Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣΟΥΙΝΙ / ΤΟ ΔΙΑΒΟΛΑΚΙ / Ο ΜΙΚΡΟΣ ΣΟΥΙΝΙ [ Sweeny Toddler ]


Ion

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

Εκδόσεις στις οποίες δημοσιεύτηκε:

  • Member ID:  2285
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  941
  • Content Count:  4363
  • Reputation:   35616
  • Achievement Points:  4416
  • Days Won:  26
  • With Us For:  6181 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  41

ΣΟΥΙΝΙ / ΤΟ ΔΙΑΒΟΛΑΚΙ

logo.jpg

 

Ο Σουίνι ξεκίνησε τις εμφανίσεις του στο 1ο τεύχος του βρετανικού περιοδικού κόμικ Shiver & Shake στις 10 Μαρτίου 1973 στην ενότητα Shiver. Στις 5 Οκτωβρίου 1974 έκανε την τελευταία του εμφάνιση στο περιοδικό καθώς το Shiver & Shake συγχωνεύτηκε στο Whoopee! και από τις 12 Οκτωβρίου συνέχισε τις εμφανίσεις του εκεί. Στο Whoopee! κράτησε έως τις 30 Μαρτίου 1985 οπότε το περιοδικό συγχωνεύτηκε εκ νέου, στο Whizzer & Chips αυτή τη φορά, συνεχίζοντας εκεί τις εμφανίσεις του. Και ξανά, το Whizzer & Chips συγχωνεύεται στο Buster οπότε ο Σουίνι δημοσιεύεται εκεί από τις 3 Νοεμβρίου 1990. Στο Buster βέβαια οι ιστορίες ήταν ουσιαστικά ανατυπώσεις άλλων παλιότερων. Ύστατη εμφάνιση στις 4 Ιανουαρίου 2000, στο τελευταίο δηλαδή τεύχος του Buster.

Επιπλέον εμφανίσεις του ήρωα έχουμε σε πολλά ετήσια τεύχη των παραπάνω περιοδικών. Συγκεκριμένα, στα ετήσια Shiver & Shake από το 1974 έως το 1978, στα Whoopee! από το 1979 έως το 1987 καθώς και το 1992, και στα Whizzer & Chips από το 1988 έως το 1994.

Δημιουργός της σειράς ήταν ο Leo Baxendale, όμως η σειρά έγινε πιο γνωστή όταν, αρκετά νωρίς ακόμα, τα ηνία ανέλαβε ο Tom Paterson με το χαρακτηριστικότατο σχέδιό του. Πριν τη συγχώνευση του Whoopee! με το Whizzer & Chips ο Paterson αποχώρησε και τη σειρά ανέλαβε ο Graxam Exton που τα τελευταία 2-3 χρόνια είχε το ρόλο σεναριογράφου στη σειρά. Άλλοι δημιουργοί που φαίνεται ότι ανακατεύτηκαν στη σειρά ήταν ο Jimmy Hansen, ο Colin Whittock και ο Keith Reynolds.

Ο πρωτότυπος βρετανικός τίτλος είναι Sweeny Toddler, βασισμένος φυσικά στον Sweeney Todd, φανταστικό χαρακτήρα που εμφανίζεται σε φτηνά λογοτεχνικά βιβλία και αφορά έναν κουρέα με δολοφονικές τάσεις. Ο δημιουργός Baxendale κάνει βέβαια λογοπαίγνιο με τη λέξη Toddler που σημαίνει νήπιο. Η σειρά έμεινε επίσης γνωστή και ως Help! - It’s Sweeny Toddler.
 

Sweeny Todd.jpg
Εξώφυλλο με τον Sweeny Todd

 

Πρωταγωνιστής του στριπ είναι ο Σουίνι, ένα νήπιο υπερβολικά άτακτο. Κανείς δεν μπορεί να τον σταματήσει από τα καταστροφικά του σχέδια, ενώ πολλές φορές έχει και για σύμμαχο τον σκύλο του Henry Dog. Σχεδόν σε όλα τα καρέ τον βλέπουμε να προκαλεί πανικό όπου κι αν πάει, αλλά στο τέλος των ιστοριών συνήθως βρίσκει τον δάσκαλό του και τιμωρείται με ένα γερό χέρι ξύλο από τους γονείς του.

Στην τελευταία εμφάνιση του Σουίνι το 2000 στο Buster, ο δημιουργός της συγκεκριμένης εκείνης ιστορίας Jack Edward Oliver βάζει τον μικρό να αλλάζει χαρακτήρα και να υπόσχεται ότι από εδώ και πέρα θα είναι καλός με όλους. Φυσικά αυτό γίνεται γιατί το συγκεκριμένο τεύχος ήταν αφιερωμένο στο πώς κατέληξαν οι ήρωες του περιοδικού, και προφανώς αυτή ήταν μια αρκετά ενδιαφέρουσα και απρόβλεπτη κατάληξη.

Η πρώτη εμφάνιση στο Βαβούρα έγινε στο 11ο τεύχος της Α΄ περιόδου στις 15 Νοεμβρίου 1981 με τον τίτλο "Σουίνι". Στο 29ο τεύχος συναντάμε για πρώτη φορά και τον τίτλο "Το Διαβολάκι" που χρησιμοποιείται και αυτός αρκετά συχνά.

Ο Σουίνι στο Βαβούρα Α΄ # 31.
 

31.jpg

 

Και Το Διαβολάκι στο Βαβούρα Α΄ # 30.
 

30a.jpg30b.jpg

 

Άλλος ένας τίτλος στο Βαβούρα Β΄ # 14 ως "Ο Μικρός Σουίνι".
 

341.jpg

 

Πηγές:
Wikipedia: Sweeny Toddler
Wikipedia: Shiver & Shake
Fleetway Street
Buster

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.