανναδάκης και το περίπτερο της Helm

 

Πήρα τη συνέντευξη αυτή από τον Γιώργο Γιανναδάκη, υπεύθυνο εκδόσεων της Helm Online. Καθαρά προσωπική επιλογή, καθώς εκτιμώ ιδιαίτερα την εταιρεία και την προσπάθειά της στο χώρο. Ταυτόχρονα εκτιμώ και τον Γιώργο, ο οποίος με θυμόταν μετά από έναν ολόκληρο χρόνο. Με τις καλύτερες ευχές μου.

 

-Πες μου για τη Helm Online. Είναι μια εκδοτική εταιρεία την οποία εγώ γνώρισα πέρυσι στο Comicdom Festival εδώ στην Αθήνα.

Που ήταν και η πρώτη της στην ουσία επίσημη εμφάνιση

 

-Ωραία, είναι εκδοτική εταιρεία, δεν έχει δηλαδή δικό της κατάστημα.

Όχι, δεν ασχολούμαστε με λιανική, πελάτες μας είναι τα κυριότερα Comicshops και τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία, κάτι που περιλαμβάνει Public, Παπασωτηρίου, όλους αυτούς, πηγαίνουμε και στα περίπτερα μέσω του πρακτορείου Άργους, για κάποια πράγματα, όπως ας πούμε τον Έλρικ, όπως τα δαχτυλίδια που είναι πιο μικρά τευχάκια, ετοιμάζουμε κάποια ΤΡΒ όπως είδες κι όλας, τα οποία θα πηγαίνουν μόνο στα βιβλιοπωλεία γιατί είναι γομάρια, είναι 164 σελίδες, δηλαδή θα ταλαιπωρηθούν απλά οι περιπτεράδες, δεν υπάρχει κανένας λόγος. Η όλη γενική νοοτροπία των εκδόσεων… νομίζω ότι βρίσκεται στην ατάκα του Μπαρκς, του Καρλ Μπαρκς, του «Παπιάνθρωπου», ο οποίος έλεγε ότι «Θα ήθελα να σχεδιάζω κόμικς που θα ήθελα να αγοράσω», και η δικιά μας λογική είναι ότι θα ήθελα να βγάζω πάντα κόμικς τα οποία θα ήθελα να αγοράζω.

 

-Τα κόμικς τα οποία βγάζετε περιλαμβάνουν προς το παρόν το Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν, ολόκληρη την τετραλογία, και τον Έλρικ του Μάϊκλ Μούρκοκ, μεταφερμένο σε μορφή κόμικ.

Συγκεκριμένα την «Καταιγίδα» το οποίο είναι και αυτό τετραλογία, ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο που μας έρχεται, τον επόμενο δηλαδή, μπορεί να είναι λίγο retrospective, ποτέ δεν ξέρεις (γέλια), και τον Μάιο, ίσως Ιούνιο, ας μη δεσμευτούμε αν και θέλουμε να το κάνουμε Μάιο, είναι και η Red Sonja .

 

-Δηλαδή είναι όλα κόμικς που υπάγονται στο είδος του epic fantasy, έτσι;

Ως Επί το πλείστον, ναι. Για την ώρα είναι όλες epic και αυτό που λέγαμε παλιότερα Sword & Sorcery, αυτό το είδος. Παρ’ όλα αυτά οτιδήποτε περιλαμβάνει φαντασία, ή ιστορία, ή μύθο, ή ακόμη και πιο εναλλακτικά κόμικς, δεν αποτελεί για εμάς πρόβλημα το να το βγάλουμε.

 

-Πες μου λοιπόν για τη HELM. Πώς δημιουργήθηκε, ποιους στόχους έχει, πώς τα πάει οικονομικά… (γέλια)

Σε πρώτη φάση δημιουργήθηκε από μια απλή ιδέα δύο ανθρώπων, εμένα και του Νίκου (Καμπουρόπουλου), σ’ ένα μπαρ το οποίο ονομάζεται Blue στο Χαλάνδρι, για να είμαστε ακριβείς… Μεταξύ σοβαρού και αστείου που λέγαμε ότι «κοίταξε, για να ασχοληθείς σοβαρά με τα κόμικς πάει να πει ότι εκδίδεις». Και πως να το κάνουμε, κοίταξε, είχα εγώ παλιότερα μια συζήτηση με την Dark Horse και την Panini για κάποιους άλλους τίτλους, για το Κόναν τότε, όταν δεν το είχε κάνει η Anubis, και είχαμε μιλήσει μαζί τους, είχαμε αποκτήσει και κάποια κονέ… Ε, μετά… είχανε κάτσει διάφορα, είχαμε φύγει εμείς από Αγγλία, μετά πήγα φαντάρος, μετά έλειπε ο ένας, μετά έλειπε ο άλλος, κλασσικές ελληνικές ιστορίες, καθυστέρησε το πράγμα, ξεκίνησαν οι άλλοι τις εκδόσεις τους οπότε από κείνη την πλευρά, δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε. Παρ’ όλα αυτά ψάξαμε αυτούς τους ανθρώπους πάλι, και στην Dark Horse και στην Panini και παντού… Οι άνθρωποι της Dark Horse μας εμπιστεύτηκαν και εν τέλει μας εμπιστεύονται, θα ‘λεγα πια με κλειστά μάτια, δηλαδή μας έχουν δώσει συγχαρητήρια και για το εξώφυλλο του Έλρικ το οποίο είναι σύνθεση δικιά μας, τα εξώφυλλα τα άλλα είναι τα κανονικά… Ο ίδιος ο Μάικλ Μούρκοκ που έγραψε αποκλειστική εισαγωγή για το κόμικ μας..

 

-Σοβαρά μιλάς;!;!;!:

Απολύτως. Οπότε δεν υπάρχει κάτι το οποίο μπορούμε να σχολιάσουμε πάνω σ’ αυτό. Ο Μάικλ Μούρκοκ, να μην πω ο Μάικλ fucking Μούρκοκ, στην κυριολεξία δηλαδή… Τώρα από κει και πέρα… συνεχίζουμε. Εμείς θέλουμε ει δυνατόν να γίνουμε σοβαρή δύναμη σ’ αυτού του είδους τη λογοτεχνία και σ’ αυτού του είδους τα κόμικς, πιθανώς μάλιστα τα σχέδιά μας να περιλάβουν και λογοτεχνία. Δεν ξέρω… τι άλλο θέλεις να σου πω;

 

- Πες μου πώς πας με τον ανταγωνισμό. Θέλω να πω, εκτός από τη Helm υπάρχει η Anubis η οποία είναι σχετικά καινούργια εταιρεία η οποία ασχολείται βέβαια κυρίως με το υπερηρωικό κόμικ στην παράδοση της Modern Times και της Καμπανά και είναι μια αρκετά νέα εταιρεία. Πάντως δεν είστε οι αποκλειστικοί διανομείς της Dark Horse στην Ελλάδα.

Όχι, ούτε αποκλειστικοί συνεργάτες της ακόμα. Εμείς με τη δουλειά μας προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε κάποια πράγματα συγκεκριμένα, δηλαδή τα κόμικς να μας αρέσουνε σαν μορφή πολιτισμού. Και έτσι τα αντιμετωπίζουμε και νομίζω φαίνεται και ο σεβασμός που έχουμε στις εκδόσεις μας, δηλαδή δεν έχουνε μέσα διαφημίσεις, οι τιμές νομίζω είναι καλύτερες, δηλαδή τις βελτιώσαμε κιόλας σε σχέση με πέρυσι θεωρώ… Υπάρχει, μπορεί να υπάρχει ένα λιθαράκι το οποίο είναι μέρος ενός ελληνικού πολιτισμού. Κοίτα, τα κόμικς δεν είναι αυτό που λέμε «Μίκυ Μάου». Και δεν είναι «Μικυ Μάους», είναι «Μικυ Μαου» στην Ελλάδα, δηλαδή κοίτα, ο «Μικυμάου», μία λέξη ενωμένο…

 

-Ξέρω, θάνατος σε όσους λένε τα κόμικς «Μικυμάου», ειδικά εάν είναι κάτω των 70 και ξέρουν ότι υπάρχουν κι άλλα κόμικς εκτός από τον Μίκυ Μάους!!! (γέλια, το τελευταίο κομμάτι μάλιστα το λέγαμε μαζί εν χορώ).

Στην κυριολεξία… Τι να πω, δεν το συζητάω… Εμείς προσπαθούμε λοιπόν, λίγο το να προωθήσουμε πράγματα που μας αρέσουνε… λίγο το να φέρουμε τον κόσμο σε επαφή με τα κόμικς.. Υπάρχει ένας σεβασμός, νομίζω και από το κοινό πλέον απέναντι στη δουλειά μας. Όσοι έρχονται νομίζω το εκτιμούν πάρα πολύ και έχουν καταλάβει πλέον το τι προσπαθούμε να κάνουμε και φέρνουμε και κόσμο στα κόμικς, αυτό φαίνεται και από την παρουσίαση, δηλαδή υπήρξε κόσμος στην αίθουσα ο οποίος διάβασε χθες τον Έλρικ και ερχόταν και μας έλεγε πως είναι καταπληκτική δουλειά και τους έλεγα εντάξει, για να το διαβάσατε μέσα σε μια νύχτα παιδιά μάλλον σας άρεσε και υπήρχε και τύπος που το διάβασε δύο φορές!! Οπότε… πηγαίνουμε καλά. Τώρα, το τι μπορείτε να περιμένετε από μας; Καινούργια πράγματα; Έχουμε τη Red Sonja το Μάιο και από Σεπτέμβριο…θα δούμε, Θεού θέλοντος, καιρού επιτρέποντος… πιθανώς να υπάρχει κάτι πάρα-πάρα πολύ δυνατό.

 

-Ωραία… πες μου και κάτι τελευταίο: Ποιο είναι το Target Group για σένα; Είναι δηλαδή η δικιά μου περίπου ηλικία; Δεκαεξάρηδες, δεκαπεντάρηδες… μέχρι;

Ποιο είναι το target group των Pink Floyd;

 

-Αχά… κατάλαβα.

Πώς να το πω… υπάρχουν πράγματα τα οποία κατανοείς και σου φαίνονται απλά και μπορείς να τα δεις μετά από λίγο καιρό να σου φαίνονται πολύ πιο σύνθετα. όπως και το ανάποδο: κάτι το οποίο σου φαίνεται φοβερά σύνθετο σήμερα μπορεί αύριο να το αντιμετωπίζεις με πολύ πιο απλοϊκή σκέψη. Δεν νομίζω ότι έχουμε συγκεκριμένο κοινό… Σίγουρα θα έλεγα ότι είναι ενήλικα τα κόμικς μας πάντως. Δηλαδή, όχι ότι δε μπορεί να τα διαβάσει κάποιος μικρότερης ηλικίας αλλά σε γενικές γραμμές θα συνιστούσα ότι ίσως να είναι ενήλικα. Χωρίς να το περιορίζω δηλαδή, όχι επειδή υπάρχει μέσα βία, ούτε επειδή υπάρχει μέσα βρισιά. Κάποια βέβαια μπορεί να τα περιλαμβάνουν μέσα κι αυτά. Αυτό που θέλω να πω είναι πως η έννοια του ανηλίκου πια είναι λίγο… συγκεχυμένη, δηλαδή ένας άνθρωπος ο οποίος είναι δεκατεσσάρων χρονών και παρ’ όλα αυτά -τώρα μετά συγχωρήσεως- μπορεί να ‘χει πηδήξει και τη μισή Θεσσαλονίκη να πούμε, δεν είμαι σίγουρος τώρα το πώς εμπίπτει αυτό το άτομο στο «ανήλικος». Εν πάσει περιπτώσει δεν ήθελα να φανεί ότι έχουμε άντρες, γυναίκες, νέους, γέρους… Εγώ πιστεύω ότι είναι κόμικς με δίδαγμα, κόμικς με μήνυμα, όλα έχουνε κάτι να κατανοήσεις από απλό έως… καλό. Και νομίζω αξίζει και τον κόπο να δοκιμάσεις έτσι; Ούτως ή άλλως εμείς δεν προσπαθούμε να «πουλήσουμε» ακριβώς, ούτε να πιέσουμε κάποιον να αγοράσει. Νομίζω ότι το κοινό το δικό μας υπάρχει και μας ανακαλύπτει σιγά-σιγά.. Και πιεζόμαστε και προχωράμε.

 

-Υπέροχα. Και αυτό που με καίει εμένα προσωπικά, μου είπες πριν, πριν καν ανοίξω το μαγνητόφωνο, ότι θα έρθετε από Θεσσαλονίκη.

Είχαμε διανομείς, προσπαθούσαμε να βρούμε κιόλας, δηλαδή Metropolis, Σπηλιά των Κόμικς νομίζω είχαμε, Public, Παπασωτηρίου αλλά όλα αυτά είναι αλυσίδες, εμείς θέλουμε να γνωρίσουμε και τον κόσμο που υπάρχει στην Θεσσαλονίκη, και που παίρνει τα κόμικς μας και που θα ήθελε να τα πάρει, οπότε… τον Ιούνιο, πρώτον θα έχουμε περίπτερο στην έκθεση Θεσσαλονίκης, στην Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης για να το πούμε και σωστά, σαν Helm βεβαίως και θα κάνουμε και κάποιες παρουσιάσεις σε κάποια καταστήματα. Ήδη έχουμε μιλήσει με το Coffix , υπάρχει σοβαρή περίπτωση να κάνουμε κάτι στο Public… αυτά θα τα επιβεβαιώσουμε μέσω του site. Θα ανεβούμε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο σίγουρα πάντως και θέλουμε να βρούμε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε.

 

- Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ.

Κι εγώ ευχαριστώ.

 

 

 

Φώτης Γιάντσιος scouterorama@gmail.com

 

 

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.