Jump to content
JohnnyMZ

PICSOU MAGAZINE [ VARIOUS ]

Recommended Posts

Ιδού το εξώφυλλο από το πρώτο τεύχος:
post-9146-1249557801_thumb.jpg

 

Πριν από λίγο καιρό (Μάρτιο-Απρίλιο), ξεκίνησα να μαζεύω γαλλικά περιοδικά με τους ήρωες του Ντίσνεϋ. "Ξέρω που ξέρω γαλλικά, ας τα αξιποιήσω κιόλας!" σκέφτηκα όταν το είδα στο ράφι του "News Stand" της περιοχής μου, και τσάκωσα :hug2:
κατ' ευθείαν το τεύχος #443. Από τότε μέχρι τώρα έχω πάρει όλα τα τεύχη έως το #447. Τα υπόλοιπα ακόμη τα αναμένω!

Το περιοδικό ξεκίνησε να εκδίδεται στην Γαλλία το 1972, από τις εκδόσεις Hachette, που εκδίδει τα περιοδικά "Super Picsou Géant", "Le Journal de Mickey", "Mickey Parade" και "Mickey Parade Géant".

Στο πρώτο τεύχος η έλειψη των πολυσέλιδων ιστοριών του Καρλ Μπαρκς ήταν εμφανέστατη! Η πρώτη πολυσέλιδη ιστορία του Μπαρκς που εμφανίστηκε σ' αυτό το περιοδικό ήταν η ιστορία "Picsou au pay de micro-indos", πιο γνωστή ως "Η Χώρα των Πυγμαίων Ινδιάνων".

Από τα πρώτα τεύχη δίνονταν δωράκια :gift: , όπως η δεκάρα του Σκρουτζ μαζί με το μαξιλαράκι της... Σιγά σιγά τα δώρα άρχισαν να ασχετοποιούνται, όπως και τα εξώφυλλα. Επίσης, πολλοί διαγωνισμοί με θέμα κυρίως τα κόμικς κάνουν την εμφάνισή τους στο περιοδικό.

Στα πιο πρόσφατα τεύχη υπάρχουν πολλές αναδημοσιεύσεις. Ιστορίες του Μπαρκς και του Ρόσα κάνουν πολύ συχνά την εμφάνισή τους στο περιοδικό, όπως και αυτές του Βαν Χορν και άλλων γνωτών σχεδιαστών. Δυστυχώς, σχεδιαστές όπως ο Βίκαρ και ο Μάρκο Ρότα δεν επιλέγονται συχνά για τις σελίδες αυτου του περιοδικού. :sad1:

Κατά καιρούς υπήρχαν (και υπάρχουν) ένθετα μαζί με το περιοδικό. Το πρώτο έκανε την εμφάνισή του το 1998, και ονομαζόταν "La Jeunesse De Picsou", που θα πει "Η Νιότη του Σκρουτζ" (πως τα ξέρω πως τα ξέρω)... Εκεί δημοσιευόταν όλα τα επεισόδια του "Βίου & Πολιτείας του Σκρουτζ Μακ Ντακ" + το επεισόδια 0, με τα εξώφυλλά τους, αλλά χωρίς κανένα συνοδευτικό άρθρο. Έξι χρόνια μετά, το 2004 είχαμε το επόμενο ένθετο, με τον τίτλο "La Jeunesse De Picsou" και είχε τα ίδια περιεχόμενα με το πιο παλιό τεύχος, μόνο που υπήρχαν άρθρα και πολλές περισσότερς εικόνες, όπως το γεννεολογικό δέντρο των Ντακ ή λιθογραφίες του Καρλ Μπαρκς. Τον επόμενο χρόνο δημοσιεύτηκε ένα ακόμη ένθετο με ιστορίες που συσχετίζονται με την ζωή του Σκρουτζ, όπως, εκτός των "Χαμένων Επεισοδίων", τις ιστορίες "Το Τελευταίο Έλκηθρ για το Ντώσον", "Το Νόμισμα" κτλ. Αυτή η έκδοση ονομαζόταν "La Jeunesse De Picsou 2". Από τότε μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευτεί άλλα 6 ένθετα:

Les trésors de Picsou n°3 : παρόμοια έκδοση με την "Βιβλιοθήκη ΚΟΜΙΞ", μόνο που είχε μερικές ιστορίες παραπάνω, όπως και άρθρα και εικόνες.
Les trésors de Picsou n°4 : η συνέχεια της πρώτης έκδοσης, με ιστορίες του Ντον Ρόσα.
Les trésors de Picsou n°5 : η συνέχεια της προηγούμενης έκδοσης.
Les trésors de Picsou n°6 : η συνέχεια της προηγούμενης έκδοσης.
Les trésors de Picsou n°7 : η συνέχεια της προηγούμενης έκδοσης
Les trésors de Picsou n°8 : τεύχος αφιερωμένο στους Μικρούς Εξερευνητές, με ιστορίες του Ρόσα, του Μπαρκς, του Στρομπλ και του Γίππες.

Σε γενικές γραμμές το περιοδικό είναι σαν το "ΚΟΜΙΞ", δηλαδή συλλεκτικό! Σε κάθε ιστορία φαίνεται ποιός είναι ο σχεδιαστής και πότε πρωτοδημοσιεύτηκε. Ίσως ξεπερνάει το "ΚΟΜΙΞ" στην ποιότητα των ιστοριών, στον χρωματισμό, στις σελίδες και φυσικά στο εξώφυλλο, που είναι γυαλυστερό!!! :awesome::yes:Εδώ μπορούμε να συζητούμε πάνω στα τεύχη του περιοδικού, να τα σχολιάζουμε κτλ.

 • Like 19

Share this post


Link to post
Share on other sites
:hi: Έχω μερικά τεύχη, νομίζω ότι είναι πολύ ενδιαφέρον, καλα κάνεις και το παίρνεις, αφού ξέρεις γαλλικά :best:
 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Είχα ζήσει για πέντε μήνες στη Γαλλία και αγόρασα ισάριθμα τεύχη συν έναν τόμο με τρία ακόμα. Επίσης είχα βρει εκείνη την περίοδο και τον πέμπτο τόμο του "Les trésors de Picsou", το οποίο δεν είχε τόσο καλή ποιότητα χαρτίου, αλλά ωραίες ιστορίες! Πολύ καλό το Picsou Magazine, μακάρι να το έβρισκα κι εδώ. :)

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μου αρέσουν πολύ οι μικρές αλλά ικανοποιητικές ιστορίες του Αλ Χάμπαρντ στο τέλος (ή κάπου εκεί) του κάθε "Picsou Magazine". Επίσης, μου αρέσει που η κύρια ιστορία δεν είναι στην αρχή, αλλά λίγο πιο μετά. Έτσι δεν την διαβάζω κατ' ευθείαν! :yahoo: :yahoo: :yahoo:

 

Πάλι καλά που δεν χρειάζεται καν να κάνω παραγγελιά για να αποκτώ τεύχη, καθώς στάνταρ κάθε μήνα θα βρω ένα τεύχος αυτού ου περιοδικού και του "Mickey Parade Géant".

:cool:

 

 

:cheers3:

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
:pray: Ευχαριστώ τον θεούλη που με έκανε να σιχαίνομαι τα γαλλικά, γιατί θα είχα καταστραφεί οικονομικώς, κοινωνικώς και γενικώς αν μπορούσα να διαβάσω ότι έχει βγει σ' αυτή την γλώσσα.
 • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν μπορώ να πω κι εγώ το ίδιο... :lol:

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ούτ' εγώ! Πάλι καλά που υπάρχουν κι αυτά και βλέπω ό,τι δεν βλέπω απ' τον Τερζόπουλο...

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Την ημέρα της εθνικής μας εορτής, 28ης Οκτωβρίου, κυκλοφόρησε στην παραδιπλανή μας χώρα, Γαλλία, ο 9ος τόμος της σειράς "Les trésors de Picsou", ένθετο του περιοδικού Picsou στην αρκετά ικανοποιητική τιμή των 4,90€. Ο συγκεκριμένος τόμος ήταν αφιερωμένος στην αγαπητή μας μάγισσα, :hypno::magicadespel: Μάτζικα Ντε Σπελ, και περιείχε ιστορίες του Μπαρκς, του Ρόσα, του Ρότα και του Μποττάρο, καθώς και πολλά εξώφυλλα, των προαναφερθέντων και άλλων δημιουργών (όπως ο Μπατίστα Κάρπι και ο Γίππες).

 

Δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να αγοράσω κάποιον τόμο αυτής της υπέροχης έκδοσης (Picsou hors-serie), αλλά όποιος γνωρίζει την γλώσσα και ενδιαφέρεται, μπορεί να βρει κάτι σ' αυτά τα sites:

 

http://annonces.ebay.fr/search?_from=R40&_trksid=m38&kw=Les+tresors+de+Picsou&fl1=500001

 

http://www.journaux.fr/revue.php?id=131840

 

Το εξώφυλλο του τόμου:

fr_pmhs_c7a_001.jpg

 

Επίσης, να πω πως τα τελευταία Picsou δημοσιεύουν φανταστικές ιστορίες, και επιλέγουν Ιταλούς δημιουργούς, όπως ο Ρομάνο Σκάρπα και ο Λουτσιάνο Μποττάρο, ελπίζω να συνεχίσουν έτσι...

 

Τα Picsou μου:

post-9146-125923938914_thumb.jpg

 

Το μέγεθος του Picsou (σε σχέση με το ΚΟΜΙΞ):

post-9146-125923953487_thumb.jpg

 • Like 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τον μήνα που μας πέρασε, στην Γαλλία κυκλοφόρησε άλλο ένα τομάκι από την σειρά "Les Trésors de Picsou", το #10.

 

post-9146-1272910882,02_thumb.jpg

 

Το συγκεκριμένο τομάκι είναι αφιερωμένο στους Μουργόλυκους, και δημοσιεύονται ορισμένες κλασικές ιστορίες όπου οι Μουργόλυκοι πρωταγωνιστούν, όπως οι ιστορίες "Μουργόλυκοι Εναντίον Θησαυροφυλακίου" (Ντον Ρόσα), "Ο τρόμος των Μουργόλυκων (ελεύθερη μετάφραση)" (Καρλ Μπαρκς - #1 εμφάνιση των Λύκων) και "Οι Επτά Πόλεις της Τσιμπολά". Βεβαίως, υπάρχουν και δύο ιστοριούλες από τον Τόνυ Στρομπλ και τον Τζιόβαν Μπατίστα Κάρπι, εκτός αυτών του Μπαρκς και του Ρόσα.

 

Όποιος ενδιαφέρεται να τ' αγοράσει, μπορεί να το κάνει εδώ.

 

:)

 • Like 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μπράβο Γιάννη πολύ ωραίο αφιέρωμα.:best:Να πω πως θεωρώ το Picsou ένα από τα καλύτερα περιοδικά παγκοσμίως.Αν και τα εξώφυλλα του είναι εντελώς κακόγουστα και τα αφιερώματα του θυμίζουν Αλμανάκο,οι ιστορίες που δημοσιεύονται σε αυτό το περιοδικό είναι φανταστικές.Το καλό είναι πως γίνονται αρκετές επανεκδόσεις,με αποτέλεσμα να μην πέφτει ποτέ η ποιότητα του περιοδικού.Εγώ πήρα το πρώτο μου Picsou(#413) από την Γαλλία το καλοκαίρι του 2006,για να εξασκήσω τα Γαλλικά μου, αλλά και για να έχω κάτι σαν αναμνηστικό από την χώρα αυτή.Από τότε δεν πήρα κάποιο άλλο τεύχος του,μέχρις ότου ανακαλύψω πως ο Μασούτης στο Cosmos φέρνει όλα τα καινούργια τεύχη με 2 μήνες διαφορά περίπου(όσοι είστε από Θεσσαλονίκη και σας αρέσει το Picsou σας συνιστώ να τον επισκεφθείτε).Έτσι λοιπόν άρχισα να παίρνω και πάλι το Picsou και ήδη έχω στην συλλογή μου τα τεύχη 413,453-457 και περιμένω με αγωνία και τα υπόλοιπα.Επίσης εκτός από το Picsou,άρχισα να παίρνω και το Mickey Parade Géant καθώς και το Super Picsou Géant.Πάντως να τονίσω ότι γενικά εκτός από το Picsou,η ποιότητα του χαρτιού των Γαλλικών περιοδικών δεν είναι καθόλου καλή.:(Το μόνο καλό είναι ότι όλα τα περιοδικά έχουν χοντρό γυαλιστερό εξώφυλλο.Και όσον αφορά τη σειρά "Les Trésors de Picsou",νομίζω πως δεν είναι και κάτι το ιδιαίτερο.Κακή ποιότητα χαρτιού,μη χρησιμοποιήση του ονόματος του Ρόσα και γενικά νομίζω πως είναι κάτι σαν πηγή εύκολου κέρδους,αν και η τιμή είναι αρκετά χαμηλή.Πάντως όντως όπως ειπώθηκε και πιο πάνω μοιάζει ακριβώς με την Βιβλιοθήκη Κόμιξ και όπως είπα και σε ποστ μου στο θέμα που την αφορά,στο προτελευταίο τεύχος του Κόμιξ,σε μια ερώτηση αναγνώστη για το αν θα συνεχίσουν και με άλλους σχεδιαστές μετά τον Ρόσα, του απάντησαν πως έχουμε αρκετά φιλόδοξα σχέδια στα συρτάρια μας για τόμους αφιερωμένους σε μεγάλους δημιουργούς και δημοφιλείς ήρωες.Ας ελπίσουμε να μην ακολουθήσουν την ίδια τακτική με την Γαλλία.Αν θέλετε ρίξτε μια ματιά και http://www.greekcomics.gr/forums/index.php?showtopic=11174&view=findpost&p=149531]εδώ[/url].

Edited by Quackmore Duck
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Λοιπόν, σήμερα κυκλοφόρησε το Picsou Magazine #458 και με αφορμή την επανέκδοση του Βίου και της πολιτείας με το όνομα του Ρόσα κανονικότατα γραμμένο, τι λέτε ότι είχε μέσα δώρο?Τι άλλο φυσικά από το Γεννεαλογικό δέντρο των Ντακ.Σαφώς έχει βγει και στην Ελλάδα και στο Κόμιξ #100(το οποίο έχω :D ) και σε αφίσα δώρο με το Μίκυ Μάους στην οποία όμως έπρεπε να κολήσεις τις φάτσες στα σωστά σημεία(το οποίο δεν έχω δυστυχώς).Οπότε επειδή συλλέγω το Picsou ούτως ή άλλος θα το έπερνα.Όσοι πάντως δεν έχετε σε μεγένθυση το δέντρο,ξέρετε Γαλλικά ή θέλετε και αυτό τρέξτε να προλάβετε στα πρακτορεία τύπου.Δείτε και κάποιες φωτογραφίες.

post-11351-12771477340142_thumb.jpg

 

 

post-11351-12771478273631_thumb.jpg

Edited by Quackmore Duck
 • Like 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μπορώ να βρω και να αγοράσω 1 ή 2 αντίτυπα πέραν του δικού μου, οπότε όποιος ψήνεται τρελά ας μου πει να του το αγοράσω ;)

 

Εκπληκτική η αφίσα, και φυσικά πολύ ωραία η κίνηση των Γάλλων να εκδόσουν ξανά τον Βίο & Πολιτεία του Σκρουτζ στο περιοδικό τους, μαζί με τα Χαμένα Επεισόδια, που βάζουν στην σωστή σειρά... :wow:

Edited by JohnnyMZ
 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ε όχι ρε φιλε... Ριρή; Φίφη; Λουλού; Να καεί η αφίσσα παρ' αυτα.... ΠΟΠΟΠ ΝΤΑΚ????!!!!!!!! Αίσχος.

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το επίθετο του Σκρούτζ γιατί είναι Picsou και όχι Mc Picsou; :thinking:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έχει κυκλοφορήσει εδώ και πολλά χρόνια αφίσα από το Μίκυ Μάους σε τέτοιο μέγεθος. Το μόνο "πρόβλημα" είναι πως πρέπει να κόψεις τις κυκλικές εικόνες με τις φάτσες των χαρακτήρων από το χαρτόνι, και να τα κολλήσεις με δικό σου τρόπο στην αφίσα. Μπορώ να βγάλω φωτογραφίες αν ενδιαφέρεστε.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Βγάλε καμιά φωτογραφία να δούμε και να συγκρίνουμε.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το επίθετο του Σκρούτζ γιατί είναι Picsou και όχι Mc Picsou; :thinking:

 

Δεν ειναι το επιθετο Picsou, αλλα το όνομα του. Στα γαλλικά δεν χρησιμοποιείται η ονομασία Σκρουτζ, αλλα Picsou που σημαίνει ετοιμολογικά "αυτός που μαζεύει χρηματα (sou=δεκαρα)". :)

 • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν ειναι το επιθετο Picsou, αλλα το όνομα του. Στα γαλλικά δεν χρησιμοποιείται η ονομασία Σκρουτζ, αλλα Picsou που σημαίνει ετοιμολογικά "αυτός που μαζεύει χρηματα (sou=δεκαρα)". :)

 

Κι εγώ αυτήν την εντύπωση είχα, will, αλλά μετά από μερικές ιστορίες στο Picsou είδα πως το επίθετό του είναι Picsou και το όνομα Balthazar. Δεν ξέρω γιατί, αλλά έτσι το 'χουν κάνει οι γάλλοι... :) (όσα αναφέρεις περί ετοιμολογίας είναι σωστά πάντως :D)

Edited by JohnnyMZ
 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μετά από αναζήτηση στο διαδίκτυο, ανακάλυψα οτί το όνομα του Σκρουτζ Μακ Ντακ στην Γαλλική γλώσσα δεν ήταν πάντα Piscou !

Σύγκεκριμένα, στην ιστορία "Το Μυστικό του Παλιού Πύργου" το 1949, ο Σκρουτζ εμφανίζεται ως Oncle Harpagon (=Θείος Αρπαγκόν). Το 1950, σε πολλές ιστορίες, αναφέρεται/προσφωνείτεαι ως Oncle Edgar (=Θείος Εντγκαρ) ή Oncle Jérémie McDuck (Ζερεμί Μακ Ντακ, κυρίως στο Βέλγιο).

Το 1952 υιοθετείται το όνομα Balthazar Picsou στην ιστορία Donald et la Lettre au Père Noël (Letter To Santa), η οποία δημοσιεύεται 4 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα του 1952, στο περιοδικό Le Journal De Mickey.

Αυτό το όνομα αποδίδεται στον Raymond Calame υπεύθυνο του προαναφερθέντος περιοδικού

Edited by Comics
 • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν είχα ιδέα πώς λέγεται ο Σκρούτζ στα γαλλικά. Η απορία μου πηγάζει από τα γενεαλογικό δέντρο που έχει στο περιοδικό.

 

post-6517-12772238823939_thumb.jpg

 

Γιατί έχει διαφορετικό επίθετο από τον πατέρα του; Υπάρχει κάποιος λόγος ή απλά έτυχε να του δώσουν αυτό το όνομα και παρέμεινε έτσι;

Και στο γαλλικό Βίο και Πολιτεία δεν αναφέρουν τον Σκρούτζ σαν τελευταίο απόγονο των Mc Picsou αφού δε φέρει το όνομα αυτό;

Αυτά :valtnino:

 • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γιατί έχει διαφορετικό επίθετο από τον πατέρα του; Υπάρχει κάποιος λόγος ή απλά έτυχε να του δώσουν αυτό το όνομα και παρέμεινε έτσι;

Και στο γαλλικό Βίο και Πολιτεία δεν αναφέρουν τον Σκρούτζ σαν τελευταίο απόγονο των Mc Picsou αφού δε φέρει το όνομα αυτό;

 

 

[μισό χρόνο μετά]

 

Αυτό είναι όντως ένα εύλογο ερώτημα. :P Το πιο λογικό είναι απλά να έτυχε να του δώσουν αυτό το όνομα, κι έμεινε...

Τον γαλλικό Βίο & Πολιτεία δεν τον έχω διαβάσει... Δεν ξέρω πώς τα κάναν έτσι οι Γάλλοι! :lol:

 

 

 

Από το τελευταίο αλμπουμάκι (hors-serie) με τους Μουργόλυκους, έχουν κυκλοφορήσει άλλα τρία πολύ ωραία αλμπουμάκια αφιερωμένα σε διαφορετικούς χαρακτήρες.

 

Τον περασμένο Ιούλιο ένα τομάκι αφιερωμένο στον Σκληρόκαρδο Χρυσοκούκη, με ιστορίες των Μπαρκς, Ρόσα, Περέγκο και Βίκαρ. (#11)

 

Τον Νοέμβριο ένα πανέμορφο τομάκι γεμάτο με ιστορίες όπου (συμ)πρωταγωνιστεί ο Γκαστόνε. Περιλαμβάνει μόνο ιστορίες του Μπαρκς και του Ρόσα. (#12) Παράλληλα, στο Picsou Magazine, από το τεύχος #458 (όπου ξεκίνησε η επανέκδοση των επεισοδίων του Βίου & Πολιτείας), ξεκίνησαν να δημοσιεύουν με χρονολογική σειρά τις ιστορίες του Μπαρκς με τον Γκαστόνε (από την πρώτη δεκασέλιδη).

 

Τον πρώτο μήνα του χρόνου κυκλοφόρησε και το τομάκι #13, με ιστορίες (και πάλι) των Μικρών Εξερευνητών. Αυτή τη φορά Μπαρκς, Ρόσα και Ντάαν Γίππες (με ιστορίες σε σενάριο Μπαρκς).

 

fr_tp_0011a_001.jpgfr_tp_0012a_001.jpgfr_tp_0013a_001.jpg

 

Γενικά μ' αρέσουν οι συλλογές ιστοριών, αλλά μου τη δίνει όταν επανεκδίδονται συνεχώς (συγκεκριμένες) ιστορίες συγκεκριμένων δημιουργών. :moutra2:

 • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κι σε εμένα τα Γαλλικά δεν είναι και τόσο αξιαγάπητα αλλά όπως και να'χει σαν καλός συλλέκτης και δράττοντας την ευκαιρία του ταξιδιού της αδερφής μου στο Παρίσι πριν 4-5 χρόνια της είπα να μου φέρει κάνα δυό τεύχη απο Disney έτσι για να έχω και κάτι γαλλικό. Έτσι λοιπόν έχω στην κατοχή μου δυο Picsou Geant, ένα Le journal de Mickey, και ένα τομάκι Mickey Parade, το οποίο ακριβώς επειδή μοιάζει με τα δικό μας κλασικά πήρα άλλα δυο τευχάκια που βρήκα στο Μοναστηράκι (!) έτσι για να ξεσκονίσω και ότι Γαλλικά είχα μάθει στο Γυμνάσιο!!!

Edited by Uncle Scrooge McDuck
 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

εχω 2-3 τευχη picsou geant και αλλα 3 picsou καθως και ενα απο τα tresors de picsou

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.