Jump to content
Kabuki

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ

Recommended Posts

Τίτλος:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ (ΤΟ), ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ
Σενάριο/Kείμενα:
Γιουσούκε Μορούο (διασκευή κειμένου)
Σχέδιο:
Γιουσούκε Μορούο
Hμερ. έκδοσης:
2011
Εξώφυλλα:
1 + 1 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Τεύχη:
1
Κατηγορία:
Αυτοτελές
Είδος εντύπου:
Κόμικ
Βιβλιοδεσία:
Ράχη με μαλακό εξώφυλλο
Περιεχόμενο:
Πολιτικό
Μέγεθος:
12.8 x 18.2
Σελίδες:
400
Χρώμα:
Ασπρόμαυρο (ΑΜ)
Μετάφραση:
Γιάννης Καυκιάς
Πρωτότυπος τίτλος:
MANGA DE DOKUHA: DAS KAPITAL
Προέλευση:
Ιαπωνική
ISBN:
978-960-6750-62-5
Ονομαστική τιμή:
16€

tn_KEFALAIO_0001.jpg tn_KEFALAIO_0001z.jpg

 

 

Από το οπισθοφυλλο:

 

 

Ξέρεις από τί γίνεται το χρήμα που χρησιμοποιούμε;

Γνωρίζεις τους μηχανισμούς του καπιταλισμού;

 

Πίστευες ότι Το Κεφάλαιο του Μαρξ ήταν τόσο δύσκολο οσο και τα... κινέζικα; Ε, λοιπόν, ορίστε η διασκευή αυτού του κλασικού έργου σε γιαπωνέζικο manga. Με βάση μια ιστορία απλή – ένας μικροτυροκόμος δημιουργεί το εργοστάσιό του – το κόμικς περιγράφει τί είναι ο καπιταλισμός.

 

 

Αυτό το βιβλίο-manga χωρίζεται σε δύο μέρη, απολύτως συμπληρωματικά – το πρώτο πραγματεύεται το χρήμα και το δεύτερο τους μηχανισμούς του κεφαλαίου – είναι ένα έξυπνο, διασκεδαστικό και απαιτητικό κάλεσμα να ανακαλύψουμε το σπουδαιότερο έργο του Μαρξ.

 

Στα μέσα του 19ου αιώνα, η βιομηχανική επανάσταση ξεκινάει στην Ευρώπη αλλάζοντας εκ βάθρων τις αντιλήψεις και τους τρόπους κατανάλωσης και ζωής των ανθρώπων. Η μαζική παραγωγή είναι, εφεξής, δυνατή, αλλά οι ανισότητες που απορρέουν από τις νέες οικονομικές και κοινωνικές πρακτικές ανοίγουν ένα τεράστιο χάσμα. Από τη νέα κατάσταση ωφελείται μια μειοψηφία επιχειρηματιών, ενώ η μεγάλη μάζα των εργαζομένων μετατρέπονται σε «εργατική δύναμη» από την οποία πλουτίζουν οι πρώτοι.

 

Σήμερα, κατακλυζόμαστε από αντικείμενα και προϊόντα, σκοτωνόμαστε στη δουλειά, καταναλώνουμε ολοένα και περισσότερο. Και παρότι γνωρίζουμε ότι το καπιταλιστικό σύστημα είναι καταδικασμένο και θα καταλήξει σε μια κρίση που θα προκαλέσει αμέτρητα θύματα, εξακολουθούμε να κλείνουμε τα μάτια.

Πώς γεννιούνται οι οικονομικές κρίσεις; Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει ανεργία; Γιατί όλες αυτές οι κοινωνικές ανισότητες; Γιατί χρειάζεται η αμφισβήτηση και η ανατροπή αυτού του συστήματος;

Ανακαλύψτε σε αυτό το μάνγκα μια εισαγωγή στο μείζον έργο του Καρλ Μαρξ, που αφορά το σημερινό οικονομικό και κοινωνικό σύστημα: τον καπιταλισμό....

---------------------------------------------

 

Έχω να πω τα εξής: Αν κανείς θέλει να διαβάσει το κεφάλαιο του Μάρξ, ας διαβάσει το κεφάλαιο του Μάρξ ή έστω το Μάρξ για αρχάριους. Κατανοητό ότι είναι δύσκολο μέσα σε 400 σελίδες μάνγκα να παρουσιαστούν και οι 3 τόμοι (!) του κεφαλαίου. Αν είχε νόημα να μεταφερθεί σε μάνγκα η αποσαφήνιση κάποιων εννοιών του Κεφαλαίου και να δείξει ότι παραμένει επίκαιρο, νομίζω ότι αυτό θα πρεπε να γίνει με σύγχρονες αναφορές κι όχι με μια ιστορία που δείχνει να διαδραματίζεται κάπου στις αρχές του 1900.

Η διασκευή αυτή μάνγκα, μου φάνηκε υπεραπλουστευμένη. Δε νομίζω ότι αρκεί να προστεθεί ένα love story και 2 νεκρές μανάδες των πρωταγωνιστών για να εξάψει σε κάποιον το ενδιαφέρον. Για το περιεχόμενο, θα ήταν πιο ακριβές να πεί κανείς ότι πρόκειται για μια ιστορία εμπνευσμένη από το κεφάλαιο του Μάρξ και όχι κάτι άλλο. Αν το κόμικ λεγόταν "εισαγωγή στο Κεφάλαιο για παιδιά", μπορεί να ήμουν πιο επιεικής.

 

:beer6:

 

Κατά τα άλλα, η έκδοση είναι πολύ καλή, διαθέτει και 6σέλιδη εισαγωγή της γαλλικής έκδοσης, που αναφέρεται στο κεφάλαιο και όχι στο κόμικ, η μετάφραση έχω την εντύπωση ότι ίσως να μην είναι τόσο ακριβής σε κάποια σημεία (ή μπορεί και να φταίει το αρχικό περιεχόμενο που έχει κάποια προβληματάκια, δεν είμαι σίγουρη και επίσης δεν μπορώ να το τσεκάρω!), το σχέδιο δε, είναι αξιοπρεπές (δε με ενθουσίασε, αλλά καλό). Διαβάζεται με το δυτικό τρόπο, όπως και η γαλλική έκδοση και όχι ανάποδα όπως είναι τα μανγκα γενικά.

 

Δε μετάνιωσα πάντως που το αγόρασα, παραθέτω και κάποιες σελίδες από το εσωτερικο

 

Scan10031.JPG Scan10030.JPG Scan10032.JPG

 

Να σημειώσω επίσης ότι η ιαπωνική έδοση χρηματοδοτήθηκε από το κομμουνιστικό κόμμα Ιαπωνίας και κυκλοφόρησε σε 2 τόμους αρχικά, ο 1ος είχε να κάνει με τον 1ο τόμο του Κεφαλαίου και ο 2ος με τους υπόλοιπους 2, που είναι ουσιαστικά οι σημειώσεις του Μαρξ που τις συμπλήρωσε ο Ένγκελς.

Οι εκδόσεις East Press από τις οποίες κυκλοφόρησε, έχουν εκδόσει μεταξύ άλλων και το "ο αγών μου" του Χίτλερ...

 

Το εξώφυλλο της αρχικής έκδοσης

 

Kanikosen_manga.jpg

 

εντυπώσεις από την εκδήλωση της παρουσίασης υπάρχουν εδώ

 

υπάρχει επίσης τόπικ για την ιαπωνική έκδοση, που έχει δυο άρθρα από Βήμα online και animenewsnetwork εδώ

 

wiki

  • Like 23

Share this post


Link to post
Share on other sites

Βασικά το παραπάνω είναι το εξωφυλλάκι του πρώτου manga της σειράς μεταφορών, του Kanikōsen. Να του Das Capital, του Yusuke Maruo:

post-556-0-66474900-1324947791_thumb.jpg

 

 

Bonus

:lol2: ness: βγάλαν σε μάνγκα το Ο Αγών Μου του Χίτλερ... :collapse:

 

 

Να και το λινκάκι της Γαλλικής:

 

  • Like 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

δλδ ένα κόμικ με ξύλινη γλώσσα? :lol:

 

διάβασα καμπόσες σελίδες στο ξεκίνημα, αλλά επειδή έκανε καραμπάμ το που το πάει και η λέξη κλισέ τυπωμένη σε ξύλο ήταν καρφωμένη, βιδωμένη, κολλημένη και δεμένη πάνω στις σελίδες, δε νομίζω να το ξαναγγίξω ποτέ μου, ούτε από περιέργεια :) στα 10-15 μου λογικά θα με εξίταρε (αναφέρομαι ξερά στο είδος της προσχηματικής πλοκής της πρώτης ιστορίας, το οποίο το έχω δει, το έχω ξαναδεί, το έχω ματαξαναδεί, και ευχαριστώ, προτιμώ να πάρω λίγη κόκα, παρακαλώ (σε μικρότερη ηλικία όμως, θα ήταν μια πλοκή, ένα κλισέ που δεν έχω ξαναδεί, οπότε....))

 

 

η Κάντυ Κάντυ πουλάει ηρωίνη για τον βαρώνο Σαϊνη. (<- μη ξύλινη γλώσσα :) )

 

:cheers5:

  • Like 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Απο τις αγορές του παζαριού του κψμ...

 

Παρόλο τον όγκο του διαβάζεται γρήγορα... Μεσα σε δυο μέρες

 

Γενικα θα το ελεγα αρκετά παραστατικό αλλα φυσικα δεν ξέρω τι σχέση εχει με το ορίτζιναλ καθώς δεν ξέρω και πολλούς να το έχουν διαβάσει.

 

Πάντως φαίνεται αρκετά τραβηγμένο το περιεχόμενο αλλα και ξεπερασμένο. Το καλο είναι πως έτσι όπως ειναι φτιαγμένο​, δεν εχει πολλα κομμάτια αφήγησης.

 

Το αν κανείς συμφωνεί η όχι​ με την ιδέα της παραγωγής υπεραξίας απο το εργατικό δυναμικό είναι καθαρά ιδεολογική τοποθέτηση. Το κομικ αυτο μπορεί να σε προβληματίσει για να δεις ορισμένες έννοιες καλύτερα.

Edited by totally_wired
  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το αγόρασα πριν μερικούς μήνες από το παζάρι των εκδόσεων ΚΨΜ και το διάβασα χθες και προχθές. Σε γενικές γραμμές με άφησε ικανοποιημένο ως προς τη λογική να σου εξηγήσει 2 βασικές έννοιες στην οικονομία και στο έργο του Καρλ Μαρξ με απλό τρόπο. Η κεντρική ιστορία τώρα θα έλεγα ότι μου θύμισε λίγο σαπουνόπερα οπότε θα μπορούσαν να το είχαν δουλέψει καλύτερα στο "δραματικό" κομμάτι.                     Σίγουρα αποτελεί ένα ιδιαίτερο ανάγνωσμα και δεν νομίζω ότι θα αρέσει σε όλους.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.