Jump to content
leonidio

CAPTAIN AMERICA: Η ΑΡΧΗ

Recommended Posts

Τίτλος:
CAPTAIN AMERICA: Η ΑΡΧΗ
Σενάριο/Kείμενα:
Mark Waid
Σχέδιο:
Jorge Molina
Hμερ. έκδοσης:
07-2011
Εξώφυλλα:
1 + 1 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Τεύχη:
1
Κατηγορία:
Αυτοτελές
Είδος εντύπου:
Κόμικ
Βιβλιοδεσία:
Ράχη με μαλακό εξώφυλλο
Περιεχόμενο:
Υπερηρωικό
Μέγεθος:
17.0 x 25.8
Σελίδες:
120
Χρώμα:
Έγχρωμο (ΕΓΧ)
Μετάφραση:
Σάββας Αργυρού
Χρωματισμός:
Frank D'Armata
Επιμέλεια:
Χρήστος Τσέλιος
Πρωτότυπος τίτλος:
Captain America: Man Out Of Time #1-5 (Marvel, 2011)
Προέλευση:
Αμερικανική
ISBN:
978-960-497-065-0
Ομαδοποίηση:

tn_CABEGINING_0001.jpg tn_CABEGINING_0001z.jpg


Οι περιπέτειες του γνωστού ήρωα - συμβόλου των ΗΠΑ σε νέα εκμοντερνισμένη αφήγηση για όσους δεν έχουν διαβάσει τις κλασικές ιστορίες του Τζακ Κέρμπι. Έκδοση που προφανώς θέλει να προλάβει την επερχόμενη ταινία και προφανώς απευθύνεται κυρίως σε ένα νεότερο κοινό, που δεν πρόλαβε τις παλιές ιστορίες.
Ενδιαφέρουσα προσπάθεια εκσυγχρονισμού ενός - κατά την άποψή μου - κάπως ξεπερασμένου ήρωα (τι να μας πει ο Κάπταιν Αμέρικα σε μια εποχή όπου οι ΗΠΑ έχουν εισβάλει δεν ξέρω κι εγώ σε πόσες χώρες) με ένα σενάριο που προσπαθεί να αποφύγει τις εθνικοπατριωτικές κορώνες και να προβάλει τις ανησυχίες του κεντρικού ήρωα και την αδυναμία προσαρμογής του στη νέα εποχή. Καλό σχέδιο (αν και περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα!) και γενικά καλή έκδοση στα γνωστά στάνταρ της Anubis.
Ονομαστική τιμή: 16,90 €
Για τους φανατικούς των υπερηρώων.
Περιλαμβάνει τα τεύχη Captain America: Man Out of Time 1-5.

  • Like 24

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το διάβασα και ναι, αν και δεν είναι επιπέδου Captain America by Brubaker, είναι καλό! Αρκετά καλό! Είναι ιδανικό για όσους δεν έχουν ιδέα τι εστί Cap και πολύ καλή επιλογή εν όψει της ταινίας! Συνδυάστε το με τη θέαση του Avengers EMH και θα ΚΑΤΑπορωθείτε. Μερικά καρέ που μου κάναν κλικ, χωρίς να spoilerιάσω:

 

post-556-13113573115215_thumb.jpgpost-556-1311357313418_thumb.jpgpost-556-1311357314596_thumb.jpg

 

Τα εξώφυλλα των τευχών μπορείτε να τα δείτε εδώ.

 

Άμα έχετε λεφτά τιμήστε το κατ'εμέ. Και για να λέμε και τα σωστά, :respect: που βγάλαν κάτι τόσο φρέσκο! Η σειρά τελείωσε μόλις το Μάιο και το τομάκι βγήκε 25 Μαϊου!!! Welcome back Anubis. Αλλά αν ήταν ένα τσικ πιο φθηνό δε θα μας χάλαγε. :)

  • Like 14

Share this post


Link to post
Share on other sites

Να και η διαφήμιση από Espresso, με αφορμή την προβολή της ταινίας στην Ελλάδα:

 

post-556-13159057426535_thumb.jpg

  • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Βγήκε συσκευασμένο στα περίπτερα προς 9,90€.

  • Like 10

Share this post


Link to post
Share on other sites

Λοιπόν. Όταν είχα μάθει για την κυκλοφορία της μίνι σειράς στην Αμερική, την είχα αγνοήσει επιδεικτικά και όταν είδα πως το έβγαλε και η Anubis μου είχε φανεί ατυχής κίνηση, από την στιγμή που θα μπορούσαν κάλλιστα να βγάλουν τον πρώτο τόμο από το run του Brubaker που είναι η καλύτερη γνωριμία που μπορεί να έχει το σύγχρονο κοινό με τον χαρακτήρα. Τώρα που το διάβασα, θεωρώ πως είναι καλύτερο απ' ότι περίμενα. Ο Waid προσπαθεί να κάνει ένα retcon το οποίο παράλληλα να δείχνει την αφύπνιση του Καπ στο σήμερα μέσα από τα μάτια του χαρακτήρα, μιας και έχει επικρατήσει η εξιστόρηση του γεγονότος μέσα από το πρίσμα των Εκδικητών στην σύγχρονη Marvel. Παράλληλα προσπαθεί να μην αλλάξει τελείως την υπάρχουσα ιστορία του χαρακτήρα. Δεν είναι όλες οι επιλογές του πετυχημένες, αλλά τουλάχιστον έχει ενδιαφέρον και γίνεται από συγγραφέα που πραγματικά αγαπάει τους χαρακτήρες και δεν καταφεύγει σε εύκολους εντυπωσιασμούς.
 
Το σχέδιο επίσης είναι καλό και ο Jorge Molina έχει τις προοπτικές να γίνει μεγάλο όνομα στο μέλλον, αλλά έχει δρόμο ακόμα μέχρι να βρει τα πατήματα του, κρίνοντας από κάποιες ατυχείς επιλογές του. Είναι σε καλό δρόμο πάντως. Και ο Bryan Hitch που κάνει τα εξώφυλλα εξάλλου, στην αρχή της καριέρας του δεν παλευόταν, οπότε ο Molina τα πάει σχετικά καλύτερα.
Οπότε, προτείνεται για αγορά (ιδίως τώρα που βρίσκεται και πιο φθηνά) αλλά δεν είναι η σειρά που θα σας κάνει να τρελαθείτε με τον Κάπταιν Αμέρικα ή με τα υπερηρωικά γενικά.
 
Η αλήθεια πάντως είναι πως το πιο πετυχημένο retcon που έχει βγάλει η Marvel είναι το Earth's Mightiest Heroes και θα προτιμούσα να βγάλουν αυτό και να σταματήσουν όλα αυτά τα ανούσια Season One, αλλά δεν περιμένω να εισακουστεί η ευχή μου.  :)

Edited by GreekComicFan
  • Like 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πρόκειται για ένα αξιόλογο ανάγνωσμα,χωρίς όμως να είναι κάτι το αριστουργηματικό...!

 

Το σενάριο δεν το θεωρώ το καθαρόαιμο origin του χαρακτήρα,αλλά μία εισαγωγή στον μύθο,καθώς και η πρώτη του περιπέτεια στην εποχή μας,σαν μέλος των Avengers...!Όπως πολύ σωστά είπε ο Κώστας,στο graphic novel αυτό,δεν επιχειρείται ακόμα μία εξιστόρηση της "γέννησης" του Captain America από εξωτερικούς παρατηρητές,αλλά μέσα από τα ίδια τα μάτια του πρωταγωνιστή...!Εντύπωση κάνει κι ο τρόπος που ο Cap προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα και να προσαρμοστεί στις καταστάσεις της σύγχρονης εποχής...!Σε μερικά σημεία διέκρινα και μερικά ψήγματα χιούμορ...!Αξίζει επίσης να τονιστεί ο τρόπος που άλλαξε ο χαρακτήρας του,όταν επιστρέφει από το σήμερα στο χθες και η προοπτική που βλέπει πλέον τα πράγματα...!Από εκεί και πέρα,σε δευτερεύοντα ρόλο,έχουμε μία μάχη των Εκδικητών,στην οποία συμβάλει τα μέγιστα ο πρωταγωνιστής μας και μας δίνει το ηθικό δίδαγμα της ενότητας για την επίλυση κάθε προβλήματος...!Προβληματικό στοιχείο είναι,κατά την άποψή μου,η ροή της ιστορίας που σε μερικά σημεία με κούρασε...!Το ίδιο και κάποιοι διάλογοι...!

 

Όσον αφορά τον εικαστικό τομέα,το σχέδιο είχε τα θεματάκια του...!Δίνει σημασία στην λεπτομέρεια και στο φόντο των σκηνών και το πετυχαίνει σε μεγάλο βαθμό...!Η περιγραφή των προσώπων όμως δεν μ'ενθουσίασε...!

 

Εκδοτικά κυμαίνεται στα επίπεδα της Anubis...!Πρόκειται για μία στιβαρή έκδοση με ωραίο χαρτί και καλή εκτύπωση στα χρώματα (δυστυχώς όμως δεν αποφεύγεται η δυσάρεστη μυρωδιά)...!Κατά την ανάγνωση δεν ξεκόλλησε η ράχη από το αντίτυπό μου αλλά,όπως το βλέπω,δεν μπορώ να πω ότι θα έχει την ίδια τύχη σε ένα δεύτερο ξεφύλλισμα...! :thinking:

 

 

:beer:

  • Like 10

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.