Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΜΑΡΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ [ (1941 - 2015) ]


DJO

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

Δημιουργός:
ΜΑΡΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ
Ημερ. γέννησης:
1941
Τόπος γέννησης:
Πειραιάς
Ημερ. θανάτου:
30/10/2015
Εργογραφία:

  • Member ID:  556
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  1537
  • Content Count:  22474
  • Reputation:   121003
  • Achievement Points:  22479
  • Days Won:  791
  • With Us For:  6343 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

post-556-12961389684067_thumb.jpg

 

 

Επίσημη βιογραφία:


Γεννήθηκε στον Πειραιά. Από τη δεκαετία του 1960 ασχολήθηκε με τη γελοιογραφία. Γελοιογραφίες του δημοσιεύθηκαν στα περιοδικά της εποχής (Ταχυδρόμος, Εικόνες). Το 1967 μεταναστεύει στη Γερμανία. Από το 1967 μέχρι το 1981 συνεργάζεται ως γελοιογράφος και δημιουργός κόμικς με διάφορα περιοδικά και εφημερίδες: "STERN", "DIEZEIT", "PARDON", "SPONDAN" "FRANKFURTEN RUNDSCHAU" στη Γερμανία, "LOUI" στη Γαλλία, "SHE" στην Αγγλία και 2-3 ακόμα σε Ελβετία και Αυστρία. Το 1978 θα βγάλει την πρώτη του δουλειά, ένα εικονογραφημένο ονόματι Αυγουστίνο, Η φάλαινα θαύμα, σε δικό του κείμενο. Το 1981 επιστρέφει στην Ελλάδα και ασχολείται με την εικονογράφηση και τη συγγραφή παιδικών βιβλίων και κόμικς. Έχει συνεργαστεί με το ΑΝΤΙ, Το Ρόδι, την Αστραπή (όπου ξεκίνησε τον Μικρό Αχιλλέα) το Αερόστατο, το περιοδικό Ο Λαβύρινθος της Γνώσης, την εφημερίδα Παρόν, το Playboy (Αδάμ & Εύα, βλ.Εργογραφία), Τα Σαΐνια και το ένθετο της Καθημερινής, Οι Ερευνητές Πάνε Παντού. Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 250 βιβλία και παραμύθια, για τις εκδόσεις Καστανιώτης, Κέδρος, Πατάκης, Αγροτικές Συνεταιριστικές Εκδόσεις, Γνώση, Δελφίνι, Ελληνικά Γράμματα. Επίσης, έχει εικονογραφήσει σχολικά βιβλία για το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, ενώ έχει κάνει σκίτσα για εφαρμογές CDROM («Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός- Ελληνική Μυθολογία», «Η Περιπέτεια Μιας Λέξης») και μικρά διαφημιστικά. Έχει βραβευθεί σε διάφορες διεθνείς εκθέσεις γελοιογραφίας και έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες εκθέσεις εντός Ελλάδας. Δημιουργικότατος! cool.png

Ανεπίσημη βιογραφία:


Γεννήθηκε στον Πειραιά. Μικρός ταλαιπωρούσε τη μαμά του, γιατί κάθε πρωί έτρεχε η δύστυχη να καθαρίσει τους τοίχους από περίεργα χρώματα μπουρδουκλωμένα με σκίτσα από παπιά που κάνανε τούμπες, από αλλήθωρους γάτους που το σκάγανε με διαστημόπλοιο από τον Άρη, γρύλους και ακρίδες που κάνανε γυμναστικές επιδείξεις, μυρμήγκια που καταστρώνανε σχέδια να κατακτήσουν τον πλανήτη και άλλα τρομερά. Οι γονείς του ξόδευαν περισσότερα χρήματα για απορρυπαντικά παρά για φαγώσιμα. Μετά μεγάλωσε κι έφυγε για τη Γερμανία. Μέχρι σήμερα δε γνωρίζουμε αν σ` αυτό επηρεάστηκε από τα άσματα του Καζαντζίδη για την ξενιτιά. Την επόμενη μέρα ο γερμανικός Τύπος έγραψε: "Βαθύ μυστήριο καλύπτει το πώς βάφτηκαν ροζ τα φτερά και κίτρινη η μύτη του αεροπλάνου που έφτασε χθες από την Ελλάδα". Άρχισε να σκιτσάρει, να ζωγραφίζει και να εικονογραφεί ό,τι έβρισκε στο διάβα του. Έντρομοι οι εκδότες του πρόσφεραν εργασία για ν` αφήσει ήσυχο το Τείχος του Βερολίνου. Εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία φιλοξένησαν δουλειές του. Μέχρι και το παντελόνι ενός διάσημου εκδότη, που σήμερα έχει τεράστια συλλεκτική αξία. Έπειτα από σοβαρό σκιτσογραφικοδιπλωματικό επεισόδιο επέστρεψε στην Ελλάδα. Την ημέρα της άφιξής του πάμπολλα τα σωματεία, ανάμεσα στα οποία των ελαιοχρωματιστών, των εκδοτών και των φιλόζωων, του ετοίμασαν θερμή υποδοχή, την οποία τα κρατικά κανάλια λογόκριναν, γιατί ήθελαν να αποφύγουν οι θεατές τις συγκρίσεις με κάποες άλλες αφίξεις πολιτικών στη μεταπολίτευση. Όσοι εκδότες και συγγραφείς συνεργάζονται από τότε μαζί του έχουν ακόμα πράσινη μύτη... :P

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  556
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  1537
  • Content Count:  22474
  • Reputation:   121003
  • Achievement Points:  22479
  • Days Won:  791
  • With Us For:  6343 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Και καπάκι, το αφιέρωμα-συνέντευξη του Soloup :D :

 

ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΟΥΛΑΚΗΣ

Σκίτσα προς βρώσιν...

 

ΚΕΙΜΕΝO/ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: SOLOUP

 

post-556-12961426583948_thumb.jpg

Σκιτσογράφος με όνομα ζαρζαβατικού που διακατέχεται εκτός των άλλων από οικολογική ευαισθησία και σκιτσάρει-ενίοτε- φρουτάκια.. Ποιος είναι; Μα φυσικά, ο σκιτσογράφος του τίτλου. Ο Νίκος Μαρουλάκης.

Όλοι κάποια στιγμή έχετε δει και ξεφυλλίσει, ως παιδιά, ως νουνοί ή ως μπαμπαδομαμάδες, σκίτσα και βιβλιαράκια του Μαρουλάκη. Γιατί, εκτός από την γνωστότατη «Φρουτοπία», ο Νίκος έχει εικονογραφήσει άλλα 200 με 250 βιβλία για παιδιά.! Εικονογραφήσεις, γελοιογραφίες και κόμικς. Ας ξεφυλλίσουμε όμως τον Μαρουλάκη απ την αρχή... Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος! Κι εναλλακτικά, σφαλιάρα. Έτσι, η πρώτη του γελοιογραφία στα θρανία της Τρίτης Γυμνασίου στο Κερατσίνι, επιβραβεύτηκε και με μια πρώτη σφαλιάρα από τον φιλότεχνο καθηγητή. Οι επιβραβεύσεις στη ζωή του ακολούθησαν η μια την άλλη κι έτσι τελικά ο Μαρουλάκης κατέληξε σκιτσογράφος. Τα πρώτα του σκίτσα τα βρίσκουμε στις αρχές της δεκαετίας του 60 στον «Ταχυδρόμο», τις «Εικόνες» και σε άλλα έντυπα της εποχής...

 

Το 1967, χρονιά σημαδιακή για τα καλά κρασιά, ξεκινάει ένα δεκαπεντάχρονο ταξίδι στο εξωτερικό, Γαλλία, Βέλγιο και κυρίως Γερμανία, όπου και παραμένει ως το 1982. Μια ευρωπαϊκή δεκαπενταετία γεμάτη από δημοσιεύσεις σε έντυπα της αλλοδαπής ("STERN", "DIEZEIT", "PARDON", "SPONDAN" "FRANKFURTEN RUNDSCHAU" στη Γερμανία, "LOUI" στη Γαλλία, "SHE" στην Αγγλία) με σκίτσα τις περισσότερες φορές ασπρόμαυρα και χωρίς λόγια. Σκίτσα με σαρκαστικό χιούμορ για τη σύγχρονη ζωή, για τις πόλεις, την οικολογική καταστροφή.

 

Από το 1978, ξαναβρίσκει σιγά-σιγά τις επαφές του με την μαμά πατρίδα όπου εμφανίζονται και οι πρώτες εικονογραφήσεις του σε παιδικά βιβλία στις εκδόσεις «Καστανιώτης» και «Κέδρος». Στο «Κέδρο» μάλιστα βγαίνει και το πρώτο του βιβλίο με δικό του κείμενο. Τίτλος του: «Αυγουστίνο, Η φάλαινα θαύμα». Ακολουθούν συνεργασίες με πολλούς άλλους εκδοτικούς οίκους όπως «Πατάκης», «Αγροτικές Συνεταιριστικές Εκδόσεις», «Γνώση», «Δελφίνι», «Ελληνικά Γράμματα» αλλά και σχολικά βιβλία στο «Παιδαγωγικό Ινστιτούτο» και το «Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο».

 

Το 1983-84, μια ευτυχής συγκυρία φέρνει κυριολεκτικά καρπούς. Την «Φρουτοπία» με καλλιεργητές τον Ευγένιο Τριβιζά και το Νίκο Μαρουλάκη. Πρώτη έκδοση της σειράς (που αριθμεί μέχρι σήμερα 42 τεύχη κι ευελπιστούμε να τα δούμε 48) από τις «ΑΣΕ» και από το 1990 από τον «Πατάκη».

Ακολουθούν πολλές σημαντικές συνεργασίες στα «Σαΐνια» το '92, στο PlayBoy το '93 και στην «Καθημερινή», στο ένθετο «Ερευνητές» από το '97 μέχρι σήμερα.

Ξώφαλτσα, έχει καταπιαστεί και με σκίτσα για κινουμενάκια σε εφαρμογές CDROM και μικρά διαφημιστικά. Ένα CDROM ήταν για το «Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός- Ελληνική Μυθολογία» (Librocom, 2002),διάρκειας περίπου 1 ώρας και ένα άλλο «Η Περιπέτεια Μιας Λέξης» (Concenptum A.E) περίπου παρόμοιας διάρκειας.

 

post-556-12961427063472_thumb.jpg

Από το 2004, οι προσπάθειες του επικεντρώνονται στην ολοκλήρωσης μιας όμορφης κόμικς σειράς, την οποία στηρίζουν κι επιμελούνται οι εκδόσεις «ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ». Η σειρά έχει τον γενικό τίτλο «ΤΕΤΡΑΠΕΡΑΤΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ-ΦΟΒΕΡΟΙ ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΡΟΙ» .Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει τα 4 πρώτα βιβλιαράκια: «ΓΟΥΤΕΜΒΕΡΓΙΟΣ», «ΜΑΓΓΕΛΑΝΟΣ», «ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ» και «ΚΟΛΟΜΒΟΣ» ενώ άμεσα έπονται ο «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» και ο «ΚΟΡΤΕΖ». Πανέμορφα κόμικς αλμπουμάκια, με εμφανή την αναζήτηση και τη διασταύρωση στοιχείων από βιβλιογραφία αλλά και την ευτράπελη, πολύ ευχάριστη παρωδία αυτών των διάσημων βίων. Σύντομα ετοιμαστείτε ν' απολαύσουμε από τις ίδιες εκδόσεις και τις «Κλανιές» του Μαρουλάκη, αλλά αυτό είναι μια άλλη περίεργη ιστορία...

 

Οι τρελαμένες φιγούρες των ηρώων, οι σκιτσομπαρόκ πολυάνθρωπες και πολύχρωμες συνθέσεις του, τα χειροποίητα «ντεγκραντέ» των εκολίνων, συνθέτουν έναν αναγνωρίσιμο μικρόκοσμο χρωματισμένων σελίδων που ζει, ονειρεύεται και σκιτσάρει βυθισμένος, απ� ότι βλέπω, και ο ίδιος ο δημιουργός τους. Ένα παραμυθένιο και ταυτόχρονα -αν μιλήσουμε για τα κόμικς της σειράς-, σατυρο-παρακμιακό σύμπαν με ιδιαίτερο χιούμορ και περισσή ευαισθησία. Σκίτσα παιδικά που δεν διστάζουν κάποιες φορές να μιλούν παιχνιδιάρικα τη γλώσσα των μεγάλων και να κλίνουν συνένοχα το μάτι στους μικρούς τους φίλους. Παιδικό χιούμορ χωρίς αντισηπτικό.

 

Για πέστα μας τα κι εσύ, Νίκο, Κύριε Μαρουλάκη. Πως ξεκίνησες να κάνεις σκίτσα;

Ξεκίνησα να σχεδιάζω γελοιογραφίες εντυπωσιασμένος από την ικανότητα και το ταλέντο ενός συμμαθητή και φίλου μου να σχεδιάζει σε χρόνο μηδέν, καταπληκτικά, γελοιογραφικά ανθρωπάκια. Αυτό είναι, σκέφτηκα. Σκιτσογράφος θα γίνω.

 

Πως βλέπεις την εικονογράφηση και τη γελοιογραφία στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα υπήρχαν πάντα καλοί γελοιογράφοι όπως και εικονογράφοι παιδικών βιβλίων. Τα πράγματα όμως ήταν και είναι πολύ δύσκολα λόγω του μικρού αγοραστικού κοινού σε σχέση με την Ευρώπη. Οπότε οι αμοιβές είναι πολύ χαμηλές εδώ.

 

Τι σ' αρέσει περισσότερο στη γελοιογραφία και στα κόμικς, με τα οποία καταπιάνεσαι;

Στη γελοιογραφία, αυτό που μ' αρέσει είναι ότι όλη η δημιουργία ανήκει σε ένα άτομο. Στον σκιτσογράφο δηλαδή. Και η ιδέα και το σκίτσο. Στα κόμικς πολλές φορές, υπάρχουν δύο δημιουργοί (σενάριο - εικόνες). Μερικές συνεργασίες αυτού του είδους έχουν καταπληκτικά αποτελέσματα, αν και είμαι της γνώμης ότι καλύτερα είναι, ένας κομιξάς να τα κάνει και τα δύο. Και στα δυο είδη πάντως, μ' αρέσει το απεριόριστο ξεφάντωμα της φαντασίας.

 

Ποια η σχέση σου με το κείμενο είτε στην εικονογράφηση είτε στα κόμικς; Στις δουλειές σου διακρίνω μια προτίμηση στα δικά σου σενάρια;

Έχω συνεργαστεί με πολλούς συγγραφείς και σε παιδικά βιβλία και σε κόμικς. Οι καλύτερες όμως συνεργασίες που έχω κάνει, είναι αυτές με τον εαυτό μου. Τα σκίτσα μου έχουν ανάγκη τα κείμενά μου. Αυτό άλλωστε μου το έχουν ψιθυρίσει πολλές φορές τα ανθρωπάκια μου στο αυτί...

 

post-277-1209913212.gif

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  11645
  • Group:  Members
  • Topic Count:  67
  • Content Count:  688
  • Reputation:   3732
  • Achievement Points:  688
  • Days Won:  2
  • With Us For:  5253 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  29

Ωραίος ο Μαρουλάκης και πολύ καλό το αφιέρωμα!

Αν και έχει απλοϊκό σχέδιο, μου άρεσαν πάντα οι δουλειές του και οι εικονογραφήσεις του σε βιβλία. Αν θυμάμαι καλά έκανε κι ένα μονοσέλιδο κόμικ σε ένα παιδικό έντυπο που δινόταν δωρεάν στα φαρμακεία, το Αστεράκι. Άκυρο, λάθος θυμόμουν. :sorry:

Επεξεργασία από big vaggos
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 2 years later...

  • Member ID:  556
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  1537
  • Content Count:  22474
  • Reputation:   121003
  • Achievement Points:  22479
  • Days Won:  791
  • With Us For:  6343 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Επειδή δεν ξέρω αν συνεχίζεται ακόμα, βάζω εδώ το δελτίο τύπου έστω για το ιστορικό:

 

post-556-0-94491300-1362238515_thumb.jpg

 

Στο PLAKA'S GATE CAFE έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε στον ειδικά ανακαινισμένο χώρο μας έργα του καλλιτέχνη σκιτσογράφου ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΟΥΛΑΚΗ, ιδιαίτερα γνωστού από τις εξαιρετικές δημιουργίες του στη «ΦΡΟΥΤΟΠΙΑ» και όχι μόνο.

Σας περιμένουμε στα εγκαίνια της έκθεσης την ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, στις 5.00 μμ.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό από Δευτέρα έως και Κυριακή 10.00 πμ - 08.00 μμ, ενώ κάθε Κυριακή στις 5.00 μμ και για δύο ώρες ο καλλιτέχνης θα βρίσκεται μαζί μας για να διηγείται με τον μοναδικό του τρόπο ιστορίες σε μικρούς αλλά και μεγάλους φίλους.

 

 

Πληροφορίες:

PLAKA'S GATE CAFE

Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου 4 (ΜΕΤΡΟ «ΑΚΡΟΠΟΛΗ»)

τηλ: 210 - 32 13 521

 

post-556-0-01840800-1362238503_thumb.jpg

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 2 years later...

  • Member ID:  10513
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  148
  • Content Count:  7656
  • Reputation:   55411
  • Achievement Points:  7659
  • Days Won:  18
  • With Us For:  5407 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  39

Πέθανε ο Νίκος Μαρουλάκης, σκιτσογράφος της «Φρουτοπίας» και εκατοντάδων άλλων παιδικών παραμυθιών

 

 

Ο σκιτσογράφος των παιδικών παραμυθιών Νίκος Μαρουλάκης, ο άνθρωπος που με το πενάκι του έδωσε ζωή στους πιο αγαπημένους φανταστικούς ήρωες, έφυγε από τη ζωή την Κυριακή.

Εικονογράφησε περισσότερα από διακόσια παιδικά βιβλία, ανάμεσά τους η διάσημη «Φρουτοπία» του Ευγένιου Τριβιζά, «Το Μαγικό Τσουκάλι» καθώς και το μουσικό παραμύθι των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα «Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι Καλικαντζάροι».

Ο Νίκος Μαρουλάκης γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Κερατσίνι. Από το 1960 ασχολήθηκε με τη γελοιογραφία. Γελοιογραφίες του δημοσιεύτηκαν σε πολλά περιοδικά, από το 1960 έως το 1967 (Ταχυδρόμος, Εικόνες κ.ά.). Το 1966 έγινε μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού Τύπου. Το 1977 πήγε στη Δ. Γερμανία. Δημιουργίες του δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά Pardon, Lui, She, Stern, Freundin, Für Sie, Auto, Frankfurte Rundschau, Die Zeit, Tip κ.ά.

 

Το πρώτο του παιδικό βιβλίο, «Αυγουστίνος, η φάλαινα θαύμα», με κείμενο και εικόνες του ίδιου, εκδόθηκε το 1979 από τις Εκδόσεις Κέδρος. Ακολούθησαν τέσσερα βιβλία του στις εκδόσεις Καστανιώτη - «Το μαγικό τσουκάλι», «Οι πιο μικροί μας φίλοι», «Το τσίρκο Ραμπίνο» και «Ο κύριος Σαρανταποδαρούσας». Συγχρόνως, ασχολήθηκε και με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων, με κόμικς και, φυσικά, με γελοιογραφίες.

Από το 1982 εικονογράφησε 60 περίπου παιδικά βιβλία. Το 1987 εκδόθηκαν και οι δύο πρώτοι τόμοι του κόμικ «Ο μικρός Αχιλλέας και το ποδολάχανο», από τις εκδόσεις Χελώνα, που φτιάχτηκε με τη συνεργασία του Πέτρου Κωνσταντινίδη (κείμενα). Με τον Πέτρο Κωνσταντινίδη, επίσης, έφτιαξε και το προσχολικής ηλικίας βιβλίο «Άρης ο Αλφαβητάρης».

Ο Νίκος Μαρουλάκης είχε κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις στη χώρα μας και τη Γερμανία και έλαβε μέρος σε αρκετές διεθνείς εκθέσεις γελοιογραφίας. Είχε βραβευτεί δυο φορές στη Διεθνή Έκθεση Γελοιογραφίας του Βερολίνου, τρεις φορές στην έκθεση του Τόκυο και είχε πάρει τιμητική διάκριση στην Έκθεση Γελοιογραφίας του Vercelli της Ιταλίας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  21842
  • Group:  Members
  • Topic Count:  15
  • Content Count:  1519
  • Reputation:   9673
  • Achievement Points:  1519
  • Days Won:  0
  • With Us For:  4636 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  34

Νομίζω ότι πρέπει, δυστυχώς, να αλλάξουν οι χρονολογίες στο τίτλο του θέματς...

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • Γάντζος changed the title to ΜΑΡΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ [ (1941 - 2015) ]

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.