Μετάβαση στο περιεχόμενο

destrier

Members
  • Περιεχόμενο

    66
  • Εγγραφή

  • Τελευταία επίσκεψη

Καταχωρήσεις δημοσιεύτηκε από destrier

  1. Την Κυριακή 26/11/2023 το 5ο τεύχος των "Σελίδων Ιστορίας":

     

    Σελίδες Ιστορίας – Το 5ο τεύχος της σειράς αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

     

    :gnews:

     

    Quote

    Αυτή την Κυριακή, οι Σελίδες Ιστορίας της «Καθημερινής» επιστρέφουν με βασικό τους θέμα έναν πλούσιο φάκελο για τη θέση των γυναικών στην κοινωνία και την αποτύπωση που αυτή είχε σε κορυφαία διαχρονικά λογοτεχνικά έργα.

    Με τη βοήθεια της Αγγέλας Καστρινάκη, ξεκινάμε από την Πηνελόπη, το αρχέτυπο της πιστής συζύγου (;), η οποία υμνείται, κατακρίνεται και τελικά βρίσκει τη φωνή της, και συνεχίζουμε, με τον Ευάγγελο Καραμανέ, ο οποίος εστιάζει στο δημοτικό τραγούδι, όπου η γυναίκα έχει πρωταρχικό ρόλο τόσο στους στίχους όσο και στη διατήρηση και διάδοσή του. Στη συνέχεια, κινούμενοι εκτός ελληνικών ορίων, παρουσιάζουμε τις γυναίκες στα έργα του Σαίξπηρ, που από «στρίγγλες» και «λιμνούλες στην ιδιοκτησία του συζύγου στην οποία ενδέχεται να ψαρέψει ο γείτονας» μπορεί να γίνουν δυναμικές έως βίαιες, τις σύνθετες ηρωίδες της Τζέιν Όστεν και της Σαρλότ Μπροντέ, την «αόρατη» (;) Κυρία Νταλογουέι της Βιρτζίνια Γουλφ, μέσα από κείμενα που υπογράφουν οι Ξένια Γεωργοπούλου, Αικατερίνη Κίτση-Μυτάκου και Αργυρώ Μαντόγλου. Το αφιέρωμα συμπληρώνουν κείμενα του Άθω Δημουλά για τη Μαντάμ Μποβαρί, ηρωίδα του σκανδαλώδους ομότιτλου μυθιστορήματος του Φλομπέρ, και του Νίκου Πρατσίνη, με τον οποίο, περνώντας πέρα από τα όρια των δυτικών κοινωνιών, στο Σαλβαδόρ της Μπαΐα, γνωρίζουμε τις Αφροβραζιλιάνες ηρωίδες του Ζόρζε Αμάντο.

    Η κυκλοφορία του τεύχους συμπίπτει με μια σημαντική επέτειο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας: τα πενήντα χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η μαρτυρία του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα, του φωτορεπόρτερ που απαθανάτισε το τανκ λίγο πριν επιτεθεί εναντίον της πύλης και των φοιτητών του Πολυτεχνείου, μας μεταφέρει στις κρίσιμες εκείνες ημέρες, ενώ το ντιμπέιτ μεταξύ Ιωάννη Τζώρτζη και Κωστή Κορνέτη επιχειρεί να απαντήσει σε μερικά από τα ερωτήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων για το Πολυτεχνείο και το κατοπινό αποτύπωμά του στον ελληνικό πολιτικό βίο.

    Εκτός αυτών, το πέμπτο τεύχος των «Σελίδων Ιστορίας», αναλύει σημαντικά γεγονότα όπως το Πραξικόπημα της Μπιραρίας του 1923, την Ολυμπιάδα του 1936 και τη ρήξη μεταξύ του Τίτο και του Στάλιν. Ταυτοχρόνως, επιχειρεί να «τραβήξει την κουρτίνα» και να αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από τον μύθο της μεγάλης πυρκαγιάς της Ρώμης το 64 μ.Χ. -επί Νέρωνα- και να ρίξει φως στις μυστηριώδεις αιγυπτιακές μούμιες, στον θάνατο του Τζον Λένον και στο παρασκήνιο και τις επιπτώσεις της Συνθήκης των Βερσαλλιών (1919). Μας ξεναγεί στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και μας γνωρίζει τον ίσως άγνωστο σε πολλούς Κωνσταντίνο Μάνο και τη μυθιστορηματική ζωή του. Τέλος, μέσα από τις μόνιμες στήλες του, παρουσιάζει ενδιαφέροντα ιστορικά στιγμιότυπα του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου και προτείνει διάφορα βιβλία για όσους ψάχνουν το επόμενο ιστορικό ανάγνωσμά τους.

     

    • Like 1
  2. Την Κυριακή που έρχεται με την "Καθημερινή" το 5ο τεύχος των "Τόπων μας" - Αλεξανδρούπολη  :clap2:

     

    https://www.kathimerini.gr/k/sunday-edition/562725532/alexandroypoli-o-pemptos-stathmos-tis-seiras-oi-topoi-mas-ayti-tin-kyriaki-me-tin-kathimerini/

     

    ΥΓ: Για Σκάρπα ή Φυστίκια ούτε φωνή ούτε ακρόαση   :Suspicious:

  3. Ο Τ.Ρ. είναι κορυφαίος. Όλες οι σειρές μου αρέσουν. Μια πρόταση για σειρά ανάγνωσης συνολικά, κάθε σειράς, εισαγωγικά, companions and guidebooks

     

    https://www.discworldemporium.com/reading-order/

     

     

    • Like 3
  4. Σήμερα 24/09 με την "Καθημερινή":

     

    Σελίδες Ιστορίας 04: Μεσόγειος

     

    https://www.kathimerini.gr/k/sunday-edition/562622059/ayti-tin-kyriaki-me-tin-kathimerini-vogue-selides-istorias-k/

     

    Την άλλη Κυριακή 01/10 νέα σειρα: : "Τα Βουνά μας". 1ο τεύχος: ΠΑΡΝΗΘΑ

    • Like 5
  5. Την Κυριακή που έρχεται με την "Καθημερινή" το 4ο τεύχος των "Τόπων μας" - Ηράκλειο

     

    https://www.kathimerini.gr/k/sunday-edition/562609651/irakleio-to-tetarto-teychos-tis-seiras-oi-topoi-mas-ayti-tin-kyriaki-me-tin-kathimerini/

     

    Τα 3 προηγούμενα:

     

    1. Γιάννενα

     

    2. Καλαμάτα

     

    3. Βόλος

    • Like 5
  6. Μαθαίνω από σένα για τις τιμές :gpost:

     

    Έχω τα 24 πρώτα (και μόνο αυτά - κατάσταση: "σαν καινούργια"), αλλά δεν ξέρω ΑΝ (και πόσο) θα τα δώσω.

     

    Ευχαριστώ!

    • Like 4
  7. Ξεφυλλίζοντας την Καθημερινή δεν βρήκα τπτ για peanuts αλλά ουτε και για άπαντα Scarpa την άλλη Κυριακή 30/7. Έχει ψάρια (γαστρονόμος), 12 σπίτια (αρχιτεκτονική) και CEOs... :Suspicious:

     

    Πού χώρος για κόμικς....  :thinking:

    • Like 2
    • Λύπη 4
  8. 01 - Μάρτιος/Απρίλιος 2023 - Οι επαναστάσεις που συγκλόνισαν την Ιερά Συμμαχία (το κύριο θέμα) - κόκκινο εξώφυλλο

     

    02 - Μάιος/Ιούνιος 2023 - Εμφύλιοι πόλεμοι στην Ευρώπη και στην Αμερική (το κύριο θέμα) - κίτρινο εξώφυλλο

    • Like 3
    • Ευχαριστώ 3
  9. Έχουν ήδη βγάλει και οι κινέζοι μια σειρά:

     

    https://en.wikipedia.org/wiki/Three-Body

     

    Ένας youtuber που βλέπω που και που τη σχολίασε αρνητικά (Quinn's Ideas το κύριο κανάλι, η σειρά σχολιάζεται στο Quinn's streaming).

     

    To "The Redeption of Time" του Baoshu θεωρείται το 4ο της σειράς.

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.