Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λένα

Members
  • Περιεχόμενο

    645
  • Εγγραφή

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Κερδισμένες ημέρες

    4

Όλα όσα δημοσιεύθηκαν από Λένα

  1. Σας προσκαλούμε στα εγκαίνια της έκθεσης ΣΧEΔΙΩΝ COMICS που θα γίνουν την ΤΡΙΤΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ στις 8:30 μ.μ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 34 ( Πίσω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - Πολυτεχνείο ) - ΧΑΡΤΗΣ θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από τους καλλιτέχνες του ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ την έκθεση οργανώνει o δάσκαλος του στεκιού Τζίμης Παπαδόπουλος και το περιοδικό Comic Book Bubble.
  2. Λένα

    Comic Book Bubble

    Το ισχύον πρόγραμμα έχει ως εξής: Δευτέρα: Devilhorny Man του Νίκου Στεφαδούρου Τρίτη: Game Lost του Μάνου Κοτσιφάκη Τετάρτη: Οι Τρεις Φίλες των Τζίμη και Άκη Πέμπτη: The Cabin του Κωνσταντίνου Μοσχονά Παρασκευή: Όχι Παίζουμε... του Χρήστου Σάββατο: Νυν και Αεί από την ΛΕΝΑ Κυριακή: Bubblewrap του Tomi Zandshtein Ένα κόμικ κάθε μέρα δηλαδή!
  3. Για κάποιον λόγο είχα υποτιμήσει πολύ τον Μπάρκς, αλλά πλέον περιμένω πώς και πώς κάθε Κυριακή την εφημερίδα για να διαβάσω τον επόμενο τόμο! Πραγματικά δεν τους χορταίνω. Οι ιστορίες έχουν κάτι το πολύ παιδικό και ταξιδιάρικο.
  4. Το διάστιχο (κενό ανάμεσα στις σειρές) προφανώς και είναι προσαρμόσιμο. Το ορίζεις εσύ στην απόσταση που θέλεις, από το τελευταίο εικονίδιο στην επάνω μπάρα του photoshop, όταν έχεις επιλεγμένο το type tool. Δεν χρειάζεται να επιλέγεις το Τ αντί να αλλάζεις σειρά. Επίσης, ένας καλός τρόπος να επεξεργαστείς το μπαλονάκι σου για να μην έχει τόσο κενό γύρω από τα γράμματα είναι Edit -> Transform -> Scale (κλπ). ΠΡΟΣΟΧΗ: Πάντα όταν κάνουμε Scale έχουμε πατημένο το Shift, ώστε να μην αλλοιωθεί το σχήμα του αντικειμένου του οποίου το μέγεθος προσαρμόζουμε.
  5. Λένα

    ΑΤΙΤΛΟ (ΜΑΥΡΟ)

    Μπορείτε να διαβάσετε όλο το κόμικ (και από βδομάδα και ύστερα και την συνέχειά του) εδώ https://www.facebook.com/pages/Random-Sketchbook-Comic-LENA/675814412453998?fref=ts
  6. Λένα

    GC Fanzine #4

    Θέλω και προσφέρομαι.
  7. Η ομιλία των Mangatellers στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. http://www.youtube.com/watch?v=drYytKkcKuM
  8. Βασικά στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμμία σχολή που να αξίζει για κόμικς. Μην παραμυθιαστείς με τον ΑΚΤΟ, αυτά που λέει για "άμεση επαγγελματική αποκατάσταση" είναι τρελές μούφες, στον κλάδο του κόμικ τουλάχιστον. Η σχολή δεν έχει βοηθήσει κανέναν ούτε από το έτος μου ούτε άλλους αποφοίτους που ξέρω (στον τομέα των κόμικ πάντοτε). Επίσης τα δίδακτρα είναι απαγορευτικά και αντιστρόφως ανάλογα με αυτά που σου παρέχει. Το μόνο θετικό είναι ότι με το πτυχίο μπορείς μετά να κάνεις μάστερ σε όποια σχολή του εξωτερικού θέλεις. Αλλά το χρυσοπληρώνεις. Ο Ορνεράκης έχει ελάχιστα μαθήματα κόμικ, αλλά δίνει έμφαση σε πιο σκιτσογραφικές-γραφιστικές εφαρμογές. Για τον Βέλλιο δεν ξέρω πολλά, αλλά τηρώ μια επιφυλακτική στάση, διότι κανένας από τους διδάσκοντες δεν είναι δημιουργός κόμικ. Στην Βακαλό έχει ένα μονοετές σεμινάριο, κατά την άποψή μου το καλύτερο αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα, που διδάσκει ανατομία, προοπτική, σύνθεση, οπτική επικοινωνία, ψηφιακή επεξεργασία, αποκλειστικά για κόμικ αλλά δεν ξέρω κατά πόσο σου κάνει, αφού είναι μονοετές σεμινάριο. Την Καλών Τεχνών δεν την προτείνω επουδενί σε επίδοξους σχεδιαστές κόμικ, γιατί το κόμικ είναι μια εντελώς διαφορετική τέχνη από την ζωργαφική. Αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα σε προτρέπω να βρεις κάποια σχολή του εξωτερικού να φοιτήσεις, το επίπεδο δεν συγκρίνεται καν με αυτά που διδάσκονται εδώ πέρα. Αν όχι, όλες αυτές οι σχολές που προανέφερα, κάθε καλοκαίρι κάνουν έκθεση με τα έργα των σπουδαστών τους. Πήγαινε μια βόλτα να δεις τι έχουν κάνει και τι έχουν διδαχθεί και δες τι είναι πιο κοντά σε αυτό που θέλεις εσύ ο ίδιος. Καλή τύχη! Κι όπως λέει και ένας φίλος μου, μισοαστεία-μισοσοβαρά, κανένα επάγγελμα δεν έχει αυτήν την στιγμή δουλειά, θα μείνεις που θα μείνεις άνεργος, οπότε καλύτερα να σπουδάσεις αυτό που αγαπάς. Θα συμφωνήσω επίσης με τον φίλο Sandman, με το ίντερνετ μπορείς να εργαστείς για οποιονδήποτε στον πλανήτη από το σπίτι σου, δεν χρειάζεται να περιοριστείς στην ελληνική αγορά.
  9. Άνθρωποι και Ανθρωπάκια (Νίκος Τσιφόρος, Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, 2009) σελ.15 - Ντάρλινγκ... οχι, είναι πολύ Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Αυτό δεν είναι ένα κόμικς που έχει γράψει ο Ντίκενς; - Ο Σαίξπηρ, δίορθωσε ο Φερμουάρ Εκλαίρ. σελ. 86 Ετσι λέγανε τα μεγάλα και τράβαγε τα μαλλιά του ο Νέστορας έτσι που ΄χε καταντήσει ένας φαλακρός βασιλιάς, και σπάγανε κέφι μαζί του οι νηρηίδες και τ' άλλα θαυμάσια θαλασσινά από κείνα που ζωγράφιζε ο Ντίσνεϋ. Τα μεγάλα κορίτσια δεν κλαίνε (Μπέσσυ Λιβανού, Καστανιώτης, 1997) σελ. 108 Έψαξε στην τσάντα της και βρήκε την αρμαθιά με τα κλειδιά της και το μπρελόκ με τον κίτρινο Γκάρφιλντ, που της είχε δωρίσει η Μίρκα τα Χριστούγεννα.
  10. Έπειτα από την περσινή επιτυχημένη απόπειρα, αποφασίστηκε η διεξαγωγή για δεύτερη χρονιά των σεμιναρίων κομικ στην Λέσχη. Τα εν λόγω σεμινάρια απευθύνονται σε ανθρώπους που γνωρίζουν από καθόλου, λίγο ή κάπως καλά το αντικείμενο και θα επιθυμούσαν να εμβαθύνουν σε αυτό δημιουργικά. Οι τομείς που θα αναλυθούν περιλαμβάνουν το Σχέδιο, το Σενάριο και την Αφήγηση, σε είκοσι τρίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις, που αποτελούνται τόσο από θεωρητική γνώση, όσο και πρακτική άσκηση. Οι συμμετέχοντες θα μυηθούν στις τεχνικές της δημιουργίας κόμικ, ενώ παραλλήλως θα κληθούν να δημιουργήσουν την δική τους ολιγοσέλιδη αυτοτελή ιστορία, με την βοήθεια των εισηγητών. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται στην Λέσχη Φίλων Κόμικ, Αγίας Ειρήνης 5, Μοναστηράκι. Ημερομηνία έναρξης ορίζεται η Παρασκευή 23/11/2012, ώρα 18.30-21.30. Εισηγητές η Ελένη Βλαστάρη και Γιώργος Κωνσταντόπουλος, απόφοιτοι ΑΚΤΟ (Σκίτσο-Κόμικ-Cartoon) και δημιουργοί κόμικ. Για δηλώσεις συμμετοχής ή απορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο 6934634879 (κα Βλαστάρη) ή στο coa.comicsgroup@gmail.com. Αν δεν συμπληρωθεί επαρκής αριθμός συμμετεχόντων, τα σεμινάρια θα ματαιωθούν.
  11. Στην αρχή ήμουν πολύ επιφυλακτική, σχετικά με αυτό (όπως όταν άκουσα ότι η Χάθαγουεϊ θα κάνει την Κατγούμαν -μα η Χάθαγουεϊ. Τελικά μου άρεσαν και οι δύο. Νομίζω ότι ταίριαζαν πολύ με την ταινία του Νόλαν. Πιστεύω ότι αν την είχε αναλάβει άλλος σκηνοθέτης θα ήταν αποτυχία αυτοί οι ηθοποιοί γι αυτούς τους ρόλους. Μου φαίνεται ότι ο Νόλαν δεν κάνει ακριβώς Μπάτμαν και γι αυτό ταιριάζει που ο Μπέιλ δεν είναι ακριβώς Μπάτμαν (με την φωνή βέβαια το ξευτήλισε, είναι κάτι σκηνές που ψυχορραγεί κι αυτός εκεί, να μην τον προδώσει η φωνή).
  12. Αν και μάλλον άργησα, να απαντήσω στην βασική ερώτηση του θέματος: Πώς περνάμε Καλών Τεχνών: α) δεν χρειάζονται πανελλήνιες β) αντί για πανελλήνιες, δίνουμε εξετάσεις ελευθέρου σχεδίου (5-7 σχέδια), 2 ελεύθερα σχέδια (=μια σύνθεση που θα έχουν στήσει οι εξεταστές στον χώρο) με μολύβι/κάρβουνο/μελάνι, άλλα δύο έγχρωμα και ένα βασισμένο σε κάποιο θέμα που θα σου δώσουν (π.χ. στιγμή, χρόνος, νεκρή φύση κ.α) Πώς προετοιμάζεσαι: Πας και γράφεσαι σε ένα φροντιστήριο ελευθέρου σχεδίου, τους λές ότι θέλεις να κάνεις προετοιμασία για την Καλών Τεχνών και αναλαμβάνουν να σε διδάξουν πώς ακριβώς πρέπει να σχεδιάζεις για να περάσεις. Αν αποφασίσει κάποιος να μπει, θέλει τουλάχιστον 2-3 χρόνια προετοιμασίας. Όσον αφορά την γραφιστική: δεν είναι το επάγγελμα του μέλλοντος. Το επάγγελμα του μέλλοντος είναι ο web designer. Υπάρχουν ελάχιστοι και είναι περιζήτητοι. Να προειδοποιήσω ότι ο γραφίστας δεν είναι καθόλου δημιουργικό επάγγελμα. Συνήθως κάνεις σελιδοποιήσεις εντύπων, φωτοσοπιάζεις κυτταρίτιδες επωνύμων, και σχεδιάζεις προαποφασισμένα λογότυπα. Δεν χρειάζεται να έχει σχέδιο και συνήθως δεν έχει αισθητική παιδεία. Τώρα, για την σχολή έχω ακούσει πολύ καλά λόγια, αλλά όσον αφορά το κόμικ και το ανιμέησον είμαι επιφυλακτική. Για σχολές του εξωτερικού: Μαθαίνεις τα ωραία σου αγγλικά/γαλλικά/ιταλικά, δίνεις το πτυχίο ξένης γλώσσας που χρειάζεσαι να έχεις για να σπουδάσεις εκεί, το περνάς, τελειώνεις το λύκειο, δηλώνεις στις σχολές που σε ενδιαφέρει, κάποια σε παίρνει, τους δίνεις τα ωραία σου λεφτά και πας και σπουδάζεις. Τόσο απλά. Δεν χρειάζεται ούτε να έχεις τελειώσει κάποια σχολή εδώ πέρα, ούτε να είσαι παιδί θαύμα (αν και εκεί σίγουρα έχουν πιο υψηλά κριτήρια αξιολόγησης). Και εκεί έχουν ΚΑΝΟΝΙΚΑ τμήματα Τέλος, να διαλύσω τον μύθο ότι ο Έλληνας κομίστας δεν βρίσκει δουλειά. Βρίσκει και παραβρίσκει. Απλώς όχι στην Ελλάδα. Στις μέρες μας υπάρχει ένα ευλογημένο πράμα που λέγεται ιντερνετ. Μαθαίνεις, λοιπόν, αγγλικά, για να συννενοείσαι στην κοινή γλώσσα, ανεβάζεις ένα ηλεκτρονικό πορτφόλιο, στέλνεις πιτς (δείγματα εργασίας) σε διάφορες εταιρίες και σε παίρνουν. Και υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που δίνουν τα ωραία τους λεφτά για κάποιον που σχεδιάζει στο ύφος που αναζητούν. Και μάντέψτε: όλοι οι κομίστες δουλεύουν από το σπίτι τους, δεν είναι αναγκαίο να μεταναστεύσεις στην χώρα που θα εργαστείς. Δεν χρειάζεται καν να συναντήσεις τον εργοδότη σου, ούτε αν είναι Έλληνας (πόσο μαμάτο είναι αυτό;; Μπορείς να δουλεύεις ταυτοχρόνως για έναν Αμερικανό έναν Βρετανό κι έναν Ολλανδό, για παράδειγμα, εργοδότη. Κι αυτό συμβαίνει όχι μόνο στα κόμικ, αλλά και στην εικονογράφηση, στο κόνσεπτ άρτ και σε ένα σωρό τέτοια πράγματα. Καταπληκτικό,ε;
  13. Βασικά, το τμήμα του Κούτση στην Βακαλό είναι ένα πολύ ευχάριστο νέο για τις σπουδές κόμικ στην χώρα μας. Ο Νίκος είναι ένας εξαιρετικός σχεδιαστής κόμικ και καταπληκτικός δάσκαλος. Σίγουρα όποιος παρακολουθήσει τα μαθήματά του δεν θα χάσει. Διδάσκει όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ένας επίδοξος σχεδιαστής κόμικ και ενδιαφέρεται πάρα πολύ για τους μαθητές του. Βασικά είναι πιο πολύ σαν σεμινάριο, με δύο απογεύματα την εβδομάδα και ένα τελικό κόμικ, αλλά γνωρίζοντας τον Νίκο, σίγουρα είναι η καλύτερη επιλογή για να μαθει κανείς την τέχνη των ΚΟΜΙΚ και μόνο (αν θέλεις να μάθεις κι άλλα πράγματα, δεν σου κάνει, αλλά είναι μόνο ένας χρόνος, σίγουρα μπορεί κανείς να το κάνει συμπληρωματικά με κάτι άλλο. Επιπλέον, σου δίνει την δυνατότητα να παρακολουθήσεις και κάποια άλλα μαθήματα από άλλους κλάδους δωρεάν). Τώρα, για του Βέλλιου την σχολή, η τιμή είναι όντως ελκυστική, αλλά είναι πρώην του Ακτο, ακολουθεί το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα με του Ακτο, και έχω τις επιφυλάξεις μου (όποιος καεί με τον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι -ναι, έχω τελειώσει Ακτο και δεν είμαι καθόλου, μα καθόλου ικανοποιημένη). Επιπλέον, μου έκανε τρομακτική εντύπωση το ότι σε ένα τμήμα για κόμικ, κανένας καθηγητής δεν είναι από τον χώρο των κόμικ (με την ευτυχή εξαίρεση του Σπύρου Βερύκιου)...Είναι πολύ περίεργο... Με τόσους καλοτεχνίτες εκεί μέσα, καλύτερα να πάει κανείς στην Καλών Τεχνών, που δεν πληρώνεις και τίποτα...Τουλάχιστον ο Ακτο έχει τον Γιώργο Μπότσο, τον Φώτη Πεχλιβανίδη, τον Δημήτρη Βιτάλη και τον Νίκο Κούτση, ενεργούς και αναγνωρισμένους δημιουργούς κόμικ. @theocomics, αυτό το επάγγελμα (αυτό που αναρωτιέσαι πώς λέγεται), του εικονογράφου, έχει πολλές εφαρμογές. Μπορώ να σου αναφέρω εργασίες που έχουν αναλάβει συμφοιτητές και φίλοι κομίστες (αναφέρονται μόνο η επί πληρωμή εργασίες): εικονογράφηση παιδικού βιβλίου, εικονογράφηση για cd, λογότυπο εταιρίας, σχεδιασμός αφίσας, προσωπογραφίες, γελοιογραφίες σε εφημερίδα, κόνσεπτ αρτ για μινιατούρες επικής φαντασίας, σχέδια για μπλούζες, φόντα ηλεκτρονικών παιχνιδιών, σχέδια για τατουάζ, εικόνες για βιβλίο θεατρικής ξιφασκίας, πίνακες για καφετέρια, τοιχογραφίες, στόρυμπορντ για διαφημιστικά σποτ... και πάει λέγοντας... Α, ναι, έχω κι έναν φίλο που τον πληρώνουν για να κάνει κόμικ (ποιος θα το περίμενε!!!). Τουλάχιστον, ο Ορνεράκης προετοιμάζει καταλλήλως τους σπουδαστές του για να καλύψουν τέτοιες θέσεις στην αγορά εργασίας. Ιδίως όσον αφορά διάφορα σχεδιαστικά προγράμματα. Ο Άκτο δεν το κάνει (Δεν μάθαμε ούτε μισό). Μπορείς βέβαια να πας και ο ίδιος να διαπιστώσεις τι σου προσφέρει κάθε σχολή. Κάθε χρόνο γίνεται έκθεση σπουδαστών σε αυτές τις σχολές, με όλα όσα έχουν μάθει και εφαρμόσει μέσα στην χρονιά. Ο Ορνεράκης έχει τώρα έκθεση, μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, μπορεί να έχει κι ο Ακτο, του χρόνου μπορείς να πας να δεις τι έκανε κι η Βακαλό και ο Βέλλιος και να δεις τι διδάσκει και κυρίως τι αποτελέσματα έχει κάθε σχολή και να αποφασίσεις μόνος σου τι σου ταιριάζει καλύτερα. Μπορείς να βρεις και καθηγητές και να μιλήσεις μαζί τους. Στα σάιτ των σχολών έχεις μπεί; Εσένα πώς σου φάνηκαν;
  14. Ποτέ. Πολύ ανδροπρεπές για το στυλ μου...
  15. Βασικά, αυτό που ρώτησες και δεν το απάντησε κανείς, είναι ότι όντως σε αυτό το επάγγελμα κανείς δεν ενδιαφέρεται για το πτυχίο σου, μόνο για την δουλειά σου. Οπότε δυνητικά μπορείς να εργαστείς σε αυτόν τον τομέα ακόμη κι αν είσαι αυτοδίδακτος, κανείς δεν θα ενδιαφερθεί, αν κάνεις την δουλειά που θέλει. Τώρα, για τις σχολές στις οποίες έχεις καταλήξει, μπορώ να σου πω κάποια πράγματα, όχι από προσωπική εμπειρία (έχω μόνο μαρτυρίες τρίτων και από το λίγο που έχω ψάξει). Λοιπόν, στον Ορνεράκη κάνουν πολλή και καλή δουλειά στους τομείς του εφαρμοσμένου σχεδίου. Πρέπει να είναι η μόνη σχολή στην Ελλάδα στην οποία κάποιος έχει την δυνατότητα να διδαχθεί παραδοσιακό κινούμενο σχέδιο σε φωτοτράπεζα. Σου παρέχει τρία χρόνια ελευθέρου σχεδίου και όλων των τεχνικών χρωματισμού που μπορείς να διδαχθείς και στην Καλών Τεχνών (σε μικρότερο, αλλά πολύ ικανοποιητικό, βαθμό), γνώσεις σχετικά με άλλες εφαρμοσμένες τέχνες με επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελλάδα, όπως γελοιογραφία, εικονογράφηση, web design. Μόνο στο θέμα του κόμικ χωλαίνει λιγάκι, απ' όσο έχω καταλάβει δεν διδάσκεται το αντικείμενο στον βαθμό που θα περίμενε κανείς. Από την άλλη, στην συγκεκριμένη σχολή, έχω ακούσει, υπάρχει ένα ζεστό, σχεδόν οικογενειακό περιβάλλον και κάτι ακόμη πιο σημαντικό, που ίσως δεν έχεις υπ όψιν σου, οι συμφοιτητές σου θα ενδιαφέρονται ακριβώς για το ίδιο αντικείμενο με εσένα, και από αυτούς θα μάθεις τα πιο σημαντικά πράγματα (ωπ, με τι μελανώνεις, να δοκιμάσω κι εγώ λίγο; Καλό αυτό το κόμικ,ο σχεδιαστής, δεν το ήξερα καν... πώς το χρωμάτισες αυτό; κτλ) δηλαδή θα υπάρχει μια έντονη και συνεχής τριετής ανταλλαγή απόψεων, τεχνικών, τεχνοτροπιών και γιατί όχι και συνέργεια, συνδημιουργία, πόρωση, ο ένας να ωθεί τον άλλο να παράγει και να βελτιώνεται. Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών από την άλλη είναι μια σχολή με κύρος, υπερεκτιμημένη ίσως σε κάποια θέματα, αλλά το σίγουρο είναι ότι όποιος αποφοιτά από εκεί βγαίνει με έντονη σχεδιαστική, αλλά και αισθητική παιδεία, με την οποία έχουμε θέμα στην Ελλάδα... Βέβαια, δεν την προτείνω καθόλου σε κάποιον που η μεγάλη του αγάπη είναι το κόμικ, γιατί η ΑΣΚΤ επικεντρώνεται σε ένα άλλο είδος εικαστικής τέχνης και μπορεί να απομακρύνει έως και να παραπλανήσει έναν επίδοξο κομίστα... Τουλάχιστον μέχρι να συμπεριλάβει τμήμα προσανατολισμένο σε αυτόν τον τομέα... Το ότι κάποιος ζωγραφίζει πάρα πολύ καλά δεν σημαίνει ότι αυτομάτως κάνει και καλά κόμικ. Επίσης εκεί είναι λιγότερο πιθανό να συναντήσεις άτομα με τα ίδια ενδιαφέροντα και ασχολίες (το ξέρω κι από γνωστούς μου που σπουδάζουν εκεί). Πάντως η πρώτη σχολή είναι πιο κοντά στην πρακτική και αισθητική του κόμικ. Από την άλλη, αν αντέχεις να παρακολουθήσεις και τις δύο σχολές, όπως προτείνει ο geokon, γιατί όχι; Τόσο το καλύτερο! Ουσιαστικά, στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποια σχολή που να ειδικεύεται και να παρέχει ικανοποιητική γνώση του αντικειμένου, ιδίως σε ό,τι δεν αφορά το σχεδιαστικό κομμάτι του κόμικ (σχεδιασμός, σενάριο, αφήγηση, σκηνοθεσία κ.α.). Οπότε, προτείνω, αν υπάρχει η δυνατότητα, κάποια σχολή του εξωτερικού, αν δεν υπάρχει, ό,τι κοντινότερο σε αυτό και αν το αγαπάς, ψάξου με σεμινάρια (Η Comicdom κάνει χρόνο στο ομώνυμο φεστιβάλ και είναι και τσάμπα και πολύ καλά, με ξένους και ημεδαπούς δημιουργούς), γνώρισε καλλιτέχνες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, ψάξε και μόνος σου πράγματα (το οτι θα πας σε μια σχολή δεν σημαίνει ότι θα σου μάθουν τα πάντα). Μια μικρή λίστα στο τι είναι χρήσιμο να γνωρίζει ένας δημιουργός κόμικ (κατά την δική μου άποψη, υπάρχουν πολλές διαφορετικές): - Ανατομία (το τεχνικό μέρος του πως σχεδιάζουμε μια φιγούρα) - Προοπτική (το τεχνικό μέρος του πώς σχεδιάζουμε ένα περιβάλλον) -Σχεδιασμός χαρακτήρων- περιβάλλοντος (το πώς θα δομήσουμε έναν χαρακτήρα και τον κόσμο στον οποίο κινείται) -Μιμική-γλώσσα σώματος (πως εκφράζει μη λεκτικά τα συναιθήματα/την φυσική/ψυχική καταάστασή του ένας ήρωας) -Σκηνοθεσία (ποια πλάνα χρησιμοποιούμε και τι συναισθήματα υποβάλουμε με αυτά) -Χρωματική θεωρία (η σημασία του κάθε χρώματος και πώς το χρησιμοποιούμε) -Χρώμα (η τεχνική του πώς χρωματίζουμε) - Φωτοσκίαση (απόδοση όγκων και ατμόσφαιρας) -Σενάριο (δόμηση και ανάπτυξη μιας ιστορίας) - Αφήγηση ( δόμηση και ανάπτυξη μιας ιστορίας σχεδιαστικά, ώστε η ιστορία που αφηγούμαστε να είναι απολύτως κατανοητή στον αναγνώστη. Ελπίζω να βοηθώ και να μην σε μπερδεύω περισσότερο. Συγγνώμη για τον πλατειασμό και που ξέφυγα από το θεματάκι προς το τέλος.
  16. Λένα

    Kozy's Art

    Πολύ καλός . Και πολύ παραγωγικός, απ' όσο βλέπω... Αν μου επιτρέπεις μια συμβουλή, άρχισε να ψάχνεις περισσότερο ανατομικά ζητήματα και, συμπληρώνοντας τον φίλο pit, καλό θα ήταν να ασχοληθείς και με ελεύθερο σχέδιο. Πραγματικά απελευθερώνει το χέρι και διευρύνει την οπτική αντίληψη, παρέχει πάρα πολύ σημαντική γνώση περί των όγκων και του φωτισμού των αντικειμένων. Θέλω πολύ να δω και σελίδες κόμικ
  17. Λένα

    Youth Exchange Everyman και Comicdom

    Του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου Τί συμβαίνει όταν φέρνεις στον ίδιο χώρο 21 δημιουργούς comics από “τα τέσσερα άκρα της Ευρώπης”, και τους βάζεις να σχεδιάζουν μέχρι τελικής πτώσεως; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, με περίμενε από τις 15 έως τις 22 Ιουλίου στο Roden της Ολλανδίας, όπου μαζί με τέσσερις νέους Έλληνες δημιουργούς comics, ζήσαμε μια μοναδική εμπειρία στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής νέων “Everyman”, διοργάνωση της ολλανδικής Platform Spartak. Οι καλλιτέχνες, ηλικίας 17 έως και 25 ετών, προέρχονταν από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πολωνία και την Ολλανδία και βρέθηκαν μαζί, για μία εβδομάδα γεμάτη δημιουργία comics, που σίγουρα θα μείνει αξέχαστη σε όλους μας, συμμετέχοντες, αλλά και υπεύθυνους αποστολών. Η Ελένη Βλαστάρη, ο Αστέριος Γούσιος, η Ευγενία Κουμάκη και ο Άρης Λάμπος, ήταν τα μέλη της ελληνικής αποστολής, που μαζί με συναδέλφους τους από τις άλλες τρεις χώρες, αναζήτησαν τον σύγχρονο “καθημερινό άνθρωπο” του ευρύτερου ευρωπαϊκού πολιτιστικού χώρου, σκιτσάροντας ασταμάτητα και δημιουργώντας ιστορίες comics. Στο “Everyman”, οι πολιτισμικές διαφορές, αλλά και οι ομοιότητες, ήρθαν στο φως, μέσα από συνεχή δημιουργικά τζαμαρίσματα, με αφετηρία το Ολλανδικό αλληγορικό έργο του Μεσαίωνα, “Elkerlijc”. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι καλλιτέχνες, ατομικά ή και σε συνεργασία, δημιούργησαν μονοσέλιδα comics και πειραματίστηκαν με την τεχνική του woodcutting. Κυρίως, όμως, εικονογράφησαν σύγχρονες εκδοχές του Everyman, βασιζόμενοι σε σενάρια που έγραψαν οι τέσσερις εθνικές αποστολές. Τα αποτελέσματα αυτής της μαραθώνιας δημιουργίας comics, αποτέλεσαν το θέμα έκθεσης, που φιλοξενήθηκε στις 21 Ιουλίου, στον ιστορικό underground χώρο, Vera, στο Groningen. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι καλλιτέχνες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν δείγματα της δουλειάς τους, καθώς και τις επιρροές τους, ενώ οι οργανώσεις που συμμετείχαμε (Comicdom Press από την Ελλάδα, Historias de Jacintos από την Ισπανία, Centrala από την Πολωνία, και η διοργανώτρια Platform Spartak από την Ολλανδία) παρουσιάσαμε τα σημαντικότερα comics-related projects μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ, από όλους εμάς, για την άψογη διοργάνωση, στους Paul de Vreede (overall content, comics and comic scenarios), Michiel van de Weerthof (overall content, group dynamics and excersices) και Thijs van Nimwegen (production, logistics and finances), καθώς και στους συμμετέχοντες των άλλων τριών χωρών, για τη συνεργασία, την παρέα και τις εμπνεύσεις. Όσοι διαβάσατε το πρώτο μέρος αυτού του άρθρου, γνωρίζετε ήδη ότι η Comicdom Press εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πρόγραμμα ανταλλαγής νέων “Everyman”, που έγινε στο Roden της Ολλανδίας και έφερε στον ίδιο χώρο δημιουργούς comics από τα τέσσερα άκρα της Ευρώπης. Στο δεύτερο και τελευταίο μέρος, μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη του υπεύθυνου παραγωγής, Thijs van Nimwegen, ο οποίος μας συστήνει τις δραστηριότητες της Platform Spartak, διοργανώτριας του προγράμματος. Τί είναι η Platform Spartak και ποιός ο ρόλος σου σε αυτή; Η Platform Spartak ξεκίνησε ως τμήμα του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορίας του Groningen, τώρα, όμως, είναι μια ανεξάρτητη, διεπιστημονική πλατφόρμα για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την Ανατολική Ευρώπη. Το γραφείο μας βρίσκεται στη Χάγη της Ολλανδίας. Κύριος στόχος μας είναι να φέρνουμε σε επαφή νέους Ευρωπαίους από όλα τα μέρη της Ηπείρου, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το κάνουμε τονώνοντας τη δημιουργία underground πολιτιστικών δικτύων, σε διάφορους τομείς, όπως η μουσική (STREETS festivals) και τα comics (Comixiade). Ο ρόλος μου στη Spartak είναι κυρίως αυτός του υπεύθυνου παραγωγής διαφόρων projects, κατά κύριο λόγο του Comixiade, ως διευθυντή επικοινωνίας (για παράδειγμα, είμαι υπεύθυνος για την ιστοσελίδα και το newsletter) και περιστασιακά ως designer και ICT-manager. Η οργάνωση υπάρχει εδώ και εννέα χρόνια. Ποιοί από τους στόχους της έχουν ήδη εκπληρωθεί και ποιοι εξακολουθούν να αποτελούν προκλήσεις για το μέλλον; Ως ημι-επαγγελματική οργάνωση, έχουμε δραστηριοποιηθεί τα τελευταία 3-4 χρόνια. Νομίζω ότι έχουμε επιτύχει ένα καλό ξεκίνημα για τον κύριο στόχο μας: να λειτουργήσουμε ως ένα είδος σκηνής για νέους, ενεργούς Ευρωπαίους πολίτες, οργανώνοντας πολιτιστικά, κοινωνικά και πνευματικά projects, σε συνεργασία με πολλούς οργανισμούς-εταίρους σχεδόν σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Η βασική μας πρόκληση, τώρα, είναι να κάνουμε την οργάνωση ακόμη πιο επαγγελματική και, το πιο σημαντικό, να έχουμε περισσότερους ανθρώπους για να είναι ενεργά μαζί μας. Ο καθένας μπορεί να γίνει ενεργός για τις Platforms Spartak, ανά πάσα στιγμή. Κι αυτό μπορεί να το κάνει ως διοργανωτής, ως συμμετέχον σε ανταλλαγή, ως εθελοντής, ως συγγραφέας, αλλά και με πολλούς άλλους τρόπους.Με όλα αυτά τα προγράμματα και τις δραστηριότητες, είχες την ευκαιρία να συναντήσεις πολλούς νέους από χώρες σε όλη την ήπειρο. Τί πιστεύεις για το πλήθος στερεοτύπων που ακολουθούν τις εθνικές ταυτότητες; Υπάρχει κάποιο ίχνος αλήθειας σε αυτά, και αν ναι, σε ποιο βαθμό; Υποθέτω ότι εξαρτάται από το ποιους θα συναντήσεις. Έχω γνωρίσει πολύ κόσμο που ταιριάζει απόλυτα με τα εθνικά/εθνοτικά στερεότυπα, και εξίσου πολλούς που είναι ακριβώς το αντίθετο. Συνεπώς, είναι δύσκολο να εντοπίσεις “την αλήθεια”. Φυσικά, εντός της Spartak, συχνά αστειευόμαστε για τους “χαλαρούς” Βαλκάνιους, ή τους άκαμπτους Γερμανούς, νομίζω, όμως, ότι ο μόνος τρόπος για να είναι κανείς δίκαιος, είναι να ασχοληθεί με όλους πάνω σε ατομική βάση, το οποίο και προσπαθούμε να κάνουμε. Μπορείς να μας πεις περισσότερα για το Comixiade, το διεθνές δίκτυο καλλιτεχνών που επικεντρώνεται στις εικονογραφημένες αφηγήσεις και τα comics; To Comixiade είναι ένα από τα προγράμματα που δημιουργήθηκε από την Platform Spartak, σε συνεργασία με διάφορες οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη, κυρίως την Tranzyt στην Πολωνία, την Club Elektrika στη Σερβία και τη designer Malabedna (Aneta Bendakova) στη Δημοκρατία της Τσεχίας. To πρόγραμμα αποτελεί μέρος της θεματικής “Narratives for Europe” του European Cultural Foundation, με το ECF στο Άμστερνταμ να είναι κύριος χορηγός μας. Το Comixiade εξερευνά τις άγνωστες ιστορίες της Ευρώπης – από το πίσω δρομάκι, την περιοχή του λιμανιού, τις παραγκουπόλεις κ.α. – σε μορφή comic. Αυτό έχει γίνει μέχρι τώρα, με τρία comic jams στην Πολωνία, την Ολλανδία και τη Σερβία, και επιπλέον με μια σειρά καλλιτεχνών που εργάστηκαν από το σπίτι. Σήμερα, συγκεντρώνουμε όλα τα comics που δημιουργήθηκαν κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, σε μία έκδοση, η οποία θα κυκλοφορήσει στις αρχές Οκτωβρίου του 2012, με τη λήξη του Comixiade. Στο μέλλον, θα υπάρξουν άλλα projects σχετικά με τα comics. Πώς προέκυψε η ιδέα να συνδυαστεί μία ολλανδική ιστορία από τον Μεσαίωνα με τη δημιουργία comics, για το “Everyman”; Στην πραγματικότητα, η ιστορία ήταν γνωστή στην Μεσαιωνική Ευρώπη, ως επί το πλείστον στη δυτική. Η ιδέα για την προσαρμογή της προήλθε από τον Michiel van de Weerthof και τον Paul de Vreede, συνδιοργανωτές μου, υπεύθυνους για τη ροή του προγράμματος και του περιεχομένου. Χρειαζόμασταν ένα θέμα το οποίο δεν περιοριζόταν σε ένα συγκεκριμένο έθνος, ή εθνοτική καταγωγή, που διερευνούσε την ανθρώπινη φύση και το οποίο ήταν αρκετά σύντομο για να προσαρμοστεί στο λιγοστό χρόνο που θα είχαμε. Επίσης, το Everyman είναι ένα αρκετά ελεύθερο και ευέλικτο θέμα, επιτρέποντας στους καλλιτέχνες να λειτουργήσουν με τη μέγιστη ελευθερία στις διασκευές τους. Τώρα που το “Everyman” ολοκληρώθηκε, ποιό θα έλεγες ότι ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα του προγράμματος; Θα έλεγα ότι, για άλλη μια φορά, διευρύναμε το δίκτυο ανεξάρτητων καλλιτεχνών, ελπίζοντας ότι εμπνεύσαμε τους οργανισμούς-εταίρους και τους συμμετέχοντες, να δημιουργήσουν τα δικά τους comic jams. Θα ήθελα να προσθέσω ότι θα ήμουν περισσότερο από πρόθυμος να βοηθήσω σε αυτό, και φυσικά να είναι ο οργανισμός μας εταίρος σε αυτή την προσπάθεια. Πιστεύεις ότι η μεγαλύτερη πρόκληση κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος ανταλλαγής νέων είναι οι δυναμικές που αναπτύσονται εντός της ομάδας; Ναι, είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη, κι αυτός είναι ο λόγος που ενεπλάκησαν ο Michiel και ο Paul, αμφότεροι εξαιρετικοί στο να παρέχουν κίνητρα, με μια αίσθηση για την ατμόσφαιρα που πρέπει να κυριαρχεί στην ομάδα. Ωστόσο, ειδικά με ένα comic jam, όπως αυτό, η ποιότητα της δημιουργικής παραγωγής είναι εξίσου σημαντική. Αν το κάνεις να φανεί σαν τα υπό δημιουργία έργα Τέχνης να είναι μόνο ένα εργαλείο για τη δυναμική της ομάδας, οι άνθρωποι θα αισθανθούν ότι το έργο τους δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Γι’ αυτό και δίνουμε ιδιαίτερη βάση σε αυτό. Θα μπορούσες να μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες για τα μέχρι τώρα comics related projects της Platform Spartak, καθώς και για τα μελλοντικά; Για το Comixiade μίλησα νωρίτερα. Πριν από αυτό, είχαμε δύο “χαλαρά” προγράμματα ανταλλαγής νέων, ένα στη Σερβία και συγκεκριμένα στο Βελιγράδι, το 2009 (με τίτλο Strip-It) και ένα στο Haarlem της Ολλανδίας, το 2010 (με τίτλο Migrating Comics). Έχουμε ακόμα μερικά αντίτυπα των εκδόσεων που προέκυψαν από τις ανταλλαγές αυτές, έτσι ώστε οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται, μπορεί να μας τα ζητήσει. Από τον Ιανουάριο του 2013, η Platform Spartak θα λαμβάνει επιχορήγηση από το πρόγραμμα Πολιτισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να εφαρμόσει ένα μακρόπνοο σχέδιο, με τίτλο εργασίας “Το Νέο Ευρωπαϊκό Underground”. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει να ενώσει παλαιότερα προγράμματα για τη μουσική και τα comics, χτίζοντας επιπρόσθετα στο στόχο μας για τη δημιουργία underground πολιτιστικών δικτύων. Τα comic jams θα είναι αναμφίβολα μέρος αυτού, αν και ακόμα δεν μπορώ να σας πω πόσα και πού. Μείνετε συντονισμένοι στο platformspartak.eu για τις εξελίξεις. Πηγή: http://www.comicdom....eryman-ye-pt-1/ http://www.comicdom....eryman-ye-pt-2/ Έχει και εικονίτσες.
  18. Βασικά υπάρχει; Υπάρχει κάποιο βιβλίο που να πραγματεύεται την Ιστορία του Ελληνικού Κόμικ και των δημιουργών του; Ή έστω κάποιο βιβλίο τέχνης που να αναφέρεται και σε αυτό; Και άρθρα, αν έχει κάποιος υπόψη του (θ' αρχίσω να ψάχνω και ό,τι υπάρχει μέσα στο φόρουμ βέβαια...) Το μόνο που έχω υπόψη μου είναι το Ελληνομουσείον του Μάνου Στεφανίδη, που αναφέρει κάποια πράγματα σε κάποιον από τους τόμους του... Πρέπει να κάνω μια εργασία με αυτό το θέμα για ένα μάθημα στην σχολή μου, οπότε καταλαβαίνετε... Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  19. Λένα

    COMICDOM SUMMER CAMP 2012

    Δεν το έχει γράψει κανείς, αλλά το summer camp ματαιώθηκε λόγω χαμηλής προσέλευσης. Κρίμα...
  20. Πήγα κι εγώ, απογοητεύτηκα λιγάκι, για "Πανελλήνιο" φεστιβάλ κόμικς περίμενα να δω κι άλλα πραγματα. Όσον αφορά την έκθεση μου φάνηκε λίγο χύμα, ήταν ανακατεμένα μεταξύ τους τα έργα του διαγωνισμού και τα έργα της έκθεσης, θα προτιμούσα να υπήρχε κάποιος διαχωρισμός. Επίσης, ήταν ιδέα μου, ή οι συμμετοχές στον διαγωνισμό ήταν ελάχιστες; Επίσης μου φάνηκε κάπως φτωχο σε επαγγελματίες δημιουργούς που εξέθετε. Πάντως συμφωνώ με τον ότι να πάτε, και κυρίως οι άρρενες μεταξύ 15-26. Και συμφωνώ ότι θα έπρεπε να είχε ίσως ελληνικά κόμικ και φανζίν να πωλούνται. Και πιο σχετικά με τον χώρο των κόμικ ηβέντ. Δεν έχω τίποτε με τους αφρικάνικους χορούς και τις διάφορες μουσικές, αλλά δεν μπορούν να κυριαρχούν σε ένα φεστιβάλ για κόμικ. Πάνελ, ομιλίες, δημιουργικά εργαστήρια, άντε και προβολή ανιμέισιον (και το άλλο που είπε ο δεν 'ν' κακό, ψηθείτε να κάνουμε εμείς κάτι τέτοιο, θα έχει πολλή πλάκα- στο τσακ είμαι να γράψω θεατρικό έργο και να οργανώσω θεατρική ομάδα για την δραματοποίηση κόμικ ). Πάντως δεν θα ήθελα να είναι δεύτερο Κόμικντομ ούτε δεύτερη Βαβέλ. Για να μην τα πολυλογώ ευχαριστήθηκα και που έγινε κάτι τέτοιο και που πήγα και που είδα ωραίες δουλειές και που είδα πολύ κόσμο των κόμικ. Κι ελπίζω να ξαναγίνει και του χρόνου πιο οργανωμένο και πιο βελτιωμένο. Υ.Γ Να ανησυχώ που συμφωνώ τόσο πολύ με τον ;
  21. Λένα

    σχέδιά μου σε ξυλο

    Έχεις πάρα πολύ καλή αίσθηση του χρώματος!!! Μ' αρέσουν ιδίως τα παραμυθένια τοπία σου!!! Να υποθέσω κόμικς δεν κάνεις;
  22. Εγώ γιατί ξαφνικά θυμήθηκα μια ιστορία του Ντον Ρόσα, που έχουν πάει ο θειος ο Σκρουτζ και τα ανήψια του στο διάστημα και κάτι γίνεται και πέφτουν ρουκέτες στην σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού και δημιουργούνται τρεις κκρατήρες που σχηματίζουν την μορφή του Μίκυ; Προφητικό...
  23. Λένα

    GALAXIA

    Ρε σεις, το Galaxia δεν είναι μάνγκα... Κι ο ίδιος ο δημιουργός του το λέει αυτό... Απλώς έχει και από εκεί επιρροες. Δεν είμαι γκρινιάρα, απλώς βαριέμαι να βάζω εμότικονς Και είναι γενική αλήθεια ότι ο είναι απαράδεκτος. Το έχω και μάλιστα στα κλειδιά μου. Αλλά δεν ξέρω πως να φωτογραφίζω
  24. Να ρωτήσω κάτι; Έχει βγει ανακοίνωση με τους βραβευθέντες;
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.