Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΚΤΟΡΑΣ


DJO

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

Δημιουργός:
ΕΚΤΟΡΑΣ
Επίσημη Ιστοσελίδα:
Τόπος γέννησης:
Αθήνα
Εργογραφία:

  • Member ID:  556
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  1537
  • Content Count:  22474
  • Reputation:   120955
  • Achievement Points:  22479
  • Days Won:  791
  • With Us For:  6318 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

index.php?app=core&module=attach&section

 

Ο Έκτορας γεννήθηκε Μάιο μήνα στην Αθήνα. Όταν ήταν τεσσάρων έβαψε την μπανιέρα του, και παρακολούθησε την μπογιά να στεγνώνει. Του αρέσουν τα φύλλα των δέντρων όταν ανακατεύονται, και ο τρόπος με τον οποίο κηλίδες φωτός ζεσταίνουν ένα ξύλινο πάτωμα. Μικρός σε θερινό σινεμά πέτυχε τον μηχανικό προβολής να μασουλάει στα κρυφά την τρίτη πράξη του Σκοτεινού Αντικείμενου του Πόθου. Κανείς δεν έμαθε πώς τελειώνει πραγματικά η ταινία.

Οκέυ και τώρα το κανονικό βιογραφικό :P :

Ο Έκτορας Αποστολόπουλος ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία Κινηματογράφου και Αγγλική Λογοτεχνία στην Αγγλία, όπου και έκανε ένα μεταπτυχιακό στο σενάριο. Έχει γυρίσει τη μικρού μήκους ταινία "Phineas Purfitt" κι εργαστεί ως εικονογράφος, μεταφραστής και συγγραφέας. Το Νοέμβριο του 2009 βγάζει το πρώτο του βιβλίο, «Χνουδωτός Απεσταλμένος» από τις εκδόσεις Τόπος, ενώ το 2011 κυκλοφορεί μέσω της Giganto, το βραβευμένο με το βραβείο του καλύτερου Ελληνικού κόμικ από τα Comicdom Awards, Feathers, το οποίο είχε εμφανιστεί στο περιοδικό 9 και το Κομικοδρόμιο της Ελευθεροτυπίας. Το Feathers πλέον συνεχίζεται ως webcomic στο comicdom.gr. Για περισσότερα, επισκεφθείτε την προσωπική ιστοσελίδα του Έκτορα: http://lerapidograph.com/
 

 

post-556-0-34125700-1351285718_thumb.jpgpost-556-0-04971200-1351284689_thumb.jpg


Το Feathers σημείωσε αισθητή επιτυχία και υπήρξε επανέκδοση, αυτή τη φορά από τις εκδόσεις ΚΨΜ τον Νοέμβριο του 2012. Ο Έκτορας δεν άργησε να επιστρέψει στα χέρια των αναγνωστών και τον Απρίλιο του 2014 κυκλοφόρησε η δεύτερη συλλογή από στριπ ονόματι Armadillo, στριπ που είχαν πρωτοδημοσιευθεί μέσω της webcomic πλατφόρμας socomic.gr και κυκλοφόρησαν μαζεμένα από την εκδοτική Pork LTD. Επιπροσθέτως στην συλλογή Armadillo είδαμε κάποιες αυτοτελείς ιστορίες από το 9 που δεν είχαν συμπεριληφθεί στις δύο προαναφερθείσες εκδόσεις των Feathers. Η τελευταία του κυκλοφορία μέχρι στιγμής ήταν το Fish & Stripes, μία ακόμα συλλογή (η τρίτη ή τέταρτη) από ασπρόμαυρα στριπς που εμφανίστηκαν αρχικά στο socomic.gr.

 

feathers.jpg steppe_.jpg

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  556
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  1537
  • Content Count:  22474
  • Reputation:   120955
  • Achievement Points:  22479
  • Days Won:  791
  • With Us For:  6318 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

 

post-556-0-88805800-1351285144_thumb.jpg

 

Όσοι με γνωρίζουν (και κάποιοι που δε με γνωρίζουν – άλλωστε, δε χάνω ευκαιρία να το δηλώσω…) ξέρουν ότι είμαι λάτρης του παράλογου και του σουρεαλιστικού σε κάθε μορφή του. Ειδικά όταν αυτό συνδυάζεται με χιούμορ, τότε νομίζω ότι παραδίδομαι οριστικά, ακόμη κι όταν προσπαθώ να μοιραστώ τον ενθουσιασμό μου με κάποιον άλλο, αυτός με κοιτά σα να είμαι ηλίθιος και εγώ χαζογελάω σαν ηλίθιος (ελάτε τώρα, και σ’ εσάς έχει τύχει – παραδεχτείτε το).

 

Φυσικά, υπάρχουν και κάποια έργα που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή και πολύς κόσμος εκτιμά το σουρεαλισμό τους. Όπως, για παράδειγμα, το FEATHERS, το comic strip του καλεσμένου αυτής της εβδομάδας, Έκτορα, ο οποίος βραβεύτηκε στο πρόσφατο Comicdom Con Athens με τα βραβεία Κοινού και Καλύτερου Comic, στα Comicdom Awards. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί από εσάς εκτιμάτε με τον ίδιο τρόπο το FEATHERS, ένα strip με αλλόκοτα ζώα, παράλογες καταστάσεις και διαλόγους που μοιάζουν να έχουν αποδράσει από τα κρυφά ημερολόγια των σουρεαλιστών. Και η επιτυχία του strip φαίνεται και από το γεγονός ότι το FEATHERS βρίσκει πάντα ένα σπίτι να φιλοξενηθεί.

 

Η αρχή έγινε στο 9 της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ. Εκεί πρωτοδημοσιεύτηκε το παράδοξο αυτό strip και εκεί παρέμεινε μέχρι να μετακομίσει στο σαββατιάτικο φύλλο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ και στο “Κομικοδρόμιο”. Αργότερα, το 2011, κυκλοφόρησε η συλλογή αυτών των strips από τη Giganto Books. Και, μόλις χθες, το FEATHERS έκανε την επιστροφή του, αυτή τη φορά online! Το σουρεαλιστικό strip του Έκτορα θα δημοσιεύεται πλέον κάθε εβδομάδα στο site της Comicdom Press και, έχοντας (ως συνήθως) το μέσο, δεν έχασα την ευκαιρία να μιλήσω μαζί του και να μάθω περισσότερα.

 

Διαβάστε, λοιπόν, τη συνέντευξη του καλεσμένου αυτής της εβδομάδας, Έκτορα, για το FEATHERS, τη συλλογή διηγημάτων του, με τίτλο Ο ΧΝΟΥΔΩΤΟΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ, και τα σχέδιά του για το μέλλον:

 

 

 

Σε κάθε δουλειά σου μοιάζει να κυριαρχεί το αλλόκοτο. Πώς προέκυψε αυτό το… ύφος;

Ένα καλοκαίρι βρήκα έναν ξεραμένο αστερία στην παραλία και τον έβαλα στην τσέπη μου. Του έδωσα όνομα και μέρος για να μένει. Μετά από μια βδομάδα είχε εξαφανιστεί. Ίσως γι’ αυτό.

 

Μπορείς να μας μιλήσεις για την εμπειρία σου με το 9 της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ;

Είχα την καλή τύχη, ο Άγγελος Μαστοράκης (αρχισυντάκτης του “9”) να μου δώσει χώρο στο περιοδικό και του είμαι πολύ ευγνώμων για την ελευθερία και ενθάρρυνση που μου έδωσε. Χάρη σ’ αυτό ήρθα σε επαφή με άλλους κομίστες και είχα την δυνατότητα να εξελίσσω το σχέδιο μου με το ατού αυτής της πολύ δημόσιας πλατφόρμας.

 

post-556-0-13643800-1351285222_thumb.jpg

 

Πώς προέκυψε η συνεργασία σου με την Comicdom Press;

Γνωρίστηκα με τα παιδιά της Comicdom Press στο τελευταίο φεστιβάλ, (όπου είχα την τιμή να βραβευτώ και την αμηχανία του να μην ξέρω ακριβώς τι να πω) και τους πρότεινα να συνεργαστούμε. Χαίρομαι πολύ που το FEATHERS θα φιλοξενηθεί στο site.

 

Πόσο δύσκολο είναι να εμπνέεσαι ένα νέο χιουμοριστικό strip σε εβδομαδιαία βάση;

Όχι και τόσο – έχεις αρκετό χρόνο για να ξαναγυρίσεις στον κόσμο του strip με κάποια νέα ιδέα.

 

Τι να περιμένουμε από το νέο σου strip;

Πλάσματα με έντονες μεταπτώσεις μεταξύ ευφορίας και προβληματισμού. Ελπίζω να μπορέσω να παίξω με νέες θεματικές και φόρμες και τα σχέδια να είναι φρέσκα.

 

 

post-556-0-58188400-1351285281_thumb.jpg

 

Μέσα στην ποικιλία των θεμάτων που έχουμε δει στα strips του FEATHERS, υπάρχει κάποιο θέμα που παλεύεις να προσεγγίσεις, αλλά ακόμη δεν έχεις βρει τον κατάλληλο τρόπο;

Ναι, μπόλικα… Υπάρχουν πράγματα με τα οποία δεν έχω ασχοληθεί ακόμα και νέες εικόνες που θα ήθελα να φτιάξω.

 

Μπορείς να μας μιλήσεις και για το βιβλίο σου, ΧΝΟΥΔΩΤΟΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ;

Το ΧΝΟΥΔΩΤΟΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ είναι μια συλλογή μικρών διηγημάτων που κυκλοφόρησε το 2009 από τις εκδόσεις Τόπος. Ανήκουν και αυτές στο πνεύμα του αλλόκοτου και της παραδοξολογίας που περιέγραψες πριν, και επιχειρούν ένα παιχνίδι με τη γλώσσα.

 

Χάρη σε αυτό, γνωρίζουμε ότι μπορείς να γράψεις και μεγαλύτερες ιστορίες. Έχεις σκεφτεί να δημιουργήσεις κάτι ανάλογο σε comic;

Μου αρέσουν πολύ οι μεγάλες αφηγήσεις και θα ήθελα να κάνω κάτι που να απλώνεται σε περισσότερο χώρο. Έχω διάφορες σκέψεις και ευελπιστώ κάποια απ’ αυτές σύντομα να πραγματοποιηθεί. Η όλη ιστορία της βράβευσης από το Comicdom σίγουρα σου δίνει ώθηση και όρεξη για να κάνεις κάτι καινούργιο.

 

Έχεις κάποια άλλα σχέδια για το άμεσο μέλλον; Δουλεύεις σε κάτι άλλο αυτόν τον καιρό;

Ετοιμάζω ένα βιβλίο στα αγγλικά με θέμα την μουσική, αλλά είμαι λίγο προληπτικός κι έτσι θα αποφύγω να πω περισσότερα. Ελπίζω σύντομα να πάρει το δρόμο του.

 

 

post-556-0-70551200-1351285338_thumb.jpg

 

 

 

+++

 

 

 

Ιωαννίδης Ζαχαρίας, Artic.gr, 02/07/2012

 

Συνάντησα τον Έκτορα στο ραντεβού μας, σε ένα καφενείο στην πλατεία Εξαρχείων δύο εβδομάδες αφότου είχε παραλάβει το βραβείο κοινού και το βραβείο καλύτερου κόμικ από την ακαδημία του Comicdom Awards 2012 για το comic strip του «Feathers», της πιο χαρισματικά βλάσφημης σειράς κόμικ που έχουμε διαβάσει τα τελευταία χρόνια, με ήρωες άκακα χνουδωτά ζωάκια...

 

 

 

Έκτορα σε γνωρίσαμε μέσα από τα «Feathers”, μια ιδιαιτέρως εσωστρεφή σειρα κόμικ-στριπ που επιτέλους σα να βγήκε παρά έξω μετά τη βράβευσή της...Πώς ένιωσες;

Να σου πω την αλήθεια πρώτη φορά μου συνέβη καθώς δεν έχω βραβευτεί ποτέ για κάτι, αλλά γενικά το προτείνω σε κόσμο, είναι πολύ ωραίο...(γέλια) Είναι όμορφο να αναγνωρίζεται κάτι που κάνεις.

 

Ώρα για μια αναδρομή... Πες μας λίγο την ιστορία σου, πως και ξεκίνησες να φτιάχνεις κόμικ;

Κοίτα όταν ήμουν πολύ μικρός σκίτσαρα συνεχώς, το ξέχασα για καμιά δεκαριά χρόνια και μετά το ανακάλυψα και πάλι τυχαία. Ετοίμασα κάποια σχέδια, και τα έστειλα σε διάφορα έντυπα της εποχής. Για καλή μου τύχη άρεσαν στον Άγγελο Μαστοράκη από το «9» (της Ελευθεροτυπίας) και με πήρε τηλέφωνο. Νιώθω πολύ τυχερός που μου δόθηκε κάπου χώρος να συνεχίσω να σχεδιάζω και να μαθαίνω φτιάχνοντας...

 

Διάβαζες κόμικ ως παιδί;

Μικρός είχα πολλά κόμικ του Γκοσινύ, του Λούκυ Λουκ, του Τεν Τεν - κλασικά πράγματα. Μετά ήρθα σε επαφή και με το «Πάρα 5» και τη «Βαβέλ» και έτσι είδα και την πιο κυνική, σκοτεινή και βρώμικη σκηνή των ευρωπαϊκών κόμικ που για μένα τότε ήταν μια πραγματική αποκάλυψη! Ξέρεις, όλοι αυτοί οι καταπληκτικοί σχεδιαστές από τον Αλτάν μέχρι το Ρεζέρ, αφηγηματικά κόμικ και κείμενα, όλα είχαν μια μαυρίλα, η οποία πάντα πίστευα πως συνάδει με την ελληνική πραγματικότητα. Η γλώσσα τους αποδίδονταν τόσο σωστά και ζωντανά από τους μεταφραστές που ένιωθα ότι ήταν μέρος της κουλτούρας μας.

 

post-556-0-57267100-1351285414_thumb.gif

Η φόρμα που χρησιμοποιείς αν και είναι κατά βάση αφαιρετική - μαυρόασπρα στριπάκια λίγων καρέ με λεζάντες - παράγει πλούσιο νόημα. Δε σου αρέσει το αφηγηματικό κόμικ;

Μου αρέσουν τα έργα που δε σου δίνουν όλες τις πληροφορίες, που σου ζητάνε να επενδύσεις σε αυτά, που έχουν μικρές ελλείψεις και εσύ καλείσαι να τις γεμίσεις με τη φαντασία σου. Όταν κάποιος αφαιρεί πράγματα από το έργο του ίσως έχει τη δυνατότητα να σου μιλήσει πιο άμεσα και να επικεντρώσει την προσοχή σου σε αυτό που εκείνος θέλει. Δημιουργείται μια ψυχική σύνδεση –κάτι σαν κλωστή- ανάμεσα σε ένα έργο και στο δέκτη του και νομίζω ότι αυτή μπορεί να χαθεί όταν κάτι γεμίζει με πολλές παράπλευρες πληροφορίες.

 

Υπάρχει κάποιο κόμικ που σε έχει επηρεάσει με τον τρόπο που αναφέρεις;

Αν και δεν έχω συνειδητές αναφορές, φαντάζομαι ότι τα κόμικ που μου αρέσουν είναι και αυτά που με έχουν επηρεάσει. Μου αρέσουν πολύ τα έργα του Σουλτζ (Charles Schultz), του σχεδιαστή του Σνούπυ. Η σαφήνεια που έχει το έργο του, το πόσο στοχευμένη και απλή είναι η γραμμή και η αφήγησή του και η συναισθηματική εμπλοκή του με αυτό που κάνει, δημιουργεί ένα πολύ δυνατό σύνολο που κοιτώντας το με την πρώτη ματιά δεν το υποπτεύεσαι. Είναι σαν να υπάρχει κάτι κρυμμένο κάτω από την επιφάνεια που βλέπεις, σε αντίθεση με ένα έργο το οποίο μπορεί να είναι πολύ δουλεμένο και φοβερά κορεσμένο και τελικά το νόημά του να είναι αδύναμο...

 

 

post-556-0-67110100-1351285415_thumb.gif

 

Σε πρώτη ματιά, το σύμπαν των “Feathers” φαντάζει τόσο τρυφερό -θα έλεγε κανείς πως προέρχεται από εικονογραφήσεις αθώων παιδικών παραμυθιών. Αλλά τελικά αυτό δείχνει να ανατρέπεται…

Πολλές φορές γελάω με την παραδοξότητα του να βάζεις γλυκά και αθώα πλάσματα να σχολιάζουν βαθιά κυνικές θέσεις ή φιλοσοφικές αναζητήσεις...Αυτή η σύγκρουση μου φαίνεται πολύ αστεία.

 

Τα στριπάκια σου κατορθώνουν να καυτηριάζουν ζητήματα με μια ευφάνταστη γλώσσα. Σε έχουν επηρεάσει καθόλου τα Εξάρχεια όπου μένεις;

(Γέλια) Σίγουρα μου αρέσει πολύ η γλώσσα των Εξαρχείων... Την ακούς και τη βλέπεις παντού γύρω σου, στις πλατείες ή στα συνθήματα των τοίχων - πχ: «Βαριέμαι ευφάνταστα...». Είναι κοινωνική και πολυσυλλεκτική και έχει ενταγμένο μέσα της ένα μαύρο χιούμορ, λίγο μάγκικο αλλά και λίγο λόγιο ταυτόχρονα. Νιώθω ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο γενναιόδωρο κυνισμό των Ιρλανδών... Θεωρώ ότι όσο σκαλίζεις τα πράγματα βρίσκεις παράδοξα σχήματα μέσα σε αυτά, που και ενδιαφέρον έχουν και είναι και αστεία... και τα παράδοξα της εξουσίας - και 3 αντιεξουσιαστές να βάλεις στο ίδιο τραπέζι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν σχέσεις εξουσίας- σίγουρα έχουν πολύ ενδιαφέρον...

 

Με την αντίπερα μεγάλη των υπερηρώων σχολή, πώς τα πας;

Κοίτα, οι υπερήρωες που σώζουν γκόμενες και που πέφτουν από τα κτίρια δε μου λένε τίποτα. Δεν τρώω καμιά ικανοποίηση να βλέπω τυπάδες με μούσκουλα και στιβαρά σαγόνια να τρέχουν από εδώ και από εκεί... Καταλαβαίνω ότι ίσως οι αφηγήσεις τους να είναι έξυπνες και δυνατές και για αυτά άλλωστε έχουν τόση απήχηση , αλλά σε ότι αφορα εμένα,είναι ένα είδος που δε με γοητεύει...

 

post-556-0-33197300-1351285410_thumb.gif

 

Επιστρέφοντας στα του σήμερα, το κλείσιμο του «9» ήταν ένα «τέλος εποχής». Πόσο επηρεάστηκε όλη κοινότητα των κόμικ;

Το "9" ήταν πολύ σημαντικό που υπήρχε και φιλοξενούσε δουλείες τόσων ανθρώπων και το σημαντικότερο ότι πλήρωνε τόσο κόσμο, το όποιο είναι πολύ δύσκολο στο χώρο του κόμικ.

 

Σήμερα που στην Ελλάδα πώς επιβιώνει κάποιος δημιουργός κόμικ;

Για πολύ κόσμο, το κόμικ είναι ένα χόμπι που επιθυμείς να σε πάει κάπου, μέχρι αποδείξεως του εναντίου... Πάντως το γενικό παράδοξο της Ελλάδας όπου τα πάντα είναι δυσλειτουργικά, είναι ότι αισθάνεσαι ταυτόχρονα μια ελευθερία ότι υπάρχει χώρος και χρόνος για να πειραματιστείς χωρίς εμπορικές επιταγές...Από την άλλη, με το να μην υπάρχει κάποια αγορά, μπορεί κάποια στιγμή να αισθανθείς αποκομμένος ή να κουραστείς να δουλεύεις συνέχεια αφιλοκερδώς...

 

Σου εύχομαι να συνεχίσεις και μην κουραστείς σύντομα!

Ευχαριστώ να σαι καλά!

 

post-556-0-90385800-1351285588_thumb.jpgpost-556-0-54209800-1351285590_thumb.jpgpost-556-0-99691000-1351285591_thumb.jpgpost-556-0-55480200-1351285593_thumb.gif

post-556-0-40141900-1351285595_thumb.gifpost-556-0-36520500-1351285596_thumb.jpgpost-556-0-50635700-1351285597_thumb.gif

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 9 months later...

  • Member ID:  556
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  1537
  • Content Count:  22474
  • Reputation:   120955
  • Achievement Points:  22479
  • Days Won:  791
  • With Us For:  6318 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Via so comic, για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο:

 

post-556-0-50548700-1377385466_thumb.jpg

Via fb:

 

post-556-0-03642600-1377385468_thumb.jpg

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • GeoTrou changed the title to ΕΚΤΟΡΑΣ

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.