Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο Τεν Τεν έγινε 80 ετών! [ Μιχαλοπούλου Ντίνα, cosmo.gr, 11/2/2009 ]


Bonadrug

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  1271
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  715
  • Content Count:  3478
  • Reputation:   20254
  • Achievement Points:  3535
  • Days Won:  16
  • With Us For:  6281 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Ο Τεν Τεν έγινε 80 ετών!

Ντίνα Μιχαλοπούλου

Δημοσίευση : 11/02/2009 (link)


Ο δαιμόνιος δημοσιογράφος με το νεανικό παρουσιαστικό και το μονίμως όρθιο τσουλούφι Τεν Τεν κλείνει φέτος τα 80 του χρόνια. Ο Τεν Τεν ξεκίνησε τις περιπετειώδεις του αναζητήσεις από τη Σοβιετική Ένωση της δεκαετίας του 30 και μέσα στον αιώνα μας, ταξίδεψε στην Αφρική, στην Αμερική, στην Αίγυπτο αλλά και στο Φεγγάρι και έζησε μαζί με τον πιστό του Μιλού, αγωνιώδεις περιπέτειες, από τις οποίες πάντα κατάφερνε να γλιτώνει χάρη στο ευρηματικό του μυαλό.

Ο Τεν Τεν πρωτοπαρουσιάστηκε σε ένθετο της βελγικής εφημερίδας Le Vingtieme Siecle, στις 10 Ιανουαρίου του 1929. Η πρώτη αποστολή του ήταν ένα ρεπορτάζ στη Σοβιετική Ρωσία, όπου μαζί με τον Μιλού αποκαλύπτουν το «κρυφό πρόσωπο» πίσω από την επίσημη εικόνα της τότε υπερδύναμης.

Πατέρας του Τεν Τεν είναι ο Βέλγος σκιτσογράφος Herge, ο οποίος για τις ανάγκες των πολλών και διαφορετικών περιπετειών σε ουρανό, στεριά και θάλασσα έχει σχεδιάσει διάφορους άλλους ήρωες που πλαισιώνουν τον νεαρό δημοσιογράφο στις περιπέτειές του, όπως τον οξύθυμο τύπο Κάπτεν Χάντοκ, τον καθηγητή Κάλκουλους, τους «δίδυμους» ντετέκτιβς Τόμσον και Τόμσον, αλλά και πολλούς άλλους.

Όπως μαθαίνουμε από την ιστοσελίδα του, ο Τεν Τεν έχει πουλήσει από το 1929, όταν εμφανίστηκε 230 εκατομμύρια αντίτυπα με τις ιστορίες του και ότι οι ιστορίες του έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 80 γλώσσες. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι ο Τεν Τεν έφτασε στο Φεγγάρι το 1954, δηλαδή 15 ολόκληρα χρόνια πριν τον Νηλ Άρμστρονγκ.!

Όσον αφορά τώρα τον μπαμπά του Τεν Τεν, το διάσημο σκιτσογράφο Ζωρζ Ρεμί ή Herge –γεννημένο το 1907- αυτός ασχολήθηκε με το σκίτσο από νεαρή ηλικία. Ο Τεν Τεν μάλιστα είναι και κάπως αυτοβιογραφικός αφού ο Ερζέ όταν ήταν στους προσκόπους είχε το παρατσούκλι «Περίεργη Αλεπού» και οι πρώτες του ιστορίες τυπώθηκαν σε μικρά περιοδικά των προσκόπων.

Η καριέρα του ξεκίνησε από τον Εικοστό Αιώνα (Le Vingtieme Siecle) όταν ανέλαβε επικεφαλής του νεανικού περιοδικού Le petit vingtieme, στο οποίο έκανε την πρώτη του εμφάνιση ο Τεν Τεν.

Δείγμα της αγάπης που τρέφουν για τον Ερζέ και τον ήρωα του οι Βέλγοι είναι ότι για τα 75α γενέθλια του Ερζέ η Αστρονομική Εταιρείας του Βελγίου έδωσε το όνομα ενός μικρού πλανήτη που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και βρίσκεται μεταξύ του Δία και του Ερμή με το όνομά του. Ο Ερζέ άφησε την τελευταία του πνοή το 1983.

Τον Ιούνιο του 2009 θα ανοίξει τις πύλες του το Μουσείο Ερζέ στο Βέλγιο, Ήδη, όπως μαθαίνουμε από την ιστοσελίδα, ο πρώτος που έχει ερευνήσει την υπόθεση είναι ο ίδιος ο Τεν Τεν ο οποίος φέρεται να αποχώρησε ικανοποιημένος…

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.