Jump to content
Bonadrug

Ψήφισμα γενικής συνέλευσης συλλόγου εκδοτών βιβλίου Αθηνών [ ....και σχόλια ]

Recommended Posts

11/11/2010 - 10:38

 

 

Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών

 

 

 

Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2010

 

Ψήφισμα

 

της Γενικής Συνέλευσης του Σ.Ε.Β.Α. (20/10/2010)

 

 

 

Η Γενική Συνέλευση του Σ.Ε.Β.Α. μετά από συζήτηση, ενέκρινε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα :

 

Ο χώρος του βιβλίου δέχεται εντονότερα από κάθε άλλο επαγγελματικό κλάδο τις πιέσεις της γενικότερης οικονομικής κρίσης.

 

Αν μελετήσει κάποιος προσεκτικά τους δημοσιευμένους ισολογισμούς των εκδοτικών επιχειρήσεων θα διαπιστώσει ότι ο τζίρος τους, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, έχει μειωθεί σε ποσοστό πάνω από 50%.

 

Οι εκδοτοβιβλιοπωλικές επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη. Αρκετές είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Το κόστος δανεισμού είναι τεράστιο και τα επιτόκια των δανείων πολύ μεγάλα. Το απόθεμα στις αποθήκες τείνει να καταπλακώσει τους ιδιοκτήτες του.

 

Αν επρόκειτο για μια άλλη επαγγελματική κατηγορία τα πράγματα θα ήταν ίσως τα ίδια που ισχύουν για κάθε επαγγελματικό κλάδο που εμπλέκεται αναγκαστικά στη γενικότερη κρίση. Πρόκειται όμως για το βιβλίο όχι μόνο ως ένα άλλο εμπόρευμα αλλά κυρίως ως πνευματικό αγαθό. Πρόκειται για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών που σε περιόδους κρίσεων αποτελεί μοχλό ανάπτυξης, καλλιέργειας σκέψεων, εφαλτήριο δημιουργικότητας.

 

Η κυβέρνηση οφείλει να διαμορφώσει εθνική πολιτική για το βιβλίο. Το ζήτημα πρέπει να τεθεί σε συζήτηση –όπως είχε γίνει και παλαιότερα με πρωτοβουλία του αείμνηστου Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

 

Ας μην ξεχνάμε ότι παρά τις αμέτρητες εξαγγελίες όλων των αρμόδιων Υπουργών και Πρωθυπουργών την τελευταία δεκαετία, μερικές σχολικές βιβλιοθήκες δημιουργήθηκαν το 1999 και ελάχιστες ακόμα, το 2008. Τα υπόλοιπα σχολεία της Ελλάδας δεν δικαιούνται, όπως φαίνεται, σχολικής βιβλιοθήκης. Δεν υπάρχει ούτε ένα δημοτικό σχολείο στην Ελλάδα που να έχει σχολική βιβλιοθήκη.

 

Το βιβλίο είναι το πνευματικό και πολιτιστικό αγαθό που επηρεάζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέσο τη ζωή κάθε κοινωνίας, δεν είναι ένα απλό βιομηχανικό προϊόν. Ο κλάδος του βιβλίου θα πρέπει να προστατεύεται από την πολιτεία γιατί όσο πιο πολύ ταυτίζεται η ζωή ενός ατόμου με το βιβλίο τόσο περισσότερο αναβαθμίζεται και το επίπεδο της ιδιαίτερης ζωής του.

 

Η ουσία είναι ότι, παρά τις πολιτικές υποσχέσεις, οι βιβλιοθήκες που τελικά δημιουργήθηκαν, δεν εμπλουτίστηκαν ποτέ και οι περισσότερες αραχνιάζουν κρατώντας εγκλωβισμένη τη γνώση λόγω έλλειψης υποδομής και εξειδικευμένου προσωπικού.

 

Θα πρέπει οι βιβλιοθήκες, που είναι το οξυγόνο της κοινωνίας και της παιδείας να γίνουν μοχλός ανάπτυξης και πολιτισμού ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση όπως και δυνατότητα δανεισμού.

 

Πώς είναι δυνατόν, κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι νέοι άνθρωποι να γίνουν «κοινωνοί γνώσης», να διαμορφώσουν χαρακτήρα, κριτική σκέψη, ικανότητα να αρθρώνουν λόγο και άποψη; Πώς είναι δυνατόν να συμμετέχουν στις κοινωνικές διεργασίες του σήμερα; Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι το μέλλον της χώρας μας είναι η παιδεία και ο πολιτισμός και σε αυτά πρέπει να επενδύσουμε.

 

Αν εκτιμούμε ότι οι εκδότες και βιβλιοπώλες είναι απαραίτητοι σε αυτή την προοπτική θα πρέπει να υπάρξει:

 

1) Χρηματοδότηση με μικρό επιτόκιο των μικρών και μεσαίων εκδοτικών επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση με εγγύηση του δημοσίου.

 

2) Πάγωμα των χρεών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, αναστολή κατασχέσεων για όσο διαρκεί η κρίση.

 

3) Μείωση ασφαλιστικών εισφορών 10% όσο διαρκεί η κρίση.

 

Τέλος, κάποιος πρέπει να αναλάβει επισήμως την ευθύνη τόσο για τη σημερινή κατάσταση στο χώρο βιβλίου όσο και κυρίως για το χαλεπό προδιαγραφόμενο μέλλον. Το οφείλουμε στα παιδιά μας.

 

Το ψήφισμα απευθύνεται στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και στους Υπουργούς που έχουν άμεση σχέση με το βιβλίο, όπως την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Ανάπτυξης, εν γένει το Υπουργικό Συμβούλιο και το Βουλευτικό Σώμα και τους πνευματικούς ανθρώπους της χώρας.

 

 

 

Η Γενική Συνέλευση του Σ.Ε.Β.Α.

 

 

 

 

------------------------------

 

 

Με λίγα λόγια οι εκδότες μας λένε

α) στα τέτοια μας που οι υπόλοιπες επιχειρήσεις βαράνε διάλυση , εμείς εμπορευόμαστε....πνευματικό αγαθό και οφείλει το κράτος να μας προστατέψει!!!

β)πως να μας προστατέψει; Να αγοράσει το κράτος, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος, το στοκ των εκδοτών για τις σχολικές βιβλιοθήκες (που στην ανακοίνωση τους λένε πως δεν υπάρχουν)!!!!!!!!!!

γ) το στοκ κοντεύει να τους πλακώσει αλλά ποιος φταίει; Μήπως αυτοί που εκδίδουν ότι μαμακία μπορεί να υπάρξει; Η Ελλάδα των 11 μυρίων κατοίκων εκδίδει κάθε χρόνο περισσότερους τίτλους από ότι η Βρετανία και άλλες μεγάλες χώρες ή μήπως όχι; Ενώ υπάρχουν εκατοντάδες εκδοτικοί οίκοι με 3-5 τίτλους στο ενεργητικό τους! Όσο για το στοκ τους ας μην δουλεύουν με 50-60% κέρδος που δουλεύουν για να πέσει!

δ)πάγωμα χρεών προς το Δημόσιο λέει; Μπα, αλήθεια ; Να μη πληρώνει κανείς τα χρέη του προς το Δημόσιο, όχι ο Καστανιώτης, ο Λιβάνης, ο Τρικεριώτης πάντως, παρά μόνο οι άτυχοι μισθωτοί και συνταξιούχοι εν τέλει;

ε)Για την ταμπακέρα πάντως , να ρίξουν τις τιμές μπας και πουλήσουν περισσότερο, όπως κάνουν όλες οι επιχειρήσεις - ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ!

  • Like 25

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν έχεις και άδικο σε πολλά...

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από τα πιο εκνευριστικά πράγματα που έχω διαβάσει!Αγοράζω βιβλία πολύ συχνά και η τσέπη μου ξέρει πως παιρνάει.Λοιπόν,προτήνω να μαζευτούμε 30 άτομα,να κάνουμε ένα συνέδριο και να ζητήσουμε ότι μας βολεύει :mafia: !Φυσικά σκασίλα μας για τους άλλους :p3:

Άκου εκεί!Συγνώμη αλλά εμένα μου φαίνετε τραγικό αυτό!Καταλαβαίνω οτι οι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν το κέρδος που είχαν αλλά δεν μπορείς να ζητήσεις έτσι στεγνα απο το κράτος(εμάς στην ουσία) να σου δώσει λεφτά!Φίλε bonadrug,στο μόνο που δεν συμφωνώ μαζί σου πλήρως είναι στο τι εκδίδουν!Ας κυκλοφορίσουν και την τελευταία μπούρδα του κόσμου αλλά 1.να την κυκλοφορίσουν σε 750-1000 αντιτυπα,όχι 5000-10.000(για να μην τους πέσουν στα κεφάλια έτσι και μείνουν στο ράφι) και 2.όχι να μας το πλασάρουν ως ποιότητα και να χτυπάνε τιμή 17,80Ευρό(τυχαίο νούμερο).

Το χειρότερο από όλα είναι αυτό που λές:ούτε λόγος για μείωση των τιμών :trixes: !Όλοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη εκτός από αυτούς!Και μετά υπαρχουν και τα παράπονα πως ο κόσμος αγοράζει βιβλία από δεύτερο χέρι οπότε ζημιώνονται!Έρε bookcrossing που τους χρειάζετε :out:

  • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Προσπάθησα πολύ να βρω κάτι για να διαφωνήσω και να επαληθεύσω τη φήμη μου ως γερογκρινιάρη αλλά....

Ο bonadrug έχει απόλυτο δίκιο. Εκδίδουν σκουπίδια σε ποσοστό 80%. Ό,τι αξίζει δεν το ξαναεκδίδουν (στη αγορά βρίσκεις μόνο βιβλία 10 ετίας το πολύ

μετά αρχίζεις το ψάξιμο σε παλαιοβοιβλιοπωλεία - ξύρισμα χωρίς αφρό για να μη χρησιμοποιήσω πιο αγοραία παρομοίωση). Χρεώνουν υπερ-υπερβολικά για

αθλιότητες και έπειτα γκρινιάζουν οτι δεν διαβάζει ο κόσμος...δε φτάνει που οι μισοί Έλληνες έχουν να ανοίξουν βιβλίο από τοτε που πήγαιναν σχολείο

(μου αρέσει που παραξενεύονται αν τους πεις οτι διαβάζεις κόμικ...ρε μεγάλε, τους λέω, εσύ δε διαβάζεις ούτε εφημερίδα και σε ενοχλεί που διαβάζω ΚΑΙ κομικ )

Τι να πω...μακάρι να έδινε το κράτος λεφτά για την παιδεία και να αγόραζε βιβλία για σχολικές βιβλιοθήκες (βιβλία λέμε, όχι τα άρλεκιν που κυκλοφορούν κατα κόρον...

ας μην πω ονόματα,δε φτανει η σελίδα, οι καλοί συγγραφεις είναι λιγότεροι από τους δίκαιους κατα την Αγία Γραφή...)

Edited by alagt17
  • Like 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όμορφα πλασαρισμένο ψήφισμα με μπόλικη σάλτσα για αρχή και την κομπίνα στο τέλος

 

1) Χρηματοδότηση με μικρό επιτόκιο των μικρών και μεσαίων εκδοτικών επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση με εγγύηση του δημοσίου.

Δώστε δάνεια χαμηλότοκα, αλλά μόνο σε εμάς του εκδοτικούς οίκους, γιατί εμείς παράγουμε πολιτισμό, όλοι οι υπόλοιποι κολάνε μπρίκια. Και με την εγγύηση του Δημοσίου παρακαλώ: Να πάρουμε τα φράγκα, την κάνουμε Αργεντινή και άσε το κορόιδο τον μισθωτό να πληρώνει εφορίες και σου-ξου-μου για να αποπληρωθεί το πεντάστερο ξενοδοχείο που θα κάνουμε δια βίου διακοπές.

 

2) Πάγωμα των χρεών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, αναστολή κατασχέσεων για όσο διαρκεί η κρίση.

Σιγά μη δώσουμε λεφτά στο Δημόσιο και τις τράπεζες. Δε φτάνει που παράγουμε πολιτισμό; Να πληρώσει ο εργαζόμενος, ο μισθωτός, τι τον έχουμε;

 

3) Μείωση ασφαλιστικών εισφορών 10% όσο διαρκεί η κρίση.

Δε σας φτάνει που δεν τους έχω όλους μαύρους και ανασφάλιστους;

  • Like 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έρε bookcrossing που τους χρειάζετε....

Εσυ που το ξερεις αυτο; :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έρε bookcrossing που τους χρειάζετε....

Εσυ που το ξερεις αυτο; :)

;):beer:

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Αυτό το θέμα είναι αρκετά παλιό. Παρακαλούμε σκεφτείτε μήπως είναι καλύτερα να ξεκινήσετε ένα νέο θέμα αντί να απαντήσετε σε αυτό.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.