Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκδόσεις "Ψυχής τα Λαμπυρίσματα" - Signing Event


Caladinor

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  72
  • Group:  Members
  • Topic Count:  44
  • Content Count:  112
  • Reputation:   502
  • Achievement Points:  112
  • Days Won:  1
  • With Us For:  6400 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  57

Οι εκδόσεις "Ψυχής τα Λαμπυρίσματα" διοργανώνουν Signing Event στο Palmie Bistro,

Σόλωνος 72 & Μασσαλίας, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Απριλίου:

 

superlampisflyer.jpg

 

Εκτός των νέων περιοδικών, θα διατίθεται και printed art τα οποία θα υπογράφουν οι καλλιτέχνες.

 

Μασκώτ της εκδήλωσης ο υπερήρωας Super Λάμπης :D

  • Like 10
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  8524
  • Group:  Members
  • Topic Count:  44
  • Content Count:  71
  • Reputation:   719
  • Achievement Points:  71
  • Days Won:  0
  • With Us For:  5575 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Αναφορικά με τον ισχυρισμό του Φώτη Σαγώνα για δήθεν αποκλεισμό των εκδόσεών Ψυχής Τα Λαμπυρίσματα από το Comicdom Con Athens 2009, η διεύθυνση της Comicdom Press, αλλά και η οργανωτική επιτροπή του Comicdom Con Athens 2009, είμαστε βέβαιοι πως οι εξηγήσεις που δόθηκαν στην τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Τεχνικού Διευθυντή του Comicdom Con Athens 2009 (και υπεύθυνου επικοινωνίας συνεργατών), Γιάννη Κουρουμπακάλη, και του Φώτη Σαγώνα, αλλά και στην απάντηση του Οικονομικού Διευθυντή του Comicdom Con Athens 2009 (και προέδρου της Comicdom Press), Δημήτρη Σακαρίδη, στην επιστολή της Κατερίνας Στύλου, θα έπρεπε να είναι απολύτως επαρκείς. Όμως όχι μόνο δεν κρίθηκαν ως επαρκείς, αλλά στην τελευταία επιστολή μάλιστα, ουδέποτε λάβαμε και απάντηση.

 

Όπως τους γράψαμε, ο λόγος για τον οποίο δεν ερωτήθηκαν για το αν θα τους ενδιέφερε να συμμετάσχουν, ήταν ο ίδιος για τον οποίο δεν ερωτήθηκαν και πολλές άλλες εκδοτικές και καταστήματα: Ο χώρος τον οποίο μπορούμε να διαθέσουμε στο Comicdom Con Athens είναι περιορισμένος και αυτός νοικιάστηκε αμέσως, σε φορείς που, με τα δικά μας κριτήρια (τα οποία σημειωτέον έχουν παραμείνει αναλλοίωτα από την πρώτη διοργάνωση και ισχύουν, χωρίς εξαιρέσεις, για όλους τους πιθανούς συμμετέχοντες), είχαν προτεραιότητα.

 

Συζητήσαμε και σκεφτήκαμε σοβαρά όλους τους πιθανούς εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, και καταλήξαμε σε μια μορφή συνεργασίας η οποία και τους προτάθηκε, στην τηλεφωνική συνομιλία του Γιάννη Κουρουμπακάλη με τον Φώτη Σαγώνα. Με δεδομένο πως δεν υπήρχε χώρος για να φιλοξενηθεί περίπτερο της εκδοτικής ΨΤΛ στο Convention, προτείναμε να φιλοξενήσουμε, στο περίπτερο της Comicdom Press, εκδόσεις τους στις οποίες συμμετέχει ο Γιάννης Ρουμπούλιας. Κι ενώ είχαμε καταλήξει στην απόφαση να μη δεχθούμε να φιλοξενήσουμε επιπλέον εκδοτικές στο περίπτερο μας, σκεφτήκαμε πως λόγω της προηγούμενης συνεργασίας μας, αλλά και της ιδιαιτερότητας της παρουσίας του Ρουμπούλια, θα μπορούσαμε να κάνουμε μία εξαίρεση. Προφανώς, αυτή η λύση (όπως και κάθε λύση που απαιτεί την έστω και ένα χιλιοστό μετακίνηση των εκπροσώπων της εκδοτικής) δεν ήταν επαρκής και για αυτό την αρνήθηκαν.

 

Όσο για τον ισχυρισμό τους ότι αποκλείσαμε το Θάνο Κόλλια, σχεδιαστή του Ύψιλον από την έκθεση Ελλήνων δημιουργών, παρότι ο ίδιος είναι ο σχεδιαστής του μοναδικού ελληνικού comic με υπερήρωες, αυτός είναι ψευδής και ανυπόστατος, καθώς η Υπεύθυνη για την Έκθεση των Ελλήνων, Λήδα Τσενέ, απέστειλε e-mail πρόσκλησης στον Θάνο Κόλλια, όπως και στους υπόλοιπους καλλιτέχνες, από τον οποίο Θάνο όμως, ουδέποτε έλαβε την οποιαδήποτε απάντηση.

 

Δεν είναι πρόθεση του Comicdom Con Athens και της Comicdom Press να "αποκλείσουν" κανέναν από την εκδήλωση, αλλά με δεδομένη την έλλειψη χώρου και τις περιορισμένες δυνατότητες συμμετοχής, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε επιλογές μεταξύ των υποψήφιων συνεργατών, για τις οποίες δεν θεωρούμε πως πρέπει να λογοδοτήσουμε σε κανέναν.

 

Οι άνθρωποι που απαρτίζουμε την Comicdom Press, αλλά και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Comicdom Con Athens 2009, δεν αισθανόμαστε πως, σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο της διαδικασίας, έχουμε κάνει κάτι επιλήψιμο, παράτυπο, παράνομο, ή ανήθικο. Όσον αφορά, μάλιστα, στη μεταξύ μας σχέση και συνεργασία, αίσθηση μας είναι πως η από μέρους μας στάση έχει υπάρξει υπέρ το δέον διαλλακτική και ανεκτική, στις κατά καιρούς άτεγκτες και ταυτόχρονα καταγγελτικές θέσεις των εκπροσώπων της εκδοτικής.

 

Η Κατερίνα Στύλου, έλαβε τις γραπτές διευκρινήσεις μας για τα παραπάνω, αλλά δεν μας απάντησε. Αντ’ αυτού επέλεξε να στείλει τον εκπρόσωπο των εκδόσεων ΨΤΛ, Φώτη Σαγώνα, ο οποίος απαίτησε ακρόαση από τη Διευθύντρια Πολιτιστικών της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Ήρα Παπαδοπούλου σε μια προσπάθεια να μας διαβάλει στους συν-διοργανωτές μας, ισχυριζόμενος αδιαφανείς ( ; ) διαδικασίες στην επιλογή των συνεργατών μας, φτάνοντας ακόμα και στο να απειλήσει έμμεσα αμφότερους τους διοργανωτές ότι θα καταγγείλει το γεγονός στον Τύπο.

 

Αντιλαμβανόμενος προφανώς ότι σε μια τέτοια κίνηση θα λάμβανε την προφανή απάντηση ότι δεν πρόκειται για εκδήλωση δημόσιου φορέα, αλλά ιδιωτική με αναφαίρετο δικαίωμα θέσπισης εσωτερικών κανόνων σε ζητήματα επιλογής συνεργατών, οι εκδόσεις Ψυχής τα Λαμπυρίσματα, ανακοινώνουν λίγα εικοσιτετράωρα πριν το Comicdom Con Athens 2009, signing event, τις ίδιες ώρες και μάλιστα στον ίδιο δρόμο, επί της οδού Μασσαλίας.

 

Είναι προφανές πως ο τρόπος με τον οποίο διοργανώνουμε το Comicdom Con Athens δεν συμβαδίζει με τις δικές τους απόψεις περί δικαίου και αξιοκρατίας. Τους είχαμε επανειλημμένα πει, ότι δεν έχει νόημα να αναλώνονται προσπαθώντας να αλλάξουν ένα μοντέλο το οποίο εμείς, ως διοργανωτές, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι φορείς με τους οποίους συνεργαζόμαστε, θεωρούμε πως δουλεύει θαυμάσια.

 

Να επισημάνουμε πως η σημμετοχή των εκδόσεων ΨΤΛ στον χώρο των fanzines (φουαγιέ) στην εκδήλωση του 2007 ήταν το λιγότερο αντιδεοντολογική προς τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, κάτι το οποίο τους είχαμε πολλές φορές αναφέρει. Παρόλα αυτά μη θέλοντας να “αποκλείσουμε” κανένα από την εκδήλωση προχωρήσαμε σε μια ειδική συμφωνία με την εκδοτική για την συμμετοχή τους με αυτό τον τρόπο, πάντα με την συγκατάθεση των υπόλοιπων συμμετεχόντων. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως εμείς ως διοργανωτές πρέπει κάθε χρόνο να καταλήγουμε σε τέτοιες λύσεις οι οποίες δεν συμφωνούν με τα κριτήρια μας για ίση αντιμετώπιση όλων των συμμετεχόντων. Ειδικά όταν υπάρχουν πολύ “μικρότεροι” συμμετέχοντες που αυτοεκδίδουν δουλειές τους μέσω της μικρής εκδοτικής τους και παρόλα αυτά δεν χαίρουν ειδικής αντιμετώπισης από την διοργάνωση, και ούτε είναι δυνατόν να τους δοθεί σε περίπτωση που αυτοί το επιζητούσαν, καθότι και ο χώρος των Fanzines διατείθεται, προφανώς, στα Fanzines. Να σημειωθεί πως η Comicdom Press είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία και τα έσοδά της από την διοργάνωση του Comicdom Con διατείθονται για την κάλυψη ΟΛΩΝ των εξόδων της διοργάνωσης, πάγιων και μη.

 

 

Κι ενώ θα μπορούσαν να έχουν αποχωρήσει εξαρχής, γλιτώνοντας στους εαυτούς τους, αλλά και σε εμάς αρκετές εντάσεις και ατέρμονες, επαναλαμβανόμενες εξηγήσεις, εν τούτοις απαιτούσαν (με τι έρεισμα άραγε; ) να συμμετέχουν πάντα με τα δικά σας τελεσίδικα οικονομικά και χωροταξικά δεδομένα και κριτήρια, πολεμώντας παράλληλα με ανεμόμυλους θεωριών συνομωσίας, περί τάχα αποκλεισμού τους. Η υπομονή και η ανοχή στην έλλειψη κατανόησης προφανών πραγμάτων έχει τα όρια της. πόσο μάλλον όταν συνοδεύεται από παράλληλα αντι-signings και αμφιβόλου αισθητικής κινήσεις, όπως ο χώρος και ο χρόνος διεξαγωγής της εκδήλωσης «διαμαρτυρίας» τους.

 

 

Οφείλουμε παρ’ όλα αυτά να αναγνωρίσουμε στις εκδόσεις Ψυχής τα Λαμπυρίσματα ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια, και ιδιαίτερα τα δύο τελευταία, υπήρξαν οι μοναδικοί από τους περίπου δεκαπέντε συνεργάτες μας στους οποίους έπρεπε να εξηγήσουμε πράγματα αυτονόητα για τους υπόλοιπους. Υπήρξαν μοναδικοί οι οποίοι δεν συμφωνούσαν με τους κανονισμούς της εκδήλωσης, και παρ’ όλα αυτά επέμεναν να προσαρμόσει η διοργάνωση τα standards της στα δικά τους συμφέροντα!

 

Μπορεί οι κινήσεις της κυρίας Στύλου και του κυρίου Σαγώνα να δείχνουν παιδικό ρεβανσισμό, το αρνητικό για εκείνους όμως, είναι ότι –εν τέλει- όπως όλοι μας θα κριθούν ως ενήλικες.

 

Με την ελπίδα ότι θα βρουν κάποια στιγμή την αξιοπρέπεια να διοργανώσουν μία αυτόφωτη εκδήλωση, και όχι μια αντι-εκδήλωση τις ίδιες ώρες με τη δική μας, και μάλιστα δύο στενά πιο κάτω…

 

Η Διεύθυνση του Comicdom Con Athens 2009, για την Comicdom Press

Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου

Γιάννης Κουρουμπακάλης

Δημήτρης Σακαρίδης

Λήδα Τσενέ

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  72
  • Group:  Members
  • Topic Count:  44
  • Content Count:  112
  • Reputation:   502
  • Achievement Points:  112
  • Days Won:  1
  • With Us For:  6400 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  57

1. Είναι λάθος να προσωποποιείται ένας εκδοτικός οίκος, και να αντιμετωπίζεται με προσωπικούς χαρακτηρισμούς.

Οι εκδόσεις μας δε διαμαρτυρήθηκαν ουσιαστικά ακόμη και δεν είναι ούτε ο χρόνος, ούτε ο τόπος κατάλληλος για αυτό το διαδίκτυο.

Έτσι δεν πρόκειται να απαντήσουμε, ούτε σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς, και ούτε να ανοίξουμε διάλογο.

 

2. Κάθε εκδοτικός οίκος οφείλει:

Α. Να προβάλει

Β. Να προωθεί εμπορικά &

Γ. Να διαφυλάσσει τα συμφέροντα του και των δημιουργών με τους οποίους συνεργάζεται.

Σύμφωνα με αυτά τα σαφή και αυτονόητα κριτήρια κάναμε και κάνουμε τις επιλογές μας.

 

Είναι αυτονόητο πώς ένας εκδοτικός οίκος δεν μπορεί να περιοριστεί σε έναν τίτλο και ούτε μπορεί να είναι εξαρτώμενος άλλου εκδοτικού οίκου που «προσφέρεται να φιλοξενήσει» το signing του τεύχους που μόλις εξέδωσε!

 

Θα περιμέναμε, λοιπόν, από μια διοργάνωση με μη-κερδοσκοπικό χαρακτήρα η οποία «προσπάθησε να βρει χώρο ώστε να μην αποκλειστεί ένας εκδοτικός οίκος και έργα Ελλήνων δημιουργών» να μην αντιμετωπίζει ανταγωνιστικά μια εκδήλωση που έχει στόχο την εμπορική διαφύλαξη των συμφερόντων των συνεργατών μας.

 

Δεν κατανοούμε, λοιπόν, καθόλου την ενόχληση που προκαλεί ο τόπος και ο χρόνος των δικών μας εκδηλώσεων.

Εξάλλου «αυτόφωτοι» μέχρι στιγμής είναι οι ίδιοι οι δημιουργοί και από τα έργα τους φωτιζόμαστε όλοι μας.

 

3. Ποτέ δεν ζητήσαμε ειδικό χώρο.

Μας προσφέρθηκε από τη διοργάνωση χώρος με μικρότερη προσέλευση επισκεπτών και με τόσους περιοριστικούς όρους ώστε να υποχρεωθούμε τελικά, να αποχωρήσουμε από την περυσινή διοργάνωση.

 

4. Ευτυχώς, πάντως, πέρα από τις προφορικές συνομιλίες, όπου ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται οτιδήποτε, υπάρχουν τα γραπτά: η πρώτη επιστολή των εκδόσεών μας, που κοινοποιήθηκε στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (και η οποία παρέχει δωρεάν τον χώρο), η απάντηση του κ. Σακαρίδη καθώς και η δεύτερη απαντητική επιστολή των εκδόσεών μας, την οποία οι διοργανωτές ισχυρίζονται-γιατί άραγε;- ότι δεν έλαβαν.

Ποτέ κανείς δεν ζήτησε τίποτα από την Ελληνοαμερικανική Ένωση πέρα από έναν αριθμό πρωτοκόλλου, ενώ η ίδια η κ. Παπαδοπούλου επεδίωξε τη συνάντηση.

Δεν υπήρξε κανενός είδους απειλή. Απλώς ενημέρωση για την έλλειψη διαφάνειας της διοργάνωσης.

 

Από την άλλη υπάρχουν και αυτά τα οποία δεν έχουν γραφτεί:

Ποτέ, λοιπόν, η διοργάνωση δεν γνωστοποίησε τα «κριτήρια» με τα οποία επιλέγει τους «συνεργάτες-χορηγούς» της.

Είναι ανησυχητικό ένας φορέας μιας τέτοιας διοργάνωσης να ισχυρίζεται δημόσια πως δεν οφείλει να κοινοποιεί τους όρους και τα κριτήρια συμμετοχής.

Θα περίμενε κανείς από μια μη-κερδοσκοπική εταιρεία να ακολουθεί τουλάχιστον τους βασικούς κανόνες δεοντολογίας που ορίζουν πως εκδόσεις που παράγουν και πολιτιστικό έργο προηγούνται από οποιουδήποτε είδους κατάστημα.

Είναι μάλλον παράδοξο να χωράνε κουκλάκια και όχι κόμικς νέων δημιουργών!

Και όταν τελικά υπάρχει «χώρος» για επεκτάσεις περιπτέρων άλλων εκδοτικών εταιριών, υπάρχει, άραγε, άλλος εκδοτικός οίκος, με συνεχή παραγωγή στην ελληνική αγορά και με νέους τίτλους, που δεν «χώρεσε» εφέτος;

Και ποιος είναι αυτός;

 

5. Κατανοούμε, βέβαια, ότι τα στελέχη του Comicdom λυπήθηκαν ιδιαίτερα που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν χώρο για τις εκδόσεις «Ψυχής τα Λαμπυρίσματα» και ανησύχησαν για την προοπτική να μείνουν ξεκρέμαστοι οι καλλιτέχνες που ετοιμάζονταν να παρουσιάσουν τα έργα τους.

 

Έτσι θεωρούμε ότι συμβάλλουμε, παρά εμποδίζουμε καθ οιονδήποτε τρόπο με τη διοργάνωση του Signing Event στο Palmie Bistro, καθώς έχουμε φροντίσει τις ώρες που θα απασχολούνται οι καλλιτέχνες με τρόπο ώστε να μην εμποδίσουν στο ελάχιστο τις όποιες δραστηριότητές τους στο Comicdom Con Athens 2009.

 

Εμείς με τον τρόπο μας προσθέτουμε και δε ζημιώνουμε κανέναν!

Σας προσκαλούμε λοιπόν στη εκδήλωση μας καθώς όλο και κάτι νέο έχουμε να προσφέρουμε!

 

Κατερίνα Στύλου & Φώτης Σαγώνας

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.