Jump to content

Hentai: Ιαπωνική τέχνη της πορνογραφίας [ Παπαλιάς Τάσος, fridge.gr, 07/02/2012 ]


DJO
 Share

Recommended Posts

 

post-556-0-71171000-1342191868_thumb.jpg

 

Όλο και κάπου θα έχεις ακούσει τη λέξη Hentai. Είτε μέσω κάποιου φίλου σου, είτε σε κάποιο περιοδικό ή -το πιο πιθανό- σε κάποιο από τα περίεργα και γεμάτα φαντασία ψαξίματα που κάνεις στο διαδίκτυο μετά τις 12 το βράδυ όταν είσαι πολύ ήρεμος και έχεις όρεξη να ανακαλύψεις κάτι καινούργιο για να ακονίσεις λίγο περισσότερο το μυαλό σου. Πάμε να ξεδιαλύνουμε λίγο το μυστήριό της.

 

Έχει λοιπόν η λέξη, άμεση σχέση με την ερωτική πορνογραφία των καταπιεσμένων, απ’ ό,τι δείχνει η ιστορία των Ιαπώνων φίλων μας, που μέσω του ερωτικού σχεδίου δίνουν λίγο τόπο στην καθημερινή πίεση. Για πιο πολλές λεπτομέρειες θα αναλύσουμε την λέξη Hentai, για να καταλάβετε λίγο περισσότερο τα εθνολογικά στοιχεία της χώρας που βρίσκεται εκεί που ανατέλλει ο ήλιος και να δείτε διαφορές και ομοιότητες με την δικιά μας ιστορία.

 

Μιλάμε για μια τέχνη που ταξιδεύει πίσω στα 1300 μ.Χ., με τους ζωγράφους της αρχαίας Ιαπωνίας να μεταφέρουν σε χαρτί και τοίχο εικόνες που αντικατόπτριζαν τις πιο πικάντικες φαντασιώσεις τους. Μια χαρακτηριστική εικόνα είναι η παρακάτω που δείχνει την φαντασίωση μιας γυναίκας να ικανοποιείται από ένα γιγάντιο χταπόδι.

 

post-556-0-21729800-1342192067_thumb.jpg

 

Όνειρο γυναίκας ψαρά, 18ος αιώνας

 

Ορισμός

 

 

Hentai είναι η λέξη που χρησιμοποιούν οι Ιάπωνες για να περιγράψουν κάτι το οποίο έχει παρέκκλιση απο το φυσιολογικό, όσον αφορά την ερωτική πράξη. Αυτό που θα αποκαλούσαν μερικοί ως «ανώμαλο» ή «διαστροφικό». Στην ουσία, η λέξη περισσότερο έχει σχέση με την έννοια «αλλαγή μορφής» και «μεταμόρφωση». Ο όρος χρησιμοποιείται εκτός απο τους Ιάπωνες πλέον παγκοσμίως, για να δείξει έναν συγκεκριμένο τρόπο απεικόνισης — είτε είναι κόμικ είτε animation, με την προσθήκη ερωτικού περιεχομένου που θα έχει να κάνει με μια πληθώρα θεμάτων που τις πιο πολλές φορές θα είναι έξω απο τα πλαίσια του κλασικού.

 

Εκτός απο την κλασική πλέον θεματολογία της αμφιφυλοφιλίας και της ομοφυλοφιλίας, υπάρχει μια πληθώρα από πιο περίεργα θέματα που πολλοί θα μπορούσαν να μην είχαν φανταστεί ποτέ μα ποτέ στην ζωή τους. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά:

 

Κατηγορίες Hentai

 

Bakunyuu: Γυναίκες με υπερμεγέθη στήθη. Μια αρκετά κλασική θεματολογία στην μυθολογια του anime.

BDSM: Bondage, Dominion, Sadism, Masochism. Ξύλο, σφαλιάρες, δέσιμο και δερμάτινα ρούχα.

Bukkake: Όταν ένας μεγάλος αριθμός αντρών εκσπερματώνουν επάνω σε κάποια γυναίκα.

Catgirl“nekos“, γάτα στα ιαπωνικά): Γατόμορφες γυναίκες.

Σεξ με παραμορφωμένα άτομα. Εδώ δεν υπάρχει κάτι να προσθέσουμε. Νομίζω καταλαβαίνετε απόλυτα.

Ecchi: Ελαφριές ερωτικές σκηνές με έντονο το κωμικό στοιχείο.

Futanari: Η θεματολογία αυτή έχει να κάνει με γυναίκες που χρησιμοποιούν ερωτικά υποβοηθήματα ή τα έχουν ενσωματωμένα.

Guro: Ακραίες καταστάσεις με ακρωτηριασμούς και βίαιη σεξουαλικότητα.

Lolicon: Το κυρίως θέμα είναι η παιδεραστία. Εδώ βγαίνεις από τα “φυσιολογικά” νερά…

Shotacon: όπως το Lolicon, αλλά εδώ με αγόρια.

Με εγκύους γυναίκες.

Ερωτικός θηλασμός.

Εξωγήινα όντα, πολύ συχνά με πλοκάμια και περίεργα ερωτικά όργανα που δέρνουν και βιάζουν. Αυτό το υπο-είδος έχει κερδίσει αρκετούς φανατικούς, μιας και είναι από τις πιο παλιές φαντασιώσεις της Ιαπωνικής ερωτικής κουλτούρας.

 

post-556-0-95536700-1342192255_thumb.jpg

 

Ακόμη ένα γλυκούλικο Hentai

 

Το θέμα αυτό, παρ’ όλο που δεν μπορεί να θεωρηθεί μια πλήρης μελέτη εθνολογικής ιστορίας του ερωτισμού στη Ιαπωνία, καλό είναι να μην ιδωθεί ούτε ως ένα κείμενο για μερικά “χαρωπά μπαρμπαδέλια γυμνά“. Ψάξου περισσότερο! Είναι εκπληκτικό το πώς μια χώρα δημιουργεί την δικιά της ερωτική κουλτούρα και την ενσωματώνει στην νεότερη παράδοσή της, μιας και η -ας πούμε ολοκληρωμένη- μορφή του Hentai αλλά και η τελική ορολογία ξεκίνησε να πλάθεται λίγο μετά την δεκαετία του ’70 με την εισαγωγή του Anime, που είναι και η νεότερη μορφή animation στην ιστορία της ιαπωνικής καλλιτεχνίας. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα...

 • Like 15
Link to comment
Share on other sites

Τέχνη;;; Αυτό είναι φαντασίωση come true!!!!!!!!! Ξημερωβραδιαζόμουνα να κατεβάσω Hentai με σύνδεση pstn ώσπου τα ανακάλυψα σε DVD βλέπε La blue girl 1, 2, 3, 4, 5, κτλ κτλ!!!!!!! Ειδικά με εξωγήινους με πλοκάμια και άλλα εχμμμ ειδικά προσόντα μου άρεσαν πολύ σαν κόμικ και animation!!!

Εύγε παιδί μου DJO!!! :best:

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

:doctor: DJO :doctor: Uncle Scrooge. Edited by komicbest
 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

 • 3 years later...

Katsu Aki futtari Echii Step up Love story.Δίνω κάποια παραδείγματα 

post-31587-0-68327200-1464554577_thumb.jpg

post-31587-0-46329100-1464554617_thumb.jpg

post-31587-0-26039200-1464554727_thumb.jpg

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Αγαπητοί κύριοι καλησπέρα σας .Θα επιθυμούσα ταπεινά να αναφέρω και ενα άλλο στοιχείο το οποίο αφορά τα Ιαπωνικά Ερωτικά Κόμικ .Και αυτό είναι η έλλειψη απεικόνισης των γεννητικών οργάνων.Για παράδειγμα, στο futari echii step up love story η αλλιώς Yura i Makoto (Γιούρα και Μακότο - ο άντρας της ) το ανδρικό γεννητικό όργανο του ανδρός, παρουσιάζεται σε μορφή μπανάνας.Αυτό συμβαίνει διότι, ο Ιαπωνικός Νόμος απαγορεύει την απεικόνιση των γεννετήσιων οργάνων ενώ ταυτόχρονα το χαρακτηριστικό αυτό, δημιουργεί θέματα με την Νομοθεσία στις διάφορες δυτικές χώρες οπου αυτά τα κομικ εκδίδονται και συνεπώς γίνονται γνωστά και περιζήτητα λόγω του διάχυτου ερωτισμού τους .Ωστόσο αυτό που τα κάνει μοναδικά δεν είναι το εύρος των θεμάτων τους κάποια εκ των οποίων μπαίνουν στο φάσμα του Ποινικού Δικαίου....Αλλά ο ερωτισμός τους ο οποίος είναι διάχυτος και αυθεντικός...

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Α τασία μου όλα κι όλα, εδώ θα διαφωνήσουμε. Δεν ξέρεις καλά την ιστορία περί απαγόρευσης απεικόνισης γεννητικών οργάνων.Και είναι μια καλή ευκαιρία τώρα που το ανέφερες, να ξεκαθαρίσουμε δύο τρία ταμπού και λανθασμένες αντιλήψεις για τους Ιάπωνες και τα αρρωστημένα τους άνιμε/μάνγκα. 

 

1.Είναι μεγάλη ιστορία βέβαια η απαγόρευση που στην Ιαπωνία ξεκινά από το 1907 και το ψήφισμα του άρθρου 175 του Ιαπωνικού ποινικού κώδικα που αναφέρει πως "κάθε είδους πορνογραφία πρέπει λογοκρίνεται έστω και μερικώς, και συγκεκριμένα με την τοποθέτηση ψηφιακού μωσαϊκού πάνω στα γεννητικά όργανα". 

 

2. Στο άρθρο 21 του Ιαπωνικού συντάγματος εγγυάται η ελευθερία της έκφρασης και απαγορεύεται η επίσημη λογοκρισία. Οπότε εδώ μιλάμε για εφαρμογή ενός παραθυρακίου που αν κοιτάξεις υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί με βάση το άρθρο 175, ζήτημα αν βρεις 10-15 στα τελευταία 20 χρόνια. Τουλάχιστον εγώ δεν βρήκα παραπάνω και επειδή οι αριθμοί μαγειρεύονται αναφέρω χαρακτηριστικά την εκδίκαση της υπόθεσης του Suwa Yuuji για το hentai του "Misshitsu" το 2004. Αντίθετα ο Nagisa Oshima για την ερωτική ταινία του "In the Realm of the Senses" κέρδισε την αντίστοιχη δίκη και εξαιτίας του άρθηκε εν μέρει η απαγόρευση στις ταινίες αλλά όχι στα anime/manga γιατί (άκουσον άκουσον) δεν θεωρήθηκαν καλλιτεχνικές εκφράσεις. 

 

3. Αυτές όμως οι λιγοστές δίκες οδήγησαν πολλούς εκδοτικούς οίκους και studio να αυτο-λογοκριθούν  και να αποσύρουν χιλιάδες hentai. Αυτή η λογική τρομοκρατίας που βασίζεται στην αντισυνταγματική εφαρμογή του άρθρου 175 καταπολεμήθηκε ιδιαίτερα από πολλούς δημιουργούς και με διάφορους τρόπους. Συγκεκριμένα, δεν απαγορεύεται να φανούν τα γεννητικά όργανα του άντρα ή της γυναίκας, αλλά η πράξη της συνουσίας και το τρίχωμα του εφηβαίου. Οπότε χρησιμοποιήθηκαν πολλά έξυπνα τεχνάσματα που πάτησαν πάνω σε αυτές τις συγκεκριμένες απαγορεύσεις. Αντί για θολούρα/πιξέλιασμα χρησιμοποιήθηκε εν μέρει κάλυψη του πέους και συγκεκριμένα με μικρές μαύρες γραμμές που προφανώς δεν καλύπτουν τίποτα, απλά υπάρχουν σε ένα σημείο για να είναι νομικά καλυμμένοι. Επίσης, παρόλο την γενική εντύπωση ότι οι Ιάπωνες την βρίσκουν με πλοκάμια/δαιμονικά κέρατα/άκρα ρομπότ, αυτά αρχικά χρησιμοποιήθηκαν γιατί είναι διαφορετικά στο σχήμα από του ανθρώπου και δεν εμπίπτουν στην απαγόρευση. Στην συνέχεια απέκτησαν ένα cult κοινό και συνδέθηκαν από τους δυτικούς με την Ιαπωνική κουλτούρα σε σημείο που την χαρακτηρίζουν, κάτι εντελώς λανθασμένο. Εν τέλει, δεν σχεδιάζουν ποτέ τρίχες στο εφήβαιο ακόμα και αν οι χαρακτήρες είναι μεγάλοι σε ηλικία. 

 

4. Καταλήγουμε λοιπόν στο όπως η απαγόρευση είναι βασισμένη σε νομικό κενό, έτσι και η υπερκέραση αυτής χρησιμοποιεί το ίδιο νομικό κενό. Οπότε δεν υφίστανται αυτό που αναφέρεις ότι δεν απεικονίζονται τα γεννητικά όργανα ή αντικαθίστανται με φρούτα ή άλλα αντικείμενα με παρεμφερές σχήμα. Τουλάχιστον όχι από το 1991 και μετά την δίκη του Oshima. Σε τεράστιο ποσοστό οι τσόντες έχουν λογοκριθεί αλλά τα manga καλύπτουν ακριβώς αυτό που προβλέπεται (δηλαδή μηδαμινό ποσοστό). 

 

5. Για του λόγου του αληθές, θα σε παραπέμψω σε μερικούς τίτλους που θα σου αρέσουν και δεν σε "χαλάνε" κρύβοντας σου τα επίμαχα σημεία:  

 

 

ADABANA fruitless flower:

 

 

1.jpg2.jpg

 

 

Toaru Majutsu: 

 

 

3.jpg4.jpg

 

 

και πάρα πολλά ακόμα.

 

6. Τώρα για το ποιες θεματολογίες είναι ποινικά κολάσιμες είναι άλλο θέμα συζήτησης και εκεί δυστυχώς έχει πολλά περισσότερα παραθυράκια που χρησιμοποιούν και οι δύο πλευρές. 

 • Like 13
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για την διαφώτιση όσον αφορά το νομικό θέμα .Είδα και τα αποσπάσματα που έχουν συναπτεί οπότε υπάρχει ελευθερία και στην απεικόνιση.Εγω χρησιμοποίησα πηγές που αφορούσαν το έργο του Katsu Aki Futtari Echii Step up love story το οποίο δημιουργήθηκε το 1996 αν θυμάμαι καλά .Συνεπώς η απόφαση εναντι του Οσίμα άλλαξε τα πράγματα.

Edited by ΤασίαΚούτ
 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Τεχνογνωσία όχι αστεία.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Η εικόνα με την γυναίκα και το χταπόδι με τίτλο Το όνειρο της γυναίκας του ψαρά ,είναι δημιουργία του Ουταμάρο. Ομως είναι μια πολύ ωραία απεικόνιση μιας ερωτικής φαντασίωσης.Και πάλι συγχαρητήρια για το ποστ σας.:up:

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Παλιό το θέμα ενδιαφέρον αλλά πολύ λίγα post μια προσθήκη για το θέμα των hentai κόμικ πέρα από μερικούς εξαιρετικούς δημιουργούς σε αυτή την κατηγορία κόμικ τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές αντιδράσεις παγκόσμια για την κυκλοφορία του είδους λόγω τού προσβλητικού μερικές φορές περιεχομένου  αν ψάξει κάποιος τη σκοτεινή ιστορία της Ιαπωνίας στον β παγκόσμιο πόλεμο οι αντιδράσεις αυτές μου δεν μου φαίνονται τόσο παράλογες. Στην Ελλάδα δεν νομίζω κάποιο να έχει κυκλοφορήσει στα Ελληνικά από καμία εκδοτική ή εφημερίδα. Αρκετοί δημιουργοί είναι πολύ καλοί καλλιτέχνες για το είδος.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.