Jump to content

Recommended Posts

Τίτλος:
CAMELOT 3000
Σενάριο/Kείμενα:
Mike W. Barr
Σχέδιο:
Brian Bolland
Hμερ. έκδοσης:
1985
Εξώφυλλα:
Τεύχη:
6
Κατηγορία:
Σειρά/Συνεχόμενα
Είδος εντύπου:
Κόμικ
Βιβλιοδεσία:
Ράχη με μαλακό εξώφυλλο
Περιεχόμενο:
Επιστ. Φαντασίας
Περιοδικότητα:
Ακανόνιστη
Μέγεθος:
21.0 x 28.0
Σελίδες:
52
Χρώμα:
Έγχρωμο (ΕΓΧ)
Μετάφραση:
Τάτη Παπαβασιλείου
Lettering:
Θόδωρος Καλαγάνης (1-4), Π. Καλλίδου (5-6)
Χρωματισμός:
Tatjana Wood
Επιμέλεια:
Bruce Patterson - Lein Wein
Πρωτότυπος τίτλος:
Camelot 3000 (DC, 1982)
Προέλευση:
Αμερικανική

tn_CAMELOT3000_0001.jpg tn_CAMELOT3000_0002.jpg


camelot3000logo.gif

 

Πρωτότυπα δικαιώματα: 1982 DC Comics INC. U.S.A.
Για την Ελλάδα: Star Comics - CAMELOT 3000 (1985 ΧΑΡΛΕΚΙΝ ΕΛΛΑΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.)
Κείμενα: Mike W. Barr
Εικονογράφηση: Brian Bolland
Επιμέλεια: Bruce Patterson - Lein Wein
Χρονολογική εξιστόρηση μύθου: Sir Thomas Malory
Χρωματισμοί: Tatjana Wood
Lettering: Θόδωρος Καλαγάνης (τεύχη: 1, 2, 3 & 4) Π. Καλλίδου (5 & 6)

ΤΑ ΤΕΥΧΗ
(σε παρένθεση οι αντίστοιχοι αγγλικοί τίτλοι)

Τεύχος 1: Ο Βασιλιάς Αρθούρος Ζει ("The Past and Future King" & "Many are called...")
Τεύχος 2: Το Νέο Κάμελοτ ("Knight Quest" & "Assault on New Camelot!")
Τεύχος 3: Ο Πανούργος Εχθρός ("The tale of Morgan le Fay!" & "Royal Funeral")
Τεύχος 4: Προδοσία ("Betrayal!" & "Judas Knight")
Τεύχος 5: Το Άγιο Δισκοπότηρο ("Grailquest 3.000" & "Prelude to War!")
Τεύχος 6: Πόλεμος ("War")


camelot3000arthur.gif


 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Βασιλιάς Αρθούρος (Πεντράγκον) ξυπνάει το έτος 3.000 τυχαία από τον νεαρό Τομ Πρέντις (δόκιμο μέλος των ανασκαφών που γίνονται στο Γκλαστονμπέρι Τοπ), ο οποίος μόλις έχει χάσει τους γονείς του από την επίθεση εξωγήινων που προέρχονται από τον νεοανακαλυφθέντα δέκατο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.
"Η προφητεία έλεγε πως θα επιστρέψεις ξανά όταν η Αγγλία σε χρειαστεί..."

Πρώτη τους δουλειά, να πάνε στο Στόουνχεντζ και να καλέσουν τον Μάγο Μέρλιν. Έπειτα, σειρά έχει το Εξκάλιμπερ... το οποίο θα χρειαστεί να το τραβήξει ξανά από τον βράχο, όπως το είχε κάνει και την πρώτη φορά άλλωστε, πολλούς αιώνες πριν. Πριν την αναμέτρηση τους όμως ενάντια σε ποικίλους εχθρούς - παλιούς και νέους - εξωγήινους, μεταλλαγμένους, διεφθαρμένους πολιτικούς, την Μοργκάνα Λε φαι και τον ανιψιό της και νόθο γιό του Αρθούρου Σερ Μοντρεντ, πρέπει να φτιάξουν το στρατό τους και να στήσουν μία νέα βάση.

Έτσι, ξεκινάει η αναζήτηση για τους ιππότες που επίσης μετενσαρκώθηκαν στο έτος 3.000. Αυτοί είναι οι: Γκουίνεβιρ (σύζυγος και βασίλισσα), ο Σερ Λάνσελοτ (πρώτος ιππότης και εραστής της βασίλισσας), Σερ Γκαουέιν (εξάδελφος του Βασιλιά), Σερ Κέι (ετεροθαλής αδελφός του), Σερ Γκάλαχαντ (επίλεκτος ιππότης), Ο Σερ Τρίσταντ (που λόγω λάθους? πλέον είναι η Λαίδη Τριστάνα έχοντας και την μετενσάρκωση της Ιζόλδη στην ιστορία) και τέλος ο Σερ Πέρσιβαλ, ο οποίος μεταμορφώθηκε σε μεταλλαγμένο νεο-άνθρωπο (όργανο καταστολής για την αστυνομία). Ο κάθε ιππότης έχει έναν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας και την ολοκλήρωση της. Το νέο Κάμελοτ ιδρύεται σε ιδιόκτητο "βράχο" του Λάνσελοτ, στην τροχιά της Γης. Προδοσίες, αναζήτηση του ιερού δισκοπότηρου, ερωτικά τρίγωνα και ιστορίες αγάπης, αλλά και πολλές μάχες (κυρίως σώμα με σώμα), είναι το αλατοπίπερο της όλης ιστορίας, που αφενός βασίζεται στους παλιούς υπάρχοντες μύθους/ιστορίες των ιπποτών της στρογγυλής τραπέζης και αφετέρου, σε νέα στοιχεία με εξωγήινους και διαστημόπλοια...

Το τέλος? Ο Βασιλιάς με αυτοθυσία σώζει τον κόσμο "...και η ζωή συνεχίζεται..."

 

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ

Τι μου άρεσε:
Ο τρόπος με τον οποίο "δένει" ο δημιουργός του, το παρελθόν με το μέλλον, κρατώντας τις αρχικές ιστορίες που ταλάνιζαν την πρωτότυπη ιστορία (με το ερωτικό τρίγωνο Αρθούρου - Γκουίνεβιρ - Λανσελοτ), αλλά προσθέτοντας και νέες όπως τις μεταλλάξεις των Πέρσιβαλ σε νεο-άνθρωπο και Τριστάνου σε γυναίκα. Διαπλέκοντας τις μυθικές ιστορίες και τα πρόσωπα σε μελλοντικούς τόπους και εξοπλισμούς, βλέπουμε να εξελίσσονται άλλοτε ανθρώπινες στιγμές, στιγμές γεμάτες αγάπη και ερωτισμό αλλά και μοναδικές στιγμές συναδελφικότητας και αυτοθυσίας στις συγκλονιστικές μάχες.

Τι δεν μου άρεσε:
Τι δεν άρεσε σχεδόν σε όλους όσους το διάβασαν; Δυστυχώς οι τελευταίες δύο σελίδες (η τελευταία μάλιστα στην ελληνική έκδοση ήταν τυπωμένη στο οπισθόφυλλο), ουσιαστικά καταστρέφουν την όλη μαγεία και δυναμική της ιστορίας με ένα ξενέρωτο και γλυκανάλλατο "σαχλαμάρι" (όσοι το έχετε διαβάσει καταλαβαίνετε τι εννοώ), προσπαθώντας να δώσουν μία συνέχεια στην ιστορία. Εάν το τέλος σταματούσε στην τρίτη από το τέλος σελίδα, το Camelot 3000 δεν θα είχε ούτε ένα ψεγάδι να του βρει κάποιος.

Γενικά:
Το CAMELOT 3000 είναι ένα περίεργο κράμα μεσαιωνικής μυθολογίας και επιστημονικής φαντασίας, το οποίο παρόλα αυτά όχι μόνο καταφέρνει και στέκεται άξια χωρίς προβλήματα παρά την παράδοξη εξέλιξη αλλά παράλληλα απορροφά πλήρως τον αναγνώστη χωρίς να του αφήσει περιθώρια αμφισβήτησης της ιστορίας. Τελικά είναι μία διαστημική/μεσαιωνική όπερα για την φιλία, αυτοθυσία και τα ανθρώπινα ιδανικά... που στην πάροδο του χρόνου παραμένουν αναλλοίωτα.
Αναμφισβήτητα, μία μεγάλη επιτυχία για την DC Comics.

 

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Πληροφορίες στην online εγκυκλοπαίδεια wikipedia:
Camelot 3000
Brian Bolland
 


Αφιέρωμα στους Ήρωες του μύθου - Αφιέρωμα στους Κακούς της ιστορίας

 • Like 23
Link to post
Share on other sites
 • 1 month later...

Και αυτή η σειρά συνδίαζε, πρωτότυπο σενάριο με υπέροχο σχέδιο... Πολυτελής έκδοση, πιστεύω σταθμός για την εποχή της στην Ελλάδα.

 

Και οι 3 σειρές που έβγαλε η STAR COMICS ήταν υπέροχες αλλά δυστυχώς, εκείνη την εποχή δεν ήταν αρκετές για να την κρατήσουν στη ζωή..

 

:thanks: για το άψογο αφιέρωμα

 

:beer2:

 • Like 4
Link to post
Share on other sites
 • 3 weeks later...

Φοβερό, πρόλαβα ευτυχώς να πάρω όλα τα τεύχη από περίπτερα σε αστείες τιμές πριν κάποια χρόνια.

 

Yoshimitsu, νομίζω ότι τα είπες πολύ καλά στο review σου.

Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...
Guest staxtob

Πολύ καλή δουλειά. Είχα διαβάσει τη σειρά πιτσιρικάς στην κατασκήνωση (και τα 6 σε μία μέρα...) αλλά δυστυχώς δεν έχω ούτε ένα τεύχος.

Link to post
Share on other sites

παιδιά με την παρουσίαση και την προσφορά του 1ου τεύχους από το Βαλτάσαρ σε γειτονικό τράκερ μου βάλατε φωτιές. :blob1: άντε τώρα να περιμένω 25 ώρες για να κατεβάσω τα υπόλοιπα απο τον δικό μας. πάντως έχετε δίκιο τρομερό κόμικ νομίζω. επιφυλάσσομαι να επανέλθω με πλήρη σχόλια όταν προχωρήσω στην ανάγνωση....

 

 

Κοίτα να δεις μέσα σε όλα τα άλλα αθέτησα και την υπόσχεση μου να επανέλθω. Ήλθα λοιπόν και έχω να πώ το εξής: κατάλαβα γιατί γινόταν όλη αυτή η φασαρία με το ΚΑΜΕΛΟΤ. Η κλασσική ιστορία είναι απο τις πλέον αγαπημένες μου και κατα καιρούς έχω δει ότι μάπα ταινία έχειο κυκλοφορήσει με αυτό το θέμα. Φανταστείτε λοιπόν ένα καλογραμμένο κόμικ με ωραίο σχέδιο, πετούσα απο την χαρά μου όταν το διάβασα, γεγονός που έγινε μονορούφι.

Νομίζω ότι ταυτίζομαι και με τον Toμ διότι το νεαρό της ηλικίας του, μια αφέλεια που φαίνεται να έχει τουλάχιστον σε κάποιες φάσεις με εκφράζουν. Πάντως δε θα σας κρύψω ότι αν το είχα διαβάσει και εγώ σε πιο τρυφερή ηλικία σίγουρα θα με είχε σημαδέψει ανεπανόρθωτα, καθώς για την εποχή του πρέπει να ήταν ιδιαίτερα καινοτόμο.

 • Like 4
Link to post
Share on other sites
 • 1 month later...

οντως απο τα καλυτερα.τα επανεκτησα ολα πριν 5 χρονια απο μαναστηρακι σε αριστη κατασταση και ετσι τα διατηρω γιατι τους αρμοζει.εχει αφησει εποχη.

Link to post
Share on other sites
 • 3 weeks later...

Από τα πλέον κλασικά.

Είχα σχεδόν όλα τα τεύχη μικρός μέχρι που το αναπόφευκτο συνέβη... η μαμά μου. :)

Link to post
Share on other sites
 • 3 months later...

Πρέπει να είναι όντως απίστευτο παρότι δεν βρήκα ποτέ κάποιο τεύχος σε περίπτερο για ν'αγοράσω... Μόνο τα "Storm" είχα πετύχει. Επειδή παραπάνω αναφέρθηκε για 3 σειρές μόνο απ΄την "Star Comics", έχω την εντύπωση ότι και το "Thundercats" έβγαινε απ'την ίδια εταιρία. Απλά νομίζω πως δεν ήταν σ'αυτό το μέγεθος..! Πρέπει να ήταν περίπου στο μέγεθος του "The Amazing Spider-Man" εκδόσεων "Καμπανά" (το μεγάλο το έγχρωμο). Πάνε χρόνια και δεν θυμάμαι καλά αλλά νομίζω πως είχε το λογότυπο αυτής της εκδοτικής! Το αφιέρωμα αξίζει συγχαρητηρίων Yoshimitsu! :):beer:

 

EDIT: Τυχαία ξαναβρήκα το post μου αυτό και θέλω να διορθώσω πως το κόμικ που αναφέρω είναι τελικά αυτό εδώ και δεν έχει σχέση με τη συγκεκριμένη εκδοτική! Δεν θυμόμουν καλά φαίνεται... :beer:

Edited by Mandrake
 • Like 3
Link to post
Share on other sites

Παιδιά από τη σειρά πήρα τυχαία το δεύτερο τεύχος και έπαθα πλάκα (το θέμα ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό και ενθουσιάστηκε με την ιδέα του ιππότη που επέστρεψε σαν γυναίκα) αλλά δεν κατόρθωσα να βρω άλλα τεύχη...

 

Τελικά πώς τελειώνει και τι λογοκρισία έπεσε?

Link to post
Share on other sites

Για το πως τελειώνει, ήδη έχω δώσει κάνα - δυο hints και είναι κρίμα να πω περισσότερα. Βεβαίως, σύντομα θα έχεις την δυνατότητα να τα απολαύσεις πλήρως και στα Ελληνικά εάν το θέλεις αλλά και στα Αγγλικά φυσικά.

 

Για την λογοκρισία, ρίξε μία ματιά ΕΔΩ.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
 • 3 months later...

To Camelot 3000 ειναι απο ενα απο τα καλυτερα κομικς που εχω διαβασει. Εχω και τα εξι ελληνικα τευχη (τα πρωτα πεντε σε αψογη κατασταση, το #6 σε ψιλοχαλια, πρεπει καποια στιγμη να το αντικαταστήσω). Το παραδοξο με αυτη τη σειρα ειναι τα 12 αμερικανικα τευχη τα βρισκει κανεις με 1$ το ενα ανετα στο ιντερνετ, ενω τα 6 ελληνικα δεν τα βρισκει με τιποτα! Παντως η ελληνικη εκδοση ηταν εξαιρετικη (μεγαλο μεγεθος, πολυ καλη ποιοτητα χαρτιου και βιβλιοδεσιας) πολυ ανωτερη απο την αμερικανικη (στανταρ/κλασσικη).

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
 • 3 months later...

όσο αναφορά την ποιότητα όλη η σειρά με erik και storm ήταν πολύ μπροστά από τα υπόλοιπα κομικ..το συγκεκριμένο κομικ ήταν πολύ καλο και πρωτοποριακό..εναλλακτική ιστορία με πολύ ενδιαφέρον και ανατροπές :)

Link to post
Share on other sites

πάντος εχτές με μια βόλτα στο μοναστηράκι βρήκα πανεύκολα τα 4 πρώτα...

 

αλλά εγώ τα είχα και τα 6...οπότε

Link to post
Share on other sites
 • 1 month later...

Από τα καλύτερα comics ever!!!

Link to post
Share on other sites
.... σύντομα θα έχεις την δυνατότητα να τα απολαύσεις πλήρως και στα Ελληνικά εάν το θέλεις αλλά και στα Αγγλικά φυσικά.

 

σου απονέμω κατ' αρχήν τον έπαινό μου για την παρουσίαση του Camelot 3000 και να σου ζητήσω κάποια διευκρίνηση.

 

ίσως έχω χάσει κάτι αλλά, τι εννοούσες με το προαναφερθέν σχόλιο;

το κόμικ το έχω πλήρως στα αγγλικά αλλά δε θα με χαλούσε να το έχω και στα ελληνικά, αν είναι να ξαναβγεί μια τέτοια έκδοση.

 

αν έχω παρερμηνεύσει κάτι, ας διαγραφεί το σχόλιό μου. ;)

Link to post
Share on other sites

Το Camelot (και το Storm) το θυμάμαι να αραχνιάζει σε ένα μικρό μπακάλικο / περίπτερο της γειτονιάς μου τότε και κανείς να μην τα αγοράζει (δεν έχω ιδέα πώς έγινε αυτό). Θυμάμαι πως τότε διάβαζα αποκλειστικά Μίκυ Μάους (υπήρχε κι αυτή η εποχή, χαχα) και τα σνόμπαρα χαρακτηριστικά - εννοείται πως σήμερα ψάχνω να τα συγκεντρώσω... Και το μπακάλικο έκλεισε. Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα!

Link to post
Share on other sites
Το Camelot (και το Storm) το θυμάμαι να αραχνιάζει σε ένα μικρό μπακάλικο / περίπτερο της γειτονιάς μου τότε και κανείς να μην τα αγοράζει (δεν έχω ιδέα πώς έγινε αυτό).

Οι 200 δραχμές θα φταίνε... :D

Link to post
Share on other sites
Οι 200 δραχμές θα φταίνε... :D

 

Δίκιο έχεις... Όντως ήταν ακριβό για την εποχή του.

Link to post
Share on other sites
 • 4 months later...

Εγώ είχα την χαρά να διαβάσω ολόκληρη τη σειρά πρόσφατα. Δεν είμαι από αυτούς το αγόραζαν όταν κυκλοφορούσε (και πώς θα μπορούσα άλλωστε αφού ήμουν μόλις 2 χρονων), και δεν ήταν από τις σειρές που κυνηγούσα να αποκτήσω. Όμως χάρη στο GreekComics απέκτησα όλα τα τεύχη.

 

Δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε, όμως δεν ήταν και κακό. Παντρεύει πολλά στοιχεία (επιστημονική φαντασία, μεταφυσικό, υπερφυσικό, υπερηρωικό κόμικ κλπ) που ναι μεν δίνει πρωτοτυπία αλλά απ' την άλλη είναι και λίγο υπερβολικό. Άρα οι εντυπώσεις μου όσον αφορά το σενάριο είναι ανάμεικτες, σε καμία περίπτωση πάντως δεν μετάνιωσα που το διάβασα. Όσο για το σχέδιο είναι πάρα πολύ καλό (ειδικά κάποια καρέ τα βρήκα εξαιρετικά). Θετικότατο επίσης στοιχείο ότι η σειρά αυτή είναι ολοκληρωμένη και δεν μας άφησε με απορίες.

 • Like 3
Link to post
Share on other sites
 • 3 months later...

εχω χροοοοοοοονια ολοκληρα τα 4 πρωτα τευχη, και μαλιστα νοιζα οτι ειχε σταματσει εκει να βγαζει η εταιρεια.

τωρα μετα απο δεκαετια εμαθα οτι υπαρχουν αλλα δυο.

ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ψαχνω αλλα δεν μπορω να τα βρω με τιποτα.

τα 4 πρωτα υπαρχουν παντου.

το 5 και το 6 πουθενα.

ειναι μια τρομερη ιστορια που εχω διαβασει παρα πολλες φορες.

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΟΜΩς ΤΟ ΤΕΛΟΣ!!!!!!!!

που θα τα βρω?????????????????????????????

 • Like 2
Link to post
Share on other sites

Επειδή την ερώτηση την ξανάκουσα τις προάλλες και δεν θυμάμαι από ποιόν.

 

Τα αγγλικά τεύχη είναι παρα πολύ εύκολο να βρεθούν και μάλιστα σε γελοίες τιμές και σε αξιοπρεπή κατάσταση. Το Milehighcomics πουλάει σε μιντάκια τα πρώτα έντεκα τεύχη σε τιμές μεταξύ 1,25 και 1,75 δολλάρια (ήτοι 0,9 με 1,25 € έκαστο) και το τελευταίο σε 1,60 σε Fine (ήτοι 1,15 € και μη σας τρομάζει το Fine. Συνήθως όταν αγοράζετε κάτι από το κομικομάγαζο της αρεσκείας σας, Fine είναι).

 

Επιπρόσθετα το Δεκέμβρη βγαίνει στα αγγλικά Deluxe HardCover το οποίο επί της παρούσης πωλείται από το Amazon 23,09$ (ήτοι 16,50 €)...

 

Και αφήστε όσους ζητάν τα μαλλιά της κεφαλής σας για ένα με ελληνική μετάφραση να πάνε να φυστικωθούνε, να πασατεμπωθούνε, να στραγαλοποιηθούνε και όλα τα εις θούνε τέλως πάντων ;)

 

:cheers5:

 • Like 4
Link to post
Share on other sites

Kαι σε τελική αν σας φανούν ακριβά,το internet να είναι καλά (νομίζω οτι υπάρχουν κι εδώ στις εξωτερικές πηγές).Εγώ το κατέβασα πρόσφατα και κάποια στιγμή σκέφτομαι να διαβάσω τα τελευταία τεύχη (τεύχη 5-6 της ελληνικής έκδοσης) που δεν μπόρεσα ποτέ να βρώ στα ελληνικά.Αν και αυτά που ακούω για το τέλος της σειράς με ψιλοφοβίζουν.

Πάντως θα ήταν καλή φάση με την ευκαιρία του Deluxe HardCover να ενδιαφερθεί καμιά ελληνική εταιρία να το ξαναβγάλει.

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
Αν και αυτά που ακούω για το τέλος της σειράς με ψιλοφοβίζουν.

 

Μπα, φήμες είναι ... το τέλος είναι το μοναδικό δυνατό happy end... :D

Link to post
Share on other sites

καλημερα!!

βλεπω κινηση στο τοπικ, πιστυω οτι αν η σταρ κομιξ δεν ειχε κλεισει θα ειχε τρομερες εκδοσεις σημερα στα ελληνικα. εξαλλου το '80 εβγαλε πρωτοποριακες σειρες. μακαρι να ενδιαφερθει καποιος για μια πολυτελη εκδοση.

τωρα η αγγλικη εκδοση ειναι φθηνη αλλα για εναν που δεν γνωριζει αγγλικα η δεν του αρεσει να διαβαζει στην αγγλικη γλωσσα δεν θα εινια το ιδιο με την τρομερη ελληνικη εκδοση.

εγω χθες βρηκα το νομυερο 5 αλλα περιμενω τιμη. ελπιζω να μην μου πει καμια τρελη τιμη..

παντως θα προσπαθησω να το βρω στα ελληνικα, αλλα μεχρι τοτε επειδη προβλεπω οτι θα αργησω να τα βρω, θα το διαβασω απο το ιντερνετ, ποιο εινια το λινκ????

 

 

τα τευχη του storm βρισκονται ευκολα?? εχω μονο το πρωτο, αν αι δεν με πορωσε πολυ θα ηθελα να τη συμπληρωσω και αυτη τη σειρα.

 • Like 2
Link to post
Share on other sites

δεκτό αυτό που λες για τα αγγλικά και τα ελληνικά, αλλά αν ακούσεις κανένα 15-20 ευρώ για ένα τεύχος, έλα ξαναπες μου ότι το θες στα ελληνικά :) που δεν κάνει τόσο. Σαφώς και μπορείς να το βρεις και πολύ φτηνότερα, απλώς θα σου πάρει περισσότερο χρόνο. Εάν θες να μάθεις ποιά είναι "καλή/σωστή" τιμή, κάνε τη σχετική ερώτηση εδώ.

 

τα τευχη του storm βρισκονται ευκολα?? εχω μονο το πρωτο, αν αι δεν με πορωσε πολυ θα ηθελα να τη συμπληρωσω και αυτη τη σειρα.

 

Και αυτό είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Από την Star κυκλοφόρησαν τα πρώτα 10, με τα 11+12 να βγαίνουν σε κάποια Μπλεκ/Αγόρια (δεν θυμάμαι τώρα). Περισσότερα στο αντίστοιχο αφιέρωμα. Και για εκείνα, ισχύουν τα ίδια. Βρίσκεις τα πρώτα, δεν βρίσκεις εύκολα τα τελευταία. Καλύτερα όμως αυτή τη συζήτηση να τη κάνεις στο προαναφερθέν αφιέρωμα ή στις αξιολογήσεις που είπα πιο πριν. Ρίξε όμως και μια ματιά στη δική μας εκδοτική προσπάθεια του Στορμ. Ήδη έχουμε βγάλει υλικό που δεν έχει ξαναβγεί στην Ελλάδα.

 

:cheers5:

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
 • 1 year later...

Έχω να το ξεφυλλίσω περί τα 6 χρόνια κι ακόμα θυμάμαι τα πρώτα καρέ κι ανατριχιάζω: "Ο Τ.Σ. Έλιοττ είπε ότι ο κόσμος θα τελειώσει με έναν ψίθυρο ή έναν κρότο. Ο Τομ Πρέντις θα παρακαλούσε για ένα ψίθυρο"

 

Όταν το βγάλω από την αποθήκη μου θα γράψω το κανονικό απόσπασμα, να δω πώς τα πάει το μνημονικό μου. Εκτός κι αν το έχει κάποιος άλλος εύκαιρο.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

"Ο κόσμος δε θα τελειώσει με έναν κρότο, αλλά με έναν ψίθυρο", έγραφε ο Τ.Σ. Έλιοτ.

 

Οι Λονδρέζοι του 3.000 θα προτιμούσαν σίγουρα τον ψίθυρο από τον κρότο....

 

:valtnino:

 • Like 3
Link to post
Share on other sites
:thanks:Pavlo!!! Έλα, καλά κρατάει η μνήμη μου, λίγο έξω έπεσα!!!
 • Like 1
Link to post
Share on other sites
 • 3 years later...

Εξαιρετική έκδοση για την εποχή, με συνέπεια να είναι αρκετά ακριβά τα τεύχη.

 

Θυμάμαι όταν τα είχα πρωτοδεί στο περίπτερο και αυτό που μου έχει μείνει, είναι κάποιες τύψεις που αισθανόμουν, που ζητούσα τόσα πολλά χρήματα από τους γονείς μου για να τα πάρω.

Κάποια τεύχη από τότε, σώζωνται μέχρι και σήμερα στη συλλογή μου.

 • Like 11
Link to post
Share on other sites
 • 3 months later...

Προστέθηκαν στην παρουσίαση τα λινκς για τα :respect: αφιερώματα στους καλούς και κακούς του Camelot και αντιγράφω και το αφιέρωμα του Zampano, για τη στήλη No Superheroes Allowed, του fridge.gr:

 

Camelot 3000: Ο Αρθούρος και οι ιππότες του ενάντια σε... εξωγήινους

 

post-556-0-81018100-1386700697_thumb.jpg

 

το πρώτο τεύχος

"Έλα ρε Zampano, τι τίτλος είναι αυτός για κόμικ; Και η υπόθεση... σαν κακό B-movie ακούγεται, σε σκηνοθεσία ανήλικου θαυμαστή του Σαμ Ράιμι την εποχή του Evil Dead".

 

Σα να σε ακούω άγνωστε geek αναγνώστη μου -που μάλλον απέχεις περισσότερο από μία δεκαετία από τα δικά μου χρόνια- οπότε δεν θα σε παρεξηγήσω, θα προσπαθήσω απλά να σε μυήσω. Σε τι ακριβώς; Σε μία Γη πολύ διαφορετική από τη σημερινή (3000 μ.Χ. άλλωστε, το λέει και ο τίτλος) όπου μια εξωγήινη φυλή καταστρέφει τα πάντα προσπαθώντας να εξαφανίσει την ανθρώπινη ράτσα. Στην ιστορία ενός απλού νεαρού που θα βρεθεί μπροστά στην πραγματοποίηση μιας προφητείας που λέει πως ο Αρθούρος και οι Ιππότες της στρογγυλής τραπέζης θα επιστρέψουν όταν η Αγγλία θα τους χρειάζεται πιο πολύ από κάθε άλλη φορά. Σε ένα έπος που περιέχει σχεδόν τα πάντα: πόλεμο, επανάσταση, έρωτα, προδοσία, πτώση και κάθαρση.

 

Το “Camelot 3000” είναι μια δημιουργία του αμερικάνου Mike W. Barr, γνωστού από τις συμμετοχές του σε σενάρια του Batman. Το σχέδιο είναι του ξεχωριστού Βρετανού Brian Bolland που είναι από τους πρώτους και βασικούς σχεδιαστές του “Judge Dredd”. Κυκλοφόρησε το 1982 και ολοκληρώθηκε σε δώδεκα τεύχη το 1985, αρκετά επιτυχημένα από εμπορικής άποψης (στην Ελλάδα κυκλοφόρησε από την Χάρλεκιν Ελλάς Εκδοτική Α.Ε. και ολοκληρώνεται σε έξι -αρκετά σπάνια πια- τεύχη).

 

 

post-556-0-40642500-1386700929_thumb.jpg

 

Όλη η ομάδα μαζεμένη

Το μακρινό 3000 δεν έχουν αλλάξει πάρα πολλά για τη Γη, εκτός από έναν πόλεμο που φαίνεται να χάνεται, ενάντια σε μια μυστηριώδη εξωγήινη φυλή.

 

Μέσα σε αυτό το χάος, ο Τομ, ένας συνηθισμένος και συνεσταλμένος νεαρός ξεθάβει τον… βασιλιά Αρθούρο! Ο παλιός θρύλος της Αγγλίας έχει επιστρέψει για να την σώσει τώρα που τον έχει περισσότερο ανάγκη. Το quest τους ξεκινάει με την προσπάθεια των δύο διαφορετικών (αλλά ολότελα διαφορετικών) χαρακτήρων να βρούνε τον Μέρλιν και αμέσως μετά το Εξκάλιμπερ που θα παίξει μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου, έστω κι αν πια δεν υπάρχουν μάχες με σπαθιά και τόξα, αλλά λέιζερ και ατομικές βόμβες. Σειρά μετά παίρνουν οι Ιππότες και τα πρόσωπα στα οποία έχουν μετενσαρκωθεί: ένας σαμουράι, ένας μεταλλαγμένος, ένας άνδρας σε μορφή γυναίκας, ένας οικογενειάρχης, ένας ιδεαλιστής.

 

Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να πείσει ο Αρθούρος όλους αυτούς τους ανθρώπους πως δεν είναι αυτό που πίστευαν μια ολόκληρη ζωή αλλά κάτι πολύ ανώτερο που μπορεί να αλλάξει το ρου της ανθρωπότητας. Η επανένωση της ομάδας όμως θα ξυπνήσει και παλιά πάθη, μίση και προδοσίες, την ίδια στιγμή που η Νέμεσις του Αρθούρου θα κάνει την εντυπωσιακή της εμφάνιση.

Η δράση στο “Camelot 3000” είναι καταιγιστική. Κάθε σελίδα κρύβει μία εξέλιξη, η ιστορία (για όποιον τη ξέρει) επαναλαμβάνεται σαν τραγική φάρσα, ο συγγραφέας δεν λυπάται τους ήρωες του (πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μου, έτσι ώστε να μην έχεις ιδέα τι θα συμβεί παρακάτω), οι συμφορές είναι περισσότερες από τις επιτυχίες και ο θρίαμβος, όταν και ΑΝ έρθει, θα έχει ένα πάρα πολύ υψηλό τίμημα.

 

Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα συνηθισμένο κόμικ geek αναγνώστη μου, θέλω να το χωνέψεις. Είναι πρωτότυπο, έχει ρίζες σε/και αναπλάθει μια πολύ γνωστή ιστορία με τον καλύτερο τρόπο σεβόμενο τις αλήθειες των θρύλων και των μύθων.

 

post-556-0-35755000-1386700992_thumb.jpg

 

Δείγμα από το σχέδιο

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο σχέδιο και στα χρώματα που θυμίζουν πολύ τις τεχνοτροπίες των comic στα ‘80s. Η καθαρότητα των χαρακτήρων, η λεπτομέρεια στην αναπαράσταση αληθινών χώρων (όπως είναι π.χ. το Λονδίνο) αλλά και των φανταστικών (π.χ. ο Δέκατος Πλανήτης), η επιμονή σε ένα ντελικάτο γκροτέσκο (πάντρεμα επιστημονικής φαντασίας και μεσαιωνικής μνήμης), είναι όλα κερδισμένα στοιχήματα για τον Brian Bolland.

 

Το “Camelot 3000” είναι από εκείνες τις μικρές σειρές που αξίζει να τις έχεις στο ράφι σου. Μια συναρπαστική ιστορία, ένα καλογραμμένο επικό κείμενο, ένα άριστο σχέδιο.

 

Όλα τα προηγούμενα υλικά είναι ιδανικά για να φτιάξεις ένα μαγευτικό κόμικ. Και εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα τέτοιο. Κι ίσως με κάτι περισσότερο… στις χρωματιστές σελίδες τού “Camelot 3000” τριγυρνάει και μια διστακτική ψυχή. αυτό κι αν είναι σημαντικό.

 

post-556-0-95041900-1386701082_thumb.jpg

 

… και το τελευταίο τεύχος

 

:beersanta:

 • Like 18
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.