Jump to content

NAUSICAA OF THE VALLEY OF THE WIND [ HAYAO MIYAZAKI ]


Marsiana
 Share

Recommended Posts

post-11903-0-25610300-1338952660_thumb.jpg

 

Είναι ίσως το πιο γνωστό δημιούργημα του Hayao Miyazaki. Είναι μια σειρά φαντασίας που εμβαθύνει στην τάση της ανθρώπινης φύσης για επέκταση και καταστροφή και διερευνά οικολογικά ζητήματα που μας απασχολούν σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή. Το ιδιαίτερο σχέδιο του Miyazaki και η σχεδόν επική πλοκή της ιστορίας καθιστούν το έργο ως ένα από τα πιο σημαντικά του είδους του.
Κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία μεταξύ των ετών 1982 και 1994. Η μεταφορά στην αγγλική γλώσσα έγινε από τη Viz Media. Η σειρά ολοκληρώνεται σε 7 τόμους.
Τα πρώτα 16 κεφάλαια της σειράς (οι δύο πρώτοι τόμοι) αποτελούν την ομώνυμη ταινία.

Λίγα λόγια για το περιεχόμενο:

Ύστερα από ένα καταστροφικό πόλεμο, η ανθρωπότητα προκάλεσε μια τεράστια οικολογική καταστροφή με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν όλες οι βιομηχανικά ανεπτυγμένες κοινωνίες ενώ παράλληλα η γη σκεπάζεται σχεδόν ολοκληρωτικά από ένα τοξικό, άγριο δάσος, γνωστό ως “Sea of Corruption” που κατοικείται μόνο από μεταλλαγμένα γιγάντια έντομα. Όσοι επιβίωσαν ζουν πλέον σε διάσπαρτα μικρά βασίλεια, σε σημεία που δεν έχουν ακόμα καλυφθεί από το θανατηφόρο αυτό περιβάλλον.


post-11903-0-10310200-1338952655_thumb.jpg
 

Η Nausicaä είναι η νεαρή πριγκίπισσα της Valley of the Wind, ενός μικρού βασιλείου. Έχει ένα ιδιαίτερο συναισθηματικό δεσμό με τα γιγαντιαία έντομα Ohmu άλλα και με όλα τα ζώα, όλων των ειδών. Παλεύει για ανοχή, κατανόηση και υπομονή μεταξύ των αυτοκρατοριών που πολεμούν για τις εναπομείνασες φυσικές πηγές.
Ο Miyazaki εμπνεύστηκε για τη δημιουργία της από τη Ναυσικά, την κόρη του βασιλιά των Φαιάκων της "Οδύσσειας" καθώς και από την ιαπωνική ιστορία "The princess who loved insects".

 

post-11903-0-96675400-1338952657_thumb.jpgpost-11903-0-05281300-1338952662_thumb.jpg

 

Πηγές:
Wikipedia
Nausicaä of The Valley of the Wind Vol. 1, Viz Media

 

27 Cover

Kaze no Tani no NausicaäNausicaä of the Valley of the Wind (1982)

 1. 7 volumes
 2. 59 chapters
 3. Manga


Humanity, once a technologically advanced and thriving civilization, has been pushed to the brink of extinction following a cataclysmic war known as the "Seven Days of Fire." The remnants of the human race now live in scattered kingdoms to avoid the unrelenting spread of the "Sea of Corruption," a colossal forest infested with dangerous mutant insects and fungi that produce poisonous spores.

Nausicaä, sole heir to the throne of the agricultural kingdom Valley of the Wind, is thrust into a war after an ally kingdom, the imperialist Torumekia, invades the Dorok Empire. Forced to fight alongside the Torumekian military and their cunning princess Kushana, Nausicaä witnesses firsthand the horrors of war and its effect on both humanity and the environment. With her uncanny charisma and gentle nature, Nausicaä may be the only for hope for humanity as the ongoing war and the Sea of Corruption hasten the extinction of mankind.

Set against the backdrop of a devastated world, Kaze no Tani no Nausicaä depicts the aftermath of human folly and the immortal power of nature. written by myanimelist.net
 1. #256 popularity
 2. 46K members
 3. 3 favorites
Updated
 • All Names
 • English Nausicaä of the Valley of the Wind
 • Original 風の谷のナウシカ
 • Other Names Kaze no Tani no Nausicaa

 

 • Like 30
Link to comment
Share on other sites

να συμπληρώσω ότι μόλις κυκλοφόρησε η 2η έκδοση από την viz γιατί κάποιοι τόμοι της πρώτης ήταν out of print, οπότε είναι πλέον αρκετά εύκολο να τους βρείτε

 • Like 13
Link to comment
Share on other sites

το ξεκίνησα πολύ πρόσφατα και μπορώ να πω πως με εντυπωσίασε! Τρομερός κόσμος στον μπαίνει πολυ εύκολα στο κλίμα και δυνατοί χαρακτήρες! Έχω μια αγάπη και στα post apocalyptic οπότε έχω γίνει ήδη φαν! Επίσεις τον Νοέμβριο θα βγεί μια νέα σκληρόδετη έκδοση-βασικά slipcase που θα έχει μέσα δύο τόμους που θα μαζέβουν όλοη την ιστορία! Το έχω ήδη ψήσει να πουλήσω το πρώτο τομάκι που πήρα και να περιμένω να βγεί αυτή!

 • Like 11
Link to comment
Share on other sites

:wow: και θα ξεκινούσα να τα μαζεύω! Θα κάνω κράτει γι' αυτήν την έκδοση λοιπόν! :mafia:
 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Έχω τους δύο πρώτους τόμους αλλά μάλλον κι εγώ θα προσανατολιστώ προς την πολυτελή έκδοση. Νομίζω πως είναι ένα έργο που αξίζει να υπάρχει σε κάθε κομιξοβιβλιοθήκη!

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

κι εγω ψήνομαι για slipcase! :thanks: για την όμορφη παρουσίαση! :beer6:

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Φαίνεται καλό και επειδή είναι 7 τόμοι, με βλέπω να το ξεκινάω. :thanks: και εγώ για την παρουσίαση. :D

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Μπράβο για την παρουσίαση. Αποτελεί αριστούργημα του Miyazaki οπότε τα λόγια είναι περιττά. Ο άνθρωπος δεν παίζεται, δείτε το, διαβάστε το ή ότι άλλο θέλετε. Είναι πανέμορφο έργο. :D

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

ΟΜG!!! το θυμαμαι αυτο στο juniors tv! με αυτα τα τεραστια εντομα με τα πολυ κοκκινα τεραστια ματια!!!

τελικα καλα θυμομουν οτι αυτο το ρακουνοειδες ηταν σε αυτο παιδικο ακι οχι μονο στον μογλη!

OMG και παλι,κοτοπουλασια!

:respect: για την παρουσιαση!

Link to comment
Share on other sites

Η Ναυσικά της κοιλάδας του ανέμου είναι από τα πιο άρτια και όμορφα manga που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής. Σε αυτό βοήθησε και το γεγονός πως ο Miyazaki δεν ακολούθησε το τυποποιημένο format που έχουν τα σημερινά manga μαζικής παραγωγής (δηλαδή να βγάλει με το ζόρι έναν στάνταρ αριθμό σελίδων προκειμένου να προλάβει το deadline του περιοδικού που το εξέδιδε). Από πολλούς θεωρείται ως έργο ο αντίστοιχος "Άρχοντας των δαχτυλιδιών" των manga και όχι άδικα θα έλεγα.

 

Η VIZ μέχρι στιγμής έχει βγάλει δύο εκδόσεις του έργου. Η πρώτη έκδοση που κυκλοφόρησε το 2001 έχει εξαντληθεί και βρίσκεται αρκετά δύσκολα. Πρόκειται για 4 paperback τόμους που περιέχουν σε καθρεφτισμένη έκδοση όλη την ιστορία, δηλαδή διαβάζονται όπως τα δυτικά κόμικς από αριστερά προς τα δεξιά.

 

post-2414-0-55999200-1341142192_thumb.jpg

 

Η δεύτερη έκδοση που κυκλοφορεί έως και τώρα αποτελείτα από 7 paperback τόμους. Δεν περιέχουν περισσότερη ιστορία, απλά η προηγούμενη έκδοση είχε συγχωνεύσει κάποιους τόμους σε έναν. Τα ηχητικά εφέ παρουσιάζονται με τα original ιαπωνικά ιδεογράμματα και μεταφράζονται στο πίσω μέρος των τόμων προκειμένου να είναι όσο πιο πιστό στο πρωτότυπο γίνεται. Καλή ιδέα μεν, αλλά αν δεν γνωρίζεις ιαπωνικά δεν είναι βολικό. Επίσης το κάθε βιβλίο στην αρχή έχει έγχρωμα illustrations και κάποιους χάρτες του κόσμου που δείχνουν τις στρατιωτικές εξτρατείες ανάλογα με το που έχει φτάσει η ιστορία. Διαβάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο ανάγνωσης των manga, από δεξιά προς τα αριστερά. Αυτήν την έκδοση έχω.

 

post-2414-0-74871700-1341142384_thumb.jpg

Οι τόμοι 1-4 από τους 7 συνολικά της 2ης έκδοσης

 

 

Η τρίτη έκδοση δεν φαίνεται άσχημη [Amazon] [BookDepository] όμως δεν ξέρω κατά πόσον θα αξίζει για κάποιον που έχει ήδη κάποια προηγούμενη έκδοση. Προς το παρόν θα περιμένω να δω τι ακριβώς θα περιέχει ώστε να πράξω αναλόγως. Για κάποιον όμως που δεν έχει αγοράσει τις προηγούμενες εκδόσεις πιστεύω πως είναι φοβερή ευκαιρία. Γενικά η Ναυσικά μαζί με το Akira είναι από τα κλασικά manga που αξίζει να διαβάσει ο οποιοσδήποτε.

Edited by PhantomDuck
 • Like 11
Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Τελείωσα τον 1ο τόμο πριν από λίγο και μπορώ να πω με σιγουριά ότι αυτή η σειρά δεν είναι με τίποτα για μένα. Τα περιβάλλοντα, οι μηχανές, τα έντομα, τα πάντα είναι όμορφα σχεδιασμένα, εκτός από τους ανθρώπους. Δεν μου αρέσει αυτό το στυλ που έβλεπα και σε παλιότερα anime.

 

Δεν είμαι τεράστιος φαν της ιστορίας, όταν θέλω να διαβάσω κάτι post-apocalyptic, το θέλω είτε στο ένα άκρο (να το χειριστεί ρεαλιστικά ο δημιουργός, να νιώθεις πως η καταστροφή θα μπορούσε να συμβεί και αύριο), είτε στο άλλο άκρο (τα πάντα κόλαση :P). H Nausicaa είναι κάπου στην μέση, τουλάχιστον όμως χρησιμοποιεί κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία. Κάποιες στιγμές είναι εντυπωσιακές, καλογραμμένες και καλοσχεδιασμένες, κυρίως όταν η Nausicaa επικοινωνεί με τα έντομα.

 

Οι σκηνές δράσης είναι ίσως το χειρότερο στοιχείο του 1ου τόμου. Πολλές φορές δεν καταλάβαινα τι γινόταν. Ίσως ένας καλός χρωματισμός να το έλυνε αυτό το θέμα. Και δεν υπήρχε καλή ροή από το ένα καρέ στο άλλο (για τις σελίδες που έχουν δράση μιλάω).

 

Οι χαρακτήρες είναι συμπαθητικοί, μ'αρέσει περισσότερο ο Master Yupa και ο Asbel. Μου φαίνεται όμως ότι έχω δει παρόμοιους χαρακτήρες πολλές φορές.

 

Ίσως καθώς προχωρά η ιστορία και αναπτύσσονται οι χαρακτήρες, να γίνεται καλύτερος και είμαι σίγουρος για αυτό, καθώς βλέπω πόσο αγαπητό είναι.

 

Στα συν το μεγάλο μέγεθος της έκδοσης.

 

Γενικότερα, είναι μια καλοσχεδιασμένη ιστορία με αρκετή φαντασία και χαρακτήρες που συμπαθείς εύκολα αλλά νιώθεις ότι κάπου τους έχεις ξαναδεί. :)

 • Like 10
Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Πριν δυο μέρες παρέλαβα τη νέα, δίτομη έκδοση της Nausicaa από την Viz, και ύστερα από την προτροπή του PhantomDuck θα σας την περιγράψω λιγάκι για να αποφασίσετε αν θέλετε να την αγοράσετε ή όχι.

 

Όπως βλέπετε στην φωτό η έκδοση αποτελείται από

1. δύο τόμους (544 + 560 σελίδες) με σκληρό εξώφυλλο και γερά δεμένη ράχη που ανοίγει 180 μοίρες χωρίς να φοβάσαι μη σπάσει,

2. το κουτί που τους περιέχει (καλοφτιαγμένο και γερό, όχι της πλάκας),

3. μία (μικρή σχετικά) αφίσα διπλής όψης, περίπου 30χ42 εκατοστά

 

post-9267-0-39505100-1352981838_thumb.jpgpost-9267-0-29864900-1352981861_thumb.jpgpost-9267-0-75555100-1352981882_thumb.jpgpost-9267-0-00682100-1352981908_thumb.jpgpost-9267-0-98192700-1352981932_thumb.jpgpost-9267-0-50335300-1352981953_thumb.jpgpost-9267-0-84977900-1352981978_thumb.jpg

 

Τώρα, τί θα πρότεινα...

 

1. Αν δεν έχετε οποιαδήποτε έκδοση της Nausicaa

τρέξτε οπωσδήποτε να αποκτήσετε αυτήν την ευκαιρία :havefun:

 

2. Αν έχετε την πρώτη έκδοση με τους 4 τόμους :wall:

αγοράστε οπωσδήποτε την νέα έκδοση και πουλήστε την παλιά (ή δώστε την σε κάποιον)

Το μικρό μέγεθος της πρώτης έκδοσης πραγματικά πνίγει το σχέδιο. ενώ στα συν της τρίτης είναι επίσης το σκληρό εξώφυλλο, η απολύτως καλύτερη βιβλιοδεσία, και το ότι το σχέδιο δεν είναι αντιστραμένο.

 

3. Άν έχετε τη δεύτερη έκδοση με τους 7 τόμους... :reap:

Θεωρώ ότι η αναγνωστική εμπειρία 2ης και 3ης έκδοσης είναι σχεδόν ίδιες. Το μέγεθος, η φορά ανάγνωσης και η μετάφραση είναι τα ίδια. Τα μόνα που αλλάζουν στην 3η είναι το σκληρό εξώφυλλο και η σαφώς καλύτερη βιβλιοδεσία. Νομίζω λοιπόν ότι καταλήγουμε στο πώς θέλετε εσείς να φαίνεται η Nausicaa στο ράφι σας. (αυτό ίσως που θα έκανα εγώ είναι να πουλούσα πακέτο τους 7 τόμους για 40-45 ευρώ και να δώσω άλλα 10-15 ευρώ για να πάρω την νέα έκδοση)

Edited by amanocaza
 • Like 19
Link to comment
Share on other sites

Ήταν ανέκαθεν στο wishlist, με βλέπω κοντά στα Χριστούγεννα/Πρωτοχρονιά/Γιορτή μου να το τιμάω ! :D

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Ωραίο post amanocaza και διαφοτιστικότατο. Πανέμορφη έκδοση, ειδικά αν αναλογιστούμε πως πρόκειται για manga τα οποία πλην ολίγων εξαιρέσεων κυκλοφορούν σε φτηνιάρικες εκδόσεις. Ο μόνος λόγος που μάλλον δεν θα αντικαταστήσω την 2η έκδοση, είναι επειδή οι 6 από τους 7 τόμους στην αρχή του τεύχους έχουν αφίσες με illustrations, πορτραίτα και χάρτες σχετικά με την έκβαση της ιστορίας κάθε φορά. Έχει και η σκληρόδετη έκδοση τα παραπάνω; Οι χάρτες με ενδιαφέρουν κυρίως.

 

post-2414-0-68194600-1353020277_thumb.jpg post-2414-0-15813500-1353020281_thumb.jpg post-2414-0-60275000-1353020284_thumb.jpg

post-2414-0-49387300-1353020289_thumb.jpg post-2414-0-51308000-1353020293_thumb.jpg post-2414-0-29005900-1353020297_thumb.jpg

 

Αν υπάρχουν κι αυτοί, τότε η έκδοση θα είναι 100% υπερπλήρης, τώρα είναι απλά 98% :P Πάντως όσοι δεν έχετε το έπος, αγοράστε το άμεσα. Ο zoo έδωσε ένα ωραίο link για Amazon στα ~38€ !!! Φοβερή τιμή για μία πολυτελή έκδοση ενός από τους καλύτερους τίτλους manga.

Edited by PhantomDuck
 • Like 12
Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι δεν μου πέρασε καν απ'το μυαλό ότι μπορεί η νέα έκδοση να αφήνει απ'έξω κάτι απ'την προηγούμενη. Επειδή όμως μου κίνησες την περιέργεια έβγαλα φωτο με ότι έξτρα περιέχει η νέα έκδοση. Φαντάζομαι ότι μέσα σε αυτά είναι και τα εξώφυλλα της έκδοσης των 7 τόμων;

 

post-9267-0-88607900-1353055913_thumb.jpgpost-9267-0-76230100-1353055938_thumb.jpgpost-9267-0-74644700-1353056054_thumb.jpgpost-9267-0-29051700-1353056406_thumb.jpgpost-9267-0-32966500-1353056461_thumb.jpgpost-9267-0-56032000-1353056482_thumb.jpgpost-9267-0-00012300-1353056510_thumb.jpgpost-9267-0-13311700-1353056550_thumb.jpgpost-9267-0-91561900-1353056570_thumb.jpgpost-9267-0-34383900-1353056593_thumb.jpgpost-9267-0-94384500-1353056613_thumb.jpgpost-9267-0-23139500-1353056645_thumb.jpg

 

 • Like 13
Link to comment
Share on other sites

Απ' ό,τι φαίνεται ναι, πλην από ενός, άντε το πολύ δύο εικόνων, όλες οι υπόλοιπες συμπεριλαμβανομένων και των εξώφυλλων της 2ης έκδοσης περιλαμβάνονται στην hardcover έκδοση. Από την άλλη περιλαμβάνει και την αφίσα, τα σχέδια της οποίας δεν υπάρχουν στην 2η έκδοση, επομένως must buy με τα χίλια. Μάλλον θα ξεφορτωθώ κι εγώ τους τόμους για να αγοράσω την slipcase, ταιριάζει καλύτερα και στο ράφι :P

Edited by PhantomDuck
 • Like 8
Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Πριν μερικές μέρες ολοκήρωσα, επιτέλους, την ανάγνωση της κορυφαίας δίτομης σκληρόδετης έκδοσης της Ναυσικά! :D

 

Για την έκδοση δεν έχω να πω κάτι, με έχουν καλύψει άλλωστε οι προλαλήσαντες, με μπόλικο οπτικό υλικό :P Άψογη.

 

Όσον αφορά την ιστορία, στηρίζεται σε πολύ ωραία θεμέλια και σε ένα αρκετά μελετημένο σύμπαν. Προσωπικά δε μου άρεσε που έδινε τόσο μεγάλη σημασία στα έντομα όλη την ώρα, αλλά αφού εξυπηρετούσαν το σκοπό της ιστορίας τι να κάνουμε. :P Είναι μια κλασική περιπέτεια, χωρίς απρόσμενες ανατροπές ούτε απρόσμενο τέλος.

Σχεδιαστικά, αν και το σχέδιο του Μιγιαζάκι πρόσθετε μία ακόμα δόση "κλασικότητας" στο έργο (βασικά το σχέδιο δε θυμίζει τόσο άλλα μάνγκα που έχω διαβάσει, κυρίως στον σχεδιασμό των ηρώων), με κούρασε σε κάποιες σκηνές δράσης και με μπέρδεψε στις εναλλαγές των σκηνών, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας λαμβάνει χώρα σε αεροσκάφη οπότε δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ποιο είναι ποιο κτλ.

 

Οι χαρακτήρες γενικά δε με ενθουσίασαν, ήταν συνηθισμένοι και χωρίς κάτι που να τους κάνει ξεχωριστούς, ούτε στο σχέδιο ούτε σαν προσωπικότητες όπως παρουσιάστηκαν. Αγαπημένη μου είναι αναμφίβολα η Kushana (γενικά οι badass women χαρακτήρες μ' αρέσουν πολύ - και η Kushana ήταν ό,τι πιο badass στη σειρά) και ο Master Yupa, ενώ λίγο λιγότερο ο εξυπνάκιας Kurotawa.

 

Το μόνο παράπονο μου είναι πως θα ήθελα ήταν λίγη περισσότερη δράση από τη Ναυσικά. Η σύντομη μονομαχία της στο πρώτο πρώτο κεφάλαιο σε προϊδεάζει για μια πιο δυναμική συνέχεια, και απεναντίας είναι ο χαρακτήρας που πολεμάει λιγότερο απ' όλους.

Παρ' όλα αυτά κυμαίνεται σε πολύ φυσιολογικά πλαίσια, αναπτύσσεται σύντομα και όσο πρέπει και τελειώνει προτού κουράσει.

Τώρα με τη δίτομη έκδοση είναι από τις αγορές που επιβάλλεται να κάνετε. Και να μην σας αρέσει, θα ομορφύνει τη συλλογή σας :D

Edited by JohnnyMZ
 • Like 8
Link to comment
Share on other sites

εγώ που πήρα την νέα εκδοσάρα, έχω μείνει στις πρώτες 40 σελίδες και ψιλοβαρέθηκα...

Θα του δώσω δεύτερη ευκαιρία σε λίγο καιρό...

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ είχα διαβάσει το χειμώνα λίγο και το παράτησα... Μέχρι που αποφάσισα να το διαβάσω σερί (βέβαια μου πήρε περίπου ένα μήνα+ να το τελειώσω :P )

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ αυτήν την άποψη είχα με το που διάβασα τη σειρά πριν 3-4 χρόνια. Τώρα είμαι στη φάση που ξαναδιαβάζω τους σκληρόδετους τόμους για να δω διαφορές (λες και υπάρχει καμία, απλά αφορμή έψαχνα :P). Έχω πάθει πλάκα με το πόσα περισσότερα πράγματα καταλαβαίνω που δεν είχα πιάσει τότε. Την πρώτη φορά δεν είχα δώσει βάση στους χάρτες, όμως τώρα σε κάθε σελίδα προσπαθούσα να μάθω τι γίνεται και που. Είχα χάσει μεγάλο μέρος της ιστορίας έτσι, απλά έβλεπα κόσμο να προχωράει και να πολεμάει. Μέχρι στιγμής είμαι λίγο πριν τον μισό δεύτερο τόμο (στον 5ο δηλαδή από τους 7) και έχω πάθει πλάκα, βλέπω πράγματα που δεν είχα δώσει σημασία και καταλαβαίνω πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν.

 

Για το σχέδιο και το πώς αποφεύγει την "τυποποίηση" των σημερινών manga έχω αναφερθεί παραπάνω, επομένως δεν θα επαναληφθώ. Εκεί που θέλω να μείνω είναι πως ίσως κάποιους να τους ξενίζει σε σχέση με τα manga που γνωρίζουμε σήμερα, όμως αν διαβάσετε μερικές σελίδες, πιστεύω θα μπείτε στο πνεύμα. Η Ναυσικά πάντως παρουσιάζεται έξοχα και για εμένα είναι ένας από τους καλύτερους manga χαρακτήρες. ΜΖ, αν δεν βαριέσαι ψάξε να βρεις κείμενα του Miyazaki που αναφέρει πώς την εμπνεύστηκε από την Ναυσικά της Οδύσσειας.

 

Αυτό που θέλω να τονίσω πάντως για όποιον σκοπεύει να καταπιαστεί με το συγκεκριμένο έργο, είναι να ελέγχει συνέχεια τους χάρτες οι οποίοι σκόπιμα μπήκαν στις εκδόσεις. Αν μάθετε τη δομή του κόσμου, θα είναι πολύ πιο εύκολο να καταλάβετε τις εκστρατείες και τη λογική πίσω από αυτές.

Edited by PhantomDuck
 • Like 7
Link to comment
Share on other sites

 • 3 years later...

Επαναφέρω το θέμα ύστερα απο χρόνια. Μόλις χθες, ξεκίνησα να δω την ταινία για πρώτη φορά. Στα 20' περίπου το άφησα για διάλειμμα με σκοπό να το συνεχίσω αργότερα. Εν τω μεταξύ έκανα μια αναζήτηση στο google και μεταξύ των άλλων με έβγαλε και σε αυτό το θέμα. Για να μην πολυλογώ, μου άρεσε πολύ η δίτομη έκδοση που κυκλοφορεί (δεν είχα ιδέα ότι κυκλοφορούν σε manga) και σκέφτομαι σοβαρά να την αγοράσω. Όμως - κλασικά - θα ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής:

1) Το μανγκα είναι πιστό στην ταινία; Σκέφτομαι να μη δω την ταινία για να μη μου χαλάσει την αναγνωστική απόλαυση. Σημειωτέον δεν με απασχολεί αν το μανγκα κυλάει αργά· μου αρέσουν οι μακρόσυρτες (και με λίγη ή καθόλου δράση) ιστορίες. Μεγαλώνει το ενδιαφέρον όταν διάβασα αυτό που είπε ο @ PhantomDuck ότι η ανάγνωση είναι πολυεπίπεδη.

2) Το χαρτί μπορείτε να μου πείτε αν είναι καλής ποιότητας ή είναι σαν εφημερίδας;

3) Σε περίπτωση που την αγοράσω (πιστεύω θα με πείσετε :Ρ ), να το παραγγείλω απο το BD ή απο το amazon; Το δεύτερο το προτιμώ γιατί στα φέρνει με κούριερ σπίτι αλλά δεν ξέρω τι χρεώσεις παίζει με το τελωνείο.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το manga ξεκίνησε πρώτο (όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις) και κάνα δυο χρόνια μετά προβλήθηκε η ταινία που ακολουθούσε το manga έως ένα σημείο. Η ταινία είναι εξαιρετική, όμως το manga συνέχισε να τρέχει για καμιά 10ετία ακόμα ύστερα από την προβολή της ταινίας, επομένως δείχνει και αναλύει πολλά πράγματα περισσότερο από την ταινία. Δεν χρειάζεται να έχεις διαβάσει / δει το ένα, για να ακολουθήσεις το άλλο. Και τα δύο είναι αυτόνομα, απλώς εάν σου αρέσει η ταινία μπορείς να διαβάσεις τα manga και τούμπαλιν.

 

Σε τέτοιες συγκεντρωτικές εκδόσεις γενικά παίζει καλό χαρτί, ψάξε κάνα βίντεο review για να καταλάβεις τι παίζει. Πριν λίγες ημέρες το είχε το Public κοντά στο 50ρικο, τώρα βλέπω το βγάζει κατόπιν παραγγελίας.

Edited by PhantomDuck
 • Like 1
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Μα προφανώς θα είναι αυτόνομα (δεν πίστεψα ότι η ταινία είναι sequel του manga ή το αντίθετο :P ) αλλά υποθέτω πως και στα δύο η υπόθεση είναι (πάνω κάτω) η ίδια. Αν δω την ταινία πρώτα, καλώς η κακώς θα γνωρίζω την έκβαση της ιστορίας και σκέφτομαι να μην προβώ στη θέασή της για να κρατήσω όσο περισσότερο την αναγνωστική εμπειρία. Όσο αφορά το χαρτί, έχω ακούσει απο ξένους να μιλάνε με καλά σχόλια για την ποιότητα μιάς έκδοσης την οποία μόλις έπιασα στα χέρια μου ήταν λίγο πιο πάνω απο το χαρτί τουαλέτας. Στο εξωτερικό παίζουν πολλές φτηνές εκδόσεις οπότε δεν ξέρω κατα πόσο είναι αξιόπιστη μια πληροφορία απο έναν ξένο reviewer. Και απο το βίντεο δύσκολα να διακρίνεις. Γενικά έχω κόλλημα με αυτό. Δεν γίνεται να σκας ένα σωρό λεφτά και να λαμβάνεις σκουπιδόχαρτο.

Γι'αυτό επειδή είδα εδώ ότι κάποιοι έχουν προμηθευτεί την εν λόγω έκδοση, ας κάνουν ένα ριπόρτο.

 

 

Edited by lovcom
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Τελικά είδα κι εγώ αυτό το anime στο οποίο ακούγονται διθυραμβικές κριτικές και παρατηρείται υπέρμετρος ενθουσιασμός. Είχα ψιλοψιλιαστεί ότι και σε αυτή την περίπτωση όπως και σε ανάλογες περιπτώσεις μπορεί να μην είναι έτσι τα πράγματα. Όπως και να χει ενώ μου άρεσε δεν μπορώ να πω σε καμιά περίπτωση πως με «ξετρέλανε». Κυρίως αυτό που ένιωσα ήταν ότι με άφησε με μιά αίσθηση «μισού». Μια αίσθηση ίσως δικαιολογημένη αφού μετά την ταινία ψάχνοντας σε blogs/forum κτλ για επιπλέον ανάλυση, διάβασα ότι το anime δεν καλύπτει ούτε το 1/3 του manga. Σαφώς πέρναγε μηνύματα που με μία πρώτη θέαση δεν θα μπορούσα να τα πιάσω, αλλά και πάλι δεν συνερίζομαι όλον αυτό τον ντόρο. Ένα άλλο στοιχείο που με χάλασε ήταν ο τέλειος χαρακτήρας της Ναυσικάς. Πραγματικά ήταν τέλεια σε όλα της: ηγέτιδα, σοφή, πράος, πολεμίστρια, όμορφη κτλ. Συχνά βλέπω τα anime του Μιγιαζάκι να συγκρίνονται με αυτά της Ντίσνευ όπου τα δεύτερα χαρακτηρίζονται πολύ κατώτερα με απουσία ρεαλισμού και μηνυμάτων. Για τα μηνύματα δεν ξέρω αλλά όσο «ρεαλιστικές» είναι οι πριγκίπισσες της Ντίσνευ, άλλο τόσο ρεαλιστική είναι και η Ναυσικά.

Πάντως δεν το κρύβω πως ακόμα επιθυμώ να διαβάσω το manga, πως ακόμα θέλω να μελετήσω την ιστορία σε όλη την έκτασή της. Στα συν ότι με ελκύει εμφανισιακά πολύ η έκδοση ενώ το σχέδιο μου φαίνεται καταπληκτικό. Απαραίτητες προυποθέσεις για να διαβάσεις-μελετήσεις αυτό το manga. Αλλά θα ακουστώ μονότονος λέγοντας πως τα 70€+ που κοστίζει η έκδοση, παραείναι μεγάλο ποσό για την δική μου τσέπη.... :( Ίσως κάποτε αξιωθώ να μελετήσω και να εντρυφήσω στο ολοκληρωμένο έργο του Μιγιαζάκι.

Edited by lovcom
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μπαίνω σφήνα στη συζήτηση, για να δηλώσω το εξής: Δεν θεωρώ ότι είχα καταλάβει πλήρως τον Miyazaki ΜΕΧΡΙ που δίαβασα το manga της Ναυσικά. Για μένα και για άλλους, το peak της δημιουργίας του. 

 

Και εξηγώ. Οι ταινίες του Hayao Miyazaki είναι κινούμενοι καλλιτεχνικοί πίνακες. Χωρίς ποτέ να μπαίνουν βαθία σε πολύπλοκα σενάρια, αγγίζουν έναν εκπληκτικά μεγάλο αριθμό θεμάτων και συναισθημάτων και όλα αυτά σε ένα αισθητικό πακέτο φοβερής δεξιοτεχνείας. Όπως τον έχω ψυχολογήσει εγώ, στις ταινίες ενδιαφέρεται αυστηρά και μόνο για το vibe του έργου. Μουσική, σκηνές και τοπία φοβερής αισθητικής, με μια ιδιαίτερη προτίμηση στους κοινωνικά αδύναμους πρωταγωνιστές σε φανταστικούς κόσμους που πάντα έχεις την αίσθηση ότι έχουν πολύ background αλλά δε το μαθαίνεις. Αυτό είναι οι ταινίες του και η αλήθεια είναι ότι δεν αρέσει σε όλους.

 

Το manga της Ναυσικά είναι άλλη ιστορία. Έχει το παραπάνω πακέτο με τη διαφορά ότι η ιστορία εξελίσσεται σε full scale. Όλοι οι χαρακτήρες έχουν την πορεία τους, καθώς εξελλίσεται γίνεται όλο και πιο φιλοσοφικό και σε καμία περίπτωση δεν περιμένεις κάτι τόσο δυνατό σεναριακά.

 

Θα πρότεινα, για όποιον θέλει να ασχοληθεί, να δει πρώτα την ταινία. Η ταινία είναι σαν σύνοψη του manga με την ιστορία από ένα σημείο και μετα να μην έχει σχεδόν καμία σχέση με το manga. Οι συμβολισμοί όμως παραμένουν ίδιοι. Είναι καλύτερα λοιπόν για μένα να δείτε πρώτα την ταινία για να ταυτίσετε τα πρόσωπα, τις φωνές και το περιβάλλον της ταινίας σε αυτό του manga, όπως το φαντάστηκε o Miyazaki. Δεν έχει σημασία που θα φάτε μικρά spoilers της συνέχειας, θα καταλάβετε πολύ καλύτερα το όλο κλίμα και θα "χρωματίσετε" τις ασπρόμαυρες σελίδες του.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.