Μετάβαση στο περιεχόμενο

Saturday night's interview (part 6)-Συνέντευξη από τον Φρανσέσκο Αρτιμπάνι [Ιατρού Γιάννης, greekcomics.gr, 3/7/2010]


Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  9146
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  116
  • Content Count:  1734
  • Reputation:   12511
  • Achievement Points:  1734
  • Days Won:  13
  • With Us For:  5491 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  28

Συνέντευξη από τον Φρανσέσκο Αρτιμπανι!!!

 

Και φτάνουμε αισίως στην έκτη Σαββατιάτικη συνέντευξη! Άλλος ένας σεναριογράφος, από τους πιο παραγωγικούς και ποιοτικούς της εποχής μας, που είναι γνωστός για πολλές σειρές του στην Ιταλία και όχι μόνο(όποιος δεν τον γνωρίζει τον κύριο, μπορεί να ρίξει μία ματιά εδώ). Η επόμενη συνέντευξη θα ανέβει από τη ΛΕ.ΦΙ.Κ., αφού εκεί θα είμαι στις 17/07. :P

 

 

Enjoy! :valt:

 

JohnnyMZ: Πότε ξεκίνησε η σχέση σου με τα κόμικς; Πότε αποφάσισες να γίνεις σεναριογράφος κόμικς;

Francesco Artibani: Η σχέση μου με τα κόμικς, σαν αναγνώστης, ξεκίνησε όταν ήμουν παιδί (όπως συμβαίνει με όλον τον κόσμο). Διαβάζω κόμικς από τα έξι μου, και κατά την εφηβεία μου σκεφτόμουν να δουλέψω σ’ αυτόν τον τομέα. Το 1984 διάβασα ένα μικρό εγχειρίδιο του Alfredo Castelli και Silver με τίτλο "Come diventare un autore di fumetti" ("Πώς να γίνεις συγγραφέας κόμικς"), και αποφάσισα να το κάνω στα σοβαρά.

JMZ: Ποιοι ήταν και είναι οι αγαπημένοι σου σχεδιαστές και συγγραφείς;

 

F.A.: Μάλλον είναι πάρα πολλοί! Ο Ρενέ Γκοσσινύ είναι σίγουρα ο αγαπημένος μου σεναριογράφος, αλλά τα ονόματα που τον ακολουθούν είναι τόσα μα τόσα πολλά. Ο Franquin, Ο Υντερζό, ο Σίλβερ, ο Τζακ Κίρμπυκαι ο Τζων Ρομίτα, ο Γουίλ Άισνερ, ο Τζεφ Σμιθ, ο Γκάρυ Λάρσον... η λίστα είναι πραγματικά πολύ μεγάλη, και συνδυάζει τα πάντα, από κλασικούς, από τον Σέγκαρ και τους Φαλκ & Ντέιβις, στον Frank Cho, και περνάει στον Τζόρτζιο Καβατσάνο, στον Micheluzzi, στον Toppi, στον Battaglia, πηδώντας από μια εποχή στην άλλη.

 

JMZ: Τι κόμικς συνήθιζες να διαβάζεις όταν ήσουν παιδί;

F.A.: Το πρώτο μου ανάγνωσμα ήταν το Topolino, αλλά έχω δυνατές αναμνήσεις και από άλλους χαρακτήρες, σαν τον Αστερίξ και τον Σπάιντερ-Μαν.

 

JMZ: Έχεις δημιουργήσει πολλές δημοφιλείς σειρές κατά την διάρκεια της καριέρας σου. Παρ’ όλα αυτά, τα πρώτα σου σενάρια γραφτήκαν σε συνεργασία με άλλους συγγραφείς... Γιατί συνέβη αυτό;

 

F.A.: Μάλλον ήταν θέμα ανασφάλειας, δεν ξέρω... στην πραγματικότητα, τις πρώτες μου ιστορίες έγραψα με φίλους, όπως ο Σίλβανο Καρότι, ο Αλεσσάντρο Μποττέρο και ο Φαμπρίτζιο Ματζόττα, αλλά έχει τύχει να συνεργαστώ και με άλλους σεναριογράφους. Όταν μία ιστορία συγγράφεται από κοινού με άλλους, τότε είναι μία ευχάριστη, δημιουργική εμπειρία (δεν ήταν τυχαίο που έγραψα το "Monster Allergy" με τη σύζυγό μου Κάτια Τσέντομο).

JMZ: Στην Ελλάδα είχαμε την τύχη να διαβάσουμε δύο δημοφιλείς σειρές που είναι στενά συνδεδεμένες με το όνομά σου: το δεύτερο κύκλο του Μίκυ Μυστήριο και το W.I.T.C.H. Πες μου λίγες πληροφορίες "πίσω απ’ τη σκηνή".

F.A.: Το "backstage" δεν ήταν και πολύ επεισοδιακό... Ο εκδότης πίστευε πως οι Witch θα ήταν κάτι μέτριο, αλλά ανακάλυψε από πρώτο χέρι πως ήταν μια, απρόσμενη μεν, αλλά τεράστια δε, επιτυχία. Η αρχική ιστορία που ολοκληρωνόταν σε 12 επεισόδια, μειώθηκε στα 9, για να επαναφερθούν όταν οι πωλήσεις αυξήθηκαν ραγδαία. Οι πέντε μάγισσες που πρωταγωνιστούν αρχικά εμφανίζονταν σε ένα πρότζεκτ με την Νταίζυ, αλλά ευτυχώς κατάφερα να κάνω μια σειρά μόνο για αυτές. Το ΜΜ ήταν ένα πολύ καλό πρότζεκτ με απίθανη ομαδική δουλειά. Θα ήθελα να το δω να μεγαλώνει λίγο περισσότερο, γιατί υπάρχουν ακόμα πολλές ιστορίες να ειπωθούν.

 

JMZ: Ο Β’ κύκλος του Μίκυ Μυστήριο ίσως είναι μία απ’ τις καλύτερες σύντομες σειρές Ιταλικής παραγωγής. Θυμίζει ταινίες νουάρ και αστυνομικές περιπέτειες, ενώ το σενάριό του ήταν πολύ καλογραμμένο. Πιστεύω πως, για τα στάνταρς της Ντίσνεϋ, σειρές όπως αυτή, το PK και το X-Mickey είναι παράτολμες. Κατά τη γνώμη σου, γιατί η Disney Italia προχώρησε στην έκδοση τόσο εναλλακτικών σειρών; Ήταν τόσο σίγουρη η επιτυχία τους;

 

F.A.: Οι εναλλακτικές σειρές, ξεκινώντας από το PK, ήταν μια γενναία προσπάθεια, που γεννήθηκε σε μια ιδιαίτερη στιγμή του εκδοτικού οίκου, όπου υπήρχε η επιθυμία να πειραματιστούν. Το PK τα πήγε καλά, το Witch ακόμα καλύτερα, ενώ το MM ή το X-Mickey (όπως και το δεύτερο και τρίτο "σετ του PK) δεν συνεπήραν τον κόσμο τόσο πολύ. Ο εκδότης είχε κάνει μια σειρά ερευνών πάνω στην αγορά, αλλά τα γεγονότα έδειξαν πως δεν υπάρχει εγγυημένη συνταγή για την επιτυχία, οπότε καμιά έρευνα μάρκετινγκ δεν φέρνει αποτέλεσμα. Είναι βέβαιο πως η Disney του PK – όσον αφορά τους δημιουργούς, τον ενθουσιασμό και την ενέργεια – είναι πολύ διαφορετική από τη σημερινή (φυσικά όμως, έχουν περάσει αρκετά χρόνια από αυτήν την εμπειρία, και οι καταστάσεις, όπως και οι άνθρωποι, έχουν αλλάξει).

 

JMZ: Ας φύγουμε από τα Ντίσνεϋ κόμικς κι ας πάμε σε άλλα σύμπαντα. Το Sky Doll! Ήταν η Μπαρμπάρα και ο Αλεσσάντρο που σου ζήτησηαν να γράψεις κείμενα για το σύμπαν τους, ή ενδιαφερόσουν εσύ για τη σειρά και το επιδίωξες; Ήταν εύκολο να δουλέψεις με ένα σύμπαν που δεν είχες δημιουργήσει ο ίδιος;

 

F.A.: Ήταν μια απλή και ανώδυνη συνεργασία. Η Μπαρμπάρα και ο Αλεσσάντρο μου ζήτησαν να επανεξετάσω τους διαλόγους, ενώ η πλοκή ήταν ήδη καθορισμένη, κι εγώ έκανα απλά μια περίληψη, χωρίς να παρεμβαίνω στη συνύφαση ή τους χαρακτήρες. Το Sky Doll είναι σίγουρα ένα ενδιαφέρον έργο, αλλά σε καμία περίπτωση κοντά σ’ αυτά που μ’ αρέσει να γράφω.

JMZ: Δυστυχώς, ορισμένες γνωστές σειρές σου, όπως το "Monster Allergy" ή το "Kylion" δεν έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα... Μπορείς να μου αφηγηθείς εν συντομία την πλοκή της καθεμιάς;

 

F.A.: Το "Monster Allergy", που έγραψα με την Κάτια Τσέντομο και εικονογράφησε ο Αλεσσάντρο Μπαρμπούτσι με την Μπαρμπάρα κανέπα, αφηγήται την ιστορία του Τζικ, ενός ξεχωριστού παιδιού που μπορεί να δει τα τέρατα που κατοικούν στον αόρατο κόσμο που τον περιβάλλει. Ο Τζικ και η φίλη του Έλενα ζουν συνεχόμενες περιπέτειες που βασίζονται σε τέρατα, πλάσματα και άλλα παράξενα συμβάντα, συνδυάζοντας δράση και χιούμορ. Εκτός από τα 29 τεύχη κόμικς που έχουν βγει, το "Monster Allergy" έχει 2 σειρές κινουμένων σχεδίων, καθώς και μια σειρά από μυθιστορήματα και διηγήματα. Το "Kylion", που δημιούργησε με τον σχεδιαστή Τζούλιο Ντε Βίτα, είναι μια σειρά επιστημονικής φαντασίας που εκτυλίσσεται στο μακρινό μέλλον, με μια παρέα εφήβων ως πρωταγωνιστές, οι οποίοι είναι ναυαγοί σε έναν άγνωστο πλανήτη. Είναι μια σειρά 13 επεισοδίων που εκδόθηκε από την Disney στην Ιταλία, Γερμανία και Αυστρία.

JMZ: Κατά τη διάρκεια της καριέρας σου, έχεις δουλέψε πάνω σε αρκετά, διαφορετικά σύμπαντα... Disney, Sky Doll, Monster Allergy… Διαφοροποιείς το αφηγηματικό σου στυλ σύμφωνα με το κοινό της κάθε σειράς;

F.A.: Σε γενικές γραμμές, το κοινό είναι πάντοτε αχανές, και προτιμώ να κάνω αυτό που ονομάζεται "Κόμικς για όλους" ("για όλες τις ηλικίες" ή "για ευρύ κοινό" για να χρησιμοποιήσω και άλλους ορισμούς). Δεν αλλάζω σχεδόν ποτέ την προσέγγισή μου, απλά προσπαθώ να ταιριάξω την πλοκή στους χαρακτήρες που χρησιμοπιώ.

 

JMZ: Το ίδιο και με τα γκράφικ νόβελς (πιο συγκεκριμένα, τα one-shots);

 

F.A.: Το "Le maître rouge" (ή "Il Boia Rosso" όπως έχει μεταφραστεί στην Ιταλία) πρόκειται για μια ιστορία που εικονογράφησε ο Ίβο Μιλάτζο, που έχει συνεργαστεί με σπουδαίους συγγραφείς και γνωρίζει πώς να "χρησιμοποιεί" το ταλέντο του άψογα, χειρίζοντας την στάση των ηρωών, τις εκφράσεις, αλλά και το χρόνο της ιστορίας, όπως φυσικά και τον ρυθμό. Όταν δουλεύεις με τον Μίκυ δεν μπορείς να ξέρεις ποιανού συγγραφέα την ιστορία θα σχεδιάσεις, αλλά ο συγγραφέας είναι σε θέση να γνωρίζει τον σχεδιαστή και να εφαρμόζει την ιστορία πάνω στο σχεδιαστικό του στυλ. Το δεύτερο ισχύει και εδώ.

 

JMZ: Έχεις ένα αυστηρό πρόγραμμα στη δουλειά σου; Πώς είναι αυτό;

 

F.A.: Το πρόγραμμά μου είναι πολύ σφιχτό, γιατί στην ίδια μέρα πρέπει να γράψω σενάρια και για κόμικς και για κινούμενα σχέδια. Προσπαθώ να χωρίσω την μέρα, και να δουλεύω πρώτα για το ένα και μετά για το άλλο, αλλά συχνά (πολύ συχνά...) έρχομαι αντιμέτωπος με έκτακτες καταστάσεις, (ειδικά σχετικές με την παραγωγή κινουμένων σχεδίων). Γενικά, ξυπνάω νωρίς το πρωί και ξεκινάω να γράφω συνεχόμενα από τις 8:30 μέχρι τις 19:00 (κάνοντας ενδιάμεσα ένα μικρό διάλειμμα για μεσημεριανό). Αυτή είναι μια τυπική μέρα, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις (όπως το "απίθανο" απόγευμα δουλειάς, που με εξαντλεί). Το σημαντικό σε όλη την υπόθεση είναι να μην χάσεις την αυτοσυγκέντρωσή σου και αποσυντονιστείς, αφήνοντας μια ιστορία και ξεκινώντας μια άλλη, για άλλο φύλο ή με διαφορετικούς χαρακτήρες.

 

JMZ: Η έμπνευση έρχεται "εύκολα"; Τι κάνεις για να γράψεις μια ιστορία ή για να δημιουργήσεις ένα καινούργιο σύμπαν, και ποια είναι η όλη διαδικασία που ακολουθεί; Και τέλος, πόσο καιρό χρειάζεται για να ολοκληρωθεί;

 

F.A.: Η έμπνευση δεν έρχεται εύκολα, πρέπει να την ψάξεις, και να την βρεις, σε κάθε περίπτωση. Συνεχιζόμενα πρότζεκτς (όπως το Winx Club σαν κινούμενο σχέδιο ή ο Lupo Alberto σαν κόμικς), είναι σχετικά εύκολα, γιατί οι ήρωες έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και το κάνουν εύκολο να τα εντάξεις στην ιστορία. Για να δημιουργηθεί και αναπτυχθεί ένα νέο σύμπαν δεν υπάρχουν εξ’ ορισμού "χάρτες πορείας", μπορεί να μετατραπεί από έξι μήνες σε έναν χρόνο, ανάλογα τις περιστάσεις. Αν δουλεύεις σε ένα πρότζεκτ που σου έχει ανατεθεί, ο χρόνος είναι περιορισμένος, ενώ αν παλεύεις μία δικιά σου ιδέα μπορείς να το αντιμετωπίσεις πιο χαλαρά (αλλά όχι πολύ).

 

JMZ: Ετοιμάζεις κάτι αυτό το διάστημα;

 

F.A.: Εργάζομαι πάνω σε πολλά πράγματα. Για κινούμενα σχέδια, μόλις τελείωσα τα σενάρια για μια σειρά ονόματι "Pop Pixie" για την Rainbow. Οι χαρακτήρες, που έχει δημιουργήσει ο Ιτζίνιο Στράφι, προέρχονται κατ’ ευθείαν από το σύμπαν των Winx, για τις οποίες ξεκινάω να γράφω τον πέμπτο κύκλο. Αλλά υπάρχουν και άλλες τρεις σειρές που εγκαινιάζω παράλληλα, μέσω του στούντιο που δημιούργησα με την σύζυγό μου Κάτια Τσέντομο (www.redwhale.it για λεπτομέρειες). Όσο για τα κόμικς, τους τελευταίους μήνες γράφω για μια παιδική σειρά στις εκδόσεις Glenat, την σειρά "Willy Wonder" που εικονογραφεί ο Σύλβιο Καμπόνι (μεγάλος δημιουργός και καλός μου φίλος). Το πιο πολύπλοκο πρότζεκτ απ’ όλα είναι αυτό για τον εορτασμό των 150 χρόνων της Ιταλικής ενότητας. Πρόκειται για 6 ιστορίες με συνολικά 180 σελίδες, που αναφέρουν τα ονόματα γνωστών ηρωών των Ιταλικών κόμικς. Οι πρώτοι δύο τόμοι θα βγουν το 2011, κατά την διάρκεια της εθνικής εορτής. Επιπλέον, γράφω και για τη μεταφορά του Pop Pixie σε κόμικς, που θα δημοσιεύεται στο νέο μηνιαίο περιοδικό που θα είναι αφιερωμένο στους χαρακτήρες, αφήνοντας όλες τις τηλεοπτικές σειρές.

 

JMZ: Μελλοντικά σχέδια;

 

F.A.: Υπάρχουν αρκετά πράγματα που θα υλοποιηθούν τον επόμενο χρόνο, και για κόμικς αλλά και για καρτούνς. Ένα καινούργιο κόμικ που δημιούργησα βασιζόμενος σε μια πολύ καλή ιδέα, σε συνεργασία με τον Wherther dell’ Edera και επίσης μια ιδέα για το “Monster Allergy” που σκέφτομαι να τελειοποιήσω (μαζί με τους υπόλοιπους δημιουργούς της σειράς).

 

JMZ: Κάτι που θα ήθελες να προσθέσεις;

 

F.A.: Θα 'θελα η μέρα να έχει 72 ώρες. Ευχαριστώ για τις ερωτήσεις, και καλές δουλειές!

 

:cheers3:

Επεξεργασία από JohnnyMZ
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  11637
  • Group:  Members
  • Topic Count:  8
  • Content Count:  57
  • Reputation:   330
  • Achievement Points:  57
  • Days Won:  1
  • With Us For:  5228 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Aν και μου είναι παντελώς άγνωστος, η συνέντευξη είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ για άλλη μια φορά.

Η επόμενη θα είναι απο Έλληνα ή Ξένο ?

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  9146
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  116
  • Content Count:  1734
  • Reputation:   12511
  • Achievement Points:  1734
  • Days Won:  13
  • With Us For:  5491 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  28

:thanks:

 

 

Η επόμενη θα είναι απο Έλληνα ή Ξένο ?

 

Κάθε δεύτερο (εκτός απροόπτου) Σάββατο, ανεβάζω μία συνέντευξη από ξένο -και μέχρι στιγμής μόνο Ντισνεϋ- δημιουργό. Επειδή (για διάφορους λόγους) μου είναι πιο εύκολο μία με ξένους, το έχω θέσει ως προτεραιότητα. Παρ' όλα αυτά, όποτε τύχει κάποια "Ελληνική", ανεβαίνει Κυριακή, για να μην τις μπερδεύω (και να μπορώ να ανεβάσω την ίδια βδομάδα από Έλληνα και ξένο ;)).

 

Μιας και ρώτησες όμως, έχε υπ' όψιν σου πως οσονούπω θα πάρω συνέντευξη από Έλληνα δημιουργό. :D

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  9282
  • Group:  Members
  • Topic Count:  2
  • Content Count:  150
  • Reputation:   998
  • Achievement Points:  150
  • Days Won:  1
  • With Us For:  5484 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Nice one Μικρέ Θεούλη! Ξερεις ποια συνεντευξη (βασικα 2) περιμενουμε ολοι :Ρ

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • Valtasar changed the title to Saturday night's interview (part 6)-Συνέντευξη από τον Φρανσέσκο Αρτιμπάνι [Ιατρού Γιάννης, greekcomics.gr, 3/7/2010]

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.