Μετάβαση στο περιεχόμενο

Gutenberg / Τυπωθήτω [ (1963) ]


DJO

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

Ονομασία:
GUTENBERG / ΤΥΠΩΘΗΤΩ
Διεύθυνση (πλήρης):
Διδότου 37, 106 80 Αθήνα
Τηλέφωνο:
210 3642003
Επίσημη Ιστοσελίδα:
Email:
info@dardanosnet.gr
Facebook:
https://www.facebook.com/GutenbergBooks/
Υπεύθυνος:
Γιώργος και Κώστας Δαρδανός
Ίδρυση
1963
Ενεργός
NAI
Εκδόσεις:

  • Member ID:  556
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  1537
  • Content Count:  22474
  • Reputation:   120954
  • Achievement Points:  22479
  • Days Won:  791
  • With Us For:  6317 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

GUTENBERG / ΤΥΠΩΘΗΤΩ

 

post-556-0-05591300-1332365816_thumb.gif

 

 

 

Ιστορικό

 

Οι εκδόσεις Gutenberg ιδρύθηκαν το 1963 από τον Γιώργο Δαρδανό, σε συνεργασία με τον βιβλιοδέτη Χ.Καρακατσάνη. Στο διάστημα της δικτατορίας, όταν και οι δύο ήταν κρατούμενοι, στην εταιρεία προσήλθε και ο Χρ.Δαρδανός, αρχικά ως υπάλληλος και αργότερα ως εταίρος. Το 1993 η εταιρεία μοιράστηκε, και ο Γιώργος Δαρδανός ανέλαβε την έκδοση των επιστημονικών-πανεπιστημιακών βιβλίων, μια μεγάλη σειρά βιβλίων για την εκπαίδευση, καθώς και τη σειρά της κλασικής λογοτεχνίας. Σήμερα, διακινεί μόνος του όλα τα βιβλία που εκδίδει, με το δικό του πρακτορείο διανομής. Το 1996 ο Γιώργος Δαρδανός και ο γιος του Κώστας, που σπούδασε εκδοτική τέχνη στην Αγγλία, ίδρυσαν την εκδοτική εταιρεία τυπωθήτω, που εξειδικεύεται στη λογοτεχνία και το δοκίμιο, ενώ δυο χρόνια αργότερα αγόρασαν και τις εκδόσεις Σπουδή, που εκδίδουν αποκλειστικά σύγχρονα σχολικά βοηθήματα και παιδικά-εκπαιδευτικά βιβλία. Και οι τρεις εκδοτικοί Οίκοι μαζί εκδίδουν περί τους 100 νέους τίτλους κάθε χρόνο, ενώ δεκάδες παλαιότεροι ανατυπώνονται ή επανεκδίδονται διαρκώς. Όσον αφορά τη 9η τέχνη, βγάζουν κυρίως γελοιογραφικά λευκώματα.

 

post-556-0-28750000-1332367628_thumb.jpg

 

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  556
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  1537
  • Content Count:  22474
  • Reputation:   120954
  • Achievement Points:  22479
  • Days Won:  791
  • With Us For:  6317 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Αντιγράφω και από BiblioNet:

 

Δαρδανός, Γιώργος Ε.

 

post-556-0-16407200-1332368347_thumb.jpg

 

Ο Γιώργος Δαρδανός, γεννημένος στην Άνδρο το 1942, εμφανίστηκε στο χώρο του βιβλίου στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Αρχικά εργάστηκε ως τυπογράφος. Το 1963 (συν)ίδρυσε την εκδοτική εταιρεία "Gutenberg"· στον όμιλο των επιχειρήσεών του ανήκουν ακόμη οι εκδοτικές "Τυπωθήτω", "Σπουδή" και "Φαντασία", στο πλαίσιο των οποίων εξέδωσε πάνω από 4.000 τίτλους βιβλίων.

Έχει διατελέσει μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ και της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου, και για τριάντα χρόνια στέλεχος (πρόεδρος, αντιπρόεδρος, γενικός γραμματέας) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ). Μαζί με συναδέλφους του, ασχολήθηκε με τη διοργάνωση εκθέσεων βιβλίων. Εμπνευστής και πρόεδρος της 1ης Γιορτής Βιβλίου στην Κηφισιά. Επίσης, εμπνευστής και μέλος της επιτροπής για την ανάδειξη της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης το 2001.

Η δωρεάν διανομή του ISBN σε όλους τους εκδότες, η ίδρυση του Σπιτιού του Βιβλίου, η μειωμένη φορολόγηση του βιβλίου και η ενιαία τιμή του, είναι μερικά από όσα πέτυχε στη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος της ΠΟΕΒ.

Πρωτοστάτησε με τον Μάκη Αρσένη στην ίδρυση βιβλιοθήκης σε κάθε σχολείο της χώρας: έτσι δημιουργήθηκαν οι πρώτες πεντακόσιες βιβλιοθήκες, από τις οποίες όμως οι περισσότερες κατέληξαν αποθήκες, με τα βιβλία τους φυλακισμένα ανάμεσα σε σπασμένα θρανία και παλιούς υπολογιστές. Για τον εμπλουτισμό των επόμενων βιβλιοθηκών είχαν εγκριθεί εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ. Μόνο το ένα δέκατο του ποσού διετέθη τελικά για τον συγκεκριμένο σκοπό. Τα υπόλοιπα χάθηκαν στην πορεία. Αυτή είναι η πικρότερη εμπειρία του από την πορεία του στα κοινά του βιβλίου.

Η συγγραφική του δραστηριότητα περιλαμβάνει άρθρα και εργασίες γύρω από τα προβλήματα του βιβλίου, κείμενα για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Μαζί με άλλους έγραψε το βιβλίο "Το κοινωνικό περιεχόμενο της επανάστασης στην Άνδρο", επιμελήθηκε το "Χοροί της Άνδρου, συρτός και μπάλος", δημοσίευσε συλλογή κειμένων με τίτλο "Όταν η γάτα γλύφει τη λίμα", ενώ σε επιμέλειά του δημοσιεύτηκε το "Οι παπαγάλοι δεν διαβάζουν βιβλία" και το "Σελίδες στην οθόνη ή στο χαρτί; Το μέλλον της ανάγνωσης".

Ασχολείται με θέματα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Άνδρου, καθώς και του Αγίου Στεφάνου Αττικής, όπου διαμένει. Συμμετέχει ενεργά στα κοινά ως πολίτης.

Τον Μάιο του 2010 τιμήθηκε σε ειδική εκδήλωση, μαζί με άλλους ιστορικούς εκδότες και βιβλιοπώλες, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυση της ΠΟΕΒ.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.