Jump to content
big vaggos

ΣΚΛΗΡΟΚΑΡΔΟΣ ΧΡΥΣΟΚΟΥΚΗΣ [ FLINTHEART GLOMGOLD ]

Recommended Posts

Τι να πρωτοπείς για τον Χρυσοκούκη...;

post-11645-1263245187_thumb.jpg

 

Ο Σκληρόκαρδος Χρυσοκούκης (Flintheart Glomgold) είναι δημιούργημα του Καρλ Μπαρκς, και ουσιαστικά είναι ο απόλυτος αντίζηλος και αντίπαλος του Σκρουτζ Μακ Ντακ. Σημειωτέον πως παλιότερα, το όνομά το στα Ελληνικά ήταν Διαμαντής Αρπάχτρας.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Ο Χρυσοκούκης, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1956, στην ιστορία του Καρλ Μπαρκς Το Δεύτερο Πιο Πλούσιο Παπί του Κόσμου για λογαριασμό του περιοδικού Uncle Scrooge #15. Σε αυτήν την ιστορία, ο Σκρουτζ μαθαίνει από μια εφημερίδα πως ένα παπί το οποίο κατοικεί στην Νότιο Αφρική, λεγόμενο Χρυσοκούκης, είναι το πλουσιότερο στον κόσμο, καθώς η περιουσία του έχει ξεπεράσει τα 6 απιθανικομμύρια.

Ο Σκρουτζ στη συνέχεια, αφού διαβεβαιώνεται πως κι αυτός έχει ξεπεράσει αυτό το αστρονομικό ποσό, αποφασίζει να φύγει για την Νότιο Αφρική προκειμένου να αναμετρηθεί με τον Χρυσοκούκη και να διαπιστώσουν ποιος τελικά είναι πλουσιότερος. Η αναμέτρηση έμελλε να είναι ατελείωτη αφού τα υπάρχοντα τους θα φαίνονται ακριβώς ίσα. Τελικά ο Σκρουτζ καταφέρνει να αποδείξει πως είναι πιο πλούσιος από τον Χρυσοκούκη, ξεπερνώντας τον για λιγα εκατοστά σπάγγου. Αυτή η αναμέτρηση όμως, δεν τελείωσε, αφού θα επαναληφθεί στην Λιμνούπολη αυτην την φορά, στην ιστορία Ο Πρωταθλητής.Τέλος η τρίτη ιστορία του Μπαρκς με τον Χρυσοκούκη που ήταν από τις τελευταίες του Καρλ, το Σαφάρι με το ζόρι.

 

post-11645-1263247816,34_thumb.gif

 

Πολλοί ευρωπαίοι δημιουργοί παρουσιάζουν τον Χρυσοκούκη σαν μόνιμο κάτοικο Λιμνούπολης και δεν είναι λίγες μάλιστα οι ιστοριες στις οποίες τον βλέπουμε ως μέλος της Λεσχης των Εκατομμυριούχων.

 

Εντούτοις, ο Ντον Ρόσα παραμένοντας πιστός στο έργο του Μπαρκς παρουσιάζει το Χρυσοκούκη ως κάτοικο Νοτίου Αφρικής. Επιπλέον, δεν τον παραλείπει από το βραβευμένο έργο του - τον Βίο και την Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ.

 

post-11645-1263249235,96_thumb.jpg

 

Στο ΣΤ' επισοδειο (Ο Τρόμος του Τράανσβαλ) ο Σκρουτζ βοηθάει τον πονηρό Χρυσοκούκη με τον δεύτερο έπειτα να θέλει να ακολουθήσει το Σκρουτζ για να του ανταποδώσει. Όταν ο Σκρουτζ κάποια στγμή αποκοιμιέται, ο Χρυσοκούκης του κλέβει όλα του τα υπάρχοντά και γίνεται καπνός. Τότε βλέπουμε και την μεγαλύτερη έκρηξη θυμού από τον Σκρουτζ στον Βίο και Πολιτεία. Τελικά, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία παραπάνω :spidey_yeah_that: ο Σκρουτζ τον βάζει στο φρέσκο. Ο Ρόσα εδώ όμως, δεν δίνει την ευκαιρία στον Σκρουτζ να μάθει τη ταυτότητα του τυχωδιώκτη, μιάς και φαίνεται να μην γνωρίζει την ύπαρξη του Χρυσοκουκη μέχρι τη συνάντησή τους στο Δεύτερο πιο πλούσιο παπί του κόσμου. Ωστόσο, ο Χρυσοκούκης μαθαίνει το όνομα του Σκρουτζ κι αυτό δεν αντιβαίνει στην ιστορία του Barks, στην οποία ο Χρυσοκούκης τον υποδέχεται πολύ ψύχραιμα.

 

post-11645-1263251634,83_thumb.jpg

 

Ο Χρυσοκούκης έχει παρόμοια ιδεολογία με τον Σκρουτζ. Ειναι φιλόδοξος, πονηρός και ανηλεής. Αντανακλά τέλεια την προσωπικότητα του Σκρουτζ κι έχουν και πάλι παρόμοια ιδεώδη και στόχους: Την μανιώδη επιδίωξη απόκτησης πλούτου, βασιζόμενοι στον υλικό ευδαιμονισμό. Ωστόσο, ο Χρυσοκούκης υστερεί σε κάποιες ιδιότητες. Για παράδειγμα δεν έχει την συμπόνια, την γενναιοδωρία, και την μεγαλοψυχία του Σκρουτζ, ιδιότητες που χαρακτηρίζουν τον Σκρουτζ, παρότι δεν είναι και τόσο ευδιάκριτες. Επιπλέον, ο Χρυσοκούκης δεν διστάζει να παραβιάσει το νόμο κάνοντας απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Σκρουτζ και των ανιψιών του κι επιδιώκοντας να τους βγάλει απ' τη μέση χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα.

 

Αυτά για τον Σκληρόκαρδο Χρυσοκούκη :dance: ...!

 • Like 22

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καταπληκτικό αφιέρωμα για έναν από τους πιο αγαπημένους (μου) "κακούς" του σύμπαντος των παπιών!!! Υπέροχες και οι εικόνες που ανέβασες, σχεδιασμένες όλες απ' τον Ρόσα, του οποίου το σχέδιο τα σπάει... Πόρωση ήταν η σκηνή από την ιστορία που ο Χρυσοκούκης σημαδεύει με το όπλο του τον Σκρουτζ, στον "Γιο του Ηλιου". Θα ανεβάσω σκαν προσεχώς!

 

Μπράβο Βαγγέλη! :respect:

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ ωραίο το αφιέρωμα! Κι εμένα ο Χρυσοκούκης είναι ο αγαπημένος μου κακός, κυρίως λόγω των ιστοριών του Ρόσα όπου ανταγωνίζεται τον Σκρουτζ στην εύρεση αμύθητων θησαυρών. Και οι 3 ιστορίες του Μπαρκς βεβαίως είναι εξαιρετικές.

 

:beer:

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

μπράβο βαγγέλη! Τα σπάει τόσο ο ήρωας όσο και το φοβερο αφιέρωμα! συνεχισε την καλη δουλεια!

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τώρα που το θυμήθηκα :P , να κι ένα link από το inducks, με τις ιστορίες - με πρωταγωνιστή τον Χρυσοκούκη, που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα: (Ιστορίες με τον Χρυσοκούκη)

Edited by big vaggos
 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και ένα tip για το inducks. Στην αναζήτηση επιλέγοντας την Ελλάδα στο "Εκδόσεις στην" (κάτω κάτω), σου εμφανίζει και τα τεύχη. ;)

 

 

:beer::beer:

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και ένα tip για το inducks. Στην αναζήτηση επιλέγοντας στο "Εκδόσεις στην" (κάτω κάτω) την Ελλάδα, σου εμφανίζει και τα τεύχη. ;)

 

 

:beer::beer:

I know! :) Απλά, στην προκειμένη περίπτωση πήγα απ' ευθείας από το προφίλ του Χρυσοκούκη, στις εκδόσεις στην Ελλάδα. :thinking: Χμμ, πάντως θα το διορθώσω στο ποστ ;) ...!

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλούτσικος ο Ρόμπαξ αλλά εδώ μιλάμε για true evil :devil: !!!Οι ιστορίες με αυτον από Barks και Rosa απλά δεν παίζονται :dance::dance::dance:

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Φοβερό αφιέρωμα Βαγγέλη.Είναι ένας από τους πιο μοχθηρούς κακούς στην ιστορία των Disney κόμικς... :devil:

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

[ΚΟΜΙΞ τ. 119, 05/1998]

post-11351-0-86138100-1330261287_thumb.jpg

Edited by Quackmore
 • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πάντα τον θεωρούσα πολύ πιο αξιόλογο αντίπαλο για τον Σκρουτζ σε σχέση με τον Ρόμπαξ. Ο Χρυσοκούκης τον έχει δυσκολέψει πολύ περισσότερο στις μεταξύ τους αναμετρήσεις... Υπέροχο αφιέρωμα!!!

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στο Μεγάλο Μίκυ νο 5 πάντως ονομάζεται Κοκκινομάλης Ντάξυ Στουπ. Ντάξει;   :P

 

post-2298-0-76874200-1493418134_thumb.jpg

 • Like 10

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στο Μεγάλο Μίκυ νο 5 πάντως ονομάζεται Κοκκινομάλης Ντάξυ Στουπ. Ντάξει;   :P

 

attachicon.gifflint.jpg

Εκτός από Ντάξυ Στουπ, να προστεθεί και το Διαμαντής Αρπάχτρας (Κόμιξ #35) και Διαμαντής Σκληρόκαρδος (Κόμιξ #36) (πάντα για Α' Περίοδο μιλάμε). Επίσης στο inducks τον αναφέρει και ως Εξηνταβελόνη, αλλά δεν παραθέτει την ιστορία στην οποία αναφέρεται με αυτό το όνομα. https://inducks.org/character.php?c=FLG

 • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.