Jump to content
vaios

ΕΞΤΡΑ ΜΠΛΕΚ

Recommended Posts

Τίτλος:
ΜΠΛΕΚ (ΕΞΤΡΑ)
Σενάριο/Kείμενα:
Διάφοροι
Σχέδιο:
Διάφοροι
Hμερ. έκδοσης:
1995
Εξώφυλλα:
8 ΕΔΩ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ  (Λείπουν τα: 4-7)
Τεύχη:
12
Κατηγορία:
Σειρά/Συνεχόμενα
Είδος εντύπου:
Κόμικ
Βιβλιοδεσία:
Καρφίτσα
Περιεχόμενο:
Πολυθεματικό
Περιοδικότητα:
Μηνιαία
Μέγεθος:
14.5 x 20.5
Σελίδες:
32
Χρώμα:
Έγχρωμο (ΕΓΧ)
Ομαδοποίηση:
Παρουσιάσεις Iστοριών:
1

 

Με το τεύχος 9 (1313), το Μάρτιο του 1995, έληξε η ΠΕΡΙΟΔΟΣ Δ΄του ΜΠΛΕΚ και ο εκδότης ανήγγειλε την κυκλοφορία δύο νέων περιοδικών, ενός σχήματος βιβλίου, 84 έγχρωμων σελίδων και ενός άλλου ποικίλης ύλης. Το πρώτο περιοδικό (που ήταν βέβαια το ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΜΠΛΕΚ) θα συνοδεύονταν και από το ΕΞΤΡΑ ΜΠΛΕΚ. Προφανώς επιχειρείτο μία νέα κατανομή της συνολικής ύλης με σκοπό ΤΟ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΜΠΛΕΚ να έχει περιπέτειες μόνον του ΜΠΛΕΚ, το ΕΞΤΡΑ ΜΠΛΕΚ ιστορίες των άλλων ηρώων και το ποικίλης ύλης την λοιπή ύλη, που τελευταία κατελάμβανε μεγάλο μέρος του περιοδικού. Η ιδέα της κυκλοφορίας σε πακέτο των δύο περιοδικών ήταν έξυπνη, αφού θα είχαν και τα δύο την ίδια κυκλοφορία και θα εξασφαλίζονταν υψηλή τιμή (δύο τεύχη γαρ!).

Έτσι τον Απρίλιο του 1995 κυκλοφόρησε το ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΜΠΛΕΚ Νο.3 με το ΕΞΤΡΑ ΜΠΛΕΚ Νο. 1314.Το ΕΞΤΡΑ ΜΠΛΕΚ δηλαδή συνέχισε την αρίθμηση του ΜΠΛΕΚ, εκεί που είχε σταματήσει με το τέλος της ΠΕΡΙΟΔΟΥ Δ΄. Δεν ήταν ένθετο, αφού είχε δική του αρίθμηση και μάλιστα του τίτλου ΜΠΛΕΚ, που συμπλήρωνε σε λίγο 26 χρόνια κυκλοφορίας (1969-1995) και σηματοδοτούσε την έναρξη μιας νέας περιόδου της ΠΕΡΙΟΔΟΥ Ε΄.

Στη σειρά αυτή κυκλοφόρησαν, με κάποια επιφύλαξη, 10 τεύχη, όπως προκύπτει από τα διαπιστωμένα. Άρχισε με το Νο.1314 και τελείωσε με το Νο.12. Κάπου δηλαδή στην πορεία το περιοδικό απέκτησε εντελώς δική του αρίθμηση. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία μου η λίστα* κυκλοφορίας του ΕΞΤΡΑ ΜΠΛΕΚ πρέπει να είναι η ακόλουθη:

 

Τεύχος 1314…..Απρίλιος 1995

Τεύχος 1315……Μάιος 1995

Τεύχος 1316……Ιούνιος 1995

Τεύχος ;………….Ιούλιος 1995

Τεύχος ;………….Αύγουστος 1995

Τεύχος Νο.8…. Σεπτέμβριος 1995

Τεύχος Νο.9……Οκτώβριος 1995

Τεύχος Νο.10….Νοέμβριος 1995

Τεύχος Νο.11….Δεκέμβριος 1995

Τεύχος Νο.12….Ιανουάριος 1996

 

Το περιεχόμενο των δύο τευχών, που έχω, είναι παλιότερες δημοσιευμένες ιστορίες, όπως Η ΠΑΡΕΑ ΤΩΝ 5, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΝΘΗΡΑΣ, κ.ά. και αφίσες.

Ένα αναπάντητο, προς στιγμήν, ερώτημα είναι αν κυκλοφόρησαν τεύχη τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και ποια αρίθμηση έφεραν. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως αποδεικνύεται παρακάτω υπάρχει έλλειμμα δύο τευχών. Ποια είναι αυτά;

Αν διαβάσουμε προσεκτικά την αναγγελία του εκδότη στο τεύχος 9(1313) θα παρατηρήσουμε ότι, με αστερίσκο, γνωστοποιείται και η κυκλοφορία δύο έξτρα τευχών, που θα ακολουθήσει μετά τη διάσπαση του περιοδικού. Ήταν τα ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΜΠΛΕΚ Νο.1 και Νο.2., που κυκλοφόρησαν εκείνη την περίοδο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία γι΄ αυτό, αφού περιείχαν την ιστορία του ΜΠΛΕΚ από την αρχή, όπως προαναγγέλθηκε και διαφέρουν των υπολοίπων τευχών του ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΥ έχοντας 116 αντί 84 σελίδες.

Αλλά και πάλι, συνυπολογίζοντας και τα δύο αυτά τεύχη, το άθροισμα των τευχών είναι δέκα (10), πως δικαιολογείται το 12 ως ο αριθμός του τελευταίου τεύχους;

Έχω την άποψη ότι η εξήγηση προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα, που έρχεται σαν λογικό συμπέρασμα των προαναφερομένων:

 

Διαπιστωμένα………………………......8

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΜΠΛΕΚ 1,2………....2

Τεύχη Ιουλίου, Αυγούστου…..2

Σύνολον ………………………………......12

 

Εναπόκειται λοιπόν στην αρχαιολογική σκαπάνη η αναζήτηση των δύο χαμένων τευχών. Ποιο, όμως, είναι το δεύτερο περιοδικό ποικίλης ύλης που θα κυκλοφορούσε; Γνωρίζει κανείς;

 

-------------------------------------

*Πολλές ευχαριστίες στον Shandokan, με τον οποίο είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση στο θέμα, που με βοήθησε κατ΄ αρχήν να διασταυρώσω τις απόψεις μου, αλλά και να συμπληρώσω τα κενά του παζλ της κυκλοφορίας του περιοδικού.

 

Ευχαριστούμε για τα εξώφυλλα τον Sandokan.

 

vaios/8-9-2009

 • Like 25

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ καλή δουλειά και ευχαριστώ για τις πληροφορίες! :thanks: Τώρα ξεκαθαρίζουν κάποια πράγματα γιατί προσωπικά έχω 3 τέτοια τεύχη μόνο και είχα χάσει λίγο τη μπάλα (είχαμε ανοίξει και το θέμα με τον φίλο Sandokan στην παρουσίαση του "Μπλεκ", νομίζω)... :confuse: Ένα λαθάκι μόνο! Το τεύχος #12 είναι Ιανουάριος 1996 και όχι 1995. :beer: Αυτό δεν πρέπει να μπει ως παρουσίαση στα "Ένθετα"; :thinking:

 • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ καλή δουλειά και ευχαριστώ για τις πληροφορίες! :thanks: Τώρα ξεκαθαρίζουν κάποια πράγματα γιατί προσωπικά έχω 3 τέτοια τεύχη μόνο και είχα χάσει λίγο τη μπάλα (είχαμε ανοίξει και το θέμα με τον φίλο Sandokan στην παρουσίαση του "Μπλεκ", νομίζω)... :confuse: Ένα λαθάκι μόνο! Το τεύχος #12 είναι Ιανουάριος 1996 και όχι 1995. :beer: Αυτό δεν πρέπει να μπει ως παρουσίαση στα "Ένθετα"; :thinking:

 

Ευχαριστώ για την παρατήρησή σου φίλε μου.Η αρχική παρουσίαση διορθώθηκε.

Με την ευκαιρία όμως να πω ότι απόρησα όταν είδα τη μετακίνηση του θέματος στις μελέτες. Βέβαια η παρουσίασή μου πήρε τη μορφή μελέτης για να διαλύσει κάποιες λανθασμένες τοποθετήσεις περί ενθέτου, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μία περίοδος του ΜΠΛΕΚ πρέπει να εξαφανιστεί!

Το επαναλαμβάνω, αν παραδεχθούμε τη θεωρία του ένθετου τότε πιο από τα δύο περιοδικά ήταν ένθετο του άλλου μιας και βρίσκονταν στην ίδια συσκευασία; Μήπως ένθετο ήταν το ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΜΠΛΕΚ;

Όπως αποδεικνύω στην καταχώρησή μου πρόκειται για ολόκληρη αυτόνομη περίοδο του ΜΠΛΕΚ (ΠΕΡΙΟΔΟΣ Δ΄), με την αρίθμησή της κ.λπ.

Αν κάνεις μια περιήγηση στα τόπικ και τα ποστ του ΜΠΛΕΚ θα δεις τέτοια σύγχυση στις περιόδους του περιοδικού, που είναι να τραβάς τα μαλλιά σου.

Για άλλη μια φορά πολλά ευχαριστώ στο Shandokan και ας σκανάρει τα ελλείποντα εξώφυλλα της σειράς, τον θερμοπαρακαλώ.

 

---------------------------------

Οι αρμόδιοι, φαντάζομαι, μου οφείλουν κάποια εξήγηση

 

 

 

:efxaristo: Mandrake! :best:

 

vaios/25-9-2009

 • Like 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εντάξει δε θα μπορούσε να είναι το "Συλλεκτικό Μπλεκ" το ένθετο αλλιώς αυτό εδώ δεν θα είχε στον τίτλο το "Έξτρα"! Πρέπει να είναι αυτό! Το θέμα είναι πως κι εγώ σαν παρουσίαση το κατάλαβα όπως είναι φτιαγμένο και κανονικά πρέπει να μπει σε κάποια άλλη κατηγορία. Αν όχι στα "Κόμικς" (εάν θεωρείται συνέχεια του "Μπλεκ" (Περίοδος Γ') κατά κάποιον τρόπο) ή στα "Ποικίλης Ύλης" τότε λογικά η θέση του είναι στα "Ένθετα" (μιας και υπάρχει και τεύχος με αφίσες μόνο(!) και τίποτε άλλο, όπως έχω προαναφέρει στην παρουσίαση του "Μπλεκ"). :beer:

 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μήπως ένθετο ήταν το ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΜΠΛΕΚ;

vaios/25-9-2009

 

Χιούμορ έκανα, για να μην παρεξηγηθώ! Κατά τα λοιπά ισχύουν τα διαλαμβανόμενα στην παρουσίαση και δεν συμφωνώ με τη μετακίνησή της. Σέβομαι όμως τους κανόνες λειτουργίας του φόρουμ.

 

:cool:

 

 

vaios/25-9-2009

 • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σ΄ευχαριστώ Sandokan για το σκανάρισμα!

 

:efxaristo:

Έχουμε πλέον τα επτά από τα οκτώ ή δέκα τεύχη της Δ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΥ του περιοδικού ΜΠΛΕΚ.Ο αγώνας για την επαναφορά της παρουσίασης στις ελληνικές εκδόσεις κόμικς συνεχίζεται αμείωτος!

 

:cool:

 

vaios/3-10-2009

 • Like 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ξεκινώντας να πω ότι δεν υπήρξε απάντηση έως τώρα λόγω άγνοιας και όχι λόγω αδιαφορίας. Για να απαντήσει κάποιος πρέπει να είναι σίγουρος ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα.

Ήρθε λοιπόν στα αυτιά μου το εν λόγω θέμα και κρίνω ότι από την στιγμή που υπήρξε ξεχωριστή αρίθμηση πρέπει να πάει κανονικά στις Ελληνικές εκδόσεις σαν Δ' περίοδος.

 

Σχετικά με την μετακίνηση του θέματος, οφείλω να πω ότι καλά έγινε καθώς για οποιαδήποτε παρουσίαση υπάρχει αμφιβολία ο αρμόδιος mod την μεταφέρει στην ενότητα που πιστεύει ότι κολλάει. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραμείνει εκεί όταν κριθεί κάτι διαφορετικό.

 

Λόγω του γεγονότος ότι όλη αυτή η καταγραφή που βρεθήκαμε να κάνουμε είναι κάτι καινούργιο για όλους μας και ειδικά σε ένα πολύ ομιχλώδες τοπίο, πολλές φορές περπατάμε ψιλαφώντας τα δεδομένα που πολλές φορές μας κάνουν να οπισθοχωρούμε ή να αλλάζουμε πορεία. Η εξέλιξη της κατανόμισης/καταγραφής είναι αποτέλεσμα πολλών ωρών συζήτησης/μελέτης από πολλά μέλη και όχι μόνο από ένα-δύο άτομα. Ο κόσμος των ελληνικών εκδόσεων κόμικς είναι πάρα πολύ πολύπλοκος και έχουμε όλοι μας αναλάβει την απόφαση/ευθύνη να τον αποσαφινήσουμε. Ήδη πολλά θέματα έχουν αποσαφηνιστεί αλλά ακόμα έχουμε θέματα που δεν έχουν "καθαρίσει" ακόμα και χρειάζονται μελέτη. Βλέπετε ο χρόνος είναι λίγος και τα θέματα υπερβολικά πολλά.

 

Το βασικό είναι ότι οι ενστάσεις κουβεντιάζονται, ΟΛΕΣ οι απόψεις παίρνονται υπόψην και κανείς μας δεν διατείνεται ότι είναι ο "ειδικός".

 

Επειδή τυχαίνει να έχω αρκετά τεύχη από τις μεγάλες αυτές σειρές, πολλές φορές αναμένεται η γνώμη μου γι' αυτό και υπήρξε η καθυστέρηση της απάντησης στα ερωτήματα του Βάϊου(ζητάω συγγνώμη για την καθυστέρηση). Εγώ από την άλλη, δεν έχω ξεψαχνίσει ακόμα αυτή τη σειρά, οπότε αν στο μέλλον υπάρξει διαφορετική άποψη, θα την γράψω.

 

Το θέμα μεταφέρεται στην δεκαετία του και περνάει ο τίτλος στο index.

 

:cheers3:

 • Like 12

Share this post


Link to post
Share on other sites

Άψογος ο Αρχηγός!

:respect:

 

Λόγος ορθός, λογικός και πειστικός! :best:

 

Και βέβαια τίποτε δεν έχει τελειώσει· η έρευνα γι΄ αυτή τη σειρά συνεχίζεται κι αν προκύψουν νέα στοιχεία θα παρουσιαστούν. Ούτε βέβαια πρόκειται για κάποια σημαντική έκδοση. Το κύκνειο άσμα του ΜΠΛΕΚ ήταν, ας μη γελιόμαστε.

Θα τα ξαναπούμε εν ευθέτω χρόνω.

 

:cool:

 

vaios/3-10-2009

 • Like 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο Μπλέκ έκλεισε 40 χρόνια στην Ελλάδα και δεν τον σταματάει ένα λογότυπο.

Πάμε από την αρχή.

 • Like 11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο Μπλέκ έκλεισε 40 χρόνια στην Ελλάδα και δεν τον σταματάει ένα λογότυπο.

 

 

Χαίρομαι για το φανατισμό σου. Άλλωστε το διαπίστωσα από την αρχή. Το θέμα ΜΠΛΕΚ το κατέχεις! Γι΄ αυτό ζήτησα τη συνδρομή σου,όταν δούλευα την παρουσίαση του ΕΞΤΡΑ ΜΠΛΕΚ.

 

:respect:

 

Έγραψα(1) για το τέλος του περιοδικού ΜΠΛΕΚ του συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου και όχι για το θρύλο ΜΠΛΕΚ, που φυσικά δεν πεθαίνει ποτέ, σαν το παλιό καλό Rock and roll.

Η κυκλοφορία τόμων τευχών του περιοδικού το αποδεικνύει περίτρανα! Και βέβαια έχουμε και το ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΜΠΛΕΚ.

 

Συγγνώμη αν σε έθιξα.

 

:oops:

 

(Αρχίζω να εκνευρίζομαι με την έλλειψη κατάλληλων εικονιδίων)

 

 

 

------------------------------------------------

(1) Το κύκνειο άσμα του ΜΠΛΕΚ ήταν, ας μη γελιόμαστε.

 

vaios/4-10-2009

 • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έχοντας φτάσει στο τέλος της καταγραφής του τίτλου πλέον, όλες οι περίοδοι απέκτησαν την σειρά τους και αυτή η περίοδος είναι η Ε' με ΣΤ' τον συλλεκτικό.

 

:cheers3:

 • Like 10

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλημέρα! Είμαι κι εγώ ένας φανατικός του Μπλεκ, από τα τελευταία της Γ' Περιόδου, μέχρι και το τέλος των Συλλεκτικών (κλαψ, λυγμ...). Τα παρακάτω είναι όσα έχω υπόψη μου για τα «Έξτρα Μπλεκ», από την προσωπική συλλογή μου:

 

 

 

#1314 (Απρίλιος 1995) (Μαζί με Συλλεκτικό Μπλεκ #3)

ΚΟΜΙΚΣ: Το Παιδί Πάνθηρας

ΑΦΙΣΕΣ: Ναι

ΛΟΙΠΑ: Όχι

 

 

 

#1315 (Μάιος 1995) (Μαζί με Συλλεκτικό Μπλεκ #4)

ΚΟΜΙΚΣ: Η Παρέα των Πέντε

ΑΦΙΣΕΣ: Ναι

ΛΟΙΠΑ: Street Fighter: Η Ταινία

 

 

 

#8 (Σεπτέμβριος 1995) (από εδώ και πέρα, είχαν την αρίθμηση του Συλλεκτικού)

ΚΟΜΙΚΣ: Όχι

ΑΦΙΣΕΣ: Ναι

ΛΟΙΠΑ: Αφιέρωμα στο Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής 1995-96

 

 

 

#9 (Οκτώβριος 1995)

ΚΟΜΙΚΣ: Το Παιδί Πάνθηρας

ΑΦΙΣΕΣ: Ναι

ΛΟΙΠΑ: Όχι

 

 

#10 (Νοέμβριος 1995)

ΚΟΜΙΚΣ: Όχι

ΑΦΙΣΕΣ: Ναι

ΛΟΙΠΑ: Αφιέρωμα στο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Α1 1995-96

 

 

 

#11 (Δεκέμβριος 1995)

ΚΟΜΙΚΣ: Το Παιδί Πάνθηρας

ΑΦΙΣΕΣ: Ναι

ΛΟΙΠΑ: Τι θα δούμε στην TV

 

 

 

#12 (Ιανουάριος 1996)

ΚΟΜΙΚΣ: Όχι

ΑΦΙΣΕΣ: Ναι

ΛΟΙΠΑ: Harley Davidson

 

[ΣΥΝΟΛΟ: 7 τεύχη]

 

 

_ _ _ _ _ _ _

 

Υποσημείωση: Στο βιβλίο «Ο ΜΠΛΕΚ και οι… άλλοι», των Γιώργου Πολ. Παπαδάκη και Νίκου Δημ. Νικολαΐδη, αναφέρεται (σελ. 61):

«[…] και από το Φεβρουάριο του 1995 έως και τον Ιανουάριο του 1996 η μηνιαία έκδοση ονομαζόταν “Έξτρα ΜΠΛΕΚ” (τεύχη 1312-1323) και ήταν συνοδευτική των «συλλεκτικών» τόμων».

Εγώ έχω μόνο τα παραπάνω στην κατοχή μου και δεν θυμάμαι να πέταξα κάτι!!! Μάλλον έχουν κάνει λάθος, αλλά δεν παίρνω και όρκο… Αν μπορείτε να το τσεκάρετε, πείτε μου και μένα :P:lol::)

 

Καλημέρα και πάλι!

Edited by mk193
 • Like 11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εντάξει, μου λείπει τελικά το 1316... :( Πάντως, γενικώς, νομίζω ότι λείπει σε πολλούς μας ο Μπλεκ και η παρέα του. Μακάρι να εκδοθούν κάποτε οι ιστορίες που μας είχε αναφέρει ότι έφερε ο Τερζόπουλος :yahoo:

ΥΓ: Φοβερή δουλειά έχετε κάνει στο Forum! Keep working :sun:

 • Like 10

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εχω την εντύπωση οτι τα τεύχη αυτά είναι τελικά μόνο 8 ,αυτά που αναφέρει ο mk193 στα 2 προηγούμενα ποστ  και οχι 12 όπως γράφουμε στο πινακάκι της παρουσίασης .

Δηλαδή τα τευχη 4-7 δεν κυκλοφόρησαν ποτέ .

Την εντύπωσή μου αυτή την ενισχύουν 2 γεγονότα.

Πρώτον ποτέ κανείς δεν έχει δει τα τεύχη αυτά .Και δεν μιλαμε για καποια παλιά ή σπάνια σειρά ,αλλα για μια έκδοση στα μέσα της δεκαετίας του 90 με αρκετά αντίτυπα ,οπότε το θεωρώ λίγο απίθανο να μην έχει βρεθεί έστω κι ένα απο αυτά.

Δεύτερο ,στο τελευταίο τεύχος του Νεου Μπλεκ Νο 33 , ο Λ.Ταρλαντέζος στο εισαγωγικό του σημείωμα δίνει κι αυτός σαν τελικό αριθμό εκδοθέντων τευχών τα 8 .

 

Μάλλον το καλοκαίρι του 1995 (Ιουνιος ,Ιουλιος ,Αυγουστος) η εκδοτική διέκοψε την κυκλοφορία των εξτρα τευχών και για κάποιο λόγο που προσωπικά αγνοώ ,συνέχισε την κυκλοφορία του από το φθινώπορο και μετά ,δίνοντας πλέον την αρίθμηση του κάθε τεύχους του Συλλεκτικού μέσα στο οποίο βρισκόταν το εξτρα ένθετο (Νο 8,9,10 ,11 και 12 τεύχη του Συλλεκτικού Μπλεκ).

 

Η έκδοση "εξτρα" ,το πιθανότερο είναι να είχε στόχο την υποστήριξη της κυκλοφορίας του Συλλεκτικού .Μολις αυτός ο λόγος έπαψε να υπάρχει ,πιθανόν λόγω ικανοποιητικής κυκλοφορίας , σταμάτησε και η έκδοση της.

 • Like 18

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μιας και πέσανε στα χέρια μου τα τεύχη 1316 και 12 (υπάρχουν αμφότερα στην παρουσίαση), υπάρχει λέτε πιθανότητα ο Λεοκράτης Ανεμοδουράς να μπορέσει να διαλευκάνει την υπόθεση ίσως με κάποιο αρχείο του παππού του; Εκτός αν έχετε ήδη ρωτήσει...

 • Like 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Υποσημείωση: Στο βιβλίο «Ο ΜΠΛΕΚ και οι… άλλοι», των Γιώργου Πολ. Παπαδάκη και Νίκου Δημ. Νικολαΐδη, αναφέρεται (σελ. 61):

«[…] και από το Φεβρουάριο του 1995 έως και τον Ιανουάριο του 1996 η μηνιαία έκδοση ονομαζόταν “Έξτρα ΜΠΛΕΚ” (τεύχη 1312-1323) και ήταν συνοδευτική των «συλλεκτικών» τόμων».

Εγώ έχω μόνο τα παραπάνω στην κατοχή μου και δεν θυμάμαι να πέταξα κάτι!!! Μάλλον έχουν κάνει λάθος, αλλά δεν παίρνω και όρκο… Αν μπορείτε να το τσεκάρετε, πείτε μου και μένα :P:lol::)

 

Καλημέρα και πάλι!

 

 

Σίγουρα υπάρχουν κάποια λάθη στα παραπάνω : τα τεύχη 1312 (Φεβρουάριος 1995) και 1313 (Μάρτιος 1995) είναι τα δύο τελευταία της Δ' ΠΕΡΙΟΔΟΥ και δεν έχουν καμία σχέση με την έκδοση "ΈΞΤΡΑ ΜΠΛΕΚ (Ε' ΠΕΡΙΟΔΟΣ)", για την οποία φτιάχτηκε η παρούσα παρουσίαση. :) Τα τεύχη αυτά είχαν μάλιστα διπλή αρίθμηση - δηλαδή 8 (1312) και 9 (1313) - και περιείχαν την ιστορία του Μπλεκ, μαζί με άλλες ιστορίες και αφίσες. Αυτά βέβαια φαίνονται και μέσα από άλλα ποστ στις διάφορες παρουσιάσεις του ΜΠΛΕΚ που υπάρχουν στο GC, απλά το γράφω κι εδώ ως απάντηση-διευκρίνηση (με μια μικρή καθυστέρηση...5 ετών από το ποστ του mk193:NoNo: )!  

 

 

Μιας και πέσανε στα χέρια μου τα τεύχη 1316 και 12 (υπάρχουν αμφότερα στην παρουσίαση), υπάρχει λέτε πιθανότητα ο Λεοκράτης Ανεμοδουράς να μπορέσει να διαλευκάνει την υπόθεση ίσως με κάποιο αρχείο του παππού του; Εκτός αν έχετε ήδη ρωτήσει...

 

Όντως πολύ καλή ιδέα και κρίμα που δεν σκεφτήκαμε να ρωτήσουμε τον ίδιο σχετικά, σε αυτό εδώ το θέμα :shit2: ! Ελπίζω να δοθεί η ευκαιρία να το κάνουμε στο προσεχές μέλλον! :)  

 • Like 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το κόμιξ η παρέα των πέντε από ότι έψαξα είναι βασισμένο σε βιβλία της enid blyton , που στα ελληνικά είχαν τον τίτλο οι πέντε φίλοι(famous 5).

Το μόνο  άρθρο  στα ελληνικά που βρήκα στο ίντερνετ για το κόμιξ αυτό είναι εδώ

http://comicotragique.blogspot.com/2015/07/5-4.html

 

Εχει κάποιος διαβάσει την ιστορία στο τεύχος του έξτρα μπλεκ; Που αλλού είχαν δημοσιευτεί οι άλλες δυο ιστορίες τους στο μπλεκ  στις οποίες αναφέρεται ο αρθρογράφος;

Εδώ τα τεύχη που είχαν κυκλοφορήσει στο εξωτερικό https://www.bedetheque.com/serie-3295-BD-Club-des-cinq-Rosenzweig-Dufosse-Marcello.html

 • Like 4
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σύμφωνα με τα σχόλια του site www.mikrosiros.gr :

Αποτελεί την 5η Περίοδο Έκδοσης του Μπλεκ (36 σελ.) η οποία κυκλοφόρησε σε μηνιαία βάση από τον Απρίλιο του 1995, φτάνοντας τα 8 τεύχη. Ενώ ξεκίνησε ως κυρίως έντυπο με ένθετο το Συλλεκτικό Μπλεκ και αρίθμηση τη συνέχεια της Δ’ Περιόδου (που σταμάτησε στο #1313), στη συνέχεια αποτέλεσε το ένθετο του Συλλεκτικού Μπλεκ και ακολούθησε την αρίθμηση του (εκτός από το #1316). Ωστόσο μεσολάβησαν και 2 τεύχη του Συλλεκτικού Μπλεκ (τα #6-7) χωρίς έξτρα Μπλεκ.

Άρα τα τεύχη κυκλοφόρησαν μαζί με τον συλλεκτικό μπλεκ, γράφω τεύχος του συλλεκτικού και σε παρένθεση το τεύχος extra. Κυκλοφόρησαν 8 τεύχη.

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΣ ΜΠΛΕΚ Νο 1 - δεν είχε extra

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΣ ΜΠΛΕΚ Νο 2- δεν είχε extra

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΣ ΜΠΛΕΚ Νο 3 - extra 1314

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΣ ΜΠΛΕΚ Νο 4- extra 1315

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΣ ΜΠΛΕΚ Νο 5- extra 1316

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΣ ΜΠΛΕΚ Νο 6-δεν είχε extra

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΣ ΜΠΛΕΚ Νο 7-δεν είχε extra

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΣ ΜΠΛΕΚ Νο 8 -extra 8

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΣ ΜΠΛΕΚ Νο 9- extra9

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΣ ΜΠΛΕΚ Νο 10-extra10 

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΣ ΜΠΛΕΚ Νο 11- extra 11

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΣ ΜΠΛΕΚ Νο 12-extra 12

 

 • Thanks 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τα τεύχη είναι πράγματι 8 .

Τα Νο 4,5,6,7 δεν υπάρχουν ,δεν κυκλοφόρησαν ΠΟΤΕ.

Τα 3 πρώτα της σειράς  δηλαδή τα Νο3(1314) ,Νο 4(1315) ,Νο 5 (1316) είχαν διπλή αρίθμηση και τυπικά συνέχιζαν την αρίθμηση που τελείωνε στη Δ Περίοδο ,τελευταίο τέυχος της οποίας ήταν το Νο 9 (1313) .

Μετά σαν τέταρτο τεύχος της Ε Περιόδου (extra) είναι το νούμερο 8 ,το οποίο πήρε την αρίθμησή του από τον αντίστοιχο Συλλεκτικό τον οποίο  συνόδευε σαν ένθετο .

Το ίδιο συνέβη και με τα υπόλοιπα 4 τεύχη της Ε Περιόδου (Νο9 ,Νο 10 ,Νο 11 ,Νο 12 ) .

Κατά τη γνώμη μου κακώς αναφέρεται στο πινακάκι της σειράς οτι αποτελείται από 12 τεύχη αφού στην πραγματικότητα είναι 8 και επίσης οτι λειπουν τα εξώφυλλα 4-7 αφού αυτά δεν κυκλοφόρησαν ποτέ .

Επίσης δεν ξέρω κατα πόσο είναι ορθό να αναφέρεται σαν αυτόνομη περίοδος αφού ουσιαστικά και τα 8 τεύχη αποτελούσαν ένθετα του Συλλεκτικού Μπλεκ.

Και βέβαια αυτό που λέει η εκδοτική για τα πρώτα τεύχη ,οτι δηλαδή αυτά ήταν τα κυρίως έντυπα κι ο Συλλεκτικός ήταν ...'ενθετο ,είναι λίγο αστείο μιας και δεν έχω ξαναδεί ένθετο που να είναι 10πλασιο σε σελίδες από το κυρίως τεύχος .Κάπου χάνεται η έννοια της λέξης ένθετο...

Αλλά αυτό είναι άποψή μου μόνο και ισως κάνω λάθος .

 

Edited by φλοκ
 • Like 8
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.