Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΚΥΡ [ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (1937) ]


DJO

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

Δημιουργός:
ΚΥΡ [ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ]
Ημερ. γέννησης:
1937
Τόπος γέννησης:
Αθήνα
Εργογραφία:

  • Member ID:  556
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  1537
  • Content Count:  22474
  • Reputation:   120954
  • Achievement Points:  22479
  • Days Won:  791
  • With Us For:  6317 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

post-6330-1249226168.jpg

 

 

1937
Γεννιέται στην Αθήνα από γονείς Σμυρνιούς, πρόσφυγες πρώτης γενιάς.
Τελειώνει Δημοτικό και Γυμνάσιο στη Ν. Σμύρνη.

1954-1958
Φοιτά στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Τορίνο, (Σχολή Βιτρίνας και Διαφήμισης) και στη συνέχεια στην Accademia di Belle Arti της Ρώμης, (Τμήμα Διακοσμητικής και Βιτρίνας). Τελειώνει με «άριστα» και τις δυο σχολές.
Παράλληλα, ασχολείται με τη διαφήμιση, την αφίσα και το κινούμενο σχέδιο.

1957
Επίσημος συνεργάτης-γελοιογράφος του ιταλικού χιουμοριστικού περιοδικού Il Travaso. Την ίδια περίοδο σκίτσα του δημοσιεύονται και στις κυριακάτικες εκδόσεις της Il Corriere della Sera.
Υπογράφει ως KiRiA.

1958
Βρίσκεται μεταξύ Ρώμης - Αθήνας και επιδιώκει κάποια καλή συνεργασία στη γενέτειρά του, παράλληλα με την οριστική επιστροφή του σε αυτή.
Βραβεύεται - στο πλαίσιο Τουριστικής Έκθεσης - στο Foligno της Ιταλίας.

1959-60
Υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία. Ο Γ. Π. Σαββίδης, διευθυντής σύνταξης στην - εφημερίδα τότε - Ταχυδρόμος, τον διαβάζει στο Il Travaso και τον αναδημοσιεύει αμέσως. Τιμής ένεκεν ο Γ. Κυριακόπουλος θα του αφιερώσει αργότερα, το πρώτο του βιβλίο.
Συνεργάζεται με το περιοδικό Γυναίκα.

1961
Προσλαμβάνεται ως επίσημος πολιτικός γελοιογράφος στη Μεσημβρινή. Η Ε. Βλάχου τον βαφτίζει ΚΥΡ. Η συνεργασία του με την εφημερίδα διαρκεί από την κυκλοφορία του πρώτου φύλλου, ως το κλείσιμό της από τη δικτατορία.

1964
Εικονογραφεί το πρώτο ευθυμογραφικό βιβλίο του Φ. Γερμανού, με τίτλο: Με Συγχωρήτε, Λάθος!

1966
Του απονέμεται το Β΄ Βραβείο για το σύνολο του έργου του (το Α΄ Βραβείο απονέμεται στον Φωκίωνα Δημητριάδη) από το - περιοδικό τότε - Ελευθεροτυπία του Αλέκου Φιλιππόπουλου. Συνεργάζεται με το ΑΛΦΑ και τις ΕΙΚΟΝΕΣ.

1967
Η Δικτατορία κλείνει τη Μεσημβρινή. Την ίδια περίοδο πρωτοδημοσιεύεται στο περιοδικό Εικόνες το -αλληγορικά επίκαιρο- κόμικ Οδύσσεια, μια από τις μεγαλύτερές του επιτυχίες. Ο Κυρ λογοκρίνεται, και του απαγορεύεται κάθε σχέση με τα έντυπα. Αυτοβαφτίζεται «Μακ Πάππας», ψευδώνυμο με σαφείς αναφορές στα επώνυμα των συνταγμ/ρχών της χούντας: Μακ-αρέζος, Παπ-αδόπουλος, Πα-ττακός. Με αυτήν την υπογραφή στέλνει τα παράνομα σκίτσα του σε ελληνικά αντιδικτατορικά έντυπα του Λονδίνου.

1968-1984
Συνεργάζεται με το περιοδικό Επίκαιρα. Χαρακτηριστικοί τίτλοι της γελοιογραφικής στήλης του: Επίκαιρα και αν-Επίκαιρα, Οι Άθλοι του Ηρακλή. Δημοσιεύεται η σειρά: Ο Άγνωστος Τρωϊκός Πόλεμος, διάδοχος της Οδύσσειας του περιοδικού Εικόνες.

1975
Ο Κυρ στα «σαλόνια» της Ελευθεροτυπίας. Η συνεργασία του με την εφημερίδα έκλεισε το 2005 τα 30 χρόνια. Συνεργάζεται με την εφημερίδα Απογευματινή. Του απονέμεται το Α΄ Βραβείο στην Παγκόσμια Έκθεση Αντιφασισμού (οργάνωση Τάκης Λαμπρίας, Υπουργείο Τύπου, Άλσος Κηφισίας). Στο πλαίσιο της έκθεσης, σε ειδικό stand ξένων σκιτσογράφων, παρουσιάζονται, για πρώτη φορά μετά τη Δικτατορία, τα λογοκριμένα σκίτσα τού Mac Pappas.

1976
Του απονέμεται το Α΄ Βραβείο Γελοιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση, την πρώτη φορά λειτουργίας τού θεσμού.

Μέσα του ’80
Συνεργάζεται με το περιοδικό ΕΝΑ.

1981
Του απονέμεται το Α΄ Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Γελοιογραφίας, στο Μόντρεαλ του Καναδά, με συμμετοχή 3.000 σκιτσογράφων. Το βραβευμένο βωβό σκίτσο, παρουσίαζε αυλή φυλακής με ευτυχισμένους κρατουμένους ενώ έξω, οι «ελεύθεροι», πνίγονται στις πολυκατοικίες και το καυσαέριο. Το βραβείο αυτό θεωρείται επιστέγασμα της καταξίωσής του. Έκθεση Σκίτσου στην ΕΣΗΕΑ, μεταξύ άλλων σημαντικών σκιτσογράφων της εποχής, (Σκουλάς, Καλαμάρας, Μητρόπουλος, Αρχέλαος) συμμετέχει ο Κυρ.

1984
Του απονέμονται τα ακόλουθα βραβεία:
Α΄ Δημοσιογραφικό Βραβείο Ιδρύματος Βότση.
Γ΄ Βραβείο Παγκόσμιας Έκθεσης Γελοιογραφίας στο Μόντρεαλ του Καναδά.

1985
Το περιοδικό Τέταρτο του Μ. Χατζηδάκι αναδημοσιεύει σκίτσα του από την Ελευθεροτυπία και το ΕΝΑ.

1989
Συμμετέχει σε δυο σημαντικές διοργανώσεις αυτής της χρονιάς:
2η Έκθεση Κόμικ Ελλήνων δημιουργών (Γιάννινα).
«Ιστορία και παρόν των ελληνικών κόμικς από το 1900 - 1989»
(Οργάνωση: Πολιτιστικό Κέντρο Εθνικής Τράπεζας Β. Ελλάδας).

1994
Εκδίδεται από τον Κάκτο το επετειακό λεύκωμα:
«ΚΥΡ: 30 χρόνια ανθρωπάκια», ανθολογία σκίτσων εκτός πολιτικής επικαιρότητας.
Πραγματοποιείται αναδρομική έκθεση έργων του στον «Μύλο», στη Θεσσαλονίκη.

1996
Συμμετέχει στην Έκθεση «Γελοιογραφία και Πολιτική».
(Συνδιοργάνωση: Βουλή των Ελλήνων, Γελοιογραφική Λέσχη).

2001
Έκθεση Κυπρίων Γελοιογράφων Οικολογική Οργάνωση Κύπρου, Λευκωσία.
Τιμώμενο πρόσωπο ο Κυρ. Λειτουργία ειδικού τμήματος αποκλειστικά με έκθεση σκίτσων του.
Ομιλία του για τον ρόλο της γελοιογραφίας στη σημερινή κοινωνία.

2003
Συμμετέχει με έργα του - μαζί με 27 ακόμη σκιτσογράφους - στο συλλογικό λεύκωμα: «Ελληνική Πολιτική Γελοιογραφία»∙ (έκδοση: Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής).

2005
Εκτίθενται 15 έργα του, μαζί με 15 σκίτσα τού Κ. Μητρόπουλου και 40 τού J. Plantu- στο φουαγιέ των Μουσών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στο πλαίσιο διάλεξης τού κορυφαίου γάλλου σκιτσογράφου της Le Monde, J. Plantu, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (οργάνωση: Megaron Plus - Αίθουσα Αλεξ. Τριάντη) συζητά με τον Plantu και τον Κώστα Μητρόπουλο για τη δύσκολη σχέση του γελοιογράφου με την πολιτική ορθότητα, την κριτική και το μαύρο χιούμορ. Συμμετέχει στην πενθήμερη συνάντηση 52 κορυφαίων Ελλήνων και ξένων γελοιογράφων για την έκθεση «Μάσκα και πολιτική» (Πάτρα· Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006). Σκίτσα του φιλοξενούνται στο «Μουσείο Χιούμορ» στη Βασιλεία Ελβετίας (Αρχείο Σκίτσων και Γελοιογραφιών), στον Οίκο Σάτιρας του Gabrovo, στη Βουλγαρία, και στο Μουσείο Σκίτσου του Δήμου Αθηναίων.

2005-2006
Εκδίδεται - όπως αδιάλειπτα εδώ και 34 χρόνια - το Ημερολόγιο 2006: «Μακρυ-ΚΩΣΤΑΙΟΙ και Κοντο-ΓΙΩΡΓΗΔΕΣ» (Καστανιώτης). Συμμετέχει με σκίτσα του στην έκθεση: Πολιτική Γελοιογραφία. Οργάνωση: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Επιπλέον..

Μεταξύ των άλλων, του έχει απονεμηθεί - στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής φιλίας - το Βραβείο Ιπεκτσί στην Κων/λη.
Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ.
Ως τις αρχές του 2007 γελοιογραφεί κάθε Σάββατο στην Ελευθεροτυπία.
Ζει στη Ν. Σμύρνη με τη σύζυγό του Εύη Δαμανάκη - Κυριακοπούλου, με την οποία «συγκατοικεί» και στις σελίδες τής Ελευθεροτυπίας και τους γιους τους, Φίλιππο και Αλέξανδρο.

Πηγή: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.


 

Γελοιογραφίες του θα βρείτε στην ενότητα Cartoons

Συνέντευξη στο Ποντίκι


:beer:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 1 month later...

  • Member ID:  37
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  129
  • Content Count:  733
  • Reputation:   2456
  • Achievement Points:  737
  • Days Won:  1
  • With Us For:  6384 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  44

Μετα απο παρα πολλα χρονια στην Ελευθεροτυπια (εγω θυμαμαι τουλαχιστον 10-15), ο ΚΥΡ απο αυτη την εβδομαδα θα φιλοξενειται μεσα απο το ΒΗΜΑ.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 1 month later...

  • Member ID:  1533
  • Group:  Members
  • Topic Count:  21
  • Content Count:  893
  • Reputation:   614
  • Achievement Points:  893
  • Days Won:  0
  • With Us For:  6235 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  37

Φίλε DJO θα προσθέσω ένα πολύ καλό αφιέρωμα από τον SOLOUP στο περιοδικό Ως3! :beer::beer:

 

 

ΚΥΡ

Όποιος δεν ξέρει τον ΚΥΡ, να σηκώσει το χέρι ψηλά...

 

 

Εντάξει, εντάξει...κατάλαβα .Για να μην αφήσει κανένας απ' τα χέρια του το Ως3, τον ξέρετε όλοι.

Ήμουν σίγουρος ότι τον ξέρετε όλοι.

Έχουν και οι σκιτσογράφοι τα λαμπερά τους αστέρια . Κι ας μη βγαίνουν στο γυαλί, κι ας μην φωνασκούν κι ας μην βρίζουν. Καταφέρνουν μερικοί με την πένα τους να ξεκλειδώνουν την δυσπιστία μας . Να κερδίζουν την εμπιστοσύνη μας και να μας κερνούν καθημερινά με το χιούμορ τους. Να κάνουν τα σκιτσάκια τους, φίλους μας.

Ξεχωριστό δείγμα τέτοιου γελοιογράφου, είναι ο ΚΥΡ. Κάπου σαράντα χρόνια τώρα, γελοιομαχεί ανελλιπώς και από την σκιτσογιάφκα του στη Νέα Σμύρνη , μας στέλνει ραβασάκια δια μέσου των εφημερίδων.

Ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ρώμη, στη σχολή Καλών Τεχνών με αντικείμενο την Διακοσμητική. Ευτυχώς για εμάς, η διακοσμητική έχασε νωρίς, άλλον έναν επίδοξο διακοσμητή. Με την παρότρυνση κάποιων συμφοιτητών, ο Γιάννης Κυριακόπουλος (το επίσημο ψευδώνυμο του ΚΥΡ για την εφορία) έστειλε τα πρώτα του σκίτσα στο χιουμοριστικό περιοδικό «Il Travazzo». Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

Πρώτος στην Ελλάδα, τον εντόπισε ο Γιώργος Σαββίδης από τον «Ταχυδρόμο». Διάβασε τον «άγνωστο» Έλληνα σκιτσογράφο, στο ιταλικό περιοδικό και τον αναδημοσίευσε αμέσως.

Δεν άργησε ν' ακουστεί κι ένα δεύτερο σημαντικό κουδούνισμα τηλεφώνου. Η Ροζίτα Σώκου φανέρωνε την συμπάθειά της για τα σκιτσάκια του. Εκδήλωσε μάλιστα κι έμπρακτα το ενδιαφέρον της, γράφοντας μια επιστολή για την Ελένη Βλάχου. Έτσι το καλό, τρίτωσε. Η Βλάχου, όχι μόνο δέχτηκε στις αγκάλες της «Μεσημβρινής» τον νεαρό Κυριακόπουλο, αλλά τον βάφτισε κιόλας. Απέκοψε απ' το υπερήφανο (αλλά μακροσκελές) νεοελληνικό επώνυμο, την ουρίτσα «-ιακόπουλος», και κράτησε το (αναμφίβολα πετυχημένο) «ΚΥΡ». Έτσι, το 1961, ο ΚΥΡ μάθαινε ότι λέγεται ΚΥΡ, διαβάζοντας «ΚΥΡ», στη Μεσημβρινή.

Λίγα χρόνια αργότερα, η μοίρα του τόπου έσπρωχνε τον ΚΥΡ να διαλέγει μόνος του καινούργιο ψευδώνυμο: «Μακ Πάππας» (!) Αυτή τη φορά δεν πετσόκοψε το δικό του επώνυμο αλλά κάποιων άλλων: Μακ-αρέζος, Παπ-αδόπουλος, Πα-τακός.

Ήταν η εποχή της Δικτατορίας κι ο ΚΥΡ είχε νοιώσει για τα καλά τα ψαλίδια της Χούντας. Εκείνη την περίοδο, δημοσιευόταν στις «ΕΙΚΟΝΕΣ» και αργότερα στα «ΕΠΙΚΑΙΡΑ», η θρυλική του «Οδύσσεια». Ένα, αλληγορικά επίκαιρο, κόμικς για την επιστροφή του Οδυσσέα σε μια ...αλληγορική Ιθάκη. Μια .. «Ιθάκη Ιθακησίων Ειδωλολατρών».

Ο ΚΥΡ βέβαια, αν και αλληγορικός, ΚΥΡιολεκτούσε. Γι' αυτό και λογοκρίθηκε κυριολεκτικά και απόλυτα. Του απαγορεύτηκε εντελώς να έχει οποιαδήποτε σχέση με τα έντυπα. Έτσι, ως Μακ Πάππας, έστελνε τα «παράνομα» σκιτσάκια του στο Λονδίνο όπου δημοσιεύονταν σε ελληνικά αντιδικτατορικά περιοδικά του εξωτερικού.

Τα χρόνια πέρασαν κι ο ΚΥΡ ξαναβρήκε, εκτός απ' το κανονικό του ψευδώνυμο και τον ρυθμό του. Έπιασε τον παλμό αλλά και τα πάθη των νεοελλήνων . ’ρχισε να τσουρουφλίζει με το χιούμορ του, πολιτικούς και μη, υπεύθυνους και ανεύθυνους.

Το επιστέγασμα της καταξίωσης, ήρθε το 1981, όταν πήρε το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό γελοιογραφίας στον Καναδά, με συμμετοχή 3000 σκιτσογράφων. Το σκίτσο παρουσίαζε μια φυλακή με τους κρατούμενούς της ευτυχισμένους να περνούν υπέροχα κι έξω να γίνεται χαμός... Μποτιλιάρισμα, πολυκατοικίες, καυσαέριο και τα άλλα γνωστά που παθαίνουν όσοι παραμένουν... ελεύθεροι.

Το σκίτσο του ΚΥΡ αναγνωρίζεται με την πρώτη ματιά. Ξεγελιέσαι κοιτάζοντας τ' ανθρωπάκια του. Αυτό που αντικρίζεις αρχικά, είναι μια γραμμή απλή και λιτή, με ή χωρίς λόγια. Νομίζεις ότι και τ' ανθρωπάκια του θα πουν ή θα υπονοήσουν κάτι εξίσου ανώδυνο και απλό. Κι εκεί την «πατάμε» όλοι. Μπαίνουμε στην παγίδα που μας έχει στημένη ο ΚΥΡ, και μας πλακώνει στις τρικλοποδιές.

Με μοχλό του το χιούμορ, ανατρέπει τα αυτονόητα της πρώτης ματιάς και μας φέρνει αντιμέτωπους με το είδωλο της πραγματικότητας. Μιας πραγματικότητας αντεστραμμένης. Όμως, όσο αστεία και να φαντάζει αυτή η αντεστραμμένη πραγματικότητα, δεν παύει να παραμένει πραγματικότητα. Έτσι στο τέλος, καταφέρνει να μας αποσπάσει το γέλιο, ακόμα κι όταν αντικρίζουμε μια πραγματικότητα που μας πονάει.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του, είναι η συνειδητή αποφυγή επώνυμων και πολιτικών «ηρώων». «Πολιτική» δεν είναι κατ' ανάγκην οι Πολιτικοί. Και πολιτική γελοιογραφία δεν σημαίνει αναγκαστικά, να σκιτσάρεις πολιτικούς. Στις περισσότερες φορές, όσο σημαντικό και να είναι ένα πρόσωπο, σε οδηγεί χιουμοριστικά στην επιφάνεια της επικαιρότητας, προσπερνώντας ή και κρύβοντας τους πραγματικούς μηχανισμούς της πολιτικής πράξης. Ο ΚΥΡ διαλέγει τους αποδέκτες της πράξης, δηλαδή τους πολίτες, τον απλό κόσμο, για να διαβάσει στα μάτια τους την πολιτική. Και γι' αυτό στοχεύει διάνα.

Η γριούλα, ο κουλτουριάρης, ο τηλεορασόπληκτος , το ζευγάρι της διπλανής πόρτας, αυτοί είναι οι «ήρωες» του Γιάννη Κυριακόπουλου . Με αυτήν την παρέα «ηρώων» διαλέγει κάθε φορά,( και ιδιαίτερα στο ολοσέλιδο ραντεβού της Σαββατιάτικης Ελευθεροτυπίας), να σχολιάσει την «εποποιία της καθημερινότητας». Και όπως καταλάβατε, η παρέα του είμαστε εμείς. Εμείς, οι «ήρωες» και οι αναγνώστες του μαζί.

ΜΠΙΖ, ΟΛΕ, ΠΟΡΤΑΑΑ, ΩΧ, ΠΥΡ, ΤΖΙΖ, ΜΗ ,ΑΝ, ΘΑ.... Όχι, δεν είναι συλλογή από κραυγές σε μπαλονάκια των κόμικς. Είναι μόνο μερικοί τίτλοι από τα ετήσια αλμπουμάκια του ΚΥΡ στις εκδόσεις «ΚΑΚΤΟΣ», που έκαναν θραύση για πάνω από δύο δεκαετίες. Από μια πρόχειρη ..«έρευνα» αγοράς, διαπίστωσα ότι όλα έχουν εξαντληθεί. Βέβαια, αν είστε ποντικοί, έχετε ελπίδες να βρείτε κάποια λίγα αντίτυπα σε «τρύπες» στο Μοναστηράκι. Το μόνο που κυκλοφορεί ακόμα, είναι το πολύ περιποιημένο και αξιόλογο λεύκωμα: «ΚΥΡ,30 χρόνια ανθρωπάκια» (Κάκτος), με πολύ έξυπνες διαχρονικές γελοιογραφίες.

Και κάτι... δικτυακά ενδιαφέρον. Κάποιος (μέχρι τώρα) ανώνυμος θαυμαστής, του «έστησε» και μια ιστοσελίδα.

Ορίστε η διεύθυνση: www.ee.surrey.ac.uk/Societies/hellsoc/kyr/kyr.html

post-1533-1180269901_thumb.jpg

post-1533-1180269929_thumb.jpg

post-1533-1180269970_thumb.jpg

Επεξεργασία από kikitsa
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 2 weeks later...

  • Member ID:  2431
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1
  • Content Count:  41
  • Reputation:   19
  • Achievement Points:  41
  • Days Won:  0
  • With Us For:  6145 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  53

post-2431-1181481468_thumb.jpg

δεν νομιζω πως υπαρχει καποιος που να μη γνωριζει το ΚΥΡ η τουλαχιστον να μιν εχει δει την υπογραφη του σε σκιτσα,γελοιογραφειες....

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  2431
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1
  • Content Count:  41
  • Reputation:   19
  • Achievement Points:  41
  • Days Won:  0
  • With Us For:  6145 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  53

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 7 months later...

  • Member ID:  556
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  1537
  • Content Count:  22474
  • Reputation:   120954
  • Achievement Points:  22479
  • Days Won:  791
  • With Us For:  6317 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Οκ. Έκανα ένα μαζικό σουλούπωμα το αρχικό αφιέρωμα, ενώ τα εξώφυλλα των ημερολογίων είναι από το www.bibliopolio.gr.

 

Όσοι και όσες έχουν τα αυθεντικά λευκώματα ή ημερολόγια είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτοι για βοήθεια, καθώς και για ενημέρωση της λίστας των λευκωμάτων. :cheers3:

 

 

Και κάπου εδώ, να προσθέσω αυτόν το βαρβάτο διάλογο που μας παραχώρησε ευγενικά ο DJ-monsieur Σπύρος Δερβενιώτης. :peace:

 

Κυκλοφορεί σαν αληθινή ιστορία: Συναντιούνται ο Κυρ με το Μητσοτάκη σε μια δεξίωση.Του λεει ο Μητσοτάκης: "Κύριε Κυρ, γελάω πάρα πολύ μ' αυτά που κάνετε!" Κύρ: "Κι εγώ το ίδιο!".

Το credit όχι σ' εμένα, το λοιπόν. Το credit σ' αυτούς!

 

 

:lol2: :LeftRight: :rol: :LeftRight: :lol2:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 1 year later...

  • Member ID:  1271
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  715
  • Content Count:  3477
  • Reputation:   20237
  • Achievement Points:  3534
  • Days Won:  16
  • With Us For:  6259 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

ΚΥΡ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ)

 

Ένα Χρονολόγιο του ΚΥΡ από την Πολυξένη Γεωργάκη και από εδώ:

 

1937

Γεννιέται στην Αθήνα από γονείς Σμυρνιούς, πρόσφυγες πρώτης γενιάς.

 

Τελειώνει Δημοτικό και Γυμνάσιο στη Ν. Σμύρνη.

 

1954-1958

 

Φοιτά στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Τορίνο, (Σχολή Βιτρίνας και Διαφήμισης) και στη συνέχεια στην Accademia di Belle Arti της Ρώμης, (Τμήμα Διακοσμητικής και Βιτρίνας). Τελειώνει με «άριστα» και τις δυο σχολές.

Παράλληλα, ασχολείται με τη διαφήμιση, την αφίσα και το κινούμενο σχέδιο.

 

1957

 

Επίσημος συνεργάτης-γελοιογράφος του ιταλικού χιουμοριστικού περιοδικού Il Travaso. Την ίδια περίοδο σκίτσα του δημοσιεύονται και στις κυριακάτικες εκδόσεις της Il Corriere della Sera.

Υπογράφει ως KiRiA.

 

1958

 

Βρίσκεται μεταξύ Ρώμης - Αθήνας και επιδιώκει κάποια καλή συνεργασία στη γενέτειρά του, παράλληλα με την οριστική επιστροφή του σε αυτή.

Βραβεύεται - στο πλαίσιο Τουριστικής Έκθεσης - στο Foligno της Ιταλίας.

 

1959-60

 

Υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία. Ο Γ. Π. Σαββίδης, διευθυντής σύνταξης στην - εφημερίδα τότε - Ταχυδρόμος, τον διαβάζει στο Il Travaso και τον αναδημοσιεύει αμέσως. Τιμής ένεκεν ο Γ. Κυριακόπουλος θα του αφιερώσει αργότερα, το πρώτο του βιβλίο.

Συνεργάζεται με το περιοδικό Γυναίκα.

 

1961

 

Προσλαμβάνεται ως επίσημος πολιτικός γελοιογράφος στη Μεσημβρινή. Η Ε. Βλάχου τον βαφτίζει ΚΥΡ. Η συνεργασία του με την εφημερίδα διαρκεί από την κυκλοφορία του πρώτου φύλλου, ως το κλείσιμό της από τη δικτατορία.

 

1964

 

Εικονογραφεί το πρώτο ευθυμογραφικό βιβλίο του Φ. Γερμανού, με τίτλο: Με Συγχωρήτε, Λάθος!

 

1966

 

Του απονέμεται το Β΄ Βραβείο για το σύνολο του έργου του (το Α΄ Βραβείο απονέμεται στον Φωκίωνα Δημητριάδη) από το - περιοδικό τότε - Ελευθεροτυπία του Αλέκου Φιλιππόπουλου.

 

1967

 

Η Δικτατορία κλείνει τη Μεσημβρινή. Την ίδια περίοδο πρωτοδημοσιεύεται στο περιοδικό Εικόνες το -αλληγορικά επίκαιρο- κόμικ Οδύσσεια, μια από τις μεγαλύτερές του επιτυχίες. Ο Κυρ λογοκρίνεται, και του απαγορεύεται κάθε σχέση με τα έντυπα. Αυτοβαφτίζεται «Μακ Πάππας», ψευδώνυμο με σαφείς αναφορές στα επώνυμα των συνταγμ/ρχών της χούντας: Μακαρέζος, Παπαδόπουλος, Παττακός. Με αυτήν την υπογραφή στέλνει τα παράνομα σκίτσα του σε ελληνικά αντιδικτατορικά έντυπα του Λονδίνου.

 

1968-1984

 

Συνεργάζεται με το περιοδικό Επίκαιρα. Χαρακτηριστικοί τίτλοι της γελοιογραφικής στήλης του: Επίκαιρα και αν-Επίκαιρα, Οι Άθλοι του Ηρακλή.

Δημοσιεύεται η σειρά: Ο Άγνωστος Τρωϊκός Πόλεμος, διάδοχος της Οδύσσειας του περιοδικού Εικόνες.

 

1975

 

Ο Κυρ στα «σαλόνια» της Ελευθεροτυπίας. Η συνεργασία του με την εφημερίδα έκλεισε το 2005 τα 30 χρόνια.

Συνεργάζεται με την εφημερίδα Απογευματινή.

Του απονέμεται το Α΄ Βραβείο στην Παγκόσμια Έκθεση Αντιφασισμού (οργάνωση Τάκης Λαμπρίας, Υπουργείο Τύπου, Άλσος Κηφισίας).

Στο πλαίσιο της έκθεσης, σε ειδικό stand ξένων σκιτσογράφων, παρουσιάζονται, για πρώτη φορά μετά τη Δικτατορία, τα λογοκριμένα σκίτσα τού Mac Pappas.

 

1976 Του απονέμεται το Α΄ Βραβείο Γελοιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση, την πρώτη φορά λειτουργίας τού θεσμού.

 

1981 Του απονέμεται το Α΄ Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Γελοιογραφίας, στο Μόντρεαλ του Καναδά, με συμμετοχή 3.000 σκιτσογράφων. Το βραβευμένο βωβό σκίτσο, παρουσίαζε αυλή φυλακής με ευτυχισμένους κρατουμένους ενώ έξω, οι «ελεύθεροι», πνίγονται στις πολυκατοικίες και το καυσαέριο. Το βραβείο αυτό θεωρείται επιστέγασμα της καταξίωσής του.

Έκθεση Σκίτσου στην ΕΣΗΕΑ·μεταξύ άλλων σημαντικών σκιτσογράφων της εποχής, (Σκουλάς, Καλαμάρας, Μητρόπουλος, Αρχέλαος) συμμετέχει ο Κυρ.

Μέσα του ’80 Συνεργάζεται με το περιοδικό ΕΝΑ.

 

1984

 

Του απονέμονται τα ακόλουθα βραβεία:

Α΄ Δημοσιογραφικό Βραβείο Ιδρύματος Βότση.

Γ΄ Βραβείο Παγκόσμιας Έκθεσης Γελοιογραφίας στο Μόντρεαλ του Καναδά.

 

1985

 

Το περιοδικό Τέταρτο του Μ. Χατζηδάκι αναδημοσιεύει σκίτσα του από την Ελευθεροτυπία και το ΕΝΑ.

 

1989

 

Συμμετέχει σε δυο σημαντικές διοργανώσεις αυτής της χρονιάς:

2η Έκθεση Κόμικ Ελλήνων δημιουργών (Γιάννινα).

«Ιστορία και παρόν των ελληνικών κόμικς από το 1900 - 1989»

(Οργάνωση: Πολιτιστικό Κέντρο Εθνικής Τράπεζας Β. Ελλάδας).

 

1994

 

Εκδίδεται από τον Κάκτο το επετειακό λεύκωμα:

«ΚΥΡ: 30 χρόνια ανθρωπάκια», ανθολογία σκίτσων εκτός πολιτικής επικαιρότητας.

Πραγματοποιείται αναδρομική έκθεση έργων του στον «Μύλο», στη Θεσσαλονίκη.

 

1996

 

Συμμετέχει στην Έκθεση «Γελοιογραφία και Πολιτική».

(Συνδιοργάνωση: Βουλή των Ελλήνων, Γελοιογραφική Λέσχη).

 

2-6/3/2001

 

Έκθεση Κυπρίων Γελοιογράφων Οικολογική Οργάνωση Κύπρου, Λευκωσία.

Τιμώμενο πρόσωπο ο Κυρ. Λειτουργία ειδικού τμήματος αποκλειστικά με έκθεση σκίτσων του.

Ομιλία του για τον ρόλο της γελοιογραφίας στη σημερινή κοινωνία.

 

2003

 

Συμμετέχει με έργα του - μαζί με 27 ακόμη σκιτσογράφους - στο συλλογικό λεύκωμα: «Ελληνική Πολιτική Γελοιογραφία»∙ (έκδοση: Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής).

 

 

2005-2006

 

Εκτίθενται 15 έργα του, μαζί με 15 σκίτσα τού Κ. Μητρόπουλου και 40 τού J. Plantu- στο φουαγιέ των Μουσών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στο πλαίσιο διάλεξης τού κορυφαίου γάλλου σκιτσογράφου της Le Monde, J. Plantu, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (οργάνωση: Megaron Plus - Αίθουσα Αλεξ. Τριάντη) συζητά με τον Plantu και τον Κώστα Μητρόπουλο για τη δύσκολη σχέση του γελοιογράφου με την πολιτική ορθότητα, την κριτική και το μαύρο χιούμορ.

Συμμετέχει στην πενθήμερη συνάντηση 52 κορυφαίων Ελλήνων και ξένων γελοιογράφων για την έκθεση «Μάσκα και πολιτική» (Πάτρα· Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006).

Σκίτσα του φιλοξενούνται στο «Μουσείο Χιούμορ» στη Βασιλεία Ελβετίας (Αρχείο Σκίτσων και Γελοιογραφιών), στον Οίκο Σάτιρας του Gabrovo, στη Βουλγαρία, και στο Μουσείο Σκίτσου του Δήμου Αθηναίων.

Εκδίδεται - όπως αδιάλειπτα εδώ και 34 χρόνια - το Ημερολόγιο 2006: «Μακρυ-ΚΩΣΤΑΙΟΙ και Κοντο-ΓΙΩΡΓΗΔΕΣ» (Καστανιώτης).

Συμμετέχει με σκίτσα του στην έκθεση: Πολιτική Γελοιογραφία. Οργάνωση: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

 

2007

 

Ο Κυρ μεταπηδά από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία στο Βήμα της Κυριακής.

 

-----------------------------

Μεταξύ των άλλων, του έχει απονεμηθεί - στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής φιλίας - το Βραβείο Ιπεκτσί στην Κων/λη.

Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ.

Ως τις αρχές του 2007 γελοιογραφεί κάθε Σάββατο στην Ελευθεροτυπία.

Ζει στη Ν. Σμύρνη με τη σύζυγό του Εύη Δαμανάκη - Κυριακοπούλου, με την οποία «συγκατοικεί» και στις σελίδες τής Ελευθεροτυπίας και τους γιους τους, Φίλιππο και Αλέξανδρο.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 3 months later...

  • Member ID:  4271
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  501
  • Content Count:  2447
  • Reputation:   13216
  • Achievement Points:  2462
  • Days Won:  11
  • With Us For:  5965 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  43

Κριτική για το λεύκωμα ΜΗ του Κυρ (εκδόσεις Κάκτος, 1980). Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ τ. 33, Ιούλιος 1980. Μάλλον Βασίλης Αγγελόπουλος ή Βασίλης Παπαβασιλείου.

post-4271-1244007035_thumb.jpg post-4271-1244007101_thumb.jpg

Επίσης το λεύκωμα ΑΝ βγήκε το 1980 από τις εκδόσεις Κάκτος επίσης (στήλη βιβλιογραφίας του ΔΙΑΒΑΖΩ).

Και κριτική για το ΑΝ από το ανωτέρω περιοδικό (τ. 41, Απρίλης 1981-κριτική Βασίλη Παπαβασιλείου):

post-4271-1244015614_thumb.jpg

Το ΘΑ βγήκε το 1981 εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ. Κριτική για το ΘΑ της Ελένης Κοροντζή στο ΔΙΑΒΑΖΩ τ. 52, Απρίλης 1982.

post-4271-1244107644_thumb.jpg

Το βαθύτατα ερωτευμένος βγήκε το 1987 από Κάκτο.
Το 23 χρόνια και 69 μέρες βγήκε από τον Καστανιώτη. (υπάρχει κριτική του Χ. Ζ. Καρανίκα στον Οικονομικό Ταχυδρόμο 4/12/1997 και του Ε. Γκίκα στο Έθνος, 18/1/1998).

Η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου (Αθήνα: Κάκτος, 1984).
Και το Καστρί χτενίζεται (Αθήνα: Κάκτος, 1988).
Ελλάς Κόλλετζ (Αθήνα: Κάκτος, 1990) (βλ. πιο κάτω).
Αχ πατρίδα μου γλυκειά (Αθήνα: Κάκτος, 1993).

Δείτε κι αυτό:

http://www.greekcomics.gr/forums/index.php?showtopic=14485

Συνέντευξη στη Μαρία Τρουπάκη (περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ τ. 95, 30/5/1984):

post-4271-1244716716_thumb.jpg post-4271-1244716901_thumb.jpg

post-4271-1244716945_thumb.jpg post-4271-1244716963_thumb.jpg


Αφιέρωμα στο περιοδικό ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ (τ. 9, Σεπτέμβρης 1984):

post-4271-1249646187_thumb.jpg post-4271-1249646230_thumb.jpg

post-4271-1249646315_thumb.jpg post-4271-1249646385_thumb.jpg

Επίσης στο ίδιο περιοδικό (ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ) (τ. 33-34, Ιούλιος-Αύγουστος 1986) εικονογράφηση άρθρου:

post-4271-1249899872_thumb.jpg

Για τα εκατό τεύχη του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ (τ. 105, 7/11/1984):

post-4271-1244721376_thumb.jpg

Ποια βιβλία διάβασε ο αγαπημένος μας καλλιτέχνης; (ΔΙΑΒΑΖΩ τ. 196, 27/7/1988)

post-4271-1245999491_thumb.jpg

Κριτική του Ηρακλή Παπαλέξη για το άλμπουμ Ελλάς Κόλετζ (Αθήνα: Κάκτος, 1990) από το ΔΙΑΒΑΖΩ (τ. 255, 23/1/1991):

post-4271-1246275722_thumb.jpg

Και παρουσίαση του ημερολογίου 1999 Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα...
ΔΙΑΒΑΖΩ τ. 392, Ιανουάριος 1999:

post-4271-1247138380_thumb.jpg

Γελοιογραφίες του στο περιοδικό ΤΕΤΑΡΤΟ:

τ. 2, Ιούνιος 1985 (ανατυπώσεις από το περιοδικό ΕΝΑ:

post-4271-1247486008_thumb.jpg post-4271-1247486064_thumb.jpg

post-4271-1247486162_thumb.jpg

Και στο περιοδικό ΤΟ ΑΛΟΓΟ Και το Παράλογο (τ. 3):

post-4271-1249906071_thumb.jpg

Σύμφωνα με το Λεξικό Ελλήνων καλλιτεχνών (Αθήνα: Μέλισσα, 1997) (λήμμα του ιστορικού Τέχνης Δημήτρη Παυλόπουλου):

Πραγματοποίησε αναδρομική έκθεση στο Μύλο της Θεσσαλονίκης το 1994. Έχει πάρει μέρος σε εκθέσεις γελοιογραφίας στην Ελλάδδα και στο εξωτερικό. Μέλος της ΕΣΗΕΑ.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
"Μεταπολεμικά χαμόγελα" (Καθημερινή-Επτά Ημέρες, 19/2/1995).
κατάλογος της ομαδικής έκθεσης "Μεσοπόλεμος" (Αθήνα: Κέντρο Σκίτσου Δήμου Αθηναίων, 1995).
κατάλογος ομαδικής έκθεσης "Παγκόσμια έκεθσης γελοιογραφίας 1996" Αθήνα: 1996).
κατάλογος ομαδικής έκθεσης "Γελοιογραφία και πολιτική" (Αθήνα: Βουλή των Ελλήνων, 1996).

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 1 year later...

  • Member ID:  556
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  1537
  • Content Count:  22474
  • Reputation:   120954
  • Achievement Points:  22479
  • Days Won:  791
  • With Us For:  6317 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Να και το εξωφυλλάκι που είχε φτιάξει ο ΚΥΡ, για το λεξικό τσέπης που μας είχαν δώσει στο Γυμνάσιο. :P Βγήκε το 1999.

 

post-556-12917628288653_thumb.jpg

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 3 months later...

  • Member ID:  13846
  • Group:  Νέα Μέλη
  • Topic Count:  0
  • Content Count:  5
  • Reputation:   22
  • Achievement Points:  5
  • Days Won:  0
  • With Us For:  4839 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

κυρ for ever! :respect:

post-13846-12996913830847_thumb.jpg

post-13846-12996914134909_thumb.jpg

post-13846-13002831347899_thumb.jpg

post-13846-13002831997008_thumb.jpg

post-13846-13002832259909_thumb.jpg

post-13846-13002833064849_thumb.gif

post-13846-13007974817208_thumb.jpg

post-13846-13034834648894_thumb.jpg

post-13846-13034834767276_thumb.jpg

post-13846-13034834920085_thumb.jpg

post-13846-13034835136947_thumb.jpg

post-13846-13034835272408_thumb.jpg

post-13846-13041060036705_thumb.jpg

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 8 months later...

  • Member ID:  556
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  1537
  • Content Count:  22474
  • Reputation:   120954
  • Achievement Points:  22479
  • Days Won:  791
  • With Us For:  6317 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Κυκλοφόρησε και το ημερολογιακό λεύκωμα (ή αντίστροφα?) για το δίσεκτο:

 

post-556-0-38775800-1321051853_thumb.jpg

:P

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  13846
  • Group:  Νέα Μέλη
  • Topic Count:  0
  • Content Count:  5
  • Reputation:   22
  • Achievement Points:  5
  • Days Won:  0
  • With Us For:  4839 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

καλημερα!

και παλι ενεκεν της ημερας :-)

post-13846-0-81581900-1321506027_thumb.jpg

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 11 months later...

  • Member ID:  556
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  1537
  • Content Count:  22474
  • Reputation:   120954
  • Achievement Points:  22479
  • Days Won:  791
  • With Us For:  6317 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Κυκλοφόρησε πιστό στο ραντεβού του, το ημερολόγιο του ΚΥΡ για το 2013 με τον καραέπικ τίτλο:

 

post-556-0-95831000-1351012608_thumb.jpg

 

+αλλαγή εκδοτικής, από Καστανιώτη σε Διόπτρα!

:wow: Με ελαφρώς χαμηλότερη τιμή μου φαίνεται.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 2 months later...

  • Member ID:  556
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  1537
  • Content Count:  22474
  • Reputation:   120954
  • Achievement Points:  22479
  • Days Won:  791
  • With Us For:  6317 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

  • 9 months later...

  • Member ID:  10460
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  340
  • Content Count:  5714
  • Reputation:   52789
  • Achievement Points:  5714
  • Days Won:  38
  • With Us For:  5386 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  40

Το καθιερωμένο πια ημερολόγιο του Κυρ για το 2014

post-10460-0-90641100-1383527209_thumb.png

Σε γνωρίζω από την κόψη, του μισθού την τρομερή

 

για preview εδώ

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  13632
  • Group:  Members
  • Topic Count:  157
  • Content Count:  1052
  • Reputation:   8465
  • Achievement Points:  1052
  • Days Won:  2
  • With Us For:  4872 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  28

Ο Κυρ πλέον έχει και ιστοσελίδα!

i-kyr.jpg

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 1 month later...

  • Member ID:  556
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  1537
  • Content Count:  22474
  • Reputation:   120954
  • Achievement Points:  22479
  • Days Won:  791
  • With Us For:  6317 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Μέχρι να γίνει παρουσίαση, ας το βάλω εδώ:

 

post-556-0-79092400-1388976236_thumb.jpg

 

Από ένα 7 κάποιας Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας που κυκλοφόρησε εκείνη την περίοδο.

 

 :beersanta: 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 2 months later...

  • Member ID:  29980
  • Group:  Members
  • Topic Count:  3
  • Content Count:  74
  • Reputation:   900
  • Achievement Points:  74
  • Days Won:  0
  • With Us For:  3662 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  32

Τον πέτυχα μετά απο αρκετό καιρό και δεν βρήκα θέμα που να αναφέρει το site.Έχει εκδόσει και μαζεμένα χρονιές πολλά σκετσάκια+θα τον έχετε πετύχει σε εφημερίδες.

 

http://i-kyr.gr/

 

Καθημερινά ένα σκιτσάκι που σχολιάζει την επικαιρότητα.Και ένα ικανοποιητικό αρχείο με πολλά σκίτσα.

 

post-29980-0-56508500-1396101893_thumb.jpeg

 

 

 

post-29980-0-76021500-1396101894_thumb.jpeg

 

 

post-29980-0-20504200-1396102239_thumb.jpeg

 

 

 

 

+Eνα βιογραφικό (από το site)

  • Σπούδασε καλές τέχνες στην  ACCADEMIA DI BELLE ARTI της Ρώμης και γραφικές
    τέχνες στην  ENALC  του Τορίνου.
  • Πρωτοδημοσίευσε σκίτσα του στο Ιταλικό περιοδικό IL TRAVASO και στην Κυριακάτικη CORRIERE DELLA SERA.
  • Συνεργάστηκε με την ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ, την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
    και το ΒΗΜΑ.
  • Επίσης συνεργάστηκε με τα περιοδικά  EIKONEΣ , ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ , ΓΥΝΑΙΚΑ
    και ΕΠΙΚΑΙΡΑ.
  • Στην περίοδο της χούντας η λογοκρισία του είχε απαγορεύσει να δημοσιεύει σκίτσα. Την περίοδο εκείνη έστελνε στο Λονδίνο αντιστασιακά σκίτσα στο περιοδικό  HELLENIC REVIEW που εξέδιδε η Ελένη Βλάχου με το ψευδώνυμο MAC PAPA
    (Ήταν τα αρχικά ΜΑΚαρέζου, Παπαδόπουλο, ΠΑτακού).
  • Έχει εκδόσει 38 λευκώματα.
  • Στην τηλεόραση εργάστηκε ως βασικός συνεργάτης του Φρ. Γερμανού στην εκπομπή ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙ.
  • Έχει βραβευτεί σε πολλές Παγκόσμιες και Πανελλήνιες εκθέσεις με σημαντικότερη το 1οβραβείο στην Παγκόσμια Έκθεση Χιούμορ στο ΜΟΝΤΡΕΑΛ του Καναδά.
  • Το 2012 τον βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου του.
Επεξεργασία από johnmak
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 3 months later...

  • Member ID:  556
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  1537
  • Content Count:  22474
  • Reputation:   120954
  • Achievement Points:  22479
  • Days Won:  791
  • With Us For:  6317 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Επική γελοιογραφία της ημέρας, με αφορμή τον κροκόδειλο του Ρεθύμνου:

 

post-556-0-25606600-1405003036_thumb.jpeg

 

xD

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 2 weeks later...

  • Member ID:  2414
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  206
  • Content Count:  5711
  • Reputation:   45682
  • Achievement Points:  5808
  • Days Won:  48
  • With Us For:  6147 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  37

Ένα φύλλο από τη Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία 27/11/2004

"Ανοιχτή επιστολή στον κ. πρωθυπουργό!"

 

post-2414-0-35754100-1405711262_thumb.jpg

post-2414-0-28044500-1405711265_thumb.jpg

 

 

 

Και μία τυχαία εικόνα από κάτι ΚΥΡιακάτικα. Δεν ξέρω ημερομηνία.

post-2414-0-15995000-1405711268_thumb.jpg

Επεξεργασία από PhantomDuck
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 3 years later...

  • Member ID:  20685
  • Group:  Administrator
  • Topic Count:  754
  • Content Count:  12905
  • Reputation:   94400
  • Achievement Points:  9268
  • Days Won:  427
  • With Us For:  4624 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  42

Οι επιλογές του βετεράνου γελοιογράφου για τα Ελληνικά Όσκαρ. :P 

 

07-03-18-605x351-640x426.thumb.jpg.a4ff0dd8c73432271c84f9bd69016daf.jpg

 

 

:beer: 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 9 months later...

  • Member ID:  4271
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  501
  • Content Count:  2447
  • Reputation:   13216
  • Achievement Points:  2462
  • Days Won:  11
  • With Us For:  5965 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  43

Περιοδικό Ντομινό 1/12/1972 (τ. 771).

 

1560621657_197212-01t771p049.thumb.jpg.740516737f9b0bf0b557383a0568f6bb.jpg

 

 

Προηγουμένως υπήρξε άλλη μορφή της διαφήμισης (17/11/1972, τ. 769): 

 

1596952946_197211-17t769p027.thumb.jpg.a5f912b3d8ad7b99da61f6c93068ba32.jpg

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.