Jump to content
wonder_jO

Βοήθεια σε έρευνα

Recommended Posts

Καλημέρα,

 

Είμαι βιβλιοθηκονόμος και εργάζομαι στη βιβλιοθήκη ενός ιδιωτικού σχολείου (Γυμνάσιο-Λύκειο). Το Φεβρουάριο ετοιμάζω ένα αφιέρωμα στο graphic novel. Εκτός από την έκθεση βιβλίων θέλω να ετοιμάσω και μια μικρή παρουσίαση για την ιστορία του κόμικς γενικά. Έχω βρει πολύ υλικό για το κόμικ και για την ανάπτυξη του μέσου στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού αλλά δεν έχω βιβλιογραφία για την έλευση και την ανάπτυξη του στην Ελλάδα. Αναρωτιέμαι αν κάποιος από έσας μπορεί να με βοηθήσει είτε υποδεικνύοντας πήγες ή απλά δίνοντας μου κάποιες γενικές πληροφορίες.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

wonder_jO

 • Like 12

Share this post


Link to post
Share on other sites

:hi:

Πρώτα απ' όλα υπάρχει αυτό εδώ το φόρουμ, που ψάχνοντας μπορείς να βρεις όλες τις πληροφορίες που θες. 'Ισως όχι στο πιάτο, αλλά σίγουρα ανακαλύπτοντας πολύ περισσότερα και χρήσιμα απ' όσα αρχικά έψαχνες.

 

Και φυσικά ο 1ος ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΟΜΙΚΣ (1939-2010) που είναι και η μόνη τέτοια ελληνική έκδοση

 

:beer6:

.

Edited by Kabuki
 • Like 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το βλέπω ότι το Forum είναι εξαντλητικό αλλά επειδή δεν έχω την πολυτέλεια του χρόνου αν είχες κάτι υπ' όψιν που να έχει δημοσιευτεί εδώ σχετικά με την ιστορία του κόμικ στην Ελλάδα θα με βοηθούσες ιδιαίτερα αν μου έδινες το link ή έστω τη γενική κατηγορία να το ψάξω. Ο κατάλογος δε νομίζω να με βοηθήσει, αν και θα ψάξω να δω αν τον έχει κάποια βιβλιοθήκη για να τον συμβουλευτώ.

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μπορεί να βρείς κάποιες πληροφορίες που χρειάζεσαι εδώ και θα σε συμβούλευα επίσης να ψάξεις με λέξεις κλειδιά στη σύνθετη αναζήτηση (πάνω δεξια, το μικρό γρανάζι). Κοίτα και στα περιεχόμενα, στην κατηγορία βιβλία ή αρθρογραφία εκτος GC.

Μαζεμένο υλικό για το θέμα σου ακριβώς, νομίζω ότι δεν υπάρχει, κομματάκια του όμως, μικρά και μεγαλύτερα είναι διάχυτα, σε πάρα πολλά θέματα.

 

ΥΓ. Αν μου έρθει στο μυαλό τίποτα άλλο θα το ποστάρω εδώ.

 

ΥΓ2. Όταν τελειώσεις το αφιέρωμά σου, θα μου άρεσε πολύ να το δώ ανεβασμένο κι εδώ

 

:cheers3:

Edited by Kabuki
 • Like 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

:welcome:

 

Μπορείς να ρίξεις μια ματιά στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ και συγκεκριμένα στα ΑΡΘΡΑ-ΜΕΛΕΤΕΣ του GC και στα ΑΡΘΡΑ-ΜΕΛΕΤΕΣ εκτός GC. Εκεί πιστεύω ότι θα βρεις αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα, αν και θέλει λίγο ψάξιμο. :)

 

edit: Με πρόλαβε η kabuki. :P

 

 

:beer:

 • Like 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Kabuki σ'ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια, μακάρι μακάρι να μπορούσα να ανοίξω αυτό .cbr με τίποτα, όμως!!!...φαίνεται ενδιαφέρον άρθρο σνιφ ...σνιφ με χαρά να την ανεβάσω και εδώ την παρουσίαση μόλις τελειώσει, αν και λίγα πιστεύω θα μπορεί να προσφέρει σ' αυτό το forum!!...I 'll do my best!

 

@dionik contents yes!always a good way to start ;-)

 • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

για να το διαβάσεις το κάνεις extract και μετά το ανοίγεις με cdisplay.

 

Απλό και εύχρηστο πρόγραμμα για να διαβάζεις και την πλειοψηφία των σκαναρισμένων κόμικς που βρίσκεις στο ίντερνετ

 

:beer5:

Edited by Kabuki
 • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

για να το διαβάσεις το κάνεις extract και μετά το ανοίγεις με cdisplay.

 

Απλό και εύχρηστο πρόγραμμα για να διαβάζεις και την πλειοψηφία των σκαναρισμένων κόμικς που βρίσκεις στο ίντερνετ

 

:beer5:

 

Προτίμησε ComicRack. Μπορεί να είναι το ίδιο απλό, ενώ μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να κάνεις πολύ περισσότερα πράγματα. :)

 

Ελπίζω να τα πας καλά με την παρουσίαση σου! Ποια κόμικς σκοπεύεις να αναφέρεις; :thinking:

 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τα .cbr είναι στην ουσία .rar αρχεία. Αν τα μετονομάσεις σε .rar θα μπορέσεις να τα ανοίξεις ακόμα και αν δεν έχεις κανένα από τα παραπάνω προγράμματα. Το ίδιο και με τα .cbz αρχεία, αν τα μετονομάσεις σε .zip ανοίγουν κανονικά.

 • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΑΣΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΜΙΞ 1939 2010 ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΠΟΛΥ

 • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σου γράφω μία κάποια πραγματάκια που είχα πει στην παρουσίαση του καταλόγου στη Σαλονίκη:

 

Όλα ξεκίνησαν με το Yellow Kid, όπου τα μπαλονάκια δεν υπήρχαν ακόμα και απλά υπήρχε κείμενο κάτω από τα καρέ, τέλη του 19ου αιώνα. Κάπως αντίστοιχα ξεκίνησαν και οι Έλληνες γελοιογράφοι & εικονογράφοι, οι οποίοι είναι και οι πρόγονοι των Ελλήνων δημιουργών κόμικς. Το πρώτο καταγεγραμμένο του καταλόγου έντυπο με >50% κόμικς είναι Το Περιοδικό Μας του 1939, τη δεκαετία του '40 λόγω των πολεμικών γεγονότων δεν είχαμε σχεδόν καμία κυκλοφορία και ερχόμαστε στο '50 όπου έχουμε τον Μπιμπίκο, την δυναμική είσοδο του Πεχλιβανίδη με Ντίσνεϋ, Looney Tunes, Μικρή Λουλού, DC & Κλασικά Εικονογραφημένα, η οποία συνεχίστηκε και το '60, ενώ παράλληλα συνεχίζονταν η επέλαση των λαϊκών αναγνωσμάτων. Στα οποία 60s εμφανίζεται η ναυαρχίδα των ελληνικών κόμικς μέχρι σήμερα, το Μίκυ Μάους του Τερζόπουλου, ο οποίος συνεχίζει να είναι παραγωγικότατος μέχρι τις μέρες μας. Το '70 η κυρίαρχη εκδοτική είναι ο Καμπανάς με τα υπερηρωικά του, ενώ έχουν έρθει από τα τέλη της δεκαετίας του '60 και τα Γαλλοβελγικά βλ.Αστερίξ, Λούκυ Λουκ δυναμικά, τα Βρετανικά πολεμικά, βλ.Κράνος, Δράσις καθώς και τα Ιταλικά, παιδικά και νεανικά βλ.Μπλεκ. Τέλη '70 και στα 80s μπαίνει δυναμικά στον χώρο η Μαμούθ με τα Γαλλοβελγικά της (προσθέστε και τα Κόρτο), η Βαβέλ με τα εναλλακτικά και ερωτικά της (από την οποία θα προκύψει το Παρά Πέντε και φυτοζωεί πλέον, ενώ η Βαβέλ μετεξελίχθηκε στη σημερινή ΒαβελArt), βγαίνουν ένα σωρό φουμετάκια (Ιταλικά ερωτικού περιεχομένου) και αρχίζει επιτέλους οργανωμένα παραγωγή ελληνικών ιστοριών. Στα 90s εμφανίζεται ξαφνικά η Modern Times η οποία ανοίγει άπειρα μέτωπα και εξαφανίζεται εξίσου ξαφνικά, γιατί είχε θέμα με τα δικαιώματα, με αποτέλεσμα να κόψει το 98% των τίτλων της, ακόμα και σε περιπτώσεις δύο τευχών (!). Τα 00's θα μπορούσαμε να πούμε ότι χαρακτηρίζονται κυρίως από Jemma, Anubis & ελληνική σκηνή. Και αυτό είναι καλό. Τώρα στα 10's γίνεται μπαμ σε όλα τα είδη, ενώ πλέον στην αγορά υπάρχουν και επίσημα τα manga, που εμφανίστηκαν μαζικά τέλη των 00's. Γενικότερα, κάθε τέλος μιας δεκαετίας αποτελεί ένα μεταίχμιο σε εκδοτικό επίπεδο.

 

 

Αυτά τα πολύ χοντρικά-χοντρικά, για να καταλάβεις τι παίζει. Τώρα για graphic novels, είχε βγάλει ο Καμπανάς κάποια (βλ.Hooky), η Μαμούθ, η Modern Times, η Anubis, η Jemma, ο Κορμοράνος, το Οξύ κλπ, χώρια τα made in Greece. Υπόψην, λέγοντας graphic novels εννοούμε τα τομάκια που είναι αυτοτελή. Όχι τους τόμους τευχών, όπως συνηθίζεται κατά κόρον στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

 • Like 15

Share this post


Link to post
Share on other sites

Άσχετο αλλά μου θύμισες αυτό (μόνο που εσύ έβαλες 50 χρόνια σε λίγα δευτερόλεπτα. :P)! Την Ελλάδα την δείχνει μόνο στις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο. :spidey_yeah_that::reap::banana:

 

Φίλε μου δε θα πω κάτι καινούργιο. Με τα 2 βιβλία που περιγράφουν τα παιδιά παραπάνω και με τα links που παραπέμπουν στα άρθρα θα βρεις απίστευτα πολλές πληροφορίες για να φτιάξεις αυτό που θες! Δεν ξέρω πως θα το τοποθετήσεις αλλά ενδεχομένως να σε βοηθήσουν και τα 3 βιβλία του Γιώργου Κοσκινά, το "Ο Μπλεκ Και Οι... Άλλοι" των Γιώργου Πολ. Παπαδάκη και Νίκου Δ. Νικολαΐδη ή κάποια άλλα βιβλία που έχουν να κάνουν με το αντικείμενο (παρουσιάσεις μέσα σ' άλλα, θα βρεις εδώ!). Πρέπει όμως να φροντίσεις να βρεις και χρόνο (για δουλειά σου πρόκειται, άλλωστε). Δεν υπάρχει κάποια "έτοιμη" εργασία να αντιγράψεις. Θέλει διάβασμα και ψάξιμο. Πολλά απ' αυτά που έχεις σκεφτεί να κάνεις πάντως και ακόμη περισσότερα που δεν έχεις σκεφτεί, να είσαι σίγουρος ότι θα τα βρεις σίγουρα εδώ μέσα! :beer:

 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για να κάνω ένα μικρό expand στα όσα λέει ο DJO παραπάνω αναφέροντας εκδόσεις κλειδιά

 

50'ς

Κλασσικά Εικονογραφημένα (που ως μεταφορές λογοτεχνικών έργων προσπαθούν να "αγιοποιήσουν"/"κάνουν αποδεκτά" τα κόμικς. Συνεχίζουν να πωλούνται μέχρι και σήμερα. Αξιοσημείωτο το ότι περιέχουν πάρα πολλές δουλειές Ελλήνων (ειδικά για την Ελληνική αγορά βέβαια))

http://www.greekcomi...l=&fromsearch=1

 

Γέλιο και Χαρά (μεταφορά ποικιλίας αμερικάνικων κόμικς, από διάφορες εταιρείες. κοινό τους γνώρισμα ότι όλες (ή έστω σχεδόν όλες για να κρατήσω μια πισινή) είναι μεταφορές ηρώων καρτούν σε κόμικς)

http://www.greekcomi...l=&fromsearch=1

 

 

60'ς

Τα Καλύτερα Κόμικς (πρώτη μετάφραση υπερηρωικών)

http://www.greekcomi...?showtopic=2512

 

Μίκυ Μάους (όχι η πρώτη εμφάνιση του Μίκυ/Disney, αλλά η αγορά από τον Τερζόπουλο των δικαιωμάτων της Disney, ο οποίος εν συνεχεία κατέκλυσε την αγορά με διάφορες εκδόσεις Disney οι περισσότερες εκ των οποίων συνεχίζουν να βγαίνουν καθιστώντας έτσι την συγκεκριμένη εκδοτική/εκδόσεις ως το τελευταίο λαϊκό περιοδικό κόμικς)

http://www.greekcomi...?showtopic=3701

 

Μπράβο (πρώτη μετάφραση γαλλοβελγικών κόμικς)

http://www.greekcomi...?showtopic=6743

 

Βέλος (είχε και γαλλοβελγικά, αλλά το πιο ουσιώδες είναι ότι είχε πιο ενήλικα και λιγότερο παιδικά (από την άποψη της περιπέτειας και όχι του σεξ) αμερικάνικα κόμικ)

http://www.greekcomi...?showtopic=6848

 

Στα τέλη της δεκαετίας ξεκίνησαν

Πολεμικά: Δράσις Κράνος Μάχη

Γαλλοβελγικά: (ποικίλης ύλης και όχι μόνο με τον συγκεκριμένο ήρωα) Αστερίξ+Τεντεν

Βραχύβια γουεστερνοειδή: Τεξ-Τον, Κένταλ, Κιτ Κάρσον, Μπονάντσα, Ροκ κλπ

Ιταλικά λαϊκά: Σεραφίνο

Ταρζάν (μια κατηγορία μόνος του :) )

 

70'ς

Εξακολουθούν τα Ντίσνεϋ, φουντώνουν τα πολεμικά, "αυτονομούνται" τα γαλλοβελγικά (λχ εκδόσεις Αστερίξ με μόνο Αστερίξ μέσα) και επιπρόσθετα

 

Γεμίζουμε από ιταλικά λαϊκά (Σεραφίνο, Τιραμόλα, Ζαγκόρ, Όμπραξ και δεν συμμαζεύεται)

 

Επανέρχονται τα υπερηρωικά με τις διάφορες εκδόσεις του Καμπανά (από τις οποίες ουσιαστικά θα επιβιώσει μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 80 ο Σπάιντερμαν και για ένα χ διάστημα ο Κάπτεν Αμέρικα)

 

Έξαρση από μικρά πολυθεματικά. Πολυθεματικά ήταν και τα Αστερίξ, Τεντεν, Μπράβο, Βέλος των 60'ς. Εδώ όμως έχουμε μια πιο φτηνή, πιο λαϊκή, ίσως πιο βρώμικη (πιο κυνική+ρεαλιστική δλδ) μορφή. Κραυγαλαία παραδείγματα είναι τα Μπλεκ, Αγόρι, Τρουένο. Επιπρόσθετα έχουμε και τα "αδερφάκια" τους που είναι εκδόσεις για κορίτσια (πχ Κατερίνα, Μανίνα, Πάττυ κλπ). Όλα αυτά είναι κυρίως Βρετανικής προέλευσης.

 

Έρχονται και τα καθαρά αθλητικά τα οποία όμως κρατάνε μόνο αυτή τη δεκαετία και ουσιαστικά "απορροφούνται" ως υλικό από τα προαναφερθέντα πολυθεματικά (λχ Γκολ, Φίλαθλος)

 

Τέλη της δεκαετίας σκάνε και τα ερωτικά φουμετάκια.... Άπειρες οι εκδόσεις. Ορισμένες χαρακτηριστικές

Ταρατατα

http://www.greekcomi...p?showtopic=674

Terror

http://www.greekcomi...?showtopic=7678

Orribile

http://www.greekcomi...p?showtopic=271

Ζάκουλα

http://www.greekcomi...p?showtopic=894

Μontatore

http://www.greekcomi...?showtopic=1557

 

 

Και ως σπέσιαλ έκδοση η Κολούμπρα http://www.greekcomi...?showtopic=8396 η οποία φέρνει ακόμα πιο εναλλακτικά και ενήλικα γαλλοβελγικά+ευρωπαϊκά κόμικς

 

 

 

80'ς

Όλα τα προηγούμενα, αλλά πλέον με τις κάτωθι προσθήκες

Η Μαμούθ (και για ένα μικρό διάστημα τα Μαμουθ Comix http://www.greekcomi...?showtopic=4103)

Η Βαβέλ (και ως εκδοτική αλλά και με το τεύχος Βαβέλ http://www.greekcomi...?showtopic=4967 που είναι σαν την Κολούμπρα, αλλά αυτή τη φορά πιάνει και μένει και κατορθώνει τη δεκαετία του 90 να κάνει τα διάφορα φεστιβάλ)

Η Παρα Πέντα (τόσο ως εκδοτική αλλά και με το ομώνυμο τεύχος http://www.greekcomi...?showtopic=5509 που πιάνει την ίδια θεματολογία/τεχνοτροπία αλλά με την χιουμοριστική (ερωτικά και μη) διάθεση/άποψη)

 

90'ς

Εδώ έχουμε τον θάνατο του λαϊκού εβδομαδιαίου κόμικ. Τα ιταλικά λαϊκά έχουν πεθάνει στην προηγούμενη δεκαετία, τα λεγόμενα πολυθεματικά (που έχουν κυρίως βρετανικά κόμικ όπως προείπα) πάπαλα (το μοναδικό που κυκλοφορεί ακόμα, η Κατερίνα, δεν έχει πλέον ίχνος κόμικ μέσα αλλά είναι ένα καθαρά κοριτσίστικο περιοδικό), πάπαλα τα πολεμικά με τελευταία έκδοση που άντεξε το Δράσις, πάπαλα-πάπαλα-πάπαλα. Πιθανότατα λόγω των υπολογιστών, των βίντεο και των παιχνιδομηχανών που υπεκατέστησαν όλα τα ανωτέρω ως διασκέδαση για τα παιδιά.

 

Πλέον ότι βγαίνει είναι κυρίως εκδόσεις άλμπουμ που θα τις βρεις κυρίως σε βιβλιοπωλείο και σπανίως σε περίπτερο.

 

Κρατάμε επίσης την ηρωική εμφάνιση (και αντιηρωική έξοδο) των Modern Times

 

00'ς

Το ένθετο 9 της Ελευθεροτυπίας. Αντικαθιστά θεματικά/πρακτικά/ουσιαστικά ως "ρόλο", ως αποδοχή, ως όχημα γνώσης του ξένου κόμικ αλλά και ως όχημα ανάδειξης του ελληνικού κόμικ το περιοδικό Βαβέλ.

http://www.greekcomi...?showtopic=5354

 

Την επιτυχία του την ακολούθησαν και άλλοι (λχ Comics της Καθημερινής που είναι συνεργασία Μαμούθ+Καθημερινής, Comicsmania που είναι συνεργασία Μοdern Times+Επενδυτή κλπ)

 

Πλέον δημιουργούνται διάφορες εκδοτικές οι οποίες ειδικεύονται στο καθαρά ελληνικό κόμικ. 9η διάσταση, Giganto, Ψυχής τα Λαμπυρίσματα κ.ο.κ. για να αναφέρω μερικές που μου έρχονται τσακ μπαμ (και για να μη με βρίζουν όσοι ξεχνάω αυτή τη στιγμή :) ) και γενικότερα οι ελληνικές δημιουργίες (είτε μέσω καταξιωμένων/εμπορικών/πετυχημένων εταιριών, είτε μέσω ανεξάρτητων/ερασιτεχνικών αυτοεκδόσεων/φανζίν) γνωρίζουν μια τρελή άνθηση. Σίγουρα φταίει το 9, σίγουρα όμως φταίει και η πρόοδος της τεχνολογίας (υπολογιστές, νέα σόφτγουερ+χάρντγουερ, δυνατότητα φτηνής εκτύπωσης λίγων αντιτύπων κ.ο.κ.) αλλά και η έξαρση γραφιστικών/εικαστικών σχολών/ιεκ/κ.ο.κ.

 

Κρατάμε ως αξιοσημείωτες εκδοτικές την Anubis και τη Jemma.

 

 

 

========

Eνδιαφέροντα τυφλοσούρτη/μάζωξη ενδείξεων μπορεί να αποτελέσει και το index http://www.greekcomi...ontents&kind=gr φτάνει να επικεντρωθείς σε εκδόσεις οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα 50 τεύχη.

 

δε νομίζω να λέω και πολύ διαφορετικά πράγματα από τα όσα θα δεις στα άρθρα που παρέθεσαν τα παιδιά για να πω την αμαρτία μου :) οh well... επαναληψη μητηρ μαθήσεως :)

 

:cheers5:

 

 

 

εδιτ: Εάν τυχόν γράψεις σε χαρτί την παρουσίαση/ανάλυση/συμπεράσματα/πορίσματα/κλπ που ετοιμάζεις, θα χαρούμε πάρα μα πάρα πολύ να την φιλοξενήσουμε εδώθε :)

 • Like 14

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για να κάνω ένα μικρό expand

 

Are you kidding me? :ego:

 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

ωλγουεηζ :P

 • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μια μικρή διόρθωση. Η "Κατερίνα" (Περίοδος Δ') εξακολουθεί (δεν ξέρω, βέβαια, αν σταμάτησε εντελώς κάποια στιγμή...) να έχει κόμικς. Έχω δυο τεύχη προπέρσινα (νομίζω τέλη 2010) που έχουν κόμικς, απλά είναι λίγες ιστορίες (5-6 δισέλιδες; ) σε σχέση με τα τεύχη των 80s. Άλλωστε κι ο Γιώργος αναφέρει στην 3η περίοδο (που θα έπρεπε να "σπάσει" κάποια στιγμή σε δύο) ότι: "Την δεκαετία του 2000 το περιοδικό πλέον βγαίνει με ράχη και τα κόμικς έχουν πέσει κάτω από 50% της ύλης.". Η "Σούπερ Κατερίνα" είναι που δεν έχει, ενώ δεν ξέρω αν είχε και ποτέ.

 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πω πω είστε φανταστικοί!!! Με όλα αυτά άνετα γράφω διατριβή και όχι απλά μια 15 λεπη παρουσίαση για παιδιά...και μιας και σας έχω πετύχει σε διάθεση διανομής της γνώσης να ρωτήσω και κάτι ακόμα. Σε ένα αγγλικό βιβλίο που διαβάζω για την ιστορία του αμερικανικού κόμικ χει τις παρακάτω ιδιότητες στη γραμμή παραγωγής των κόμικ που εκτός του συγγραφέα δεν είμαι σίγουρη για την απόδοση τους στα ελληνικά.. εσείς πως θα μεταφράζατε;

 

Writer

Penciller

Inker

Colorist

Letterer

 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

writer: Συγγραφέας

Penciller / inker: Στην ουσία το ίδιο πράγμα πιστεύω πως είναι, δηλαδή μελανωτής. Ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω λάθος.

colorist: Χρωματιστής ή αν δεν σου αρέσει ο όρος μπορείς να πεις "χρωματισμός: ο τάδε"

Letterer: Αυτό δεν νομίζω να το έχω δει στα ελληνικά, νομίζω παντού lettering το συναντάω.

 

Γενικά έχω την εντύπωση πως δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος μπούσουλας απόδοσης των παραπάνω ονομάτων.

Edited by PhantomDuck
 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μου φαίνεται ότι η πιο συμπαθητική απόδοση είναι αυτή...

 

Writer :Συγγραφέας/ Σεναριογράφος

Penciller : Μολύβι/ Σχέδιο

Inker: Μελάνωμα

Colorist: Χρωματισμός

Letterer: lettering νομιζω ότι είναι οκ

 

:beer6:

Edited by Kabuki
 • Like 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 πράγματα που ίσως βοηθήσουν.

 

το 1 είναι τα Eisner Awards. Σα να λέμε τα Όσκαρ του Κόμικς (αν και επικεντρώνονται στην αμερικάνικη παραγωγή και μόνο) wiki Όχι τόσο για να δεις ποιοι είναι καλοί, όσο για να δεις τι κριτήρια χρησιμοποιούν οι αμερικάνοι για να κατηγοριοποιήσουν τα κόμικ.

 

το άλλο είναι ένα κόμικ ενός Scott McCloud ονόματι Understanding Comics.

http://rapidshare.com/files/36917103/freecomicbooks.blogspot.com_Scott_McCloud_s_Understanding_Comics.cbr

 

ένα απίστευτα mind-altering έργο σε σχέση με το πως αντιλαμβάνεται/κατανοεί κανείς το κόμικ ως μέσο, ως τέχνη. Δεν μπορώ να σου πω εξ'αρχής το πως ακριβώς θα σε βοηθήσει, το τι ακριβώς θα βρεις εκεί για να προσθέσεις στην παρουσίασή σου. Μπορώ όμως να σου πω ότι θα σου ανοίξει νέους ορίζοντες σκέψης/αντιμετώπισης/κατανόησης της 9ης τέχνης :)

 

:cheers5:

 

 

edit

και άμα αναρωτιέσαι για το ποια η διαφορά μεταξύ σχεδίου και μελανώματος :)

http://www.youtube.com/results?search_query=inking+a+comic&oq=inking+a+comic&aq=f&aqi=g3&aql=&gs_sm=e&gs_upl=329l2849l0l3078l10l10l2l5l5l0l233l673l2-3l3l0

 • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

@germanicus 19 το βιβλίο αυτό το έχει η Βιβλιοθήκη της Καλών Τεχνών και έλεγα να πάω να το συμβουλευτώ αφού όμως το δίνεις ψηφιακά με γλυτώνεις από πολύ κόπο!! σ' ευχαριστώ!!

 

Υ.Γ. Ξέρει κανείς αν και πώς σώζεις/τυπώνεις συγκεκριμένες σελίδες από cbr file? Έχω τον comical reader

 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Υ.Γ. Ξέρει κανείς αν και πώς σώζεις/τυπώνεις συγκεκριμένες σελίδες από cbr file? Έχω τον comical reader

 

 

Τα .cbr είναι στην ουσία .rar αρχεία. Αν τα μετονομάσεις σε .rar θα μπορέσεις να τα ανοίξεις ακόμα και αν δεν έχεις κανένα από τα παραπάνω προγράμματα. Το ίδιο και με τα .cbz αρχεία, αν τα μετονομάσεις σε .zip ανοίγουν κανονικά.

 

τα .rar τα ανοίγεις με το winrar :)

 • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 πράγματα που ίσως βοηθήσουν.

 

το 1 είναι τα Eisner Awards. Σα να λέμε τα Όσκαρ του Κόμικς (αν και επικεντρώνονται στην αμερικάνικη παραγωγή και μόνο) wiki Όχι τόσο για να δεις ποιοι είναι καλοί, όσο για να δεις τι κριτήρια χρησιμοποιούν οι αμερικάνοι για να κατηγοριοποιήσουν τα κόμικ.

 

το άλλο είναι ένα κόμικ ενός Scott McCloud ονόματι Understanding Comics.

http://rapidshare.com/files/36917103/freecomicbooks.blogspot.com_Scott_McCloud_s_Understanding_Comics.cbr

 

ένα απίστευτα mind-altering έργο σε σχέση με το πως αντιλαμβάνεται/κατανοεί κανείς το κόμικ ως μέσο, ως τέχνη. Δεν μπορώ να σου πω εξ'αρχής το πως ακριβώς θα σε βοηθήσει, το τι ακριβώς θα βρεις εκεί για να προσθέσεις στην παρουσίασή σου. Μπορώ όμως να σου πω ότι θα σου ανοίξει νέους ορίζοντες σκέψης/αντιμετώπισης/κατανόησης της 9ης τέχνης :)

 

:cheers5:

 

 

edit

και άμα αναρωτιέσαι για το ποια η διαφορά μεταξύ σχεδίου και μελανώματος :)

http://www.youtube.c...233l673l2-3l3l0

Αρχίσαμε τις ποζεριές τώρα; :gun2:

Ο κέη!

Και πριν τον McCloud, για τον οποίο συμφωνώ απολύτως, υπήρχε ο Eisner, ο δημιουργός όχι το βραβείο, με το εξαιρετικό Theory of Comics and Sequential Art το οποίον νάτον!

Γιορ τερν Τζερμ! :prank:

 • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.