Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πενήντα κεράκια για τον Γαλάτη Αστερίξ [ Λαζαρίδου Αστερόπη, tovima.gr, 20/10/2009 ]


The_Sandman

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  10460
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  340
  • Content Count:  5714
  • Reputation:   52802
  • Achievement Points:  5714
  • Days Won:  38
  • With Us For:  5407 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  40

Πενήντα κεράκια για τον Γαλάτη Αστερίξ
Σειρά εκδηλώσεων για τα πεντηκοστά γενέθλια του θρυλικού κόμικ των 325 εκατ. αντιτύπων στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Ηταν 29 Οκτωβρίου του 1959 όταν το εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό «Ρilote» φιλοξενούσε για πρώτη φορά στις σελίδες του ένα στριπ με τις περιπέτειες του ανυπότακτου Γαλάτη Αστερίξ. «Δεν είχαμε μεγάλες φιλοδοξίες. Ο σκοπός μας ήταν να φτιάξουμε ένα κόμικ στριπ με ντόπιους ήρωες, καθώς όλα τα περιοδικά τότε ήταν γεμάτα από αμερικανικά κόμικς» δήλωσε πρόσφατα ο Αλμπέρ Ουντερζό, ο οποίος έντυνε με τα ευφάνταστα σκίτσα του τις ξεκαρδιστικές ιστορίες του Ρενέ Γκοσινί. Το 1961 κυκλοφόρησε σε 6.000 αντίτυπα το πρώτο σκληρόδετο τεύχος, που δεν άργησε να γίνει ανάρπαστο. Κάπως έτσι γεννήθηκε και εξελίχθηκε μια μακροχρόνια σχέση με το κοινό, η οποία απέφερε 33 άλμπουμ και πωλήσεις 325 εκατ. αντιτύπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι επί αιώνες «ελεύθεροι πολιορκημένοι» Ελληνες δεν θα μπορούσαν παρά να ταυτιστούν με το γαλατικό χωριό που βάλλεται από χίλιες δυο μεριές, αλλά στο τέλος κατορθώνει πάντα να επιβιώνει. Η Ελλάδα λοιπόν τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία στον κοντοπίθαρο ήρωα αποτελώντας, συγκριτικά με τον πληθυσμό της, την τέταρτη σε πωλήσεις «Αστερίξ» χώρα.

Ο Αστερίξ μάς συστήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 από τις εκδόσεις Σπανός, ενώ στα 20 χρόνια που κυκλοφορεί από τη Μαμούθ Κόμιξ έχει πουλήσει 5,5 εκατ. αντίτυπα. Το Γαλλικό Ινστιτούτο εγκαινιάζει την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, παρουσία του γάλλου πρεσβευτή Κριστόφ Φαρνό, μια σειρά εκδηλώσεων για να γιορτάσει τα πεντηκοστά γενέθλια του θρυλικού κόμικ.

Το bistrot του Γαλλικού Ινστιτούτου θα μεταφέρει το κοινό ως τις 5 Νοεμβρίου στο πολύχρωμο σύμπαν των Ουντερζό- Γκοσινί, σκιαγραφώντας τη διαδρομή του βραχύσωμου ήρωα στην Ελλάδα: εξώφυλλα, βινιέτες, οι χαρακτήρες που έγιναν ένα με τα παιδικά μας χρόνια αλλά και την ενήλικη ζωή μας, καθώς και περίεργα γκάτζετ. Την ημέρα των εγκαινίων άλλωστε, στις 19.00, θα φιλοξενηθεί και μια συζήτηση στογγυλής τραπέζης με θέμα «Αsterix και bande dessinee, ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Η επιρροή τους στο ελληνικό κόμικ και την ελληνική πραγματικότητα». Επίτιμος προσκεκλημένος θα είναι ο σκιτσογράφος και σχεδιαστής του Λούκυ Λουκ Αchde, ο οποίος θα αναζητήσει τους λόγους που κάνουν τον... πενηντάρη Αστερίξ τόσο γοητευτικό, ο Αρης Μαλανδράκης (συγγραφέας, δημοσιογράφος), ο Στάθης (δημοσιογράφος, σκιτσογράφος), ο Γιάννης Σκαρπέλος (αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου) και ο Χρήστος Χωμενίδης (συγγραφέας).

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
Σίνα 31
τ. 210 3398.600



Αξίζει να γνωρίζουμε...

* Το μικροσκοπικό σκυλάκι του θεόρατου Οβελίξ λέγεται Ιντεφίξ και το όνομά του στα γαλλικά σημαίνει «έμμονη ιδέα». Ο έλληνας μεταφραστής της σειράς είχε αρχικά την έμπνευση να τον αποδώσει ως... Κατρουλίξ. Δύο τεύχη αργότερα η χαμένη τιμή του κουταβιού αποκαταστάθηκε: Παρουσιαζόταν πλέον με το πραγματικό του όνομα και την υποσημείωση: «Ο Κατρουλίξ μεγάλωσε και θέλει να τον φωνάζουν έτσι από ΄δω και πέρα!».

* Το «είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι», η διασημότερη ίσως φράση του κόμικ, ανήκει στον Οβελίξ. Την αναφώνησε για να σχολιάσει τα πολυώροφα διαμερίσματα των αντιπάλων του, μη μπορώντας να καταλάβει πώς είναι δυνατόν το ταβάνι του ενός να είναι το πάτωμα του άλλου.

* Κατά τη δεκαετία του 1960 υπήρχαν οι σκέψεις να υποδυθεί ο Λουί ντε Φινές τον Αστερίξ στη μεγάλη οθόνη, πλάνο που δεν ευοδώθηκε ποτέ, κυρίως επειδή ο διάσημος κωμικός αρνούνταν να εμφανιστεί με μουστάκι.

* Τα ονόματα Αστερίξ και Οβελίξ προέρχονται από τον αστερίσκο και τον οβελίσκο, τα δύο σημαδάκια που μπαίνουν στις παραπομπές των βιβλίων και υπονοούν ότι οι δύο αυτοί ήρωες είναι οι εξαιρέσεις στον κανόνα, ως αιώνιοι ανυπότακτοι. Οταν όμως είχε ερωτηθεί σχετικά ο Γκοσινί, είχε πει: «Διάλεξα το όνομα Αστερίξ για να είμαστε πρώτοι πρώτοι στην εγκυκλοπαίδεια των κόμικς».

πηγή

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.