Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΟΙ ΔΡΑΠΕΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΑΚΙΕΡΑΣ


mits63

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

Τίτλος:
ΔΡΑΠΕΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΑΚΙΕΡΑΣ (ΟΙ)
Σενάριο/Kείμενα:
Ευγένιος Τριβιζάς
Σχέδιο:
Ράνια Βαρβάκη
Εκδοτική:
Hμερ. έκδοσης:
2009
Εξώφυλλα:
1 + 1 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Τεύχη:
1
Κατηγορία:
Αυτοτελές
Είδος εντύπου:
Κόμικ
Βιβλιοδεσία:
Ράχη με μαλακό εξώφυλλο
Περιεχόμενο:
Φαντασίας
Μέγεθος:
21.5 x 29.0
Σελίδες:
112
Χρώμα:
Έγχρωμο (ΕΓΧ)
Προέλευση:
Ελληνική
ISBN:
978-960-219-216-0

  • Member ID:  7341
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  101
  • Content Count:  1379
  • Reputation:   6443
  • Achievement Points:  1379
  • Days Won:  5
  • With Us For:  5638 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  60

tn_DrapetesTisSkakieras_0001.jpg tn_DrapetesTisSkakieras_0001z.jpg

 

 

Αναφερθήκαμε παλιότερα σ' αυτό εδώ και εδώ αλλά παρουσίαση δεν έχει γίνει πράγμα μάλλον περίεργο γιατί τον Δεκέμβρη τα βιβλιοπωλεία στο Ηράκλειο ήταν γεμάτα με αυτό, πως σας ξέφυγε στην Αθήνα; Τι έχουμε λοιπόν εδώ; Κατ' αρχήν μια ιδέα που είχε όλες τις πιθανότητες επιτυχιάς: Κείμενα του γνωστού και εξαίρετου Ευγένιου Τριβιζά και όμορφα σκίτσα της Ράνιας Βαρβάκη. Προσθέστε και πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης της ιστορίας που την καθιστούν ενδιαφέρουσα σε ένα πολύ μεγάλο εύρος ηλικιών. Επιπλέον είναι ήδη γνωστό αφού έχει ανέβει ως θεατρικό έργο και ως όπερα με μουσική του Γιώργου Κουρουπού. Η έκδοση είναι προσεγμένη με σκληρό εξώφυλλο και επίμετρο μεγάλο μέρος από το πρόγραμμα της παράστασης.
Γιατί λοιπόν πέρασε έτσι απαρατήρητο; Για ένα και μόνο πιστεύω λόγο: γιατί στη διαδικασία της δημιουργίας του δεν υπήρξε σοβαρός προβληματισμός πάνω στους όρους και τα όρια της τέχνης των κόμικς. Με άλλα λόγια το βιβλίο είναι μάλλον πιστή μεταφορά της όπερας, πλήρης με τα λιμπρέτα της και τα σκηνικά της, και αυτό το γεγονός το καθιστά δύσκολο να λειτουργήσει σαν κόμικς. Αν υπήρχε ένας επιμελητής που να ήξερε από κόμικς και να υποδείκνυε τις δέουσες αλλαγές θα μπορούσε να είναι ένα αριστούργημα. Τώρα... συνίσταται ανεπιφύλακτα για παιδιά και εφήβους καθώς μάλιστα βάζει μερικά πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα για τον νόμο και την παραβίαση του, αλλά το κοινό που διαβάζει κόμικς ή που θα ήθελε να διαβάσει μάλλον δεν θα το συγκινήσει πολύ. Κρίμα, ίσως την άλλη φορά, ίσως ληφθεί υπόψη ότι τα κόμικς ακόμα και αν απευθύνονται αποκλειστικά σε παιδιά, είναι μια σοβαρή υπόθεση.
 

post-7341-126959584312_thumb.jpgpost-7341-12695958913_thumb.jpg

---

  • Το μέλος Bonadrug πρόσθεσε ΕΔΩ:
Quote

Το πρόσφατο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά Οι δραπέτες της σκακιέρας (Καλέντης) πούλησε από τον Οκτώβριο 8.000 αντίτυπα.

...πούλησε δηλαδή αστρονομικά για κόμικ έκδοση (αν εξαιρέσουμε το Logicomix). Μη ξεχνάμε άλλωστε τη διαχρονικότητα των βιβλίων του Τριβιζά που τα περισσότερα βιβλία του (Η γάτα, τα μαξιλάρια, τα λυκάκια κλπ) πουλάνε κάθε χρόνο 10.000-15.000 αντίτυπα έχοντας σπάσει το φράγμα των 100 χιλιάδων προ πολλού.

(σνιπ)

Τώρα η συνεργασία του Τριβιζά με τον σαφώς δικό μας άνθρωπο Μαρουλάκη έφερε πολύ καλύτερα αποτελέσματα καθώς οι τόμοι της Φρουτοπίας από τη Modern Times έχουν πουλήσει μέχρι τώρα 25.000 αντίτυπα.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  1271
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  715
  • Content Count:  3478
  • Reputation:   20253
  • Achievement Points:  3535
  • Days Won:  16
  • With Us For:  6281 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Γιατί λοιπόν πέρασε έτσι απαρατήρητο;

 

Δεν θα έλεγα ότι πέρασε ακριβώς απαρατήρητο.

 

 

...πούλησε δηλαδή αστρονομικά για κόμικ έκδοση (αν εξαιρέσουμε το Logicomix). Μη ξεχνάμε άλλωστε τη διαχρονικότητα των βιβλίων του Τριβιζά που τα περισσότερα βιβλία του (Η γάτα, τα μαξιλάρια, τα λυκάκια κλπ) πουλάνε κάθε χρόνο 10.000-15.000 αντίτυπα έχοντας σπάσει το φράγμα των 100 χιλιάδων προ πολλού.

Πιστεύω πως και οι δραπέτες θα έχουν ανάλογη πορεία, αργή αλλά σταθερή.

 

Δηλαδή το βιβλίο είχε απήχηση στο παραδοσιακό κοινό του Τριβιζά, αλλά πραγματικά πέρασε απαρατήρητο για το κοινό των κόμικς . Δεν μπόρεσε να το προσεγγίσει. Ίσως και να μη το προσπάθησαν πραγματικά οι δημιουργοί, καθότι δεν το είχαν ανάγκη.

 

 

Τώρα η συνεργασία του Τριβιζά με τον σαφώς δικό μας άνθρωπο Μαρουλάκη έφερε πολύ καλύτερα αποτελέσματα καθώς οι τόμοι της Φρουτοπίας από τη Modern Times έχουν πουλήσει μέχρι τώρα 25.000 αντίτυπα.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • DaDiRa changed the title to ΟΙ ΔΡΑΠΕΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΑΚΙΕΡΑΣ .
  • 7 months later...

  • Member ID:  33481
  • Group:  Members
  • Topic Count:  6
  • Content Count:  403
  • Reputation:   2195
  • Achievement Points:  443
  • Days Won:  0
  • With Us For:  2019 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Βλέπω ότι εδώ και χρόνια δεν υπάρχει κίνηση για αυτό το κόμικ. Ας πω λοιπόν εγώ την δική μου γνώμη μιας και σήμερα τελείωσα και εγώ τους "δραπέτες".

 

On 3/26/2010 at 11:31 AM, mits63 said:

το βιβλίο είναι μάλλον πιστή μεταφορά της όπερας, πλήρης με τα λιμπρέτα της και τα σκηνικά της, και αυτό το γεγονός το καθιστά δύσκολο να λειτουργήσει σαν κόμικς

 

Νομίζω ότι ήταν ένα πετυχημένο σχόλιο.

Και εγώ κατάλαβα πως το κόμικ είναι μια κομικολιμπρέτο έκδοση της ομώνυμης όπερας. Φαίνεται καθαρά ότι προσπάθησαν να δώσουν μια αίσθηση "όπερας" στο κόμικ αλλά αυτό εμένα μου φάνηκε ανούσιο και αρνητικό. Απ όσο γνωρίζω στις παλαιότερες εκδόσεις, το βιβλίο συνοδευόταν και με ένα cd με τα τραγούδια της όπερας. Στην έκδοση που έχω εγώ το cd δεν υπήρχε.Είχα ακούσει όμως πριν αρχίσω το κόμικ το -νομίζω- καλύτερο τραγούδι της όπερας το οποίο με προιδέασε αρκετά θετικά. Αλλά αυτός που δεν το έχει ακούσει σίγουρα δεν έχει προϊδεαστεί αντίστοιχα. Μετά την ιστορία υπάρχει ένα επίμετρο με 20+ σελίδες για την όπερα με πληροφορίες για τους συντελεστές, τους μουσικούς, με σχόλια απο τον συνθέτη αλλά και τον ίδιο τον Τριβιζά. Πέρα απο τις σελίδες με σχόλια του ίδιου του Τριβιζά , όλα τα άλλα μου φάνηκαν τελείως αχρείαστα. Δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει και πολλούς να μάθουν για τα μουσικά θέματα της όπερας ακόμα και αν γράφει ο ίδιος ο συνθέτης. Εγώ το κόμικ διάβασα, και για αυτό θέλω να δω σχολιασμούς και όχι για κάποια όπερα. Ειδικά οι πρώτες σελίδες του επιμέτρου είναι σαν να βλέπεις διαφημιστικά φυλλάδια. Σελίδες με ονόματα συντελεστών, μουσικών, αφίσες που αναγράφονται οι χορηγοί της όπερας, περίληψη του έργου αλλά και παράθεση στίχων απο τα λόγια των ηθοποιών. Αδιάφορα όλα. Βασικά όλο αυτό θα είχε νόημα αν δινόταν στο τέλος της παράστασης της όπερας που θα παρακολουθούσαμε. Αλλά νομίζω οι περισσότεροι δεν είδαμε καμία παράσταση για να χρειαστεί να τα διαβάσουμε-και συνεπώς να τα αγοράσουμε- όλα αυτά.

 

Η ποιότητα του βιβλίου είναι νομίζω αρκετά υψηλή. Ωραίο εξώφυλλο, ωραίοι χρωματισμοί αλλά και ποιότητα χαρτιού. Μόνο που προσωπικά θα προτιμούσα το φύλλο να μην είναι τόσο χοντρό και άκαμπτο. Μάλλον όμως νομίζω ότι επιλέχθηκε τέτοιο φύλλο για να "θυμίζει" περισσότερο τη δομή με την οποία φτιάχνονται γενικά τα παραμύθια δηλαδή σκληρό εξώφυλλο και χοντρό φύλλο. Στα χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το εξώφυλλο είναι μαλακό. Το εξώφυλλο της έκδοσης όμως που έχω εγώ είναι σκληρό.

 

Όσο αφορά το κόμικ τώρα νομίζω έχουμε πολλά θετικά. Σχεδιάστρια του έργου είναι η Ράνια Βαρβάκη και το σχέδιο της πιστεύω πως είναι καταπληκτικό. Oι πανέμορφες εικόνες δημιουργούν μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα. Το όνομα της εικονογράφου ήταν και αυτό που με ώθησε στην τελική να αγοράσω το βιβλίο. Δείγματα της Ρ. Βαρβάκη είδα για πρώτη φορά όταν διάβαζα το "Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες" και είχα εντυπωσιαστεί με την εικονογράφηση. Έκτοτε έψαξα και στο ίντερνετ αλλά και σε άλλα βιβλία να δω και άλλα έργα της και πραγματικά δηλώνω ερωτευμένος με τα σχέδιά της. Χαρακτηριστικά αναφέρω και την υπέροχη εικονογράφηση στο βιβλίο - επίσης του Τριβιζά -τα "Τα 33 ροζ ρουμπίνια" όπου το ασπρόμαυρο σχέδιο αναδεικνύει την απλή και πολύ όμορφη γραμμή της. Φαίνεται ότι εκτός απο την εικονογράφηση, η Βαρβάκη είναι και καταπληκτική και στο να σχεδιάζει κόμικς.

 

Off topic/:άλλο εικονογράφος και άλλο κομίστας;

Eπίσης δεν θα ήταν τέλεια μια συνοπτική επιτομή της "φρουτοπίας" απο την Ρ. Βαρβάκη;   :)

Τέλος του off topic//.

 

Eπίσης τα κείμενα είναι υπέροχα, γραμμένα με μια ποιητική χροιά. Δύο σκακιστικά κομμάτια ταξιδεύουν έξω απο την σκακιστική φυλακή μέσω μιας μελωδίας του πιάνου κάνοντάς σε να αναρωτιέσαι· ταξιδεύουν αλληγορικά στην πραγματικότητα μέσω της φαντασίας ή ταξιδεύουν πραγματικά σε φανταστικούς κόσμους;


Βάση του έργου είναι μια ιστορία αγάπης.Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου μια ιστορία αγάπης φαίνεται απλοϊκή (με αρνητικές εντυπώσεις) όπως το κόμικ του "Ερωτόκριτου" αλλά και περιπτώσεις που η φαινομενικά απλή ιστορία αγάπης μπορεί να δώσει κάποια διδάγματα και συμβολισμούς (καλή ώρα όπως εδώ). Το κόμικ βέβαια μπορεί να πλασάρεται κυρίως σαν "παιδικό", παρ όλα αυτά νομίζω ότι μπορεί να το απολαύσει και ένας μεγάλος. Είναι γνωστό ότι ο Τριβιζάς είναι λογοτέχνης και ότι στα έργα του κάνει ψυχογράφημα. Απο αυτό τον κανόνα δεν εξαιρείται ούτε αυτό το βιβλίο. Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν κάποια μηνύματα που ήθελε να περάσει αλλά εγώ δεν τα αντιλήφθηκα. Θα ήθελα πάντως να βρω κάποιο σχολιασμό του έργου. Έναν μικρό σχολιασμό όμως κάνει και ο ίδιος ο Τριβιζάς στο επίμετρο του βιβλίου ο οποίος φυσικά είναι καταπληκτικός.

 

Επίσης δεν κατάλαβα και αυτό που λέει στο οπισθόφυλλο δηλαδή το: γεράκι χωρίς σκιά". Στο κόμικ φαίνεται καθαρά η σκιά του γερακιού. Το κείμενο του οπισθοφύλλου αναφέρεται στην όπερα· μήπως του έκαναν αντιγραφή χωρίς να το προσέξουν; Δεν το γνωρίζω.

 

Όπως γίνεται σε όλα τα έργα, πάντα προβαίνουμε σε μια "αντικειμενική" σύγκριση θετικών και αρνητικών αλλά και σε μια τελείως υποκειμενική αντίληψη του έργου ώστε τελικά να αποφανθούμε αν μας αρέσει ή όχι. Στην δική μου περίπτωση όσο αφορά αυτό το έργο, το πρόσημο είναι σίγουρα θετικό. Πιστεύω πως αξίζει τουλάχιστον μια ανάγνωση απο έναν φίλο των κόμικ.

 

 

Σίγουρα αποτελεί ένα ξεχωριστό στολίδι στη βιβλιοθήκη μου.

Επεξεργασία από lovcom
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 3 months later...

  • Member ID:  30580
  • Group:  Members
  • Topic Count:  45
  • Content Count:  1830
  • Reputation:   13169
  • Achievement Points:  1940
  • Days Won:  7
  • With Us For:  3428 Days
  • Status:  Online
  • Last Seen:  
  • Age:  41

Απ'ότι βλέπω στις ιστοσελίδες μεγάλων βιβλιοπωλείων, υπάρχει και εναλλακτικό εξώφυλλο με την επιγραφή "Με το CD της Όπερας" (και διαφορετικό ραβδοκώδικα στο οπισθόφυλλο) και φυσικά αυξημένη τιμή (κατά ένα μέσο όρο της τάξης των περίπου 7 ευρώ). Παραθέτω εικόνα χαμηλής ανάλυσης από το διαδίκτυο:

1562257499_CD.jpg.d880929f4f1872a6bec1e4dcb307ed05.jpg

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  33481
  • Group:  Members
  • Topic Count:  6
  • Content Count:  403
  • Reputation:   2195
  • Achievement Points:  443
  • Days Won:  0
  • With Us For:  2019 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

apetoussis που το είδες; Σε πολιτεία/πρωτοπορία δείχνει εξαντλημένο.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  30580
  • Group:  Members
  • Topic Count:  45
  • Content Count:  1830
  • Reputation:   13169
  • Achievement Points:  1940
  • Days Won:  7
  • With Us For:  3428 Days
  • Status:  Online
  • Last Seen:  
  • Age:  41

Άμεσα διαθέσιμο στο βιβλιοπωλείο Πάργα στην Κύπρο :)

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 4 months later...

  • Member ID:  30580
  • Group:  Members
  • Topic Count:  45
  • Content Count:  1830
  • Reputation:   13169
  • Achievement Points:  1940
  • Days Won:  7
  • With Us For:  3428 Days
  • Status:  Online
  • Last Seen:  
  • Age:  41

On 9/4/2019 στο 5:57 ΜΜ, apetoussis82 είπε:

Άμεσα διαθέσιμο στο βιβλιοπωλείο Πάργα στην Κύπρο :)

 

Ορίστε και οι αποδείξεις :)

 

Φωτογραφίες στο ράφι του βιβλιοπωλείου: εξώφυλλο & πίσω εσώφυλλο στο οποίο φαίνεται το φακελάκι-τσεπάκι με το CD.

 

1402690889_.thumb.jpg.94bf55bb5fb267b0622f382431fe751c.jpg        334098602_CD.thumb.jpg.7cc12a1087dc85dc07f8990f35c5e836.jpg

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  33481
  • Group:  Members
  • Topic Count:  6
  • Content Count:  403
  • Reputation:   2195
  • Achievement Points:  443
  • Days Won:  0
  • With Us For:  2019 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Α ρε τυχερέ. Ήθελα κι εγώ να ακούσω το cd. Δυστυχώς στο youtube έχουν ανέβει ελάχιστα κομμάτια. Καλή ανάγνωση και ακρόαση! :)

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  30580
  • Group:  Members
  • Topic Count:  45
  • Content Count:  1830
  • Reputation:   13169
  • Achievement Points:  1940
  • Days Won:  7
  • With Us For:  3428 Days
  • Status:  Online
  • Last Seen:  
  • Age:  41

21 ώρες πριν, lovcom είπε:

Α ρε τυχερέ. Ήθελα κι εγώ να ακούσω το cd. Δυστυχώς στο youtube έχουν ανέβει ελάχιστα κομμάτια. Καλή ανάγνωση και ακρόαση! :)

 

Μα δεν πήρα αυτή την έκδοση, πήρα την άλλη, τη λιγότερο ακριβή (αν προσέξεις, οι φωτογραφίες πάρθηκαν στο ράφι του βιβλιοπωλείου). Την πήρα και με έκπτωση από την κάρτα μέλους του βιβλιοπωλείου και με περαιτέρω έκπτωση λόγω του μικρού γδαρσίματος στο οπισθόφυλλο... δηλαδή, σε σχετικά λογική τιμή :) 29 ευρώ, τα βρίσκω υπερβολικά (και με ενδιέφερε κυρίως το κόμικ).

 

Πάντως, αν σε ενδιαφέρει πολύ, δοκίμασε να επικοινωνήσεις με το βιβλιοπωλείο. Ίσως να σου το στέλνουν στην Ελλάδα. Είχε αρκετά αντίτυπα.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  33481
  • Group:  Members
  • Topic Count:  6
  • Content Count:  403
  • Reputation:   2195
  • Achievement Points:  443
  • Days Won:  0
  • With Us For:  2019 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Συγγνώμη δεν το κατάλαβα!

3 hours ago, apetoussis82 said:

Πάντως, αν σε ενδιαφέρει πολύ, δοκίμασε να επικοινωνήσεις με το βιβλιοπωλείο. Ίσως να σου το στέλνουν στην Ελλάδα. Είχε αρκετά αντίτυπα.

Αρκετά τα λεφτά φίλε μου για κάτι το οποίο δεν το έχω και πολλή ανάγκη. Περιμένουμε πάντως να μας πεις κι εσύ τη γνώμη σου για το κόμικ. ; -)

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.