Jump to content

Recommended Posts

Τίτλος:
ΚΑΤΕΡΙΝΑ
Εκδοτική:
ΓΕΝΙΚΑΙ ΕΚΔΟΤΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Λίστα εκδόσεων
Hμερ. έκδοσης:
23-06-1973
Εξώφυλλα:
179 + 17 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ  (Λείπουν τα: 1-2, 30, 38, 42-44, 50, 60, 64, 73, 78, 80, 85-86, 91, 93, 114, 119, 129, 133, 142, 156-157, 160, 163-164, 171-172, 177-178, 189-190, 197, 200, 207-208, 212-214, 217)
Τεύχη:
220
Κατηγορία:
Σειρά/Συνεχόμενα
Είδος εντύπου:
Κόμικ
Βιβλιοδεσία:
Καρφίτσα
Περιεχόμενο:
Πολυθεματικό
Μέγεθος:
16.0 x 21.5
Σελίδες:
44
Χρώμα:
Ποικίλο
Προέλευση:
Ποικίλη
Παρουσιάσεις Iστοριών:
1

tn_KaterinaA_0004.jpg tn_KaterinaA_0010.jpg tn_KaterinaA_0011.jpg

 

Το Σάββατο 23 Ιουνίου 1973 ο Στέλιος Ανεμοδουράς με την εκδοτική του ΓΕΝΙΚΑΙ ΕΚΔΟΤΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΕ ξεκινάει την κυκλοφορία του δημοφιλέστερου γυναικείου περιοδικού κόμικς στην Ελλάδα, ονόματι ΚΑΤΕΡΙΝΑ.

Μικρό μέγεθος 16Χ21,5 μέχρι το τεύχος 100 και 14Χ20,5 μέχρι το τέλος(Νο220), τρίχρωμο μέχρι το τεύχος 100 και μετέπειτα ασπρόμαυρο με σποραδικές τρίχρωμες σελίδες, 44 σελίδες μέχρι το τεύχος 70, 52 σελίδες μέχρι το τεύχος 110, 76 σελίδες από το τεύχος 111 μέχρι το 130 και 68 σελίδες από εκεί και έπειτα. Πρέπει να έφτασε τα 220 τεύχη(τόσα διαπιστωμένα) δηλαδή μέχρι τον Σεπτέμβριο 1977 οπότε ξεκίνησε η Β' περίοδος του περιοδικού (παρουσίαση ΕΔΩ). Το 1979 ξεκινάει η Γ' και μεγαλύτερη περίοδος του τίτλου που φτάνει μέχρι τις μέρες μας (παρουσίαση ΕΔΩ)

Περιείχε εικονογραφημένες ιστορίες πιθανώς αγγλικής προέλευσης, φωτορομάντζα, καλλιτεχνικά νέα, μικρά πόστερ καλλιτεχνών, συμβουλές, ωροσκόπιο, χιούμορ, στριπάκια, αλληλογραφία κ.λ.π.

Ευχαριστούμε για τα υπόλοιπα εξώφυλλα τους kabuki, tik, trelele, KOIOTE, Han Solo, crc, tonytony,  Λύκος του Οντάριο & MIts Mits.

:valt:

 

 • Like 12
Link to comment
Share on other sites

Κύριε πρέσβη, μας κακομαθαίνετε! :D

 

Για όσους/ες αναρωτιόνται τι στον δαίμονα ήταν οι Νιού Σήκερς "The New Seekers were a British / German / Australian pop group, formed in 1969 by Keith Potger after the break-up of his group, The Seekers. .... In addition to having several big hits, the group represented the UK in the Eurovision Song Contest 1972. They were hot favourites to represent the UK again in 1980 with the song "Tell Me" but it was disqualified shortly before the televised final of "A Song for Europe .... Their hit single "I'd Like to Teach the World to Sing", adapted from an advertising jingle for Coca-Cola, appeared 81st on the list of the UK's best-selling singles issued in 2002" (από wikipedia)

 

major cookie points για την Λήδα, τον Σπύρο και την κουλτούρα να φύγουμε :D

 

Απορία: Η Μις Ελλάς ήταν ποδοσφαιρίστρια? Παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις θα έλεγα... για να μη σχολιάσω ότι έτσι όπως είναι ο φωτισμός φαίνεται να έχει ρυτίδες!

 

Πάντα ευπρόσδεκτες φώτο της Ali MacGraw! :D Όταν η ομορφιά είναι κλασσική και διαχρονική....

 

ΚΑΙ Caravaggio ΚΑΙ Botticelli KAI Gauguin! Ειδικά ο Caravaggio ομολογώ ότι με εκπλήσσει... Νόμιζα (τελείως λανθασμένα απ'ότι διαβάζω) ότι το έργο του επανεκτιμήθηκε πιο πρόσφατα.

 

:respect::beer:

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Eμενα οι αναμνησεις μου ξεκινανε απο τα 2 τελευταια εξωφυλλα. :D

 

 

Μερικες πληροφοριες απο την βικιπαιδεια.

 

"Βασικός συντελεστής του περιοδικού υπήρξε από την αρχή η Κατερίνα Ρώσσιου-Ανεμοδουρά, συζύγος του γιου του Στέλιου Ανεμοδουρά, Γιώργου Ανεμοδουρά, ο οποίος σήμερα (2007) είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εκδοτικής εταιρείας Περιοδικός Τύπος. Από μικρή η Κατερίνα ήθελε να ασχοληθεί με τα έντυπα, ενώ είχε σπουδάσει γραφικές τέχνες και Ιστορία Τέχνης στη Σχολή Δοξιάδη, παρακολουθώντας παράλληλα μαθήματα στην ΑΣΚΤ. Αρχικά είχε εργαστεί στην εταιρεία γραφικών τεχνών Ασπιώτη ΕΛΚΑ. Η Κατερίνα εκτιμούσε ιδιαίτερα τον πεθερό της Στέλιο Ανεμοδουρά και είχε μια ιδιαίτερη επαγγελματική σχέση μαζί του. Ήταν αυτή που πρότεινε να δημιουργηθεί ένα αφηβικό περιοδικό, ανάλογο του Μπλεκ, αλλά για κορίτσια. Ο Στέλιος Ανεμοδουράς είχε μεγάλη εμπιστοσύνη στην κρίση της Κατερίνας και για το όνομα του περιοδικού ο Στέλιος Ανεμοδουράς πρότεινε το όνομα της. Η ίδια ζήτησε από τα στελέχη του «Περιοδικού τύπου» να ψηφίσουν για το όνομα του περιοδικού, θέλοντας αυτό να είναι κάτι που θα αρέσει σε όλους. Το όνομα «Κατερίνα» επικρατεί.

 

Το εβδομαδιαίο περιοδικό βασιζόταν στα θέματα που απασχολούσαν την εποχή εκείνη τις έφηβες. Πρόσωπα της επικαιρότητας ήταν τότε η ηθοποιός Τσέριλ Λαντ από τους «Αγγέλους του Τσάρλι», ο Τζον Τραβόλτα, η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, το ντουέτο Πάριος – Χατζής, κ.α. Περιελάμβανε ακόμα πληθώρα κόμικς που απευθύνονταν σε νεαρά κορίτσια, μυθιστορήματα σε συνέχειες, παιχνίδια, μόδα, κατασκευές, κ.α.

 

Σούπερ Κατερίνα

 

Το 1979 γεννήθηκε η «Σούπερ Κατερίνα», η μηνιαία εκδοχή της εβδομαδιαίας «Κατερίνας». Τα δύο περιοδικά έχουν μια μικρή διαφορά. Η «Κατερίνα» έχει ηλικιακό κοινό από τα 11 έως τα 16 χρόνια, ενώ η «Σούπερ Κατερίνα» από τα 13 έως 17. Η «Κατερίνα» ήταν το πρώτο εβδομαδιαίο περιοδικό σε μέγεθος τσέπης, βασίζεται πιο πολύ στο σταρ σύστεμ και έχει θέματα μόδας, ομορφιάς, σχέσεων και υγείας, ενώ η μηνιαία «Σούπερ Κατερίνα» ασχολείται περισσότερο με τις σχέσεις των εφήβων, με το αντίθετο φύλο, τους φίλους και το φλερτ και έχει θέματα ομορφιάς, μόδας, υγείας, αλλά και οι σταρ. Στο πρώτο εξώφυλλο της «Σούπερ Κατερίνας» εμφανίστηκε ο Τζον Τραβόλτα κάνοντας το περιοδικό να πουλήσει στην Αθήνα περίπου 35.000 αντίτυπα και άλλα τόσα στην επαρχία. Αναφέρεται ότι από εκεί εμφανίστηκε μετά και η ατάκα των παιδιών «Είναι σούπερ!».

 

Οι σελίδες αρχικά ήταν ασπρόμαυρες, εκτός από τα κεντρικά σαλόνια που τα κοσμούσαν αφίσες, ενώ κάποια κεντρικά θέματα κάποιες φορές ήταν έγχρωμα.

 

Το 1980 η «Σούπερ Κατερίνα» βγάζει για πρώτη φορά σιδερότυπα με ήρωες του κινηματογράφου κ.α., τα οποία έχουν μεγάλη επιτυχία.

 

Το 1989 η «Σούπερ Κατερίνα» γίνεται έγχρωμη (από 50 έγχρωμες σελίδες γίνονται 180, το σύνολο του περιοδικού).

 

Τον πρώτο καιρό το εφηβικό περιοδικό, αν και κυρίως για κορίτσια, απευθυνόταν και στα δύο φύλα, αλλά στην πορεία, το 1995, η Κατερίνα Ανεμοδουρά αποφάσισε να το στρέψει αποκλειστικά στο κοριτσίστικο εφηβικό κοινό.

 

Συχνά το περιοδικό συνοδεύεται από μικρά δώρα, όπως βραχιόλια, κοσμήματα, κλπ.

 

Συντάκτες

 

Η συντακτική ομάδα της «Σούπερ Κατερίνας» αποτελείται από μεγάλους αλλά και μικρούς σε ηλικία ρεπόρτερ. Ανάμεσα στους συντάκτες του περιοδικού, εκτός από την ίδια την Κ. Ανεμοδουρά, έχουν περάσει κατά καιρούς οι Δημήτρης Ψαθάς, Γιάννης Νενές, Ιάσονας Τριανταφυλλίδης, Θέμος Αναστασιάδης, κ.α.

 

Κυκλοφορία

 

Η κυκλοφορία του περιοδικού συνεχίζεται έως σήμερα ανελλιπώς. Η κυκλοφορία συνήθως κυμαίνεται συνολικά στον αριθμό των 60.000 αντιτύπων. Το πρώτο τεύχος της «Σούπερ Κατερίνας» με εξώφυλλο τον Τζον Τραβόλτα πούλησε περίπου 70.000 αντίτυπα. Άλλα τεύχη με υψηλές πωλήσεις ήταν: 72.000 τον Ιούλιο του 2006 με εξώφυλλο την Φαίη Ζαφειράκου, 73.000 τον Απρίλιο του 2006 με εξώφυλλο την Anastasia, ενώ το τεύχος με τις υψηλότερες πωλήσεις ήταν του Ιανουαρίου του 1998 με εξώφυλλο τις Spice Girls με 113.000 αντίτυπα.

 

Επιρροή

 

Η «Σούπερ Κατερίνα» μαζί με την "Μανίνα" αποτέλεσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα δημοφιλή έντυπα για χιλιάδες έφηβες, ιδιαίτερα σε εποχές κατά τις οποίες σπάνιζαν οι δυνατότητες ψυχαγωγίας. Διάφορα έντυπα κατά καιρούς προσπάθησαν να μιμηθούν το πρότυπο της «Σούπερ Κατερίνας», αλλά δεν ήταν τόσο μακρόβια."

:beer:

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...

:best::thanks: Τί μου θυμίσατε τώρα! Εγώ την πέτυχα το 1984 με 25 δρχ και την έπαιρνα σχεδόν ανελλιπως μέχρι το 89... (Μετά μεγάλωσα, γυμνάσιο, δεν ήμουν πια για τέτοια...) Η κατερίνα, η μανίνα και η πάττυ μαζί με τη βαβούρα ήταν από τα αγαπημένα κόμικς της παιδικής μου ηλικίας... Εκατοντάδες είχαν πεταχτεί απ' τους γονείς μου, με αποτέλεσμα να μη μου έχει μείνει καμία (κλαψ!) :crying: :crying: :crying: !

Η κατερίνα, σε σχέση με τα υπόλοιπα, είχε πιο σύγχρονες ιστορίες και έγχρωμες. Στις σελίδες της παρέλασαν και διάφορες ιστορίες ψιλοτρόμου για κορίτσια, όπως και διάφορες άλλες γνωστές κόμικ ηρωίδες (για παράδειγμα αεροσυνοδός Νατάσα) :P . Επίσης, είχε και πιο πολλές σελίδες για μόδα, μουσική, τεστ κλπ. :ballet: Πρίν από κανα δυο χρόνια που πήρα κανα δυο τεύχη από περιέργεια, συνειδητοποίησα με λύπη ότι τα κόμικς έχουν μειωθεί δραματικά για να αυξηθούν η μόδα, τα μουσικά νέα κλπ... :thinking:

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Στις σελίδες της παρέλασαν και διάφορες ιστορίες ψιλοτρόμου για κορίτσια

 

 

τίποτα το συγκεκριμένο. Απλώς ήθελα να υπογραμμίσω την παραπάνω φράση. Ξέρει ποιός και γιατί :lol:

 

:cheers:

 

ΥΓ "ψιλοτρόμου" όπως λέμε "ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και το σωτάρουμε" :D

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

http://www.greekcomics.gr/forums/index.php...amp;#entry79213

 

Εδώ ανέβασα ένα ολόκληρο σκαναρισμένο τεύχος της Κατερίνας. Δικό σας. Δεν ήξερα ότι το θεωρούμε περιοδικό κόμικς και το εψαχνα στα ποικιλης υλης. Συγχωρεστε με για την παρατοποθετηση ευτυχως εχουμε και τα λινκς και το Yoshimitsu.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...

Βρε, βρε... για κοίτα τι ανακάλυψα... Μιλάμε ότι σχεδόν δυο χρόνια, δεν είχα πάρει χαμπάρι το θέμα τούτο! Θέλει καλό ψάξιμο τελικά... Παραθέτω 2 εξώφυλλα και δυο χαρακτηριστικά οπισθόφυλλα, δίνοντας παράλληλα τα συγχαρητήρια μου για την παρουσίαση! Άψογη! :thanks::beer:

 

Τα εξώφυλλα μεταφέρθηκαν στην παρουσίαση.

post-3960-1240058055_thumb.jpg

post-3960-1240058123_thumb.jpg

 • Like 8
Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...

Ενημερώθηκαν τα στοιχεία στην παρουσίαση, προστέθηκαν πολλά εξώφυλλα(σκανναρίστηκαν όλα στις νέες διαστάσεις) στα covers και πάμε για την Β' περίοδο. Πλέον οι περίοδοι είναι τρεις(1973,1977,1980) και όχι δύο όπως είχαμε αναφέρει έως τώρα.

 

:cheers3:

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Και συνεχιζω κι εγω το χαβα μου:

ποιοι ειναι στα: 4, 13, 16, 28, 35, 77, 138, 185

ημερομηνιες για: 5, 31, 121, 138, 167

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Διαβαζα και εγω το περιοδικο Κατερινα οταν ημουν μικρη, παντα μου αρεζαν οι ιστοριες κομικς που ειχε ηταν πολυ ωραιες, βεβαια ειχε και κατι αθλιες ιστοριες κομικς με κανονικους ηθοποιους χαχα οτι να ναι πολυ γελιο. Τελος παντων το θυμηθικα γιατι προχτες (κανα μηνα δηλ) βρηκα ενα παλιο περιοδικο μονο που δεν εχει το εξωφυλλο του ειναι και αρχαιο, αλλα μεσα εχει τα κομικς ολοκληρα, δεν ξερω αν χρησιμευει σε κατι?!, για να το σκαναρω λεω.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Αμέ! Ψήσου:

 

http://www.greekcomics.gr/forums/index.php?showforum=156

 

:D

 

Btw,

, αντί της διασκευής της Αλεξοπούλου. :)
 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

μου στειλανε σήμερα κι άλλα κόμικς - οικογενειακη κληρονομια :P

 

3 κατερινες α' περιόδου που μας λειπανε (η μια με τον πουλόπουλο ειναι λίγο κακοπαθημενη...)

 

66, 67, 68

 

Τα εξώφυλλα μεταφέρθηκαν στην παρουσίαση.

 • Like 14
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

άσε ρε... οικογενειακή κληρονομιά....

 

ναι ναι... κι εγώ τα Comics Erotica τα απόκτησα με διαθήκη....

 

όξω ρεεεεεε!!! D

 

:cheers5:

 • Like 10
 • Funny 1
Link to comment
Share on other sites

άσε ρε... οικογενειακή κληρονομιά....

 

ναι ναι... κι εγώ τα Comics Erotica τα απόκτησα με διαθήκη....

 

όξω ρεεεεεε!!! D

 

:cheers5:

προτιμουσα κανα σπίτι, οικόπεδο, κλπ ή εστω αμερικάνικα που μου λείπουνε, αλλά θα βολευτώ και μ αυτα τα οικογενειακα κειμηλια :P

Μου στειλε και αλίκες και αναμενεται δεμα με μανινες :)

 • Like 9
 • Funny 1
Link to comment
Share on other sites

Το σπίτι και το οικόπεδο θα το δεις με το προικοσύμφωνο. Απ'ευθείας στον αντρούλη σου ή έστω στα παιδιά σου.

 

Έχουσι γνώσιν οι φύλακες

 

:D

 • Like 9
Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Μουσικό διάλειμμα

 

 

Συνέχεια των εξωφύλλων με 105, 115, 128, 130, 132, 187

 

Τα εξώφυλλα μεταφέρθηκαν στην παρουσίαση.

 

Θα παρακαλέσω τη ΔΟ το #132 να παραμείνει για να στολίζει την καταχώρησή μου. 

 

tn_KaterinaA_0132.jpg tn_KaterinaA_0132.jpg tn_KaterinaA_0132.jpg tn_KaterinaA_0132.jpg tn_KaterinaA_0132.jpg tn_KaterinaA_0132.jpg tn_KaterinaA_0132.jpg tn_KaterinaA_0132.jpg tn_KaterinaA_0132.jpg tn_KaterinaA_0132.jpg tn_KaterinaA_0132.jpg tn_KaterinaA_0132.jpg tn_KaterinaA_0132.jpg

 • Like 12
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

θέλω να αυτοκτονήσω

 

μη με κρατάτε

 

μη!

 • Like 10
Link to comment
Share on other sites

Εμένα πάντως μου άρεσε.   :)

 • Like 7
Link to comment
Share on other sites

 

 

 

Συνέχεια των εξωφύλλων με 105, 115, 128, 130, 132, 187

 

 

 

Άμα θες να σου πω ποιοί είναι στα εξώφυλλα πες μου. Γιατί σίγουρα μόνο αυτόν του #115 θα ξέρεις. :D

 • Like 10
 • Funny 1
Link to comment
Share on other sites

Γιατί να μην το ξέρει το 115?

 

(το πιάσαμε το ειρωνικό σου πνεύμα. οπότε μη μου λες σουξουμουξου)

 

 

:cheers5:

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Πρόλαβα να σκανάρω μερικά ακόμη

 

90. 97 και 99

 

tn_KaterinaA_0090.jpg tn_KaterinaA_0097.jpg tn_KaterinaA_0099.jpg

 

Και περιμένα από τον Δόκτορα να μου πει ποιος είναι αυτός στο εξώφυλλο του #90

 

tn_KaterinaA_0090.jpg

 • Like 11
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Αν ήταν το βιολί....

Link to comment
Share on other sites

ου ρε

 

είναι ένα αστείο κορίτσι :P

 

:D

 

:cheers5:

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Τελικα ποιος ειναι ο κλοουν; :(

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

κάποια ξανθιά με πράσινα μάτια :)

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Πρόλαβα να σκανάρω μερικά ακόμη

 

90. 97 και 99

 

Και περιμένα από τον Δόκτορα να μου πει ποιος είναι αυτός στο εξώφυλλο του #90

 

 

 

Είναι ο ίδιος με τον ακριβώς από πάνω.

 

Υ.Γ.

 

Μα νάσαι άντρας και να σε λένε Ντέζι;;;;;

 

:valtnino:

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω είναι οι τελευταίες αυτής της περιόδου που έχω για σκανάρισμα

 

74, 83, 89

 

Τα εξώφυλλα μεταφέρθηκαν στην παρουσίαση.

 

 

Και ένα μικρό κουίζ από οπισθόφυλλο για να τσεκάρετε αλφονσ  τις γνώσεις σας. Τα χρώματα και το στήσιμο είναι φοβερά.

 

SCN_0183.jpg

 

 

ΥΓ ακόμη δεν κατάλαβα ποιος είναι αυτός στο εξώφυλλο του #90

 • Like 14
Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

το 98


 


tn_KaterinaA_0098.jpg


 


post-1537-1212339807.gif


 • Like 16
Link to comment
Share on other sites

Θεϊκό.

 

Αν και δε μου μοιάζει και πολύ για χαρούμενη πασχαλινή διακόσμηση όπως γράφει στο εξώφυλλο.

 • Like 11
Link to comment
Share on other sites

Είναι ο Ted Neeley που υποδύθηκε τον Χριστό στην κινηματογραφική μεταφορά του Jesus Christ Superstar.

 

:valtnino:

 • Like 14
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.